Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bloo wrote:Zapravo nisi mi odgovorio niti na jedno pitanje. Već samo papagajski ponavljaš kako ja tebe ne razumijem. Ja sam te samo pitala par jednostavnih zdravorazumskih pitanja.
Evo odgovori mi samo na ovo:
Kako istražuješ originalnu riječ?
א בְּרֵאשִׁית, בָּרָא אֱלֹהִים, אֵת הַשָּׁמַיִם, וְאֵת הָאָרֶץ. 1 In the beginning God created the heaven and the earth. - ovo sam uzela sa linka koji si ti dao da koristiš
Pogledaš riječ Bog na engleskom i kako znaš gdje je hebrejsko slovo za Bog?
Kako analiziraš ima li smisla ako ne znaš hebrejski i aramejski?
Kako možeš analizirati prevod ako ne znaš jezik sa kojeg je prevod rađen?
Konteksti se gledaju tako što uzmeš riječ koja je prevedena, i pogledaš npr. čitav paragraf na originalnom jeziku i onda se vidi zašto je neko izabrao baš to neko značenje u prevedenom dijelu.
ima nesto sto se zove pomagala na internetu, kao google translate, free translation itd
Bloo wrote:Zapravo nisi mi odgovorio niti na jedno pitanje. Već samo papagajski ponavljaš kako ja tebe ne razumijem. Ja sam te samo pitala par jednostavnih zdravorazumskih pitanja.
Evo odgovori mi samo na ovo:
Kako istražuješ originalnu riječ?
א בְּרֵאשִׁית, בָּרָא אֱלֹהִים, אֵת הַשָּׁמַיִם, וְאֵת הָאָרֶץ. 1 In the beginning God created the heaven and the earth. - ovo sam uzela sa linka koji si ti dao da koristiš
Pogledaš riječ Bog na engleskom i kako znaš gdje je hebrejsko slovo za Bog?
Kako analiziraš ima li smisla ako ne znaš hebrejski i aramejski?
Kako možeš analizirati prevod ako ne znaš jezik sa kojeg je prevod rađen?
Konteksti se gledaju tako što uzmeš riječ koja je prevedena, i pogledaš npr. čitav paragraf na originalnom jeziku i onda se vidi zašto je neko izabrao baš to neko značenje u prevedenom dijelu.
ima nesto sto se zove pomagala na internetu, kao google translate, free translation itd
JVC wrote:Bloo, što si tako tvrdoglava i još ne kontaš šta ti cojk želi reći?
Pokušavam da dokučim princip kojim provjerava prevode.
Pogotovo prevode sa jezika koje ne poznaje apsolutno.
Možda je ovo nešto revolucionarno i može pomoći hiljadama prevodilaca širom svijeta.
Pogotovo onim jadnicima što moraju da prevode sa kineskog, japanskog, arapskog...
Možda je ovo nešto revolucionarno i može pomoći hiljadama prevodilaca širom svijeta.
Pogotovo onim jadnicima što moraju da prevode sa kineskog, japanskog, arapskog...
imam osjecaj kad pricam sa tobom da pricam na kineski
imam osjecaj kad pricam sa tobom da pricam na kineski
Hapliciramo tvoj metod kasnije i na kinesku ortografiju.
ama jesi i ti navalila.. vidiš da i sam ne zna i da nešto pokušava pogodit pa ako pogodi super... fino što si ga sačekala na svom terenu i sad se trudi da što manje priča da se ne izofira ni arapski mu nije ništa bolji 100%, a pametuje ko da je Korkutu predavao.
Pa ubaciš prvi znak npr. א, pa vidiš prevod na engleski
Pa uzmeš drugi znak i sve tako Ili pak uzimaš blokove tipa בָּרָא אֱלֹהִים što google translate prevede God created, te kojom metodom dođeš do izraza God? Brišeš randomly znakove?
da
snalazim se kako znam i umijem da dodjem do odgovora.
