Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
escobar__

#1826 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by escobar__ »

I sad će naravno cijelu zimu standardna priča oko zagađenja, idiotska ograničenja (vozila Euro 2) i slično, a najveći problem (individualna ložišta) će nstavit po starom. A cijela jebena godina je prošla i niko prstom mrdnuo nije da makar pokuša riješiti taj problem.
BiBi911

#1827 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BiBi911 »

vjeshalica wrote: 07/12/2019 17:07 Troje djece zena i coek...znaci petero zivo od 600 maraka...a zive u vecoj kvadraturi od moje i oni MENE i ostalu djecu i ljude IMAJU PRAVO trovati jer su tipicna porodica u KS koja je napravila kučerinu od 3 sprata na obroncima KS i zive od 600 maraka i vole one "nase"...malo sJutra...
Odakakuci od nas sa "obronaka Sarajeva"
red evil

#1828 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by red evil »

Ali sramota da ne možete ni na 600 nagurati. :oops:
Nivelacija

#1829 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nivelacija »

Sarajevo Tower je novi ‘ubica zraka u Sarajevu’, izgrađen je mimo svih zakona!
starii

#1830 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by starii »

ovi što lože Savine i Tigrove gume, neka pređu na Mišelinke, one manje zagađuju :D
Optimus09

#1831 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Optimus09 »

https://ibb.co/q5C7TQd
Nesto nece slika,ako se malo zagledate,vidicete TE Tuzla sa oko 30 kilometara udaljenosti :lol:
banjaluka078

#1832 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by banjaluka078 »

I u Banjaluci punim plućima do astme!

Image
Dozer

#1833 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Jel' ova Optimus? :D

Image
Last edited by Dozer on 07/12/2019 22:46, edited 3 times in total.
avetinja

#1834 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by avetinja »

Najveći problem je ruralno stanovništvo koje došlo u grad(ove) i koje je odbilo primiti urbanu kulturu života, nego je sa sobom donijelo malograđanske običaje i načine života. Zato na kružnom toku možete vidjeti osobu koja vrši veliku nuždu, muškarca kako mokri uz oluk, gospodu bez obzira na spol i dob kako baca smeće, sječe nokte, prosipa ostatke hrane kroz prozor/balkon, upljuvane dijelove trotoara gdje se okupljaja omladina, izuvene cipele ili skinute čarape u tramvaju i mnoge druge radnje. Nažalost, sistem je takav da djeca od takvih ili lično takvi mogu kupiti diplomu, zaposliti se u državnu firmu i provoditi svoj seljakluk. U neku ruku nije ni čudo, jer je u SHS 80% stanovništva bilo nepismeno. I danas nam je omladina među najnepismenijom. Oni koji se izdvajaju iz mase bivaju šikanirani. Sarajevo oduvijek bilo poznato kao grad gdje su klošari i sitni lopovi veća imena od pravnika, doktora, glumaca, književnika... Tome u prilog govori i onaj proslavljeni neznanac koji je pitao Andrića: "Nobelovac, piše li se šta?" Na čudo svih političara i medija, narod smo koji je totalno omamljen letargijom. Niko ne može da povjeruje da ne postoje protesti protiv zagađena zraka, nedostatka vode u večernjim satima, poskupljenja režija, korupcije, mita i opšte političkih dešavanja. Zato kada treba proslaviti Novu godinu ili otići na utakmicu može se očekivati nekoliko hiljada ljudi. Možda sve ovo zaslužujemo.
Dozer

#1835 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Naravno da zasluzujemo. Vidi se i po ovoj temi. Cim je doslo proljece - tema zamrla. Do prvog dana nove zimske sezone zagadjenja.
I sad ce opet sve isto, ista prica, isti supljaci... A na ulicama nikoga...Valjda je prezagadjano za proteste. Ostaje pitanje zasto se nije protestovalo u maju, junu...unaprijed za zimu, da se vlasti prisile da nesto urade dok se opet ne pocne ponavljati ista prica...

Ah. da... tad je toplo, sjedi se po kaficima, ide na more, nema ovakvog zagadjenja. I ja budala.... izvinjavam se.

Ali, ne sekirajte se. Sad ce par-nepar, kuknjava, prica o hiper-ober-mega planovima, itd.... U medjuvremenu, za drugi najzagadjeniji grad na planeti, Vlada izdaje "epizodu upozorenja". Valjda ce neku "epizodu zabrane" uvesti kad preuzmemo primat, tj. dodjemo na prvo mjesto i kad ljudi pocnu padati mrtvi po ulicama od gusenja....

