Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
aduka11

#1826 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

Nostromo wrote:Mislim da je problem taxista iz SA Taxija psiholoske prirode, a zove se sindrom gazde.
Jednostavno, skupe nekako 5 000 KM, kupe Passat koji ce uskoro u srednju skolu i misle da su gazde, gazde poput onih sto imaju firme, kafice, restorane... (biti gazda u ovom gradu je imperativ)
Ponasaju se poput nekoga ko ima obrt vrijedan milon maraka, bahati, raspojasani, nadobudni, a nemaju ni znanja ni vjestina da rade bilo sta pametnije u zivotu...
A kada se pocnu zaliti, ne gubimo iz vida da oni u principu ne rade nista drugo nego voze automobil. Nisu oni ni ljekari, ni inzenjeri, ni profesori, oni samo voze fu**ing automobil, nesto za sta ne treba ni skole ni pameti...

Bravo paša, nek' si nam rek'o. Za iduće auto ću skupiti bar 10 ljami pa da budem dupli gazda. :lol: :lol: :lol:
bull21

#1827 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bull21 »

Sve pohvale za SA-Taxi 767. Dobro vozi, zna čovjek gdje tačno treba. Pošten. Rijetkost.

@Nostromo: Danas u Sarajevu može biti gazda doslovno svako. Da ga vidiš kod mene. Ne bi mu dao da kravu muze koliki je to papak (doslovno). Ne zna beknut bez da ga ne čuje cijela Grbavica. Al' on je gazda. Zato mojne priče barem sa te strane, danas u Sarajevu svako je gazda. Zato nam i jeste grad postao to što je postao. Al' nije to tema.
titanik

#1828 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by titanik »

Ceka se novi zakon o taksi prijevozu po kojem cemo moci zaposliti i jednog vozaca,pa ko voli neka izvoli.
aduka11

#1829 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

titanik wrote:Ceka se novi zakon o taksi prijevozu po kojem cemo moci zaposliti i jednog vozaca,pa ko voli neka izvoli.
Zakon se čeka, ali od toga da će se moći zaposliti nema ništa, samo će opet biti na snazi prenos licenca na članove uže porodice i to vrlo brzo. ;-)
Bimmer_

#1830 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

titanik wrote:Ceka se novi zakon o taksi prijevozu po kojem cemo moci zaposliti i jednog vozaca,pa ko voli neka izvoli.
Ako si predsjednik standa bio si na sastanku prosle sedmice, dosli oni iz SDA, kazu ako oni pobjede bit ce zakon za 15 dana
miki.ba

#1831 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by miki.ba »

Bimmer_ wrote:
Ako si predsjednik standa bio si na sastanku prosle sedmice, dosli oni iz SDA, kazu ako oni pobjede bit ce zakon za 15 dana
:lol: :lol: :lol:
Bimmer_

#1832 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

miki.ba wrote:
Bimmer_ wrote:
:lol: :lol: :lol:
Tacnije ukoliko ostvare parlamentarnu vecinu poslije izbora :lol:
Tacno nisam mogao da vjerujem svojim usima, od proslih izbora niko nista i oni kao sad dosli da porazgovaraju sa nama. Imaju obraza doci i reci bit ce za 15 dana, pa sto ga nisu zavrsili kad su bili na vlasti, godinama razvlace, nego sad AKO budu oni ce to odradit za 15 dana :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
miki.ba

#1833 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by miki.ba »

Koji su to žbirovi, evo ja još nisam odlucio šta uciniti sa glasom, jedino da zagalamim. :D
Borej

#1834 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Borej »

