Možeš elaborirati to što veliš, pa ti onda mogu i odgovoriti.
Apple Mac - All about
Moderator: Benq
-
senty
#1826 Re: Apple MAC all about
Ne znam na što misliš, samo prenosim svoja iskustva 
-
CrazyDiablo
#1827 Re: Apple MAC all about
Pa nez odakle da pocnem, ovoliku glupost odavno nisam procitao. Kaze updejta neki softver. Jel to microsoft updejta neki ne postojeci softver. Draga djevojko ni na windowsu ne moras vrsiti update ako neces. "Eh, nema otvora za ventil, nema ventilatora uopće, hladi se pasivno preko aluminijskog casea." Stvarno?senty wrote:Ne znam na što misliš, samo prenosim svoja iskustva
-
senty
#1828 Re: Apple MAC all about
E to je bolje. Naravno da programe na windowsima ne moraš apdejtati, ali ako ih ne apdejtaš, ostaneš bez zdravog razuma nakon manje od 15 dana. Ti prozori će toliko iskakati "apdejtaj me, apdejtaj me" i onda ako slučajno nisi tu doći će do "this computer will restart in 2 sec" jedno 10 puta dnevno, za svaki program posebno. Kod Applea je jedan mali apdejter za sve, kad ti provjeri apdejtove po tvom rasporedu, u jednom prozorčiću čekiraš samo programe koje želiš apdejtati. To je to. Nema iskakanja, nema restarta za svaki program posebno. Ako klikneš cancel, neće te pitati dalje ni za što do sljedećeg puta za kada si namjestio apdejt.
Za hlađenje sam se nespretno izrazila. Većinom se hladi pasivno. Vjerojatno ima neki sustav za hlađenje, ali to ventilator kao na klasičnim laptopima nije. Niti se čuje, niti se osjeti igdje da uzima ili ispušta zrak. Sad kako se hladi osim preko unibodyja, ne znam, ali u odnosu na ventilatore mojih prijašnjih laptopa - ovaj kao da je u vakuumu. Možda i jest unutra, što ja znam.
Za hlađenje sam se nespretno izrazila. Većinom se hladi pasivno. Vjerojatno ima neki sustav za hlađenje, ali to ventilator kao na klasičnim laptopima nije. Niti se čuje, niti se osjeti igdje da uzima ili ispušta zrak. Sad kako se hladi osim preko unibodyja, ne znam, ali u odnosu na ventilatore mojih prijašnjih laptopa - ovaj kao da je u vakuumu. Možda i jest unutra, što ja znam.
- xamp
#1829 Re: Apple MAC all about
CrazyDiablo wrote:Sta rece i osta zivasenty wrote:Nemam Air, ali imam MacBook Pro 13-inčni i mogu ti reći da mi je to za sada najbolja investicija u životu. Mislila sam da se nikad neću naviknuti na Mac, bila sam bijesna prva dva dana i stalno vikala "što je ovo, gdje je ovo, gdje je ono", ali sad, godinu i pol nakon uzimanja, ne bih ga mijenjala za Windows računalo nikad. Trebala su mi 2 mjeseca da skontam da nema Puttyja za Mac-a, već je sve integrirano u Terminal. Ima sve. Nema instalacija, nemam ni antivirusni program, nema apdejta drajvera (osim što te s vremena na vrijeme upita da apdejta neki softver već instaliran, i to ide poprilično brzo, a i ne mora se obaviti).Mr.Sojic wrote:Jedno pitanjce![]()
Isplati li se dati 1250 eura za Mac Book Air je vec duuuuuuugooooo planiram da ga kupim (verzija 13") i konacno je dosao na red?
