Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Zatamnjena stakla

#1826 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by Zatamnjena stakla »

Na autopijaci.
Maharadza

#1827 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by Maharadza »

Sorel wrote:Na autopijaci.
Image
donaldx

#1828 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by donaldx »

Kupio sam par telefona preko Univerzalno i to uglavnom zbog činjenice da se u doba kada sam želio kupiti određeni model, isti se nije mogao nabaviti u legalnoj prodaji. Imao sam opciju, naravno, čekati da se pojavi kod domaćih telekom operatera (što je prije značilo čekanje od po 9-12 mjeseci uz veoma napuhane cijene, mada je sada negdje od 3-6 mjeseci nakon svjetskih predstavljanja uz poprilično realne tržišne cijene) ili da naručim preko nekog web shopa / eBaya sa dostavom u BiH, te na punu cijenu, platim još iznos dostave, carine i PDV-a, što je u prosjeku značilo povećanje cijena za cca. 40%.

Zbog nedostatka budžeta za drugu opciju, odlučivao sam se na kupovinu u Univerzalno; na prvu djeluje dobro, dobra cijena (ispod cijene u zemljama EU ili SAD-u), isporuka odmah, no bio sam svjestan da u tom slučaju ne mogu ozbiljno računati na nekakve garancije iz prostog razloga što ti telefoni nisu legalno uvezeni u BiH niti dobavljeni od ovlaštenog distributera. Za mene je to tada bio prihvatljiv rizik..

Iz sadašnje perspektive mi je krivo što sam se tako ponašao, jer sam, kao i mnogi, komentarisao "stanje u zemlji", a sa druge strane otvoreno podržavao sivu ekonomiju. Mnogi će znati o čemu govorim, bez fiskalnog računa, bez pravog garantnog lista, bez uvozne deklaracije, "radnja u pripremi", telefoni skinuti sa evropskih mreža, "posebna cijena" ako hoćeš da platiš "preko računa" ili "kartice" itd.

Konačno, jasno je da na isti princip rade i sve ostale "radnje" spomenute u ovom threadu, a da u suštini ne raspravljamo o tome gdje kupiti telefon legalno u Sarajevu, nego kod kojeg ćemo dilera najbolje proći. Oduvijek se preko oglasa moglo nešto nabaviti "ispod ruke" sa svim rizicima koje to sa sobom donosi, no ključna razlika je što danas ekipa sa oglasa ima neke radnje koje inspektori ne posjećuju, što stvara konfuziju kod prosječnog kupca koji često nije svjestan da nešto kupuje "na crno" pa se poslije pita gdje je podrška i garancija..
skafiskafsnjak

#1829 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by skafiskafsnjak »

Pa naravno da nije leglano, inace bi telefoni bili duplo skuplji :D

Ali eto opet od nekih dobijes bolju uslugu ... ja sam govorio za Fontele jer sam kod njih 2 puta telefon nosio i oba puta je popravljen kvar bez problema.
ufff

#1830 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by ufff »

TheHound wrote:Takodjer preporuka Fontele ispred Univerzalno. Ne kazem da ne treba kupiti u Univerzalno, kupio sam 2 mobitela kod njih (ne sebi) i sve OK ali znam ljude koji su kupili mobitel s kojim su dosle neke kineske slusalice i punjac a ove koje inace dodju u kutiji izvade i prodaju odvojeno po 30-40KM.

Fontele + zbog duplo duze garancije, uljudne usluge i dobijes originalnu opremu.
Fontele - 30 do 40KM veca cijena.
u fontele neki dan kupio telefon cijena 399 km uz cjenkanje spustima na 350 a u univerzalno cijena tog telefona 345
lozze

#1831 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by lozze »

Prijatelj mi prije 6 mjeseci kupio u fontele navodno iphone 4s,da bi se nakon 2 mjeseca koristenja skontalo da nije 4s nego cetvorka. Kad je htio prodati telefon donese meni a ja odmah skontam da je 4 a ne 4s, ali eto otisao je nakon 2 mjeseca u fontele i dali su mu 4s, navodno greska bila fol haha

