Deblokada Sarajeva???

Post Reply
crazy_diamond

#1826 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

PM72 wrote:Vjerovatno je u vrhu bilo nekih dogovora.Tipa Alija i Krajišnik ili Slobo i Franjo.Ispod nivoa generalštaba sumnjam da je bilo ikakvih dogovora.Osim šverca ili privatnih razmjena.A zaista je smiješno kako recimo Srbi opravdavaju svaki svoj vojnički neuspjeh ili pušionu na ratištu pričom da je bio neki dogovor ili milioni koje je Alija nekom dao da nešto ne padne...
Jes vala, presmijesne price mogli su al zaustavila ih politika,nato, alijine milijarde itd, a jos smjesnije su price o salavetama,kartama,dogovorima, a najsmjesnije su price koje ovdje vidimo koje herojsku i vanzemaljsku borbu za opstanak i slobudu svode na glupost, da su ljudi koji su branili zivot,mahalu i domovinu bili glupi sto su to radili jer nisu skontali da oni ginu bezveze dok su karte vec iscrtane i dok je sverc primarna a ne sekundarna pojava

Ove stvari ponajbolje je objasnio manojlo milovanovic, nacelnik staba vrs,kad mladic i karadzic s alijom pregovaraju u zenevi, a njega zovu non stop da pitaju kakva je situacija na terenu, teren i vojnici su svetinja, borci i njihova muda i mts su sve granice iscrtali, politicari su se samo potkusurivali
Mister Yes

#1827 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Mister Yes »

madner wrote: Njemci nisu pokusali zauzeti Staljingrad, jer ne bi bili zaustavljeni da su pokusali. :D
Jesu li Njemci imali neke strateške ciljeve u kojima je navedeno da neće zauzeti Staljingrad? :-D

Naime, Srbi u svom četvrtom strateškom cilju navode da im je cilj da rijeka Una bude granica. A to bi, da prostiš, značilo da im Bihać nije bio cilj:
"Četvrti strateški cilj je uspostavljanje granice na rijeci Uni i rijeci Neretvi"

:sax:
prog321

#1828 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Citiras Momira Bulatovica. Covjeka koji u jednom momentu govori o dogovoru 49:51, a u drugom negira genocid u Srebrenici,. :-)
Ako je neko rekao da je postignut tajni sporazum , to ne znaci da bi se sve strane drzale tog dogovora.
Primarni cilj srpskih snaga je bio Velika Srbija.
Mozda je zadnja opcija bila 49:51, ali to sigurno nije bio cilj zbog kojeg je Srbija krenula u pohod na BiH i Hrvatsku.
madner

#1829 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by madner »

Mister Yes wrote:
madner wrote: Njemci nisu pokusali zauzeti Staljingrad, jer ne bi bili zaustavljeni da su pokusali. :D
Jesu li Njemci imali neke strateške ciljeve u kojima je navedeno da neće zauzeti Staljingrad? :-D

Naime, Srbi u svom četvrtom strateškom cilju navode da im je cilj da rijeka Una bude granica. A to bi, da prostiš, značilo da im Bihać nije bio cilj:
"Četvrti strateški cilj je uspostavljanje granice na rijeci Uni i rijeci Neretvi"

Naravno, Staljingrad se u vecini Njemackih ciljeva opste ne spominje.

Opet dosao pucati autogolove? :D
Mister Yes

#1830 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Mister Yes »

Skupština RS-a
Osma sjednica, 25. februar 1992. Milutin Najdanović:
Buduća srpska država ne smije da bude geografski monstrum, da jedan kraj ne može da saobraća s drugim, da bude država sa Bangladešom. To što mi moramo da učinimo već danas, to je da se sprskom narodu predoči da mora da bude spreman da će doći do mijenjanja teritorija, do preseljenja stanovništva. Iako se danas poteže floskula 'izdaje srpskog naroda'. Ma koliko to bilo bolno, globalni ciljevi nacija moraju biti na prvom mjestu. Moramo da budemo spremni da damo neke kamenjare u Krajini za druge kamenjare
I BOGAMI DADOSTE :izet:

ista sjednica, Milovan Bjelošević:
Htio bih da apostrofiram prostor Sjeverne Bosne kao most između Krajine i Srbije. Predlažem da veoma ozbiljno predložite gospodi Hrvatima u BiH, koji su svakako sastavni dio HDZ Hrvatske, zamjenu stanovništva na sjeveru BiH kako bi taj prostor od Knina do mora bio čist.

ista sjednica,Radovan Karadžić:
Taj kraj tamo Posavina biće najteže riješiti jer HDZ polaže neko istorijsko pravo s obzirom na banovinu. Tu ćemo morati da nađemo neke kompromise i da izvršimo neka usklađivanja kako bi taj koridor mogao naš da bude.

