Hajmo malo o religijama..
- vatrogasac
#1826 Re: Hajmo malo o religijama..
,
Last edited by vatrogasac on 12/05/2014 17:55, edited 1 time in total.
-
Aharon
#1827 Re: Hajmo malo o religijama..
Hvala, drug. Ja se mučim i mučim... 
- vatrogasac
#1828 Re: Hajmo malo o religijama..
Ako se ne vadi iz konteksta ima logičan slijed. Kako bi ti preveo?Aharon wrote: Shvataju je kao pogrešnu. Shvataju je kao besmislenu. Moraju pogledati tefsir da razumiju ajet. Jasno izlažem, ali ako ne razumiješ arapski, možda me ne shvataš - razlika između korištenog ييأس i željenog يعلم je ogromna: to su dva glagola - očajavaju i znaju...
26. Nevaljale žene su za nevaljale muškarce, a nevaljali muškarci su za nevaljale žene; čestite žene su za čestite muškarce, a čestiti muškarci su za čestite žene. Oni nisu krivi za ono što o njima govore; njih čeka oprost i veliko obilje.
27. O vjernici, u tuđe kuće ne ulazite dok dopuštenje ne dobijete i dok ukućane ne pozdravite; to vam je bolje, poučite se!
28. A ako u njima nikoga ne nađete, ne ulazite u njih dok vam se ne dopusti; a ako vam se rekne: "Vratite se!" - vi se vratite, bolje vam je, a Allah zna ono što radite.
-
Aharon
#1829 Re: Hajmo malo o religijama..
O vjernici, u tuđe kuće ne ulazite dok se prisno ne družite استأنسوا i dok ukućane ne pozdravite; to vam je bolje, poučite se!vatrogasac wrote:Ako se ne vadi iz konteksta ima logičan slijed. Kako bi ti preveo?Aharon wrote: Shvataju je kao pogrešnu. Shvataju je kao besmislenu. Moraju pogledati tefsir da razumiju ajet. Jasno izlažem, ali ako ne razumiješ arapski, možda me ne shvataš - razlika između korištenog ييأس i željenog يعلم je ogromna: to su dva glagola - očajavaju i znaju...
26. Nevaljale žene su za nevaljale muškarce, a nevaljali muškarci su za nevaljale žene; čestite žene su za čestite muškarce, a čestiti muškarci su za čestite žene. Oni nisu krivi za ono što o njima govore; njih čeka oprost i veliko obilje.
27. O vjernici, u tuđe kuće ne ulazite dok dopuštenje ne dobijete i dok ukućane ne pozdravite; to vam je bolje, poučite se!
28. A ako u njima nikoga ne nađete, ne ulazite u njih dok vam se ne dopusti; a ako vam se rekne: "Vratite se!" - vi se vratite, bolje vam je, a Allah zna ono što radite.
Glagol je استأنسوا pogledaj orginalni arapski tekst, a ovo je njegov prevod: dok se prisno ne družite, kako sam i naveo. Kad su ashabi i tabiini naišli na ovo pitali su tumača Kur'ana i habra islamskog umeta Ibn-Abasa: - Šta je ovo? On je odgovorio: Greška pisara! Treba: استأذنوا dok vam se ne dopusti. To je zabilježio Taberi i Kurtubi. Zato, kada prevodioci prevode, Korkut ili bilo ko drugi, oni se pozivaju na tefsire, tumačenja i nikada ne prevode sam tekst, jer ovakve su riječi nerazumljive, tako da se u prevodima to ne vidi, kao što se ne vide ni aramejski izrazi, jer i njih razumijevaju kroz tefsire - ova vrsta greške se vidi samo u orginalnom tekstu, ko razumije arapski, kao i aramejske riječi tipa melekut i sl.
- vatrogasac
#1830 Re: Hajmo malo o religijama..