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
ghostwriter

#1832 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by ghostwriter »

lozze wrote:Prijatelj mi prije 6 mjeseci kupio u fontele navodno iphone 4s,da bi se nakon 2 mjeseca koristenja skontalo da nije 4s nego cetvorka. Kad je htio prodati telefon donese meni a ja odmah skontam da je 4 a ne 4s, ali eto otisao je nakon 2 mjeseca u fontele i dali su mu 4s, navodno greska bila fol haha

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Nije mi jasno da je tek shvatio nakon 2 mjeseca :-) :roll: :? :? :?
romeomoraprezivjeti

#1833 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by romeomoraprezivjeti »

Zna li neko nesto vise o Prestigio mobitelima,je li neko slucajno koristio njihove mobitele??? Nasao sam na netu ovaj smartphone prestigio 5300 duo,pa me zanima vrijedi li sta?!
Image
ufff

#1834 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by ufff »

koliko para
TheHound

#1835 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by TheHound »

...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 19:30, edited 1 time in total.
SundanceKid

#1836 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by SundanceKid »

Ovi umjetnici iz Fontele firme imaju razlicite cijene mobitela u 2 poslovnice. Prijatelj kupio mobitel u BBIju, doso kuci, vidio da je na web stranici razlicita cijena, jeftinija. Nazvo poslovnicu na carsiji, tu je opet treca jos jeftinija cijena (50 maraka manje nego sto je platio u BBIju, a ovi na carsiji se cudili otkud ta cijena u BBIju - "e ne znam ja sta oni dole rade")....

Na kraju, nakon reklamacije u BBIju vratili razliku para...
respo

#1837 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by respo »

pa isto je i sa univerzalno
na stranici jedno u sopingu drugo u importaneu trece
zateznistub

#1838 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by zateznistub »

SundanceKid wrote:Ovi umjetnici iz Fontele firme imaju razlicite cijene mobitela u 2 poslovnice. Prijatelj kupio mobitel u BBIju, doso kuci, vidio da je na web stranici razlicita cijena, jeftinija. Nazvo poslovnicu na carsiji, tu je opet treca jos jeftinija cijena (50 maraka manje nego sto je platio u BBIju, a ovi na carsiji se cudili otkud ta cijena u BBIju - "e ne znam ja sta oni dole rade")....

Na kraju, nakon reklamacije u BBIju vratili razliku para...
Ama bas nikakve razlike između autopijace i fontele i univerzalno. Piljari i jedi i drugi i treci.
romeomoraprezivjeti

#1839 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

ufff wrote:koliko para
U jednoj radnji 410 KM,a u drugoj 449 KM. Garancija 2 godine u oba slucaja!!
kokuz_sa

#1840 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by kokuz_sa »

skafiskafsnjak wrote:Pa nisu svi skuplji toliko.... neki su 30-40, a neki vise. Vala ta godina garancije vrijedi 30km, a da ne spominjem povjerenje.

Sent from my LG-P880 using Tapatalk 2
nekim je razlika i oko 200KM
P308

#1841 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by P308 »

skafiskafsnjak wrote:Siguran sam da ce ti ga procjeniti manje nego sto je realno... pa moraju zaraditi. Prodaj sam pa onda kupuj :)

Bio si upravu. Procjenise ga na 400KM, a da ga nisu ni pogledali. :-) Pregledah na PIK-u, nema jeftinijeg od 500. Inace je moj ocuvan, nema ni packe na sebi, kao nov i uz to je jos uvijek pod garancijom.
romeomoraprezivjeti

#1842 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

P308 wrote:
skafiskafsnjak wrote:Siguran sam da ce ti ga procjeniti manje nego sto je realno... pa moraju zaraditi. Prodaj sam pa onda kupuj :)

Bio si upravu. Procjenise ga na 400KM, a da ga nisu ni pogledali. :-) Pregledah na PIK-u, nema jeftinijeg od 500. Inace je moj ocuvan, nema ni packe na sebi, kao nov i uz to je jos uvijek pod garancijom.
Ako je tako dobar k'o sto kazes,ja ti dam 420 KM????? :D
HomeArt

#1843 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by HomeArt »

Koji je bolji od ova dva i zasto?

