Jakako.......a.malo je i takvih sretnikaStyling wrote:Ili da imas nanu i dedu koji su penzioneri u kuvetu da ih pricuvaju.Roccohljup wrote:ili da ne raditeHakiz wrote:A to se sve moglo jednostavno riještiti time da nemate djecu...Ili ovo što sada praktikuju sve više....da živite u nekoj drugoj normalnoj zemlji
Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- Roccohljup
#1826 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1827 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
jednostavno ova odluka je dobra sa mnogo aspekata:
1. potrošile se pare na naše male sarajlijice
2. tata i mama će manje deverati oko para,
3. tata i mama neće imati psihičke traume oko nečega što treba biti lijepo - stasavanje djeteta za vrtić,
4. daje se poticaj ljudima da prave još omladinaca
5. tata i mama su mladi ljudi i liste čekanja su mnogima sigurno bile kap u moru problema da idu vani...
mislim, meni je nestvarno da se potpuno eliminiše neka lista čekanja.
nekad mislim da su pravovjerni namjerno manipulisali time i za sve živo stvarali liste, kako bi lakše manipulisali sluđenim ljudima u stanju potrebe.
baška što se i pored ovoga stvara pretpostavka da se otvara i renovira još vrtića (pa je možda tu i odgovor o Segmedininoj inicijativi) i školuje kadar, tako da će ovaj problem koji je očigledno vještački kreiran biti riješen na duge staze.
najpametnije investicije su one u ljude. pogotovo mlade koji imaju kad da investiciju i opravdaju. zadnjih dvadeset pet godina se užasno malo izdvaja za nauku, obrazovanje, umjetnost, kulturu, sport... sve ono što je za stepenicu iznad pojest popit i poklopit. jer vjernom stadu više i ne treba. možda još negdje asfalta. za ostale ih ionako nije briga.
i onda kada skontaš koliko se malo uložilo u ljude, narod je još i dobar.
1. potrošile se pare na naše male sarajlijice
3. tata i mama neće imati psihičke traume oko nečega što treba biti lijepo - stasavanje djeteta za vrtić,
5. tata i mama su mladi ljudi i liste čekanja su mnogima sigurno bile kap u moru problema da idu vani...
nekad mislim da su pravovjerni namjerno manipulisali time i za sve živo stvarali liste, kako bi lakše manipulisali sluđenim ljudima u stanju potrebe.
baška što se i pored ovoga stvara pretpostavka da se otvara i renovira još vrtića (pa je možda tu i odgovor o Segmedininoj inicijativi) i školuje kadar, tako da će ovaj problem koji je očigledno vještački kreiran biti riješen na duge staze.
najpametnije investicije su one u ljude. pogotovo mlade koji imaju kad da investiciju i opravdaju. zadnjih dvadeset pet godina se užasno malo izdvaja za nauku, obrazovanje, umjetnost, kulturu, sport... sve ono što je za stepenicu iznad pojest popit i poklopit. jer vjernom stadu više i ne treba. možda još negdje asfalta. za ostale ih ionako nije briga.
-
hizo ramidovic
#1828 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Sto jes jes, nedostajat ce onaj neopisivi osjecaj kad vidis da si iznad crte na listi pa se smijes onima ispod...
- Styling
#1829 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
A da ne govorimo o tome da je onaj ko je pod konstantnim stresom i manje produktivan. Posao vlasti je da gradjanima kreira ambijent za bolji rad i vecu produktivnost. Slazem se, ulaganje u ljude je najbolja investicija.Chmoljo wrote:jednostavno ova odluka je dobra sa mnogo aspekata:
1. potrošile se pare na naše male sarajlijice![]()
- Prpa.ba
#1830 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Namjera je lijepa i svakako podrzavam, ali nedostaju detalji u kojima se uvijek krije vrag (i nova press konferencija KO SDA KS uz bombasticna razotkrivanja na Klix.sda).
1. da li mjera podrazumijeva sufinansiranje ili potpuno finansiranje smjestaja sve djece u vrtice (besplatno iz perspektive roditelja)?
1.a. ako da, kako sprijeciti da privatni vrtici krenu povecavati cijene smjestaja
1.b. ako da, sta sa roditeljima koji vec placaju privatni smjestaj
2. da li roditelji imaju mogucnost izbora vrtica i koji se kriteriji koriste za raspored? ako da, kako sprijeciti pritisak na bolje, privatne vrtice u odnosu na javne vrtice?
