Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Bloo
Globalna šefica

#1826 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:Ok, evo ja kao ateista ne kontam.
Male bebe/djeca (do 2 godine) imaju potrebe. Te potrebe su hranjenje svaka 2 sata, pelene, spavanje.
Da li su vama vjernicima vaši potomci i njihove potrebe u tom dobu bitniji od izvršavanja propisa?

Da li će se vaš bog naljutiti ako ne odeš u džamiju, već ostaneš kući (i majka i otac) dok dijete ne stasa dovoljno da može biti mirno i ne traži da se hrani svakla 2 sata?

Ako je pak pod must da žena sa bebom dođe u džamiju i beba ogladni tokom npr teravije, da li je ista može nahraniti u džamiji i prekinuti namaz?

Ili je opet FORMA ispred suštine...
Naravno da nije pod must da žena ide na namaz u džamiju pored nekih drugih obaveza. Euridika i veli da su to neki običaji koji su došli sa južnim vjetrom...
Može li neki citat?
Da li je ok da, ako žena ima veliku želju da ode u džamiju, da muž propusti namaz i ostane sa djetetom?
Gojeni H

#1827 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

hadzinicasa wrote: a sto osim?
sto ne "i" 8. mart?

Objasnio sam ranije ... ne volim te komunisticke idolatrije.
I mislim da je to jos jedna od onih glupih, ispraznih, vjerovatno sovinistickih, izmisljotina, kojima se "manja" uloga zene u drustvu - legitimizira.
Bloo
Globalna šefica

#1828 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:
hadzinicasa wrote: a sto osim?
sto ne "i" 8. mart?

Objasnio sam ranije ... ne volim te komunisticke idolatrije.
I mislim da je to jos jedna od onih glupih, ispraznih, vjerovatno sovinistickih, izmisljotina, kojima se "manja" uloga zene u drustvu - legitimizira.
Prošlo je 3 dana, 13 sati, 45 minuta i 23..24 sekunde od zadnjeg spominjanja komunizma by User Gojeni H
arzuhal

#1829 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Može li neki citat?
Da li je ok da, ako žena ima veliku želju da ode u džamiju, da muž propusti namaz i ostane sa djetetom?
Jest ok, neka me Chef opovrgne nekim prikladnim propisom :mrgreen:
Gojeni H

#1830 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote: Neki od naših saudijskih alima su se složili sa sobom da je 8. mart kao Dan žena nešto plemenito i dobro za sve ljude, pa se stoga treba i može obilježavati, nema vjerske prepreke u tome. Rođendan hazreti Fatime koji se uzima kao Dan žena i majki je šiijska novotarija i haram ga je obilježavati.

Izmislio sam ovo, al' jelde kako realistično zvuči? :mrgreen:
:D :thumbup:

Danas samo Ruskinje, Ukrajinke, i Bosanke nose cvijece u rukama. Turisti u BiH osupnuto gledaju, sa cudjenjem, ne primjecujuci nikakvu dzenazu.
Idemedosumom

#1831 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Idemedosumom »

arzuhal wrote:
Idemedosumom wrote:Mi muslimani podržavamo vlast :bih:
:lol:

Jes da si šiija, al si mi drag pođahkad :mrgreen: :lol:
Svi smo mi šiije, 'vake 'il 'nake, ali ti to već znaš.

Dragost je obostrana :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#1832 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:
arzuhal wrote: Neki od naših saudijskih alima su se složili sa sobom da je 8. mart kao Dan žena nešto plemenito i dobro za sve ljude, pa se stoga treba i može obilježavati, nema vjerske prepreke u tome. Rođendan hazreti Fatime koji se uzima kao Dan žena i majki je šiijska novotarija i haram ga je obilježavati.

