Dolazi ljeto - ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
commendatore

#1826 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by commendatore »

coco1 wrote:ja, na jettu, nabacih sve 4 91H EFFICIENTGRIP PERFORMANCE TL i prezadovoljan. isao do beca i nazad, jednostavno lijepe za cestu, a imao sam prilike voziti i po suhom i po kisi, jer me kroz hrvatsku uhvatio pljusak da su brisaci jedva uspjevali cistiti sajbu. imao sam dobre pireli, 2016 dot, sa dobrom sarom, ali pocele hucati, da je to bilo nepodnosljivo na vecim brzinama
kolkos vozijo 300-400km/h?

btw brao za izbor stavio si gume za dostavnjaka :mrgreen:
amar1994

#1827 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by amar1994 »

:lol: :lol:
coco1

#1828 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by coco1 »

.
Last edited by coco1 on 06/06/2018 18:05, edited 1 time in total.
coco1

#1829 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by coco1 »

coco1 wrote:
commendatore wrote:
coco1 wrote:ja, na jettu, nabacih sve 4 91H EFFICIENTGRIP PERFORMANCE TL i prezadovoljan. isao do beca i nazad, jednostavno lijepe za cestu, a imao sam prilike voziti i po suhom i po kisi, jer me kroz hrvatsku uhvatio pljusak da su brisaci jedva uspjevali cistiti sajbu. imao sam dobre pireli, 2016 dot, sa dobrom sarom, ali pocele hucati, da je to bilo nepodnosljivo na vecim brzinama
kolkos vozijo 300-400km/h?

btw brao za izbor stavio si gume za dostavnjaka :mrgreen:
vozio u rikverc :D

https://www.goodyear.eu/hr_hr/consumer/ ... 55615.html

edit: upoznaj se sa oznakama na gumama, pa donosi zakljucke kojim vozilima su namjenjene. za pocetak, prouci oznake TL i LT. slicno zvuce, ali su im znacenja sasvim razlicita
jefferson

#1830 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

Ja sam se prije nekih dvadesetak godina kleo u Good Year. Sad ih ne bi daljinskim dirnuo.
Dok su nove, OK su, problem je kada anbacis odredjenu kilometrazu.
drug_profi

#1831 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by drug_profi »

TL je koliko vidim oznaka za tubeless. Malo mi neobično da se to uopšte više naglašava jer ne vjerujem da za osobna vozila i dalje postoje tube type gume.
coco1

#1832 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by coco1 »

jefferson wrote:
Ja sam se prije nekih dvadesetak godina kleo u Good Year. Sad ih ne bi daljinskim dirnuo.
Dok su nove, OK su, problem je kada anbacis odredjenu kilometrazu.
vrijeme ce pokazati, vec sam s njima presao nekih 5000 km i zadovoljan sam. za sezonu predjem cca 25000 km, tako da cu vec iduce ljeto znati na cemu sam.

ljetne pireli, iz 2016., koje su dosle na autu kad sam ga kupio u oktobru, imale extra saru i dobro su se ponasale u voznji, ali stvarale ogromnu buku i samo iz tog razloga sam ih zamjenio.

za ove sam se najvise odlucio zbog 68 db, a imaju a za kisu i b za potrosnju. cesto putujem i zamorno je ako su gume bucne

edit:*dodatno je kod odluke pomoglo sto su u unitrade spustene sa 161 KM na 115 KM +, dobio original converse starke, tako da me guma dosla cca 95 KM pi komadu, sto je u rangu save i sl
vješalica

#1833 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by vješalica »

Ima li gdje kakvog popusta na zimske gume,ako se sad uzmu dok przi sunce? Ili su te cijene otprilike iste kod nas :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1834 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by konektovan »

vješalica wrote:Ima li gdje kakvog popusta na zimske gume,ako se sad uzmu dok przi sunce? Ili su te cijene otprilike iste kod nas :D
Pitanje je da li iko ima na stanju sad zimske gume, kad je ljetna sezona tek zapocela. :mrgreen: Obicno se oslobodi prostor za ljetne gume, ali mozda da pokušaš sa makbelom, unitrade, guma m, oni imaju nešto veće skladišne prostore pa je i moguce da nešto imaju.
drug_profi