Ok, da ti vjerujem, ali šta meni mijenja smisao u Uputi i jedna i druga verzija. Znam u obje verzije kako se ulazi u tuđu kuću. Biti prisan ili dobiti dopuštenje. Neću ući bez ta dva preduvjeta jer nisu u kontradikciji.Aharon wrote:O vjernici, u tuđe kuće ne ulazite dok se prisno ne družite استأنسوا i dok ukućane ne pozdravite; to vam je bolje, poučite se!vatrogasac wrote:Ako se ne vadi iz konteksta ima logičan slijed. Kako bi ti preveo?Aharon wrote: Shvataju je kao pogrešnu. Shvataju je kao besmislenu. Moraju pogledati tefsir da razumiju ajet. Jasno izlažem, ali ako ne razumiješ arapski, možda me ne shvataš - razlika između korištenog ييأس i željenog يعلم je ogromna: to su dva glagola - očajavaju i znaju...
Glagol je استأنسوا pogledaj orginalni arapski tekst, a ovo je njegov prevod: dok se prisno ne družite, kako sam i naveo. Kad su ashabi i tabiini naišli na ovo pitali su tumača Kur'ana i habra islamskog umeta Ibn-Abasa: - Šta je ovo? On je odgovorio: Greška pisara! Treba: استأذنوا dok vam se ne dopusti. To je zabilježio Taberi i Kurtubi. Zato, kada prevodioci prevode, Korkut ili bilo ko drugi, oni se pozivaju na tefsire, tumačenja i nikada ne prevode sam tekst, jer ovakve su riječi nerazumljive, tako da se u prevodima to ne vidi, kao što se ne vide ni aramejski izrazi, jer i njih razumijevaju kroz tefsire - ova vrsta greške se vidi samo u orginalnom tekstu, ko razumije arapski, kao i aramejske riječi tipa melekut i sl.
-
Aharon
#1832 Re: Hajmo malo o religijama..
Ne mijenja ništa, osim činjenice da kur'anski tekst, dakle tekst, nije savršen i bez greške. Prilikom pisanja i sakupljanja Kur'ana desile su se pisarske greške.
Ova činjenica nekim skepticima, poput mene, znači mnogo u pogledu verificiranja nečega kao "božanskog", a samim tim određuje moj stav spram određene ideje.
Mu'tezile su to odmah uočile i teološki rješile ovo pitanje (za one koji i dalje žele da vjeruju da je Kur'an od Boga na određeni način) - otišavši korak dalje i stavljajući razum na prvo mjesto u pitanjima svega pa i vjere - ali su izgubili historijsku bitku u islamskom svijetu, a posebice nakon provale Mongola i pojave "selefijskih" imama poput Ibn-Tejmije.
Ja ne sporim da oni koji žele vjerovati, vjerovat će, ali na ovakva pitanja i kritike im je teže odgovoriti u svjetlu današnje zvanične teološke misli. Mada, vjerujem, većina prosječnih vjerskih službenika, ako ne i 99%, pojma nema o ovome. Jednostavno ih niko ne educira. Ovo su problemi sa kojima su se suočavali muslimani iz prve epohe, jer su dobro razumjeli jezik i implikacije, koje proizilaze iz navedenog. Da ne kažem kako je intelektualna razmjena sa Jevrejima bila iznimno intezivna, i da se pazilo na svaki detalj...
Ova činjenica nekim skepticima, poput mene, znači mnogo u pogledu verificiranja nečega kao "božanskog", a samim tim određuje moj stav spram određene ideje.
Mu'tezile su to odmah uočile i teološki rješile ovo pitanje (za one koji i dalje žele da vjeruju da je Kur'an od Boga na određeni način) - otišavši korak dalje i stavljajući razum na prvo mjesto u pitanjima svega pa i vjere - ali su izgubili historijsku bitku u islamskom svijetu, a posebice nakon provale Mongola i pojave "selefijskih" imama poput Ibn-Tejmije.
Ja ne sporim da oni koji žele vjerovati, vjerovat će, ali na ovakva pitanja i kritike im je teže odgovoriti u svjetlu današnje zvanične teološke misli. Mada, vjerujem, većina prosječnih vjerskih službenika, ako ne i 99%, pojma nema o ovome. Jednostavno ih niko ne educira. Ovo su problemi sa kojima su se suočavali muslimani iz prve epohe, jer su dobro razumjeli jezik i implikacije, koje proizilaze iz navedenog. Da ne kažem kako je intelektualna razmjena sa Jevrejima bila iznimno intezivna, i da se pazilo na svaki detalj...
-
Aharon
#1833 Re: Hajmo malo o religijama..
