Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#1826 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

Gojeni H wrote:
ultima_palabra wrote:Topa je vrh... mada se uglavnom samo za Ramazan pravi. Mislim da se prvo u Sarajevu pravila, sad se pomalo širi na ostatak BiH. Dobra je za eksperimentisati, meni recimo valja kad se stavi jedno jaje i dimljeni sir :D

Čimbur je drugo, jaja sa faširanim mesom.
:shock: Dje to bolan? Prvi put cujem.
:shock:
i ja
sumirprimus

#1827 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by sumirprimus »

mislim da turci tu kombinaciju zovu mihlama neka me neko ispravi ako grijesim...
meso jaja zacini paradajz sos.. sa junetinom il janjetinom??
512MB

#1828 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

More se komotno reci da su razne pite nesto najnezdravije sta covjek moze pojest. Ko mjeri secer redovno more sigurno potvrdit...
bluesjunior

#1829 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by bluesjunior »

pita vs hamburger+pomfrit+coca cola?
Tomahawk11
Globalni moderator

#1830 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote:More se komotno reci da su razne pite nesto najnezdravije sta covjek moze pojest. Ko mjeri secer redovno more sigurno potvrdit...
Zavisi i to je li domaća izvedba ili je komercijalna.
Recimo, faširani burek, em je meso masno, nikakav kvalitet, em se trpa previše začina, ulja....
sumirprimus

#1831 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by sumirprimus »

pa sareni burek al sa suhim i sjeckanim mesom , u crnom brasnu, i kiselim mlijekom..
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1832 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:Moj dedo jede i masno, nije sad da se nešto čuvao da je bila dijetska ishrana....84. mu :thumbup:
Ubija neaktivan život u kombinaciji sa stresom i nezdravom ishranom (danas uglavnom fast food).
Neaktivnost i stres su uzas.
hadzinicasa

#1833 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by hadzinicasa »

uglavnomja wrote:
Gojeni H wrote:
ultima_palabra wrote:Topa je vrh... mada se uglavnom samo za Ramazan pravi. Mislim da se prvo u Sarajevu pravila, sad se pomalo širi na ostatak BiH. Dobra je za eksperimentisati, meni recimo valja kad se stavi jedno jaje i dimljeni sir :D

Čimbur je drugo, jaja sa faširanim mesom.
:shock: Dje to bolan? Prvi put cujem.
:shock:
i ja
@Arzo, vid' ovih amatera...
pustopoljina

#1834 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by pustopoljina »

Tomahawk11 wrote:
512MB wrote:Sta je pavlaka :?

Ja samo znam povlaku :D
Čuo sam da neki ljudi tako govre, međutim to je neispravno ilitiga narodski

Image

Image
povlaka je crtica,
a pavlaka je vrhnje
sumirprimus

#1835 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by sumirprimus »

a biber meso od teleceg bifteka i junetine ,pa ubacit paradajza da pojaca saft , i ostavit da se krcka jao jao :-) :izet:
pa pod noge pletara jabuke koga briga za sto godina :izet:
Tomahawk11
Globalni moderator

#1836 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote:a biber meso od teleceg bifteka i junetine ,pa ubacit paradajza da pojaca saft , i ostavit da se krcka jao jao :-) :izet:
Bolan, sve su to ljudi prije i sve dugoviječni :D
Nego danas je sjedi lezi, pa te drmne kad se najmanje nadaš :skoljka:
512MB

#1837 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:
512MB wrote:More se komotno reci da su razne pite nesto najnezdravije sta covjek moze pojest. Ko mjeri secer redovno more sigurno potvrdit...
Zavisi i to je li domaća izvedba ili je komercijalna.
Recimo, faširani burek, em je meso masno, nikakav kvalitet, em se trpa previše začina, ulja....
Meso je najmanji problem... bijelo brasno puno ulja i masti ee to je vec nest drugo.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1838 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote: Meso je najmanji problem... bijelo brasno puno ulja i masti ee to je vec nest drugo.
Zato se prije koristio domaći mrs ili loj, dakle prirodno, bez ulja.
Fudo387

#1839 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

Jarane, furda :lol:
Ili ti ga kaurma, kako li vec, pa ono spucas i pravac kod kardiologa da ti oStopa vene.
512MB

#1840 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

Eto loj je zdraviji :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1841 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote:Eto loj je zdraviji :D
U normalnim količinama, naravno da je zdraviji od ulja.
sumirprimus

#1842 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by sumirprimus »

