bankari prodaju novacDozer wrote:Nije do banaka, moj SMrcak...do tebe je, tj. svih nas - ako pristanes na varijabilne kamate bilo koje vrste, ili otplat koja je vezana za neku drugu valutu, nije to do banke nego do tebe. Niko te nije prisilio na to, nego si sam na to pristao.
Isto tako, i u normalnim bankama postoji tzv. fiksna kamatna stopa.
Ako pogodis takav kredit, onda se tu nista ne razlikuje od islamske banke. Na kraju, banka ce profitirati ovako ili onako, a totalno je nebitno da li je ona tu svoju zaradu nazvala profitom, kamatom, zaradom, interesom i sl.
Sve je to = PROFIT.
I, svaka banka = trgovina. Kredit je, ako nisi znao, proizvod kao i bilo sta drugo. Stvar pregovora i dogovora prodavca i kupca.
Svijet bez religija
- zagortenej
#1826 Re: Svijet bez religija
- Dozer
#1827 Re: Svijet bez religija
Smrcak15 wrote:nedaje kredit, nego banka kupuje i banka je vlasnik kcue i dogovara za zajamnikom , fixnu cijelnu bez ikakvih dodavanja, za zajamnika cijena kuce je 1.2 miliona a ne 1 milion, i kad dogovore tufixnu cijenu bex ikakvih kamatnih stopa.Dozer wrote:Obrati paznju na ovo, i please pronadji 5 razlika:
1. Banka (neislamska) ti je dala namjenski potrosacki kredit u iznosu od 1.000.000 KM za kupovinu kuce, na godinu dana, i uz kamatu od 20%. Mehanizam osiguranja je hipoteka na tu kucu. Kucu si odmah uknjizio na sebe cim si je kupio, s tim da ce ti je banka uzeti ako joj ne vratis 1.200.000 KM u predvidjenom roku.
Nakon godinu dana banci si vratio glavnicu od 1.000.000 KM, + 200.000 KM na ime kamate. Tih 200.000 je profit banke.
2. Islamska banka ti je kupila kucu za 1.000.000 KM, i onda se s tobom dogovorila da joj vratis 1.200.000 za godinu dana. Za to vrijeme banka je vlasnik kuce, a ne ti. Kada banci isplatis nakon godinu dana 1.200.000 KM, tada ce kuca preci u tvoje vlasnistvo. Ukoliko ne isplatis - kuca nece preci u tvoje vlasnistvo.
velika je razlika kad fixiras cijenu naspram kad odredis kamatnu stopu, koja moze da te muze do kraja zivota jer cim udjes u period neplacanja (zbog gubitka posla) kamatna stopa nastavlja da ubire pare od glavnice dok islamska banka nesmije povecavati tu cijenu , ako je dogovoreno 1.2 ima da bude 1.2 miliona i tacka.
kamatne stope se mijenjaju vremenom, pa nekad povecaju kamatnu stopu dokom amortiranja, recimo podignes kredit za skolovanje, poslije dokom svog amortiranja kamatna stopa se nekad zna povecavati ili smanjivati, a racun zna odmah se povecati, to je nermolano i zato je kamata zabranjena.

Aaaaaj! Boli...
Ovo boldirano se zove - lizing
Drugim rijecima, identicno kao i kada kupujes auto na lizing (cuo si za to, znam). A lizing je = vrsta kredita.
200.000 profita je 200.000 profita. Da li ce biti kroz fiksni dogovor ili kroz ono sto se naziva kamata - nebitno je.
Ovo bi mozda bila klasicna trgovina kakvu ti zamisljas da je banka kupila kucu, a onda tebe pronasla i hoce da ti je proda, i na tome zaradi.
Ali - NIJE.
Ti si dosao u banku i trazio 1.000.000 za tu kucu, pa je onda banka s tobom napravila ugovor na 1.200.000, pa onda otisla da kupi tu kucu za 1.000.000, i dace je tebi tek kada ti banci das 1.200.000
Ti si ocito dosta toga pobrkao s tim kamatnim stopama.
U sustini, kamatna stopa je uvijek fiksna, osim kada postoje valutne klauzule pa te shandri kurs te druge valute koji varira. Poznat ti je slucaj sa Svicarcem. E, tada se moze desiti ovo o cemu ti pricas. Ali, isto tako i ne mora. Da je Svajcarac "pao" umjesto sto je porastao, niko ne bi to ni registrovao jer se ne bi mijenjali ni iznosi za otplatu. Ali, kako je Svajcarac porastao, radi valutne klauzule su porasli i iznosi za otplatu. Nije se tu promijenila ugovorena kamatna stopa, nego druge stvari
Sve ostalo je fiksno, a samo je stvar raspodjele glavnice i kamate tokom otplatnog roka.
