Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
SarajVox

#1826 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

zonbirile wrote:[quote="SarajVox"
--------------------------------------------------------
pa ne znam o čemu pričaš.Nude ti više nego što bi ti eventualno dobio,kadqa bi uložio toliki novac.Ponovi algebru,sabiranje i oduzimanje.
ako sam se lose artikulirao, evo slucaja:
trenutno mi dva agenta nude sljedece: jedan 200000 a drugi 240000km. to ne znaci da sam prodao, vec hoce da naprave ugovor u kojem fiksiraju navedenu cijenu. sve sto oni preko prodaju to je njihovo.

stime sto stan ima 180m2 smatram da bi trebao izvuci 540000 km ako je cijena na udarnim mjestima 3000m2.

sad se pitam ko je to toliko zagrijan da da 540000km za jedan stan bez obzira koliko je otmjen u svim tim pogledima.
to je moje pitanje. mozes li mi ti dati informaciju o tome dali si ikad cuo da neko daje toliku lovu za stan, ne za kucu!
Novi_Nick

#1827 Re: Cijene stanova All about

Post by Novi_Nick »

Zna li neko ko (arhitekt, inzinjer, pravnik?) u Sarajevu vrsi Etaziranje manje stambene zgrade u stanove nekoliko zasebnih suvlasnika. Ustvari kako ide taj cijeli postupak etaziranja objekta sa zemljistem i svim zajednickim popratnim prostorima, kao naprimjer jedna zajednicka garaza? i gdje se to onda nakon etaziranja mora zavesti u dokumentaciju, Opstinski sud ili Opstina?
zonbirile

#1828 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

Novi_Nick wrote:Zna li neko ko (arhitekt, inzinjer, pravnik?) u Sarajevu vrsi Etaziranje manje stambene zgrade u stanove nekoliko zasebnih suvlasnika. Ustvari kako ide taj cijeli postupak etaziranja objekta sa zemljistem i svim zajednickim popratnim prostorima, kao naprimjer jedna zajednicka garaza? i gdje se to onda nakon etaziranja mora zavesti u dokumentaciju, Opstinski sud ili Opstina?
--------------------
elaborat vrši ovlaštena geometarska firma,a postupak vodi advokat na sudu.
zonbirile

#1829 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

SarajVox wrote:
zonbirile wrote:[quote="SarajVox"
--------------------------------------------------------
pa ne znam o čemu pričaš.Nude ti više nego što bi ti eventualno dobio,kadqa bi uložio toliki novac.Ponovi algebru,sabiranje i oduzimanje.
ako sam se lose artikulirao, evo slucaja:
trenutno mi dva agenta nude sljedece: jedan 200000 a drugi 240000km. to ne znaci da sam prodao, vec hoce da naprave ugovor u kojem fiksiraju navedenu cijenu. sve sto oni preko prodaju to je njihovo.

stime sto stan ima 180m2 smatram da bi trebao izvuci 540000 km ako je cijena na udarnim mjestima 3000m2.

sad se pitam ko je to toliko zagrijan da da 540000km za jedan stan bez obzira koliko je otmjen u svim tim pogledima.
to je moje pitanje. mozes li mi ti dati informaciju o tome dali si ikad cuo da neko daje toliku lovu za stan, ne za kucu!
--------------------------------
loše si se izrazio,bez kvadrature.Možeš li pregraditi,da imaš 2 stana.
sabanss

#1830 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

SarajVox wrote: stime sto stan ima 180m2 smatram da bi trebao izvuci 540000 km ako je cijena na udarnim mjestima 3000m2.

Sta znaci udarna lokacija? Ja sam dobivao ponude za AU gradnju na M. Dvoru po 1500 KM/m2 za stan koji je zakljucan 92. i ima cca. 160 m2. Agent mi rece da nema sanse da ga proda sa obzirom na velicinu i eventualna buduca ulaganja.

Takodje po oglasima se dugo vrti stan od 127 m2 na Skenderiji gdje je covjek trazio oko pola miliona. Stan je u zgradi staroj par godina (skoro novogradnja) i sredjen vrhunski ali koliko znam jos se nije prodao.