Deveta sjednica, sastanak poslaničkog kluba, 28. februar 1992. Radovan Karadžić:
A nama nije cilj da Hrvatska ne može da postoji. Nama je cilj da se i Hrvatska zaokruži, a i svakom Srbinu je jasno da Hrvati i Srbi ne mogu u zajedničkoj državi. Malo smo razmatrali na kojim principima bi se mogli razriješiti srpsko-hrvatski odnosi uopšte s obzirom na krajine. Oni misle da bi najbolje bilo preseljenje stanovništva. Od toga se kosa diže na glavi Evropljanima. Oni smatraju da tamo živi između 150 i 250.000 Srba u kršu, da su jako siromašni itd. I da bismo mi dali najbogatija imanja u Vojvodini. To izvan BiH bilo je kao neko pipanje pulsa. Oko Bosne i Hercegovine oni su potpuno saglasni, i to se vidjelo.

Sedamnaesta sjednica, 24–26. jul 1992. Karadžić:
Mi danas kontrolišemo cijelu svoju teritoriju, možda kontrolišemo i ponešto teritorije koja bi pripala ili koja će pripasti, ako pogodbi bude, drugim nacionalnim zajednicama

Ista sjednica, Biljana Plavšić:
Ako pođemo od toga da neprijatelju nešto poklonimo, ko bi onda imao smjelosti da objasni našim ljudima da napuste ono što već imaju?
NIKO NE BI IMAO TE SMJELOSTI BILJANA. ZATO STE MORALI ČITAVU PREDSTAVU DA ODIGRATE I DA TO "VOJNO IZGUBITE". I HRVATI SVOJU ULOGU (POSAVINA) I BOŠNJACI SVOJU (SREBRENICA I ŽEPA).

Trideset treća sjednica, 20–21. jul 1993. Karadžić:
Možda ćemo morati praviti neke ustupke u samom djelu Sarajeva da bi Podrinje ostalo naše, jer značaj Drine za Republiku Srpsku i za srpski narod je ogroman i konačno, jedan od strateških ciljeva da Drina ne bude granica, to smo donijeli ovdje u ovoj skupštini

Trideset sedma sjednica, 10. januar 1994. Karadžić:
Makar i da spadnemo na 50 i koji procenat, mi treba da budemo presrećni i prezadovoljni, to je Dušanovo carstvo, ne budemo li bili zadovoljni zbog nekog potoka, pa čak zbog neke varošice, mi rizikujemo da izgubimo sve

ista sjednica, Predsedavajući Krajišnik:
Vjerujte da bi najveća tragedija bilo kada bi Muslimani prihvatili sada da žive sa nama skupa. Ja samo to ne bih prihvatio, a prihvatio bih manji procenat nego što sada imamo

Četrdeseta sjednica, 10–11. maj 1994. Karadžić:
da se Sarajevo definitivno podjeli i teritorije kompaktiraju, pa ćemo mu za kvadratni metar brda između Vogošče i Visa, uzeti kvadratni kilometar na Drini.

Četrdeset druga sednica, 18–19. jul 1994. General Tolimir:
Teritorijalno rješenje pretpostavlja iseljenje preko 300.000 Srba, uključujući one koje moraju napustiti prostore koji pripadaju našim neprijateljima, kao i onaj dio Srba koji je već jednom izašao na teritorijom pod kontrolom naših neprijatelja i ovo podrazumijeva i proces iseljavanja iz RSK, obzirom da već ima takvih indikatora

ista sjednica, Karadžić:
Mi sasvim signurno znamo da moramo nešto da damo, to je van svake sumnje, ukoliko hoćemo da ostvarimo prvi strateški cilj, a to je da se ratosiljamo neprijatelja iz kuće, a to je Hrvata i Muslimana da ne budemo više zajedno u državi

Treća vanredna sjednica, 23–24. maj 1995. Karadžić:
Oko Zapadne Slavonije mi smo rekli predsjedniku Miloševiću da je to katastrofa za sve nas, da smatramo da smo svi odgovorni, da takav pokolj itd. On je negirao i rekao poginulo je 200 ljudi, mi smo rekli, daj Bože da je 200, mada je i 200 strahota, mi smo kazali da se plašimo da je između dvije i tri hiljade. Oni su rekli da je to isto tako bilo izazivanje Hrvata, da je tu trebalo biti mirniji i lukaviji, nisu prihvatili da je otvaranje auto-puta za to odgovorno, ali u cjelini mi smo osjetili da Srbija oseća neku krivicu za to a nije odlučna da nešto učini.
Mi smo tražili da mi idemo na Orašje, a 11. korpus da ide na Spačvanske šume i da se sretnemo i da otcijepimo toliko parče Hrvatske i naplatimo, a povežemo Istočnu Slavoniju sa RS, predsjednik Milošević nije bio za to, i jednostavno nemamo tamo tu vrstu podrške koja je za to da se mi izborimo za državu i ujedinimo

