Ateizam vs. Religija
- HardcoreMX
#1826 Re: Ateizam vs. Religija
svaki haiku ima svog autora...a svaki autor ima svoj haiku...
- Aoida
#1827 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ko kaze da nisu apsolutni bogovi?Smrcak15 wrote:logika, logika sama odredjuje da li je prihvatljivo ili ne prihvatljivo razumu da vjeruje u to.Aoida wrote: Ko odredjuje logicnost ili negolicnost politeizma?
postojanje vise podjednakih bogova cini da nisu apsolutni bogovi
samo moze biti jedan apsolutni Bog dok drugi mini bozanstva , bica koja ima ju ogromne moci ali nisu na nivou apsolutnog Boga
Bog vatre je apsolutni bog nad vatrom i svime sto je vezano za vatru.
Bog rata je apsolutno bog nad svime sto je vezano za rat.
Boginja mudrosti je apsolutna boginja nad svime sto je vezano za mudrost.
Caka je u tome sto tvoj um ne moze poimat niti jednu drugu opciju postojanja ili ne postojanja Boga sem one koju tvoj intelekt moze svariti.
Sto takodjer ne predstavlja problem.
No samo zato sto ti smatras svoje poimanje kao jedino tacnim, ne znaci da trebas osporavati drugima njihovo.
Ruku na srce, niti jedan vjernik nema nepobitnog dokaza za postojanje Boga. Sve se svodi na vjerovanje. Zato se cijeli koncept i naziva vjerom.
Ti i svi ostali vjernici vjeruju. Vi ne znate, vi samo vjerujete.
Ako govorimo o Islamu i poslaniku Muhamedu. Njemu je objavljen Kur'an.
Da li je moguce da je nesto pogresno shvatio, pogresno cuo, pogresno protumacio?
Naravno da jeste. I on je samo ljudsko bice.
I najinteligentnija osoba moze nesto pogresno shvatiti.
Pa ako jeste tako, to bi onda znacilo da su milioni u zabludi.
Da je sve tako kristalno jasno, ne bi bilo toliko razlicitih tumacenja jedne te iste stvari.
A arapski jezik je vrlo svojstven. Imas vise rijeci za jednu te istu stvar, no zavisno od konteksta upotrebe, ta rijec moze znaciti nesto skroz drugo.
- Aoida
#1828 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ma ja samo ubijam vrijeme.beni-bu-man wrote:
moj savjet i to jaranski,ne vrijedi se s smrletom raspravljati
Navodno...u nekom hadisu pise kada je jedan covjek upitao Allahovog Poslanika, sta se dobiti zene, ako ce samo muskarci imati hurije? On mu je odgovorio da ce zene imati nesto sto um jos nije zamislio, uho nije culo, niti oko vidjelo.Dozer wrote: Radi prvog dijela - bices nagradjena kad otegnes papke. Ne znam samo hoce li i tebe obradjivati hurije, ili hurijasi
Ali, radi drugo dijela i klempe - obrala si bostan
To bi kao znacilo da cemo mi zene dobiti neku izuzetnu nagradu.
Drugo neko tumacenje....arapska rijec hur nije striktno vezana za muski ili zenski rod. Muhammed Asad je, u svom prijevodu Kur’ana, rijec hur preveo kao supruznik, a Muhammed Jusuf Ali kao bracni drug. Dakle, prema nekim islamskim ucenjacima, muskarci ce u dzennetu imati prelijepe djevojke s lijepim i svijetlim ocima, a i zene ce imati po jednog mladog i lijepog muza, lijepih i svijetlih ociju. To ce najvjerovatnije biti njen dunjalucki muz, ako skoca kao vjernik na ovom svijetu, a Allah najbolje zna.
Jbg....ispade da je i dzennet sovinisticko leglo.
Samo musko moze osmislit ovakav raj.
A neka klempe, i ono je jedno vrlo ukusno Bozije stvorenje.
-
Hakiz
#1829 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Sve smo mi to sa Smrčkom već odavno prošli.Aoida wrote:...