Naravno, bice sad opet i da se nema para za gasifikaciju naselja, ovo, ono... ali za helikopter od 27 miliona ima para. Cudi me sto nisu zaokruzili na 100, pa da kupe Apacha... Ipak je on zvijer. A ima i gomilu dodatne opreme...
Last edited by Dozer on 07/12/2019 22:59, edited 2 times in total.
Optimus09

#1836 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Optimus09 »

Dozer wrote: 07/12/2019 22:44 Jel' ova Optimus? :D

Jeste,nece kod mene nesto :lol:
Dozer

#1837 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Hosh jednu info? TE TZ i Ugljevik zagadjuju koliko i sve TE u Njemackoj. Zvanicno.
Optimus09

#1838 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Optimus09 »

Ionako planiram u Njemacku :lol:
noviclan

#1839 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by noviclan »

Image Image

Na trebevicu se sunce ukazalo valjda se probije kroz ovak s mog i kod nas negdje oko 12
90minut

#1840 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by 90minut »

Nikad u mom životu ovako nije bilo gledam kroz prozor zgrada udaljena 30 metara se ne vidi oko 50 posto znaci nevjerovato bukvalno gušenje.
problemnatravunu

#1841 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by problemnatravunu »

Znaju ovi u vlasti vrlo dobro koja su i kakva rjesenja moguća i korisna,
znaju i da puno kostaju,
znaju i da bi se našle pare za ta rjesenja (ne mora u 100% iznosu, ali bi bilo dobro početi!),
međutim svjesni su da su ta rješenja vrlo vrlo "bolna", i niko to ne smije istinski početi implementirati !
Eto tu je problem!

I opet ona naša matrica,
imamo manje više dobre zakone i propise, ali se ne provode,
dijelom što se ne želi, dijelom što ne znaju kako da ih u praksi provedu !
Auti dobili naljepnice o eko kategoriji, i šta sad , kako će isključiti iz prometa "nepodobne", samo je jedno pitanje !
Sad mi na um padose one silne kamere za skeniranje tablica auta, nema gdje ih nisu postavili po gradu i ulazima u grad,
možda sa njima mogu da uprate kad se vozi auto sa nedozvoljenom eko normom, odnosno, 100% sam siguran da to može , pa da "pucaju" kazne!

Ali opet, ostaju , po meni glavni problemi loženja svega i svačega po privatnim objektima, kako to misle rijesiti , sada , danas , odmah, kad imamo ogromno zagađenje.
Nikako!

Ove mjere su im smiješne https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/nov ... a-sve-zone skoro pa ne provodive, barem u dovoljnom obimu da bi imale istinskog efekta!
To je više pranje sopstvene savjesti, i "vađenja", eto mi radimo, "satrašmo se" ali džaba! :lol: :lol: :lol:
90minut

#1842 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by 90minut »

problemnatravunu wrote: 08/12/2019 08:12 Znaju ovi u vlasti vrlo dobro koja su i kakva rjesenja moguća i korisna,
znaju i da puno kostaju,
znaju i da bi se našle pare za ta rjesenja (ne mora u 100% iznosu, ali bi bilo dobro početi!),
međutim svjesni su da su ta rješenja vrlo vrlo "bolna", i niko to ne smije istinski početi implementirati !
Eto tu je problem!

I opet ona naša matrica,
imamo manje više dobre zakone i propise, ali se ne provode,
dijelom što se ne želi, dijelom što ne znaju kako da ih u praksi provedu !
Auti dobili naljepnice o eko kategoriji, i šta sad , kako će isključiti iz prometa "nepodobne", samo je jedno pitanje !
Sad mi na um padose one silne kamere za skeniranje tablica auta, nema gdje ih nisu postavili po gradu i ulazima u grad,
možda sa njima mogu da uprate kad se vozi auto sa nedozvoljenom eko normom, odnosno, 100% sam siguran da to može , pa da "pucaju" kazne!

Ali opet, ostaju , po meni glavni problemi loženja svega i svačega po privatnim objektima, kako to misle rijesiti , sada , danas , odmah, kad imamo ogromno zagađenje.
Nikako!