U ajetu je: حتى تستأنسوا Dok se ne družite (Tako je i u današnjem mushafu, jer je jedini mushaf dostupan danas "Osmanov mushaf", kojeg je sakupio Zejd ibn-Sabit)vatrogasac wrote:dupli
Ibn-Abas je, s obzirom na očiglednu grešku, rekao: Greška pisara, ispravno je حتى تستأذنوا Dok dopuštenje ne dobijete.
Dakle, jednostavno.
Šta se najvjerovatnije desilo, špekuliram:
S obzirom da se prvobitni tekst pisao bez vokala, koje ni ja ovdje nisam pisao, i bez ovih tačkica, probaj ih pobrisati, vidjet ćeš da su dvije riječi gotovo identične, sa jednom razlikom - slovo s س i slovo n ن
ta dva slova je pisar zamijenio i izradio se, riječ je dobila posve novo značenje, od zatražiti dopuštenje postalo je prisno se družiti. Jednostavno pisarska greška
Drugi ajet, Er-Ra'd 31, je očigledniji i apsolutno nejasniji, nejasno je kako je napravio tako veliku grešku.
Danas u mushafu stoji ييأس očajavaju, a želi se reći zar ne znaju يعلم dakle razlika u značenju i pisanju je ogromna. Zato je Ibn-Abas ironično rekao tumačeći ovu grešku - Prispavalo se pisaru.
Ovo ništa ne znači vjernicima, ali skepticima znači - znači i vjernicima u smislu da su, u najmanju ruku, mu'tezile bile u pravu a imam Ahmed u krivu. Kur'an ne može biti božanski u stvarnosti, Božiji vječni kelam - bar ne u ovoj formi kakvu imamo na hartiji. Oni izgubili, sljedbenici imama Ahmeda pobijedili - nema više Abasija, danas su Saudi i mule... Eto, samo je to u pitanju.
- vatrogasac
#1834 Re: Hajmo malo o religijama..
Jedan u nizu slučajeva gdje smo imali ihtelefe ulema' i bit će ih još. Mi ovako sada smijemo reći da imamo Kur'an očuvan u svom izvornom obliku u 99,99% gdje nema spora uleme ?Aharon wrote: Ovo ništa ne znači vjernicima, ali skepticima znači - znači i vjernicima u smislu da su, u najmanju ruku, mu'tezile bile u pravu a imam Ahmed u krivu. Kur'an ne može biti božanski u stvarnosti, Božiji vječni kelam - bar ne u ovoj formi kakvu imamo na hartiji. Oni izgubili, sljedbenici imama Ahmeda pobijedili - nema više Abasija, danas su Saudi i mule... Eto, samo je to u pitanju.
-
Aharon
#1835 Re: Hajmo malo o religijama..
Ne znam. Zaista pojma nemam da li je ovo stvarna i puna verzija Kur'ana. Jasno je da potiče od poslanikovog prijatelja Osmana ibn-Afana i da ju je sakupio Zejd ibn-Sabit, bio je odgovoran za skupljanje. Jasno je da nekih ajeta u mushafu sigurno više nema (sunije to tumače derogiranjem i teksta i značenja "dizanjem iz grudi vjernika" - ja bih rekao zaboravom i brisanjem, ali OK, ne moram to reći). Da li je i kakve cenzure bilo, osim navedenih nedosljednosti i grešaka, ja ne mogu sa sigurnošću reći. Svako za sebe tu mora donijeti zaključak na osnovu predočenog..vatrogasac wrote:Jedan u nizu slučajeva gdje smo imali ihtelefe ulema' i bit će ih još. Mi ovako sada smijemo reći da imamo Kur'an očuvan u svom izvornom obliku u 99,99% ?Aharon wrote: Ovo ništa ne znači vjernicima, ali skepticima znači - znači i vjernicima u smislu da su, u najmanju ruku, mu'tezile bile u pravu a imam Ahmed u krivu. Kur'an ne može biti božanski u stvarnosti, Božiji vječni kelam - bar ne u ovoj formi kakvu imamo na hartiji. Oni izgubili, sljedbenici imama Ahmeda pobijedili - nema više Abasija, danas su Saudi i mule... Eto, samo je to u pitanju.
