Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
prenosnik

#1826 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

zijancer wrote:behar.hr hoce reci kako se pravilno cita belzebubova knjiga od pijeska
sve, sve, ali musica...

iliti...zrno po zrno-amaizeing ;)
Diwan

#1827 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Maide:
6. O vi koji vjerujete! Kad ustanete na salat, tad operite lica svoja i ruke svoje do lakata; i
potarite glave svoje, i (operite) noge svoje do članaka
. A ako ste džunubi,5:6 onda se očistite. A
ako budete bolesni ili na putovanju ili neko od vas dođe iz nužnika, ili imadnete odnos sa ženama,
pa niste našli vode, onda idite tlu čistom, pa time potarite lica svoja i ruke svoje. Ne želi Allah da
vam učini ikakvu teškoću, nego želi da vas očisti i da vam upotpuni blagodat Svoju, da biste vi
zahvaljivali.
vjerovatno je pisano o ovome, ali nebitno.

Zašto muslimani uzimaju abdest drugačije od propisanog?

Posebice ako je rečeno: 'O vi koji vjerujete' ....

Jeste, reći će se da je Allahov Poslanik a.s. uzimao abdest na način kako muslimani uzimaju i da je to sunet i da tako piše u Buhariji.

Dobro.

Da li Poslanik a.s. govori po svom hiru i da li On slijedi Kur'an?

Naravno da ne govori po svom hiru i naravno da slijedi Kur'an.

Zar ima logike i smisla da Poslanik a.s. postupa mimo onoga i drugačije nego je Bg naredio i odredio u Kur'anu?

Nema.

U čemu je onda problem?

U hadisima.
zagortenej

#1828 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

nije naše da o tome razmišljamo...nama je dato samo malo znanja...ima naša ulema koja je učena...oni znaju...mi treba da se bavimo svojim djelima...da mislimo na palestinu....da mrzimo zidove jer su oni krivi za sve.... itd.
asurbanipal

#1829 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

Diwan wrote:Maide:
6. O vi koji vjerujete! Kad ustanete na salat, tad operite lica svoja i ruke svoje do lakata; i
ako budete bolesni ili na putovanju ili neko od vas dođe iz nužnika, ili imadnete odnos sa ženama,
pa niste našli vode, onda idite tlu čistom, pa time potarite lica svoja i ruke svoje. Ne želi Allah da
vam učini ikakvu teškoću, nego želi da vas očisti i da vam upotpuni blagodat Svoju, da biste vi
zahvaljivali.

Jeste, reći će se da je Allahov Poslanik a.s. uzimao abdest na način kako muslimani uzimaju i da je to sunet i da tako piše u Buhariji.

Dobro.

Zar ima logike i smisla da Poslanik a.s. postupa mimo onoga i drugačije nego je Bg naredio i odredio u Kur'anu?

Nema.

U čemu je onda problem?

U hadisima.

I Muhammed je bio samo čovjek. Kao i svi mi. Bilo je pametnijih i boljih ljudi od njega. Kao npr. Omer a.s.. Mislim da ne bi bilo greške i da je Kur'an objavljen Omeru a.s.

Uzmimo samo primjer bitke na Bedru i nakon nje. "Nema zarobljenih, sve pobit' !'' stav je kod muslimana koji je prvi pokazao i zauzeo Omer b. Hattab, za razliku od Poslanika, alejhi-selam i Ebu Bekra r.a., koji su bili za opciju razmjene ili neke vrste otkupa (novcem ili podukom), nakon bitke na Bedru, prve bitke u povijesti muslimana.

Stav koji je tada zauzeo Omer b. Hattab i ispravnost njegovog stava je, nedugo zatim, bila potvrđena Objavom, a stav Poslanika, alejhi-selam, je, istovremeno, bio kritikovan. I to je jedan od razloga zašto je Poslanik, alejhi-selam, rekao za Omera:''Allah je spustio istinu na njegov jezik!''. Omer je bio poznat kao čovjek (od ashaba) s čijim se stavom ''najviše puta Kur'an složio'': on bi nešto rekao da bi trebalo tako i tako, a onda bi Objava potvrdila njegov stav.
Diwan

#1830 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

asurbanipal wrote:
Diwan wrote:Maide:
zahvaljivali.