Nakon sto sam nabavio iPhon 4s moja odluka oko Apple proizvoda je puno laksa![]()
Naravno da se konsultujem i sa vama koji ga vec imate
Male stvari, sitnice na koje paze su najbolja stvar kod Appla. Primjerice, kabel za struju na magnet. Ne mogu ti nabrojati koliko puta sam zapela za kabel, prije bi to bilo ili moj pad ili bi laptop tresnuo. Sad se samo odvoji taj magnet. Ili recimo činjenica da su tipke odvojene, da mrvice ne mogu u njih upasti jer je unibody između. Olakša život 10%Pa npr. automatsko podešavanje osvijetljenosti ekrana. Pa sinkronizacija kalendara s iphoneom, sinkronizacija adressbooka s iphoneom... Male stvari koje čine ogromnu razliku.
Eh, nema otvora za ventil, nema ventilatora uopće, hladi se pasivno preko aluminijskog casea. I ne pregrijava se, ne čuješ iz njega nikakav zvuk, osim ako upališ nešto što jako troši, npr. ja ako igram World of Warcraft duže od sat vremena pođe se čuti nešto poput ventilatora, vjerojatno grafička. To je jedini put da iz njega zvuk izađe.
Mislim da ćeš biti zadovoljan, veličina od 13 inča je sasvim dovoljna (a prije toga sam imala 17-inčni, prelazak je bio šok), no mobilnost je s 13-inčim odlična, ne umara nimalo, naprotiv. Air je sigurno mobilniji nego MacBook Pro, ne znam gubiš li njime išta na konfiguraciji, ali ne izbacuje Apple proizvod kojim ćeš biti nezadovoljan, to je sigurno.
Ne znam što još, što te zanima, upitaj
Eh da - nema HDMI utora, što je šteta, pa ga ne mogu direkt na LCD televizor priključiti. Onda moram prebacivati stvari na neki mini laptop 11 inčni koji sam morala zbog toga kupiti. I nakon godinu i po, na rubu gdje položim desni dlan da mogu po touchpadu lupati mi se malo aluminij izlizao, sad mi je žao zbog toga. Pa ako budeš uzimao, uzmi odmah i case za njega ili miša za doma, šteta je kad se jedna takva ljubav kompromitira ogrebotinom
Za HDMI si se zajebala
Evo link pa naruci ako zelis
http://dx.com/p/mini-displayport-male-t ... 025?item=2
-
CrazyDiablo
#1830 Re: Apple MAC all about

Evo ventilatora, klasicni, kao kod svakog drugog laptopa.
Ja na windows 7 imam isto to da biram, da li cu jedan ili njih 10 updejtovat. Isto samo cekiram i to je to. Ja nez sta si ti koristila pa ti je iskakalo, restartovalo se itd.

- xamp
#1831 Re: Apple MAC all about
Ne uzimaj previse ozbiljno sta Senty kaze... Ne razumije se basCrazyDiablo wrote:
Evo ventilatora, klasicni, kao kod svakog drugog laptopa.![]()
Ja na windows 7 imam isto to da biram, da li cu jedan ili njih 10 updejtovat. Isto samo cekiram i to je to. Ja nez sta si ti koristila pa ti je iskakalo, restartovalo se itd.
-
senty
#1832 Re: Apple MAC all about
Ja sam softveraš, hardware mi ne ide, točno. Ne znam kakav je ventilator, ali da ga ne čujem nikada, ne čujem. To je sve što velim. S Maca nikad više na Windowse 
Za ovu ekstenziju za HDMI... moglo bi se naručiti. Neš ti 5 dolara.
Za ovu ekstenziju za HDMI... moglo bi se naručiti. Neš ti 5 dolara.
-
CrazyDiablo
#1833 Re: Apple MAC all about
Pa tako reci, nemoj tvrditi nesto sto ne znas. Pokusavas pljuvat po windowsu, a pojma nemas
-
senty
#1834 Re: Apple MAC all about
Da vaše previsoko muško genijsko visočanstvo, o sultane, ne znam ti reći specifikacije, ali znam da, nakon 7 godina Windowsa, ove dvije godine na Mac-u su preporod.CrazyDiablo wrote:Pa tako reci, nemoj tvrditi nesto sto ne znas. Pokusavas pljuvat po windowsu, a pojma nemas
Yep, za ventilator naučih danas (što ne pobija činjenicu da se ne čuje), ali sve ostalo stoji
Za apdejtove - na Windows 7 nemam instalirano ništa, dovoljno je da imam antivirusni da me siluje svaki dan. Apdejtovi još uvijek iskaču, kako si ti sebi podesio da ti ne iskaču, ne znam. Taj Windows laptop i tako koristim samo da ga priključim na tv.