Izmislio sam ovo, al' jelde kako realistično zvuči? :mrgreen:
:D :thumbup:

Danas samo Ruskinje, Ukrajinke, i Bosanke nose cvijece u rukama. Turisti u BiH osupnuto gledaju, sa cudjenjem, ne primjecujuci nikakvu dzenazu.
Otmi im cvijeće, povedi za ruku i zajedno pravite barikade.
Patrijarhat noćas mora pasti!
Gojeni H

#1833 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

Male bebe/djeca (do 2 godine) imaju potrebe. Te potrebe su hranjenje svaka 2 sata, pelene, spavanje.
Da li su vama vjernicima vaši potomci i njihove potrebe u tom dobu bitniji od izvršavanja propisa?

Da li će se vaš bog naljutiti ako ne odeš u džamiju, već ostaneš kući (i majka i otac) dok dijete ne stasa dovoljno da može biti mirno i ne traži da se hrani svakla 2 sata?

Ako je pak pod must da žena sa bebom dođe u džamiju i beba ogladni tokom npr teravije, da li je ista može nahraniti u džamiji i prekinuti namaz?

Ne mijesajte vjeru sa zenskom potrebom da vidi i bude vidjena. :oops:
arzuhal

#1834 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Idemedosumom wrote:
arzuhal wrote:
Idemedosumom wrote:Mi muslimani podržavamo vlast :bih:
:lol:

Jes da si šiija, al si mi drag pođahkad :mrgreen: :lol:
Svi smo mi šiije, 'vake 'il 'nake, ali ti to već znaš.

Dragost je obostrana :thumbup:
Jest, al' tvoja dragost je nekako više izraz tvoje tukje, a ja sam iskren :lol: Bilo je tu više nekih postova, recimo onaj o povratku žene tobi bez udaranja i slični, ali sam se suzdržavao od izražavanja naklonosti, danas sam morao... :mrgreen:
Smrcak15

#1835 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Euridika wrote: Nije stvar šta ja zagovaram ili ne. Je l' ti znaš da nema nikakve pravne zapreke da žene i muškarci klanjaju jedni do drugih? Ili, čak i da žena bude imam ako je najučenija osoba u džamiji ili prostoriji u kojoj se klanja?
Praksa da muškarci klanjaju ispred žena je samo običaj. Islam kao vjera dozvoljava klanjanje jedni pored drugih.
A ako je nešto samo praksa, kako ti možeš pozivati da se to primjenjuje kao islamsko pravilo, a to nije islamsko pravilo? Jesi li svjestan da time ti direktno unosiš fitnu među ljude? Ja bih se bojala (kao što se i bojim) navoditi nešto za što nisam 100% sigurna da je utemeljeno jasno u pravilima islama.

Razdvoji u svojim izlaganjima ono što je jasan i striktan propis i obaveza, od nečega što je praksa. Propis se mora poštovati (da naglasim, ne uvijek i striktno, u duhu Poslanikove s.a.v.s. prakse, postoje i različite primjene istog propisa u različitim situacijama). Praksa se ne mora poštovati, ona se provodi u skladu sa okolnostima, u zavisnosti koliko je prihvatljiva u datom trenutku.

Ovaj običaj razdvajanja muškaraca od žena je postao u zadnjih 15 godina u BiH jako devijantan. U početku, prije rata, u ratu i nekoliko godina poslije rata, žene su klanjale u istom glavnom džamijskom prostoru gdje klanjaju i muškarci, počev od prvog reda iza muškaraca, pa do kraja prostorije. Od cca 2000-te, dolaskom većeg broja Arapa i selefija na prostor BiH, počinju se praviti posebni odjeljci u sporednim dijelovima džamije koji su samo za žene. I ti prostori su po 4-5 puta manji nego prostor za muškarce. U nekim džamijama je ženama dozvoljeno da klanjaju na mahfilu, u nekim je to striktno muški prostor (za neupućene: mahfil je veranda na gornjoj etaži džamije). A npr. ženama ostave, kao prostor za klanjanje, samo donji dio ispod mahfila. U nekim džamijama, čak se ide dotle da su žene u skroz odvojenim, sporednim prostorijama, u koje se ulazi iz glavne prostorije ili direktno iz harema džamije, na ženski ulaz. Žene u tim slučajevima uopće ne vide ni imama, ni ostale klanjače, već se instalira razglas u tim pomoćnim prostorijama, pa prate glas. A to recimo čini neispravan namaz tim ženama! Da bi se ženi uvažio namaz u džematu, ona mora biti na takvoj poziciji (udaljenosti) da može čuti imama i da makar vidi iz daljine posljednji muški saf (ima hadis o ovome, kad je jedna žena upitala Poslanika s.a.v.s. prihvata li se njen namaz kao namaz u džematu ako klanja iz kuće, koja je tik uz džamiju i u svojoj kući čuje dobro glas imama). A ovim posebnim prostorijama to uopće nije moguće!

