Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kica

#1826 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

mirage77 wrote:Ide ovo u dobrom pravcu. Zatalasalo se. :D Ove ce postati prvorazredno izborno pitanje. Dirnuli su mecku u .... Kaze Bake: Ko ce sad Seki na oci. Ona je vec ovih 4% ukalkulisana u njene projekte.
Za sada samo SDA ne govori nista.

Saljite emailove !
Indigont

#1827 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Ricken wrote: Član 27, stav 10. Zakona kaže: "(10) Porezni obveznik koji dohodak od nesamostalne djelatnosti ostvaruje neposredno iz inozemstva dužan je na taj dohodak sam obračunati akontaciju poreza od nesamostalne djelatnosti na način iz st. od (1) do (6) ovog člana i uplatiti je u roku od pet dana od dana
kada je primio dohodak.
to piše za nesamostalnu djelatnost

ovo je povremena samostalna djelatnost
Hajvan

#1828 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

512MB wrote:Dobro tebi dobro njemu :D
:mrgreen:
she+

#1829 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

Haris.ba wrote:
kica wrote:Jel ti kad stomatolog ijedan u BiH izdao fiskalni ?
Meni moj izdaje. Još je u penziji ima 10 godina.
Nije ni to po zakonu :D
beautyfool

#1830 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by beautyfool »

Steph wrote:Meni u cijeloj priči nije jasno zašto baš od 2015? Postoji li ikakva zakonska regulativa kojom mogu tek tako odabrati godinu kako je njima ćejf?
Vjerovatno sto paypal daje listing unazad do 3 godine, da daje vise listing, vjerovatno bi trazili vise :D
Haris.ba

#1831 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

she+ wrote:
Haris.ba wrote:
kica wrote:Jel ti kad stomatolog ijedan u BiH izdao fiskalni ?
Meni moj izdaje. Još je u penziji ima 10 godina.
Nije ni to po zakonu :D
Pa odlučio se za posao. Više zaradi nego što je penzija. A nije mu dosadno.

Zato ja i kažem da su doprinosi samo naziv za specijalne poreze koji idu za penzije i zdravstvo. I da njihovo plaćanje ne znači da se ima pravo na penziju ili zdravstvo. Isto ko što plaćanje akciza za putarinu ne znači da se može na autoput bez plaćanja. :D
Ricken

#1832 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Ricken »

Indigont wrote:
Ricken wrote: Član 27, stav 10. Zakona kaže: "(10) Porezni obveznik koji dohodak od nesamostalne djelatnosti ostvaruje neposredno iz inozemstva dužan je na taj dohodak sam obračunati akontaciju poreza od nesamostalne djelatnosti na način iz st. od (1) do (6) ovog člana i uplatiti je u roku od pet dana od dana
kada je primio dohodak.
to piše za nesamostalnu djelatnost

ovo je povremena samostalna djelatnost
Tako je, ali je u stavu 3. člana 30., koji se odnosi na povremenu samostalnu djelatnost, napravljena veza sa članom 27, koji je citiran:

Član 30., stav 3.:

"(3) Akontaciju poreza na dohodak po osnovu drugih samostalnih djelatnosti iz člana 12. stav (4) tačka 1) ovog Zakona obračunavaju, obustavljaju i uplaćuju isplatioci dohotka na način i u rokovima iz člana 27. ovog Zakona koji su propisani za nesamostalnu djelatnost. "

Samim tim i dohodak od povremene samostalne djelatnosti, porezni obveznik koji je dohodak ostvario neposredno iz inozemstva dužan je na taj dohodak sam obračunati akontaciju poreza od povremene samostalne djelatnosti na način iz člana 27, st. od (1) do (6) i uplatiti ga u roku od pet dana od dana kada je primio dohodak.
NikolaKZ91

#1833 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Sad govorim jednom drugu da ako si tipa kupio nesto preko neta za 9000 KM i ako si prodao za 9100 da si u minusu osam stoja :lol: . Covjek mi ne vjeruje, ovo samo postoji u Bosni mislim :lol: .
neon-x

#1834 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by neon-x »

NikolaKZ91 wrote:Sad govorim jednom drugu da ako si tipa kupio nesto preko neta za 9000 KM i ako si prodao za 9100 da si u minusu osam stoja :lol: . Covjek mi ne vjeruje, ovo samo postoji u Bosni mislim :lol: .
Realno ovdje se kuka i za sto treba i za sto ne treba. To o cemu ti govoris je trgovina a ne freelancing i normalno je da moras imati registrovanu firmu za obavljanje te djelatnosti. Druga je stvar ako prodajes nesto sto je bilo namjenjeno za vlastitu upotrebu. To te nece niko oporezovati kada dostavis dokaze da prodajes stvar koja je bila za licnu upotrebu.

