Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
holowey

#1826 Re: Sarajevo Construction

Post by holowey »

neki wrote:Problem je i u nacelniku ali i u stanovnicima Dobrinje 3. I pored ogromnih praznih parkinga vecini je problem prohodati 60m od parkinga do zgrade pa parkiraju na trgu, ulicama i prolazima uz haustore. Iz tog razloga je opstina i pokrenula inicijativu da na tom mjestu gradi parking na stoka ne bi parkirala po pjesackim povrsinama.
U sustini...kakav narod takva i vlast..
i to bi kao bio garant da vise nece parkirati po pjesackim povrsinama? :lol:

ovo je samo voda na mlin nekog pajde sa gradjevinskom firmom
jao_situacije

#1827 Re: Sarajevo Construction

Post by jao_situacije »

razonoda wrote:Ako su gradjani vlasnici stanova , zar oni ne ODLUCUJU , i samo oni , sta ce se raditi oko njihove imovine. Ko odlucuje da unisti park. Cije je to vlasnistvo---onda.
Mogu li isti gradjani TUZITI OPSTINU, za ugrozavanje vrijednosti imovine?
ne mogu
VjecitiStudent

#1828 Re: Sarajevo Construction

Post by VjecitiStudent »

neki wrote:Problem je i u nacelniku ali i u stanovnicima Dobrinje 3. I pored ogromnih praznih parkinga vecini je problem prohodati 60m od parkinga do zgrade pa parkiraju na trgu, ulicama i prolazima uz haustore. Iz tog razloga je opstina i pokrenula inicijativu da na tom mjestu gradi parking na stoka ne bi parkirala po pjesackim povrsinama.
Da vlast radi svoj posao, tj. kažnjava narod zbog nepropisnog parkiranja, začas bi se prazni parkinzi popunili, kao svugdje drugo u svijetu.
razonoda

#1829 Re: Sarajevo Construction

Post by razonoda »

VjecitiStudent wrote:
Da vlast radi svoj posao, tj. kažnjava narod zbog nepropisnog parkiranja, začas bi se prazni parkinzi popunili, kao svugdje drugo u svijetu.
Pa kad vlast nece --mogu gradjani.Ko se parkira po trotoarima--VANZEMALJCI----nije nego vase komsije. Dakle vlast u svoje ruke--organizovati se i izgurati svojee, ili ---bishit gume. Nema :ljut: trece.
neki

#1830 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

VjecitiStudent wrote:
Pa taj narod je upravo i izabrao tu vlast, između ostalog i da ga pusti da radi šta hoće gdje hoće. U tome je ljepota demokratije... Narod dobije vlast kakvu zaslužuje
Innovation

#1831 Re: Sarajevo Construction

Post by Innovation »

razonoda wrote:Ako su gradjani vlasnici stanova , zar oni ne ODLUCUJU , i samo oni , sta ce se raditi oko njihove imovine. Ko odlucuje da unisti park. Cije je to vlasnistvo---onda.
:) Sta ti mislis, cije je to vlasnistvo?
Ciju vrijednost imovine ugrozavaju?
razonoda

#1832 Re: Sarajevo Construction

Post by razonoda »

Innovation wrote:
Mislila sam na parkove ovo zgrada.

ugrozavaju vrijednost npr,moga stana , ako mi ukinu park. Ima li tu moje logike.?
Hajvan

#1833 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

kome se žalit?

ovdje normalne samo jebu u zdrav mozak.
Innovation

#1834 Re: Sarajevo Construction

Post by Innovation »

razonoda wrote:
Innovation wrote:

ugrozavaju vrijednost npr,moga stana , ako mi ukinu park. Ima li tu moje logike.?
Mi smo samo vlasnici svojih stanova /etazni vlasnici/ i komadica zemlje na kojem se nalazi objekat.
Hemera

#1835 Re: Sarajevo Construction

Post by Hemera »

razonoda wrote:
Innovation wrote:

naravno da tvoje ima logike,ako možda znaš stanovi na dbr koji imaju izlaz na bašticu (neke zgrade npr.dbr4 i sl.) uvijek su stanovi bili skuplji da se kupe,znači imaš stan sa izlazom na bašticu ispred koja je tvoje vlasništvo
i naravno da cijena tvojoj nekretnini opada kad dođe neki kreten i pukne ti zgradu preko puta balkona tamo gdje nikad nije bila

ne mogu nekad da shvatim toliku potrebu da sve bude zabetonirano i čemu tolika mržnja prema zelenilu u gradu

tačno ovoj stokadiji seljačkoj koja je ostavila njive i selendre da se imaju gdje odmoriti vikendom i praznicima dok su naselili grad da udaraju beton,treba im fabrike i tešku industriju otvoriti u vrletima da se pameti nauče bagra
pozzz
JThomas