Ali nejse...

Što se tiče ovog muškarca, ne bih imala nikakvu reakciju na njega tokom namaza (nije mi privlačan, ali čak i da jeste, da pored mene stoji muškarac koji mi se najviše dopada, bilo bi isto), ja u namazu uvijek gledam ispred i ispod sebe, tj. u pod. Fokusiram se da mi oči ne letaju okolo, po prostoriji. Teže mi bude da izbacim iz glave misli o svakodnevnim obavezama koje me čekaju (koje čak ni ne kvare namaz, ali dekoncentrišu), nego što me ikakvo dešavanje okolo mene može poremetiti. A i tad se branim time što se onda maksimalno fokusiram na riječi koje izgovaram, na sam izgovor i značenje.
Ovaj običaj razdvajanja muškaraca od žena je postao u zadnjih 15 godina u BiH jako devijantan. U početku, prije rata, u ratu i nekoliko godina poslije rata, žene su klanjale u istom glavnom džamijskom prostoru gdje klanjaju i muškarci, počev od prvog reda iza muškaraca, pa do kraja prostorije.
aaaa Boze sacuvaj, pa ti izgleda i neznas o cemu mi ovdje diskutujemo :lol:

ne govorim da nemogu zene biti iza muskaraca u istoj prostoriji

ovi pajdasi sa foruma sto uopste ne klanjaju, oni hoce da tebe zenu vjernicu stave pored muskarca u saffu, da budes izmedju dva muskarca, da bude muskarac iza Tebe i ispred Tebe, to oni hoce od Tebe ali ti izgleda ne kontas ih :lol:

oni hoce da muskarac radi sedzdu na tvojim ledjima, to je oni sto hoce, oni hoce da tebe ponize pod plastom jednoakopravnosti.

zamisli se kako bi se osjecala da muskarac iz saffa iza Tebe radi sedzdu na tvojim ledjima zbog skucenosti prostora :lol: bili ti bilo jednostavno

oni zbog svog neznanja i neupucenosti hoce Tebe da ponize a da ti nisi ni svjesna toga.

iz postivanja prema zeni, zato zene klanjaju iza muskaraca jer da muskarci gledaju naprijed.
Smrcak15

#1836 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

zeni je bolje da klanja kuci, zena ne mora u dzamiji, a pogotovo sa malom bebom.

jer dolaziti sa placljivom bebom u dzamiju terorise i sebe i druge okolo sebe ;-)
SaraFina

#1837 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by SaraFina »

A je li dominacija žena u Islamu kad one klanjaju na "Balkonu" ili kako se već zove izdvojeni dio džamije kao sprat /polusprat sa obično drvenim ukrašenim dijelom koji podsjeća na balkon? :D

One odozgo vide muškarce, ali su iznad njih visinski i bliže time Bogu?