#1835 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by drug_profi »

Moze se naci, ali ista je cijena.
Dzontra_Volta

#1836 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Dzontra_Volta »

Nije to K'o butik, pa da je jeftinija zimska roba ljeti.
Sad imaš na akciji ljetne gume koje su ostale u skladištu, jer je većina ljudi jos u aprilu i maju kupila ljetne gume.
Veći popust na zimske gume možeš očekivati u januaru.
NediM17

#1837 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by NediM17 »

Kad smo kod zimskih guma, izgleda da je Michelin spremio novi Alpin 6.
vješalica

#1838 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by vješalica »

Ma nako pitam,nista onda tamo nekad na jesen dok ne izbije guzva sa svih strana trknuti jedan dan kupiti i nabaciti kod vulkanizera
drug_profi

#1839 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by drug_profi »

vješalica wrote:Ma nako pitam,nista onda tamo nekad na jesen dok ne izbije guzva sa svih strana trknuti jedan dan kupiti i nabaciti kod vulkanizera
druga polovica oktobra, prije ni oni ne nabavljaju zimski asortiman. Naci ces samo lanjske gume, a nije ti u interesu da ih platis isto kao taze robu.
dzeno123

#1840 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by dzeno123 »

Rasjecem danas sportivu performance ljetnu, 205 55 16 odem u maju da kupim novu i nemaju ni jednu na stanju, zovem magbel kaze mozemo naruciti a meni auto treba zbog posla isti dan. Odem i kupim kalosu, pa majka mu stara ostavi 10 komada, nije januar.
Throttle

#1841 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Throttle »

Pa rijetki ce sad kupit ljetnu gumu a za iducu sezonu je vec proslogodisnja i nece je niko :thumbup:
Optimist

#1842 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Optimist »

Throttle wrote:Pa rijetki ce sad kupit ljetnu gumu a za iducu sezonu je vec proslogodisnja i nece je niko :thumbup:
Kako su se tebi Kelly pokazale ovoga ljeta?
Throttle

#1843 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Throttle »

Optimist wrote:
Throttle wrote:Pa rijetki ce sad kupit ljetnu gumu a za iducu sezonu je vec proslogodisnja i nece je niko :thumbup:
Ok guma za cijenu stvarno, na nizim temperaturama zna provrtit ako je pun gas, na kocenju nije nikako bilo problema. Kroz krivine isto sve ok. Nije u rangu continentala, blizu je Bridgestone Turanze. Ne trosi se brzo. 17ka je ispod 100KM i mislim da se za tu lovu tesko moze bolje proci a u tom cjenovnom rangu i nema bas nesto izbora. Kod mene je UHP model, imaju i HP za manje dimenzije.
Optimus09

#1844 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Optimus09 »

.
Me_again

#1845 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Me_again »

Throttle wrote:
Optimist wrote:
Ok guma za cijenu stvarno, na nizim temperaturama zna provrtit ako je pun gas, na kocenju nije nikako bilo problema. Kroz krivine isto sve ok. Nije u rangu continentala, blizu je Bridgestone Turanze. Ne trosi se brzo. 17ka je ispod 100KM i mislim da se za tu lovu tesko moze bolje proci a u tom cjenovnom rangu i nema bas nesto izbora. Kod mene je UHP model, imaju i HP za manje dimenzije.
Moram priznati da sam imao bolji dojam o tebi do sada, cuj Kelly je blizu Turanze ....
I Tigar je onda, vjerovatno, uz duzno postovanje Tigru.
Throttle

#1846 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Throttle »

