Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VladaFBiH

#1826 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

Guadalajara wrote:
VladaFBiH wrote: Ovih 1.200 ti može biti skoro pa dovoljno za dobar život ako si nakačen na roditeljsku sisu ili su ti poklonili stan/kuću što je opet ovo "nakačen na roditeljsku sisu" jer ga(je) nisi sam zaradio
Ma ko je to ljubomoran i zavidan :lol: Znaci moji su svi nakaceni jer su im roditelji, dede, nane, muzevi i zene...ostavili kuce/stanove/zemljista/firme...
Halo ba...nije covjek repa bez korijena...Sto cu ja nesto stvarati ako to vec imam i ako je neko moj vec to zaradio ? Boga mi ne treba mi. Kucu na kucu, auto na auto. Sto ce mi to ? Ludilo :-) :lol:
pa vidiš, ima nas koji ne želimo tuđe a to što su roditelji stvorili je tuđe tj. njihovo a ne moje i treba da to potroše na sebe a ne da ostavljaju nekome ko će to smatrati da mu to pripada samo po rođenju - dali li su mi sve što mi treba u životu a to je obrazovanje i to je više nego dovoljno od njih i na tome sam im beskrajno zahvalan. Ako bude neko nasljedstvo dobro jeste ali računati na to i formirati život na pretpostavci da ti je neko dužan nešto ostaviti mogu samo ljudi čije ambicije sežu do 2KM za kladionice (naravno ovdje "karikiram" da bih došao do poente da se neko ne uvrijedi).
Guadalajara

#1827 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Guadalajara »

VladaFBiH wrote: pa vidiš, ima nas koji ne želimo tuđe a to što su roditelji stvorili je tuđe i treba da to potroše na sebe a ne da ostavljaju nekome ko će to smatrati da im to pripada samo po rođenju... ako bude neko nasljedstvo dobro jeste ali računati na to i formirati život na pretpostavci da ti je neko dužan nešto ostaviti mogu samo ljudi čije ambicije sežu do 2KM za kladionice (naravno ovdje "karikiram" da bih došao do poente)
Boga mi ja gdje sam pare ulagao ne smatram da je tudje. Da sam smatrao da je tudje ne bih nista ni ulagao. Je li ? Zasto da se covjek razbacuje, renovira ako misli da nece sutra naslijediti poslije smrti roditelja. Plus ako se jos ti roditelji finansijski pomazu. Dobro, razumijem ja da ima dosta nefunkcionalnih porodica gdje se svako gleda preko noza i gdje ce koga nabiti, prejebati i zajebati...
VladaFBiH

#1828 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

Guadalajara wrote:
VladaFBiH wrote: pa vidiš, ima nas koji ne želimo tuđe a to što su roditelji stvorili je tuđe tj. njihovo a ne moje i treba da to potroše na sebe a ne da ostavljaju nekome ko će to smatrati da mu to pripada samo po rođenju - dali li su mi sve što mi treba u životu a to je obrazovanje i to je više nego dovoljno od njih i na tome sam im beskrajno zahvalan. Ako bude neko nasljedstvo dobro jeste ali računati na to i formirati život na pretpostavci da ti je neko dužan nešto ostaviti mogu samo ljudi čije ambicije sežu do 2KM za kladionice (naravno ovdje "karikiram" da bih došao do poente da se neko ne uvrijedi).
Boga mi ja gdje sam pare ulagao ne smatram da je tudje. Da sam smatrao da je tudje ne bih nista ni ulagao. Je li ? Zasto da se covjek razbacuje, renovira ako misli da nece sutra naslijediti poslije smrti roditelja. Plus ako se jos ti roditelji finansijski pomazu. Dobro, razumijem ja da ima dosta nefunkcionalnih porodica gdje se svako gleda preko noza i gdje ce koga nabiti, prejebati i zajebati...
Dajem i ja svoje pare da pomognem roditeljima u mnogim stvarima ali je sve što su oni stekli i dalje njihovo i imaju pravo s tim da rade šta žele dok su god živi a to "ulaganje" posmatram kao nešto kroz što im se odužujem za sva odricanja koja su imali zbog mene u životu a imali su ih puno i pokušavam da im barem pomogne da starost mogu što bezbrižnije da provedu.
Guadalajara

#1829 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Guadalajara »

VladaFBiH wrote: Dajem i ja svoje pare da pomognem roditeljima u mnogim stvarima ali je sve što su oni stekli i dalje njihovo i imaju pravo s tim da rade šta žele dok su god živi a to "ulaganje" posmatram kao nešto kroz što im se odužujem za sva odricanja koja su imali zbog mene u životu a imali su ih puno i pokušavam da im barem pomogne da starost mogu što bezbrižnije da provedu.
:thumbup:

To dok su zivi, to se barem podrazumijeva, ako se radi o funkcionalnoj porodici. Ali kao sto su oni stekli, stekao sam i ja pa ulozio. Nije 30 milja sa neba palo, plus izdrzavanje koje je sigurno u visini mjesecne rate kredita. Uostalom ode se kod advokata/notara napravi se ugovor da bude sve regularno. Jer zasto bi nekome na rijec vjerovali iako se o roditeljima radi, mozda se nekad predomise. ;-)
ZyzzSar