Ja bi to proglasila onda dominacijom :D, ako polazimo od pretpostavke da je obespravljivanje što ne mogu s muškarcima u Saff :)
sekerbay

#1838 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

Gojeni H wrote:Ne mijesajte vjeru sa zenskom potrebom da vidi i bude vidjena.
:lol: dobar.
Bloo wrote:Da li je ok da, ako žena ima veliku želju da ode u džamiju, da muž propusti namaz i ostane sa djetetom?
Ma šta da ti dzabe odgovaramo kad ćeš zaboravit dok kaeš keks :mrgreen:
Ok je. Postoji jedan namaz u dzematu koji je obavezan za muškarce (ako ćemo cjepidlacit, svaki treći :mrgreen:) a to je džuma. Ostali nisu. Hoće žena u džamiju? Ok, ponesi dijete. To je praksa prvih generacija, a ne neki "južni vjetar" kako ga nazva komšija muhadzir.
Hoš da ideš sama? Ok, mahalska džamija ti je pred nosem. Čojk more poći i ponijet dijete, il ostati sa dijetom.
arzuhal wrote:Sloboodno se izrazi, ne branim
Bilo je to najradikalnije što sam u datom momentu mogo skontat :evil:
SaraFina wrote:A je li dominacija žena u Islamu kad one klanjaju na "Balkonu" ili kako se već zove izdvojeni dio džamije kao sprat /polusprat sa obično drvenim ukrašenim dijelom koji podsjeća na balkon?
One odozgo vide muškarce, ali su iznad njih visinski
Da, da, muški su vam vazda pod nogama.
SaraFina wrote:bliže time Bogu
Otkud ti ideja da je Bog gor, tam, vam il dol?
SaraFina

#1839 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by SaraFina »

Pa fakat izgleda tako da su muškarci predodredjeni da budu pod nogama. :D

Jer Balkon je ekskluziva isključivo za žene. Bog je po vjernicima svuda oko nas, ali obično kad mi nešto nije jasno ja valjam očima u pravcu neba :D
Bloo
Globalna šefica

#1840 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

@seker i drugi

Hvala na odgovoru.
Smrcak15

#1841 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

SaraFina wrote:Pa fakat izgleda tako da su muškarci predodredjeni da budu pod nogama. :D

Jer Balkon je ekskluziva isključivo za žene. Bog je po vjernicima svuda oko nas, ali obično kad mi nešto nije jasno ja valjam očima u pravcu neba :D
svojim bicem nije svuda oko nas, ON je svojim bicem u svojoj dimenziji izvan univerzuma, van vremena i prostora, a svukuda oko nas je sa svojim znanjem, vidom, moci i sluhom.
SaraFina

#1842 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by SaraFina »

Smrcak15 wrote:
SaraFina wrote:Pa fakat izgleda tako da su muškarci predodredjeni da budu pod nogama. :D

svojim bicem nije svuda oko nas, ON je svojim bicem u svojoj dimenziji izvan univerzuma, van vremena i prostora, a svukuda oko nas je sa svojim znanjem, vidom, moci i sluhom.
Dobro hvala. Nego, šta ti misliš onako logički ako je Bog kao stvoritelj, stvorio dvije jedinke (jednu fizički slabiju žensku a drugu fizički jaču mušku) da li je ON onda zbog tog "hendikepa" odnosno neravnopravnog omjera u snazi,ženama recimo dao da su pametnije od muškaraca.
Jer valjalo je sve to izbalansirati da budemo ravnopravni?

I onda kad su muškarci uvidjeli da su donji, kad je IQ u pitanju, "Um caruje, a snaga klade valja", obespravili su ženu u religijama. Kako bi nas mogli kontrolisati.... Fizički jači to im je u povijesti uspjevalo bolje, danas sve slabije :D
Ali žena u Islamu nije obespravljena riječju i željom Boga/Allaha nego malog čovjekolikog šovinjare koji čuči u muškarcu? :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1843 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

SaraFina wrote:A je li dominacija žena u Islamu kad one klanjaju na "Balkonu" ili kako se već zove izdvojeni dio džamije kao sprat /polusprat sa obično drvenim ukrašenim dijelom koji podsjeća na balkon? :D

One odozgo vide muškarce, ali su iznad njih visinski i bliže time Bogu?