Ove mjere su im smiješne https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/nov ... a-sve-zone skoro pa ne provodive, barem u dovoljnom obimu da bi imale istinskog efekta!
To je više pranje sopstvene savjesti, i "vađenja", eto mi radimo, "satrašmo se" ali džaba! :lol: :lol: :lol:
Prođe 2, 3 mjeseca brzo i onda svako svoj pos'o stvarno smo odvratan narod i ne zaslužujemo bolje mrtav sam ozbiljan kad ovo kazem.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#1843 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Matijevic_Vlado »

Kukaj, kukaj. U tome smo sampioni
vjeshalica

#1844 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by vjeshalica »

noviclan wrote: 08/12/2019 07:41 Image Image

Na trebevicu se sunce ukazalo valjda se probije kroz ovak s mog i kod nas negdje oko 12
No
Prekjuce se vracala za SA isto poklopac pa nista
Kristalno cisto nebo,ovdje sagorene gume,cumurcina i ostalo smetlje....
elcaliente

#1845 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by elcaliente »

Sarajevo bez smoga je kao mladozonja bez qurca.
Smog je brend koji jednostavno pripada Sarajevu kao cevapi.
Dodjes zimi u Sarajevo kao turista, smog na sve strane, odes na cevape, lola ispred cevapdzinice parkira na trotoaru svog golfa dizela, eur 2. Udze u cevapdzinicu sa zenom i djecom i pored tebe zapali cigar prije i poslije cevapa i svi zajedno tako tu sjedimo u dimu i smrdimo.
Onda ide obligatorno cackanje pokvarenih zuba i lagano paljenje golfa dizelasa.
Zar to nije preljepo. Das ist Walter. Sarajevo style.
vjeshalica

#1846 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by vjeshalica »

Dvojkara ima naljepnicu <1
Poneke imaju 1
Hahahaha
noviclan

#1847 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by noviclan »

Image Image Image Image

I senahida memica i tibru pacifikum valjda ministar filipovic nabavi one ventilatore kako li je u ilijasu stanje, nahorevu faleticima imaju li oni sunca
Kiki_Musampa

#1848 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Kiki_Musampa »

Sad vozim pokraj skvera u Tuzli, nekakav japanac se trudi sa 20 metara slikati medresu, ne vidi se dobro.
I kući svi imamo problema sa kašljem.
Sobzirom da i ja počinjem mrziti ovu državu, vlast, te njene građane, ne čudi me kako mediji u drugim državama uspiju tako lako manipulisati svojom masom.
Ima ona uzrečica, "žali Bože zraka koji udiše", e kod nas udišemo ono što smo i zaslužili.
AhmetShabo

#1849 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by AhmetShabo »

noviclan wrote: 08/12/2019 10:43 Image Image Image Image

I senahida memica i tibru pacifikum valjda ministar filipovic nabavi one ventilatore kako li je u ilijasu stanje, nahorevu faleticima imaju li oni sunca
ako imas pristup ovim kamerama sa moje tv, mozes li vidjeti kakvo je stanje u Konjicu trenutno?
A i inače, jel Konjic ima problema sa zagadjenim zrakom?
Posto i tamo kako sam cuo toplane ne rade, ne znam kako se ljudi griju zapravo
neko_sa_strane

#1850 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by neko_sa_strane »

Hajmo se mi sa foruma skupiti i organizovati protest zbog zagađenog zraka. Možda se priključe i drugi. Većina vjerovatno radi tako bi mogli poslije radnog vremena ili nekad vikendom. Meni je stvarno dosta da kada se god pobunim dobijem odgovor da živim u pogrešnoj državi. Ja sam takođe i za to da se obraćamo dopisima i e-mailovima vladi kantona Sarajevo da ih podsjećamo da ih mi porezni obveznici i plaćamo kao i da predlažemo realna rješenja koja bi se mogla primijeniti. Ja sam 2014.godine kada se smog nije dizao mjesec dana zaradio bronhitis nakon 30 godina. Sada i pri najmanjoj prehladi meni se začepe bronhije. Doslovno se ne smijem ni prehladiti. Primijetio sam takođe u Sarajevu da je dobroj većini ljudi uključujući i kolege s posla problem staviti respiratorne maske na lice zbog smoga uslijed meni nepoznatog stida. Radije bi udisali zagađujuće materije nego stavili masku.
Last edited by neko_sa_strane on 08/12/2019 11:58, edited 1 time in total.
Post Reply