- Smrcak15
#1831 Re: Ateizam vs. Religija
r_faruk wrote: pa pisao sam ti o entropiji i momentima inercije gdje si apsolutno bio u krivu, ali nisi htio priznati... zasto sada pises ovo? isao si protiv ireverzibilnih procesa (tvrdio da postoje reverzibilni) i fulio si sve u vezi momenata inercije.... zar ne?
ako sada napises "a gdje sam ja to tvrdio, daj dokaz".... idi i citaj postove u kojima smo se raspravljali.... ne mogu ti deset puta ponavljati...
ali evo "..... A MENI TO NI SEKUNDE NIJE JAK ARGUMENT" da li si svjestan sta je pogresno u citiranom?.....
ja tvrdim nakon sto drugi to izjave koji poznaju materijuisao si protiv ireverzibilnih procesa (tvrdio da postoje reverzibilni)
od 2min:16sek
- Smrcak15
#1832 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Aoida wrote:--
cuj odakle mu pravo, to je prosta logika.Ali kako ce obicni smrtnik krivit Boga? Odakle mu pravo?
zamisle ides ulicom i samo te neka zenska udari torbom po glavi, a ti je vristeci pitas sta ti je sto me udari, a ona tebi samo po kratko postupku
kako ti obcna zena da mene krivis, odakle ti pravo?
prosta logika nalaze da ces se pobuniti i pitati sto me udari, sta sam skrivila itd
daleko daleko daleko je lakse doci do dzenneta nego doci od sarajeva do dubrovnika sa dva litra benzina.Bog dao sansu...ako on vec unaprijed zna sta cemo i kako cemo sta uraditi (gdje cemo zavrsiti), onda ne mozemo govoriti da mi ljudi imamo fer sansu.
To ti je isto kao da si krenuo do Dubrovnika u autu kojeg ti ja dam i u kojem imas svega 2 litara benzina u rezervoaru. Ja ZNAM da neces stici do Dubrovnika sa toliko goriva ali hajd eto da te vidim.![]()
Zasto bih ti to uradila kada znam neces uspjeti?
i zato se to nemoze sporediti.
sporedis nemoguce sa vrlo jednostavnim.
Bog nije ucinio nemogucim spas za ljude, svako ima sansu da dodje do bozije milost, cak sta vise izaci ce ti u susret samo pokazi volju za njegovom miloscu.....ama covjce samo se okreci prema njemu nadajuci se njegovoj milosti to te moze da spasi...jer se sve vrti oko njegove milost, inicajlno nase stvaranje je zbog Bozije milost i iskusenja su tu da bi preko njih zasluzili Boziju milost...u tome je poenta svega.
nema to onako kako mislim, jer mnogi misle da je dobro a ono katastrofalno ispadne, jer samo Bog moze da sudi sta je dobro.Moj dogovor/ugovor sa Bogom je vrlo jednostavan.
Radim i mislim onako kako mislim da je najbolje pri tome strogo vodeci racuna da se prema svima ponasam onako kako zelim da se drugi ponasaju prema meni, te da nikome ne nanosim bilo kakvu bol i tugu.
Usput cu pojest poneki sendvic sa sunkom i napravi jaje sa slaninom.![]()
a sta ako ti mislis da je nesto najbolje, a ono skriveno zlo u tome kako za tebe tako i za okolinu?? sta cemo onda??
ok, to je jedna od postulata islamaponasam onako kako zelim da se drugi ponasaju prema meni,
ja neznam hocu gdje cu ja zavrsiti a kako da znam za tebe, neznam hocu li svoju guzicu spasit a kako da znam za tebe??Usput cu pojest poneki sendvic sa sunkom i napravi jaje sa slaninom.![]()
Sta mislis...hocu li goriti?
a sad da logicki postavimo stvari.