3. da li privatni plus javni vrtici imaju dovoljno kapaciteta za prijem sve djece?
U svakom slucaju nadam se da ce mjera olaksati zivot roditeljima djece u KS.
1. da li mjera podrazumijeva sufinansiranje ili potpuno finansiranje smjestaja sve djece u vrtice (besplatno iz perspektive roditelja)?
1.a. ako da, kako sprijeciti da privatni vrtici krenu povecavati cijene smjestaja
2. da li roditelji imaju mogucnost izbora vrtica i koji se kriteriji koriste za raspored? ako da, kako sprijeciti pritisak na bolje, privatne vrtice u odnosu na javne vrtice?
3. da li privatni plus javni vrtici imaju dovoljno kapaciteta za prijem sve djece?
Last edited by Prpa.ba on 19/07/2019 09:48, edited 2 times in total.
-
bumerangss
#1831 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Specijalista ginekologije... a smokvicu nije vidio 20 godina... vjerovatno ni od rođene ženeJanjicar wrote:Nivelacija wrote:Sestorka je sve vise u ofsajdu.
Fortissimo se povukao skroz, valjda mu rekli bolje sutiti i pustiti da te smatraju budalom nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Konakovic fb attackuje svako malo ali ni on nije vise zanimljiv masama.
DoJadila prica.![]()
Daj nam Genjca on je pravo zanimljiv.
- jazzer
#1832 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ocekujem vanrednu press konferenciju SDA (uvodnicar Asim Sarajlic) na kojoj ce se zestoko usprotiviti Vladi KS, argumentovano
sa 150 slajdova, grafikona i ostalih pokazatelja ove tragicne odluke za stanovnike KS. Nesto ovako:
''Kome pravite nove vrtice kada Vam mladi odose iz zemlje zbog besperspektivnosti, nemogucnosti zaposljavanja i opste
apatije koja vlada od vaseg preuzimanja vlasti u KS''?
''Koliko ste mjesta u postojecim i novim vrticima predvidjeli za djecu bosnjacke nacionalnosti? Nijedno''?
''Pravite vrtice samo zato da bi u njima zaposlili stranacki podobne ljude i tako ugrozili budzet od 2 mlrd KM'' (Asimu suza krece niz lice na spomen budzeta KS.)
''Culi smo iz pouzdanih izvora da planirate ukljuciti i svinjetinu u prehranu nase djece ali Vam to nece proci. Nismo mi iz SDA
dzaba ginuli da bi nam sada djeca jela svinjetinu, dobro to upamtite!''.
I sranja slicna ovome.
sa 150 slajdova, grafikona i ostalih pokazatelja ove tragicne odluke za stanovnike KS. Nesto ovako:
''Kome pravite nove vrtice kada Vam mladi odose iz zemlje zbog besperspektivnosti, nemogucnosti zaposljavanja i opste
apatije koja vlada od vaseg preuzimanja vlasti u KS''?
''Koliko ste mjesta u postojecim i novim vrticima predvidjeli za djecu bosnjacke nacionalnosti? Nijedno''?
''Pravite vrtice samo zato da bi u njima zaposlili stranacki podobne ljude i tako ugrozili budzet od 2 mlrd KM'' (Asimu suza krece niz lice na spomen budzeta KS.)
''Culi smo iz pouzdanih izvora da planirate ukljuciti i svinjetinu u prehranu nase djece ali Vam to nece proci. Nismo mi iz SDA
dzaba ginuli da bi nam sada djeca jela svinjetinu, dobro to upamtite!''.
I sranja slicna ovome.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1833 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Koliko znam ni javni vrtić nije potpuno besplatan. Mislim da je oko 160 KM mjesečno, pa neka me neko ispravi ako nije. Dakle, sufinansiranje.Prpa.ba wrote:Namjera je lijepa i svakako podrzavam, ali nedostaju detalji u kojima se uvijek krije vrag (i nova press konferencija KO SDA KS uz bombasticna razotkrivanja na Klix.sda).
Vjerovatno bi bilo ok da svi roditelji mogu ovo koristiti, oa tako ko je u privatnom, da se može prepaltati na ovaj način, a naravno ko želi u određeni privatni, za to će i platiti. Kao i na kraju krajeva i školu.
