Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#1826 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

karanana wrote:pa cime bi JAT letio direktno Beograd-Chicago?
sta imaju od flote da moze tu daljinu preletiti?
nemaju! zato ima lizing, uzmu kakav B767 200/300 i cao djaci!
drndalo

#1827 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

To su opet samo male nocne polucije budala koje s takvim idejama idu u javnost... Mozda to nekome zvuci mrak, ali ni u bivsoj Jugi se nije tek tako letilo za Amerigu, a gdje su resursi bivse zemlje, a gdje ovih sadasnjih "isprdaka" nasljednica...?

To toliko kosta da Srbija jednostavno nema para da to izvede, posebno ne profitabilno... Da i pocnu letjeti, koliko bi frekvencija imali ? 3x sedmicno ? Bas velika konkurencija velikim igracima koji imaju > 20x dnevno letove preko "Bare"... Sa presjedanjem doduse, ali Fata je Fata, a 2x je 2x...

Puno veci igraci od Jata su tu slomili zube, a ne ova kompanijica koju samo drzavne infuzije odrzavaju na zivotu... Kao i BH Airlines, kao i Croatia Airlines, kao i Adria-u...

Nije samo iznajmiti avion rjesenje, sta sa servisom i odrzavanjem, sta sa posadama ? To skolovanje u startu kosta vise nego 6 mjesecni najam npr. B762... Takav aranzman bi najprije mogli dogovoriti ako su ozbiljni sa npr. Deltom ili Unitedom, ili Americanom, da oni diretno lete svojim metalom za BEG, a da Jat tu ima prodaju karata kao da je njihov let... Sve ostalo su "mokri snovi"...
jefferson

#1828 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

drndalo wrote:To su opet samo male nocne polucije budala koje s takvim idejama idu u javnost... Mozda to nekome zvuci mrak, ali ni u bivsoj Jugi se nije tek tako letilo za Amerigu, a gdje su resursi bivse zemlje, a gdje ovih sadasnjih "isprdaka" nasljednica...?

To toliko kosta da Srbija jednostavno nema para da to izvede, posebno ne profitabilno... Da i pocnu letjeti, koliko bi frekvencija imali ? 3x sedmicno ? Bas velika konkurencija velikim igracima koji imaju > 20x dnevno letove preko "Bare"... Sa presjedanjem doduse, ali Fata je Fata, a 2x je 2x...

Puno veci igraci od Jata su tu slomili zube, a ne ova kompanijica koju samo drzavne infuzije odrzavaju na zivotu... Kao i BH Airlines, kao i Croatia Airlines, kao i Adria-u...

Nije samo iznajmiti avion rjesenje, sta sa servisom i odrzavanjem, sta sa posadama ? To skolovanje u startu kosta vise nego 6 mjesecni najam npr. B762... Takav aranzman bi najprije mogli dogovoriti ako su ozbiljni sa npr. Deltom ili Unitedom, ili Americanom, da oni diretno lete svojim metalom za BEG, a da Jat tu ima prodaju karata kao da je njihov let... Sve ostalo su "mokri snovi"...
Iz one drzve se jest letilo tek tako s obziorm da si imao vezu sa NYC, Chicagom, LA, Torontom! Imao s vezu sa Australijom, sa juznom Amerikom. Sve JAt, sa JAT-ovim avionima (1 DC 10-30 u vlasnistvu, 5 u lizingu).
To sto danas nemas veze govori koji ljudi sjede u tim kompanijam, ljudi kao sto je Recica (koji nas eto sa dpredstavlja u sivijetu). JAT je opet bolji, bar imaju code sharing ugovore, kao i CA. Ne moze se nista preko noci, ali kad nekom padne ideja da leti za ameriku, to znaci mobilizaciju resursa, a ako npr. nemas posade, znaci da ih moras skolovati ili iznajmiti. Prave drzve ce iznajmiti a u isto vrijeme skolovati svoje, koje ce poslije biti domaci resursi.
Ali ocito je da je to vec sad kvantna fizika za novokomponovane politicare kao i nase ljude koji bi preko noci da budemo Svicarska. Treba se potruditi i zasukat rukave, a od sjedenja i kukanja i automatskog ubijanja ideja nema definitivno nista.
drndalo

#1829 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Evo ako ima ko da ispunjava uslove za direktora, na koje bih ja dodao jos i zdrav razum, bujrum...

