Dozer wrote:
Pazi, ovo sto pricas su notorne gluposti. Fabrikat BHS ENV politika kojima vec skoro 30 godina pokusava(te)ju izdici svoje etnose na nivo nacija, i to sve u - BiH.
Politicka BH nacija postoji od momenta kada je BiH priznata nezavisnost, i kada je postala clanica UN-a. Mozete vi naprdjivati do besvijesti da to nije tako, ali, na vasu veliko-ovo-iono zalost - jeste tako. Referisi se na sta god hoces, i uvijek ces doci do ovog zakljucka. Skroz drugi par rukava je sto vi to ne zelite da prihvatite, cime, a sto ocito ne kontate, zapravo negirate vlastitu drzavu (doduse, CPT-u BiH nije drzava jer nije ni rodjen ovdje, za tebe ne znam).
Ja kad idem u BL, BG, ZG (jesi bila kad i u jednom od tih gradova?), ili bilo gdje drugo i dalje - uvijek kazem da sam Bosanac, ili ti Bosnian. Ni Bosnjak (Bosniak), ni Srbin (Serb), ni Hrvat (Croat). Jer to i nisam.
Da hocu da budem bilo sta od ovoga, mogao sam se na popisu tako i pisati, zar ne? Mogu se i na narednom upisati kao nesto od toga, ali - ne pada mi na pamet. Razlog vrlo jednostavan - necu da budem dio idiotske matrice koja rastura ovu drzavu. Simple as that.
Ja sam godinama zivjela u RS-u, bila sam u BL, BG, ZG bezbroj puta.
Niko bolje od mene ne zna da ideja NACIONALNOG bosanstva ne postoji medju Srbima i Hrvatima u BiH. Tj. postoji medju Srbima i Hrvatima (li, ako hoces, pravoslavcima i katolicima) koji zive u pretezno bosnjackim mjestima. U RS-u i u hrvatskim mjestima nema toga ni u tragovima. Imas popis uostalom, tacno mozes vidjeti koliko se ljudi izjasnilo kao nacionalno Bosanci u Banja Luci, Prijedoru, Istocnom Sarajevu, Bijeljini, Capljini itd.
Oni, kad odu vani i za sebe kazu da su Bosanci, to nikada, ali
ni - ka - da ne misle ni politicki i nacionalno nego cisto regionalno. Ako ovo negiras onda si ili glup ili jednostavno ne poznajes ljude koji zive u istoj zemlji kao i ti. Ni u ludilu ne smatraju "bosanstvo" svojom nacionalnoscu, naprotiv.
Kad su u BiH, oni za sebe cak ni regionalno ne koriste termin "Bosanac".