Cinjenica je da zakoni za ovo odavno postoje i po njima su freelanceri duzni platiti 10% poreza. Druga je stvar sto je sama PU bila neazurna i needucirana da bi taj zakon primjenjivala kako treba, ali svako je mogao i ranije po godisnjoj prijavi platiti ovih 10% ko je htio da postuje Zakon.

Cinjenica je i da status freelancera nije adekvatno uredjen i da nemaju nikakva prava vec samo obaveze. Zato treba raditi na tome da se ovo uredi napokon kako je uredjeno u normalnom drzavama i tu se sva prica zavrsava.
Indigont

#1835 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Može li mi neko sa sigurnošću reći da li oni imaju uvid samo u to da je sa Paypala pristigla neka cifra na karticu, ili znaju i tačno otkud ta uplata stiže na Paypal (Upwork, affiliate mreža, donacija...)?

I drugo pitanje, kako se oporezuje ako sam ja na Paypal do sad primao samo donacije/poklone i isplaćivao na bankomatu?
reufjaha

#1836 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by reufjaha »

Steph wrote:Iskoristi tih 80 hiljada da te neko nauči da odvojiš NE.

hahaha kralju :D :D :D
kica

#1837 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Indigont wrote:Može li mi neko sa sigurnošću reći da li oni imaju uvid samo u to da je sa Paypala pristigla neka cifra na karticu, ili znaju i tačno otkud ta uplata stiže na Paypal (Upwork, affiliate mreža, donacija...)?

I drugo pitanje, kako se oporezuje ako sam ja na Paypal do sad primao samo donacije/poklone i isplaćivao na bankomatu?
Pa oni ne mogu da imaju uvid u PayPal, nego samo kad prebacujes na kreditnu karticu.

Moguce da su banke nekom trazile da dostave sve transakcije na paypal ???

Meni nisu
TheHound

#1838 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

NikolaKZ91 wrote:Sad govorim jednom drugu da ako si tipa kupio nesto preko neta za 9000 KM i ako si prodao za 9100 da si u minusu osam stoja :lol: . Covjek mi ne vjeruje, ovo samo postoji u Bosni mislim :lol: .
Ako se bavio preprodajom stvari a nije registrovao firmu za to onda i treba da ne u minusu jer je krao drzavu. Ako je kupio nesto sebi pa skontao da mu ne treba nakon godinu dana i prodao onda na to nece platiti nista. Ne znam sta je tu vama dvojici cudno?
drndalo

#1839 Re: Freelancing

Post by drndalo »

Hajd ne zjbji... I uplata od Hansa na tvoj racun je uplata, kao i da ju je PayPal uplatio... Tebi doslo xx para...

I na tih xx para ce ti Dilfas traziti 10% + 4%...

Tvom Hansu bi to bilo skuplje utoliko sto bi ako bi on placao bankarske troskove da ih ti ne platis, pored tih xx para, platio jos x para banci za provizijubank transfera. Taj transfer moze biti bankama placen 100% uplatilac, 50-50% ti i on, 100% ti kao primalac... Na Paypalu je ta provizija bila osjetno niza od bankovnih.

Western Union je jos skuplji ali i brzi od banaka...
rusmir.ba

#1840 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by rusmir.ba »

kica wrote:
Indigont wrote:Može li mi neko sa sigurnošću reći da li oni imaju uvid samo u to da je sa Paypala pristigla neka cifra na karticu, ili znaju i tačno otkud ta uplata stiže na Paypal (Upwork, affiliate mreža, donacija...)?

Pa oni ne mogu da imaju uvid u PayPal, nego samo kad prebacujes na kreditnu karticu.

Moguce da su banke nekom trazile da dostave sve transakcije na paypal ???