Nije ovo ihtilaf اختلاف razilaženje među islamskom ulemom - teolozima i stručnjacima za kiraete. Ovo je jedini kiraet kojeg danas imamo. Niko ne tvrdi da su ova dva ajeta u redu, zato Taberi i Kurtubi bilježe šta zapravo znače spomenuti ajeti. Radi se o objašnjavanju konteksta i ispravljanju pogrešnih riječi u ajetima. Pogrešne riječi se razumiju odmah na prvu za one koji govore arapski, nema nikakvog drugog tumačenja osim ovih koje ti imaš u prevodima, a koji se baziraju na Taberijevom i Kurtubijevom tefsiru.
Razilaženje se desilo na mnogo dubljoj razini - da li je Kur'an istinski, bukvalno, Božiji govor (kelam), dakle njegovo vječno svojstvo, po kojem bi i ovaj Kur'an u ovom obliku bio "oduvijek-zauvijek" - "ezel-ebed" kod Boga i sa Bogom u datoj formi.
2 mišljenja:
- Mu'tezile i abasijske halife do Mutevekila: NE. Kur'an je stvoren i radi se o našim, ljudskim izrazima koji su proizvod našeg jezika (arapskog u ovom slučaju), zraka, usni, jerzika, zuba i glasnica, odnosno tinte i hartije (danas dodaj i elektromagnetnog zapisa), na temu Božije inspiracije poslaniku, kojom je on inspiriran pa nam prenio to u ovoj formi. Samo zapisivanje je ljudsko djelo, pa nema veze ako čovjek pogriješi, razum je tu da kontrolira sve pa i kur'anske tekstove.
- Ahmed ibn-Hanbel i danas sunije, koje slijede Ibn-Hanbela (mada većina iz sva 4 mezheba malo razumiju sve ovo, a namjerno se o tome i ne priča): DA. Kur'an je bukvalno Božiji govor i nije stvoren. Ovakav kakav jeste on je sa Bogom na relaciji oduvijek zauvijek, Božiji kelam "ezel-ebed". Ko kaže suprotno je novotar u vjeri i heretik.
Stare rasprave, koje su po ugledu na išmaelitske rođake i Jevreji primjenili na svoje tekstove, od kojih su Karaiti zadržali ono prvo mišljenje, a mnogi šute i ne žele o tome raspravljati, jer je svim abrahamancima ovo bolna tačka...
Abasije su bile daleko ispred svoga vremena, ali većina muslimana o ovim stvarima ne zna gotovo ništa. Nije to nešto skriveno, ali većina muslimana ne želi preispitivati svoju historiju, nego se drže današnje redukcionističke dogme.
Da ti navedem primjer: Većina muslimana ne zna na šta se odnose tumačenja u kojima se kaže: "Prije Adema je bilo hiljadu, pa i milion Adema."
Većina muslimana ne zna da su se tumači lomili oko izraza "bešer" (od bešra - gola koža) i "insan - nas" (od nisjan, zaborav) za ljude, zašto se koristi jedan i drugi i kada - kakve to veze ima sa "krznom" i da li je Adem stvarno prvi čovjek, uopćeno, ili nešto drugo.
Abasije su bile čudo. Njihov pogled na te teme u smislu kojeg navode je gotovo identičan današnjem sekularnijem objašnjenju prvih ljudi, tenzija između lovaca lutalica i prvih ratara, mjesta i onoga šta je zapravo Ganeden/Džennatu Adn, i sl.
Imam obaveza; o tome drugi put, ako napokon prevaziđemo ovo jednostavno pitanje pogrešnih glagola...
- vatrogasac
#1836 Re: Hajmo malo o religijama..
Abasidi su odradili pravih stvari. Slažem se.Aharon wrote:
Abasije su bile čudo. Njihov pogled na te teme u smislu kojeg navode je gotovo identičan današnjem sekularnijem objašnjenju prvih ljudi, tenzija između lovaca lutalica i prvih ratara, mjesta i onoga šta je zapravo Ganeden/Džennatu Adn, i sl.
Da te iskoristim dok dolaziš da daš svoje mišljenje. Volim filtrirati na više načina.
Metafora Dzennet
http://www.n-um.com/?q=node/2872
-
kerima1
#1837 Re: Hajmo malo o religijama..
vatrogasac
Jel vjerujes u Biblbiju i Toru ili?Božije knjige
- vatrogasac
#1838 Re: Hajmo malo o religijama..