- taxi_driver
#1835 Re: Apple MAC all about
Xamp a sto se zajebala? Macovi nemaju hdmi izlaz. Da bi ga koristio moras adapter imati. A prikljuciti macbookpro na tv mozes i preko apple tv-a bez zica. Ali to je malo veca investicija. I u pravu je senty, ni ja sa mac osx-a nikad na windowse.
-
CrazyDiablo
#1836 Re: Apple MAC all about
Taj samsenty wrote:Da vaše previsoko muško genijsko visočanstvo, o sultaneCrazyDiablo wrote:Pa tako reci, nemoj tvrditi nesto sto ne znas. Pokusavas pljuvat po windowsu, a pojma nemas
- xamp
#1837 Re: Apple MAC all about
Ako cemo tamo, onda Mac nema izlaz ni za jedan monitor osim za Apple Cinema, jer za sve treba adapter... Rekla je da je steta sto se ne moze prikljuciti na TV, a to nije istina...taxi_driver wrote:Xamp a sto se zajebala? Macovi nemaju hdmi izlaz. Da bi ga koristio moras adapter imati. A prikljuciti macbookpro na tv mozes i preko apple tv-a bez zica. Ali to je malo veca investicija. I u pravu je senty, ni ja sa mac osx-a nikad na windowse.
-
novikorisnik
#1839 Re: Apple MAC all about
Ima li za windows neki slide show program koji vrti slike kao sto ima na iPhoto? Na iPhoto milina gledati slike, pogotovo ona muzikica u pozadini.
-
senty
#1840 Re: Apple MAC all about
NegA, kupila prije 2-3 godine nakakvu kameru, Panasonic NV-GS90 veli, ima izlaz DV, i sad ne znam kako da stvari prebacim na Mac. Mac ima ovaj Firewire izlaz (ne znam, nikad ga nisam koristila, mora biti on, ima simbolčić s trima točkicama oko jedne centralne.
Ima neki kabel koji se može naručiti za to, u BiH? Dosadile ove kazetice.
-
nova_korisnica
#1841 Re: Apple MAC all about
Mr.Sojic wrote:Jedno pitanjce![]()
Isplati li se dati 1250 eura za Mac Book Air je vec duuuuuuugooooo planiram da ga kupim (verzija 13") i konacno je dosao na red?
Nakon sto sam nabavio iPhon 4s moja odluka oko Apple proizvoda je puno laksa![]()
Naravno da se konsultujem i sa vama koji ga vec imate
mi imamo mac book air...bolji laptop nisam imala niti koristila...ne znam za sta ga namjeravas koristiti, ali za nase potrebe je i vise nego dovoljan
a sto je lijep, to je posebna prica
-
DYD666
#1842 Re: Apple MAC all about
Možda je to pitanje bolje postaviti na Windows forumu jer ne znam koliko su Mac useri prave osobe za odgovornovikorisnik wrote:Ima li za windows neki slide show program koji vrti slike kao sto ima na iPhoto? Na iPhoto milina gledati slike, pogotovo ona muzikica u pozadini.
Salu na stranu, jesi probao Picasa? Windows je Windows i sigurno ima desetine slicnih alata samo ti ne znam reci ni jedan imenice jer sam poprilicno ispao iz fola i sam
-
DYD666
#1843 Re: Apple MAC all about
Pod "kazetice" mislis baš na kasete (MiniDV ili DV tapes) sa trakom na koje kamera snima?senty wrote:NegA, kupila prije 2-3 godine nakakvu kameru, Panasonic NV-GS90 veli, ima izlaz DV, i sad ne znam kako da stvari prebacim na Mac. Mac ima ovaj Firewire izlaz (ne znam, nikad ga nisam koristila, mora biti on, ima simbolčić s trima točkicama oko jedne centralne.
