Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
bambina78

#1826 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by bambina78 »

Da pokusam malo pribliziti pojam ateizam vjernicima koji ne razumiju da se ne mora biti dio neke grupe.

Fudbalski navijaci bi bili najblizi, imamo Manijake, Horde Zla, Robijase... svi oni misle da su njihvi klubovi najbolji i svi ce svim sredstvima i nekad vrlo zestoko braniti svoju ljubav prema svojim klubovima. Ali sa druge strane imamo ljude koji nisu uopste navijaci, jer ih fubal ne zanima ili sport uopste ih ne zanima i glupo bi bilo te ljude pitati zasto oni ne navijaju za neki klub, svako od njih imao bi svoj vlastiti razlog, zajednicko im je samo da nisu navijaci...
Bafakkar

#1827 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

bambina78 wrote:Da pokusam malo pribliziti pojam ateizam vjernicima koji ne razumiju da se ne mora biti dio neke grupe.

Fudbalski navijaci bi bili najblizi, imamo Manijake, Horde Zla, Robijase... svi oni misle da su njihvi klubovi najbolji i svi ce svim sredstvima i nekad vrlo zestoko braniti svoju ljubav prema svojim klubovima. Ali sa druge strane imamo ljude koji nisu uopste navijaci, jer ih fubal ne zanima ili sport uopste ih ne zanima i glupo bi bilo te ljude pitati zasto oni ne navijaju za neki klub, svako od njih imao bi svoj vlastiti razlog, zajednicko im je samo da nisu navijaci...
Da, tako nekako. Fina analogija.

Samo sto je ulog mnogo veci od 'casti kluba' ili 'simpatije prema klubu'...

Neko izabere da ne razmislja i da se ne bavi tim pitanjem. Svakom svoje.
statixx

#1828 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

Baziras svoje misljenje na razumu a ne osudjujes homoseksualce ? Mene interesuje kakav je to razum sto vodi svijet u propadanje a to je sa vecim brojem homoseksualaca i enormno smanjenje populacije ?
Jel ovo neka zajebancija il si fakat paranoican. :D Pored tolikog broja radikalnih religijskih dogmi, politickih ideologija i slicnog smatras da razmisljanja homoseksualaca ugrozavaju i vode svijet u propast.
IcedMFEarth

#1829 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Faruk wrote:religija je potpuno nepotrebna
Zavisi kako gledaš. Pojedincima nije potrebna, ali s obzirom da je 90% svijeta religiozno, iz nekog razloga očito jest' potrebna.
Bujrum majstore

#1830 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Janjicar wrote:
Bujrum majstore wrote:
Janjicar wrote: Pa vratite se tri stranice u nazad kada sam Vam govorio da ateizam nema stav ni o cemu i kada sam Vam objasnjavao da u svojoj diskusiji samo diskreditujete Kur'an i Muhammeda a.s.
Naravno da nema jer to nije ni pokret ni religija, jedina matrica ateizma je da nista ne objasnjava Bogom nego ide
dalje i trazi odgovore koji imaju vise logike i koje covjek moze razumjeti jer Boga ocito ne moze a i kako bi.
I dosta toga se saznalo, i jos se saznaje.
Da sumiram, ne padaju mrtve glave u ime hemijske jednacine, nekog zakona fizike ili teorije evolucije,
padaju od vajkada u ime raznoraznih Bogova pa i dan danas u ime ovih aktuelnih.

Zasto, zato sto se to ne moze razumijeti i nastaje haos.
:-)
Ode ti na drugu temu i pokusavas objasniti danasnje ratove u jednoj recenice iako politickim ekspertima treba papira i papira da to objasne.

Da mozda ne svrstavas sve vjernike u radikalne selefije nedo Bog ? Jedino to objasnjava tvoju konstataciju.
Ne ne, nista ja ne genealizujem, naravno da nisu svi vjernici gladni rata.
Al u ime vjere i religije se ratovalo i ratuje se a u ime hemije, fizike itd ne.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Bujrum majstore

#1831 Re: Zašto je potrebna religija?

