Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post Reply
fosna2014

#1826 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by fosna2014 »

ABH017 wrote:
PEN centar bi da zabrani reakciju javnosti na javno izgovorenu riječ. Zabranio bi kritiku književnice, koja, bi, s druge strane, trebalo da može kritikovati koga hoće i kako joj k**** ćejf.
Koji su aršini u pitanju?
Jel' postoji neko pravilo po kojem se nečije baljezganje i nestručno piskaranje u javnosti, naziva slobodom misli i govora, dok s druge strane kritika tog djela i argumentirano suočavanje spada pod rigidni nacionalizam, religijski dogmatizam i isključivost, kako nam to fino objasniše.
Zar druga strana sad nema pravo istim i još rigidnijim i isključivijim nazivima prozvati PEN?
Kako to da PEN centar, kritiku bosanskih muslimana i Islama naziva slobodom govora, a kritiku javno izgovorene riječi i njene autorice naziva medijskim objedima, govorom mržnje i pozivom na linč?
Zar to dvoje nije isto?
Zar oni, koje je dotično, propalo piskaralo, koje je skontalo kako privući pažnju na sebe, spomenulo u svom piskaranju, nemaju pravo isti taj tekst nazvati govorom mržnje, medijskim objedima i pozivom na linč, od strane "kreativne" autorice, a PEN centar zastrašivačem koji ugrožava njihovo pravo na kreativnu slobodu govora i misli, kao i demokratsko pravo na obranu od klevete i uvrede iznešene u javnosti?
U čemu je problem? Kažu šta hoće.
piupiu

#1827 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by piupiu »

Sreća pa žena živi u Parizu. Čini mi se da bi je Latić (kao i nekolicina forumaša na ovoj temi) u najmanju ruku rado išamarao. Čuj ti, molim te - ono došlo s nake Sorbone da nešto misli!!! Pa, još i napisa! :roll:

Inače, je l' ovaj Latić onaj što proglasi Bakira 'princom u islamu'?
ABH017

#1828 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

fosna2014 wrote:
ABH017 wrote:
PEN centar bi da zabrani reakciju javnosti na javno izgovorenu riječ. Zabranio bi kritiku književnice, koja, bi, s druge strane, trebalo da može kritikovati koga hoće i kako joj k**** ćejf.
Koji su aršini u pitanju?
Jel' postoji neko pravilo po kojem se nečije baljezganje i nestručno piskaranje u javnosti, naziva slobodom misli i govora, dok s druge strane kritika tog djela i argumentirano suočavanje spada pod rigidni nacionalizam, religijski dogmatizam i isključivost, kako nam to fino objasniše.
Zar druga strana sad nema pravo istim i još rigidnijim i isključivijim nazivima prozvati PEN?
Kako to da PEN centar, kritiku bosanskih muslimana i Islama naziva slobodom govora, a kritiku javno izgovorene riječi i njene autorice naziva medijskim objedima, govorom mržnje i pozivom na linč?
Zar to dvoje nije isto?
Zar oni, koje je dotično, propalo piskaralo, koje je skontalo kako privući pažnju na sebe, spomenulo u svom piskaranju, nemaju pravo isti taj tekst nazvati govorom mržnje, medijskim objedima i pozivom na linč, od strane "kreativne" autorice, a PEN centar zastrašivačem koji ugrožava njihovo pravo na kreativnu slobodu govora i misli, kao i demokratsko pravo na obranu od klevete i uvrede iznešene u javnosti?
U čemu je problem? Kažu šta hoće.
U licemjerstvu PEN centra, onih koji bi da se predstave kao tolerantni, pa slobodu govora prilagođavaju, tako da jedne osuđuju i nazivaju pogrdnim imenima, a drugima tolerišu govor mržnje, kao kreativnu slobodu govora.
LICEMJERSTVO !!!
ABH017

#1829 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

piupiu wrote:Sreća pa žena živi u Parizu. Čini mi se da bi je Latić (kao i nekolicina forumaša na ovoj temi) u najmanju ruku rado išamarao. Čuj ti, molim te - ono došlo s nake Sorbone da nešto misli!!! Pa, još i napisa! :roll:

Sve 5.
Ali nisam znao da na Sorboni školuju priznate islamske teološke kritičare. Eto da znamo i to.