Pedeset prva sjednica, 14–15. jun 1995. Karadžić:
Moram da kažem da smo mi odlučili da se zaoštravanje i Vrhovna komanda i ja kao komandant i sa GŠ smo usaglasili da je nama najlošiji rat niskog intenziteta, dugog trajanja itd. i da moramo zagrijati situaciju, stvoriti usijanu atmosferu i dramatizovati, zaprijetiti eskalacijom itd. jer smo primjetili kada god mi napadamo na Goražde, na Bihać ili kada se oko Sarajeva zaoštri, da onda ide međunarodni pritisak da se diplomatska aktivnost ubrza.
EVO ČOVJEK VAM OTVORENO REKAO ZAŠTO JE NAPADAO BIHAĆ :wink:

Pedeset druga sednica, 6. avgust 1995. Vladika Atanasije:
Greška Karadžića suviše vezivanje za politiku Slobodana Miloševića, greška Mladića što još uvijek sprovodi jednu komunističku politiku, to je moj zaključak lični. Gospodo, toga gospodina iz Dedinja 1991. krajem, kada je već u oktobru i novembru potpisan takav plan, pa sada kasnije obelodanjen. Milan Babić je tada još slušao, sada ga ponovo sluša, ne vredi i kada je rekao osim Srbije i Crne Gore sve će ovo drugo pojesti crni mrak

Ista sjednica, Karadžić:
Meni je lično Milošević rekao, bio mi je Cimerman (ambasador SAD u Bosni i Hercegovini 1992. godine), traži da vas ugušim, traži da zatvorim granicu na Drini. Nikada ja svoj narod ugušiti neću. Ja sam to zapamtio i računao sam na to, i nikada nisam mogao posumnjati da će zatvoriti granicu na Drini, jer on rekao da nikada ugušiti neće svoj narod i oslonio sam se na tu njegovu riječ i svi smo se oslonili i vama sam prenio. Jedino na jednoj, prije 4. avgusta, na jednoj skupštini sam rekao, ostat ćemo sami, kada smo odlučivali hoćemo li prihvatiti plan Kontakt-grupe ili nećemo. Do tada nisam ni sanjao da će nas ostaviti.

Pedeset treća sjednica, 28. avgust 1995. Krajišnik:
Moramo imati kompaktnu teritoriju, neka je ona i manja, opet ćemo razgovarati, ali ona mora biti kompaktna. Mi smo imali na tri djela pocjepanu državu.

Pedeset četvrta sjednica, 15–16. oktobar 1995. Nedić:
Mi u ovom momentu možemo da očekujemo pomoć koju prizivamo cijelo vrijeme iz Jugoslavije samo, po meni, u onome što se zove dobrovoljci. Znači, dobrovoljna vojska i dobrovoljno davanje materijalnih sredstava. Ti dobrovoljci koje predvodi Željko Ražnjatović kao patrioti, čuo sam da su napravili dosta toga uspješnog, međutim, u izlaganju generala Milovanovića, oseća se da se i to ne prihvata, odnosno da se ne prihvata ni takva vrsta pomoći, pa me isto i to čudi.
ČUDI SE ČOVJEK :D

Pedeset četvrta sJednica, 15–16. oktobar 1995. Djurić:
Arkan je u službi politike Beograda, koliko ja znam, inače ne bi egzistirao, u kojoj bi pravnoj državi egzistirala neka paravojna formacija itd. On u funkciji nije došao da pomogne nama nego da izvrši funkciju iz Beograda. On je poslat iz Beograda po nekom, je li de, da nama pomogne, a da ne provede onu politiku koju je došao. Ne bi se smio vratiti u Beograd.

Pedeset peta sJednica, 22–23. oktobar 1995. Djurić:
Predsjednik Krajišnik je rekao da je Milošević spriječio ofanzivu da nismo mogli uzeti Bihać
EKŠI :D

Pedeset peta sjednica, 22–23. oktobar 1995. Rašula:
Gospodin Stanišić, koji je iznio neke stvari koje smo mi naslućivali, ali koje su potvrdile naša saznanja, a ovo bila je stalna dilema, ko je zaustavio osvajanje Bihaća.
AMA ŠTA IM JE VIŠE? :lol:
Last edited by Mister Yes on 07/10/2015 00:37, edited 2 times in total.
Fudo387

#1831 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Fudo387 »

madner wrote:
Mister Yes wrote:

Naravno, Staljingrad se u vecini Njemackih ciljeva opste ne spominje.