Ali, krajnji rezultat za banku je isti - ona ce dobiti svoj profit, tj. zaradu.
Ti, ocito, ne razumijes da je novac = roba.
Last edited by Dozer on 21/03/2016 12:59, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#1828 Re: Svijet bez religija
bravo dobra definicijaTowelie wrote:Postoji razlika izmedju trgovine i kamate. Pri trgovini tvoj rad zaradjuje novac, dok pri kamati tvoj novac zaradjuje dodatni novac. A to je haram.
- Dozer
#1829 Re: Svijet bez religija
Ne bas.
Kamata = zaradjeni novac/vrijednost = profit. Kamata ne zaradjuje dodatni novac jer kamata sama po sebi ne stvara novu vrijednost.
Trgovina sama po sebi ukljucuje razne elemente, a rad je samo jedan od njih, medjutim u trgovini nije rad to sta zaradjuje novac, nego je to razlika ulazne i izlazne vrijednosti.
Rad zaradjuje novac samo kada je on sam predmet stvaranja nove vrijednosti, tj. kada se rad prodaje u zamjenu za novac, tj. kada je rad predmet trgovine, tj. kada je rad = roba
Kamata = zaradjeni novac/vrijednost = profit. Kamata ne zaradjuje dodatni novac jer kamata sama po sebi ne stvara novu vrijednost.
Trgovina sama po sebi ukljucuje razne elemente, a rad je samo jedan od njih, medjutim u trgovini nije rad to sta zaradjuje novac, nego je to razlika ulazne i izlazne vrijednosti.
Rad zaradjuje novac samo kada je on sam predmet stvaranja nove vrijednosti, tj. kada se rad prodaje u zamjenu za novac, tj. kada je rad predmet trgovine, tj. kada je rad = roba
- Smrcak15
#1830 Re: Svijet bez religija
Dozer wrote:Smrcak15 wrote:nedaje kredit, nego banka kupuje i banka je vlasnik kcue i dogovara za zajamnikom , fixnu cijelnu bez ikakvih dodavanja, za zajamnika cijena kuce je 1.2 miliona a ne 1 milion, i kad dogovore tufixnu cijenu bex ikakvih kamatnih stopa.Dozer wrote:Obrati paznju na ovo, i please pronadji 5 razlika:
1. Banka (neislamska) ti je dala namjenski potrosacki kredit u iznosu od 1.000.000 KM za kupovinu kuce, na godinu dana, i uz kamatu od 20%. Mehanizam osiguranja je hipoteka na tu kucu. Kucu si odmah uknjizio na sebe cim si je kupio, s tim da ce ti je banka uzeti ako joj ne vratis 1.200.000 KM u predvidjenom roku.
Nakon godinu dana banci si vratio glavnicu od 1.000.000 KM, + 200.000 KM na ime kamate. Tih 200.000 je profit banke.
2. Islamska banka ti je kupila kucu za 1.000.000 KM, i onda se s tobom dogovorila da joj vratis 1.200.000 za godinu dana. Za to vrijeme banka je vlasnik kuce, a ne ti. Kada banci isplatis nakon godinu dana 1.200.000 KM, tada ce kuca preci u tvoje vlasnistvo. Ukoliko ne isplatis - kuca nece preci u tvoje vlasnistvo.
velika je razlika kad fixiras cijenu naspram kad odredis kamatnu stopu, koja moze da te muze do kraja zivota jer cim udjes u period neplacanja (zbog gubitka posla) kamatna stopa nastavlja da ubire pare od glavnice dok islamska banka nesmije povecavati tu cijenu , ako je dogovoreno 1.2 ima da bude 1.2 miliona i tacka.
kamatne stope se mijenjaju vremenom, pa nekad povecaju kamatnu stopu dokom amortiranja, recimo podignes kredit za skolovanje, poslije dokom svog amortiranja kamatna stopa se nekad zna povecavati ili smanjivati, a racun zna odmah se povecati, to je nermolano i zato je kamata zabranjena.![]()
![]()
Aaaaaj! Boli...
Ovo boldirano se zove - lizing.