Imao oboje :thumbup: Turanze 16ke, Kelly 17ke. Ne vidim neku bitniju razliku, obe provrte u slicnim situacijama, na kocenju nemam nekih zamjerki nijednoj. Pretjerano bucne nisu nijedne. Tigar nisam vozio, mozda valjaju mozda su smece, nemam pojma , zato o njima ne pisem. Mozes se slagat il ne, moje iskustvo je takvo, po meni Kelly nisu uopste lose za moje potrebe i na autu od 150KS a kad sam ih kupio bio sam skeptik jer do tada nisam imao iskustva. Pogotovo kad se u obzir uzme cijena. Bakir je trljao zimske isto, bile ok. Jesi ti vozio na Kellyju uopste pa zmas da ne valjaju?
Me_again

#1847 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Me_again »

Throttle wrote:Imao oboje :thumbup: Turanze 16ke, Kelly 17ke. Ne vidim neku bitniju razliku, obe provrte u slicnim situacijama, na kocenju nemam nekih zamjerki nijednoj. Pretjerano bucne nisu nijedne. Tigar nisam vozio, mozda valjaju mozda su smece, nemam pojma , zato o njima ne pisem. Mozes se slagat il ne, moje iskustvo je takvo, po meni Kelly nisu uopste lose za moje potrebe i na autu od 150KS a kad sam ih kupio bio sam skeptik jer do tada nisam imao iskustva. Pogotovo kad se u obzir uzme cijena. Bakir je trljao zimske isto, bile ok. Jesi ti vozio na Kellyju uopste pa zmas da ne valjaju?
Nemam iskustvo sa Kelly a nisam ni rekao da ne valjaju, samo mi je poređenje sa brendom koji ima i te kakvu tradiciju neprimjereno.
Presao sam sa Turanzom mnogo kilometara i smatram da je to guma hvale vrijedna za upotrebu za koju je namijenjena.
Ako je Kelly u tom istom rangu, ne znam sta da pričamo nego da odmah pošaljemo brzojav Bridgestone-u da zatvori svoje pogone :lol:
Throttle

#1848 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Throttle »

Na Kellyju gazim vec evo 12-13 hiljada a na Turanzi prešao bar 20tak,ne znam tačno. Kelly na Vektri karavan, Turanze 16ke na Korsi. Možda nemam neke uber mega giga zahtjeve kao većina čitača ove teme al meni i Kelly valja. Ne znam kakve će bit pred kraj al za sad imaju dosta šare, ovo im je treća sezona i ne bih bježao od kupovine istih. Sad što čitamo o držanju ceste kroz neke krivine i nekim proklizavanjima što većina forumaša iskusi sa nekim mlinovima sa ispod 100KS, ja očito nisam iskusio sa jačim autom iako se zna žešće vozit. Do 200 ne tresu a to sam probao, na kočenju drže dobro, na punom gasu prvom i drugom provrte pogotovo hladne i moje potrebe zadovoljavaju. Pa na behaćuningu me lik nekad uvjeravao da sportive ljetne na nekim nižim temperaturama provrti neki mlin u kliju, i to trećom brzinom, čini mi se sa 75 KS. I to nije da malo prokliže nego nemoguće vozit. To auto na snijegu ljetne jedva zavrti :lol: Roditelji kupili iste te sportive na auto, normalne gume, nikakvih problema. Sad ćeš me i ti isto uvjerit da je Kelly smeće, jel tako? Meni valjaju i tu sva priča završava. Nikakvu prednost Bridgestone na moj način vožnje nema, što ne znači da nije bolja guma. Nekom tamo..
Optimus09

#1849 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Optimus09 »

Znaci za slabija vozila(63hp) na brzini ispod 100 km/h nema potrebe za nekim skupljim gumama ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1850 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by _BataZiv_0809 »

Upravo, isto iskustvo sa brendovima kojima se ovdje narod smije. Probao sam sve varijante sa gumama i neke velike razlike na moj stil i nacin voznje nema.

Jos nisam skinuo zimnjace :mrgreen:
Locked