ne mogu ne javit se ovdje!! kolegama forumasima taxistima se unaprijed izvinjavam na licnim iskustivma s taxistima uglavnom sarajevo taxija. uzas. ja vjerujem da i tu ima dobrih i postenih ljudi, ali vjerujem da je to manjina, da ne upotrebaljavam neke teze rijeci, a zasluzili su. o onim na aerodromu ne vrijedi trosit rijeci, njihove tarife do grada su 15 ali eura, bez taximetra, materi to na naplati meni neces. na taxi standu kod sare, na ilidzi, taxita sarajevo taxija nece da me vozi do aerodroma, uz sve to takav odnos nisam vidio, nakon mene odbija na isti nacin neku zenu, stariju, kratka relacija. mojim prijateljima, svedjanima je taxista sarajevo taxija od hotela holivud na ilidzi do hifa pumpe na stupu umjesto 6,5 km napalatio 65 km, (slovima sesdestpet km). sad ce neki reci neka kad su levati, ti levati vishe nikad nece doci vjerovatno ovdje, a koliko su oni s aerodroma napravili zla turizmu to sami bog zna. idem pjeske ako treba i do stupa, ali s onim ljudskim smecem ne sjedam u isto auto. racun telefona uredno povecam pozivajuci bilo koji taxi osim sarajevo taxija, takdojer puno love trosim i na taxi, ali vishe bar ne dajem spomenutim. opekli su me par puta i vishe nece. da ogorcen sam na njih, opravdano. ni drugi nisu zlatni, ali su ipak itekako dobri u odnosu na ove. u ovom slucaju govorim o vecini i licnim iskustvima zasnovanom na solidnom broju voznji. ne trebam ja s taxistom druzenje, sve sto trebam je pozdrav, prevoz do lokacije i to je to. ne trazim ni vishe ni manje, ali mi nije problem progovorit o vremenu i slicnim temama. to da nece da voze te kratke relacije mi se vishe puta desilo, a na aerodromu u sarajevu nakon svakog leta ti je ista slika, ponavaljam ovo namjerno jer se ne radi o pojedinacnim slucajevima. pozdrav.
LightRain

#1835 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by LightRain »

Za ove 4 godine u Sarajevu, sa jednim sam se posvađala (iz razloga što mi je pametovao da sam mogla ići i pješice od bbi do bolnice Koševo).
Na drugog sam bila bijesna jer me nije htio povesti sa stanice jer sam nosila zeca u kavezu. A kavez je još bio zamotan u najlon da ne bi ništa moglo van ici. Rekao mi: " MoRe, al' bez životinje". Isto kao da ću mu kravu u auto uvesti. Na kraju sam teglila kavez sa zecom i stvari hodajući do kuće.

Eto ajd onima što su bez razloga nervozni ne zamjeram sve dok to ne istresaju na meni. Iako sam eto svega 4-5 puta naišla na finog taskistu koji nije namrgođen i nervozan.
aduka11

#1836 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

LightRain wrote:Za ove 4 godine u Sarajevu, sa jednim sam se posvađala (iz razloga što mi je pametovao da sam mogla ići i pješice od bbi do bolnice Koševo).
Na drugog sam bila bijesna jer me nije htio povesti sa stanice jer sam nosila zeca u kavezu. A kavez je još bio zamotan u najlon da ne bi ništa moglo van ici. Rekao mi: " MoRe, al' bez životinje". Isto kao da ću mu kravu u auto uvesti. Na kraju sam teglila kavez sa zecom i stvari hodajući do kuće.

Eto ajd onima što su bez razloga nervozni ne zamjeram sve dok to ne istresaju na meni. Iako sam eto svega 4-5 puta naišla na finog taskistu koji nije namrgođen i nervozan.
Da si malo upucenija znala bi da je po zakonu zabranjeno prevoziti zivotinje, ranjenike i ljude u alkoholiziranom stanju. Al' nema veze, nek' si se ti istresla na temi. :)
LightRain

#1837 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by LightRain »

Da, to bih jedino mogla znati da baš uzmem i isčitam zakon o tome, jer inače ne bih mogla zaključiti to s obzirom da svakodnevno vidim da voze ljude u dobro alkoholiziranom stanju i pri tom ih oderu po novčaniku pošteno.
S druge strane znam još studenata koji imaju ove sitne životinjice koje uvijek prevoze taksijem i nisu im nikad spomenuli taj zakon.
Shvatam za krupnije životinje poput psa i sl, ali ovo mi baš nije ok, i zakon bih izmijenila.

I BTW:
Malo sam se raspitala o tom zakonu kod prijatelja pravnika koji kaže:

"Nema to regulisano u zakonu, to nije zakonska odrebda,to
je do odredne / reda firme kojoj prirpada taxi. Kao sto je recimo, odredba neke skole da se nose kecelje ili tako nesto
to zakon ne ragulira!"

Što bi značilo ako taj isti taksit može prevesti osobu u pijanom stanju i još mu vjerovatno uzeti više nego što treba, zar ne smatraš bezobraznim odbiti prevoz hrčka,patuljastog zeca, ptice i sl?
Last edited by LightRain on 07/10/2012 15:11, edited 2 times in total.
aduka11

#1838 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

LightRain wrote:Da, to bih jedino mogla znati da baš uzmem i isčitam zakon o tome, jer inače ne bih mogla zaključiti to s obzirom da svakodnevno vidim da voze ljude u dobro alkoholiziranom stanju i pri tom ih oderu po novčaniku pošteno.
S druge strane znam još studenata koji imaju ove sitne životinjice koje uvijek prevoze taksijem i nisu im nikad spomenuli taj zakon.
Shvatam za krupnije životinje poput psa i sl, ali ovo mi baš nije ok, i zakon bih izmijenila.
Opet generalizujete...
Ti kroz prozor vidiš jel' ga neko mahn'o il' nije ? :lol:
A zakon bi promjenila da bi se tvoj zeko mogao voziti taxijem pa da mi poslije 3 dana niko ne sjedne u auto od smrada ?