Image
jefferson

#1830 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

4 godine iskustva na rukovodecem mjestu u kompaniji koja se bavi zracnim prometom???? Pa to nema u konkursima u SAD, EU i sl. Znaci konkurs je napravljen za nekog zamjenika Nudzeima Recice. Samo u BiH. Da hoce vala kompanija d apropadne pa da skinemo s liste bar jednu ovu jaransko-rodjacku kompaniju!
Kona__

#1831 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Kona__ »

i kakva ce nam biti korist ako propadnu? osim tvoje licne satisfakcije, ima li jos negdje neka? :?
ljubav_aha

#1832 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:4 godine iskustva na rukovodecem mjestu u kompaniji koja se bavi zracnim prometom???? Pa to nema u konkursima u SAD, EU i sl. Znaci konkurs je napravljen za nekog zamjenika Nudzeima Recice. Samo u BiH. Da hoce vala kompanija d apropadne pa da skinemo s liste bar jednu ovu jaransko-rodjacku kompaniju!
drug,turci nece odustati ;-)
jefferson

#1833 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Kona__ wrote:i kakva ce nam biti korist ako propadnu? osim tvoje licne satisfakcije, ima li jos negdje neka? :?
Moja licna satisfakcija? Ono sto hocu reci a ocito se treba nacrtati, jeste da ce prestati biti na grbaci drzave! U zadnjih 75 strana imas bar na nekoliko mjesta linkove gdje su vijesti o otpisu dugova itd od strane Vlade Pederacije, a ti se dugovi pokrivaju parama poreskih obveznika.
smolsvoje

#1834 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by smolsvoje »

(NADOVEZUJEM SE NA PRETHODNE JEFFERSON POSTOVE JER NE ZNAM KAKO REPLY)

JEFF, OPET SERUCKAS ONAKO PO MALO ! NEKO JE TEBE GADNO IZRADIO U TOJ KOMPANIJI PA CIM TI SE PRUZI PRILIKA
MALO PRICAS PROTIV NJIH. STO TI TO TREBA. OVA SE KOMPANIJA POLAKO DIZE STO SE VIDILO NA LETOVIMA ZA AMERIKU PREKO CIRIHA OVOG LJETA (UGOVOR SA UNITED/US AIRWAYS I USKORO CONTINENTAL). USKORO POCINJU I LETOVI PREKO AMSTERDAMA ZA USA I CANADA. (KLM/DELTA) OVO NESTO ZNACI. NE MORA LET BITI U KOD SHARINGU DA BI SE LETJELO PREKO BARE.
KROACIJA IMA KOD SHARING SA SAMO STAR ALLIANCE KOMPANIJAMA SWISS/AUA/TAP/SAS/LH I NI SA KIME VISE.
ZA JEDNU KOMPANIJU KAO BHA I JEDAN UGOVOR SA TURKISH JE DOVOLJAN A SVE OSTALO JE I VISE NEGO USPJEH.
NEGO AJDE TI NAMA PRIZNAJ KO JE TEBE IZRADIO AKO MOZEMO MI NESTO DA POMOGNEMO, IPAK SMO MI FORUMASI. MENI U FIRMI STAVLJAJU BLOKADE NA NEKE STRANICE ALI IPAK SE NEKADA ULETI DA SE ODGOVORI.
ADIO !
drndalo

#1835 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Kao prvo, ne deri se ( velika slova na internetu znace povisen ton )! Nije kulturno...

Kao drugo, meni sve sto si nabrojao izgleda kao da ti najmanje radis u BH Airlines-u, i kada nemas konkretnih odgovora na iznesene negativnosti, onda ospes ovako, "nasiroko"...

Posto BH Airlines ima code-share ugovor i sa Jatom za liniju BEG-SJJ, pored mega uspijeha code-share ugovora sa kompanijom koja je vlasnik ove firme, mi bi to valjda trebali smatrati kako ti kazes:"I vise nego uspijeh!"

