Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Leons

#1826 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Ali Kemal wrote:
Leons wrote:haha čuj ... pa do prije deset minuta ste pričali o blagostanju u jugoslaviji i vunenim džemperčicćima sada se pravdate fudi veličanstvenom da je ipak malo veća prosječna plata bila nego sad u federaciji kad se kurs stabilizuje :mrgreen: :mrgreen: :bih: :lol:
Ma ja, poredis nekoliko najnizih radnickih plata iz tog vremena sa sadasnjim prosjekom, plus ne racunajuci 40% nezaposlenih koji nemaju nikakva primanja niti ulaze u prosjek.

Ajde ba nije raja toliko glupa da to ne konta, cast pojedincima :D
40% nezaposlenih je priča za malu djecu ... imamo jendu od najvećih sivih ekonomina u evripu...

al haj nije bitno eto vidiš da se i tada mizerno živilo kakva je to sila jbt treba biti realan ako vam je bih ovakva danas toliko loša i grozna ne može onda jugoslavija sudeći po ovim poštarima i studentima sila biti,.
Ommadawn

#1827 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Lajavikrelac wrote:Tad uđeš u prodavnicu sa 20 DM u dinarima i izneseš hrane za mjesec dana, sada sa 20 KM izneseč jednu šuplju kesu. Šta tu vama nije jasno?
Joj zemljak, jeste u Madjarskoj 1985! Bas te smo godine bili 2 puta tamo i to oba puta po sedmicu dana, nakupovali hrane ko ludi na povratku ali nigdje nismo mogli naci gume za Citroen Dyane. Pa nam u povratku puce guma, stari stavi rezervnu koja je bila losa i molio boga da se docepa Jugoslavije i Novog Sada.
Ali jebo Madjarsku, sto nismo mogli otici u Francusku, Spaniju, Englesku?

Ako ce vam SFRJ biti poredjenje za bolji sistem i civilizaciju nego ovaj u kojem se BiH (a i ostale republike) nalazi onda ne ocekujte boljitak. Japan, Juzna Koreja, Singapur...
Ali Kemal

#1828 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Ommadawn wrote:
5 0 5 wrote:
Lajavikrelac wrote:Prosjek :-) gdje si ti škole učio :? Prosjek se izvlači kad se saberu guzičari sa 3000 KM plate na budžetu i radnici sa 400 KM, jedni jedu meso, drugi jedu kupus - svi jedemo sarmu!
moja majka prima penziju od 150 maraka. i ima nesto boracke penzije, kako se to vec zove, od rahmetli oca koji je to platio svojim zivotom. 10% tih prihoda joj treba samo za hljeb. a za lijekove mora dati 150% tih prihoda mjesecno. hrana, odjeca, struja, voda, stan... necu dalje. da nema djecu, mogla bi samo leci na ulicu i crknut k'o pas. radila je cijeli zivot.
Zalosno zbog tvoje majke da je tako ali ne zaboravi da je slicnih slucajeva bilo i u SFRJ. I jos gore, 80-ih su bile nestasice robe pa sve i kad imas pare, nemas sta da kupis.
Pa dobro robe nema pa dodje, vaznije je da ima para, jer dzaba ti sada roba kad nema para.
Drugo tih nestasica je bilo povremeno, negdje pocetkom osamdesetih, sve u svemu zanemarljivo...
Fudo387

#1829 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Lajavikrelac wrote:
Fudo387 wrote:Dje si Lajavi, sta ima.
De nam pricaj kako stavis joju u padje, upalis reno 4rku, i zdimis za madjarsku...sve tamo sprcis i vratis se sa cvancikom i punim gepekom sira i kobasica. :lol:
Ljudi bezveze se blamirate, djeca vam se smiju.
Tebi je vidim bolje, voziš Gnjofa 5 i sipaš za cenera :mrgreen: da ti nije vikend paradajz tura more bi vidio samo na OBN-u :lol:

Zemljače Ommadawn, te nestašice su bile s početka 80tih kratko, ali si imao keša da odeš do Mađarske ili Italije pa kupiš šta ti treba. Sad svega ima al ajd kupi.... :oops:
Mene je sramota, tek sam saznao, da Ristinu platu potrosim svaki dan na zajebanciju.
E moj Risto, tuzno je to. :(
Dozer

