Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sime_cipol wrote: ↑01/03/2021 13:35
U pravu si, sad vidim da je duza, a i MOR veci za 10cm
Kamiq nisam probao, a Arona je simpatičan auto, premda kompaktan u kabini. Opet je sve do subjektivnih potreba.
Kad već spominješ Vitaru malo sam iznenađen što su ukinuli 1.0 t motor...ovako 1.4 t hibrid dobro preko 30 hiljada izađe. Ali sasvim solidan auto i to.
sime_cipol wrote: ↑01/03/2021 13:27
Bilo je Seat Arona za 27 500.
1.0 115 KS i DSG. Rata 290 KM mjesecno, gratis prva registracija i zimske gume. Ima ih jos par na prodaju. Kamiq=Arona
Nema vise, a to jeste bilo dzaba.
Nema ni akcije za gume, kasko i registraciju.
Ima Kamiqa i Scala 1.0 TSi po 31-33k sa Ambition opremom, rata bude oko mozda 330 KM + kasko.
Imaju na stanju Octavie A7 1.5 TSI DSG za nekih 35-36 hiljada.
1.0 115 KS i DSG. Rata 290 KM mjesecno, gratis prva registracija i zimske gume. Ima ih jos par na prodaju. Kamiq=Arona
Ima Kamiqa i Scala 1.0 TSi po 31-33k sa Ambition opremom, rata bude oko mozda 330 KM + kasko.
Znaci nestalo?
Kod mene drug Isao prije 10ak dana, imali jos par. On htio neku sivu sto su imali.
Znaci nestalo?
Kod mene drug Isao prije 10ak dana, imali jos par. On htio neku sivu sto su imali.
Samo uzmite u obzir da ta rata nije za kupovinu auta nego za operativni leasing, znači iznajmljivanje auta na 4 godine, mislim da je to na 10000 km godišnje kilometražu.
BTW, vozio sam tu aronu nekoliko dana, 115 KS sa dsg mjenjačem, mislim da je to 1.0motor,i sasvim fino ide, puno bolje nego sam očekivao. Iznutra nije bila nešto, plastika je onako (zavisi možda i od paketa opreme) ali sve u svemu je ok auto, sasvim ok za npr porodicu sa jednim djetetom (za dvoje je premala).
hujdur007 wrote: ↑01/03/2021 13:09
Već druže vrijeme razmiljam o kupovini novog auta (manje porodično vozilo, porodica sa jednim djetotm) ali nikako da se odlučim.
U zadnje vrijeme sam razmisljao o novom (ili skoro novom) 1.0 turbo benzicnu - konkretno (Škoda Kamiq ili Škoda Scala 1.0 81Kw 110ks, ili Kia Ceed 1.0 sa 120ks).
Vožnja je uglavnom gradska, 3km od kuce do posla, i par puta godisnje na neke dalje puteve (Slovenija - BiH).
Godisnja kilometraža koju prijeđem tamo negdje od 10.000 do 15.000 max.
Zanimaju me iskustva sa ovim 1.0 motorima.
Isao sam na dvije probne voznje (Kia Ceed sa 120 ks i Škoda Kamiq sa 110 ks), i čini mi se jako OK.
Dosta dobro povuku i čini mi se da su dosta startniji od mog starog Golfa 5 (1.9TDI 66KW 90KS), koji mi je sto se tice snage bio sasvim OK.
Međutim testna voznja od nekoliko kilometara i stvarnost je drugo, zato me zanimaju iskustva nekog ko je duze vrijeme vozio sa ovakvim motorima.
Imaju li dovoljno snage za "normalnu" voznju autoputem (nekih 130-140 km/h)?
S obzirom da bih auto zadrzao duzi period, zanima me koliko su dugotrajni ti motori?