Ako taj Bog kaze zabranjujem ti da jedes svinjetinu, a ti , ma daaaaaaj, ko ce meni zabraniti da klempu jedem, ti si vec uradila kapric prema Bogu, u fazonu, sta ti imas meni pricati sta cu ja, ja radim kako ja hocu...a to kod Boga ne ide ako mislis do Raja doci, ako ti je uopste stalo tamo da ides.
protiviti se namjerno Bogu po pitanju stvari koje su u konacinici lose za tebe , jer Bogu ne stetis ni sekunde jela ne jela klempu, ali stetis sebi, pa ako mu se suprostavis to je u sustini pucanjem samom sebi u nogu.
poput osobe kojoj doktor zabrani nesto a ona kaze , ma ko si ti da mi zabranis to, pa onda opalis jesti bez milosti...i na kraju unisti sebi zdravlje.
- Smrcak15
#1833 Re: Ateizam vs. Religija
Aoida wrote:--
nisu jer apsolutni znaci apsolutna vlast, moc, znanje, vid, sluh i sve ostalo sto cini Boga apsolutnim.Ko kaze da nisu apsolutni bogovi?
Ja kad kazem apsolutni onda se misli apsolutni nad svim stvarima a ne na pojedinim.Bog vatre je apsolutni bog nad vatrom i svime sto je vezano za vatru.
Bog rata je apsolutno bog nad svime sto je vezano za rat.
Boginja mudrosti je apsolutna boginja nad svime sto je vezano za mudrost.
Cim ima falinki nemoze biti apsolutni Bog.
nemoze imati dva apsolutna Boga jer dva podjednaka Boga suzbijanjem jedan drugoga cini da nemaju apsolutnu vlast i nadmoc jedan nad drugim.
recimo jedan Bog hoce da povuce sebi kamen, ovaj drugi mu ne da, ako ovaj nadjaca ovag drugog, znaci ovaj drugi nije apsolutni Bog jer nema apsolutnu moc jer ga je savladao jaci od njega.
a ako bi bio nula nula, ni tamo ni vamo, to znaci obadvojica nisu apsolutni.
Jer sudrom njihovih sila suzbiju moci jedan drugome sto ih cini ne apsolutnim.
ja sam spreman prihvatiti i tudje misljenje u koliko procijenim da je bolje od moga, desavalo se to nekad prije davno da neko kaze nesto protiv mojih argumenata, i vidim da ovaj oponent ima jace protuargumente, i onda ja samo poslije prihvatim njegove argumente.No samo zato sto ti smatras svoje poimanje kao jedino tacnim, ne znaci da trebas osporavati drugima njihovo.
niko nikad nece imati dok je na zemlji nepotbine dokaze za postojanje Boga, to jeste empirijske dokaze, cak sta vise Bog i ne zeli da ima emprijskih dokaza za njegovo postojanje jer bi se urusila vjera automatski, pa bi to postao fakt, a sa tim bi se unistio test, osakatila slobodna volja i zagorcao narodu zivot na zemlji zbog silnog straha.Ruku na srce, niti jedan vjernik nema nepobitnog dokaza za postojanje Boga. Sve se svodi na vjerovanje. Zato se cijeli koncept i naziva vjerom.
dok dokazi koje ja foruma su dokazi da se moze vjerovati u njegovo postojanje, to je bitna razlika, znaci imamo dokaza da mozemo da vjerujemo u njegovo postojanje a ne da bi znali 100%, nego dokazi samo za vjerovanje. Kako religijskih tako i ne religijskih dokaza.
nije moguce, jer bi korekcija odmah dosla , cka sta vise andjeo gabriel bi dolazio Muhamemdu kuci da poducava Muhammeda i svaka greska bi automatski bila ispravljena, jer Bog cuje i vidi sve, pa zato ne bi dopustio to.Ako govorimo o Islamu i poslaniku Muhamedu. Njemu je objavljen Kur'an.
Da li je moguce da je nesto pogresno shvatio, pogresno cuo, pogresno protumacio?
dzaba nekad sto je i kristalno jasno, kad Sheki Iblis uhvati u svoje rukeDa je sve tako kristalno jasno, ne bi bilo toliko razlicitih tumacenja jedne te iste stvari.
nije tako odgovorioNavodno...u nekom hadisu pise kada je jedan covjek upitao Allahovog Poslanika, sta se dobiti zene, ako ce samo muskarci imati hurije? On mu je odgovorio da ce zene imati nesto sto um jos nije zamislio, uho nije culo, niti oko vidjelo.
