seln wrote:Kikibombona wrote:
Mozda se iz Istocnog rajha moze bolje sagledati polticka i ekonomska situacija u BiH!?
Mozes li malo pojasniti ko je iz "Istocnog rajha"?
Mislio sam na dijasporu opcenito. Istocni rajh, Klagenfurt, Malme, Minhen - su sinonimi.
Zanimljiv je fenomen dijaspora. Sta se desi sa ljudima kada napuste domovinu? Zasto se radikalizuju? Zasto su najvece ustase u Melburnu i Buenos Airesu? Tiha ceznja za domovinom, sta li? Nisam nikad izbivao vise od mjesec dana iz domovine, ne znam stvarno.
Ne mogu od prezira prema lokalnim tlaciteljima biti radikalan na globalnom nivou. Oni ubijaju svaki vid patriotizma u meni. Kod dijaspore toga nema. Vasim zivotima se ne bavi smrad u opstini, korumpirani doktor i drot, politicari na svakom od nivoa vlasti itd. Vas poslodavac nije pogani Bosanac, koji kada dodje do novca i moci, izopaci se u glavi. Slobodni ste od toga.
Valjda je zato lako gajiti nacionalizam, jer nema nista sto ga rusi na dnevnom nivou.
Nista protiv vas sa foruma. Puno gore mislim o svojoj rodbini i prijateljima. Mater mu jebem, govorio isto kao ja dok je bio ovdje, kukao na sve zivo, pa kada se docepao Rajha, odjednom dozvio katarzu, pokupio svu pamet svijeta. Rodjena tetka, koja je ovdje zivjela i zna kako je, nije imala posla, tvrdi da ne radi onaj ko nece. Ka'e, krenes od autobuske stanice, pa redom na kraj grada, udjes u svaku firmu, neko cete primiti.

Valjda zaboravili da bez partijske knjizice i jebene stele nema prolaza kod stranackih tajkuna. I onda ja poludim pa me izbjegavaju par godina.

Tacno mi dodje da ih svima jebem mater i ispratim sa sutiguzom. Mr's. I ovo nisam samo ja, nisam sekunde nestabilan. Ovako razmislja ogroman broj Bosanaca i Hercegovaca u domovini. Koji vam je kurac jbt?
Jebe mi se bolan za drzavu i za sve. Hocu ekonomiju. Hocu da mladi rade umjesto da klosare ispred zgrade. Hoce momci raditi, provjereno. Nekada ih angazujem kada imam fizicke radove. Momak okreci stan kao zvrk. Obiju sve do cigle kineskom hitrinom. Hoce da rade - nemaju gdje.
Popisam se na Komsica i Covica. Nabijem ih oba na kurac. Trebam do smrti zivjeti pod vlascu jebenog Komsica da ne pobijedi Covic. Trebam do smrti zivjeti pod vlascu Becirevica da ne pobijedi Radoncic. Ima li u ovoj zemlji neki normalan Hrvat i normalan Bosnjak?