Opet dosao pucati autogolove? :D
Pa kojeg su ga djavla onda napadali? Citava Armija se smrzla tamo...'nako?
madner

#1832 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by madner »

Da poraze protivnika naravno.
Moze ti politicki cilj biti da zauzmes ulicu, ali ako protivnik ne zeli da prestane da ratuje, moras ici dalje kako bi mu slomio volju za otporom.

Njemacki planovi okupacije i kolonizacije su bili dosta skromniji od dometa Wehrmachta.
Mister Yes

#1833 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Mister Yes »

Sa jednog srpskog foruma:
A o izdaji u Krajini sam pričao sa borcima iz Jajca, Mrkonjića i Šipova. Jedan od njih mi je rekao:

Brate, tuku nas svaki dan i noć sa artiljerijom a naša artiljerija ćuti. Oni krenu sa pješadijom vidiš ih sve, čak se i ne kriju baš tako mnogo. Mi zovemo komandu ali se niko ne javlja. Nema naše artiljerije da ih poklopu, ni otkuda se niko ne javlja, pa mi na kraju pobjegnemo kud koji mili moji. U povlačenju naiđemo na položaje gdje je trebala biti artiljerija, ali tamo nema ničega. Tek kasnije saznamo da je sve odvučeno još prije par dana
Fudo387

#1834 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Fudo387 »

Mister Yes wrote:Sa jednog srpskog foruma:
A o izdaji u Krajini sam pričao sa borcima iz Jajca, Mrkonjića i Šipova. Jedan od njih mi je rekao:

Brate, tuku nas svaki dan i noć sa artiljerijom a naša artiljerija ćuti. Oni krenu sa pješadijom vidiš ih sve, čak se i ne kriju baš tako mnogo. Mi zovemo komandu ali se niko ne javlja. Nema naše artiljerije da ih poklopu, ni otkuda se niko ne javlja, pa mi na kraju pobjegnemo kud koji mili moji. U povlačenju naiđemo na položaje gdje je trebala biti artiljerija, ali tamo nema ničega. Tek kasnije saznamo da je sve odvučeno još prije par dana
Aufff...nabrale ga picke i onda te nije bilo ovog, te nije bilo onog.
Sto se njihove artiljerije tice, ja sam prvi dan po dolasku u Kljuc mislio da sam krocio u sred dzehenema.
Pusti njihovu suplju.
Walther

#1835 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Walther »

Fudo387 wrote:

Sto se njihove artiljerije tice, ja sam prvi dan po dolasku u Kljuc mislio da sam krocio u sred dzehenema.
Pusti njihovu suplju.
Sve i da ima obicno su to starci/kuhari i bla bla bla, zavera bla bla bla bla. Sve se moglo al se eto nije. Izdaja i sve to....

Topovi, pamovi, patovi, tenkovi qurtzi palci na broju... Srbi ginu ali Alije je ipak sve dogovorio. Ko nas bre zavadi prica.
Last edited by Walther on 07/10/2015 07:45, edited 1 time in total.
Walther

#1836 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Walther »

Mister Yes wrote:Evo ga i link:

https://www.youtube.com/watch?v=2dl5uBWCniw

Znači gledamo šta kaže čovjek od pete minute na ovom video uradku:

Profesor: Došla je jedna karta, koja je crtana u Beogradu inkognito, zna se ko je crtao, zapravo ja sam saznao tek poslije Daytona
Voditeljica: Recite nam?
Profesor:Pa crtali su Karađić i Krajišnik tu kartu, koju su kasnije predali Miloševiću, gdje je dato 12 krajiških opština. To se desilo u prvoj polovini 1994-te godine
Voditeljica: Znači prije nego tog pada tih 12 krajiških opština?
Profesor: U prvoj polovini 1994-te godine

Pametnom dosta
Citirati Bulatovica & delagaciju "RS" u emisije "RTRS"... Priceless :-)
Walther

#1837 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Walther »

Mister Yes wrote:

Jok... 4 godine su kampirali oko Bihaca zbog dosade. Od pocetka je Bihac bio strateski cilj i kljuc svega. Zbog BL, zbog spajanja sa "RSK", zbog ...
Repetitor

#1838 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Repetitor »

Samo zelim da ponovim da je Alija bio jedan glupan i grobar svoga naroda. A i vidi se da mu je sin ucio zanat od njega.Nazalost.

Ne vezano za temu,ali kao sto neko rece,uzalud tolike zrtve i razaranja,a sve iscrtano unaprijed. Karali su ga i srbi i hrvati,i medjunarodna zajednica i ostatak svijeta.On bio tupan i ostao.I zajebo cijeli patriotski front.
Walther

#1839 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Walther »

Repetitor wrote:Samo zelim da ponovim da je Alija bio jedan glupan i grobar svoga naroda. A i vidi se da mu je sin ucio zanat od njega.Nazalost.