Kao sto ti rekose... Radje napravi dva stana :D
photo

#1831 Re: Cijene stanova All about

Post by photo »

dobrinja
veliki stanovi (iznad 50 kvadrata) 1450 KM/m2
mali stanovi (ispod 50 kvadrata) 1600 KM/m2
to su cijene koje obitavaju. ima ljudi koji jos spuste cijenu ako se placa u kesu. sada je pravo vrijeme da se kupi stan. za onoga ko ima para.

ako je novogradnja na stupu 1600 KM/m2 (i spremnost da se jos spusti za placanje kesom - informacija od zene koja je pricala sa ovlastenim prodavacem) to znaci da je realna cijena stana u centru maximalno 2500 KM/m2 (ovo za ferhadiju, titovu, kod katedrale i slicni centralni dijelovi) a kosevo, alipasina, skenderija i ti dijelovi maximalno po 2000 KM/m2.
sve dalje od centra cijena pada kao kruska.

ako neko ocekuje da ce dobiti vise para, cekace duuuuugo.

sa najavom nove recesije u svijetu (vidi vijesti od juce), cijene ce jos padati. ne bi me cudio da se zaustave na 1000 KM/m2 na dobeinji a maximalno na 2000 KM/m2 u centru grada (a mozda i manje za kes).
zonbirile

#1832 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

photo wrote:dobrinja
to su cijene koje obitavaju. ima ljudi koji jos spuste cijenu ako se placa u kesu. sada je pravo vrijeme da se kupi stan. za onoga ko ima para.

ako je novogradnja na stupu 1600 KM/m2 (i spremnost da se jos spusti za placanje kesom - informacija od zene koja je pricala sa ovlastenim prodavacem) to znaci da je realna cijena stana u centru maximalno 2500 KM/m2 (ovo za ferhadiju, titovu, kod katedrale i slicni centralni dijelovi) a kosevo, alipasina, skenderija i ti dijelovi maximalno po 2000 KM/m2.

sa najavom nove recesije u svijetu (vidi vijesti od juce), cijene ce jos padati. ne bi me cudio da se zaustave na 1000 KM/m2 na dobeinji a maximalno na 2000 KM/m2 u centru grada (a mozda i manje za kes).
-----------------------------
samo mi objasni ovo za keš.Zar se prodaju za nešto drugo.
photo

#1833 Re: Cijene stanova All about

Post by photo »

zonbirile wrote:

sa bankovnog tvog racuna na moj bankovni racun. ili sa banke u kojoj si ti digao kredit (banka ne daje tebi kes nego prebace na moj racun) na moj bankovni racun. ovako, kada das kes, on prijavi prihod koji hoce i placa manji porez.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1834 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

ne bih se zezao sa lažnim novčanicama i fuš parama zato on plaća kešom na moj račun u banci :D a ne na ruke

elem zanima me hoće li cijena nekih stanova ikada biti 1100 ( nije me strah ni lukavice ni stupa )
zonbirile

#1835 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

photo wrote:
zonbirile wrote:

sa bankovnog tvog racuna na moj bankovni racun. ili sa banke u kojoj si ti digao kredit (banka ne daje tebi kes nego prebace na moj racun) na moj bankovni racun. ovako, kada das kes, on prijavi prihod koji hoce i placa manji porez.
-----------------------------------
loš izraz,keš,sve je to keš,no za porez grešiš,on je 5% uz procjenu opštinske komisije.Možeš staviti u ugovor upola manje,ne pije vode,a oni hajvani deru.Meni u Centru izašla komisija i oderala me,a u zapisniku,pisali da ima stolarija,pločice,armiranu betonsku ploču!!! i sl nebuloze.Pločice one bijele bolničke iz 50-tih godina.
SarajVox

#1836 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

hvala vam svima koji nadjete koji minut da mi odgovorite.
Pomoc mi je fakat.
Stan nemogu podjeliti na dva, nije fazon a i ne smijem, niti smijem tih 700m2 baste ispred u bilo kakvom smislu mjenjati, znaci nikakvi bazeni i fazoni. cuvene se vile od Unesca i opstina neda da se ni vanjski izgled tih objekata mjenja a kamoli unutra.

stime sto sada od prilike znam da su stanovi trenutno u aglomeraciji oko 1600 do 1900km po m2 a taj primjerak stana na skenderiji opet nemoze uzet vise od 2500 km po m2 znam od prilike procijenit i svoje vlasnistvo.

