Povodom jutrošnjeg zemljotresa koji se osjetio u Visokom, veliki broj stanovnika opštine Visoko zapitao se da li radovi koje izvodi Fondacija "Arehološki park: Bosanska piramida Sunca" mogu biti uzročnik podrhtavanja tla. Odgovor na to pitanje, dao je vodeći čovjek Fondacije, Semir Osmanagić:
"Jedina veza između zemljotresa i naših radova jeste da su se desili ili dešavaju u Visokom. Nikakve uzročne veze ne postoje, jer naši radovi koje vršimo u tunelima, nikako ne mogu uticati na podrhtavanje tla. Ova sarajevsko-zenička regija je veoma trusno područje i godišnje se na njemu desi oko 100 manjih zemljotresa, a većinu njih i ne osjetimo. Ono što je
dakle najbitnije, naši radovi se nikako ne mogu dovesti u vezu sa zemljotresom i građani se sa te strane nemaju razloga brinuti" - rekao je Osmanagić.
Imaju li ove barabe seizmologa da pitaju, ili se i Semir racuna kao alternativni?
Ja opet nekako mislim, nema slucajnosti, narocito ne na energetskom cvoristu, kako sto se voli Semir izraziti. Ako imaju energetske linije od Visokog to Kaira i Kine, sto ne bi bile 4 km od piramide.
Da li je ovo gore izjavio isti covjek koji je rekao kako "zidovi piramide ne smiju biti u potpunosti otkopani zbog poplava"? Vidis da je bio u pravu, jedino nisu poplave.
Zvuci poznato? Nesreca u rudniku u Utahu, S.A.D. u avgustu 2007.
Scientists studying the collapse of a Utah mine that trapped six miners said Tuesday that "all of the evidence" from reviews of seismic readings overwhelmingly supports the conclusion that the collapse was caused by the mine and not an earthquake.
Douglas Dreger, associate professor of geophysics at the University of California, Berkeley, said comparisons of the Aug. 6 collapse with a blowout of the mine walls Aug. 16 that killed three rescue miners has buttressed the conclusion that the mine collapsed on its own.
Mining officials, among them Crandall Canyon Mine co-owner Robert Murray, have said the disaster was probably caused by an earthquake. Murray did not respond to a request for comment placed with his personal assistant.
Kao sto svi znamo, samo Amerikanci ne mare za radnike koje salju pod zemlju, niti za posljedice neodgovornog krampanja.
Mi smo Bosanci drugaciji. ZiviJo Semir.
Ova mi je Jasina kompozicija "u suprotnom smjeru" za oplakat. U suprotnom smjeru od cega, kazaljke na zidu?
Istina zemljotres se desio sjeveroistočno četiri kilometra od Visokog, a oni koji poznaju Visoko znaju da je to u suprotnom smjeru od mjesta gdje se vrše istraživanja.
Sta nam na ovo sve kaze Sabinica i Meri Bojic "jaje na svoje oko"?