Ma bravo, odlicno ste sve postigli ! Super... Imate vise ukinutih linija, jer ih zapocinjete stihijski, "onako", nego onih koje jos uvijek letite... Krecete letiti trecu dnevnu rotaciju za ZAG, bez dogovora i uskladjivanja linije sa OU...? PRG ukinete taman kada su nasi ljudi tamo saznali usmenim predanjem da letite direktno, i da su cijene pristojne...

Nije dovoljno sto se ATR-om leti za FRA, nego jos kad je pretprosle godine radjen ILS na SJJ, izmjestite sve letove na OMO (Mostar) zbog magle... Ni po jada, dobra zimska ideja za SJJ alternativu, samo da svi ostali taj dan nisu sletili na SJJ jer se magla digla, a vi ste i dalje ljude (i mene medju njima) vozili BUSom za OMO... Malo je reci da sam bio nezadovoljan kasnjenjem od 5.25 sati u FRA...

Malo je bolje nego sto je bilo, ali ne zavaravaj se, i corava koka zrno nadje, pa i BH Airlines...

Kakva je zajebancija sa medjuslijetanjima u Skandinaviji ? Ne vjerujem da sa relativno pristojnim cijenama BH Airlinesa ne bi trebalo biti dovoljno putnika za direktnu liniju... Samo kad bi ljudi znali da uopste letite !

Marketing vam je samo pojam o kojem ste citali u enciklopediji, ali i to "na preskok"...

Da nije para koje Vlada FBiH iz onih famoznih 10 EUR/glavi putnika sa SJJ uzima za "razvoj civilne avijacije", slabo bi vi letjeli duze od jednog ljeta...

Jedino sto sam nasao pozitivno u ovoj kompaniji je da ipak odredjen broj (nazalost vecina samo podobnih) ljudi ima placen posao, i to na ovim vremenima u ovoj zemlji ne moze biti negativno. Pozitivno je i to sto se jos nisam nasao u situaciji da na JA letu osjetim nesto sto ne bih trebao da osjetim, tj. naznanje i nesigurnost posade, posebno letacke. Kabinsko osoblje mi je ostavilo razne utiske, od vrlo pozitivnih, do "odrona"...
smolsvoje

#1836 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by smolsvoje »

Malo si se bozaje jer nemam veze sa BH Airlines ali u avijaciji jesam , i to civilnoj a ne vojnoj.
Mozda bi znao za taj ugovor sa Jatom da sam tamo ali nema veze. Rekao sam da je veliki uspjeh to sto postoje ugovori sa nekim kompanijama ali znam da ima i hiljadu problema. I to je sve.To sto otvaraju Prag i Zagreb , nije moj problem i ne bavim se tim. Samo se u jednom slazem sa tobom a to je da marektinga nikad nije bilo.
Kraj !
jefferson

#1837 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

smolsvoje wrote:(NADOVEZUJEM SE NA PRETHODNE JEFFERSON POSTOVE JER NE ZNAM KAKO REPLY)