Dobro.

Nema.

U čemu je onda problem?

U hadisima.

I Muhammed je bio samo čovjek. Kao i svi mi. Bilo je pametnijih i boljih ljudi od njega. Kao npr. Omer a.s.. Mislim da ne bi bilo greške i da je Kur'an objavljen Omeru a.s.

Uzmimo samo primjer bitke na Bedru i nakon nje. "Nema zarobljenih, sve pobit' !'' stav je kod muslimana koji je prvi pokazao i zauzeo Omer b. Hattab, za razliku od Poslanika, alejhi-selam i Ebu Bekra r.a., koji su bili za opciju razmjene ili neke vrste otkupa (novcem ili podukom), nakon bitke na Bedru, prve bitke u povijesti muslimana.

Stav koji je tada zauzeo Omer b. Hattab i ispravnost njegovog stava je, nedugo zatim, bila potvrđena Objavom, a stav Poslanika, alejhi-selam, je, istovremeno, bio kritikovan. I to je jedan od razloga zašto je Poslanik, alejhi-selam, rekao za Omera:''Allah je spustio istinu na njegov jezik!''. Omer je bio poznat kao čovjek (od ashaba) s čijim se stavom ''najviše puta Kur'an složio'': on bi nešto rekao da bi trebalo tako i tako, a onda bi Objava potvrdila njegov stav.
jel ti to ozbiljno?
Towelie

#1831 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Omer as?! Valjda se salis.
asurbanipal

#1832 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

Diwan wrote:
jel ti to ozbiljno?

To je stav ehlu-sunnetske uleme. Moje nije da razmišljam, moje je da slušam šta učenjaci kažu i da prihvatim to...
Diwan

#1833 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

nasa wrote:Ne znamo, upravo to i govorimo ali razumljivo je da shvatas koliko i kako mozes, znamo da ce nas pitati za ono sto mi pricamo pa....

npr. prica s kojom mene prozivas i sve sto ti pricas je miljama daleko od mene ali ti ipak pricas i boris se s zamisljenim neprijateljem dok je stvarni u tebi, taj koji ti govori da ti je neprijatelj @nasa, @towelie, @arzuhal...
ma vi ste meni samo povod za pisanje, a u stvari obračam se onima razumom obdarenim
arzuhal

#1834 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Towelie wrote:Omer as?! Valjda se salis.
Ne. Samo nastoji što bolje da hrakne a da djeluje simpa i inteligentno.
Diwan

#1835 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

asurbanipal wrote:
Diwan wrote:
jel ti to ozbiljno?

To je stav ehlu-sunnetske uleme. Moje nije da razmišljam, moje je da slušam šta učenjaci kažu i da prihvatim to...
Kontam sad šta hočeš da kažeš - nisam ovdje stalno, bude me pa nema, pa dok pohvatam šta ko propagira.

Nije bitan sunizam, a ni šiizam, bitna je istina, bitno je da se isčiste stvari što nije od Poslanika a.s., što nije od vjere, a ima toga mnogo. Ono što je blagodat ovog vremena je ovaj internet, gdje se hvala Bogu šire informacije i istine i gdje sve manje i manje ima prostora za daljnu manipulaciju istinom i skrivanje istine. Ono što je bilo nezamislivo juće, danas je moguće i stvarnost.

Ima ljudi, čak i na ovom forumu, koji hoće da puknu od muke od toga, zbog širenja istine i rušenja devijacija,dogmi i ideologija prisutnih vjekovima u vjeri. Oni stoje na braniku odbrane neistine od istine, mada cijelo vrijeme misle da brane istinu,tradiciju,vjeru, bošnjaštvo.