To bi kao znacilo da cemo mi zene dobiti neku izuzetnu nagradu.
zene ce dobiti lijepe i zgodne muskarce kao sto ce muskarci dobiti lijepe i zgodne zene.
a ovo
imati nesto sto um jos nije zamislio, uho nije culo, niti oko vidjelo.
generalno vazi za svakoga ko udje u Raj, bio musko ili zensko.
znaci problematicno je biti ozenjen i udat u Raju, a ovdje je ok biti ozenjen i udatJbg....ispade da je i dzennet sovinisticko leglo.![]()
![]()
Samo musko moze osmislit ovakav raj.
-
r_faruk
#1834 Re: Ateizam vs. Religija
smrle, ako napravis reverzibilni proces, cijeli svemir ce se promijeniti. kako ne razumijes. sve sto se desava u prirodi ce se promijeniti. pepeo od drveta koje izgori ces moci ponovo pretvoriti u drvo, izduvne plinove automobila ces pretvoriti u gorivo, pepeo i sljaku od izgorenog uglja u ugalj itd.....
ima li ti ovo smisla. jesi li svjestan da ovo zagovaras. odavno ne gledam tvoje clipove jer ih ni ti sam ne razumijes, a nebrojeno puta se pokazalo da vecina tvojih videa i slicica tvrdi suprotno od onoga sto ti tvrdis....
ima li ti ovo smisla. jesi li svjestan da ovo zagovaras. odavno ne gledam tvoje clipove jer ih ni ti sam ne razumijes, a nebrojeno puta se pokazalo da vecina tvojih videa i slicica tvrdi suprotno od onoga sto ti tvrdis....
- Dozer
#1835 Re: Ateizam vs. Religija
E moja @Aoida...sto se uvali 
I gdje ces reci da je klempo bozije stvorenje ba... To je proizvod sejtana, kojem je bog nalozio da ga napravi kako bi ljude stavio na test ba
Logicno, ti si pala
Samim tim - nista od ljepotana svjetlih okica kad odes na raport
I gdje ces reci da je klempo bozije stvorenje ba... To je proizvod sejtana, kojem je bog nalozio da ga napravi kako bi ljude stavio na test ba
Logicno, ti si pala
Last edited by Dozer on 01/06/2018 09:10, edited 2 times in total.
- beni-bu-man
#1836 Re: Ateizam vs. Religija
ja je upozoriDozer wrote:E moja @Aoida...sto se uvali
- Smrcak15
#1837 Re: Ateizam vs. Religija
r_faruk wrote:smrle, ako napravis reverzibilni proces, cijeli svemir ce se promijeniti. kako ne razumijes. sve sto se desava u prirodi ce se promijeniti. pepeo od drveta koje izgori ces moci ponovo pretvoriti u drvo, izduvne plinove automobila ces pretvoriti u gorivo, pepeo i sljaku od izgorenog uglja u ugalj itd.....
ma o cemu ti to ba??????smrle, ako napravis reverzibilni proces, cijeli svemir ce se promijeniti. kako ne razumijes. sve sto se desava u prirodi ce se promijeniti. pepeo od drveta koje izgori ces moci ponovo pretvoriti u drvo, izduvne plinove automobila ces pretvoriti u gorivo, pepeo i sljaku od izgorenog uglja u ugalj itd.....
kakav reverzibilni process na nivou univerzuma to nema, ja pricam o jednom specificnom reversibilnom procesu, kao sto gha ima ATP sinteza a ti meni cijeli univerzum spominjes, nema takvog reverzibilnog processa, zasto naopako stvari postavljas??
ja spominje reverzibilan proces u ATP sintezi a ti meni spominje cijeli univerzum, sto je van svake pametijesi li svjestan da ovo zagovaras.