Tewrat, Zebur, Indžil i Kur'an.kerima1 wrote:vatrogasacJel vjerujes u Biblbiju i Toru ili?Božije knjige
-
kerima1
#1839 Re: Hajmo malo o religijama..
Ne mislis da u sadasnjim dvima velikim knjigama ima ajeta iz tevrata i indzila?vatrogasac wrote:Tewrat, Zebur, Indžil i Kur'an.kerima1 wrote:vatrogasacJel vjerujes u Biblbiju i Toru ili?Božije knjige
- nasa
#1840 Re: Hajmo malo o religijama..
eh @aharon mozemo mi ovako u krug dok neko ne odustane, na izdrzljivost
Malo pises kako je jako vazno, malo kako nije, a onda dodas jos I svog....kao mu'tezile su uocile mislis uocio je I sam Osman ako cemo bas uvazavati sve izvore...
Osim toga uopce nije istina da tu rijec muslimani ne razumije, razumiju je jednako sto je ibn abbas jer su uvijek bili tu I hafizi...Kur'an nije sacuvan samo pismenim putem pa, tako je I on znao kako se ta rijec uci...to si potpuno zanemario.
Dalje citava prica oko Kur'ana koju iznosis je obiljezena nedosljednostima jer malo bi uvazio islamske izvore malo ne znas itd.
Nema veze, vala I meni je ovo dosadno.
Pristup Kur'anu je vec zanimljivije....
Osim toga uopce nije istina da tu rijec muslimani ne razumije, razumiju je jednako sto je ibn abbas jer su uvijek bili tu I hafizi...Kur'an nije sacuvan samo pismenim putem pa, tako je I on znao kako se ta rijec uci...to si potpuno zanemario.
Dalje citava prica oko Kur'ana koju iznosis je obiljezena nedosljednostima jer malo bi uvazio islamske izvore malo ne znas itd.
-
Aharon
#1841 Re: Hajmo malo o religijama..
Nemoć pred istinom, a ustrajavanje u neistini - religija.nasa wrote:eh @aharon mozemo mi ovako u krug dok neko ne odustane, na izdrzljivostMalo pises kako je jako vazno, malo kako nije, a onda dodas jos I svog....kao mu'tezile su uocile mislis uocio je I sam Osman ako cemo bas uvazavati sve izvore...
![]()
Odgovori mi argumentima na moje navode, samo te molim da se jasno referiraš na izvore i tretiraš isključivo orginalne tekstove, kako sam ja uradio.
- nasa
#1842 Re: Hajmo malo o religijama..
koje navode
I samo da kazem da ti meni pola ne odgovoris vec predjes na drugo, dodas itd.
-
Aharon
#1843 Re: Hajmo malo o religijama..
Navode o ajetima sa pisarskim i stilskim greškama, sa jasno podastrtim orginalnim tekstom Osmanovog mushafa u kojem se i nalaze greške. Odgovori na Ibn-Abasove tvrdnje da su pisari pogriješili, i jasno ga, uz poštivanje arapskog jezika i načina njegove standardizacije, lingvistički pobij, dokazujući da se izrazi navedeni u Kur'anu mogu koristiti za odgovarajuća značenja. Navedi koje arapsko pleme (potraži u Lisanu ili kod Sibevejha u Kitabu, da ti olakšam) iz perioda uzimanja jezika koristi "očajavaju" za "znaju", odnosno "prisno se druže" za "traže dopust".nasa wrote:koje navode
Dakle dokaži da je ييأس "očajavaju iz današnjeg, Osmanovog, mushafa sinonim za يعلم znaju, kako je upozorio Ibn-Abas, navodeći da se radi o grešci pisara u Kur'anu.
Dokaži da je يستأنسوا prisno se druže iz današnjeg, Osmanovog, mushafa sinonim za يستأذنوا traže dopust kako je rekao Ibn-Abas, navodeći da se radi o grešci pisara u Kur'anu.