Svaki motor ima svoju ćud. Generalno ne bih računao na dugotrajnost trocilindarskih motora. Što rasterećeniji motor to bolje. Vozio sam oba motora kod ceeda i slabiji od 120 ks trocilindraš i jači četvorocilindraš od 140 ks. Ja osjetim razliku mada ja imam tendenciju da vozim razumno brzo u granicama ograničenja i propisa mada mislim da je razlika u zapremini i konjima hajmo reci nekakva garancija duzem zivotnom vijeku. Ne znace nista cifre ubrzanja prosjecnim vozacima, 1.0 tgdi ubrzava za oko 11 sek dok 1.4 treba 8.7. Cisto podatak radi poređenja u snazi. Gledao sam po netu da govore da ovaj 1.4 motor (ustvari je zapremine 1353 kubika) motor koji nije pokazao neke znacajne slabosti i bez problema bi trebao ici 250 000 km. Mogu preporuciti cetvorocilindraš koji sam kupio. Svakako savjetujem da sve modele koji dolaze u obzir (i Kamiqa i Arona i Ceeda) isprobate i razmislite.
Drug je kupio Vitaru 1.4T, 4x4 u nekom srednjem paketu opreme (adaptivni tempomat, pracenje linija, prepoznavanje znakova, senzori i sl) za 35k KM. Auto bas dobro izgleda, lijepo se vozi i odlicno povlaci.
Prosjecna potrosnja mu je izmedju 6 i 7 litara ovisno o relacijama, sto je po meni vise nego prihvatljivo.
Po meni u svakom slucaju bolja kupovina izmedju Arone, Skode ili xceeda. Sto zbog boljeg motora, sto zbog 4x4 pogona, za isti novac.
Znaci nestalo?
Samo uzmite u obzir da ta rata nije za kupovinu auta nego za operativni leasing, znači iznajmljivanje auta na 4 godine, mislim da je to na 10000 km godišnje kilometražu.
Tako je.
Za recimo 15.000 predjenih godisnje na ovim jeftinijim autima, rata se uvecava za cca 25 KM mjesecno.
Mislim da su ovo dobre ponude i da se isplate vise nego polovan auto. Pogotovo kad upadnes u akciju sa gore spomenutim gratisima.
S obzirom na situaciju sa odrzavanjem danasnjih polovnjaka ( ne mislim na grobove nego na ove "skupe" polovnjake stare od 5 do 7 godina ), mislim da ce sve vise ljudi koristiti ovakve ponude.
Iako, opet svako ima svoju racunicu.
sime_cipol wrote: ↑01/03/2021 14:21
Znaci nestalo?
Tako je.
Za recimo 15.000 predjenih godisnje na ovim jeftinijim autima, rata se uvecava za cca 25 KM mjesecno.
Mislim da su ovo dobre ponude i da se isplate vise nego polovan auto. Pogotovo kad upadnes u akciju sa gore spomenutim gratisima.
S obzirom na situaciju sa odrzavanjem danasnjih polovnjaka ( ne mislim na grobove nego na ove "skupe" polovnjake stare od 5 do 7 godina ), mislim da ce sve vise ljudi koristiti ovakve ponude.
Iako, opet svako ima svoju racunicu.
Tako je, ja sam uzeo svoje auto na leasing. Još uvijek to nije na nivou povoljnosti kao u EU, ali se polako približava. Finanijski se još više isplati uzeti kredit ili finansijski leasing, ali nije ogromna razlika i imaju neke druge stvari koje se mogu uzeti u obzir (uvijek novo auto pod garancijom, ne brineš o prodaji, češće mijenjaš, manja rata i slično).
Gray wrote: ↑01/03/2021 19:59
Tako je, ja sam uzeo svoje auto na leasing. Još uvijek to nije na nivou povoljnosti kao u EU, ali se polako približava. Finanijski se još više isplati uzeti kredit ili finansijski leasing, ali nije ogromna razlika i imaju neke druge stvari koje se mogu uzeti u obzir (uvijek novo auto pod garancijom, ne brineš o prodaji, češće mijenjaš, manja rata i slično).
Kako funkcionira to? Ima li nekoga učešća ili počinješ od narednog mjeseca plaćati dogovorenu ratu. Ako ne možeš ili ne želiš plaćati dalje, jednostavno ga vratiš?
