Oldtajmeri all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1826 Re: Oldtajmeri all about

Post by bitanga_sa_otesa »

konektovan wrote: U dvd Alipašin most ima fap 13-ka, cini mi se da je 1969 godina proizvodnje i u voznom je stanju, još uvijek. U ratu je bio na stotinama intervencija, i nikad nije zakazao. :thumbup:
takoe,cijeli rat i do prije 10-tak god imala je originalne duple farove,kad su je sredjivali izgleda zamijenili ...
tempuser

#1827 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

trambusek88 wrote:Zna li neko koje su godište ovi od KJKP RAD za pranje ulica, i koliko ih imaju.
Imaju 4 FAP-a 13-ke, 2 x zeleni i 2 x zuta, zimus je jedan od ta dva zuta nesto bio u kvaru.

Imagegreen shot

Image

Image
tempuser

#1828 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

konektovan wrote:
trambusek88 wrote:Zna li neko koje su godište ovi od KJKP RAD za pranje ulica, i koliko ih imaju.
U dvd Alipašin most ima fap 13-ka, cini mi se da je 1969 godina proizvodnje i u voznom je stanju, još uvijek. U ratu je bio na stotinama intervencija, i nikad nije zakazao. :thumbup:
Veliki respect, cak je bila i jedna 14 ka, takodjer izuzetna ali se dala u drugi biznis. :mrgreen:
Ne jedan nego dva i mislim da su 71 ili 76. godiste, znao sam tacno...

Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1829 Re: Oldtajmeri all about

Post by konektovan »

tempuser wrote:
konektovan wrote:
U dvd Alipašin most ima fap 13-ka, cini mi se da je 1969 godina proizvodnje i u voznom je stanju, još uvijek. U ratu je bio na stotinama intervencija, i nikad nije zakazao. :thumbup:
Veliki respect, cak je bila i jedna 14 ka, takodjer izuzetna ali se dala u drugi biznis. :mrgreen:
Ne jedan nego dva i mislim da su 71 ili 76. godiste, znao sam tacno...

Image
Ne znam kad je ovo slikano, ali ovaj desno je proslijedjen dalje cini mi se, kad je došla donacija iz Austrije, u vidu steyr-a.
tempuser

#1830 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

Slikao ja u januaru ove godine, tad su oba bila tu, oba prijeratna vozila DVD-a, oba bila registrovana i u funkciji

Oznaka na vratima sa lijevog
Image

Lijevi
Image

Desni
Imagephotoupload
Last edited by tempuser on 20/08/2018 23:19, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa

#1831 Re: Oldtajmeri all about

Image
takve farove je imao jedan od ta 2 ,vjerovatno taj mat crveni..
milojicabrzi

#1832 Re: Oldtajmeri all about

Post by milojicabrzi »

Zna li neko tehničke karakteristike ovih mašina, koliko je to bilo kubika, konja, gdje su se proizvodile mašine...

Koliko im je bio doseg kilometraže i radnog vijeka?
tempuser

#1833 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

Prvo je bio samo FAP 13 (zato se i tove 13-ka), 13t ukupne tezine i 130 KS, a kad su potpisali sa MB-om su uveli novu 4-cifrenu nomklaturu pa je postao 1313. Taj je imao Famosov F redni setak od 8000 ccm i 130 KS. Kasnie je uveden model 1314 (taj je puno zastupljeniji) sa 13t ukupne tezine i Famosovim FF motorom 6 cil, od 8300 ccm i 145 KS.
milojicabrzi

#1834 Re: Oldtajmeri all about

Post by milojicabrzi »

Uh ove kubikaže od 8 l zvuče baš impozantno, a samo 130-140 ks, skoro pa kao moj nekadašnji Seat tdi 81 kW.

Je li se ovaj motor sastavljao u Hrasnici, kakvi su bili u pogledu trajnosti, izdržljivosti...

Znam da su FAP-ovi i Zastave bili glavni kamioni režimskih komunalnih službi u Titovo vrijeme...

I da, čemu služe oni orijentiri, odnosno one palice sa kuglom na vrhu na blatobranima, to je legendaran izum, nisam to viđao kod drugih kamiona :)
commendatore

#1835 Re: Oldtajmeri all about

Post by commendatore »

cuj rezimskih komunalnih sluzbi....

eto sad imas nerezimsku demokraCku koja nije u stanju nove kamione kupit 25 godina iza rata koristi mrcine koje je tito pravio u toj tvojoj republici 25g iza onog rata... :zid:
milojicabrzi wrote: to je legendaran izum, nisam to viđao kod drugih kamiona :)
kako ti nesto moze biti legendaran izum ako pojma nemas cemu sluzi :lol:
bitanga_sa_otesa

#1836 Re: Oldtajmeri all about

milojicabrzi wrote: Je li se ovaj motor sastavljao u Hrasnici, kakvi su bili u pogledu trajnosti, izdržljivosti...
I da, čemu služe oni orijentiri, odnosno one palice sa kuglom na vrhu na blatobranima, to je legendaran izum, nisam to viđao kod drugih kamiona :)
hrasnica je pravila motore i mjenjace
a orijentiri sluze da znas gdje ti je gabarit kamiona,i da mozes voziti ,ako nisi nikad sjeo u 13-ku ne moze ti ni biti jasno...hauba se suzava prema prednjem dijelu ,kad si za volanom samo nju vidis,blatobrane ne vidis i cini ti se da kamion ode desno.a imao je i dajc ove orijentire
Image
tempuser

#1837 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

milojicabrzi wrote:Uh ove kubikaže od 8 l zvuče baš impozantno, a samo 130-140 ks, skoro pa kao moj nekadašnji Seat tdi 81 kW.