Ja bi to proglasila onda dominacijom :D, ako polazimo od pretpostavke da je obespravljivanje što ne mogu s muškarcima u Saff :)
ako obuku štikle, kožne hlače i bič , onda bi se moglo tumačiti tako
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1844 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

sekerbay wrote: Otkud ti ideja da je Bog gor, tam, vam il dol?
onda je najprecizniji odgovor da nije nigdje :D
Smrcak15

#1845 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

SaraFina wrote:
Smrcak15 wrote:

Dobro hvala. Nego, šta ti misliš onako logički ako je Bog kao stvoritelj, stvorio die jedinke (jednu fizički slabiju žensku a drugu fizički jaču mušku) da li je ON onda zbog tog "hendikepa" odnosno neravnopravnog omjera u snazi,,ženama recimo dao da su pametnije od muškaraca.

I onda kad su muškarci uvidjeli da su donji, kad je IW u pitanju, "Um caruje a snaga klade valja", obespravili su ženu u religijama. Kako bi nas mogli kontrolisati.... Fizički jači to im je u povijesti uspjevalo bolje, danas sve slabije :D
Ali žena u Islamu nije obespravljena riječju i željom Boga/Allaha nego malog čovjekolikog šovinjare koji čuči u muškarcu? :D

Dobro hvala. Nego, šta ti misliš onako logički ako je Bog kao stvoritelj, stvorio die jedinke (jednu fizički slabiju žensku a drugu fizički jaču mušku) da li je ON onda zbog tog "hendikepa" odnosno neravnopravnog omjera u snazi,,ženama recimo dao da su pametnije od muškaraca.
stvorio nas je razlicito, i to je ljepota stvaranja, to nas i privlace te razlicitosti.......

to je tesko reci ko je pametniji, ima prepametni zena a i muskaraca a ima vala i bas glupih muskaraca i glupih zena, nemoze se tu generalno nista reci kako je stanje.
Kako bi nas mogli kontrolisati....
kakvo kontrolisanje??
SaraFina

#1846 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by SaraFina »

Dragi Smrle, pa fino kontrolisanje. Tako što ste u svim vjerskim knjigama pravila i zakone "izvrnuli" u svoju korist. Nemoj mi reići da je Bog imao skriveni motiv pa da to kao stvoritelj uradi :D

Nego mala, iskompleksirana, muška čovjekolika jedinka :)
Last edited by SaraFina on 08/03/2018 13:32, edited 1 time in total.
Smrcak15

#1847 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

SaraFina wrote:Dragi Smrle, pa fino kontrolisanje. Tako što ste u svim vjerskim knjigama pravila i zakone "izvrnuli" u svoju korist. Nemoj mi rein da je Bog imao skriveni motiv pa da to kao stvoritelj uradi :D
u islamu nema toga kontrolisanja, za druge vjere ne znam.
SaraFina

#1848 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by SaraFina »

Smrcak15 wrote:
SaraFina wrote:Dragi Smrle, pa fino kontrolisanje. Tako što ste u svim vjerskim knjigama pravila i zakone "izvrnuli" u svoju korist. Nemoj mi rein da je Bog imao skriveni motiv pa da to kao stvoritelj uradi :D

Ejs sad nema. Hajde pošteno :D
Smrcak15

#1849 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

SaraFina wrote:
Smrcak15 wrote:

pa eto dokazi da ima.
SaraFina

#1850 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by SaraFina »

Smrcak15 wrote:
SaraFina wrote:

pa eto dokazi da ima.
Pa šta ću dokazivati na 70 i nešto stranica ove teme valjda si skontao.

Uglavnom, nebitno.
Sudnji dan će vam nastupiti onog trenutka, kad se žene svih religija masovno dignu protiv ograničenja. Neće vas Bog pozvati na odgovornost, nego upravo žene.

Tako da upamti to poglavlje za budućnost :)

Na zapadu ako te ne sputavaju religijom uskraćuju ti prava, visina plaće, otkazi za nepodobnost i sl. .
Post Reply