JEFF, OPET SERUCKAS ONAKO PO MALO ! NEKO JE TEBE GADNO IZRADIO U TOJ KOMPANIJI PA CIM TI SE PRUZI PRILIKA
MALO PRICAS PROTIV NJIH. STO TI TO TREBA. OVA SE KOMPANIJA POLAKO DIZE STO SE VIDILO NA LETOVIMA ZA AMERIKU PREKO CIRIHA OVOG LJETA (UGOVOR SA UNITED/US AIRWAYS I USKORO CONTINENTAL). USKORO POCINJU I LETOVI PREKO AMSTERDAMA ZA USA I CANADA. (KLM/DELTA) OVO NESTO ZNACI. NE MORA LET BITI U KOD SHARINGU DA BI SE LETJELO PREKO BARE.
KROACIJA IMA KOD SHARING SA SAMO STAR ALLIANCE KOMPANIJAMA SWISS/AUA/TAP/SAS/LH I NI SA KIME VISE.
ZA JEDNU KOMPANIJU KAO BHA I JEDAN UGOVOR SA TURKISH JE DOVOLJAN A SVE OSTALO JE I VISE NEGO USPJEH.
NEGO AJDE TI NAMA PRIZNAJ KO JE TEBE IZRADIO AKO MOZEMO MI NESTO DA POMOGNEMO, IPAK SMO MI FORUMASI. MENI U FIRMI STAVLJAJU BLOKADE NA NEKE STRANICE ALI IPAK SE NEKADA ULETI DA SE ODGOVORI.
ADIO !
1. Vec ti je neko rekao ne deri se!
2. Ja nikad tom kompanijom nisam letio, a kada sam htio da letim nisam mogao kupiti kartu jer BH Airlines ima rodjacko/jaranski ugovor sa nekim tipom iz St. Louisa! Kao sto sam vec nebrojeno puta rekao meni ne pada na pamet placati nekakve provizije na kreditne kartice u 21 vijeku! Ako ti to smatras uspjehom, onda jadni mi sa takvim ljudima u nasoj civilnoj avijaciji.
3. Bez code sharinga mi ne pada na pamet letiti iz jednog jedinog razloga, a to je da ja kad letim nazad u slucaju otkazivanja leta hocu da mi se nova karta uveze jer moram biti na poslu, ovdje ili ondje. To sto BH Airlines NE KONTA da svijet funkcionise drugacije od njih, to je njihov, a bogami i nas problem. Ugovor sa THY nije dovoljan jer time izostavljas nekih 70-100.000 bosanaca na jugoistoku amerike (DELTA) kao i nekih 50,000 u djelu Detroit/Minneapolis/Salt Lake City, (takodje Delta). Znaci kao sto si i sam rekao, Croatia ima ugovore sa tim kompanijama, ali ja mogu otici sad na internet i kupiti kartu za SJJ preko ZAG, a da BH Airlinesa na pretrazivacima nema ni na mapi.
4. E sve dok je Vama to uspjeh, jadni ste Vi!!! Ostali ce se snaci, pogledaj samo listu kompanija. Jedino sto krcmite nase poreske pare za takve "uspjehe"!
Timotije

#1838 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

Timotije wrote:Jutros kupim karte CPH-SJJ, direktno, u februaru. Nije proslo ni dva sata,promjena, sjetili se da ponovo malo slete u Stockholm u povratku. Vise sam i oguglao na te igre sa satnicom, ovog ljeta su naprasno pomjerili let za 3 sata (tako da su mi propale jeftine vozne karte u DK), ali hajde...sad mi valja zivjeti u realnom strahu da ne promijene i dan leta!? :-) :lol: Kad mu se nebi ni u ponedjeljak pojavila na poslu, sef bi mi zenu dao objesiti za primjer :D
Ionako su pregovori bili teski i mucni :lol:
Sto se babi milo to joj se i snilo, kako bi ,jelte, rekao nas narod :D
Smijem se od muke, i stvarno se osjecam ko zadnji magarac. Zajeban zestoko po tisuciti put od jednih te istih ljudi. Kao sto vidite repliciram sam sebi, jer se dogodilo upravo ono, cega sam se i plasio od prvog trenutka. Ljudi prebace let za ponedjeljak! :x Da, da, ne letimo 20 i 27.02, nego 21 i 28.02. U isto vrijeme, sta se odmah bunite, zar je neki problem :x !
Posto se jako bojim za svoje mentalno zdravlje, odmah kupim supruzi povratnu kartu preko Maleva (ljudi lete godinama u isto vrijeme i ne mijenjaju nista!), ona se jednostavno mora taj dan pojaviti na poslu, ja cu potrositi ekstra dan godisnjeg, djeca nece u skolu i tako to....
Poslao sam naravno mail direktorici prodaje u kompaniji, da ista od toga ocekujem ne bih odmah sam rjesavao svoj problem :evil: .
Od sada letite kojim god hocete danima, naknadno opet slijecite malo, onako, okolo po vasshirokoj nam Skandinaviji, tek toliko da bi je jos vise zavoljeli, objavljujte pa otkazujte letove....ukratko JEBITE SE!
Ni mene a ni nikog mog, vise vidjeti necete!
akcija007

#1839 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Timotije, ti mozes zahtjevati kompletan iznos karte nazad jer su ti promjenili dan letenja a tebi to ne odgovara. MORAJU ti vratiti, pa mozda i ti da kupis kartu na Malevu.

Jefferson, idem uskoro prvi put u Ameriku u Minneapolis trazim kartu. Nisam nikada letio tamo, idem kod tetke u Minneapolis.