U pravu si ti da treba paziti na detalje i nediskriminaciju, svakako. Svima jednake šanse, pa ko želi bolje i može finansijski podnijeto neka plati dodatno.
Ali je sigurno najispravnije rješenje dovoljan broj javnih. A privatni neka se bore na tržišti kao što to rade i privatne škole i fakulteti.
- Haris.ba
#1834 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ko vladi radi medijsko pokrivanje? Ne mislim na press službu vlade.
Odlična mjera oko vrtića i finansiranja, ali gdje imaju detalji? Tražio sam, ali nisam našao.
Odlična mjera oko vrtića i finansiranja, ali gdje imaju detalji? Tražio sam, ali nisam našao.
-
criticos
- Control panel
#1836 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
criticos wrote:
Krenula SDA u ofanzivu.
- dječak sa šibicama
#1837 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nije ni javni vrtic besplatan, placa se neka participacija.
Iskreno, a govorim o vrticu Masnica na Grbavici konkretno, oni prilicno lose stoje naprimjer djeca crtaju na nekim fakturama, samo okrenu praznu stranu, nemaju ni papira. Roditelji skupljaju pare da se kupi kasetofon djeci, odnosno CD plejer, hrana je cini mi se solidna.
Tu bi trebalo uloziti nesto para, sramota je da djeca idu u tako siromasne ustanove. A ovo je dobra stvar, ukidanje liste cekanja, definitivno pozitivna vijest.
Iskreno, a govorim o vrticu Masnica na Grbavici konkretno, oni prilicno lose stoje naprimjer djeca crtaju na nekim fakturama, samo okrenu praznu stranu, nemaju ni papira. Roditelji skupljaju pare da se kupi kasetofon djeci, odnosno CD plejer, hrana je cini mi se solidna.
Tu bi trebalo uloziti nesto para, sramota je da djeca idu u tako siromasne ustanove. A ovo je dobra stvar, ukidanje liste cekanja, definitivno pozitivna vijest.
- Bancho
#1838 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ko je gledao pretproslu skupstinu KS, mogao je pretpostaviti da ce se nesto desiti. Mislim da ovdje SDA nema toliko veze, koliko cinjenica da je ministrica odlucila da radi na svoju ruku mimo politika. Korektan potez ministrice.Control panel wrote:criticos wrote:
Krenula SDA u ofanzivu.
- tovarish
#1839 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Za nas koji nismo u toku, šta je tačno radila na svoju ruku?
- denis.istok
#1840 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ja koliko sam pratio na svoju ruku je odlučila da se drzi nekih zakona a ne sugestija Konakovića i Škrijelja. A možda nisam upratio. I ovo pojašnjenje ide u tom smjeru. Ova dvojica su se nameračila da izmjene neke zakone a ministrica bila protiv.tovarish wrote:Za nas koji nismo u toku, šta je tačno radila na svoju ruku?
- Roccohljup
#1841 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
prije će biti da su se nameračili da smjene nekog (poput te sa medicine) te da su to od nje tražili, a ona nije htjela da ide protiv sudskih odluka i zakona koji je takav.
- denis.istok
#1842 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
to je u konačnici, ali da bi ga smjenili mjenjaju zakon nekim dodacima koji su valjda nelogični. Respekt za ženu, dakle ima još moralnih osoba (al jaaako malo) koji drze do zakona a i do obraza.Roccohljup wrote:prije će biti da su se nameračili da smjene nekog (poput te sa medicine) te da su to od nje tražili, a ona nije htjela da ide protiv sudskih odluka i zakona koji je takav.
- Bancho
#1843 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ovdje se u biti trebalo u buduce onemoguciti Sebiju Izetbegovic da imenuje svoje poslusnike na mjesto dekana medicinskog fakulteta. Medjutim, koliko sam shvatio, ministrica zbog svog licnog amoziteta prema rektoru UNSA, povukla je ovaj zakon. U svakom slucaju, u ovoj prici sam na strani Konakovica i vlade, jer SDA krake treba sjeci na svakom koraku.