Meni nisu
Nemaju banke pravo traziti to od Paypala, vi sami mozete to izlistati preko paypala gdje se bukvalno vidi sve, razlog transakcije, uplatioc, broj racuna i sl.
Ovo ce biti bitno za ljude koji su prodavali stvari online (ne kupovali i dalje prodavali, i to se jasno vidi na paypalu) da bi dokazali da ne potpadaju u grupu oporezivih. Ili ako su dobijali donacije bilo koje vrste da se vidi da su pokloni (posebno manji iznosi).
NikolaKZ91

#1841 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

TheHound wrote:
Ako se bavio preprodajom stvari a nije registrovao firmu za to onda i treba da ne u minusu jer je krao drzavu. Ako je kupio nesto sebi pa skontao da mu ne treba nakon godinu dana i prodao onda na to nece platiti nista. Ne znam sta je tu vama dvojici cudno?
Pitaj onu sto prodaje gace i carape na tezgi ima li ona firmu. Da registruje firmu ako zaradi malo sice na preprodaji :)
Haris.ba

#1842 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

NikolaKZ91 wrote:
TheHound wrote:
Pitaj onu sto prodaje gace i carape na tezgi ima li ona firmu. Da registruje firmu ako zaradi malo sice na preprodaji :)
Registrirana je kao trgovac pojedinac.
Indigont

#1843 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Ok ako smo apsolvirali da nemaju uvid u Paypal uplate (nego samo da je sa Paypala lova legla na karticu tad i tad) onda idemo dalje.

U javnom pozivu kaže:

Uz poreznu prijavu za dohodak ostvaren u inostranstvu, nadležnoj poreznoj ispostavi potrebno je dostaviti:

dokaz o ostvarenom dohotku (u ovisnosti od vrste dohotka od: nesamostalne djelatnosti, samostalnih djelatnosti, dohotka od imovine i imovinskih prava i dr.),

Šta ako ja ne želim ili ne mogu dostaviti dokaz o ostvarenom dohotku? (da li je isprintan paypal izvod uopće validan dokaz o ostvarenom dohotku?)

Ili šta ako odem tamo i kažem SVE što sam ikad primio sa Paypala su donacije? Jel me tereti zakon da dokazujem da su donacije ili je teret ipak na onome ko mene optužuje, da on dokaže kakve sam ja pare primio i po kojoj svrhi?

I uzmimo da prihvate moju riječ da su to donacije, još mi nije niko rekao koliko onda se poreza plaća ako su sve donacije? I da li se uopće plaća?
NikolaKZ91

#1844 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Ako se bavio preprodajom stvari a nije registrovao firmu za to onda i treba da ne u minusu jer je krao drzavu. Ako je kupio nesto sebi pa skontao da mu ne treba nakon godinu dana i prodao onda na to nece platiti nista. Ne znam sta je tu vama dvojici cudno?[/quote]
Pitaj onu sto prodaje gace i carape na tezgi ima li ona firmu. Da registruje firmu ako zaradi malo sice na preprodaji :)[/quote]

Registrirana je kao trgovac pojedinac.[/quote]
Bas pitah moju komsinicu jel registrovana. Blijedo me pogledala :lol:
Haris.ba

#1845 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

Indigont wrote:Šta ako ja ne želim ili ne mogu dostaviti dokaz o ostvarenom dohotku? (da li je isprintan paypal izvod uopće validan dokaz o ostvarenom dohotku?)
U poreznoj upravi procjenjuju šta j dovoljan dokaz. Niko te ne tjera da dostaviš dokaz.
Indigont wrote:Ili šta ako odem tamo i kažem SVE što sam ikad primio sa Paypala su donacije? Jel me tereti zakon da dokazujem da su donacije ili je teret ipak na onome ko mene optužuje, da on dokaže kakve sam ja pare primio i po kojoj svrhi?
Ti dokazuješ šta je.
Indigont wrote:I uzmimo da prihvate moju riječ da su to donacije, još mi nije niko rekao koliko onda se poreza plaća ako su sve donacije? I da li se uopće plaća?
Pa kakve donacije? Za liječenje? Ili su ljudi samo fini pa ti šalju pare? Ili se radi o finansiranju terorizma? Ili se radi o pranju para? Na tebi je da sve dokazeš.
Mis mekinjas

#1846 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Mis mekinjas »

Ovo vam je tek pocetak uskladjivana sa zakonom EU.
Za uplate iz inozemstva prvo BiH mora urediti odnose sa svim drzavama svijeta (sto je apsolutno nemoguce) da ne bude dvostrukog oporezivanja. Ukoliko platite recimo u SAD-u i BiH porez BiH ce morati po podnosenju porezne prijave oslobadjati vas raznoraznih placanja.

Ono sto cete jednog dana svi morati uraditi je da se prijavite kao porezni obveznici. Krajnji rok ce vjerovatno biti 8 dana od prve uplate nakon pocetka vazenja zakona.
Pazit cete na ugovore, hoce biti autorski, o djelu....