Ne vezano za temu,ali kao sto neko rece,uzalud tolike zrtve i razaranja,a sve iscrtano unaprijed. Karali su ga i srbi i hrvati,i medjunarodna zajednica i ostatak svijeta.On bio tupan i ostao.I zajebo cijeli patriotski front.
Lako je biti general poslije bitke.
Mister Yes

#1840 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Mister Yes »

Walther wrote: Jok... 4 godine su kampirali oko Bihaca zbog dosade. Od pocetka je Bihac bio strateski cilj i kljuc svega. Zbog BL, zbog spajanja sa "RSK", zbog ...
:lol: zar još ima naivnih koji misle da je Beogradu bilo stalo do RSK? :lol:

Pa Beograd se te teritorije odrekao još prije drugog svjetskog rata (sporazum Cvetković-Maček). 1992-ge Skupština RS-a kao strateški cilj srpskog naroda navodi granicu na Uni. Znate li djeco gdje je Una? Knin i okolina padoše za jedan dan. Istočna Slavonija predata u Daytonu bez sekunde razmišljanja. Koliko naivan i glup moraš biti da smatraš kako je RSK bila bitna za Beograd? :-)
Walther

#1841 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Walther »

Mister Yes wrote:
Walther wrote: Jok... 4 godine su kampirali oko Bihaca zbog dosade. Od pocetka je Bihac bio strateski cilj i kljuc svega. Zbog BL, zbog spajanja sa "RSK", zbog ...
:lol: zar još ima naivnih koji misle da je Beogradu bilo stalo do RSK? :lol:

Pa Beograd se te teritorije odrekao još prije drugog svjetskog rata (sporazum Cvetković-Maček). 1992-ge Skupština RS-a kao strateški cilj srpskog naroda navodi granicu na Uni. Znate li djeco gdje je Una? Knin i okolina padoše za jedan dan. Istočna Slavonija predata u Daytonu bez sekunde razmišljanja. Koliko naivan i glup moraš biti da smatraš kako je RSK bila bitna za Beograd? :-)
Ma jok, Beograd je bio pod sankcijama zbog Singapura. Beograd je novac, ljudstvo i tehniku slao u Finske i nikako u "RSK". To su naravno sve spontano odradili lokalni cobani. Tito dragi.... Knin i okolina padose jer su postali teret Slobodnu nakon odbijanja Z4. Da su prihvatili danas bi imali "RS" u RH.
Popusti sa tom cetnickom pricom i "belosvetskim zaverama". Nista na Balkanu nije bilo "od pocetka" vec je tu bili dosta improvizacija, prevara, natezanja, ... Kako je plan Velike Srbije (Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica) tako se i granica pomicala. "RSK" svakako jeste bila JAKO bitna za granice Velike Srbije.
Mister Yes

#1842 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Mister Yes »

LBVIEW wrote: Najsmjesnije su ove naknadne konstrukcije kojim se pokusava opravdati svaki poraz.
Da prvo definišemo dva terimina da bih lakše objasnio šta želim reći:
teorija dogovora---teorija po kojoj je bio (barem dijelom) dogovoreni rat i po kojem su teritorijalna osvajanja rezultat dogovora a ne toga što je neko nekoga izdominirao
teorija čiji je veći----teorija po kojoj nije bilo dogovora već su teritorijalna osvajanja rezultat nečije dominacije na nekom frontu.

Ako "teorija dogovora" opravdava srpske poraze onda na isti način "teorija dogovora" opravdava i bošnjačke i hrvatske poraze:
-ne bi mi izgubili Srebrenicu i Žepu da nije dogovoreno
-mi bi deblokirali Sarajevo da nije bilo dogovoreno da bude blokirano
-ne bi pala posavina da nije bilo dogovora

Isto tako, ako "teorija dogovora" umanjuje naše pobjede onda umanjuje i njihove pobjede.

Ipak, ono što je najvažnije, "teorija dogovora" jedina dugoročno vodi do pomirenja naroda na ovim prostorima. A valjda bi to trebalo biti cilj svima koji su protiv podjela? :?

Pitaš se kako? Pa tako što "teorija dogovora" pravi front "svi narodi protiv svih političara" dok "teorija čiji je veći" pravi front između naroda međusobno. Dakle "teorija čiji je veći" kao što joj samo ime govori dovodi do prepucavanja i takmičenja ko je jači i ko je koga kad više naguzio/nadjačao. Ovo dalje vodi do širenja mržnje a onaj nadjačani onda mašta o osveti a onaj koji je nadjačao kako će opet nadjačati jer je eto sila. Pa se onda to proširuje i dalje na prošlost pa jedni ističu da su im ovi drugi nekad bili kmetovi a drugi ističu kako su ovi prvi ustvari od njih nastali i to tako što su izdali veru itd. Sve je to prepucavanje na liniji čiji je veći i vodi samo daljoj mržnji.