Drugim rijecima, identicno kao i kada kupujes auto na lizing (cuo si za to, znam). A lizing je = vrsta kredita.
200.000 profita je 200.000 profita. Da li ce biti kroz fiksni dogovor ili kroz ono sto se naziva kamata - nebitno je.
Ovo bi mozda bila klasicna trgovina kakvu ti zamisljas da je banka kupila kucu, a onda tebe pronasla i hoce da ti je proda, i na tome zaradi.
Ali - NIJE.
Ti si dosao u banku i trazio 1.000.000 za tu kucu, pa je onda banka s tobom napravila ugovor na 1.200.000, pa onda otisla da kupi tu kucu za 1.000.000, i dace je tebi tek kada ti banci das 1.200.000
Ti si ocito dosta toga pobrkao s tim kamatnim stopama.![]()
U sustini, kamatna stopa je uvijek fiksna, osim kada postoje valutne klauzule pa te shandri kurs te druge valute koji varira. Poznat ti je slucaj sa Svicarcem. E, tada se moze desiti ovo o cemu ti pricas. Ali, isto tako i ne mora. Da je Svajcarac "pao" umjesto sto je porastao, niko ne bi to ni registrovao jer se ne bi mijenjali ni iznosi za otplatu. Ali, kako je Svajcarac porastao, radi valutne klauzule su porasli i iznosi za otplatu. Nije se tu promijenila ugovorena kamatna stopa, nego druge stvari
Sve ostalo je fiksno, a samo je stvar raspodjele glavnice i kamate tokom otplatnog roka.
Ali, krajnji rezultat za banku je isti - ona ce dobiti svoj profit, tj. zaradu.
Ti, ocito, ne razumijes da je novac = roba.
ja ovdje nevidim nikakve kamate dok god je fixna cijena dogovorena da se plati, ako su banka i zajamnik potpisali da plati 1.2 miliona gdje je tu kamata?Ti si dosao u banku i trazio 1.000.000 za tu kucu, pa je onda banka s tobom napravila ugovor na 1.200.000, pa onda otisla da kupi tu kucu za 1.000.000, i dace je tebi tek kada ti banci das 1.200.000
da ali to mora biti na legalan islamski nacin a ne para parom se zaradjivati, mora doci do produkcije.Ali, krajnji rezultat za banku je isti - ona ce dobiti svoj profit, tj. zaradu.
Last edited by Smrcak15 on 21/03/2016 13:10, edited 1 time in total.
- mousstapha
#1831 Re: Svijet bez religija
Sve to sto govoris je dostupno i u zapadnim drzavama. Lizing, kredit, kamata, sve se na kraju svodi na isto. Mozes stvari nazivati drugim imenom, ali je sustina ista.Smrcak15 wrote:nerazumijem u cemu je problem?mousstapha wrote:Pa upravo se to i desava. Pa nije bog korumpirani inspektor da mu podvalis takvu pricu.
zar je zabranjeno po skupljoj cijeni prodavati, i otkad je skuplja fixna cijena bila kamata?
Kada vec govorimo o kamati, ne bi bilo lose da postavis kuranske ajete koji govore o tome.
-
Lopov-eliminator
#1832 Re: Svijet bez religija
Iako to sve nije bas bajno kao sto Chagalj zeli predstaviti, da ne spominjem kolicinu njegovog neznanja o finansijama, po meni islamsko bankarstvo u odnosu na konvencionalno bankarstvo jeste za nijansu bolji koncept kad se pogleda sira finansijska slika, ne zato sto ima prefiks islamski nego zbog samog modela primjene.
Da se razumijemo, ima i islamsko bankarstvo odredjenih rupa i prostora za manipulacije. Kod nas islamsko bankarstvo nije jos rasireno pa ne znamo da li bi se i na koji nacin promijenilo/primijenilo funkcioniranje islamskog bankarstva u praksi s povecanjem razmjera.
Bez obzira, mislim da islamskom bankarstvu nije mjesto na ovoj temi i da se o njemu treba posebno raspravljati.
Da se razumijemo, ima i islamsko bankarstvo odredjenih rupa i prostora za manipulacije. Kod nas islamsko bankarstvo nije jos rasireno pa ne znamo da li bi se i na koji nacin promijenilo/primijenilo funkcioniranje islamskog bankarstva u praksi s povecanjem razmjera.
Bez obzira, mislim da islamskom bankarstvu nije mjesto na ovoj temi i da se o njemu treba posebno raspravljati.