Ako tvrdiš da je ovo greška nekog "kasnog" prepisivača kako objašnjavaš da je ashab Ibn-Abas uočio i ukazao na nju, i ako tvrdiš da je pisar neki drugi osim iz Zejd ibn-Sabitovog tima hafiza i pisara objave - što niko nikada nije ustvrdio jer da jeste Kur'an bi bio bezvrijedan i bio bi nastao van poslaničkog perioda (muslimani vjeruju da su ashabi samo sakupili sahife) - dokaži to sa jasnim argumentom iz validnog sunijskog izvora leksikološkog karaktera - dakle samo klasična literatura: Taberi, Kurtubi, dozvoljavam i Ibn-Kesira, može Bakilani, može Zamahšeri, može Razi...
Dokaži da postoji Ebu-Bekrov mushaf u kojem je sve savršeno u skladu sa dogmom koju slijediš, gdje se on nalazi - jer je rečeno da ga je Zejd ibn-Sabit vratio Hafsi, Omerovoj kćerci - ko je došao u njegov posjed, ako nije niko, zašto nije; ako jeste, gdje je?
Dokaži da je Osman znao za greške, kako aludiraš namigujući, ali da je i dalje ostavio mushaf sa greškama, i objasni zašto je to uradio.
Odgovori mi zašto je Muhamed koristio bezrazložno aramejske izraze i zbunjvao svoju sljedbu, koseći se sa proklamiranim da je Kur'an na jasnom arapskom jeziku, navedi mi primjere i lingvističko objašnjenje takve prakse. Zašto Omer ibnul-Hatab nije mogao razumjeti šta znači أبٌّ iako je važio za ashaba, koji je najviše pratio arapska jezička ostvarenja i poeziju, pored Hasana ibn-Sabita, te poznavao cijeli divan Zuhejra ibn-Ebi-Sulme naizust, tvrdeći da jedina vrijedna stvar koju Arapi imaju jeste njihov jezik. Štaviše, kad se tek ovaj ajet pojavio, kako Taberi bilježi, on je rekao "tekelluf" - ovo je izvještačeno, pa ga je poslanik upozorio da Kur'an ne može kritizirati kao poeziju, i objasnio mu da mu je tako Bog objavio a da to znači zrelo voće - naravno Omer nije znao da to nije nikakva tajnovita riječ, nego zrelo voće na aramejskom jeziku.
Molim te uradi to referirajući se isključivo na validne izvore sunijske provenijencije, jer ako se odlučiš za šiitske onda ćeš morati uzeti u obzir da su Ebu Bekr, Omer i Osman uzurpatori i nepravednici, te da je njihovo svjedočenje oko islamskih pitanja, vjerovanje i rad obezvrijeđeno njihovom namjerom da naude ehlul-bejtu (poslanikovoj porodici). Šije u startu odbacuju istinitost sakupljanja Kur'ana za vrijeme Ebu-Bekra.
Pokušajima da me samo diskredituješ time što kao nešto znaš, a zapravo zaista ništa ne znaš, samo diskreditiraš islam i radiš upravo ono što ide meni u prilog - mada mi to nije namjera - a naočigled svih učesnika u raspravi, koji itekako razumiju u čemu je suština, i gledaju te kako nemušto slažeš nemušte rečenice i fraze.
Kad ti staviš
Argumente, lijepo molim, i argumente da Ibn-Abas nije validan izvor u razumijevanju arapskog jezika, hoću mišljenja relevantnih izvora, a ne zar ne može ovako, ili onako...
-
Aharon
#1844 Re: Hajmo malo o religijama..
Govoriš neistine, taksativno sam ti odgovarao, ali ti ne čitaš, a i što pročitaš ne razumiješ - zapravo sam zaključio da od svih ovdje ti najmanje razumiješ o čemu pišem. Čini mi se da nisi u stanju čitati arapski tekst. To je OK, ali zašto se onda raspravljaš sa mnom?nasa wrote:koje navode
- vatrogasac
#1845 Re: Hajmo malo o religijama..
Aharone, ovdje nemaš teologa koji su diplomirali pa i magistrirali ili doktorirali. Arapski jezik niko ovdje ne zna ovako dobro kao ti, ali to ne znači da nema neko drugi koji bi ti bio odgovarajući partner u raspravi, ali nemamo ga ovdje. Nisam bez razloga postavio link Durakovića čiji prijevod Kur'ana kritikuje Ramić. Jedan onako nepoznat alim na našim prostorima je hafiz Harun iz Goražda koji uči Kur'an na deset kiraeta i prevodi ga sa lahkoćom na hutbama. Zatim jedan drugi...Aharon wrote:Govoriš neistine, taksativno sam ti odgovarao, ali ti ne čitaš, a i što pročitaš ne razumiješ - zapravo sam zaključio da od svih ovdje ti najmanje razumiješ o čemu pišem. Čini mi se da nisi u stanju čitati arapski tekst. To je OK, ali zašto se onda raspravljaš sa mnom?nasa wrote:koje navode
Recite nam, hafiz–efendija, šta to, ustvari, znaci kura hafiz i ko nosi tu titulu?