#1836 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

nema mržnje prema zelenilu. ima samo ljubav prema profitu i nedostatak države.
Logovan

#1837 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Šta se ono gradi desno od Zetre na onim teniskim terenima? :?
thekupus

#1838 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Logovan wrote:Šta se ono gradi desno od Zetre na onim teniskim terenima? :?
mislim da pripremaju teren za Beer fest
Logovan

#1839 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

thekupus wrote:
Šta imaju pripremati zbog toga, pa to traje samo 3 dana, a i već bio organizovan par puta.
thekupus

#1840 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Logovan wrote:
thekupus wrote:
Šta imaju pripremati zbog toga, pa to traje samo 3 dana, a i već bio organizovan par puta.
ne znam fakat, nekako mi je to jedino logicno, da hoce da pripreme podlogu ili nesto slicno, bilo bi ludo da ovako blizu pocetku festa rade nesto ozbiljnije
ibizza

#1841 Re: Sarajevo Construction

Post by ibizza »

Mozda krecu pripreme za igradnju stadiona od FKS :D
Thorgerson

#1842 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Pa ne bih ja to bas tako pojednostavio. Glavni problem nije u stanovnicima. Gradjani se ponasaju i rade onoliko koliko im dopustis. Glavni problem je u onima koji su zaduzeni da vode jedno naselje, grad, opstinu. Dakle, ja placam tog istog Efendica i ostale u toj opstini da rade i da mi obezbjede normala zivot. Dakle, JA i ostali GRADJANI ih placamo. Ne placaju oni sami sebe, nit sta proizvode ni nista.

A na Dobriniji ima mnogo problema, koje bi tuzilastvo i sud trebali rijesiti:
- Ko izvlaci i kako novac preko nekakvih ubleha RVI udruzenja i naplacuje javne parkinge i garaze? Dakle prvo to treba rijesiti. Otkud ba nekome pravo da zagradi parking i naplacuje ti to?!?

Garaza na Dobrinji kosta 60 KM ili 70 KM nova garaza. Ej. Znaci jedna garaza ubere preko sigurno preko 10.000 KM mjesecno!!! A otidjite i pogledajte u kakvom su stanju ove prijratne garaze. Marka u njih nije ulozena. Niti imaju videonadzor. Niti imaju rampu. Unutra mracno, nikakva rasvjeta. Dakle, gdje idu ti novci i kome? A bukvalno nije potrebno ni 1000 KM mjesecno da se odrzava garaza. Dakle jednom je malo ocistis. Instaliras kamere i rampu. I to je to.

Ko ce je voditi. Pa daj je upravitelju. Daj je parku, radu...sta ja znam. Ali stavi simobilicnu cijenu 10-20 KM koliko realno i kosta odrzavanje. A ne 60-70 KM.

- Kad si oslobodio sve parkinge - da budu besplatni - kao sto i trebaju, kao sto je i predvidjeno. Kad ih sredis i osvijetlis - a ne da izgledaju ko zona sumraka. Onda fino pritisnes gradjane da parkiraju tu - kako? Kaznama!

- Na Dobrinji ja ne znam da iko pise kazne za parking. Pisu tu i tamo. Automobili su naredani, nema gdje nisu. Dovedi 10 ljudi i nek citav dan pisu kazne. Pa ces vidjeti kako ce raja naucit da parkira.

Ovi iz opstine seru. Kao opravdanje je to da posjetioci nemaju gdje parkirati. Pa evo fino neka posjetioci prohodaju jebenih 70 metara i parkiraju na dva parkinga gdje citav, ali bas citav dan uvijek ima mjesta koliko hoces. Tako da im ta prica ne pije vode.

