Hafizović: Nemjerljiva je uloga Mustafe Cerića u dijeljenju i zavađanju Bošnjaka
A. A. 28/09/2013
pošto je intervju podugačak, prenijeću samo najzanimljivije detalje:
Zahvalnost medijima
Ovdje je riječ o ljudima kojima nije dovoljno dobar svijet koji je Bog stvorio, pa bi ga oni na svoju ruku popravljali i prepravljali; njima ni Poslanik islama (a.s.) nije dovoljno dobar onakav kakav jest, pa od njega svaki dan prave karikaturu goru od svake karikature kojom njegovu plemenitu poslaničku osobu, pod krinkom slobode govora, prikazuju neki islamofobični časopisi na Zapadu; njima nije dovoljno dobar islam kojeg je donio Poslanik islama (a.s.), a koji promovira mudrost, znanje, napredak, duhovnu radost, slobodu, demokratiju, ljudska prava, socijalnu pravdu i slične vrijednosti koje je Bog vrlinom ove plemenite ideje otkrio civilizaciji krunskog Božijeg stvorenja, pa nam nastoje, ne birajući sredstva, nametnuti svoju depresivnu i militantnu interpretaciju islama koja bezmalo graniči sa terorizmom. Njima nije dovoljna kur'anska Objava, poslanička Predaja i islam, pa većma istrajavaju, i to pod svaku cijenu, ne na mezhepskom pluralizmu kao znaku milosti Božije u muslimanskoj zajednici, kako je to naglašavao Poslanik islama (a.s.), već na mezhepskoj podjeli kao matrici daljeg i nepopravljivog razjedinjavanja i razaranja jedinstvene muslimanske zajednice. Štaviše, oni su priču o mezhepskim podjelama izdigli iznad kazivanja o Objavi, Predaji i islamu unatoč činjenici da Poslanik islama (a.s.) nije donio mezhebe – pluralnost pravnih škola u islamu, nego je baš donio Kur'an, Sunnet i islam kao univerzalan religijski svjetopogled. Oni su nesretni kada se govori o međumuslimanskom dijalogu i međumezhepskoj toleranciji i razumijevanju u muslimanskoj zajednici, jer su navikli prolijevati muslimansku krv i, kao tajno oružje političkih centara moći sa Zapada i političke vrhuške iz kolijevke islama, spremni su služiti samo njima znanim ciljevima i svrhama, uglibljujući muslimanski svijet u živi pijesak mezhepskih podjela, razdora i klanja.
Rijaset Islamske zajednice Bosne i Hercegovine se jasno odredio spram ovih prijetnji: jesu li i to naznake nekih drugih vremena u IZBiH?
Ja mislim da jesu. Najmanje što je morao i trebao učiniti u ovom slučaju mislim da je Rijaset i učinio. Drugo je pitanje da li je to određivanje moglo biti još eksplicitnije. No, u svakom slučaju je dobro i, za sada, dovoljno.
Prava je sreća za ovu zemlju, naročito za Islamsku zajednicu u BiH kao temeljnu duhovnu instituciju Bošnjaka, da se na njenom vrhu najzad dogodila promjena i da smo na njenom čelu dobili tako razborita i čestita čovjeka kao što je aktuelni reis Husein ef. Kavazović. Da se ova prijetnja smrću dogodila za diktature njegova prethodnika, budite sigurni da bismo danas ovdje i sada imali veoma krvave epiloge. Uz zahvalnost Bogu što trenutno na čelu Islamske zajednice imamo ovoga čovjeka, treba ipak reći da njega čekaju teški zadaci u narednom razdoblju, pa je stoga obaveza svakog muslimana u Bosni, posebice svakog intelektualca u obrazovnim institucijama Islamske zajednice da mu se nađe pri ruci i ponudi mu svoju pomoć kolika god ona bila. Da bi stvorio povoljno ozračje za realiziranje svoga mandata u punom sadržinskom opsegu na koji se obvezao, on najprije mora demontirati poprilično turoban i retrogradan personalni ambijent u institucijama Islamske zajednice u BiH, koji mu je u naslijeđe ostavio njegov prethodnik. Nadalje, budući da je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu najrelevantnija obrazovna institucija IZ u BiH, to onda znači da intelektualne i profesionalne usluge njegovih uposlenika aktuelni poglavar Islamske zajednice mora u svakom trenutku imati na raspolaganju. Tim prije što je on već dobrano relaksirao odnose sa ovom prvorazrednom visokoškolskom ustanovom Islamske zajednice u BiH i što ne gleda na nju kao na svoga neprijatelja, kakav je slučaj bio sa njegovim prethodnikom.
Vratit ćemo se Islamskoj zajednici i reisu Kavazoviću.
Vaša golgota i progon počeli su za mandata ef. Cerića, koji je bio i lično pogođen Vašim tekstom u kome ste obznanili ko su selefije. Mislite li da su najnoviji ataci na vas zapravo repovi odijuma koji je sustavno prema Vama fabricirao Mustafa ef. Cerić?