Da li je bolje da letim Sarajevo Minhen Newark Minneapolis s Lufthansom i Continentalom ili Sarajevo Zagreb Amsterdam Minneapolis s Croatia Airlinesom i KLM-om u odlasku, a u povratku s Deltom ?
Timotije

#1840 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

E moj akcija007, jeste to tako fino na papiru. Ja zovnem putnicku agenciju preko koje sam kupio kartu (internet), oni mi fino kazu mi nemamo nista s tim, to je odluka kompanije obratite se njima. Ako zovnem bilo koje prodajno mjesto u Sarajevu (radio ranije), kazu niste kod nas kupili karte obratite se tamo gdje ste uzeli. Ovi u BH Airlinesu ce me sigurno slati od jednog do drugog....nemam ni vremena ni zivaca da se natezem vise s njima. Prelomis jednom za sva vremena i rahat si kasnije. Pricali smo toliko puta ranije na ovim stranama, ja NECU nikog da zovem. Telefonom se vise nista ne obavlja, niko normalan nema vremena ni potrebe a za tim u doba interneta.
Da se natezem sa polupismenim, neljubaznim i potpuno nekompetentnim kreaturama...necu.
Obratio sam se mailom direktorici prodaje u BH Airlinesu, odgovor iskreno ne ocekujem da cu ikada dobiti, ko se kod nas jos s mailovima zajebava? Direktora nemaju jos, a vidimo iz konkursa, koliko je stupidan i namjesten, sve je svima jasno o cemu se radi,kome drugom da se obratim u kompaniji?
Niko tu izgleda nema blage veze ni o cemu,platicu jos ovaj put svoju lakovjernost i svoj glupi jebeni patriotizam, i prekriziti ih za cijeli zivot.
le piaf

#1841 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by le piaf »

Timotije wrote:E moj akcija007, jeste to tako fino na papiru. Ja zovnem putnicku agenciju preko koje sam kupio kartu (internet), oni mi fino kazu mi nemamo nista s tim, to je odluka kompanije obratite se njima. Ako zovnem bilo koje prodajno mjesto u Sarajevu (radio ranije), kazu niste kod nas kupili karte obratite se tamo gdje ste uzeli. Ovi u BH Airlinesu ce me sigurno slati od jednog do drugog....nemam ni vremena ni zivaca da se natezem vise s njima. Prelomis jednom za sva vremena i rahat si kasnije. Pricali smo toliko puta ranije na ovim stranama, ja NECU nikog da zovem. Telefonom se vise nista ne obavlja, niko normalan nema vremena ni potrebe a za tim u doba interneta.
Da se natezem sa polupismenim, neljubaznim i potpuno nekompetentnim kreaturama...necu.
Obratio sam se mailom direktorici prodaje u BH Airlinesu, odgovor iskreno ne ocekujem da cu ikada dobiti, ko se kod nas jos s mailovima zajebava? Direktora nemaju jos, a vidimo iz konkursa, koliko je stupidan i namjesten, sve je svima jasno o cemu se radi,kome drugom da se obratim u kompaniji?
Niko tu izgleda nema blage veze ni o cemu,platicu jos ovaj put svoju lakovjernost i svoj glupi jebeni patriotizam, i prekriziti ih za cijeli zivot.
uspio si kupiti kartu bh airlinesa preko interneta? Cestiram :-D
Lovu ti moraju vratiti oni koji su ti uzeli, agencija. To da oni nemaju veze s tim je cista suplja.
akcija007

#1842 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

idem uskoro prvi put u Ameriku u Minneapolis trazim kartu. Nisam nikada letio tamo, idem kod tetke u Minneapolis.

Da li je bolje da letim Sarajevo Minhen Newark Minneapolis s Lufthansom i Continentalom ili Sarajevo Zagreb Amsterdam Minneapolis s Croatia Airlinesom i KLM-om u odlasku, a u povratku s Deltom ?
jefferson

#1843 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

akcija007 wrote:idem uskoro prvi put u Ameriku u Minneapolis trazim kartu. Nisam nikada letio tamo, idem kod tetke u Minneapolis.