Majko draga, šta studiraš ti ? :lol:
kokuz_sa

#1839 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kokuz_sa »

aduka11 wrote:
LightRain wrote:Da, to bih jedino mogla znati da baš uzmem i isčitam zakon o tome, jer inače ne bih mogla zaključiti to s obzirom da svakodnevno vidim da voze ljude u dobro alkoholiziranom stanju i pri tom ih oderu po novčaniku pošteno.
Opet generalizujete...
Ti kroz prozor vidiš jel' ga neko mahn'o il' nije ? :lol:
A zakon bi promjenila da bi se tvoj zeko mogao voziti taxijem pa da mi poslije 3 dana niko ne sjedne u auto od smrada ?

Majko draga, šta studiraš ti ? :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ovo je neka nova vrsta studenata koja ima sitne zivotinjice..
bemti dokle nam ode standard zivota ja u svoje studentsko doba od dzeparca i stipendije nisam mogao ni zohare uzgajat niti imati a sada se vec imaju sitne zivotinjice i jos se taksijem vozaju :D
LightRain

#1840 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by LightRain »

Ajd sad vratite se na moj post i vidite da NE POSTOJI zakon o tome!

I nije meni do životinje, nego do bezobrazluka. Bila sam masu puta u gradu kad taksist potrpa 4. pijanih ljudi u auto, a onda mi glume neki "zakon" o životinji.
Nema veze što će mu se oni možda ispovraćati u auto, on će njima uzeti pare, al ne daj bože da mu "smrdi" auto od životinje. Ne izmišljajte zakon i pravdu koju poštujete kad vam odgovara!
aduka11

#1841 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

LightRain wrote:Ajd sad vratite se na moj post i vidite da NE POSTOJI zakon o tome!

I nije meni do životinje, nego do bezobrazluka. Bila sam masu puta u gradu kad taksist potrpa 4. pijanih ljudi u auto, a onda mi glume neki "zakon" o životinji.
Nema veze što će mu se oni možda ispovraćati u auto, on će njima uzeti pare, al ne daj bože da mu "smrdi" auto od životinje. Ne izmišljajte zakon i pravdu koju poštujete kad vam odgovara!
Opet generalizuješ !

Ja zakon poštujem svakako, i trudim se da procijenim da li je neko "pod gasom" ili ne. Zakon ne izmišljamo, zakon je tu.
A ja da sam htio da se bavim glumom vjerovatno bih upisao Akademiju, nego nisi mi odgovorila na pitanje, šta studiraš ? :lol:
VenomousV

#1842 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by VenomousV »

sta seru ovi gore?
normalno je da ces uzeti taxi ako nemas auto da se sa zivotinjom prevezes od tacke a do tacke b
isla sam i ja sa mackom u kutiji koja je doduse bila pod stresom pa se nije pomjerila nego samo gledala kroz prozor, taksista mi nije ni rijeci rekao, ni on ni ovaj drugi koji me vracao kuci od veterinara, ah da, oni su iz zutog taxija :roll:

gore vam smrde kolege na znoj i ko zna sta jos nego sto bi zeko uspio zasmrditi taxi tokom 10 minuta voznje

sto izmisljate da ne prevozite pijane ljude, hiljadu puta sam bila u situaciji da se vozim sa drugaricom koja ne zna za sebe, pa i ja sama sam par puta bila pod uticajem alkohola i niko nista nije bekn'o (mozda zato sto se ne rasturam istim i sto bolje racunam kad malo popijem nego inace)

ne znam koji me djavo tjer'o da ikad ista napisem na ovoj temi jer sam se tolio gluposti i preseravanja nacitala kao ni na jednoj drugoj (cak ni onoj o velicini batine)
LightRain

#1843 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by LightRain »

@aduka11
To šta ja studiram je najmanje bitno, nema potrebe da ti to odgovorim.
Samo govorim o svom iskustvu. I dokaži da zakon postoji, jer sam se raspitala kod pravih ljudi i rečeno mi je da ne postoji!
swarley_s