-
Izvan svake je razumne sumnje to da je ovaj posljednji atak na mene bio djelomično inspiriran i pomenutim odijumom koji je negdašnji prvi čovjek Islamske zajednice poticao protiv mene i moga rada. Sjetite se samo da je on osobno napisao ono sramno saopćenje za javnost, koje ja smatram klasičnom anatemom, i skrio ga iza institucije Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Njegova bolesna sujeta je išla dotle da je on osobno pozivao bivšeg ambasadora Islamske republike Iran u Sarajevu, kao i predstavnike ostalih iranskih vladinih i nevladinih udruga u BiH, i otvoreno im prijetio kako će učiniti sve da se raskinu odnosi između Irana i BiH ukoliko oni ne osude moju malenkost i moj rad, kao da sam ja bio njihov uposlenik, a ne uposlenik Rijaseta IZ u BiH. Da bi diskreditirao moj znanstveni opus i kredibilitet, on se rukovodio istom logikom kao i oni militanti koje je skrivao iza naslova 'novi muslimani', a koji su tvrdili kako sam ja 'šiija' samo zato jer sam član Iranske akademije za filozofiju, na šta sam veoma ponosan. Ukoliko sutra postanem članom Kineske akademije znanosti, vjerovatno će me proglasiti budistom, šintoistom ili konfučijancem. Eto, toliko o njihovoj elementarnoj nepismenosti glede temeljnog razlikovanja nečijeg pojedinačnog ili komunitarnog nacionalnog, kulturnog, religijskog i civilizacijskog identiteta.
Cerićevo zeleno svjetlo
Treba ovdje otvoreno kazati i to da je nekadašnji prvi čovjek IZ u BiH svojim prvim reagiranjem na moj tekst 'Oni dolaze po našu djecu' zapravo dao zeleno svjetlo ovim islamističkim militantima za napad na mene, moju porodicu i moj znanstveni rad, napad koji, evo, ne prestaje ni do danas. Ne mislim da je to činio stoga jer je dijelio njihovo 'uvjerenje', već će prije biti da razlozi počivaju u sferi čisto zemaljskih interesa. Koliko su ti interesi snažni i koliko su 'teški' jasno je bilo iz učestalih posjeta tadašnjeg i sadašnjeg saudijskog ambasadora Rijasetu koji je ondje svaki put dolazio sa novim spiskom želja, a jedna od njih se redovito ticala i moje malenkosti, o čemu štošta ovdašnja javnost već zna.
U nedavnom intervjuu Oslobođenju Mustafa ef. Spahić je nagovijestio da se danas IZBiH stavlja u tešku poziciju jer se od nje traži da se izjasni, uvjetno rečeno, na čijoj je strani: obojica ste bili u toj famoznoj emisiji koju je Saff iskoristio za napad na Vas, možete li objasniti o čemu ste govorili, odnosno pozicionirati bosanske muslimane u odnosu na sukob koji se danas očito želi nametnuti muslimanskom svijetu?
- Nema nikakve potrebe da se Islamska zajednica u BiH stavlja na bilo čiju stranu. Islamska zajednica u BiH treba da promiče ideju međumuslimanskog jedinstva, da se brine o raskošnom duhovnom nasljeđu koje su ovdje stvarali bosanskohercegovački muslimani – Bošnjaci kroz više od pet stotina godina prisustva islama na ovim prostorima. Islamska zajednica u BiH treba da čuva i sačuva tapiju na duhovni, religijski i kulturni identitet ovdašnjih muslimana na isti način kao što državne institucije ove zemlje treba da sačuvaju tapiju na ovu zemlju. I jedna i druga tapija bile su i još uvijek jesu dobrano ugrožene. Onoj prvoj prijeti pogibelj militantnog 'selefijskog virusa' koji već danas atakuje na sami bošnjački gen, a ovoj potonjoj, nakon agresije, prijete u Bosni još uvijek aktivni protagonisti velikodržavnih ideologija naših susjeda.
Islamska zajednica u BiH ne smije pasti u stupicu mezhepskih podjela na kojima beskrupulozno inzistiraju muslimanski militanti svih boja i profila. Za muslimane je od sasvim drugorazredne važnosti pitanje pluralnosti pravnih škola, a Kur'an i Sunnet Poslanika islama ( a.s.), kao dva primarna vrela islamske vjere, i sami islam kao cjelovit religijski svjetopogled fundiran na tim izvorima od prvorazredne su važnosti za njih i oni to moraju čuvati kao zjenicu oka svoga ma gdje živjeli. To troje je ono što je donio Poslanik islama (a.s.) i iza sebe ostavio kao trajni zalog jedinstva muslimanske zajednice, a nije donio i ostavio mezhebe. Islam i njegova dva primarna vrela su ono što muslimane povezuje, ujedinjuje i drži na okupu bez obzira na to gdje oni žive i kojoj kulturnoj klimi pripadaju.