sacekat cu svakako da vidim sta ce bit sa eurom, hoceli i dalje padati zbog italije, spanije, portugal, belgije i irske. s eurom pada i kompletna evropska ekonomija. cim mislim da doticemo dno ove nove krize, idem u investiciju za sanaciju. Uvjerio sam se da ce mi se i to dobro isplatit. Neki lovator ce se naci kad gledam vijesti na sa-x. ima njih koji lome pred kaficom svoje porsche-e kako ih nece biti koji ce da izvodi trebe u svoj apartman. toga mora bit i kod nas.
melody

#1837 Re: Cijene stanova All about

Post by melody »

zonbirile wrote:
Novi_Nick wrote:Zna li neko ko (arhitekt, inzinjer, pravnik?) u Sarajevu vrsi Etaziranje manje stambene zgrade u stanove nekoliko zasebnih suvlasnika. Ustvari kako ide taj cijeli postupak etaziranja objekta sa zemljistem i svim zajednickim popratnim prostorima, kao naprimjer jedna zajednicka garaza? i gdje se to onda nakon etaziranja mora zavesti u dokumentaciju, Opstinski sud ili Opstina?
--------------------
ne znam šta advokat ima da vodi na sudu?! Kad završiš etažiranje, predaš u grunt, dobiješ rješenje, a poslije možeš raditi diobu pa da svi budete sa 1/1 na pojedinim etažnim dijelovima.
zonbirile

#1838 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

melody wrote:
zonbirile wrote:
--------------------
ne znam šta advokat ima da vodi na sudu?! Kad završiš etažiranje, predaš u grunt, dobiješ rješenje, a poslije možeš raditi diobu pa da svi budete sa 1/1 na pojedinim etažnim dijelovima.
-------------------
pa normalno možeš i sam
SarajVox

#1839 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

melody wrote:
zonbirile wrote:
--------------------
ko ima zivaca i znanja moze i sam, naravno.
photo

#1840 Re: Cijene stanova All about

Post by photo »

zonbirile wrote: -----------------------------------
loš izraz,keš,sve je to keš,no za porez grešiš,on je 5% uz procjenu opštinske komisije.Možeš staviti u ugovor upola manje,ne pije vode,a oni hajvani deru.Meni u Centru izašla komisija i oderala me,a u zapisniku,pisali da ima stolarija,pločice,armiranu betonsku ploču!!! i sl nebuloze.Pločice one bijele bolničke iz 50-tih godina.
govorim o porezu koji placa onaj koji dobije novac (porez na dobit ili prihod, mislim da se tako zove) a ne onaj porez na pokrentost nekretnine (tako se zove) koji placam ja kao kupac. to su dva razlicita poreza
madner

#1841 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Black swan wrote:ne bih se zezao sa lažnim novčanicama i fuš parama zato on plaća kešom na moj račun u banci :D a ne na ruke

elem zanima me hoće li cijena nekih stanova ikada biti 1100 ( nije me strah ni lukavice ni stupa )
Moguce, to je cijena u Hadzicima vec sada. Ako bude vece krize, doce i do Stupa :D
SarajVox

#1842 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

madner wrote:
Black swan wrote:ne bih se zezao sa lažnim novčanicama i fuš parama zato on plaća kešom na moj račun u banci :D a ne na ruke

Moguce, to je cijena u Hadzicima vec sada. Ako bude vece krize, doce i do Stupa :D
haha geografsko tecenje padavine vrijednosti. Sinoc sam cuo da je u tuzli novogradnja negdje na periferiji 2000km po m2. Pa kako to sad? i raja kupuje navodno. Znam papka koji je sebi priustio 75m2 za 150000 km.

mozda je tuzlanska sreca sto su daleko od Hadzica 8-)
madner

#1843 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Svaka mu cast, pokloni mu sljem kada potone :D

Mogao je za te pare kupiti stan u gradu. I to blizu centra :D
Helikopter

#1844 Re: Cijene stanova All about

Post by Helikopter »

Black swan wrote: elem zanima me hoće li cijena nekih stanova ikada biti 1100 ( nije me strah ni lukavice ni stupa )
Kako ce biti stanova za 1100 KM/m2 kada nikakvu kucu ili stan da sam gradis nemozes izgraditi ispod najmanje 1000 KM/m2 u Rau Bau stanju i to bez cijene zemljista bez obzira na kojoj se lokaciji nalazi. Znaci da sam gradis stan bez kupovine zemljista, kostanja za: arhitekta/nacrt, vadjenje svih potrebnih dozvola, (infrastruktura, cesta, voda, kanalizacija, struja) zatim gradjevinski materijal, majstori, radnici i da se izgradi u Rau Bau stanje kosta najmanje 1000 KM/m2. I onda koja ce ti gradjevinska firma izgraditi i prodati stan ili kucu za 1100 KM/m2?
madner