Cijeli se zakon svakako mora uskladiti sa GDPR-om. A jednog dana kad drzava se priblizi tome da se zove pravna, Porezna uprava preko OIB-a ce imati uvid u sve vase racune.
Taj pausal svakako nije los. Gora je kazna kad moras naci poreznog i pravnog savjetnika pa svakako ces platiti i njih i poreznoj kad ti sjedne za vrat.
A sto se tice te retrogradnosti, porezna je tako jedna ustanova pa ja bih rekla svakako najpotrebnija u svakoj drzavi, i oni jedini se mogu upaliti kad hoce. Njih uvijek treba vojska da rade svoj posao, pametna vojska koja cita zakone koje izbacuju na dnevnoj bazi :lol:
Uglavnom nema zakona koji ih moze kazniti sto vas kaznjavaju i ispituju za uplate koje im se ucine sumnjive. Mogu oporezivati kad hoce za sta hoce.
kica

#1847 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Mis mekinjas wrote:Ovo vam je tek pocetak uskladjivana sa zakonom EU.
Za uplate iz inozemstva prvo BiH mora urediti odnose sa svim drzavama svijeta (sto je apsolutno nemoguce) da ne bude dvostrukog oporezivanja. Ukoliko platite recimo u SAD-u i BiH porez BiH ce morati po podnosenju porezne prijave oslobadjati vas raznoraznih placanja.

Ono sto cete jednog dana svi morati uraditi je da se prijavite kao porezni obveznici. Krajnji rok ce vjerovatno biti 8 dana od prve uplate nakon pocetka vazenja zakona.
Pazit cete na ugovore, hoce biti autorski, o djelu....

Cijeli se zakon svakako mora uskladiti sa GDPR-om. A jednog dana kad drzava se priblizi tome da se zove pravna, Porezna uprava preko OIB-a ce imati uvid u sve vase racune.
Taj pausal svakako nije los. Gora je kazna kad moras naci poreznog i pravnog savjetnika pa svakako ces platiti i njih i poreznoj kad ti sjedne za vrat.
A sto se tice te retrogradnosti, porezna je tako jedna ustanova pa ja bih rekla svakako najpotrebnija u svakoj drzavi, i oni jedini se mogu upaliti kad hoce. Njih uvijek treba vojska da rade svoj posao, pametna vojska koja cita zakone koje izbacuju na dnevnoj bazi :lol:
Uglavnom nema zakona koji ih moze kazniti sto vas kaznjavaju i ispituju za uplate koje im se ucine sumnjive. Mogu oporezivati kad hoce za sta hoce.
Niko ovdje nema nista protiv da se placa npr od 2018, ili od stupanja ovog pravilnika na snagu od 01.05.2018.

samo da ne deru retroaktivno jer 90% nema da plati.

Da znas kad ti posalje rodbina pare za krov kuce, da kazes da moras odnijet poreznoj 5% a da ne napravis krov pa nemas para da platis porez.
kica

#1848 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

NEVJEROVATNO Država u lovu na sirotinju koju izdržava familija
Vlast uvodi porez i na poklone od dijaspore

Porezna uprava (PU) Federacije želi oporezovati i novac koji građani BiH dobivaju kao poklon od rodbine iz inozemstva! To je navedeno u javnom pozivu Uprave objavljenom na njenoj internetskoj stranici kojim traži da joj sve osobe koje ostvaruju prihode iz inozemstva, uključujući i one koji dobivaju novac kao poklon, te prihode prijave kako bi bili oporezovani.

Pritom je Uprava navela da su, na osnovu podataka dobivenih od banaka, “konstatirali da u posljednje vrijeme raste broj građana koji ostvaruju prihode iz inozemstva” te da na ovaj način provode Zakon o porezu na dohodak.

No, poznato je da taj zakon ne predviđa oporezivanje poklona, pa je nejasno zašto je u planirano oporezivanje drugih vrsta dohodaka iz inozemstva, od kojih su mnoge stavke također upitne, uvrstila i poklonjeni novac.

Komentar o javnom pozivu iz PUFBiH, koja je sastavni dio Ministarstva finansija Federacije, tražili smo jučer od resorne ministrice Jelke Milićević. Ona je istakla da će se o javnom pozivu iz Porezne uprave očitovati kada izvrši sve neophodne i detaljne provjere. Ali, evidentno je da ubiranjem najnovijeg harača SDA uz pomoć svojih kadrova želi popuniti budžetske rupe i finansirati predstojeću predizbornu kampanju.