Muslimani u Bosni i Hercegovini su to znali od samoga početka i nad tim su ljubomorno bdjeli i u najtežim povijesnim trenucima već više od pet stotina godina. Imali su sreće da su pripadali i da još uvijek pripadaju najracionalnijoj i najtolerantnijoj pravnoj školi koju je utemeljio Ebu Hanifa, slavni učenik još slavnijeg učitelja i znalca iz Medine Džafera Sadika, s jedne, i najumjerenijoj školi islamske dogmatike – maturidijskoj akaidskoj školi, s druge strane. I jedno i drugo su uvjetovali to da je najraskošniji muslimanski misleći genij ovoga podneblja kroz sve to vrijeme razvijao najdopadljiviju i najrelevantniju interpretaciju sadržaja izvora islamske vjere i temeljnih vrijednosti islamskog religijskog svjetopogleda. Krunski svjedok tome i najraskošniji duhovni mladarak koji je narastao na duhovnom sedimentu interpretativne tradicije islama kod nas jest Fakultet islamskih nauka u Sarajevu koji nastavlja tu svijetlu tradiciju i, kao najblistavije, a možda i posljednje svjetlo istinskog promišljanja islama u Europi još uvijek nudi živu, suvremenu i cjelishodnu interpretaciju temeljnih vrijednosti islama kao takvog. To je ono što mora znati prvi čovjek Islamske zajednice u BiH i što mora čuvati kao zjenicu oka, tim prije ako se zna da je baš ova baština bosanskohercegovačkih muslimana trn u oku kako domaćim selefijskim militantima, jednako tako i njihovim mentorima i jurišnicima u muslimanskom svijetu koji muslimanskom krvlju danas crtaju fizionomiju novog zemljovida muslimanskoga svijeta, svjesno i namjerno otvarajući tragični front međumuslimanskoga sukoba.
Jedinstvo muslimana
Nije nikakva tajna ako kažemo da se baš ovom dragocjenom duhovnom baštinom bosanskohercegovačkih muslimana – Bošnjaka neko opasno poigravao i u Islamskoj zajednici posljednjih petnaestak godina. Kao da je neko u bivšem vrhu Islamske zajednice tiho i ispod žita na pladnju nudio religijski identitet Bošnjaka tzv. 'novim muslimanima' koji otvoreno tvrde kako Bošnjaci, kao tradicionalni muslimani ovog podneblja, prema njihovu mišljenju, nisu dovoljno dobri muslimani. U svjetlu te činjenice treba gledati i razumijevati gotovo pa neprijateljski odnos negdašnjeg prvog čovjeka Islamske zajednice u BiH prema Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu koji je bio i ostao najsnažnija brana rasprodaji bošnjačkog religijskog identiteta i njegova sveukupnog duhovnog naslijeđa. I meni samome je bila osobita čast da sam svojim znanstvenim opusom dosada doprinosio promicanju i zaštiti religijskog identiteta Bošnjaka, a moje inzistiranje na jedinstvu religijskih vrela svih muslimana u emisiji koju pominjete, vrela koja jamče jedinstvo muslimanske zajednice, na čemu bi inzistirao svaki razboriti musliman, nije se svidjelo selefijskim militantima u Bosni, pa su stoga uputili javni poziv na moje smaknuće.
Bez sumnje ćemo se složiti da je bivši reis Cerić svojim angažmanom nanio dosta štete muslimanima u BiH: vidite li Vi – nazirete li, prepoznajete li – drugačije pravce u djelovanju reisa Husein ef. Kavazovića?
- Dovoljno je samo reći da je učinio sve, zarad bolesne sujete i neviđene posesivnosti njegove osobe, da Bošnjake i njihovu cjelokupnu baštinu svede na privatnu prćiju i sa razine državotvornog naroda svede ih na vjersku skupinu. Nemjerljiva je njegova uloga u dijeljenju i zavađanju Bošnjaka. Nije imao nikakvu vezu sa džematima na terenu, pa stoga nije poznavao probleme ljudi i institucija Islamske zajednice, niti je ijedan suštinski problem Islamske zajednice u BiH riješio za svoga nedopustivo dugog mandata. Zloupotrebom položaja na kojem se nalazio i otvorenim svrstavanjem uz određene političke opcije, dodatno je politički dijelio Bošnjake i činio ih irelevantnim političkim faktorom u zemlji.
Majstor fitne
Ukratko, bio je majstor fitne i toliko je štete iza sebe ostavio da aktuelnom reisu treba pola mandata kako bi samo stvari vratio tamo gdje im je mjesto. A da bi u tome i uspio, za početak će biti dovoljno da oko sebe ne rastjera najumnije glave kojima raspolažu obrazovne institucije Islamske zajednice u BiH, kao što je to ustrajno činio njegov prethodnik, okupljajući oko sebe poslušne, a ne sposobne ljude.
....
(Vijesti.ba/Oslobođenje)
Code: Select all
http://www.vijesti.ba/intervjui/169193-Hafizovic-Nemjerljiva-uloga-Mustafe-Cerica-dijeljenju-zavadjanju-Bosnjaka.html