Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
snaga_znanja

#1826 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by snaga_znanja »

Trenutno stanje u Zenici...

Image

Kiša pojačava.... :(
burek_in_space

#1827 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by burek_in_space »

Googlerica wrote:
Tesla10 wrote:Čovjeku se sva kuća srušila, sve mu je uništeno praktično od materijalnih dobara :( . Čovjek plače, kuka, jednostavno želi da nestane sa ovoga svijeta :sad: :sad: :sad: .
eh pa sad,eh eto,sad treba umrijeti jer nema vise kucu :-)
Jebo te zhivot, jesi li ti normalna????
Herr Flick

#1828 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Herr Flick »

VjecitiStudent wrote:
Herr Flick wrote:
_mufljuz_ wrote:pa ovo ko ima kucu u padini nije siguran vise ni sekunde :? :cry:
Zaebano je pravit kuce na padinama,ja ne znam da li ti ljudi kad prave kuce na tim mjestima ispitivaju strukturu zemlje i da li postoji opasnost od klizista prije nego li udare temelje
Posao države je da kaže gdje se smije, a gdje se ne smije graditi.
Kad država ne uradi svoj dio posla, onda se ovakve stvari dešavaju.
U Sarajevu smo do sada imali tri talasa naknadne legalizacije bespravno izgrađenih kuća.
Ma joj,koja drzava,cilj ove drzave je da ti uzme lovu a nju briga da li ces ti pravit kucu na potencijalnom klizistu ili ne
StupskaBitanga

#1829 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

a zvanično u KS potencijalnih klizišta i to opasnih ima oko 700
Butmiran

#1830 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Butmiran »

Googlerica wrote:
Tesla10 wrote:Čovjeku se sva kuća srušila, sve mu je uništeno praktično od materijalnih dobara :( . Čovjek plače, kuka, jednostavno želi da nestane sa ovoga svijeta :sad: :sad: :sad: .
Nadam se da si se pogrešno izrazila jer u suprotnom nisi sva svoja.
Casual's

#1831 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Casual's »

Googlerica wrote:
Tacno bi ti sad pozelio da ti se isto desi...Boze sacuvaj koji kretenluk
...u Gradišću (Zenica) klizište srušilo glavni put...strahota
Last edited by Casual's on 16/05/2014 01:53, edited 1 time in total.
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#1832 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Privatna poruka »

Not My Idea wrote:Ne smijem ni pogledat taj snimak

Mutivoda,jesan iz Zenice...kad vidim druge gradove,kod nas je dobro,samo da ne ide dalje
Nemoj ni gledati, prijateljski savjet.
Skeptic604

#1833 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Skeptic604 »

snaga_znanja wrote:Trenutno stanje u Zenici...

Image

Kiša pojačava.... :(
Tek sada covjek vidi iz daleka,da je trebalo kuce graditi sto dalje od rijeke i na sto stabilnijem tlu..

Ali opet provesti to u praksu je vrlo tesko..

:sad:
Ajatolah_

#1834 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Ajatolah_ »

Googlerica wrote:
ŠKK
Paulaner

#1835 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Paulaner »

Evo drug mi kaze da je stigao pijesak na Bulevar,pa kome je blizu nek pomogne!!!!
Atlant

#1836 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Atlant »

StupskaBitanga wrote:a zvanično u KS potencijalnih klizišta i to opasnih ima oko 700
postoji li negdje spisak lokacija, makar sirih reona?
StupskaBitanga

#1837 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

...u Gradišću (Zenica) klizište srušilo glavni put...strahota
ima li povrijeđenih?
Mimo onog na siteu nema jer i oni to kriju jer zakonski ne može kuća na klizištu dobiti dozvolu
Capajebo

#1838 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Capajebo »

Butmiran wrote:
Googlerica wrote:
Nadam se da si se pogrešno izrazila jer u suprotnom nisi sva svoja.
Ukucani su u jednom intervju-u rekli da su 5 min prije toga svi bili u kuci, rucali, i onda izasli ispred kuce. Da su za dlaku izbjegli sigurnu smrt. Meni licno bi prvo naumpalo "hvala Bogu pa prezivih, napravit ce se nova kuca, nek je ziva glava", al' ocigledno da ni ja nisam sav svoj
omar little

#1839 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

MOSALJOZE wrote:
ladyblue18 wrote:
Adnansu wrote:http://youtu.be/mAC64lbKvII

jao ljudi na 4:10 pa dalje je li ovo humano :shock: :shock: :shock:
Bolje bi mi bilo da ovo nisam pogledala.
Al baš,kakav krik...
sto ne staviste upozorenje da ne gleda svako ovo. evo me ne mogu da sjedim, ne mogu da stojim, tacno nesto hoce nesto da mi bude od muke. ode covjeku kuca, zivot sav, u pet sekundi aaaa nedobog da se ikom jos desi :( :( :(
O'zone
Globalni moderator

#1840 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

CIVILNA ZAŠTITA
Nedžad Brkanović: Osam kuća u Svrakama zemlja je progutala za deset sekundi
16 May 14 - 01:50:24

Bilo je strašno. Zemlja je za deset sekundi progutala osam kuća. Prošao sam rat, ali nikada se ni u ratu nisam prepao kao sada – kaže za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Nedžad Brkanović iz Službe civilne zaštite Vogošća.

On je jedan od desetak pripadnika Civilne zaštite koji su od jučer dežurali u naselju Svrake, i pomagali ljudima da se evakuiraju iz svojih kuća.
Kaže da su još od srijede očekivali najgore. Znali su to i iz Civiline zaštite ali i vlasnici kuća, čim su se na zidovima pokazale prve pukotine.