Hfz. Šošic: U arapskom jeziku rijec kurra predstavlja množinu od rijeci kari', što, u kontekstu u kome govorimo, znaci ucac Kur'ana. Kad se u islamskoj literaturi na arapskom jeziku želi ukazati na osobu koja vješto, lijepo, tecno i, posebice, ispravno uci Kur'an na razlicitim kiraetima, onda se kaže da je bio od kurra, tj. strucnjaka za ucenje Kur'ana. Otuda se taj izraz upotrebljava u našoj tradiciji za hafize koji poznaju sedam, odnosno deset mutevatir kiraeta.
S obzirom da poznajete više kiraeta, koja je osnovna razlika medu njima?
Hfz. Šošic: Ako znamo da su kiraeti razlicite jezicke (leksicke, fonetske, morfološke i sintaksicke) forme koje je Allah, dž. š., dozvolio prilikom ucenja Kur'ana, bit ce nam jasna i osnovna razlika medu njima. Naime, odredeno tedžvidsko pravilo, odredenu rijec ili konsonant, možemo na razlicite nacine izgovarati, sukladno predaji od Poslanika, s. a. v. s. Izvor raznolikih finesa i varijanti izgovora leži u cinjenici da je Kur'an u svoj jezicki sustav ukomponirao najpoznatije arapske dijalekte i narjecja koja su bila prisutna u vrijeme Objave. Naravno, kiraetske nijanse nijansiraju i znacenje rijeci ili recenice, a u nekim slucajevima dovode do promjene znacenja, samo što ta znacenja nisu medusobno suprotstavljena ili kontradiktorna. Kiraete možemo razumijevati kao kockice koje se savršeno uklapaju u nadnaravni mozaik kur'anskog izraza. Ove kockice, premda razlicite, zajedno sklapaju iz svojih uglova detaljnu i cjelovitu sliku onoga što je predmet kur'anskog govora. U osnovnu razliku izmedu kiraeta možemo ubrojati i njihov stepen vjerodostojnosti po kome su rangirani i iz cega proistjece odredeni šerijatski propis. Tako se mutevatir kiraeti mogu uciti u namazu i izvan namaza, dok se kiraeti koji nemaju stepen tevatura mogu upotrebljavati u tefsirske svrhe.
- nasa
#1846 Re: Hajmo malo o religijama..
Ne u mjeri u kojoj ti vjerovatno znas ali ne mozes reci da je arapski prepreka u ovom o cemu pricamo.
da li su postojali hafizi I da li je upravo na taj nacin Ibn Abbas znao znacenje rijeci ?
da li su postojali hafizi I da li je upravo na taj nacin Ibn Abbas znao znacenje rijeci ?
- harač
#1847 Re: Hajmo malo o religijama..
kako se prenosi kiraet? pamtili tijekom hiljadu petsto godina? možda izmislili neki vid kajdanke?
-
Aharon
#1848 Re: Hajmo malo o religijama..
Znam da nema, zato sam i naveo Ibn-Abasa kao argument, sve sa činjenicom da je to zabilježeno u Taberiju i Kurtubiju. Čak sam i objasnio kako je moguće provjeriti tvrdnje. Ovo su riječi standardnog arapskog jezika, nema misterije...
Ono što me je šokiralo, za razliku od razgovora sa muslimanima drugdje, jeste činjenica da ovdje muslimani ne znaju ko je Ibn-Abas, ne znaju da je on Tumač Kur'ana, da je, navodno, poslanik molio za njega da mu Bog podari razumijevanje islama i Kur'ana, da ne znaju da je on poslanikov amidžić, te navode ovog ili onog hodžu kako objašnjavaju značenje ove ili one riječi kao kontra-argument eksplicitnim Ibn-Abasovim izjavama u vezi sa spornim ajetima i veoma konkretnim glagolima u njima uz eksplicitno da se radi o grešci...