pa zato i pricas gluposti na racun mene, ja o specificnom reverzibilnom procesu pricam tj. ATP sinteza reverzibilni proces a ti mi dovuce cijeli univerzum u pricu...vidi se da nbe gledas moje clipove kad ovako nepovezano pricas.odavno ne gledam tvoje clipove
jesi li ti svjestan covjece kako glupo ispadas , ja pricam o atp sintezi a ti meni cijeli univerzum
- Smrcak15
#1838 Re: Ateizam vs. Religija
da upravo tako, svinja je Allahovo stvorenje kao i sva ostala bica.Dozer wrote:E moja @Aoida...sto se uvali
I gdje ces reci da je klempo bozije stvorenje ba... To je proizvod sejtana, kojem je bog nalozio da ga napravi kako bi ljude stavio na test ba![]()
Logicno, ti si pala![]()
- beni-bu-man
#1839 Re: Ateizam vs. Religija
@Smrcak, bas me zanima sta imas na ovo reci ?
"Živi život u dobroti. Ako ima božanstava i pravedni su, neće ih biti briga koliko si im bio odan, već će te dočekati zavisno od vrlina po kojim si živio. Ako ima božanstava a nepravedna su, ne bi im se trebao klanjati. Ako nema božanstava, neće te više biti, ali će tvoja dobra djela ostati u sjećanju tvojih najbližih."
"Živi život u dobroti. Ako ima božanstava i pravedni su, neće ih biti briga koliko si im bio odan, već će te dočekati zavisno od vrlina po kojim si živio. Ako ima božanstava a nepravedna su, ne bi im se trebao klanjati. Ako nema božanstava, neće te više biti, ali će tvoja dobra djela ostati u sjećanju tvojih najbližih."
- Smrcak15
#1840 Re: Ateizam vs. Religija
beni-bu-man wrote:@Smrcak, bas me zanima sta imas na ovo reci ?
to je super, teziti ka tome je cilj i islamaŽivi život u dobroti.
islam je dosao da usavrsava ljude da budi dobri.
moja najveca zamjerka je u ovom dijeluAko ima božanstava i pravedni su, neće ih biti briga koliko si im bio odan,
prva greska, kazes bozanstva, samim tim si usao u mnogobostvo koje je samo po sebi nelogicno
Ili ima samo jedan apsolutni Bog ili nema ni jedan, jer postojanje vise podjednaik bogova cini da aumtoaski nema apsolutnog Boga, i samim tim cini ih bozanstva sa falinkama, samo prisustvo drugog boga uz ovog prvog na indirektan nacin kaze ovom prvom, ti nemas vlast nad mnom, niti imas vlast nad stvarima koje posjedujem.
A postojanje vise bogova i njihovih terirorija, dolazilo bi do sukoba bogova a samim tim bi se urusio univerzum, a mi vidimo red i harmoniju u univerzumu.
to znaci u sustini, stvore nas i prepuste sami sebineće ih biti briga koliko si im bio odan
nema logike da nas stvore u prepuste nas sami sebi.
sta mislis inzinjer stvori auto, i prepusti ga samom sebi, da se samo servisira , mora s ebriga voditi o autu, tako isto ako su nas stvorili moraju brigu voditi o svom stvorenju, jer bi neozbiljni bili u toj sitruaciji, stvoriti pa dignuti ruke od nas.
- zforumas
#1841 Re: Ateizam vs. Religija
A ako se auto ne klanja inzinjeru ovaj mu zaprijeti shrederom.
Mada, koliko se ja razumijem, inzinjer se potrudi da popravi pokvareno auto, ili bar da upute kako da ga popravi andjeo predvidjen za popravke, u narodu poznat kao automehanicar.
Inzinjer cak napravi i rezervne dijelove za svoju kreaciju, za razliku od nekih, da ne imenujem sad.
Smrle tvoje paralele boga i ljudi su nevjerovatne a kunes se u logiku.
Ne mozes porediti tog svog apsolutnog boga sa inzinjerom ili profesorom (u primjeru s testom).
Kod tog tvog testa bog (onako kako ga ti predstavljas) vec unaprijed zna rezultat testa, dok profesor na fakultetu (skoli) ne zna kako ce koji student uraditi zadani test.
Mada, koliko se ja razumijem, inzinjer se potrudi da popravi pokvareno auto, ili bar da upute kako da ga popravi andjeo predvidjen za popravke, u narodu poznat kao automehanicar.
