Aluminij Mostar
Moderator: anex
- BrziGonzales
#1826 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ja mislim da će arapi sigurno da izvuku Aluminij.
WAQT Trade LLC je multinacionalna koja ima zaposlena čak 2 inženjera i čak 50 montera. Ako oni ne izvuku Aluminij, neće niko
http://alwaqtgroups.com/ourstaff.html
WAQT Trade LLC je multinacionalna koja ima zaposlena čak 2 inženjera i čak 50 montera. Ako oni ne izvuku Aluminij, neće niko
-
daddy-kool
#1827 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Jedan od glavnih uslova pri traženju strateškog partnera je zadržavanje radnih mjesta.Ci-Nick wrote:
Imaju viška bar 300 ljudi u administraciji, smanjiti administraciju povećati broj radnika u proizvodnji i povećati proizvodnju po uposlenom za minimalno 50% jer to nije nemoguće ako neki drugi proizvođači imaju tri puta veću proizvodnju po uposlenom.
Plate bar prepoloviti i opet im ostaje duplo veća nego prosjek FBiH.
Električnu energiju su kupovali kratkoročno jer nisu mogli dati bankovnu garanciju. EP HZHB im je nabavljala i preprodavala.
I tu se može uštediti 20 do 30%.
Zaustaviti curenje prema stranci, podizvođačima itd.
I garant bi bez intervencije države već stigli do poslovanja koje je bar oko pozitivne nule.
Meš ' čini da ovi Arapi imaju realističan plan ulaska i podizanja firme, samo nisu ideološki podobni.
- madner
#1828 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Pa vrlo je jednostavna ideja bila, ulaskom u Aluminiji bi se slomila HDZova dominiacija nad bitnim resursom. Ako federalna vlada postavlja strukture, onda su tadasnji partneri SDPa trebali uci i tamo.daddy-kool wrote:Sva privatizovana preduzeća su prije nekog vremena bila državna, nije to razlog.madner wrote:Rezon je da je Aluminij kao dio Energoinvesta svakako federalno preduzece bio.daddy-kool wrote:Sjeća li se neko koji je bio rezon da FBiH uopšte ulazi/povećava (u) vlasničku strukturu za vrijeme dok je Nikšić bio premijer?
Inace prica o gubitniku je namjerno napuhana, Aluminij moze poslovati i po ovim cijenama struje (ali nece) ako smanji rashode za plate.
Neće sad država krenuti otupljivati stara preduzeća.
Očito je postojao neki politički deal zbog kojeg je to urađeno.
- Maraschino
#1829 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Najvece ustede ce se napraviti ako ovih 900 zaposlenih rade par mjeseci dzaba.
-
daddy-kool
#1830 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Sve ok, samo zašto onda nisu do kraja to uradili, jer sa 44% FBiH ima neke kao obaveze a nema suštinsko odlučivanje u firmi.madner wrote:
Pa vrlo je jednostavna ideja bila, ulaskom u Aluminiji bi se slomila HDZova dominiacija nad bitnim resursom. Ako federalna vlada postavlja strukture, onda su tadasnji partneri SDPa trebali uci i tamo.
- madner
#1831 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Pala vladadaddy-kool wrote:Sve ok, samo zašto onda nisu do kraja to uradili, jer sa 44% FBiH ima neke kao obaveze a nema suštinsko odlučivanje u firmi.madner wrote:
Pa vrlo je jednostavna ideja bila, ulaskom u Aluminiji bi se slomila HDZova dominiacija nad bitnim resursom. Ako federalna vlada postavlja strukture, onda su tadasnji partneri SDPa trebali uci i tamo.
- tandmand
#1832 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Cijena AL 1800$/t, što znači da Aluminij ima po toni troškove proizvodnje veće od 3000KM.