Za razliku od toga, "teorija dogovora" vodi tome da se svi narodi osjećaju prevarenim od vođa koji su se dogovorali a mi svi "đaba ginuli". Ovo u konačnici može voditi do revolucije i ujedinjenja svih naroda ako osjete da su svi zajedno žrtve političara koji se bogate na njihov račun a njih drže u paklu mržnje i prepucavanja.

Naravno, većina ljudi nije sposobna ovo razumjeti. Zato imamo ovdje na forumu neke dokazane patriote koji se svim srcem bore protiv "teorije dogovora" a na drugim temama zagovaraju jedinstvo i državu bez podjela. Radi se naravno o kratkovidim osobama koje nisu sposobne od drveta da vide šumu.
Walther

#1843 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Walther »

Mister Yes wrote::lol: zar još ima naivnih koji misle da je Beogradu bilo stalo do RSK? :lol:
Jok...

STENOGRAFSKE BELEŠKE SA SEDNICE VRHOVNOG SAVETA ODBRANE ODRŽANE 10. FEBRUARA 1993. GODINE

Što sе tiče Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, naša ogromna materijalna sredstva tamo odlaze. Sve ono što šaljemo moramo da nadoknadimo na našem tržištu - hrana, rezervni delovi, municija, odeća itd. U Vojsci Republika Srpska nalazi se 2.500 naših starešina. One su sa tog prostora, ali i iz naših jedinica. One će nakon tri-četiri meseca da se vrate ovde; poslaćemo druge itd. U vojsku Republike Srpske Krajine poslali smo 700 starešina - i sada se nalaze tamo; oni su dobrovoljci i iz tih krajeva. Pripremili smo, obukli, naoružali 3000 dobrovoljaca koji su upućeni u Republiku Srpsku Krajinu. Koliko je meni poznato, ovde nema nijednog vojnika koji je stranački opredeljen. Rekli su mi da se dobro bore, da su zadovoljni sa moralom, borbenom sposobnošću.
Photo: Cropix/ Nikola Vilić

Gospodine Predsedniče, svakodnevno dobijamo veliki broj zahteva za municiju, naoružanje. Ono što možemo, mi šaljemo. Veliki su zahtevi za pešadijskom municijom, ali to treba i plaćati. Pare koje dajemo za Republiku Srpsku i Republiku Srpsku Krajinu treba da dobijemo nazad da bismo mogli da kupujemo za naše potrebe. Gospodin Predsednik Srbije je učinio velike napore; mi smo sa Vladom Srbije raščistili i rešavamo te probleme. Zajednički pravimo suve obroke; poslali smo im 68 hiljada suvih obroka u Krajinu. Dali smo kompletnu opremu za formiranje jednog korpusa. Najveći problem je u nabavci artiljerijske municije i tenkovske municije. To radimo raznim kanalima - negde nam nešto uspeva, negde ne; sve se to plaća u dolarima ili u razmeni. Imamo dosta pešadijske municije u Luci Bar; mislimo da to uzmemo. Gospodari te municije žele da im to platimo u bakru i u drvetu.

MILORAD DRAGOJEVIĆ: Ovde su iskazane neke cifre, o kojima očekujem da ćete se izjasniti. Mi smo naveli za određene stvari koje su nam veoma hitne, gde smo predvideli određena sredstva, to je ukupna cifra od 398 milijardi. To mora da uđe u onaj rebalans budžeta koji moramo raditi zbog ostalih stvari. To su stvari koje je vojska iskazala da su hitna. Ovo što je rekao general Panić - mi pokušavamo sa dve zemlje, da nam one to dostave; idemo veoma tajnim postupkom; to nisu male cene; bez obzira da li ćemo to dobiti – to ćemo platiti u dolarima. Molio bih da se o ovim ciframa nešto kaže, van Krajine.

RADOJE KONTIĆ: Problem je izuzetno složen. Troškovi vojske su daleko najveća stavka u budžetu federacije. Naravno, nikakve konsolidacije budžeta federacije ne može da bude u situaciji troškova koje momentalno mora da podnese budžet federacije. Mi imamo privremeno finansiranje za prvi kvartal ove godine. Prema tom finansiranju, imamo za vojsku 50% ukupnog budžeta - za tekuće finansiranje, ili 570 milijardi; od toga je 40% primarna emisija ili negde oko 240 milijardi za prvi kvartal (...) Iz primarne emisije de facto treba za prvi kvartal da damo 320 milijardi dinara za potrebe ova dva aspekta vojske, i to pri inflaciji od 15% mesečno. U narednih nekoliko mjeseci inflacija će biti preko 100%. Ukupno do sada je emitovano iz primarne emisije svega 80 milijardi; zbog visoke inflacije smo imali nešto veće, a realne izvore. Ali, kada izvršimo rebalans, stvari se vraćaju na svoje mjesto znači, opet moramo vratiti na primarnu emisiju. Sa takvom primarnom emisijom imamo ovako katastrofalne rezultate. Pored toga, Vojska traži nove potrebe koje se kreću - hvata me panika - oko 800 miliona dolara za ovu godinu; 36 miliona dolara odmah. O idućoj godini da ne govorim za municiju i naoružanje 400 miliona dolara; da li je to novi zahtev ili se to kreće u okviru postojećeg zahteva?