Ok da isprobamo
בָּרָא אֱלֹהִים / God created
brišem prvi znak sa desne strane (i sve njegove dijelove)
ostane
רָא אֱלֹהִים - google translate izbaci God Almighty
znači blizu smo...
brišem idući znak (i pripadajuće dijelove)
א אֱלֹהִים - oh god
pa iduci
אֱלֹהִים - God
znači došli smo do izraza GOD / u hebrejskom jeziku prema google translate
I kada si identificirao da אֱלֹהִים znači Bog, šta onda radiš?
Plavo-bijeli wrote:ama jesi i ti navalila.. vidiš da i sam ne zna i da nešto pokušava pogodit pa ako pogodi super... fino što si ga sačekala na svom terenu i sad se trudi da što manje priča da se ne izofira ni arapski mu nije ništa bolji 100%, a pametuje ko da je Korkutu predavao.
Dočekan je on bio na mnogim terenima, od prirodnih do društvenih nauka.
Pa ubaciš prvi znak npr. א, pa vidiš prevod na engleski
Pa uzmeš drugi znak i sve tako Ili pak uzimaš blokove tipa בָּרָא אֱלֹהִים što google translate prevede God created, te kojom metodom dođeš do izraza God? Brišeš randomly znakove?
da
snalazim se kako znam i umijem da dodjem do odgovora.
Ok da isprobamo
בָּרָא אֱלֹהִים / God created
brišem prvi znak sa desne strane (i sve njegove dijelove)
ostane
רָא אֱלֹהִים - google translate izbaci God Almighty
znači blizu smo...
brišem idući znak (i pripadajuće dijelove)
א אֱלֹהִים - oh god
pa iduci
אֱלֹהִים - God
znači došli smo do izraza GOD / u hebrejskom jeziku prema google translate
I kada si identificirao da אֱלֹהִים znači Bog, šta onda radiš?
kada se detekltuje trazena rijec, onda uzmes hebrejsku abecedu i sporedis slovo po slovo.
Smrcak15 wrote:Neko uleti u ovu temu kaze nema brojcanih cuda u Kur'anu
onda mi objasni samo ovu stvar
U kuranu stoji da je poslanik Nuh zivio 1000 Godina(solarnih) manje 50 (lunarnih) Godina --> 950
ili 1000 solarnih - 48.5 solarnih = (50 lunarnih) ---->951.5 --->951 solarnu godinu i 6 mjeseci zaokruzimo na 952 solarnih Godina.
Pazi sad ovo
Sura Nuh u Kuranu ima 950 slova po metodi 1 ako se broje 2 diagrafa u formi (Alif + hamza) koji se pojavljuju na dva mjesta u suri brojimo kao jedno slovo , dobijemo 950 slova totalno u suri. (primjer diagraf slovo Dz ---jedno slovo)
A ako brojimo slova 1 digraf kao 2 slova onda imamo 952 slova u suri sto odgovara 951.5-->952 solarne godine NUha sa svojim narodom.
Sad lunarna prije par stranica solarnu znaci nista standardno, kako?
Pa da te pitam kakav je kriterij za ovo cudnovato istrazivanje, koja verzija Kur'ana se koristi, koje jedinice za mjerenje i sta je zapravo svrha ovog cudnovatog istrazivanja?
The plural ending is usually described as a plural of majesty and not intended as a true plural when used of God. This is seen in the fact that the noun elohim is consistently used with a singular verb forms and with adjectives and pronouns in the singular.
meni je nevjerovatno da ova tema dozivi ovoliko stranica, a jos mi je nevjerovatnije kako se nekom dopustilo da se vec godinama sprda sa islamom i Kur’anom
posebno sad kad se vidi “metodologija” kojom se do otkrica ovih cuda doslo, u pravilu ne poznavajuci ni strukturu jezika, posebno arapskog koji je ipak evoluirao i gdje se na osnovu modernih prevodilaca moze doci do potpuno drugacijeg znacenja u odnosu na arapski iz doba poslanika, a o tefsiru da ne govorimo
ja ne mogu da vjerujem da jedna osoba (sada vec sigurno punoljetna osoba) ne moze shvatiti koliko je nacin na koji pokusava obznaniti pseudonaucna cuda (a numerologija jeste pseudonauka) pogresan i sa svih aspekata (narocito naucnih) potpuno neutemeljen