Last edited by Lopov-eliminator on 21/03/2016 13:27, edited 1 time in total.
- Optimus Prime
#1833 Re: Svijet bez religija
Zabraniti kamatu je bilo prilicno kratkovidno od strane Muhameda sa obzirom da je kamata vrlo efikasno sredstvo sa ciljem optimalne alokacije resursa.Towelie wrote:Postoji razlika izmedju trgovine i kamate. Pri trgovini tvoj rad zaradjuje novac, dok pri kamati tvoj novac zaradjuje dodatni novac. A to je haram.
Bez kamate, skoro nuzno dolazi do pada rasta ekonomske aktivnosti i tehnoloskog progresa, jer beskamatni sistemi onemugucuju sirim masama pristup kapitalu.
Islamsko bankarstvo je naravno samo ubleha posto se i ovdje radi o kamati. Istina je, dug ne moze rasti neprestano ali zbog toga su i krediti u prosjeku skuplji nego kod ostalih banaka i uslovi pod kojima uopce mozes uzeti kredit mnogo stroziji (sto opet ometa optimalnu alokaciju resursa).
Naravno i u sistemima sa kamatom postoji pravna mogucnost privatnog konkursa.
Last edited by Optimus Prime on 21/03/2016 13:30, edited 1 time in total.
- skupljac_zeljeza
#1834 Re: Svijet bez religija
Kamata je daleko širi pojam od onoga kako to banke definišu, ali kada prošetamo samo po Evropi, nije kamata svuda ista. Znači da postoji prostor za manipulacije i sofisticirano lihvarenje.
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /140109056
-
Lopov-eliminator
#1835 Re: Svijet bez religija
Kamata je u sustini za kreditora naknada za preuzeti rizik. Naknada za preuzeti rizik se moze iskazivati i u drugim oblicima i tu je sustinska razlika izmedju islamskog i standardnog bankarstva.
- Optimus Prime
#1836 Re: Svijet bez religija
Da ali u trzisnim ekonomijama islamske banke si ne mogu priustiti da budu manje profitabilne od konvencionalnih banka. Jedin nacin je da povecaju cijene usluga cijom razlikom mogu eventualno kompenzirati trule kredite.Lopov-eliminator wrote:Kamata je u sustini za kreditora naknada za preuzeti rizik. Naknada za preuzeti rizik se moze iskazivati i u drugim oblicima i tu je sustinska razlika izmedju islamskog i standardnog bankarstva.
-
Lopov-eliminator
#1837 Re: Svijet bez religija
Zato sam i rekao prije da ne znamo kako bi se i na koji nacin promijenilo/primijenilo funkcioniranje islamskog bankarstva s povecanjem razmjera. Jedno je kad je isl. banaka malo na jednom podrucju a drugo kad ih se puno nakupi.Optimus Prime wrote:Da ali u trzisnim ekonomijama islamske banke si ne mogu priustiti da budu manje profitabilne od konvencionalnih banka. Jedin nacin je da povecaju cijene usluga cijom razlikom mogu eventualno kompenzirati trule kredite.Lopov-eliminator wrote:Kamata je u sustini za kreditora naknada za preuzeti rizik. Naknada za preuzeti rizik se moze iskazivati i u drugim oblicima i tu je sustinska razlika izmedju islamskog i standardnog bankarstva.
- Smrcak15
#1838 Re: Svijet bez religija
Optimus Prime wrote:Zabraniti kamatu je bilo prilicno kratkovidno od strane Muhameda sa obzirom da je kamata vrlo efikasno sredstvo sa ciljem optimalne alokacije resursa.Towelie wrote:Postoji razlika izmedju trgovine i kamate. Pri trgovini tvoj rad zaradjuje novac, dok pri kamati tvoj novac zaradjuje dodatni novac. A to je haram.
Bez kamate, skoro nuzno dolazi do pada rasta ekonomske aktivnosti i tehnoloskog progresa, jer beskamatni sistemi onemugucuju sirim masama pristup kapitalu.
Islamsko bankarstvo je naravno samo ubleha posto se i ovdje radi o kamati. Istina je, dug ne moze rasti neprestano ali zbog toga su i krediti u prosjeku skuplji nego kod ostalih banaka i uslovi pod kojima uopce mozes uzeti kredit mnogo stroziji (sto opet ometa optimalnu alokaciju resursa).