Ja bi izabrao ovu vezu sa Croatiom i KLM/Delta. mislim neces imati problema ni sa jednom kompanijom, ali ja pokusavam kad god mogu da zaobidjem Continental. jedino sto je s Lufthansom alkohol dzaba, a to je nekad vrlo tesko odbiti:)
akcija007

#1844 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Kupio sam kartu s Croatia Airlines i KLM(operated by Delta) preko Zagreba i Amsterdama, u Zagrebu imam sat pauze u oba smjera, u Amsterdamu 4h u oba smjera.

Nigdje nisam uspio naci ni na internetu i u putnickim agencijama ni u BH Airlinesu da uvezem u jednu kartu preko Amsterdama. Samo su mi predlagali 2 odvojene karte , sto je meni bilo rizicno zbog otkazivanja leta +morao bih vaiditi i sengensku vizu u tom slucaju.

Kako je ovo sve zalosno i tuzno dadoh pare Hrvatima ...
jefferson

#1845 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

akcija007 wrote:Kupio sam kartu s Croatia Airlines i KLM(operated by Delta) preko Zagreba i Amsterdama, u Zagrebu imam sat pauze u oba smjera, u Amsterdamu 4h u oba smjera.

Nigdje nisam uspio naci ni na internetu i u putnickim agencijama ni u BH Airlinesu da uvezem u jednu kartu preko Amsterdama. Samo su mi predlagali 2 odvojene karte , sto je meni bilo rizicno zbog otkazivanja leta +morao bih vaiditi i sengensku vizu u tom slucaju.

Kako je ovo sve zalosno i tuzno dadoh pare Hrvatima ...
E jaro moj sta godisnje para ostane u HR i SRB zbog, kako rece smolsvoje "dostignuca" nase civilne avijacije!
ljubav_aha

#1846 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

smolsvoje wrote:Malo si se bozaje jer nemam veze sa BH Airlines ali u avijaciji jesam , i to civilnoj a ne vojnoj.
Mozda bi znao za taj ugovor sa Jatom da sam tamo ali nema veze. Rekao sam da je veliki uspjeh to sto postoje ugovori sa nekim kompanijama ali znam da ima i hiljadu problema. I to je sve.To sto otvaraju Prag i Zagreb , nije moj problem i ne bavim se tim. Samo se u jednom slazem sa tobom a to je da marektinga nikad nije bilo.
Kraj !
u BiH ili u inostranstvu :?:
ljubav_aha

#1847 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

Razočarenje
Objavljeno 9. August 2010. od Nihad
Jučer sam se tako razočarao, da prosto ne znam kako da opišem osječaj. Svaki put kad putujem na odmor u Bosnu i Hercegovinu, prisjećam se predhodnih, loših, iskustva što sam imao. Ali opet se odlučim i ponudim im novu šansu.

Moje razočarenje se svodi na to, da prosto nemogu da povjerujem da ljudi tako misle i mogu da vode posao. Znači, letim iz Kopenhagena za Sarajevo, i koristim BH Airlines od kada su etablirali liniju. I prije sam koristio Air Bosnia.

Dok je ova zadnja bila pod bankrotom, i ova prva nije nastala i otvorila linije iz Skandinavije za Sarajevo, koristio sam šta sam stigao da bi došao do Bosne i Hercegovine avionom, kao prevoznim sredstvom.

Letio sam sa Lufthansa, Austrian i sa Malev, čak i sa JAT. Ni jedna od ovih kompanija nije imala odnos prema svojim putnicima ili klijentima kao BH Airlines.

Pri polijetanju iz Kopenhagena za Sarajevo u julu mjesecu, čekamo u avionu 80-90 minuta. Niko ništa ne zna. Stižemo na destinaciju 2 sata kasnije nego planirano.

U redu, može se desiti da je neki tehnički problem ili logistički bio, pa se kasnilo. Ali šta ne mogu da shvatim niti prihvatim, je ovo što mi se desilo u povratku. Tj. jučer.