#1830 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Evo nama Stilovke, na vrhuncu samozadovoljavanja jer je nekako, na jedvite jade, odnekud iskopan clanak u kojem se neko zali na nesto u Jugi :lol:

Fudo, jarane, bez namjere da te vrijedjam, zaista, ali moram te upitati iz koje vukojebine si ti zaparavo dosao do kompjutera?
Toliko je ocito da ti nemas blage veze ni o cemu iz one drzave i sistema, ni jednog jedinog licnog iskustva, pa cak ni nekih osnovnih znanja o bilo kakvim ekonomskim, drustvenim ili politickim faktima tog doba, pa se jednostavno pitam da li si zaista veoma mlad i nasjeo na price ovih danasnjih hajvana, pa sad hoces da ispadnes ober pametan, ili si u onoj drzavi zivio u nekom prisumskopodplaninskom kraju izolovan od ostatka zemlje i svijeta....

Btw, ondasnjih 250 DEM bi danas bilo ekvivalentno iznosu od otprilike 800-900 KM, mozda i 1000 :wink:
Last edited by Dozer on 27/08/2015 20:57, edited 1 time in total.
Leons

#1831 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

možda bi se moglo i u španiju ići i guziti katalonke i aragonke da je fraco gurao po svome... to jest da je gurao socijalističku privredu ali onda mu je mmf i opus dei rekao slušaj franco ili ćeš liberalizirati tržište ili nema novih kredita i tako je španija ufatila trku sa zapadom ... šteta što toti niku nje rekao hajde itito i ti
spreca

#1832 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

Lajavikrelac wrote:Tad uđeš u prodavnicu sa 20 DM u dinarima i izneseš hrane za mjesec dana, sada sa 20 KM izneseč jednu šuplju kesu. Šta tu vama nije jasno?
Al ga ti jarane precera
Ali Kemal

#1833 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Leons wrote:40% nezaposlenih je priča za malu djecu ... imamo jendu od najvećih sivih ekonomina u evripu...
E jebiga sad, kad je u pitanju prosjecna plata onda je dobra statistika, kad je u pitanju nezaposlenost onda nije :D
Ali hajde da se slozim da je jedan broj ljudi zaposlen na crno, ali za koju lovu, da se njihove zarade uvrste u prosjek, onda bi prosjek podobro pao.
Drugo tim ljudim lete godine bez radnog staza, sta ces jednog dana sa tom silom ljudi koji nece nikad sebi penziju zaradit.
Sta ce sa njim drzava onda? Imas li odgovor?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1834 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

spreca wrote:Al ga ti jarane precera
Što li?
Fudo387 wrote:Mene je sramota, tek sam saznao, da Ristinu platu potrosim svaki dan na zajebanciju.
E moj Risto, tuzno je to.

:babinsin:
Ommadawn wrote:Ali jebo Madjarsku, sto nismo mogli otici u Francusku, Spaniju, Englesku?
Pa išao si da uštediš jebo ga ti :)
Fudo387

#1835 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Ali Kemal wrote:Samo štiklovac moze da poredi KM sa njemačkom markom iz 1985, kao i cijene . :facepalm:

Nego da mi je vidjeti ovakve članke po novinama danas :oops:
http://www.glassrpske.com/arhiva/novine ... 850327.pdf

Image

Image
Jebo te, pa ovi su gori od Bakira, on je bubno da ce zaposliti 100 000, a ovi ni pet ni sest po' miliona. :lol:
Ommadawn

#1836 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Ali Kemal wrote: Pa dobro robe nema pa dodje, vaznije je da ima para, jer dzaba ti sada roba kad nema para.
Drugo tih nestasica je bilo povremeno, negdje pocetkom osamdesetih, sve u svemu zanemarljivo...
Prika, dok roba dodje, potrose se pare ili ih pojede inflacija. Ne zaboravi i na nju.
skupljac_zeljeza