#1845 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

600 do 800 km po kvadratu :roll: , i to da napucas gradnju.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1846 Re: Cijene stanova All about

Post by Bobi »

elem...razocarao si me :mrgreen:
SarajVox

#1847 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

Helikopter wrote:
Black swan wrote: elem zanima me hoće li cijena nekih stanova ikada biti 1100 ( nije me strah ni lukavice ni stupa )
Kako ce biti stanova za 1100 KM/m2 kada nikakvu kucu ili stan da sam gradis nemozes izgraditi ispod najmanje 1000 KM/m2 u Rau Bau stanju i to bez cijene zemljista bez obzira na kojoj se lokaciji nalazi. Znaci da sam gradis stan bez kupovine zemljista, kostanja za: arhitekta/nacrt, vadjenje svih potrebnih dozvola, (infrastruktura, cesta, voda, kanalizacija, struja) zatim gradjevinski materijal, majstori, radnici i da se izgradi u Rau Bau stanje kosta najmanje 1000 KM/m2. I onda koja ce ti gradjevinska firma izgraditi i prodati stan ili kucu za 1100 KM/m2?
hvala helikopteru! Imas li iskustva sa tim ciframa? Odakle ti tako precizni podatci?
Mislim, to je odlicna pomoc za kalkulacije ali naravno samo ako je i korektna informacija
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1848 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Helikopter wrote:
promašio si poentu :D

postoje specijalne prilike kada su stanovi jeftiniji... npr stečaj firme ili gazda bježi na zapad pa oće brzo da proda ili šta ja znam već...
Novi_Nick

#1849 Re: Cijene stanova All about

Post by Novi_Nick »

melody wrote:
Kad završiš etažiranje, predaš u grunt, dobiješ rješenje, a poslije možeš raditi diobu pa da svi budete sa 1/1 na pojedinim etažnim dijelovima.
Da bi bolje shvatili stvar, ima dosta kuca u momentalnom zajednickom privatnom vlasnistvu clanova porodice, gdje dvije, tri familije zele da se podijele i etaziraju tu zajednicku kucu/zgradu na zasebne stanove gdje ce svaki suvlasnik imati svoj stan 1/1.

Ko vrsi etaziranje, u kombinacji arhitekta/pravnik ili ko? Arhitekta da odradi posebno za svakog suvlasnika premjere i crteze etaznih dijelova a pravnik da ta etaziranja sada pojedinih suvlasnika pretoci u neki ugovor izmedju njih koja etaza kome pripada. Zatim da svaki suvlasnik uzme taj svoj nacrt etaziranja od arhitekte i sa ugovorom od suvlasnika ide u grunt na uknjizbu svog etaznog dijela 1/1?

Isto tako da li neko zna odprilike koliko kosta etaziranje i troskovi etaziranja do uvodjenja u grunt jedne kuce od nekih caa 500-600 m2?
Last edited by Novi_Nick on 09/08/2011 11:38, edited 2 times in total.
Novi_Nick

#1850 Re: Cijene stanova All about

Post by Novi_Nick »

melody wrote:
Kad završiš etažiranje, predaš u grunt, dobiješ rješenje, a poslije možeš raditi diobu pa da svi budete sa 1/1 na pojedinim etažnim dijelovima.
Da bi bolje shvatili stvar, ima dosta kuca u momentalnom zajednickom privatnom vlasnistvu clanova porodice, gdje dvije, tri familije zele da se podijele i etaziraju tu zajednicku kucu/zgradu na zasebne stanove gdje ce svaki suvlasnik imati svoj stan 1/1.

Ko vrsi etaziranje, u kombinacji arhitekta/pravnik ili ko? Arhitekta da odradi posebno za svakog suvlasnika premjere i crteze etaznih dijelova a pravnik da ta etaziranja sada pojedinih suvlasnika pretoci u neki ugovor izmedju njih koja etaza kome pripada. Zatim da svaki suvlasnik uzme taj svoj nacrt etaziranja od arhitekte i sa ugovorom od suvlasnika ide u grunt na uknjizbu svog etaznog dijela 1/1?

Isto tako da li neko zna odprilike koliko kosta etaziranje i troskovi etaziranja do uvodjenja u grunt jedne kuce od nekih caa 500-600 m2?
Post Reply