Sad nije nuklearna fizika, neka neki administrator iz Aluminija izračuna strukturu i učešće troškova pa neka vide gdje mogu zavrćati. jbg. globalno tržište je kapitalističko i svi zavrću troškove gdje mogu. Automobliska industrija po autu ima 500 - 1500€ dobiti a valja auto napraviti, praznog hoda nema, niti viška radne snage. A neko bi na proizvodnji balvana od alumija da bude jači od BMW.
Sad nije nuklearna fizika, neka neki administrator iz Aluminija izračuna strukturu i učešće troškova pa neka vide gdje mogu zavrćati. jbg. globalno tržište je kapitalističko i svi zavrću troškove gdje mogu. Automobliska industrija po autu ima 500 - 1500€ dobiti a valja auto napraviti, praznog hoda nema, niti viška radne snage. A neko bi na proizvodnji balvana od alumija da bude jači od BMW.
-
Bodkin
#1833 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Sjecam se ovoga dok sam se bavio tim poslom. Sjecam se da sam imao jedan slucaj ali si me malo naveo na razmisljanje i guglanje. Uglavnom je normalno da sekundarna emisija ide ispod trzisne cijene ali tesko je naci info o poredjenju sa nominalnom vrijednoscu.stakasa wrote:Je li ovo nesto sto je specifikum Bosne i Hercegovine ili su ista pravila i u Njemackoj i USA?Bodkin wrote:
Bitna je kod sekundarne emisije
Gledao sam samo google. Nisam knjige otvarao. Mislim da cu se zaroviti kad budem imao vremena
-
Bodkin
#1834 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Pa da fbih dobije uticaj kod donosenja odluka. Sta drugo. A i ima smisla u danasnjoj biznis kontrukciji gdje bi aluminij prezivio 45 min bez epbihdaddy-kool wrote:Sjeća li se neko koji je bio rezon da FBiH uopšte ulazi/povećava (u) vlasničku strukturu za vrijeme dok je Nikšić bio premijer?
- stakasa
#1835 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Hajde bas me interesuje, siguran sam da tamo nije ovakoBodkin wrote:Sjecam se ovoga dok sam se bavio tim poslom. Sjecam se da sam imao jedan slucaj ali si me malo naveo na razmisljanje i guglanje. Uglavnom je normalno da sekundarna emisija ide ispod trzisne cijene ali tesko je naci info o poredjenju sa nominalnom vrijednoscu.stakasa wrote:Je li ovo nesto sto je specifikum Bosne i Hercegovine ili su ista pravila i u Njemackoj i USA?Bodkin wrote:
Bitna je kod sekundarne emisije
Gledao sam samo google. Nisam knjige otvarao. Mislim da cu se zaroviti kad budem imao vremena
-
daddy-kool
#1836 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Rekonstrukcija je bila 2012, a sporazum je napravljen u ljeto 2013.madner wrote:
Pala vlada, salto mortale sa HDZom itd...
Da nije bio neki deal sa HDZ?
https://poslovni-global.ba/kako-je-vlad ... na-papiru/
Znači Nikšić je potpisao "sporazum" sa direktorom firme legalizirajući prethodnu otimačinu i obavezujući se na subvencioniranje?Potpisan Aneks 8 na Sporazum između Vlade FBiH i mostarskog “Aluminija” 17 Jun 2013
Premijer Federacije BIH Nermin Nikšić i generalni direktor “Aluminija” d.d. Mostar Ivo Bradvica potpisali su danas u Mostaru Aneks 8 na Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između “Aluminija” i Vlade FBiH, kojim će se konačno riješiti pitanje vlasničke strukture tog kombinata.
– Time će državni kapital u Aluminiju iznositi 44 posto, malih dioničara također 44 posto, te Republike Hrvatske 12 posto – kazao je premijer Nikišić, napomenuvši kako će se pomoću potpisanog Sporazuma omogućiti da se “Aluminij” konačno upiše u Registar vrijednosnih papira FBiH, čime će se otvoriti put da svi dioničari, u skladu sa svojim vlasničkih udjelom, kao i Zakonom o privrednim društvim, imenuju svoj predstavnike u upravljačke i nadzorne organe tog društva.