Mislim da ti je kabl koji je dosao uz kameru sasvim dovoljan, ma kako se spajao (USB ili Firewire) ali problem kasete je ukoliko kamera nema u sebi dodatnu memoriju (Flash ili HDD) taj sto da bi se prebacio video na bilo koji racunar moras, nakon spojis kameru, zapravo pustiti u realnom vremenu sve sto je snimljeno a na racunaru upaliti program za snimanje i cekati da se sve odvrti. Na Macu je za to najprakticniji QuickTime, korisio sam ga za prebacivanje videa sa DV kamere ... drugi, brzi nacin, sa kasetama ne postoji.
Ukoliko sam uopste dobro shvatio pitanje...
-
senty
#1844 Re: Apple MAC all about
Da, kamera je miniDV, i ima taj izlaz, a na Macu je firewire, s četiri ova metalna kontakta, ne znam ni koji je to, bila u trgovini nude mi 3 različita, i kažem liku da pogleda na internetu koji je za Mac, on pogleda, i proda mi krivi. Stvarno treba zakonom zabraniti da rade nestručne osobe.
Anyway, kabel koji je došao uz kameru ima tri izlaza, ona standardni crveni, žuti i bijeli:

Pa ne može nikako u Mac.
To za real-time znam, to mi je i plan, googlala sam malo, samo je kabel problem. Valjalo bi neki s miniDV na jednom kraju, a firewire na drugom, ima li to?
Anyway, kabel koji je došao uz kameru ima tri izlaza, ona standardni crveni, žuti i bijeli:

Pa ne može nikako u Mac.
To za real-time znam, to mi je i plan, googlala sam malo, samo je kabel problem. Valjalo bi neki s miniDV na jednom kraju, a firewire na drugom, ima li to?
- xamp
#1845 Re: Apple MAC all about
Ja sam svoju miniDV kameru (Sony), prikljucivao preko USB-a. Sony ima svoj odredjen izlaz na kameri, ali je za kompjuter obicni USB. Tako da ne trebas otici u prodavnicu i trazit kabal za Mac, vec ponesi svoju kameru i trazi kabal za tu kameru.
-
hairlija_sa
#1846 Re: Apple MAC all about
Pozdrav, od sinoc sam i zvanicno mac korisnik. Kupio sam macbook 13" model 7,1 pa posto sam novi odakle programe mogu da skidam tipa office i sl.... Jel imate kakvih preporuka i upustava za koristenje, jer mi je sada sve novo... Trenutno je instaliran ML...
Posto ima 2GB rama, zelio bih da dogradim, pa me zanima da li je posebna memorija ili moze i od obicnog laptopa da se kupi samo da je ista frekfencija?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Posto ima 2GB rama, zelio bih da dogradim, pa me zanima da li je posebna memorija ili moze i od obicnog laptopa da se kupi samo da je ista frekfencija?
- xamp
#1847 Re: Apple MAC all about
hairlija_sa wrote:Pozdrav, od sinoc sam i zvanicno mac korisnik. Kupio sam macbook 13" model 7,1 pa posto sam novi odakle programe mogu da skidam tipa office i sl.... Jel imate kakvih preporuka i upustava za koristenje, jer mi je sada sve novo... Trenutno je instaliran ML...
Moze obicni ram. Koliko znam tu je ddr3 ram. Otvori i pogledaj.
Sto se tice skidanja programa, najlakse crackove je naci na warez-bb.org, tamo nalazim sta god mi treba...
-
hairlija_sa
#1848 Re: Apple MAC all about
Oki hvala. Jeste ddr3 je, bar tako pise u infu...hvala jos jednom
-
hairlija_sa
#1849 Re: Apple MAC all about
Da li neko zna da li radi neka prodavnica sutra da kupim memoriju za macbook?
- Better Man
#1850 Re: Apple MAC all about
Vidi u BBI centru u podrumu!