Je li se ovaj motor sastavljao u Hrasnici, kakvi su bili u pogledu trajnosti, izdržljivosti...

Znam da su FAP-ovi i Zastave bili glavni kamioni režimskih komunalnih službi u Titovo vrijeme...

Famos je imao dva pogona, Hrasnica i na Koranu - Pale.
Ako zanemarimo ovaj komentar "rezimske komunalne sluzbe", poslije FAP-a sljedeci po zastupljenosti je bio TAM, a onda Zastava jer je imala kamiona do svega 5t nosivosti. Sasvim je normalno da ce drzava stititi svoje interese tako sto ce stitit domacu proizvodnju, pogotovo u fabrikama u drzavnom vlasnistvu. Ne brini nisu FAP, TAM i Zastava bili jedini kamioni, svaka medjunardna spedicija je imala renomirane kamione.
Kao sto su ti napisali, orijentiri sluze za pregleda gabarita kamiona i gdje prodju kugle proci ce i cijeli kamion. Na slici sa Dajcom to najbolje vidis.
trambusek88

#1838 Re: Oldtajmeri all about

Post by trambusek88 »

tempuser wrote:Slikao ja u januaru ove godine, tad su oba bila tu, oba prijeratna vozila DVD-a, oba bila registrovana i u funkciji

Oznaka na vratima sa lijevog
Image

Lijevi
Image

Desni
Imagephotoupload
Dali je slučajno jedan od ovih bio u ratu na Dobrinji?
tempuser

#1839 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

Pojma nemam, neko ko je bio na Dobrinji bi mogao bolje znati.
bitanga_sa_otesa

#1840 Re: Oldtajmeri all about

trambusek88 wrote: Dali je slučajno jedan od ovih bio u ratu na Dobrinji?
ovaj s duplim farovima sto sam ga spominjao je cesto vodu dovozio nama na d.maltu.
slabo sam isao u dobrinju u ratu,valjda ce se javiti neko iz dobrinje ko zna.do 1994 bilo je tesko doci do dobrinje dok nisu postavljeni autobusi i kontejneri prema nedzaricima,pucali su stalno po autima cetnici iz oni kuca iza doma zdravlja...
basicm

#1841 Re: Oldtajmeri all about

Post by basicm »

Ja ne razlikujem dajca od fapa, meni isti.
trambusek88

#1842 Re: Oldtajmeri all about

Post by trambusek88 »

Ima GRAS-ov pogon kontakt mreže jednog Dajca 170, ali on je stroga rezerva.

Ovaj FAP sa Dobrinje imao je žuti natpis preko cisterne Vatrogasna brigada Dobrinja. Kad se čuje zvuk 13-ke u ulici, odmah se znalo da gori neki stan.
Pred kraj rata dovozio vodu u ulicu.
A sjećam se jednom kad je radova cisterna dovozila vodu sa pivare. Sjećam se samo da su se nekako vezali kanisteri na onu cisternu, i da je mama dala naše kanistere.
Valjda nestalo vode, pa kad su krenuli da natoče drugu turu povukli i kanistere pošto je svaka kap bila bitna.
bitanga_sa_otesa

#1843 Re: Oldtajmeri all about

trambusek88 wrote:Ima GRAS-ov pogon kontakt mreže jednog Dajca 170,
zar je ziv jos? sjecam ga se od prije rata :-D
milojicabrzi

#1844 Re: Oldtajmeri all about

Post by milojicabrzi »

...kod novijih kamiona, viđao sam na vozačkim vratima, skroz gore, jedan "vertikalni retrovizor", koji otprilike pokazuje prednji točak.

Je li njegova namjena slična kao kod ovih orjentira, odnosno je li cilj da se vidi gabarit kamiona ili pozicija točkova?
bitanga_sa_otesa

#1845 Re: Oldtajmeri all about

mislis horizontalni?na desnim vratima?
to je da vidi tocak ,obicno to imaju kamioni koji se provlace u gradskoj jezgri,svi komunalni to imaju i jos jedan iznad prednje sajbe desni cosak...
Optimist

#1846 Re: Oldtajmeri all about

Post by Optimist »

milojicabrzi wrote:...kod novijih kamiona, viđao sam na vozačkim vratima, skroz gore, jedan "vertikalni retrovizor", koji otprilike pokazuje prednji točak.

Je li njegova namjena slična kao kod ovih orjentira, odnosno je li cilj da se vidi gabarit kamiona ili pozicija točkova?
Image

Ovo su otprilike mrtvi uglovi na kamionima. Tim dodatnim retrovizorom iznad desnih vrata te iznad prednje sajbe pokusaju donekle da smanje ovo crveno polje.
tempuser

#1847 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

milojicabrzi wrote:...kod novijih kamiona, viđao sam na vozačkim vratima, skroz gore, jedan "vertikalni retrovizor", koji otprilike pokazuje prednji točak.

Prati prednji desni cosak radi ivicnjaka, istovara na ekspeditima, rampama, radi drugih vozila itd
Sodom1

#1848 Re: Oldtajmeri all about

Post by Sodom1 »

A sto zovete Dajc kad na njemu fino pise TAM ?
Dajc b pretpostavljam trebao biti svabo Deutz
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1849 Re: Oldtajmeri all about

Post by konektovan »

Sodom1 wrote:A sto zovete Dajc kad na njemu fino pise TAM ?
Licenca,.... :mrgreen:
Sodom1

#1850 Re: Oldtajmeri all about

Post by Sodom1 »

konektovan wrote:
Sodom1 wrote:A sto zovete Dajc kad na njemu fino pise TAM ?
Licenca,.... :mrgreen:
I Fap je licenza :D
Post Reply