A ako je to, nekolicina forumaša, upućeno i na moju adresu, onda greška, jer ja se nisam oglašavao po tom pitanju.
piupiu

#1830 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by piupiu »

ABH017 wrote:
piupiu wrote:Sreća pa žena živi u Parizu. Čini mi se da bi je Latić (kao i nekolicina forumaša na ovoj temi) u najmanju ruku rado išamarao. Čuj ti, molim te - ono došlo s nake Sorbone da nešto misli!!! Pa, još i napisa! :roll:

Sve 5.
Ali nisam znao da na Sorboni školuju priznate islamske teološke kritičare. Eto da znamo i to.

A ako je to, nekolicina forumaša, upućeno i na moju adresu, onda greška, jer ja se nisam oglašavao po tom pitanju.
Ne znam šta si ti znao ili nisi znao, ali znam da na svijetu živi 7,5 milijardi ljudi - od toga 1,5 milijarda muslimana. Je l' hoćeš da kažeš da niko od preostalih 6 milijardi nema pravo reći svoje mišljenje o islamu - osim ako nije školovan na tebi prihvatljivim školama? Ne razumijem argument, iskreno.
ABH017

#1831 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

piupiu wrote:
ABH017 wrote:

Sve 5.

Ne znam šta si ti znao ili nisi znao, ali znam da na svijetu živi 7,5 milijardi ljudi - od toga 1,5 milijarda muslimana. Je l' hoćeš da kažeš da niko od preostalih 6 milijardi nema pravo reći svoje mišljenje o islamu - osim ako nije školovan na tebi prihvatljivim školama? Ne razumijem argument, iskreno.
Opet krivo.
Nisam kritikovao dotičnu novinarku ili šta je već, nego napade na kritičare njenog piskaranja.
Nisam spominjao nikakve milijarde ljudi, niti bilo kome uskraćivao pravo na kritiku, pa tako ni Nedžadu Latiću. A ti, koliko vidim, želiš reći da je dotična nedodirljiva i lišena svih kritika.
Pa pobogu, ona je doktorant Sorbone. Samim tim je najpozvanija da nam piše o Islamu.
Kad se bude gradila sljedeća brana, most, pruga ili fabrika, zvat ćemo nju da nam to isprojektuje. Pa ipak je to Sorbona, Bog te pomog'o.
kakavdanakneiskustvu

#1832 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by kakavdanakneiskustvu »

i još traži od tužilaštva da je prosecuira
klavirdžija

#1833 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by klavirdžija »

Latić je debilni balijski fašizoid, i kao takav nikog normalnog više ne može iznenaditi.
Better Man

#1834 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Better Man »

klavirdžija wrote:Latić je debilni balijski fašizoid, i kao takav nikog normalnog više ne može iznenaditi.
Latić i to Džemaludin, koji je i pisao ove gadosti o Jasni Šamić, teški je nacionalista i rasista, koji je takve gadosti pisao o ljudima druge vjere, mješanim brakovima na početku rata, da ti se smući. A i brat mu ništa nije bolji. Obična ubleha koja se može kupiti za šaku Dollara i napisaće upravo ono što želite. Taj svaki dan mjenja mišljenje.
arzuhal

#1835 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by arzuhal »

Kontam donesena nova odluka, o zabrani braće Latić i Jasne Šamić...
ABH017

#1836 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

U nedostatku argumenata protiv nošenja pokrivnog odjevnog predmeta za glavu, može se kačit sve vezano za Islam, imalo ili nemalo veze sa istim.
Connaisseur Karlin

#1837 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Connaisseur Karlin »

ABH017 wrote:

Sve 5.

A jesi ljubomoran jer je zena zavrsila Sorbonu :D

Poznati islamski kriticari imaju jednako pravo glasa kao i Sorbocanka. :) Moramo takodjer dodati,sta se desilo sa pojedinim islmaksim kriticarima,koji su napravili ozbiljnu stetu muslimanima? Mozda je opet,za sve kriv Zapad. :D
harač

#1838 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by harač »

upravo zbog ovakvih stvari je opravdano uništavanje talibanizacije u korijenu
kakavdanakneiskustvu

#1839 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

niko nije zabranio nosenje pokrivnog odjevnog predmeta za glavu nego vjerskh obilježja,ali jebo to,bitno je dici uzbunu kako je samo jednima nesto zabranjeno,a to sto cinjenice govore da nije tako,to gore po činjenice
ABH017