Za Martića i Rokija veći budžet od budžeta SR Jugoslavije: Dani slobode za ratnog zločinca
Photo: EPA
Na sve ovo dolazi Republika Srpska Krajina. Ona je tražila 341 milijardu dinara, a ukupno budžet Savezne Republike Jugoslavije iznosi 320 milijardi mesečno! Generalštab je ocijenio da njima treba 160 milijardi mjesečno - sve iz primarne emisije. Mi uopšte nemamo realnih izvora. Naša proizvodnja i dalje pada. Po svim ovim proračunima, društveni proizvod Jugoslavije je već pao na 1500 dolara; materijalne rezerve su iscrpljene; vojne rezerve su iscrpljene. Na kraju svega toga, dođe - ukoliko treba pomoći vojsku Republike Srpske, onda to mora opet iz posebnih izvora, jer vojska nema sredstava za te svrhe, to je dodatno. Gospodo, prema ovome, trebalo bi mjesečno da emitujemo oko 500 milijardi iz primarne emisije! Tvrdim vam, za četiri-pet mjeseci bićemo u situaciji da “Topčider” neće moći toliko novca da štampa. Situacija je više nego tragična.

Ovdje su dvije stvari mnogo bitne: da se u maksimalno mogućoj mjeri izvrši redukcija na svim stavkama; zatim, da vidimo da li negdje u svijetu možemo dobiti neke kredite - od Rusije? Ne znam šta je granica bezbjednosti zemlje, ali ja govorim sa materijalnog aspekta i posledica koje bi primarna emisija mogla da ima na realne tokove. Na taj način, naš budžet do kraja godine biće iz primarne emisije; čim nemate roba, to će da se brzo pretvori u trku cijena i roba.

DOBRICA ĆOSIĆ: Ko kontroliše upotrebu sredstava koja dajemo Krajinama? Znamo li zašto se upotrebljavaju ta sredstva? Kako to - Krajina je "teža" od države?

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Ratuje se tamo. Mora da se stane sa ratom!

MOMIR BULATOVIĆ: Budžet Srpske Krajine je za našu Vladu bio teži od budžeta Republike Crne Gore; sada smo došli do toga da je teži od budžeta SR Jugoslavije.

p.s.: popusti sa salonskom pricom
Walther

#1844 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Walther »

Mister Yes wrote:Ipak, ono što je najvažnije, "teorija dogovora" jedina dugoročno vodi do pomirenja naroda na ovim prostorima. A valjda bi to trebalo biti cilj svima koji su protiv podjela? :?
Takve gluposti vode relativizacije odgovornosti i novog genocida. Dugorocno jedina mogucnost za miran suzivot je priznanje i pokajanje Srbije za rat u BIH.
Last edited by Walther on 07/10/2015 09:19, edited 1 time in total.
LBVIEW

#1845 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by LBVIEW »

Fudo387 wrote:

Pusti njihovu suplju.
Ovog delegata treba upitati sta bi na Donjem Vakufu,Vlasicu,Vozuci i Treskavici u isto vrijeme kad su dobili po njonji u Krajini. :D
I tu je ,izgleda, bio dogovor,kako bi drugacije i moglo jer je opcepoznata stvar da 'rabra serpska vojska zna da se bije. :D
Btw.,kad vec gusla o Bihacu,nek' se prisjeti 94-e(operacija "Breza") i kako je pokusaj presijecanja enklave zavrsio-proglasenjem "dana zalosti" u Bosanskom Novom. :izet:
Mister Yes

#1846 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Mister Yes »

Walther wrote: Ma jok, Beograd je bio pod sankcijama zbog Singapura. Beograd je novac, ljudstvo i tehniku slao u Finske i nikako u "RSK".
Pa naravno da im je RSK trebao da prisile Tuđmana da im pomogne u BiH. Kad im je pomogao, vratili su RSK Tuđmanu sve po dogovoru :roll:

Da li bi uopšte pala Posavina da Milošević nije imao RSK u svojim rukama da se cjenka sa Franjom?
Last edited by Mister Yes on 07/10/2015 09:22, edited 1 time in total.
LBVIEW

#1847 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by LBVIEW »

Mister Yes wrote:
LBVIEW wrote: Najsmjesnije su ove naknadne konstrukcije kojim se pokusava opravdati svaki poraz.
Da prvo definišemo dva terimina da bih lakše objasnio šta želim reći:
teorija dogovora---teorija po kojoj je bio (barem dijelom) dogovoreni rat i po kojem su teritorijalna osvajanja rezultat dogovora a ne toga što je neko nekoga izdominirao
teorija čiji je veći----teorija po kojoj nije bilo dogovora već su teritorijalna osvajanja rezultat nečije dominacije na nekom frontu.