Inzinjer cak napravi i rezervne dijelove za svoju kreaciju, za razliku od nekih, da ne imenujem sad.
Ne mozes porediti tog svog apsolutnog boga sa inzinjerom ili profesorom (u primjeru s testom).
Kod tog tvog testa bog (onako kako ga ti predstavljas) vec unaprijed zna rezultat testa, dok profesor na fakultetu (skoli) ne zna kako ce koji student uraditi zadani test.
- Bloo
- Globalna šefica
#1842 -mod comment -
Smrčak, smanji doživljaj sa vrijeđanjem forumaša. I generalno koristiti izraz logika.Smrcak15 wrote: jesi li ti svjestan covjece kako glupo ispadas , ja pricam o atp sintezi a ti meni cijeli univerzumvan svake pameti i jos slag na tortu, ja ne gledam tvoje klipove,....pa bogami si evo pokazao da negledas kad ne pratis temu.
- Smrcak15
#1843 Re: Ateizam vs. Religija
ali nije testiranje da bi Bog saznao nesto sto vec nezna, nego da bi ocito bilo, kakvi smo u raznim situacijama i sta stvarno zasluzujemo...a nije testiranje da Bog sazna nesto sto vec nezna.zforumas wrote:A ako se auto ne klanja inzinjeru ovaj mu zaprijeti shrederom.
- irac300
#1844 Re: Ateizam vs. Religija
Smrle, vadi tešku artiljeriju, pritislu su te. Vrijeme je za kinezin robota.
- beni-bu-man
#1845 Re: Ateizam vs. Religija
pa cemu taj jebeni test kad on vec zna rezultat testa i ishod situacije sta mi zasluzujemo, i nemoj molim te kao sto ti @Bloo rece svoju logiku koristiti,Smrcak15 wrote:ali nije testiranje da bi Bog saznao nesto sto vec nezna, nego da bi ocito bilo, kakvi smo u raznim situacijama i sta stvarno zasluzujemo...a nije testiranje da Bog sazna nesto sto vec nezna.zforumas wrote:A ako se auto ne klanja inzinjeru ovaj mu zaprijeti shrederom.
Idi ziv bio lezi odspavaj malo, cekaj Iftar ...
eat, sleep, iftar, repeat

- Smrcak15
#1846 Re: Ateizam vs. Religija
da bi ti uvidio sta stvarno zasluzujes kad stanes pred njega kad on prezentira tebe u detalje sta si radio i sta nisi radio a trebao si, da bi ti pokazao ocito na cemu si, a ne da bi on sebi nesto pokazao, on zna vec sad sta ces raditi i kakav ces kraj imati, nemoze nista izbjeci njegovom sveznanju.beni-bu-man wrote:pa cemu taj jebeni test kad on vec zna rezultat testa i ishod situacije sta mi zasluzujemo, i nemoj molim te kao sto ti @Bloo rece svoju logiku koristiti,Smrcak15 wrote:ali nije testiranje da bi Bog saznao nesto sto vec nezna, nego da bi ocito bilo, kakvi smo u raznim situacijama i sta stvarno zasluzujemo...a nije testiranje da Bog sazna nesto sto vec nezna.zforumas wrote:A ako se auto ne klanja inzinjeru ovaj mu zaprijeti shrederom.
Idi ziv bio lezi odspavaj malo, cekaj Iftar ...
eat, sleep, iftar, repeat
ali testira, kako bi ti radio ili neradio nesto, pa kad bude prezentacija djela na sudnjem danu, da ne bi rekao,eee jesi faca neka hoces da me kaznis a nista nisam radio niti sam prosao ikakav test niti sam to zaluzio.
ja sam daleko nagodni kad postim nego kad ne postim.Idi ziv bio lezi odspavaj malo, cekaj Iftar ...
samo kad prodje pocetna faza posta, udje se u energicno stanje i blazenstvo
ON preko testa daje tebi sansu da dodjes do necega ogromno dargocjenog a to je njegova milost, pa preko te milosti uvede te u Raj. Nije ni njemu korist da kaznjava, sami ljudi skacu u njegovu kaznu.