Bafakkar wrote:
Bujrum majstore wrote:
Bafakkar wrote: Doktrina je materijalizam.
Lupetas.
Ja bih sutra ukinio kapitalizam i svim ljudima dao jednako dobre uslove za zivot a ateista sam,
sta mene vodi kroz zivot?
Da ti pomognem, nije vjera u Boga.
jao... Image

Tebi je materijalizam sinonim za kapitalizam. :roll:

Toliko o lupetanju..
Hajd kad se vec busas u prsa kako volis nauku i edukaciju, nauci osnovne stvari, pa da mozemo imati normalnu diskusiju.
Ok, na sta si mislio pod materijalizam? Jel sve sto nije "odozgo" ili nesto drugo?

Bujrum majstore

#1832 Re: Zašto je potrebna religija?

m_l wrote:
Bujrum majstore wrote: Da sumiram, ne padaju mrtve glave u ime hemijske jednacine, nekog zakona fizike ili teorije evolucije,
Jes' eto, ateisti samo brinu o evoluciji i zakonima fizike. :-)
Tacno cupas iz koneksta i izvodis dijametralno kontra zakljucak od mog. :)

Dozer

#1833 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Janjicar wrote:
Bujrum majstore wrote:
Towelie wrote: Ili, zasto se neki ateista ogranici na ateizam samo?
Legendo, ateizam nije jedna knjiga i par extra prirucnika, halali. :)
Pitanje za ateiste kako je nastao svijet ? Kosmos ? Univerzum ?
hvala unaprijed
Da vidimo.... Ja sam star koliko i samo vrijeme, oduvijek sam tu, nikad ne umirem, nikad ne nestajem, i uvijek se ponovo radjam. Od momenta mog postojanja, postoji i kosmos, univerzum, milijarde Sunca, trilijarde planeta i svjetova.
Ja sam gospodar svega sto se vidi i ne vidi. Ja sam stvorio sve, i ljude, i zivotinje, i sume, i livade, i planine , i mora, i rijeke. Ja sam onaj kojem svi treba da se klanjaju, da me se boje i da me postuju, jer ja cu sve i svakoga docekati na sudnjem danu i odluciti da li ce nastaviti zivjeti vjecno u blagostanju ili patnji.
Ja sam tvorac i gospodar svega, ja sam bog.

Ko ce dokazati da ja lazem i na koji nacin?

--_-------------

@Chagalj
Vezano za primjer amidze - mi to zovemo klinicka smrt, ali ako si pazljivo procitao, covjek je 6h bio prikopcan na aparte koji su svih 6h mirovali. Ni jednog otkucaja, ni jednog udisaja, nista. Poceo se hladiti i mijenjati boju. A onda, jos 16h kasnije, jednostavno ustao. Pojam klinicke smrti koji se koristi za kratkotrajne prekide zivotnih funkcija tokom kojih ljudi uvijek vide sebe i sve oko sebe iz pticije perspektive, a zatim svjetlost, i sve to po licnim svjedocenjima. Nikad vise, bar koliko ja znam, nije se desio slican slucaj. Drugim rijecima, covjek jeste bio zaista mrtav. Ne samo klinicki, nego zaista les.
Ono sto sam ja tada uspio upratiti od familije jeste spominjanje razloga zasto vise ne ide u dzamiju, ne spominje boga i vjeru i ne slavi Bajrame jeste - nije vidio Allaha, a bio je mrtav.
Last edited by Dozer on 06/09/2014 16:33, edited 2 times in total.
Bafakkar

#1834 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

Bujrum majstore wrote: Ok, na sta si mislio pod materijalizam? Jel sve sto nije "odozgo" ili nesto drugo?
Da je cjeloukupna realnost bazirana iskljucivo na materiji (gdje ovo materija ima sire znacenje).
Bujrum majstore

#1835 Zašto je potrebna religija?