#1830 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by ZyzzSar »

pa realno 80% ljudi kod nas zivi sa manje od 1500 mjesecno; u sarajevu je mozda 50-50 koji imaju ispod i preko 1500, a u manjima gradovima vecinom rade samo muskarci u porodici i 1500 se smatra dobrom platom;
ali generalno, do 1000 je neko prezivljavanje, znaci hrana, rezije, gorivo i da odjecu uzimas samo na popustima, prodazumijeva se da vozis golfa i ne hodas nigdje van bosne;
1000-1500 slicno ali ne brojis gdje svaku marku trosis i vozas bolje auto;
1500-2000 van sarajeva se smatra dobrim standardom, sabere se za ljetovanja, solidnog auta
preko 2000 moze se fino zivjet i u sarajevu ako znas sa parama-da se ne rasipas, al 3000+ bi bila neka mjera ako se i planira porodica i lagodan zivot
sumirprimus

#1831 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

koliko god imo nema ovde dobrog zivota ni za lijeka, zagadjen zrak, voda, zemlja, ljudi.
azdralovic

#1832 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by azdralovic »

Guadalajara wrote:
VladaFBiH wrote: Dajem i ja svoje pare da pomognem roditeljima u mnogim stvarima ali je sve što su oni stekli i dalje njihovo i imaju pravo s tim da rade šta žele dok su god živi a to "ulaganje" posmatram kao nešto kroz što im se odužujem za sva odricanja koja su imali zbog mene u životu a imali su ih puno i pokušavam da im barem pomogne da starost mogu što bezbrižnije da provedu.
:thumbup:

To dok su zivi, to se barem podrazumijeva, ako se radi o funkcionalnoj porodici. Ali kao sto su oni stekli, stekao sam i ja pa ulozio. Nije 30 milja sa neba palo, plus izdrzavanje koje je sigurno u visini mjesecne rate kredita. Uostalom ode se kod advokata/notara napravi se ugovor da bude sve regularno. Jer zasto bi nekome na rijec vjerovali iako se o roditeljima radi, mozda se nekad predomise. ;-)
Zato postoji zakon, postoji nuzni dio kod nasljedstva itd...
Ti nasljedjujes od roditelja htjeli to oni ili ne
paladinka

#1833 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by paladinka »

Naravno , ali to nebi trebala biti basa za izracunavanje , jer neko nasljeduje vise neko manje . I mora se racunati da se i troskovi nasljedjuju.
mirsek

#1834 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirsek »

paladinka wrote:Naravno , ali to nebi trebala biti basa za izracunavanje , jer neko nasljeduje vise neko manje . I mora se racunati da se i troskovi nasljedjuju.
Kako mislis da se troskovi nasljedjuju ?
paladinka

#1835 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by paladinka »

Naravo , kako mislis ?
nKrkan

#1836 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by nKrkan »

nekih 2500- 3000 za normalan život

gorivo nam je skuplje nego u Luxembourgu,a oni imaju oko 13 puta veće plate od naših
hrana nam je skuplja nego u Njemačkoj i sl

a jeftiniji smo u dosta ostalih aspekata pa bi bilo podnošljivo ovih 2k.
jahh

#1837 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by jahh »

Kako raste plate rastu i apetiti.

Prvo koristis bijeli secer, pa smedji, pa kokosov pa steviju. U osnovi isto, ali jedno marka drugo deset.

Tako isto i za auto, mobitel, stan, ljetovanja, oblacenje...

Znacenje dobrog zivota se razlikuje sa prosirenjem vidika. Onom sa platom od 500KM je dobar zivot da ima 1200KM, a onom sa platom od 10.000KM masta o Ferrariju, vilama, firmama.

Normalan zivot bi trebao biti da pojedinac ne mora stediti na rezijama i hrani.
mirsek

#1838 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirsek »

paladinka wrote:Naravo , kako mislis ?
Koji troskovi se nasljedjuju, mozes li primjer na sta si mislila ?
Nisrin

#1839 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

Posao je osnova srece, kao i DOBRA PLATA...mene niko ubijediti u suprotno ne moze, jer vise puta sam osjetila na kozi sta znaci NEMATI!
escobar__

#1840 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by escobar__ »

2-2.500 KM otprilike.
nepass1

#1841 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by nepass1 »

Russki wrote:
Jimmy McNulty wrote:Zavisi opet od insana do insana, ja od ponedjeljka nisam potrošio ni 5 maraka :lol: neko je skroman, nekome je 50 maraka dnevno malo.
Doduše da, ima smisla. Ovisi nekako sve o osobi, ali eto, ne volim to, al ajmo generalizirati. Bukvalno nije dovoljno.
nije kurac, zivio sam i sa manje plus ozenjen
muha_sa