#1837 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

5 0 5 wrote:
Lajavikrelac wrote:Prosjek :-) gdje si ti škole učio :? Prosjek se izvlači kad se saberu guzičari sa 3000 KM plate na budžetu i radnici sa 400 KM, jedni jedu meso, drugi jedu kupus - svi jedemo sarmu!
moja majka prima penziju od 150 maraka. i ima nesto boracke penzije, kako se to vec zove, od rahmetli oca koji je to platio svojim zivotom. 10% tih prihoda joj treba samo za hljeb. a za lijekove mora dati 150% tih prihoda mjesecno. hrana, odjeca, struja, voda, stan... necu dalje. da nema djecu, mogla bi samo leci na ulicu i crknut k'o pas. radila je cijeli zivot.
Ti hočeš da počnem lajat ovdje. :mrgreen: Niko normalan neće hvaliti ovo sada, ali u poređenjima ono i danas ono sigurno nije bila "ozbiljna civilizacija" kako salonac Kazaz priča. Čitam šta je @Kemo postavio i u '84. inflacija bila 56,7%. Zamisli da smo tako nešto imali u 2014. pa izračunaj troškove života kada voliš komparaciju. Pedesete nam bile gladne godine, osamdesete naplata što smo se luksuzirali šesdesetih i sedamdesetih, a i tih godina bili stari i novi dinari što govori da je Topčider samo štampao. Država je opstajala na monopolu. Meni Gorenje proda veš mašinu za 1200 DM jer nisi imao ponudu kao danas, a bolju od te u Njemačkoj nije mogao prodati za 300 DM. Bile su izložene u njemačkim prodavnicama pored Bosha i AEG-a.
5 0 5

#1838 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Ommadawn wrote: Zalosno zbog tvoje majke da je tako ali ne zaboravi da je slicnih slucajeva bilo i u SFRJ. I jos gore, 80-ih su bile nestasice robe pa sve i kad imas pare, nemas sta da kupis.
zalosno je za 90% penzionera u bosni i hercegovini. za moju mamu je ok, jer je jos uvijek samostalna, a i ima nas da je poguramo tu i tamo. ali ja se divim svakome ko prezivi sa 150 maraka penzije u danasnje vrijeme. naravno da je bilo i bijede i prije. niko to ne spori. ali su funkcionirali svi segmenti drustva kako treba, ili najbolje kako je moglo u datom vremenu. mi ovdje pricamo o penziji 1985. koja je 80% prosijecne plate. u vrijeme kada se drzava pocela polako urusavati. ali isto tako, godinu dana poslije olimpijskih igara. same te olimpijske igre su znak o stabilnosti drzave. danas o takvim stvarima mozemo samo sanjati.
Fudo387

#1839 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Dozer wrote:Evo nama Stilovke, na vrhuncu samozadovoljavanja jer je nekako, na jedvite jade, odnekud iskopan clanak u kojem se neko zali na nesto u Jugi :lol:

Fudo, jarane, bez namjere da te vrijedjam, zaista, ali moram te upitati iz koje vukojebine si ti zaparavo dosao do kompjutera?
Toliko je ocito da ti nemas blage veze ni o cemu iz one drzave i sistema, ni jednog jedinog licnog iskustva, pa cak ni nekih osnovnih znanja o bilo kakvim ekonomskim, drustvenim ili politickim faktima tog doba, pa se jednostavno pitam da li si zaista veoma mlad i nasjeo na price ovih danasnjih hajvana, pa sad hoces da ispadnes ober pametan, ili si u onoj drzavi zivio u nekom prisumskopodplaninskom kraju izolovan od ostatka zemlje i svijeta....

Btw, ondasnjih 250 DEM bi danas bilo ekvivalentno iznosu od otprilike 800-900 KM :wink:
Planeta X. :D
Ommadawn

#1840 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Lajavikrelac wrote:
Ommadawn wrote:Ali jebo Madjarsku, sto nismo mogli otici u Francusku, Spaniju, Englesku?
Pa išao si da uštediš jebo ga ti :)
Ustedis ako uspijes promijeniti u stranu jaku valutu. Ovako ih pojede inflacija.
Domaci izdajnik