- Control panel
#1844 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Bancho wrote:Ovdje se u biti trebalo u buduce onemoguciti Sebiju Izetbegovic da imenuje svoje poslusnike na mjesto dekana medicinskog fakulteta. Medjutim, koliko sam shvatio, ministrica zbog svog licnog amoziteta prema rektoru UNSA, povukla je ovaj zakon. U svakom slucaju, u ovoj prici sam na strani Konakovica i vlade, jer SDA krake treba sjeci na svakom koraku.
Svakako je i bila njihova. Biti direktor tolike godine a ne biti clan SDA je nemoguce. Ili je radila po njihovom nalogu, ili ju je SDA za nesto ucijenila ili zaprijetila.
- drug_profi
#1845 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pri tom ja imam jako pozitivno misljenje o Rektoru.
Studenti sa PMF su se kleli u njega i nisu bili sretni kad je otisao sa mjesta dekana.
Studenti sa PMF su se kleli u njega i nisu bili sretni kad je otisao sa mjesta dekana.
- tovarish
#1846 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
A ja konto on SDA s obzirom da je postavljen u vrijeme SDAdrug_profi wrote:Pri tom ja imam jako pozitivno misljenje o Rektoru.
-
palermo
#1847 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
što bio se reklo, diferencijacija na svakom koraku, na svakom mjestuBancho wrote:Ovdje se u biti trebalo u buduce onemoguciti Sebiju Izetbegovic da imenuje svoje poslusnike na mjesto dekana medicinskog fakulteta. Medjutim, koliko sam shvatio, ministrica zbog svog licnog amoziteta prema rektoru UNSA, povukla je ovaj zakon. U svakom slucaju, u ovoj prici sam na strani Konakovica i vlade, jer SDA krake treba sjeci na svakom koraku.
- denis.istok
#1848 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Od kud sad animoziteti prema rektoru, nisam znao da ima neko animozitet prema velikom zavodnikuBancho wrote:Ovdje se u biti trebalo u buduce onemoguciti Sebiju Izetbegovic da imenuje svoje poslusnike na mjesto dekana medicinskog fakulteta. Medjutim, koliko sam shvatio, ministrica zbog svog licnog amoziteta prema rektoru UNSA, povukla je ovaj zakon. U svakom slucaju, u ovoj prici sam na strani Konakovica i vlade, jer SDA krake treba sjeci na svakom koraku.
- drug_profi
#1849 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Bio on nekad i BPS, mijenjao Sefera na celu stranke dok je ovaj bio u Hagu. Bio na listi SDA za drzavni parlament 2014. cini mi se.tovarish wrote:A ja konto on SDA s obzirom da je postavljen u vrijeme SDAdrug_profi wrote:Pri tom ja imam jako pozitivno misljenje o Rektoru.
Pa su ga nesto nacalili tu, izgleda ono sa kradjom glasova unutar stranke kako to inace rade ove partije. Stave nekog popularnog medju rajom na listu da privuce glasove za stranku, pa onda biracki odbori dopisuju preferncijalni krizic kraj imena koje treba da se popne na vrh iznad njega.
Onda su tu bile jos neke svadje sa nekim iz vrha stranke i on je odlucio da se povuce. Ne znam je li zvanicno napustio SDA, ali mislim da ne odrzava veze vise. Ovo ja sve iz druge ruke. Znaci mozes uzeti sa rezervom.
- tovarish
#1850 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
drug_profi wrote:Bio on nekad i BPS, mijenjao Sefera na celu stranke dok je ovaj bio u Hagu. Bio na listi SDA za drzavni parlament 2014. cini mi se.tovarish wrote:A ja konto on SDA s obzirom da je postavljen u vrijeme SDAdrug_profi wrote:Pri tom ja imam jako pozitivno misljenje o Rektoru.
Pa su ga nesto nacalili tu, izgleda ono sa kradjom glasova unutar stranke kako to inace rade ove partije. Stave nekog popularnog medju rajom na listu da privuce glasove za stranku, pa onda biracki odbori dopisuju preferncijalni krizic kraj imena koje treba da se popne na vrh iznad njega.
Onda su tu bile jos neke svadje sa nekim iz vrha stranke i on je odlucio da se povuce. Ne znam je li zvanicno napustio SDA, ali mislim da ne odrzava veze vise. Ovo ja sve iz druge ruke. Znaci mozes uzeti sa rezervom.
Ok