SONY xperia SP (2013): http://www.gsmarena.com/sony_xperia_sp-5364.php

SONY xperia ion (2012): http://www.gsmarena.com/sony_xperia_ion_lte-4412.php
HomeArt

#1845 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by HomeArt »

skafiskafsnjak wrote:zar nije lakse ovako:

http://www.gsmarena.com/compare.php3?id ... hone2=4798
Jeste lakše i gledao sam pa mi se čini da su u 5 deka pa sam mislio da ima neko iskustva sa jednim ili drugim modelom.
skafiskafsnjak

#1846 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by skafiskafsnjak »

Zavisi sta ti treba od mob... SP ima veci ekran ali tft...i bolju bateriju. Ovaj drugi malo manji led ekran, vise interne memorije, bolju kameru. Ja bih licno drugi.

MagyA

#1847 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by MagyA »

Pozdrav....,
poznato mi je da jos ne postoje maske za Prestigio telefone, ali ono sto me interesuje je da li postoje mozda neke drugih telefona koje bi odgovarale i Prestigiju. Model 4020 duo je u pitanju. Hvala :)
lucatoni05

#1848 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by lucatoni05 »

HomeArt wrote:Koji je bolji od ova dva i zasto?

Prednosti Xperia Ion: bolji ekran, bolja kamera
Prednosti Xperia SP: nesto manje dimenzije, noviji je mobitel i samim tim ce duzi period dobivati update, bolji procesor, bolji gpu, bolja baterija

Ovo sto SX Ion ima vise interne memorije i nije neka velika prednost jer oba mobitela imaju mogucnost prosirenja memorije pomocu memorijske kartice, ekrana na xperia SP nije toliko los jedino sto ima manje uglove vidljivosti.

Evo recenzije od oba mobitela pa procitaj i odluci sam koji ti vise odgovara:
Sony Xperia SP: http://mob.hr/sony-xperia-sp-recenzija/ ... ....cijena: 560KM
Sony Xperia Ion: http://mob.hr/recenzija-sony-xperia-ion ... ....cijena: 520KM

Od ova dva mobitela po meni je bolji SP, ali ako mozes dati malo vise novca onda preporuke idu za LG Nexus 4 16Gb(cijena 610KM) ili ako hoces LG Optimus P880 za 455KM.

Cijene si iz univerzalno.com
HomeArt

#1849 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by HomeArt »

lucatoni05 wrote:
HomeArt wrote:Koji je bolji od ova dva i zasto?

Prednosti Xperia Ion: bolji ekran, bolja kamera
Prednosti Xperia SP: nesto manje dimenzije, noviji je mobitel i samim tim ce duzi period dobivati update, bolji procesor, bolji gpu, bolja baterija

Ovo sto SX Ion ima vise interne memorije i nije neka velika prednost jer oba mobitela imaju mogucnost prosirenja memorije pomocu memorijske kartice, ekrana na xperia SP nije toliko los jedino sto ima manje uglove vidljivosti.

Evo recenzije od oba mobitela pa procitaj i odluci sam koji ti vise odgovara:
Sony Xperia SP: http://mob.hr/sony-xperia-sp-recenzija/ ... ....cijena: 560KM
Sony Xperia Ion: http://mob.hr/recenzija-sony-xperia-ion ... ....cijena: 520KM

Od ova dva mobitela po meni je bolji SP, ali ako mozes dati malo vise novca onda preporuke idu za LG Nexus 4 16Gb(cijena 610KM) ili ako hoces LG Optimus P880 za 455KM.

Cijene si iz univerzalno.com

Hvala na odgovoru. Nisam znao za ovaj LG P880 a vidim da je u klasi Samsunga S3 samo (bar tako pisu po netu). Samo je pitanje jel' S3 bolji koliko je skuplji?
MadFrog

#1850 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by MadFrog »

Nije, realno. O4x je best buy telefon.
Post Reply