Euridika wrote:
Nije stvar šta ja zagovaram ili ne. Je l' ti znaš da nema nikakve pravne zapreke da žene i muškarci klanjaju jedni do drugih? Ili, čak i da žena bude imam ako je najučenija osoba u džamiji ili prostoriji u kojoj se klanja?
Praksa da muškarci klanjaju ispred žena je samo običaj. Islam kao vjera dozvoljava klanjanje jedni pored drugih.
A ako je nešto samo praksa, kako ti možeš pozivati da se to primjenjuje kao islamsko pravilo, a to nije islamsko pravilo? Jesi li svjestan da time ti direktno unosiš fitnu među ljude? Ja bih se bojala (kao što se i bojim) navoditi nešto za što nisam 100% sigurna da je utemeljeno jasno u pravilima islama.
Razdvoji u svojim izlaganjima ono što je jasan i striktan propis i obaveza, od nečega što je praksa. Propis se mora poštovati (da naglasim, ne uvijek i striktno, u duhu Poslanikove s.a.v.s. prakse, postoje i različite primjene istog propisa u različitim situacijama). Praksa se ne mora poštovati, ona se provodi u skladu sa okolnostima, u zavisnosti koliko je prihvatljiva u datom trenutku.
Ovaj običaj razdvajanja muškaraca od žena je postao u zadnjih 15 godina u BiH jako devijantan. U početku, prije rata, u ratu i nekoliko godina poslije rata, žene su klanjale u istom glavnom džamijskom prostoru gdje klanjaju i muškarci, počev od prvog reda iza muškaraca, pa do kraja prostorije. Od cca 2000-te, dolaskom većeg broja Arapa i selefija na prostor BiH, počinju se praviti posebni odjeljci u sporednim dijelovima džamije koji su samo za žene. I ti prostori su po 4-5 puta manji nego prostor za muškarce. U nekim džamijama je ženama dozvoljeno da klanjaju na mahfilu, u nekim je to striktno muški prostor (za neupućene: mahfil je veranda na gornjoj etaži džamije). A npr. ženama ostave, kao prostor za klanjanje, samo donji dio ispod mahfila. U nekim džamijama, čak se ide dotle da su žene u skroz odvojenim, sporednim prostorijama, u koje se ulazi iz glavne prostorije ili direktno iz harema džamije, na ženski ulaz. Žene u tim slučajevima uopće ne vide ni imama, ni ostale klanjače, već se instalira razglas u tim pomoćnim prostorijama, pa prate glas. A to recimo čini neispravan namaz tim ženama! Da bi se ženi uvažio namaz u džematu, ona mora biti na takvoj poziciji (udaljenosti) da može čuti imama i da makar vidi iz daljine posljednji muški saf (ima hadis o ovome, kad je jedna žena upitala Poslanika s.a.v.s. prihvata li se njen namaz kao namaz u džematu ako klanja iz kuće, koja je tik uz džamiju i u svojoj kući čuje dobro glas imama). A ovim posebnim prostorijama to uopće nije moguće!
Ali nejse...
Što se tiče ovog muškarca, ne bih imala nikakvu reakciju na njega tokom namaza (nije mi privlačan, ali čak i da jeste, da pored mene stoji muškarac koji mi se najviše dopada, bilo bi isto), ja u namazu uvijek gledam ispred i ispod sebe, tj. u pod. Fokusiram se da mi oči ne letaju okolo, po prostoriji. Teže mi bude da izbacim iz glave misli o svakodnevnim obavezama koje me čekaju (koje čak ni ne kvare namaz, ali dekoncentrišu), nego što me ikakvo dešavanje okolo mene može poremetiti. A i tad se branim time što se onda maksimalno fokusiram na riječi koje izgovaram, na sam izgovor i značenje.
Ovaj običaj razdvajanja muškaraca od žena je postao u zadnjih 15 godina u BiH jako devijantan. U početku, prije rata, u ratu i nekoliko godina poslije rata, žene su klanjale u istom glavnom džamijskom prostoru gdje klanjaju i muškarci, počev od prvog reda iza muškaraca, pa do kraja prostorije.
aaaa Boze sacuvaj, pa ti izgleda i neznas o cemu mi ovdje diskutujemo
ne govorim da nemogu zene biti iza muskaraca u istoj prostoriji
ovi pajdasi sa foruma sto uopste ne klanjaju, oni hoce da tebe zenu vjernicu stave pored muskarca u saffu, da budes izmedju dva muskarca, da bude muskarac iza Tebe i ispred Tebe, to oni hoce od Tebe ali ti izgleda ne kontas ih
oni hoce da muskarac radi sedzdu na tvojim ledjima, to je oni sto hoce, oni hoce da tebe ponize pod plastom jednoakopravnosti.
zamisli se kako bi se osjecala da muskarac iz saffa iza Tebe radi sedzdu na tvojim ledjima zbog skucenosti prostora

bili ti bilo jednostavno
oni zbog svog neznanja i neupucenosti hoce Tebe da ponize a da ti nisi ni svjesna toga.
iz postivanja prema zeni, zato zene klanjaju iza muskaraca jer da muskarci gledaju naprijed.