Naravno i u sistemima sa kamatom postoji pravna mogucnost privatnog konkursa.
ekisno sredstvo za pljacku naroda, daZabraniti kamatu je bilo prilicno kratkovidno od strane Muhameda sa obzirom da je kamata vrlo efikasno sredstvo sa ciljem optimalne alokacije resursa.
gdje je fixna cijena kamata ??Islamsko bankarstvo je naravno samo ubleha posto se i ovdje radi o kamati.
ako ja kupim auto za 20 000 km, pa poslije godinu dana odlucim da prodam za 21000 km kako ovo moze biti kamata???
- Optimus Prime
#1839 Re: Svijet bez religija
Sa obzirom da nemas blage veze kako ekonomija funkcionise, ne cudi me ovaj nacin razmisljanjaSmrcak15 wrote:
ekisno sredstvo za pljacku naroda, da
Sa obzirom da je tvoj kupac primoran da ti plati vecu cijenu, od one koliko auto stvarno kosta, radi se naravno o kamati.Smrcak15 wrote:
gdje je fixna cijena kamata ??
ako ja kupim auto za 20 000 km, pa poslije godinu dana odlucim da prodam za 21000 km kako ovo moze biti kamata???
- Smrcak15
#1840 Re: Svijet bez religija
o kakvoj crnoj kamati jadan nebi pricasOptimus Prime wrote:Sa obzirom da nemas blage veze kako ekonomija funkcionise, ne cudi me ovaj nacin razmisljanjaSmrcak15 wrote:
ekisno sredstvo za pljacku naroda, da
Sa obzirom da je tvoj kupac primoran da ti plati veci cijenu, od one koliko auto stvarno kosta, radi se naravno o kamati.Smrcak15 wrote:
gdje je fixna cijena kamata ??
pa ja ako ga kupim za 20 000, pa poslije godinu dana odlucim da prodam, ali kontam da povecam cijenu, cuvao sam ga dobro, pa ko hoce nek uzme. znas li ti covjce sta je kamata uopste??? kako povecanje fixnih cijena moze biti kamata objasni ovo svima nama budalama na ovom forumu???
- zagortenej
#1841 Re: Svijet bez religija
umjesto kamata ubaci rijec islam u tu svoju recenicu pa vidi sta ces dobitiskupljac_zeljeza wrote:Kamata je daleko širi pojam od onoga kako to banke definišu, ali kada prošetamo samo po Evropi, nije kamata svuda ista. Znači da postoji prostor za manipulacije i sofisticirano lihvarenje.
Islam je daleko širi pojam od onoga kako to učenjaci definišu, ali kada prošetamo samo po arapskom svijetu, nije islam svuda isti. Znači da postoji prostor za manipulacije i sofisticirano varanje ljudi.
- Optimus Prime
#1842 Re: Svijet bez religija
Kamata je, u ekonomiji, cijena koju plaća posuđivač onome koji mu pozajmljuje novacSmrcak15 wrote:
o kakvoj crnoj kamati jadan nebi pricas
pa ja ako ga kupim za 20 000, pa poslije godinu dana odlucim da prodam, ali kontam da povecam cijenu, cuvao sam ga dobro, pa ko hoce nek uzme. znas li ti covjce sta je kamata uopste??? kako povecanje fixnih cijena moze biti kamata objasni ovo svima nama budalama na ovom forumu???
https://bs.wikipedia.org/wiki/Kamata
- Smrcak15
#1843 Re: Svijet bez religija
kome sam ja ista posudio kad odlucim da prodam za vecu cijenu auto koje sam koristio godinu dana i ocuvao ga u dobro stanjuOptimus Prime wrote:Kamata je, u ekonomiji, cijena koju plaća posuđivač onome koji mu pozajmljuje novacSmrcak15 wrote:
ako hocu malo da se oparim, gdje je tu kamata?? kome sa ista posudio?? nikom nista
- Optimus Prime
#1844 Re: Svijet bez religija
Moze li ovaj kupac da odluci da ti ne otkupi auto po cijeni koju trazis?Smrcak15 wrote:kome sam ja ista posudio kad odlucim da prodam za vecu cijenu auto koje sam koristio godinu dana i ocuvao ga u dobro stanjuOptimus Prime wrote:Kamata je, u ekonomiji, cijena koju plaća posuđivač onome koji mu pozajmljuje novacSmrcak15 wrote:
ako hocu malo da se oparim, gdje je tu kamata?? kome sa ista posudio?? nikom nista
- shbc
#1845 Re: Svijet bez religija
Nije govno nego se pas posr'o.