Brkanović kaže su se kuće srušile u roku od desetak sekundi, i to kao da su od karta. Sreća u nesreći je da niko nije ozbiljno povrijeđen. Tek dva mladića upućena su na KCUS ali niti jedan od njih nije imao ozbiljnije probleme.

Stanovnici Vogošće ne pamte da je općina ikada pretrpjeli ovakvu katastrofu kao što se to desilo u Svrakama u četvrtak poslije podne.

Klizište u Svrakama pokrenuto je prije tri godine, a Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo zajedno sa Općinom Vogošća navodno je donio i plan sanacije ovog područja, no, prema izjavama mještana, zbog nesuradnje vlasnika parcela preko koji su se trebali kopati kanali koji bi smanjili mogućnost klizišta, taj projekt nikada nije realiziran do kraja.

Sa područja Svraka ukupno je tokom četvrtka iseljeno oko 30 osoba. Tu su i oni stanovnici čije kuće nisu u direktnoj zoni klizišta, ali zbog njihove sigurnosti morali su napustiti domove. Oni koji su bili hrabri i nisu željeli napolje, policija je primorala da napuste kuće i smještaj potraže negdje drugo dok se klizište ne smiri.

Iseljeno stanovništvo noć je provelo kod rodbine, ili u domu, a tokom današnjeg dana znat će sa koji će se koraci poduzimati dalje
Brkanović nam objašnjava da njegov posao nije nimalo lagan i jednostavan.

- Teško je ljudima objasniti da moraju napustiti kuću, jer će ona već u narednim minutama možda biti sravnjena sa zemljom. Ali, eto, ponekad se nekome u životu desi da i to mora predeverati – kaže Brkanović, piše Patria.
Uvjek je ljudska neodgovrnost problem na kraju
Son1

#1841 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Son1 »

Atlant wrote:
StupskaBitanga wrote:a zvanično u KS potencijalnih klizišta i to opasnih ima oko 700
http://zik.ks.gov.ba/sanacija-klizi%C5%A1ta
Casual's

#1842 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Casual's »

Paulaner wrote:Evo drug mi kaze da je stigao pijesak na Bulevar,pa kome je blizu nek pomogne!!!!
Momci,možete samo javiti za nekih 20ak minuta jel i dalje potrebno dole raje.Nas par iz Travničke zainteresovano da ide ,sad ako ne treba,da džaba ne pješačimo po kiši..
Butmiran

#1843 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Butmiran »

Capajebo wrote: Ukucani su u jednom intervju-u rekli da su 5 min prije toga svi bili u kuci, rucali, i onda izasli ispred kuce. Da su za dlaku izbjegli sigurnu smrt. Meni licno bi prvo naumpalo "hvala Bogu pa prezivih, napravit ce se nova kuca, nek je ziva glava", al' ocigledno da ni ja nisam sav svoj
Čovjeku se u 5 minuta sruši sve što je možda godinama gradio, nije mi nimalo čudno ako mu nije do života.
Johnny_x

#1844 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Johnny_x »

Ima li ko kakve informacije o onome jezeru u Varešu, jel pod kontrolom to? Ono ako je u opasnosti ode sve od Vareša do Hrasnice
Mutivoda

#1845 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mutivoda »

Capajebo wrote: Ukucani su u jednom intervju-u rekli da su 5 min prije toga svi bili u kuci, rucali, i onda izasli ispred kuce. Da su za dlaku izbjegli sigurnu smrt. Meni licno bi prvo naumpalo "hvala Bogu pa prezivih, napravit ce se nova kuca, nek je ziva glava", al' ocigledno da ni ja nisam sav svoj
Pa jest to najbitnije. Ali haj' šta bi ti drugo naumpalo? Ne'aš ništa više jbg. U sekundi ti nestade sve, valja stati ponovo na noge, a dobro znamo da to kod nas i nije baš laHko.
burek_in_space

#1846 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by burek_in_space »

Po svemu sudeci, vjerovatno i nisi.
LoveIsGone

#1847 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by LoveIsGone »

Ovo je strašno kako se u sekundi ljudima koji su ionako teško živjeli i preživljavali od poljoprivrede i svog rada, koji su ionako bili na ivici, a takvih je mnogo u ovoj našoj jadnoj i izopačenoj državi, sve sruši, kuća koju su ciglu po ciglu zidali, gadi mi se život.. i onda kad znam kako nas pokradaju sa svih strana, kako jedni uživaju u svim blagodetima i kako im život nigdje na svijetu bolji ne bi bio, dok drugi nemaju skoro ništa, sad nemaju baš ništa.. fuj, nije mi dobro
jubix

#1848 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by jubix »

Kakvo je stanje sa Drvenim mostom u Zenici, vidim da na fb stranici Ze globus pise da je skoro pukao, molim ove iz Zenice sto su na forumu i sto povremeno izlaze vani da potvrde ovo ili negiraju, da li kisa pada jos uvijek i kakvim intenzitetom?
almir1977

#1849 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by almir1977 »

Ko bude kupovao hranu, neka kupi i ovih stvari kao zamjenu za hljeb:

Image

Krekeri od riže, bogati su ugljikohidratima i održavaju sitim dosta vremena, mogu se jesti sa svačim - marmelada, sir...
Arslan_11

#1850 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Arslan_11 »

U 7 na posao, a oka sklopiti ne mogu. Pogotovo nakon ovog snimka. Nadam se da ce ovo sve brzo proci.
@googlerice de par puta glavom od zid, mozda se dozoves.

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6030X using Tapatalk
Post Reply