Tomahawk11 wrote:
sumirprimus wrote:a biber meso od teleceg bifteka i junetine ,pa ubacit paradajza da pojaca saft , i ostavit da se krcka jao jao :-) :izet:
Bolan, sve su to ljudi prije i sve dugoviječni :D
Nego danas je sjedi lezi, pa te drmne kad se najmanje nadaš :skoljka:
jest ,al u njihovo doba spas je bio u nemanju. sto manje jedes , manje i obolis... :D
pa sjedaljke do 3 4 ujutro,pa u 7 na poso.
i ako su pusili, dok smotaju jednu kraj dana.. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1843 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

Fudo387 wrote:Jarane, furda :lol:
Ili ti ga kaurma, kako li vec, pa ono spucas i pravac kod kardiologa da ti oStopa vene.
Zove se i priga.
Jarane, ono doručkuješ u 7 ujutro i drži vazdan :D
Dobro ko se bavi fizičkim radom.
Svakako, česta konzumacija bi dovela do katastrofalnih nalaza.
Fudo387

#1844 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

Tomahawk11 wrote:
Fudo387 wrote:Jarane, furda :lol:
Zove se i priga.
Jarane, ono doručkuješ u 7 ujutro i drži vazdan :D
Dobro ko se bavi fizičkim radom.
Svakako, česta konzumacija bi dovela do katastrofalnih nalaza.
Kontam da su nam preci u tome nasli zamjenu za cvarke, da se eto s nostalgijom prisjecaju krmetine. :D
pustopoljina

#1845 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by pustopoljina »

je li od vas ima podjela kajmaka?
pavlaka-slatko vrhnje-slatki kajmak (od sirovog mlijeka)
i kajmak: ono kad skuhas mlijeko, skines kajmak, posolis, i redas tako dok ne dobijes onaj kajmak, koji ja u stvari ne volim :D

edit: pa nisu se prije pite pravile sa prebijelim, u pojam ubijenim brasnom...nosio si zito u mlin...i to jos ko je zita imao. kuruzu si jeo i pogacu...naravno, od tog takvog vise crnog nego bijelog brasna.
to sto danas bijelo brasno ne kosta nista i ima ga na svakom cosku, to sto se sada jufka skroz lako da razviti, a da ne kazem da je ima gotove kupiti, pa pitu mozes svaki dan jesti, ne znaci da je nasa kuhinja nezdrava.
da jedes corbe i lonce, da jedes desto iz rerne ponekad, ponekad pitu od svega domaceg...da jedes baklavu samo za bajram, a ne da raspravljas koji je otrov torta gotova najbolja i narucujes cim ti neko dodje...da jedes cilbure...sa mesom ili bez, da jedes onoliko jaja, koliko bi ti realno koke mogle snijeti...tj. da zivis u skladu sa prirodom, ne bi nijedno jedino nase jelo bilo nezdravo (a nijedno jelo bilo gdje na svijetu).
danas ljudi stuku litar kefira/jogurta/mlijeka, pojedu 4-5 jaja (L velicine), bez barem pola kg mesa nema jesti...i ono...nezdrava nam kuhinja.
gdje grah moze biti nezdrav, kad se napravi kako se pravi, a ne izmisljaju bijesne gliste.
512MB

#1846 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:
Zdraviji mozda al ne i zdrav :D
DearJohn

#1847 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by DearJohn »

Hakiz wrote:
DearJohn wrote:Hakiz Wrote:
"Taj tvoj bijes nešto govori, da uzmeš nešto za smirenje?

I ja sam u Sarajevu. 500 KM po osobi mjesečno u ovom gradu je malo. Ljudi preživljavaju sa manje, to je tačno, ali to ne znači da je to normalno."

Zašto bjesan? Govorim činjenice. Meni i mojoj familiji 2000 KM je ok za zivot u SA. I da odvedem djecu nekad negdje. Ja bi reko izgleda ne živiš u SA.

I daj više prestanite se krit iste face iza različitih nickova, providno jenovac na liječenje svoje djece zbog loše ishrane koju su morala jesti ili lošeg sjedilačkog i neaktivnog života dok su bili djeca.

Za kvalitetan život (ishranu, odjeću/obuću, školovanje, zdravlje, slobodno vrijeme) u Sarajevu 500 KM po osobi nije dovoljno. Sve to bez ishrane u restoranima i ljetovanjima na Bahamima. I čak i bez automobila.