#1842 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by muha_sa »

deset hiljada maraka mjesecno taman
chombe trajla be

#1843 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by chombe trajla be »

VladaFBiH wrote:
tuzlak1212 wrote:Sta znaci dobar zivot :D

Samcu treba mjesecno minimum 1200 KM za dobar zivot u bilo kojem periodu godine... Kad radis, nemas kad zajebavat se kuhanjem, preracunavanjem kako jeftnije prezivit, idi radi pa idi zivi...
Samo pucaj visoko bajo moj
ja ću samo spomenuti ovo:

1. Kirija + režije 500KM na godišnjem nivou 6000KM ili 5 plata
2. Auto (pod uslovom da ga imaš) barem 1.800KM (Gorivo, registracija, održavanje, gume i sl.) ili 1.5 plata
3. Hrana hajde nek je 300KM za 12 mjeseci 3.600 KM ili 3 plate

Samo ove 3 stavake ti ode 10.5 plata i ostaje ti čak 1.800KM za sve ostalo u toj godini... Daleko je ovo od dobrog života - što je naslov teme. Ovih 1.200 ti može biti skoro pa dovoljno za dobar život ako si nakačen na roditeljsku sisu ili su ti poklonili stan/kuću što je opet ovo "nakačen na roditeljsku sisu" jer ga(je) nisi sam zaradio
Sve kontam, osim ovo pod 2.? Kako sa 1800KM pokriti gorivo, registraciju i gume, bez ičega ostalo? :?
VladaFBiH

#1844 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

chombe trajla be wrote:
VladaFBiH wrote: ja ću samo spomenuti ovo:

1. Kirija + režije 500KM na godišnjem nivou 6000KM ili 5 plata
2. Auto (pod uslovom da ga imaš) barem 1.800KM (Gorivo, registracija, održavanje, gume i sl.) ili 1.5 plata
3. Hrana hajde nek je 300KM za 12 mjeseci 3.600 KM ili 3 plate

Samo ove 3 stavake ti ode 10.5 plata i ostaje ti čak 1.800KM za sve ostalo u toj godini... Daleko je ovo od dobrog života - što je naslov teme. Ovih 1.200 ti može biti skoro pa dovoljno za dobar život ako si nakačen na roditeljsku sisu ili su ti poklonili stan/kuću što je opet ovo "nakačen na roditeljsku sisu" jer ga(je) nisi sam zaradio
Sve kontam, osim ovo pod 2.? Kako sa 1800KM pokriti gorivo, registraciju i gume, bez ičega ostalo? :?
pa išao sam s kokuznom varijantom :) 500KM registracija, gume 2 kom 150KM (računam da ne voziš neko bijesno auto kad imaš ovakva primanja - kada ne kupuješ gume vjerovatno ćeš u ovom iznosu nešto promijeniti na autu tako da sam ga stavio kao konstantu) i 150KM neko minimalno održavanje starijeg automobila bez vanrednih izdataka (ulje i filteri) i ostane ti 1.000KM za gorivo odnosno 83KM mjesečno što je skoro pun rezervoar nekog manjeg auta

Stvarni troškovi ovoga mogu biti značajno veći npr. ja trošim 200+KM na gorivo svaki mjesec, redovni servis cca 300-350KM, gume 1 kom 120+KM (ljetne + zimske) odnosno prosjek 2kom godišnje, registracija cca 600KM - samo ovo pobrojano je 2.400+300+240+600=3.540KM
VladaFBiH

#1845 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

mirsek wrote:
paladinka wrote:Naravno , ali to nebi trebala biti basa za izracunavanje , jer neko nasljeduje vise neko manje . I mora se racunati da se i troskovi nasljedjuju.
prihvatanjem nasljedstva prihvataš i sve dugove/obaveze te osobe npr. kredit
mirsek

#1846 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirsek »

VladaFBiH wrote:
mirsek wrote:
prihvatanjem nasljedstva prihvataš i sve dugove/obaveze te osobe npr. kredit
A to da, ali ako osoba nema nista upisano na sebi, onda nema nasljedjivanja kredita.
Russki

#1847 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Russki »

nepass1 wrote:
Russki wrote:
Jimmy McNulty wrote:Zavisi opet od insana do insana, ja od ponedjeljka nisam potrošio ni 5 maraka :lol: neko je skroman, nekome je 50 maraka dnevno malo.
Doduše da, ima smisla. Ovisi nekako sve o osobi, ali eto, ne volim to, al ajmo generalizirati. Bukvalno nije dovoljno.
nije kurac, zivio sam i sa manje plus ozenjen
Kakav je to život ?
ExNihilo

#1848 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by ExNihilo »

Nije tajna u skromnosti, nego u roditeljima.
nepass1

#1849 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by nepass1 »

Russki wrote: Kakav je to život ?
probaj :D sranje ali moze se kad se mora, 120 rezije ostalo da se jede, zaboravis kafe izlaske i bilo sta drugo.
mirsek

#1850 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirsek »

.
Last edited by mirsek on 06/09/2019 13:17, edited 1 time in total.
Post Reply