Let iz Sarajeva za Kopenhagen na svim informacijskim mjestima piše da je u 09.45. Kao što i u nas na kartama piše. Ustajemo u 4 sata ujutro, da bi se spremili i stigli na aerodrom sat vremena prije leta.
Stizemo na aerodrom oko 08.30 i vidimo da nema leta za Kopenhagen u 09.45.
Ima let za Kopenhagen u 12.30, ali ne piše da kasni X minuta. Nego jednostavno tada leti. Na šaletu BH Airlines pitam šta je bilo sa letom u 09.45, djevojka se čudi kao što nismo informisani bili. Ok, prvo kontam nisu iz nekog razloga mogli mene da kontaktiraju. Ali vidim da se narod skuplja i da svi trebaju na taj let da idu. Svi se čude, i niko informisan nije bio. Dok tu u masi stojim i pričam sa drugim putnicima, čujem da djevojka sa šaltera informiše neke druge, da je ovaj let promjenjen već 28. jula. Znači, deset dana niko nije našao shodno da nas informiše ni pismeno ni usmeno o izmjeni leta. Let je pomjeren za skoro tri sata bez da je neko kontao, možda bi se trebalo obavijestiti. Možda ne bi bilo loše reći našim dragim klijentima/putnicima da smo mi (tj. oni) pomjerili let za tri sata.

Pošto sam platio krvavo kartu, želim da pričam s nekim nadležnim organom, ali gospoda ne rade, jer je nedelja. Naravno, nedelja je i čitav svijet je stao. Zamisli ne daj bože da se katastrofa neka desi, ovi bi to sigurno u Dnevnom Avazu čitali, ali tek u utorak ili u srijedu.

Na aerodromu mogućnost odlaganja prtljage također ne postoji, i ako vide da se skupilo naroda koji će tu da čekaju 3 sata. Niko ne nudi ni piće ni hranu. Tek nakon dva sata kada sam im dosadio vjerovatno da želim pričati sa direkcijom ili bilo kim nadležnim, dolazi neki gospodin koji nam nudi kupone za piće.

Nije mi do kupona, želim više od toga. Lijepo je i piće da ponude, ali to ja nisam trebao da tražim niti čekam 2 sata na to. Greška je njihova, i to su znali, ali su se ušutjeli neće li neopaženo proći. I onda im trebalo 2 sata da skontaju u kakvoj su situaciji.

Nemogu da vjerujem da nisu u stanju bolje situaciju da kontrolišu. Većina ovih putnika sigurno neće više letjeti sa BH Airlines, ako ne dobiju neku vrstu kompenzacije. Ja znam lično za sebe, da neću više nikada kupiti kartu za BH Airlines, ako ne dobijem zvanično izvinjenje i kompenzaciju za kartu. Ja sam za taj let i dvije karte platio više od 2300 maraka. Da sam ja to platio nešto malo, kao low budget produkt, pa me ne bi čudilo tada.

Za ovaj novac, sam isto tako mogao sletjeti u Zagreb i šofera platiti da me vozi za Hercegovinu, prije bi stigao nego letjeti sa BH Airlines direktno Kopenhagen – Sarajevo.

Čak što više Split ili Dubrovnik su još povoljnija opcija, ali eto uvijek izaberem bosansko-hercegovačke kompanije, kako bi podržao njih kao i državu.

Ali ovi očigledno kao ni država nemaju obraza niti volje da rade svoj posao kako treba. Pa im je sve ofrlje.

Žalba je već poslana direkciji, i sada čekam odgovor.

-------------------------------------------------------------------------------------

Opet BH Airlines
Objavljeno 12. Oktobar 2010. od Nihad
Pisao sam ranije o BH Airlines ovdje, i evo opet pisem.

Ovaj put se nije meni licno desilo, ali tetki jeste. Letila je danas sa avionom, i let je “direktan” ali oni u BH Airlines ne znaju izgleda znacenje rijeci “direktan” …

Let se odvija Kopenhagen – Sarajevo, via Gotteborg. E sada let isto pise da traje 2,5 sata. Ali oni ne znaju ni racunati izgleda. u 13.30 polijetanje i slijetanje u 20.45, nije 2,5 sata. Ali to je valjda sto se cekalo 5+ sati u Gotteborgu.

Ja zadnji put kad sam letio sa njima, problem je bio da su izgubili red na pisti, i stoga poceli da kasne, dok se nije rupa u polijetanju ukazala gdje bi njih mogli nagurati. Pitanje je sada, sto se to ne desava i drugima? Ja nikada nisam letio ni sa jednom drugom kompanijom gdje cekas satima da poletis, jer si izgubio red. Pogotovo ne na aerodromu velicine Gotteborgskom.