I da, eto nek naprave tu parking - ko ce to kontrolisati, da se opet raja tu ne parkira koja zivi tu. Dakle, opet ce im biti zauzet. Il ce tu uhljebit nekog da vodi taj parking? :-)
Naslovnica

#1843 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

Ovo sa naplatom javnih parkinga na Dobrinji je zaista uber kriminal.
StupskaBitanga

#1844 Re: Sarajevo Construction

Post by StupskaBitanga »

meni je kriminal kako je neko dozvolio nadogradnju na dobrinji prekoputa gimnazije zgrade niz iza one što gledaju na cestu i preko potkoa napravljene su kuće
Radi ko šta hoće i kako hoće
Pryda

#1845 Re: Sarajevo Construction

Post by Pryda »

Postavljene su rampe prema zetri s obe strane. Vjerovatno ce poceti i tu naplacivati parking. A ovi sto su parking koristili u neke druge svrhe mogu se poselamit sad :D
thekupus

#1846 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Pryda wrote:Postavljene su rampe prema zetri s obe strane. Vjerovatno ce poceti i tu naplacivati parking. A ovi sto su parking koristili u neke druge svrhe mogu se poselamit sad :D
ima zmajevac hvala Bogu :D
razonoda

#1847 Re: Sarajevo Construction

Post by razonoda »

Naslovnica wrote:Ovo sa naplatom javnih parkinga na Dobrinji je zaista uber kriminal.
Parking se naziva --javnim-- ali je to ipak necije vlasnistvo. I s vremena na vrijeme se mora odrzavati- novi asfalt itd. To kosta, i ko treba da plati --onaj koji to koristi.

Nigdje u svijetu vise nema djabnih javnih parkinga. Jedino ispred supermarketa, robnih kuca itd. Dok kupujes , preko noci ne moze.
Tako i garaze, to je biznis, opstina ima prihod od toga i unapredjuje i razvija svoju eriju. Da li je cijena prihvatljiva, to je pitanje, no neko je zakljucio da 60 KM mjesecno nije puno za onoga ko ima da kupi auto.
Naslovnica

#1848 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

razonoda wrote:
Naslovnica wrote:Ovo sa naplatom javnih parkinga na Dobrinji je zaista uber kriminal.
Parking se naziva --javnim-- ali je to ipak necije vlasnistvo. I s vremena na vrijeme se mora odrzavati- novi asfalt itd. To kosta, i ko treba da plati --onaj koji to koristi.

Nigdje u svijetu vise nema djabnih javnih parkinga. Jedino ispred supermarketa, robnih kuca itd. Dok kupujes , preko noci ne moze.
Tako i garaze, to je biznis, opstina ima prihod od toga i unapredjuje i razvija svoju eriju. Da li je cijena prihvatljiva, to je pitanje, no neko je zakljucio da 60 KM mjesecno nije puno za onoga ko ima da kupi auto.
Od čega se finansira izgradnja i održavanje kolovoza? Trotoara? Ostalih javnih površina?
Firme koje su zadužene za održavanje javnih površina (recimo travnjaka) ili cesta u Kantonu, se finansiraju preko budžeta - a budžet pune građani.
Isto kako se finansiraju i održavaju te javne površine, tako se mogu finansirati i ovi parking prostori. Nema potrebe da se naplaćuju, osim da se pune nečiji džepovi.Opština/Kanton nisu uložili niti marke u te parkinge, nego kroz naplatu preko kojekakvih boračkih udruženja koliko-toliko kupuju socijalni mir boračke populacije, naravno, preko leđa svojih građana.
Na Alipašinu je većina javnih parkinga besplatna, tako i na Mojmilu. U čemu je problem sa Dobrinjom?
Isto tako su se sjetili da naplaćuju ulaz na Vrelo Bosne, sam da bi se uzimale pare, a ne iz razloga održavanja.
razonoda

#1849 Re: Sarajevo Construction

Post by razonoda »

Gdje god postoje uslovi i mogucnosti -parking ce se naplacivati. Ne znam da li kod nas ima u centru--da je na ulicama gdje se moze parkirati --2 sata limit, ako prekoracis placas kaznu, no i to ''naplacivanje''je dodatni prihod opstinama.

Sto se tice Vrela Bosne --smatram da je opravdano naplacivanje, i da ima kontrola ko ulazi, i da se isti od toga odrzava i unapredjuje.
Mislim da je proslo vrijeme ''djabnjih'' stvari , situacija itd.
Qler

#1850 Re: Sarajevo Construction

Post by Qler »

Pricao sam ja sa ovim iz RAD-a, oko garaza, sto ne saniraju i to... Kaze oni,vode parking ali jel kanton ili opstina uzima pare, i onda im daje lovu koliko oni misle da treba. Problem je sto oni misle da ne treba nista :) tako da ovi nemaju ni za kifle a ne da renoviraju... Inace, po meni RAD je najbolja javna firma, ustanova, preduzece, sta vec, u kantonu. Oni i park...
Post Reply