Premijer je napomenuo kako će definiranjem pitanja vlasničke strukture “Aluminij” dobiti priliku da dođe do povoljnijih financijskih sredstava neophodnih za daljnje poslovanje što do sada nije bilo moguće.
– Posebno mi je drago što će biti riješeno i pitanje uvezivanja radnog staža i obeštećenje bivših i sadašnjih radnika, a novac za te namjene osigurati će “Aluminij” – kazao je federalni premijer. Pritom je naglasio kako se potpisivanjem ovog aneksa stavlja van snage prodaja 88 posto kapitala “Aluminija”, pogotovo na način koji je to predviđao sporazum iz 2006. godine, što je naprosto bilo nezakonito jer bi se dogodilo da firma prodaje samu sebe.
Sporazum predviđa i obvezu Vlade FBiH da izradi i provede program subvencioniranja proizvodnje aluminija u mostarskom kombinaru, kao strateške industrijske grane.
Premijer je izjavio kako će od resornoj federalnog ministarstva zatražiti da odmah pristupi pripremi tog programa u suradnji s predstavnicima “Aluminija”.
On je dobacio i špekulacije da će ovim sporazumom “Aluminij” dobiti jeftiniju struju, što, po njegovim riječima, naprosto nije moguće.
– Cijenu struje nastavit će određivati FERK u skladu sa svojim ovlastima i tu niti može, niti će biti ikakve intervencije države – dodao je Nikšić.
- mO k3
#1837 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Kako misliš , Praljkovačom ?? Kažu obara sa nogujajara wrote:jah jadan dodje mi da se roknem sad
-
jajara
#1838 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
popijem praljkovacu, podrignem i svi neHrvati se rasprse iz kombinatamO k3 wrote:Kako misliš , Praljkovačom ?? Kažu obara sa nogujajara wrote:jah jadan dodje mi da se roknem sad
- tandmand
#1839 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Superhik iz Aluminija. Otima od siromašnih moslemana i daje bogatim Hrvatima.jajara wrote:popijem praljkovacu, podrignem i svi neHrvati se rasprse iz kombinatamO k3 wrote:Kako misliš , Praljkovačom ?? Kažu obara sa nogujajara wrote:jah jadan dodje mi da se roknem sad
-
jajara
-
daddy-kool
#1841 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... /190705094
Izetbegović je naveo da za sada nema planiranih sastanaka sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, iako je naglasio da bi se sa Čovićem trebao sastati zbog situacije u vezi sa Aluminijem.

Izetbegović je naveo da za sada nema planiranih sastanaka sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, iako je naglasio da bi se sa Čovićem trebao sastati zbog situacije u vezi sa Aluminijem.
- mO k3
-
155_mm
#1843 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
a koji su ti?BrziGonzales wrote:Ja mislim da će arapi sigurno da izvuku Aluminij.
Džindić je kazao kako su oba sastanka bila uspješna i da su potencijalni investitori, i Glencore i Emirates Global Aluminium, iznijeli svoje planove gdje vide Aluminij u nekom budućem poretku, poručivši da će pregovori biti nastavljeni sutra.
-
155_mm
-
jajara
#1845 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
pa begovi dajte 400 milki da se podmirimo. sta ste se stisli
-
zrakomlat
-
howdy
#1847 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Prvo da pomilujete ono sto preko dvoje visi pa onda pare.jajara wrote:pa begovi dajte 400 milki da se podmirimo. sta ste se stisli
- spreca
-
jajara
#1849 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
ne znam. vidicemo u 9. mjesecu gdje je lgbt populacija
- mO k3
#1850 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
zar si toliko izgubio kontrolu nad sobom ??jajara wrote:ne znam. vidicemo u 9. mjesecu gdje je lgbt populacija
de bre ponasaj se niko ti ovdje nista lose nije rekao