Ali vazno je da su oni lovu cuknuli. A meni je vazno da na ovaj nacin pisem o njihovom nacinu rada. Sve dok ne skontaju da ovako nece dugo moci.

Kao nastavak na prijasnji post, ostao sam duzan obavijestiti o novim informacijama u tome slucaju. Pa nema puno informacija, nazalost.

Pokusavao sam stupiti u kontakt s nekim odgovornim 3 sedmice svaki dan skoro zvao, ali kao da neko koristi tamo telefone te. Na kraju sam napisao zalbu na direktora prodaje, koja je zena bila, i ona mi se kao prva profesionalno javila i ispricala. Kao i objasnila situaciju. A to je, ustvari da su oni mala kompanija i da oni tu nemogu nista.

Jadni oni, bas mi ih zao, veliki se guraju i smatraju ih kao zadnja rupa na sviralu. Evo me placem koliko mi ih je zao. I koja samo nepravda prema jadnim njima.

Da su posao obavljali profesionalno, siguran sam da im niko ne bi imao pravo reci ili uciniti nesto da bi satima cekali na take-off. Vec se tu radi o balkanskom fuseraju.

Uglavnom, dirketorica me savjetovala da napisem pismeno zalbu (po treci put) i kako ce oni cim dodje u zakonskom roku da je procitaju (pa bace vjerovatno) i obavijeste me.

Pa eto, sada je bilo 3 mjeseca, ja jos nista cuo nisam. A zakonski rok je koliko mi se cini 14 dana. Bice da bas ne znaju brojati.
smolsvoje

#1848 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by smolsvoje »

Kandidati za generalnog direktora JP BH AIR (valja li ovako sa malim slovima) prema misljenju struke i okolo nje:

- Mr. Sabic (ili Sabovic) Muharem - Tehnicki direktor BH Air - magistar nauka - kazu miljenik turaka
- Amir Baralic (kapetan) - nit smrdi nit mirise turcima
- Amir Jazic (sadasnji finansijer ) - kazu TRN u oku turcima
- Tomislav Leko - bivsi direktor Aerodroma Zagreb i bivsi ambasador BiH u Beogradu
- Milan Poznic - bivsi direktor Aerodroma Zagreb - ne zna se gdje je trenutno
- Amadeo Mandic - bivsi vojni pilot - sadasnji ili bivsi direktor civilne avijacije (ne znam tacno)
- Nail Seckanovic - ministar u tehnickom mandatu vlade M. Mujezinovica - expert za finansije, poreze i drumski promet
- Nedzad Brankovic - bivsi premijer (ali ja u ovo ne vjerujem)
- neko sa aerodroma Sarajevo (koji zadovoljava uslove)
- Kalic M. - uvazeni clan SBiH ( vlasnik kompanije Bosnia Airways ?!?)
- ima jos jedan kandidat iz SDP-a ali ne znaju mu ime

To je ono sto se cuje po aerodromu.
jefferson

#1849 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

smolsvoje wrote:Kandidati za generalnog direktora JP BH AIR (valja li ovako sa malim slovima) prema misljenju struke i okolo nje:

- Mr. Sabic (ili Sabovic) Muharem - Tehnicki direktor BH Air - magistar nauka - kazu miljenik turaka
- Tomislav Leko - bivsi direktor Aerodroma Zagreb i bivsi ambasador BiH u Beogradu
- Amadeo Mandic - bivsi vojni pilot - sadasnji ili bivsi direktor civilne avijacije (ne znam tacno)
- Nail Seckanovic - ministar u tehnickom mandatu vlade M. Mujezinovica - expert za finansije, poreze i drumski promet

Sretno! Toliko zvucna imena da nam i dalje ostaje letiti Lufthansom, Austrianom, Malevom itd!
Kako ti rece: dostignuca civilne avijacije!
sarajevsko_pivo

#1850 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sarajevsko_pivo »

jefferson wrote:
smolsvoje wrote:Kandidati za generalnog direktora JP BH AIR (valja li ovako sa malim slovima) prema misljenju struke i okolo nje:

Sretno! Toliko zvucna imena da nam i dalje ostaje letiti Lufthansom, Austrianom, Malevom itd!
Kako ti rece: dostignuca civilne avijacije!
Znamo da si protiv BHA, nije potrebno u svakom postu da to dokazujes. :bih:
Post Reply