Bafakkar wrote:
Bujrum majstore wrote: Ok, na sta si mislio pod materijalizam? Jel sve sto nije "odozgo" ili nesto drugo?
Da je cjeloukupna realnost bazirana iskljucivo na materiji (gdje ovo materija ima sire znacenje).
Stani covjece, materija ti nije adekvatan termin.
Hoces da kazes da ja ne vjerujem u elektromagnetne talase jer nisu materija?
A ja sad kokice u mikrovalnoj zadao i pisem sa telefona. :)
Nije nematerijano jedino od Boga,
Suncevi zraci su izvor zivota i takodjer u njih vjerujem tj. znam da bih krepao bez njih.
Il sam opet promasio termin materijalno?
Mozda je tebi imaginarno kontra materijalnog?
Ako jeste onda sam strogo materijalista jer ne vjerujem u imaginarno jer je, prosto, imaginarno.

Bafakkar

#1836 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

Bujrum majstore wrote: Il sam opet promasio termin materijalno?
Sam si rekao.

Materija je sasvim odgovarajuci termin.
I ja sam ti fino stavio napomenu pored materija (u svom sirom znacenju). Radi se o filozofskom pravcu - materijalizam.

Ne o fizikalnoj definiciji materije.
A dalo bi se raspravljati o tvojoj definiciji materije, mada mi se sada ne da, a i nije podforum za to.
Bujrum majstore

#1837 Re: Zašto je potrebna religija?

Bafakkar wrote:
Bujrum majstore wrote: Il sam opet promasio termin materijalno?
Sam si rekao.

Materija je sasvim odgovarajuci termin.
I ja sam ti fino stavio napomenu pored materija (u svom sirom znacenju). Radi se o filozofskom pravcu - materijalizam.

Ne o fizikalnoj definiciji materije.
A dalo bi se raspravljati o tvojoj definiciji materije, mada mi se sada ne da, a i nije podforum za to.
Ok.
I sta sam ja sad, materijalista, duhovnjak, neki hibrid, kako me ti definises po svojem vidjenju stvari? :)

astala_vistala

#1838 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by astala_vistala »

Nekome je potrebna,nekome ne..kao sto je nekome zivot majka a nekome maceha,Islam i krscanstvo sa svim grupama i podgrupama pripadaju jednom stablu,druga stvar je sto je krcanstvo zloupotrebljeno i izokrenuto u neciju korist u doba kada je to nekome odgovaralo,islam priznaje Isusa,i sve ostale kojih je bilo preko 120 hiljada,Kuran vam je duhovni mir,spas i najveca nauka jer kuran ima objasnjenje za sve,a postoje stotine tumaca na dunjaluku koji vam mogu objasniti sve sto otkrivno u proteklom stoljecu,a u casnom kuranu prije vise od 1400 godina,ateisti mogu biti sta hoce i sta zele,imaju pravo,postujem samo je jedan pravi sudija a u toku zivota hiljadu puta ce taj isti ateista biti vjernik,posebno u BiH gdje vecina fura tu priicu samo zato sto je cool tako biti.
Chagalj

#1839 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote: @Chagalj
Vezano za primjer amidze - mi to zovemo klinicka smrt, ali ako si pazljivo procitao, covjek je 6h bio prikopcan na aparte koji su svih 6h mirovali. Ni jednog otkucaja, ni jednog udisaja, nista. Poceo se hladiti i mijenjati boju. A onda, jos 16h kasnije, jednostavno ustao. Pojam klinicke smrti koji se koristi za kratkotrajne prekide zivotnih funkcija tokom kojih ljudi uvijek vide sebe i sve oko sebe iz pticije perspektive, a zatim svjetlost, i sve to po licnim svjedocenjima. Nikad vise, bar koliko ja znam, nije se desio slican slucaj. Drugim rijecima, covjek jeste bio zaista mrtav. Ne samo klinicki, nego zaista les.
Ono sto sam ja tada uspio upratiti od familije jeste spominjanje razloga zasto vise ne ide u dzamiju, ne spominje boga i vjeru i ne slavi Bajrame jeste - nije vidio Allaha, a bio je mrtav.
tvoj amidza nije umro, jer da je umro vise se nebi vracao nazad na svijet.