-
r_faruk
#1847 Re: Ateizam vs. Religija
reverzibilni proces se veze za zakone termodinamike. ne postoji reverzibilni proces koji vazi za atp sintezu, a ne vazi za svemir. ne postoji moment intercije koji vazi za tocak, a ne vazi za planetu. apsolutno je nevazno koliko je tijelo, malo veliko...... zakoni fizike, termodinamike, mehanike su isti. ne mozes to razdvajati.Smrcak15 wrote:
ma o cemu ti to ba??????
kakav reverzibilni process na nivou univerzuma to nema, ja pricam o jednom specificnom reversibilnom procesu, kao sto gha ima ATP sinteza a ti meni cijeli univerzum spominjes, nema takvog reverzibilnog processa, zasto naopako stvari postavljas??
ja spominje reverzibilan proces u ATP sintezi a ti meni spominje cijeli univerzum, sto je van svake pametijesi li svjestan da ovo zagovaras.
pa zato i pricas gluposti na racun mene, ja o specificnom reverzibilnom procesu pricam tj. ATP sinteza reverzibilni proces a ti mi dovuce cijeli univerzum u pricu...vidi se da nbe gledas moje clipove kad ovako nepovezano pricas.odavno ne gledam tvoje clipove
jesi li ti svjestan covjece kako glupo ispadas , ja pricam o atp sintezi a ti meni cijeli univerzumvan svake pameti i jos slag na tortu, ja ne gledam tvoje klipove,....pa bogami si evo pokazao da negledas kad ne pratis temu.
ozbiljno bi trebao razmotriti ono sto tvrdis. ovo sto pises apsolutno nije tacno.
https://www.grc.nasa.gov/www/k-12/airplane/thermo1.html
https://www.grc.nasa.gov/www/k-12/airplane/thermo2.html (predlazem da pregledas ovaj link)
boldirano: potpuno je nevazno o cemu govoris, o mravu koji luci neku kiselinu, ili zvijezdi koja se raspada.....
- Smrcak15
#1848 Re: Ateizam vs. Religija
r_faruk wrote: reverzibilni proces se veze za zakone termodinamike. ne postoji reverzibilni proces koji vazi za atp sintezu, a ne vazi za svemir. ne postoji moment intercije koji vazi za tocak, a ne vazi za planetu. apsolutno je nevazno koliko je tijelo, malo veliko...... zakoni fizike, termodinamike, mehanike su isti. ne mozes to razdvajati.
ozbiljno bi trebao razmotriti ono sto tvrdis. ovo sto pises apsolutno nije tacno.
https://www.grc.nasa.gov/www/k-12/airplane/thermo1.html
https://www.grc.nasa.gov/www/k-12/airplane/thermo2.html (predlazem da pregledas ovaj link)
hajde ti pogledaj video pa onda se javi, ovako nema smisla....
to mi kazes nakon sto si mi napisao ovo(predlazem da pregledas ovaj link)
sad bas necu iz inata da pogledam to sto si postiraoodavno ne gledam tvoje clipove
-
r_faruk
#1849 Re: Ateizam vs. Religija
ne nudis dokaz, taj video sam pregledao prvi put kada si postavio i napisao sam ti zasto na njemu nije ono sto ti tvrdis da jeste.... nakon jedne od slika koje si postavio (a izbrisao si naslov te slike pa ja nasao original) sam prestao da citam to sto postavljas....
- Smrcak15
#1850 Re: Ateizam vs. Religija
nisi pogledao, da jesi ne bi tako pisao, jer jasno pokaziva od 2:16 minuter_faruk wrote:ne nudis dokaz, taj video sam pregledao prvi put kada si postavio i napisao sam ti zasto na njemu nije ono sto ti tvrdis da jeste.... nakon jedne od slika koje si postavio (a izbrisao si naslov te slike pa ja nasao original) sam prestao da citam to sto postavljas....
evo da ti podebljam
https://en.wikipedia.org/wiki/ATP_synthase
Like other enzymes, the activity of F1FO ATP synthase is reversible.