Ima li još kakvih troškova ili obaveza tokom trajanja ugovora.
Nema učešća, počneš plaćati naredni mjesec od preuzimanja auta, ima prvo plaćanje 1% vrijednosti auta prije isporuke, obavezno moraš imati kasko osiguranje, to je manje više to od troškova (prvo plaćanje + mjesečna naknada + kasko, i registracija naravno). Auto moraš redovno održavati svakako.
Auto možeš vratiti kada god prije isteka ali moraš platiti penal koji je određeni procenat preostalih plaćanja (tako što više prolazi vremena manji je penal za rpijevremeno vraćanje auta).
Manja rata, manje ukupno zaduženje, kod pravnih lica ili samostalnih djelatnosti možeš pravdati sve kao trošak, ne računa se kao kredit pa ne ulazi u crk, lakši raskid ugovora, češće mijenjanje auta (nekome je to nedostatak)... ali ima i svoje negativne strane, ispadne u totalu malo skuplje od finansijskog leasinga ili kredita, auto nije "tvoj", ima ograničenja u kilometraži, mora se sve vrijeme imati kasko...
Ja to odradim uvijek s nenamjenskim kesh kreditom. Na kesh dobijem i dodatnog popusta, i 1/1 od starta.
A sto se 3-cilindrasa tice... Ne znam sta bih rekao... Po meni su ti motori u disbalansu. Jeste sada trend smanjivanja kubikaze i snage, ali ti mali motorcici mi nikako nisu za auta teza od 1.000-1.100 kg, a pogotovo ne za duze voznje po AP pri vecim brzinama (130+). Sjecam se tog pokusaja s 1.2 turbo benzincem u SUperbu prije nekih 7-8 godina. Rikavali motori na AP nakon 2-3h pri 150-160.
Takodjer, lijepo mozda oni povuku kada je jedno ili dvoje u autu, i po ravnom, ali sta se desava kada je u autu 4 putnika, pun gepek, upaljena klima + mozda i brdo...? Tesko da taj motor tada moze "povuci".
Realno za to sto ti opisa minimum je 2.0 dizel sa 150 KS ili vise, ili 2.0 benzinac sa 170-180 KS ili vise.
Za BiH je sve to overkill, 50 km autoputa od Zenice do Tarcina, gotovo sve ravno, ogranicenje 130, cesto nigdje nikog. Doboj - Gradiska ni ne racunam, tu i sa 60 KS mozes biti brz, jer koga god sretnes kontas da je zaluto, toliko je prometno.
A ne znam, jedini taj mali turbo koji sam probao je 1.5 trocilindras sa 136 KS (i 220 Nm na 1250/min), i to po gradu po ravnom, na mene je ostavio puno bolji dojam nego 2.0 sa 130 KS atmosferski.
Brdo i opterecenje je druga prica, ali tu znam da taj 1.6 16ve ne moze meda osim da iscupas rucicu mjenjaca i da se dere ko da ga kolju.
Vise sam mislio ironično, jer je kolega dozer sumnjicav. Naravno da ce bolje ici. Ima skoro 50% momenta vise. Koji je raspoloživ na 1750 okr/min, dok je kod Toyote na 4200.
sime_cipol wrote: ↑03/03/2021 15:11
Ko ce bolje vuci auto, 4 osobe, sa upaljenom klimom, uzbrdo
Toyota 4cil 1.6 sa 130 KS i i 160nm ili
Peugeot 3cil 1.2T sa 130 KS i 230nm.
Ne vidim da su se spominjali motori te snage, nego nesto 100-115 KS. A ta 2 iz primjera ce biti tu negdje, vjeruj mi. Pri cemu taj pezo ima dobre sanse da ostane bez klipa ili radilice ako sve to potraje na gornjim granicnim vrijednostima.
Pa eto, ja ne bih tvrdio dok ne probam, ali na papiru mi djeluje bolji turbo, jer dizel skromne snage i 215 Nm na 1700 cca je gospodski motor za taj 1.6 16ve i cijelih 160 Nm na 4000+, iz iskustva.