Taman kad sam mislio da se ne moze vise provaliti. Pretpostavljam da ce me opet citirati i uciti o necemu sto mi je struka. Al haj.
Taman kad sam mislio da se ne moze vise provaliti. Pretpostavljam da ce me opet citirati i uciti o necemu sto mi je struka. Al haj.
- Optimus Prime
#1846 Re: Svijet bez religija
Muslimani su nazalost majstori samozavaravanja. Kamata, okretanje prema Meki, ramazanaski post na sjevernom polu su najocitije ublehe.shbc wrote:Nije govno nego se pas posr'o.
- Smrcak15
#1847 Re: Svijet bez religija
ama covjece o kakvom otkupu pricasOptimus Prime wrote: Moze li ovaj kupac da odluci da ti ne otkupi auto po cijeni koju trazis?
kupac i ja se nismo poznavali kad sam ga ja kupio, poslije godinu dana stavljam na internet za 1000 km vecu cijenu nego sto sam ga kupio, i javlja mi se kupac i pita da mu prodam za tu cijenu, kako ovo moze biti kamata, ako i dalje tyvris da je oo kamata, onda si debelo prolupao, jer niti sam posudjivao ista ikome nego od svojih para kupim pa i ako hocu povecam cijenu, nema problema po islamu.
ako mu prodam za 21000 km, ili ako prodam 3000 km manje opet moja dobra volja, kako god uradim nisam grijesan.
- Smrcak15
#1848 Re: Svijet bez religija
kako, objasni kako insanu mudri????????????Optimus Prime wrote:Muslimani su nazalost majstori samozavaravanja. Kamata, okretanje prema Meki, ramazanaski post na sjevernom polu su najocitije ublehe.shbc wrote:Nije govno nego se pas posr'o.
- Optimus Prime
#1849 Re: Svijet bez religija
Je si li to vec lihvario?Smrcak15 wrote:ama covjece o kakvom otkupu pricasOptimus Prime wrote: Moze li ovaj kupac da odluci da ti ne otkupi auto po cijeni koju trazis?
kupac i ja se nismo poznavali kad sam ga ja kupio, poslije godinu dana stavljam na internet za 1000 km vecu cijenu nego sto sam ga kupio, i javlja mi se kupac i pita da mu prodam za tu cijenu, kako ovo moze biti kamata, ako i dalje tyvris da je oo kamata, onda si debelo prolupao, jer niti sam posudjivao ista ikome nego od svojih para kupim pa i ako hocu povecam cijenu, nema problema po islamu.
ako mu prodam za 21000 km, ili ako prodam 3000 km manje opet moja dobra volja, kako god uradim nisam grijesan.
Ne gine ti dzehenem?
- aurora313
#1850 Re: Svijet bez religija
Neću da odugovlačim pa evo ukratko:Smrcak15 wrote:o kakvoj crnoj kamati jadan nebi pricas
Nigdje na forumu nećemo naći diskusiju gdje ti nisi smatrao da si u pravu, pa bilo da se radilo o nauci, religiji ili kao ovdje u ekonomiji, koja ti i pored svakodnevne jednostavnosti također nije baš najjasnija.
Nauči se ovdje insan koječega. Ali izgleda da si ti taj koji je pokupio svu pamet, bez obzira da tvoja obuhvata daleko manje od jednog procenta onoga što čovječanstvo zna. Zato, smiri se s vremena na vrijeme i razmisli gdje i zašto je neko drugi u pravu prije nego što istrčiš pred rudu.
Da dodam i nešto oko tvog bjesomučnog 'objašnjavanja' religijskih postavki, dogmi i tvrdnji. Po komentarima daješ imidž da si podosta naivna ali stvarno dobra i poštena osoba. Ali vjeruj mi—kada se sve stavi na kamaru—nisi daleko od onih krajnjih koje ne bih volio da sretnem ni po danu. I mali je korak od tvog često paranoičnog ubijeđivanja drugih da nisu u pravu, i onih koji nude svoja tumačenja o tome šta je 'istina' zbog koje nevini gube glave. Spusti bolan loptu, uživaj u svom vjerskom znanju i shvatanju svijeta, i tu i tamo (a ne uporno i stalno) daj svoj komentar na tuđe mišljenje. Ovako se ponašaš gore od misionara kako mormonskih tako i jehovinih svjedoka... ako ti to poređenje uopšte nešto znači.
Last edited by aurora313 on 21/03/2016 14:36, edited 1 time in total.