Ima preživaljvanje. Ima kvalitetan i ispunjen život. Ima preseravanje. Bojim se da miješaš te kategorije.
Vidi, svako o tome ima svoje mišljenje i iskustvo. Ono što je tebi dovoljno meni nije i obrnuto. Sve je uglavnom stvar prioriteta. Naša raja misle doći će, dobit basnoslovne plate, vozit bjesna auta, putovat po svjetu i štekat 2 000 eura mjesečno. Ja sam trenutno upravo sad u SWE pa se vraćam u SA. Evo ljude znam i djete i njegovi jarani igraju maltene po cjeli dan igrice, nije to samo u SA. Ne putuju ni ovdje, kako sam ja skonto svi na Bahame. Ja sam otišo s društvom na skijanje u okolinu Štokholma na neko brdo, to je valjda jedino što imaju ovdje. Znaš šta su Bjelašnica i Jahorina za to, vrh. Švedi uglavnom i kad putuju većina ide u Španiju. Mi imamo planine i more na tri sata. Po pitanju hrane je isto tako bilo skandala, vjeruj mi. Neko je spomeno čini mi se korupciju i kako je u Skandinaviji nema, evo juče udarna vjest da je puno korupcije u Švedskoj. Uglavnom problemi ko i kod nas, samo malo ljepše upakovano i zapakovano. Ali naravno sam odluči i razluči.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1848 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote:
Tomahawk11 wrote:
Zdraviji mozda al ne i zdrav :D
Pa eto, kažem ti da te neke generacije koje su prethodile hamburger generacijama su generalno bile zdravije, dijelom zbog načina života, dijelom i zbog ishrane. Više je bilo zasnovano na domaćoj, prirodnoj prehrani.
E sad, zdravo, zdravije....vidi, uvijek je bilo da je privlačno ono što je često i štetno.
Porcija janjetine sa ražnja, šnicla, roštilj....nije zdravo, jasno.
Ali ako se praktikuje samo u određenim prilikama, neće te ubiti.
Ako si non stop na tome, onda te nema nigdje, očekuj infarkt u 40. godini.
Fudo387

#1849 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

pustopoljina wrote:je li od vas ima podjela kajmaka?
pavlaka-slatko vrhnje-slatki kajmak (od sirovog mlijeka)
i kajmak: ono kad skuhas mlijeko, skines kajmak, posolis, i redas tako dok ne dobijes onaj kajmak, koji ja u stvari ne volim :D

edit: pa nisu se prije pite pravile sa prebijelim, u pojam ubijenim brasnom...nosio si zito u mlin...i to jos ko je zita imao. kuruzu si jeo i pogacu...naravno, od tog takvog vise crnog nego bijelog brasna.
to sto danas bijelo brasno ne kosta nista i ima ga na svakom cosku, to sto se sada jufka skroz lako da razviti, a da ne kazem da je ima gotove kupiti, pa pitu mozes svaki dan jesti, ne znaci da je nasa kuhinja nezdrava.
da jedes corbe i lonce, da jedes desto iz rerne ponekad, ponekad pitu od svega domaceg...da jedes baklavu samo za bajram, a ne da raspravljas koji je otrov torta gotova najbolja i narucujes cim ti neko dodje...da jedes cilbure...sa mesom ili bez, da jedes onoliko jaja, koliko bi ti realno koke mogle snijeti...tj. da zivis u skladu sa prirodom, ne bi nijedno jedino nase jelo bilo nezdravo (a nijedno jelo bilo gdje na svijetu).
danas ljudi stuku litar kefira/jogurta/mlijeka, pojedu 4-5 jaja (L velicine), bez barem pola kg mesa nema jesti...i ono...nezdrava nam kuhinja.
gdje grah moze biti nezdrav, kad se napravi kako se pravi, a ne izmisljaju bijesne gliste.
E to kad prokuhas mlijeko i skines ono po vrhu, to je kajmak.
I ne soli se vec mece u pekmez od jabuka. :oops:
Jesmo mi cudna zemlja, dva brda dalje skroz druga drzava i mentalitet, i kajmak ne priznaju sam’ da bi kontrirali. :D
512MB

#1850 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote: Pa eto, kažem ti da te neke generacije koje su prethodile hamburger generacijama su generalno bile zdravije, dijelom zbog načina života, dijelom i zbog ishrane. Više je bilo zasnovano na domaćoj, prirodnoj prehrani.
E sad, zdravo, zdravije....vidi, uvijek je bilo da je privlačno ono što je često i štetno.
Porcija janjetine sa ražnja, šnicla, roštilj....nije zdravo, jasno.
Ali ako se praktikuje samo u određenim prilikama, neće te ubiti.
Ako si non stop na tome, onda te nema nigdje, očekuj infarkt u 40. godini.
Naravno, hrana ostala ista a nacin zivota se promjenio, tojest manje kalorija se trose.

Stim da je rostilj i razanj donekle i dobar jer nema dodataka kao ulja itd.
Post Reply