Allah se nevidi prilikom smrti, niti odmah poslije smrti, Allah se tek vidi na sudnjem danu.
Bafakkar

#1840 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

Bujrum majstore wrote: Ok.
I sta sam ja sad, materijalista, duhovnjak, neki hibrid, kako me ti definises po svojem vidjenju stvari? :)

Nemam pojma sta si. Ne poznajem te.

Za razliku od ljudi koji vole da pricaju drugim ljudima sta, kako i zasto vjeruju ili ne vjeruju ja sebi ne mogu priustiti taj luksuz.

Dobar si covjek, nadam se.
Bujrum majstore

#1841 Zašto je potrebna religija?

astala_vistala wrote:Nekome je potrebna,nekome ne..kao sto je nekome zivot majka a nekome maceha,Islam i krscanstvo sa svim grupama i podgrupama pripadaju jednom stablu,druga stvar je sto je krcanstvo zloupotrebljeno i izokrenuto u neciju korist u doba kada je to nekome odgovaralo,islam priznaje Isusa,i sve ostale kojih je bilo preko 120 hiljada,Kuran vam je duhovni mir,spas i najveca nauka jer kuran ima objasnjenje za sve,a postoje stotine tumaca na dunjaluku koji vam mogu objasniti sve sto otkrivno u proteklom stoljecu,a u casnom kuranu prije vise od 1400 godina,ateisti mogu biti sta hoce i sta zele,imaju pravo,postujem samo je jedan pravi sudija a u toku zivota hiljadu puta ce taj isti ateista biti vjernik,posebno u BiH gdje vecina fura tu priicu samo zato sto je cool tako biti.
Kako Kuran objasnjva to da...ne znam odakle da krenem.
JoooooooJ!!!'

Bujrum majstore

#1842 Re: Zašto je potrebna religija?

Bafakkar wrote:
Bujrum majstore wrote: Ok.

Nemam pojma sta si. Ne poznajem te.

Za razliku od ljudi koji vole da pricaju drugim ljudima sta, kako i zasto vjeruju ili ne vjeruju ja sebi ne mogu priustiti taj luksuz.

Dobar si covjek, nadam se.
Trudim se biti dobar, nisam robot a deveram sa ljudima. ;)
Kako ne mozes pricati sta i kako i u sta vjerujes?
Pa to svi radimo u ovim diskusijama
I to nije luksuz, to je moc govora i komunikacije medju ljudima, sve je to cool.
;)

Bafakkar

#1843 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

Bujrum majstore wrote: Kako ne mozes pricati sta i kako i u sta vjerujes?
Mogu pricati generalizirano, u cilju razvijanja diskusije. Ali ne da kazem sta konkretno ti ili neki drugi poster vjeruje. Ne znam niti ima nacina da znam..
Bujrum majstore

#1844 Re: Zašto je potrebna religija?

Bafakkar wrote:
Bujrum majstore wrote: Kako ne mozes pricati sta i kako i u sta vjerujes?
Mogu pricati generalizirano, u cilju razvijanja diskusije. Ali ne da kazem sta konkretno ti ili neki drugi poster vjeruje. Ne znam niti ima nacina da znam..
Aaa ok, razumijem.

Janjicar

#1845 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Janjicar »

Dozer wrote: Da vidimo.... Ja sam star koliko i samo vrijeme, oduvijek sam tu, nikad ne umirem, nikad ne nestajem, i uvijek se ponovo radjam. Od momenta mog postojanja, postoji i kosmos, univerzum, milijarde Sunca, trilijarde planeta i svjetova.
Ja sam gospodar svega sto se vidi i ne vidi. Ja sam stvorio sve, i ljude, i zivotinje, i sume, i livade, i planine , i mora, i rijeke. Ja sam onaj kojem svi treba da se klanjaju, da me se boje i da me postuju, jer ja cu sve i svakoga docekati na sudnjem danu i odluciti da li ce nastaviti zivjeti vjecno u blagostanju ili patnji.