#1844 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by swarley_s »

Oni nisu sarajevski taksisti
Oni su tarajevski saksisti

:-D
Coppertone

#1845 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Coppertone »

Borej wrote: mojim prijateljima, svedjanima je taxista sarajevo taxija od hotela holivud na ilidzi do hifa pumpe na stupu umjesto 6,5 km napalatio 65 km, (slovima sesdestpet km). sad ce neki reci neka kad su levati, ti levati vishe nikad nece doci vjerovatno ovdje, a koliko su oni s aerodroma napravili zla turizmu to sami bog zna.
Klasicna pljacka, ufatio guliti i ono malo turista sto nam dodje. Osim SA-taxi, ima i jos bar 2-3 taxi udruzenja kojima je lokacija blizu aerodroma, okrenes broj, sacekas koju minutu, dodju, odvezu, dobijes korektan racun.
Jedino ko je kriv za to su Min. komunikacija, FMUP, Tuzilastvo i udruzenje SA-taxi koji se prave blesavi. Djelimicno su krivi gradjani sto ih ne prijavljuju mada vise i ptice na grani znaju za 2 standa koja su dno-dna.

Clanu 17.
Taksi stajališta mogu biti javna i privatna. Javna taksi stajališta su javne površine kojima upravlja Ministarstvo
prometa i komunikacija Kantona.

Clan 18.
Korisnici taksi stajališta su taksi prijevoznici pravna ili fizička lica, a čija su taksi vozila važećim Planom
rasporedjeena na taksi stajališta.
Sa korisnicima taksi stajališta Ministarstvo zaključuje ugovor o korištenju za svako taksi vozilo.
JThomas

#1846 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by JThomas »

kako ste bezdušni, p'jana insana biste pustili pješke kući... :roll: :roll:

hvala bogu pa većina taksista tako ne razmišlja :roll:
maximilijana

#1847 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by maximilijana »

aj hop da ce se sa-taxi da se raspadne ko bivsa drzava :) ne kuze ljudi rijeci KAPITALIZAM...a ne znaju ni da se okupaju..srede zube..ne ceskaju se za jajca..ne svercaju drogu isl..(posebno cike sa standa katedrale..)
ja ih izbjegavam..radije cu cektai ako treba i 15min za neki drugi taxi nego sa-taxi zaustaviti.. :)
Coppertone

#1848 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Coppertone »

LightRain wrote:@aduka11
Samo govorim o svom iskustvu. I dokaži da zakon postoji, jer sam se raspitala kod pravih ljudi i rečeno mi je da ne postoji!
Odluka o taxi prijevozu ( 'Službene novine Kantona Sarajevo' broj: 10/04 )

Član 30.
U taksi vozilu kojim se obavlja prijevoz lica u vanlinijskom cestovnom prometu ne mogu se prevoziti lica koja
boluju od bolesti koje ugrožavaju zdravlje i sigurnost drugih lica, osobe koje su pod djejstvom alkohola ili
drugih opojnih sredstava, životinje, leševi, eksploziv i lako zapaljivi predmeti i predmeti koji mogu povrijediti,
uprljati ili pričiniti štetu licima i stvarima primljenim na prijevoz.
aduka11

#1849 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

LightRain wrote:@aduka11
Član 30.
U taksi vozilu kojim se obavlja prijevoz lica u vanlinijskom cestovnom prometu ne mogu se prevoziti lica koja
boluju od bolesti koje ugrožavaju zdravlje i sigurnost drugih lica, osobe koje su pod djejstvom alkohola ili
drugih opojnih sredstava, životinje, leševi, eksploziv i lako zapaljivi predmeti i predmeti koji mogu povrijediti,
uprljati ili pričiniti štetu licima i stvarima primljenim na prijevoz.

http://ms.ks.gov.ba/sites/ms.ks.gov.ba/files/taxi.pdf

Izvolite akademski obrazovana mlada damo. Samo se nadam da ne studiraš pravo, jer bi ovo bila ironija života. ;-)

P.S:

Pozdravi "prave" ljude i prenesi im da mjenjaju profesiju. :-D
Coppertone

#1850 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Coppertone »

maximilijana wrote:radije cu cektai ako treba i 15min za neki drugi taxi nego sa-taxi zaustaviti.. :)
do sada sam cekao taxi najduze 6-7 min, ali uvijek unaprijed kazu koliko ce im trebati i max. fulaju 1-2 min. desavalo mi se par puta kazu nemamo nikog blizu na toj lokaciji. zahvalis se i nazoves drugo udruzenje.
Post Reply