Ako "teorija dogovora" opravdava srpske poraze onda na isti način "teorija dogovora" opravdava i bošnjačke i hrvatske poraze:
-ne bi mi izgubili Srebrenicu i Žepu da nije dogovoreno
-mi bi deblokirali Sarajevo da nije bilo dogovoreno da bude blokirano
-ne bi pala posavina da nije bilo dogovora

Isto tako, ako "teorija dogovora" umanjuje naše pobjede onda umanjuje i njihove pobjede.

Ipak, ono što je najvažnije, "teorija dogovora" jedina dugoročno vodi do pomirenja naroda na ovim prostorima. A valjda bi to trebalo biti cilj svima koji su protiv podjela? :?

Pitaš se kako? Pa tako što "teorija dogovora" pravi front "svi narodi protiv svih političara" dok "teorija čiji je veći" pravi front između naroda međusobno. Dakle "teorija čiji je veći" kao što joj samo ime govori dovodi do prepucavanja i takmičenja ko je jači i ko je koga kad više naguzio/nadjačao. Ovo dalje vodi do širenja mržnje a onaj nadjačani onda mašta o osveti a onaj koji je nadjačao kako će opet nadjačati jer je eto sila. Pa se onda to proširuje i dalje na prošlost pa jedni ističu da su im ovi drugi nekad bili kmetovi a drugi ističu kako su ovi prvi ustvari od njih nastali i to tako što su izdali veru itd. Sve je to prepucavanje na liniji čiji je veći i vodi samo daljoj mržnji.

Za razliku od toga, "teorija dogovora" vodi tome da se svi narodi osjećaju prevarenim od vođa koji su se dogovorali a mi svi "đaba ginuli". Ovo u konačnici može voditi do revolucije i ujedinjenja svih naroda ako osjete da su svi zajedno žrtve političara koji se bogate na njihov račun a njih drže u paklu mržnje i prepucavanja.

Naravno, većina ljudi nije sposobna ovo razumjeti. Zato imamo ovdje na forumu neke dokazane patriote koji se svim srcem bore protiv "teorije dogovora" a na drugim temama zagovaraju jedinstvo i državu bez podjela. Radi se naravno o kratkovidim osobama koje nisu sposobne od drveta da vide šumu.
Znaci,zajebi historijske cinjenice i zbog "pomirenja" promoviraj teoriju "dogovora"? :D
Mister Yes

#1848 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Mister Yes »

LBVIEW wrote: Znaci,zajebi historijske cinjenice i zbog "pomirenja" promoviraj teoriju "dogovora"? :D
Ja vjerujem da su teritorije razmjenjenje 100% iskreno. Ali i da ne vjerujem, promovirao bih ovu priču jer samo ova priča vodi do pomirenja.
Walther

#1849 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Walther »

Mister Yes wrote:
Walther wrote: Ma jok, Beograd je bio pod sankcijama zbog Singapura. Beograd je novac, ljudstvo i tehniku slao u Finske i nikako u "RSK".
Pa naravno da im je RSK trebao da prisile Tuđmana da im pomogne u BiH. Kad im je pomogao, vratili su RSK Tuđmanu sve po dogovoru :roll:
A Z4 je bila sala? Zajebancija... Znas li da je to znacilo za RH? "RSK" je bio prvi pokusaj "Velike Srbije", pa kad pao plan A onda se preslo na B (Z4), pa na C, D, ... Nije Tudjman "njima" pomogao u BIH vec je Tudjman poceo divljati zbog politike Zapada do Srba.
Walther

#1850 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Walther »

Mister Yes wrote:
LBVIEW wrote: Znaci,zajebi historijske cinjenice i zbog "pomirenja" promoviraj teoriju "dogovora"? :D
Ja vjerujem da su teritorije razmjenjenje 100% iskreno. Ali i da ne vjerujem, promovirao bih ovu priču jer samo ova priča vodi do pomirenja.
Ti mozes vjerovati u Djeda Mraza ako zelis. 100% iskreno ali promovisati neke jako cudne cetnicke price je ofirno.
Post Reply