Socijalni mir

Prije nekoliko mjeseci, naime, pojavila se vijest da je Fadil Novalić, premijer FBiH, najavio uvođenje poreza dijaspori. Tada je on rekao da je to lažna vijest, čija se istinitost ipak potvrđuje ovih dana u javnom pozivu iz PUFBIH.

Pritom nema nimalo stida ni srama što država želi oporezovati i novac koji građani ove zemlje dobivaju od rodbine i uglavnom ga troše na hranu. Isti novac koji troše najugroženiji u ovoj zemlji na proizvode i usluge, koji su, pak, opet oporezovani. Na taj način, ustvari, dijaspora osigurava socijalni mir u zemlji i tako čini uslugu vlastima koje nisu sposobne zaposliti svoje građane i dati im hljeb u ruke.

Porezna uprava svima onima koji se na odazovu na njen poziv, prijeti drakonskim kaznama od 300 do 3.000 KM. A ovih dana već su poslali na stotine poziva građanima koji imaju bilo kakav prijem novca iz inozemstva da se jave u ispostave poreznih ureda u FBiH. U protivnom, protiv njih najavljuju prekršajne i krivične prijave.

Dijaspora ogorčena

Prema prvim reakcijama na društvenim mrežama, vidljivo je da su naši građani u dijaspori, koji su ionako ogorčeni odnosom bh. vlasti prema njima, sada u dodatnom šoku i nevjerici. Poručuju da s ovakvom vlasti nije ni čudo što ih se sve veći broj odriče države, uzimajući pasoš zemlje u kojoj žive. No, mnogi ocjenjuju da je dobro što idu izbori i da će se dijaspora svojim glasom moći usprotiviti i ovakvoj politici, ne glasajući za SDA, koja još jednom zabija nož u leđa svojim građanima.

Borci ne mogu, država može

Također, iz PUFBiH sve one koji su od 2015. do 2017. godine ostvarili prihod iz inozemstva pozivaju da u roku od 30 dana prijave i plate porez na dohodak po osnovu prihoda ostvarenih u tom periodu! To znači da PU traži retroaktivnu naplatu, što je, primjerice, nemoguće kada bivši borci trebaju nešto naplatiti retroaktivno.

https://avaz.ba/vijesti/bih/399566/vlas ... -dijaspore
Mis mekinjas

#1849 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Mis mekinjas »

kica wrote:
Niko ovdje nema nista protiv da se placa npr od 2018, ili od stupanja ovog pravilnika na snagu od 01.05.2018.

Da znas kad ti posalje rodbina pare za krov kuce, da kazes da moras odnijet poreznoj 5% a da ne napravis krov pa nemas para da platis porez.
Na zalost nema nacina da se spasis od placanja. Po primitku love najbolje otici u poreznu i od te love platiit porez. Tebi rodjak moze posuditi recimo 15000KM i nece biti oporezovanio (ovo ce morati drzava propisati koji je to iznos koji nece podlijegati oporezivanju), za sljedecih 15000KM ce biti neka stopa poreza vjerovatno ne veca od 5%

Ja recimo na deviznom racuni imam oroceno neke love i da placam sljedece godine 4% poreza na to oroceno. Zivim u HR. Inace otkad nam se pojavio sustav e-građani sve nam takve obavijesti stizu u osobne pretince. Ne moram vise nista sama racunati.
kica

#1850 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Mis mekinjas wrote:
kica wrote:

Na zalost nema nacina da se spasis od placanja. Po primitku love najbolje otici u poreznu i od te love platiit porez. Tebi rodjak moze posuditi recimo 15000KM i nece biti oporezovanio (ovo ce morati drzava propisati koji je to iznos koji nece podlijegati oporezivanju), za sljedecih 15000KM ce biti neka stopa poreza vjerovatno ne veca od 5%

Ja recimo na deviznom racuni imam oroceno neke love i da placam sljedece godine 4% poreza na to oroceno. Zivim u HR. Inace otkad nam se pojavio sustav e-građani sve nam takve obavijesti stizu u osobne pretince. Ne moram vise nista sama racunati.
Sto da ne, saglasan sam sa tim, vi ste u EU usli prije vise od decenije, a gdje smo mi ?

Kod vas su takvi zakoni tek od 01.01.2017

Mi smo 20 godina od ulaska u EU
Post Reply