--_-------------

@Chagalj
Da ti odgovorim na prve gore navode: Mozes ti to govoriti i prema Islamskom vjerovanju cinis najgore djelo tj. širk pripisujes Allahu dz.s druga tj smatras sebe stvoriteljem svega.
Nije to samo neko dosao i rekAo kao sto ti pokusavas nego je vjera nastajala stoljecima, objavama svetih knjiga, najavljivanjem poslanika i dolaskom poslanika, Ti poslanici su imali odredjene mudžize odnosno dokaze poslanstva ili sto bi Vi rekli da ucine neko cudo.

A drugi tvoji navode ne vidi se Allah dz.s kada umres i nije mu to razlog da prestane vjerovat.
Bujrum majstore

#1846 Re: Zašto je potrebna religija?

Janjicar wrote:
Dozer wrote: Da vidimo.... Ja sam star koliko i samo vrijeme, oduvijek sam tu, nikad ne umirem, nikad ne nestajem, i uvijek se ponovo radjam. Od momenta mog postojanja, postoji i kosmos, univerzum, milijarde Sunca, trilijarde planeta i svjetova.

--_-------------

@Chagalj
Da ti odgovorim na prve gore navode: Mozes ti to govoriti i prema Islamskom vjerovanju cinis najgore djelo tj. širk pripisujes Allahu dz.s druga tj smatras sebe stvoriteljem svega.
Nije to samo neko dosao i rekAo kao sto ti pokusavas nego je vjera nastajala stoljecima, objavama svetih knjiga, najavljivanjem poslanika i dolaskom poslanika, Ti poslanici su imali odredjene mudžize odnosno dokaze poslanstva ili sto bi Vi rekli da ucine neko cudo.

A drugi tvoji navode ne vidi se Allah dz.s kada umres i nije mu to razlog da prestane vjerovat.
Ponavljam se al daj ta cuda, da vidimo (napisi jer nema video da vidimo) o cemu se radi pa da prodiskutujemo,
ne mozes tek tako spominajti cuda i sve ok, svi slijepo vjerujemo u to. :)
Janjicar

#1847 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Janjicar »

Bujrum majstore wrote:
Janjicar wrote:

--_-------------

@Chagalj

Ponavljam se al daj ta cuda, da vidimo (napisi jer nema video da vidimo) o cemu se radi pa da prodiskutujemo,
ne mozes tek tako spominajti cuda i sve ok, svi slijepo vjerujemo u to. :)
Imas drugu temu o Mudzizama Bozijih poslanika. Najbitnija mudziza i vjerovatno Vama najpoznatija je Kur'an dakle nadnaravno djelo u kojem Allah dz.s kaze:
„Reci: `Kad bi se ljudi i džini udružili da sačine jedan ovakav Kur`an, oni, kao što je on, ne bi sačinili, pa makar jedni drugim pomagali.`“
(Kur`an, el-Isra, 88.)
O svim mudzizama Kur'ana, brojevima, slovima, stilskim figurama, predvidjanima imas mnogo na internetu objasnjeno da dzabe ne pisemo ovdje. Dakle nemoguce je da covjecija ruka nesto onako napise.
alanx

#1848 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by alanx »

I tako to...

Evo jedan fini zikr:

Last edited by alanx on 06/09/2014 20:19, edited 1 time in total.
Bujrum majstore

#1849 Re: Zašto je potrebna religija?

Shallom Alejkum braco moja. :D
Janjicar

#1850 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Janjicar »

Bujrum majstore wrote:Shallom Alejkum braco moja. :D
Ja rekoh na pocetku diskusije da se Vasa diskusija temelji na diskreditovanju moje vjere :D To ti je najpametnije sto imas reci a jos ce te sigurno i NIN moderator podrzati :D
Locked