Ja bih razumio da neko kaže meni: - Ti ne pripadaš vremenu u kojem se standardizira arapski, ne možeš reći šta je moguće a šta ne. Ali sumnjati u Ibn-Abasovo poznavanje jezika i činjenicu da su svi mufesiri prenijeli ovaj njegov stav o ajetima je meni osobno neshvatljiv.
Bio sam apsolutno jasan, čak nisam bio ni maliciozan, ali, evo, jasno se pokazuje da religija potire čak i same izvore i osnove islamske tradicije - takve kakva jeste - samo kada se odstupi od dogme...
Ono što me je šokiralo, za razliku od razgovora sa muslimanima drugdje, jeste činjenica da ovdje muslimani ne znaju ko je Ibn-Abas, ne znaju da je on Tumač Kur'ana, da je, navodno, poslanik molio za njega da mu Bog podari razumijevanje islama i Kur'ana, da ne znaju da je on poslanikov amidžić, te navode ovog ili onog hodžu kako objašnjavaju značenje ove ili one riječi kao kontra-argument eksplicitnim Ibn-Abasovim izjavama u vezi sa spornim ajetima i veoma konkretnim glagolima u njima uz eksplicitno da se radi o grešci...
Ja bih razumio da neko kaže meni: - Ti ne pripadaš vremenu u kojem se standardizira arapski, ne možeš reći šta je moguće a šta ne. Ali sumnjati u Ibn-Abasovo poznavanje jezika i činjenicu da su svi mufesiri prenijeli ovaj njegov stav o ajetima je meni osobno neshvatljiv.
Bio sam apsolutno jasan, čak nisam bio ni maliciozan, ali, evo, jasno se pokazuje da religija potire čak i same izvore i osnove islamske tradicije - takve kakva jeste - samo kada se odstupi od dogme...
- vatrogasac
#1849 Re: Hajmo malo o religijama..
Šta misliš koliko u svijetu ima kurra hafiza? Koliko ih je bilo kroz ovih 1400 godina? Svako ko se odluči učiti Kur'an napamet ima mentore i kada polaže ispit iz hifza ne polaže ga pred jednim hafizom.harač wrote:kako se prenosi kiraet? pamtili tijekom hiljadu petsto godina? možda izmislili neki vid kajdanke?
-
Aharon
#1850 Re: Hajmo malo o religijama..
Zapravo se radi o veoma preciznoj nauci, koja je prije svega lingvističkog karaktera, ali ona se ne dotiče ovoga o čemu ja pričam.harač wrote:kako se prenosi kiraet? pamtili tijekom hiljadu petsto godina? možda izmislili neki vid kajdanke?
Greška se desila u samom bilježenju mushafa (Kur'an kao skup stranica, sveska), i svi su svjesni toga, ali zbog činjenice da je Osman zabranio korištenje drugih mushafa osim onog kojeg je za njega sakupio Zejd ibn-Sabit - vjerovatno ne obraćajući pažnju na greške u zapisivanju - te su greške ostale.
Sve što sam ja htio pokazati, isključivo kroz standardne islamske izvore, osnovne islamske leksikone kur'anskih tumačenja od kojih je najstariji i prvi: Taberi pa potom Kurtubi, jeste da kur'anski tekst nije sačuvan od greške...
Ta je greška uočljiva, uočio ju je Ibn-Abas, poslanikov rođak i najveći tumač Kur'ana, svi mufesiri su na to ukazali, ali uzalud - dogma se nametnula na početku a u svjetlu raznih podjela među ashabima, klanovskim i svim ostalim, ništa se nije diralo, Abasije su objasnile kako se iz ove kontradiktornosti može izaći, ali su u međuvremenu nestali a dogma je redefinirana ostala. I, evo, vidiš - mogu se truditi do sutra argumentirajući, ali ništa.
Zapravo je jasno, jasno je svakom ko govori danas iole arapski, odmah uoči ove dvije riječi u pogrešnom kontekstu, čak ne treba Ibn-Abas da ukaže na njih, on treba da kaže šta je ispravno koga zanima, pod uvjetom da stvarno čita Kur'an, ali većina zapravo danas i ne čitaju, a oni koji znaju, "ne talasaju"...