#1841 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

To se slažem, inflacija je bila baš do Markovića gadna :-?
Ommadawn

#1842 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

5 0 5 wrote: zalosno je za 90% penzionera u bosni i hercegovini. za moju mamu je ok, jer je jos uvijek samostalna, a i ima nas da je poguramo tu i tamo. ali ja se divim svakome ko prezivi sa 150 maraka penzije u danasnje vrijeme. naravno da je bilo i bijede i prije. niko to ne spori. ali su funkcionirali svi segmenti drustva kako treba, ili najbolje kako je moglo u datom vremenu. mi ovdje pricamo o penziji 1985. koja je 80% prosijecne plate. u vrijeme kada se drzava pocela polako urusavati. ali isto tako, godinu dana poslije olimpijskih igara. same te olimpijske igre su znak o stabilnosti drzave. danas o takvim stvarima mozemo samo sanjati.
Drug, postoji podatak da je 1984 godine (ili bi 1983?) Jugoslavija bankrotirala. Drzava je bas tada bila nestabilna. No dobro, to je zapadnjacka propaganda...
Leons

#1843 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Ali Kemal wrote:
Leons wrote:40% nezaposlenih je priča za malu djecu ... imamo jendu od najvećih sivih ekonomina u evripu...
E jebiga sad, kad je u pitanju prosjecna plata onda je dobra statistika, kad je u pitanju nezaposlenost onda nije :D
Ali hajde da se slozim da je jedan broj ljudi zaposlen na crno, ali za koju lovu, da se njihove zarade uvrste u prosjek, onda bi prosjek podobro pao.
Drugo tim ljudim lete godine bez radnog staza, sta ces jednog dana sa tom silom ljudi koji nece nikad sebi penziju zaradit.
Sta ce sa njim drzava onda? Imas li odgovor?
šta ja znam št će država s a njima .jel ti misliš da ja branim ovaj sistem? ne branim , i ovaj je kurac ali je i onaj...nema potrebe da se išta idealizira i priča o nekim civilizacijama za sadašnju bih kad eto iipak nije. problem je što su se ljudi i navikli na državu oslanjati a država na privredu i onda dobiješ to što dobijš..siva ekonomina je upozorenje tržišta da se smanje nameti i da se teret sa preduzetnoak olakša...
junior3

#1844 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by junior3 »

Jebem ti srp i čekić, ja kakva tema. :D
Domaci izdajnik

#1845 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Ommadawn wrote:Drug, postoji podatak da je 1984 godine (ili bi 1983?) Jugoslavija bankrotirala. Drzava je bas tada bila nestabilna. No dobro, to je zapadnjacka propaganda...
Imala je velik dug, ali nije bankrotirala. Doduše jedna Njemačka je imala do danas 6 bankrota pa eno gdje su.
Fudo387

#1846 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Lajavikrelac wrote:To se slažem, inflacija je bila baš do Markovića gadna :-?
:D
Ommadawn

#1847 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Lajavikrelac wrote:
Ommadawn wrote:Drug, postoji podatak da je 1984 godine (ili bi 1983?) Jugoslavija bankrotirala. Drzava je bas tada bila nestabilna. No dobro, to je zapadnjacka propaganda...
Imala je velik dug, ali nije bankrotirala. Doduše jedna Njemačka je imala do danas 6 bankrota pa eno gdje su.
Hajde da kazemo da je imala velik dug a da nije bankrotirala (da se eto slozim sa tobom, tek primjera radi) - kako onda neko tvrdi da je takva drzava tada bila stabilna i jaka?
Domaci izdajnik

#1848 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Imala je čim da vraća dug kako-tako, jer je imala privredu i realni sektor. Kako će ove banana pizdodržave višestruko veće dugove da vrate ni nečastivi ne zna :evil:
spreca

#1849 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

Lajavikrelac wrote:
spreca wrote:Al ga ti jarane precera
Što li?
za 20 maraka da prezivis mjesec?......i ja sam valjda tad zivio u Yugi i nesjecam se toga................ako je tako bilo dobro(a nije bilo lose) onda tih 20DM samo govori kako je bio nizak standard a ne visok....za 20 maraka ti zive one najnerazvijenije zemlje afrike
Fudo387

#1850 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Ommadawn wrote:
Lajavikrelac wrote:
Hajde da kazemo da je imala velik dug a da nije bankrotirala (da se eto slozim sa tobom, tek primjera radi) - kako onda neko tvrdi da je takva drzava tada bila stabilna i jaka?
Rek'o Dozer, i nema tu vise price, jaka i zdravo.
Doduse, on kaze da vidja i letece tanjire, haj' mu vise znaj.
Post Reply