#1840 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

Bitno je razvodniti priču odokativnim konstrukcijama. :roll:
ABH017

#1841 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

kakavdanakneiskustvu wrote:niko nije zabranio nosenje pokrivnog odjevnog predmeta za glavu nego vjerskh obilježja,ali jebo to,bitno je dici uzbunu kako je samo jednima nesto zabranjeno,a to sto cinjenice govore da nije tako,to gore po činjenice
A ko je donio odluku da pokrovni predmet za glavu spada u vjersko obilježje?
Eto, da ne dižemo uzbunu.
kakavdanakneiskustvu

#1842 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

dovoljno je procitati odluku VSTV
ABH017

#1843 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

kakavdanakneiskustvu wrote:

i još traži od tužilaštva da je prosecuira
A ti bi mu zabranio pravo na to, dok bi njoj, k'o da gledam odobrio pravo da njega tuži.
Na osnovu čega? Samo me interesuje u čemu je razlika.
kakavdanakneiskustvu

#1844 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

a ja sam negdje napisao da bi mu to zabranio i negdje sam napisao da bi njoj odobrio da ona njega tuzi pa ti to tako olako zakljucujes,pa me vec svrstavas u nke koje moraš napadati??
ABH017

#1845 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

Post je više upućen kao pitanje, nego kao zaključak.
kakavdanakneiskustvu

#1846 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

ABH017 wrote:Post je više upućen kao pitanje, nego kao zaključak.

odgovor je,ne bi mu zabranio,kao sto ne bi ni njoj zabranio da pise sta je vec pisala
ABH017

#1847 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

Pa onda se slažemo potpuno. Ja sam sve današnje postove pisao iziritiran licemjernošću onih, koji brane Jasnu, čije se pljuvanje po drugima smatra "kreativnom (čuj kreativnom :lol: ) slobodom govora" , dok se pisanje njenih oponenata, koji su se našli uvrijeđeni njenim pisanjem, pa uzvratili pljuvanjem po njoj, odmah prišivaju ovakve i onakve etikete.
Čak se kao nekakav argument uzima njeno obrazovanje i mjesto stanovanja, što je van svake pameti. Po tome bi i Vojo Šešelj i njegova naklapanja, mogao biti ekvivalent za sve.
Pa bi komotno mogli raspravljati o tome, zašto Bošnjaci i Hrvati glume i ne priznaju da su u stvari Srbi, i da su izmislili svoje nacije, kako bi napakostili Srbima, koji su ostali vjerni pravoslavlju.

Odoh predaleko, ali stvarno mi nije jasno na osnovu čega neko određuje koje uvrede spadaju u slobodu govora, a koje u rigidni nacionalizam, religijski dogmatizam i isključivost.
piupiu

#1848 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by piupiu »

ABH017 wrote: Opet krivo.
Mišljenje je mišljenje, ni 'krivo', ni 'pravo' - samo mišljenje. :)

Nisam kritikovao dotičnu novinarku ili šta je već, nego napade na kritičare njenog piskaranja.
Nisam spominjao nikakve milijarde ljudi, niti bilo kome uskraćivao pravo na kritiku, pa tako ni Nedžadu Latiću. A ti, koliko vidim, želiš reći da je dotična nedodirljiva i lišena svih kritika.
Pa pobogu, ona je doktorant Sorbone. Samim tim je najpozvanija da nam piše o Islamu.
Jasna Samic ... studied oriental languages and literatures, Turkish Arabic and Persian; also University of Sarajevo: Third Cycle or Post-graduated Thesis in General Linguistics and Turkology, PHD degree at The Faculty of Philosophy of Sarajevo in 1977; at the University of Paris – Sorbonne Nouvelle, she did the Thesis of National Doctorate (Doctorat d’ Etatès Lettres) in 1984, on Sufism and History.

Mislim da ima jako dobru podlogu. Religije se, na kraju balade, ne proučavaju samo sa teološkog, već i sa istorijskog, kulturološkog, sociološkog i hiljadu drugih aspekata. Ništa ne postoji u izolaciji da bi bilo imanentno isključivo samo sebi, ako mi je dozvoljeno da se malo neprecizno izrazim. Islam ima značenje i za one kojima on nije temeljni svjetonazor.
KB9

#1849 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by KB9 »

kako se moglo procitat u raznim clancima ovog toj zeni je zbog misljenja i slobode govora uzvraceno slobodom govora koja fakticki sadrzi prijetnje opasne po zivot, zanimljive su pravo te slobode govora
kakavdanakneiskustvu

#1850 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

koga je to Šamićka pljuvala?
Post Reply