Njima je vjersko naslijeđe Božanstvo, njima je islam Bog, nije im Bog Bog, već islamska tradicija i tkz. islam. Da barem brane isrpavnu vjeru, već brane ono što je patvoreno, ubudžano.
Towelie

#1836 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

arzuhal wrote:
Nazalost, najpre ce biti da je to.
Mene malo sramota od nivoa komunikacije medju muslimanima na poslednjih nekoliko strana.
Nije bitan sunizam, a ni šiizam, bitna je istina, bitno je da se isčiste stvari što nije od Poslanika a.s., što nije od vjere, a ima toga mnogo. Ono što je blagodat ovog vremena je ovaj internet, gdje se hvala Bogu šire informacije i istine i gdje sve manje i manje ima prostora za daljnu manipulaciju istinom i skrivanje istine. Ono što je bilo nezamislivo juće, danas je moguće i stvarnost.
Koliko si samo u krivu.
nasa

#1837 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Ma nije ni stvar izmedju muslimana, ni pitanje pravaca, ni bilo sta slicno...vec stvar opce culture i osnova ljudskosti.Dodju, niti ih ko proziva, niti necim provocira, niti bilo sta negativno ....ali imaju potrebu da prosipaju nekave poluzanimljive provokacije itd. da dovedu tamo gdje se osjecaju ugodno...
arzuhal

#1838 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Towelie wrote:
arzuhal wrote:
Nazalost, najpre ce biti da je to.
Mene malo sramota od nivoa komunikacije medju muslimanima na poslednjih nekoliko strana.
Da se nisam upoznao sa šiizmom ranije, kroz same ljude i knjige šiitske duhovnosti, i da tek na forumu upoznajem "šiizam'' preko @asurbanipala i sličnih, formiralo bi mi se baš ružno mišljenje o šiijama, zasnovano na pogrešnim pretpostavkama da su šiije takve... Hvala Allahu pa me sačuvao te zablude i budalešćine :thumbup:
Još kada vidim da @asurbanipala podržavaju zagor, prenosnik i slični ljubitelji islama, muslimana, Allahovog poslanika, Ehli-bejta i ashaba, onda... :)
arzuhal

#1839 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

nasa wrote:Ma nije ni stvar izmedju muslimana, ni pitanje pravaca, ni bilo sta slicno...vec stvar opce culture i osnova ljudskosti.Dodju, niti ih ko proziva, niti necim provocira, niti bilo sta negativno ....ali imaju potrebu da prosipaju nekave poluzanimljive provokacije itd. da dovedu tamo gdje se osjecaju ugodno...
Tačno...Što bi rekli naši stari (koji ništa nisu znali dok se nije pojavio Internet i dok nije počelo da se šljeva čisto znanje):''Nakav im šejtan ne da mira'' :lol: :mrgreen:
Diwan

#1840 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Čovjek mora biti dobro poremečen da iznosi ovakva stajališta i da vjeruje u ovo gore napisano.

Dugo vremena su vjerski službenici imali status božanstava, dugo vremena je monopol na vjeru pripadao takvim, samo nazvanim i priznatim vjerskim učenjacima, zajedno sa vjerskim školama i institucijama gdje se izučavalo krivovjerje. Ako si htio da budeš hodža ili ulema, nisi imao izbora nego da učiš iz knjiga uleme i pohađaš ustanove koje su bile 'verifikovane' za to. Tko će sumnjati i misliti da tu ima nečega što nije u skladu sa Kur'anom i Poslanikom a.s. i čak što više da svjesno nije u skladu sa tim.

To je kao kad Ministarstvo školstva odobri knjige iz kojih će djeca učiti. Danas ima mnogo lobiranje čiji će udžbenici biti u opticaju - koja i čija istorija, pravopis itd. Istorija koja se ući u RS nije identična istoriji koja se uči u Federaciji. A savremenici smo događaja, a opet postoje dvije 'istine' i obadvije su verifikovane.

Hvala Bogu pa stvari idu naprijed i da taj monopol vjerskih službenika nije više tako jak, i da drugi ljudi čitaju, obrazuju se neovisno od tih institucija.
Ahzab

66. Na Dan kad se lica njihova budu prevrtala u vatri, govoriće: “O da smo poslušali Allaha i
poslušali Poslanika!”

67. I govoriće: “Gospodaru naš! Uistinu, mi smo poslušali poglavare naše i velikane naše, pa su
nas zaveli s puta.

68. Gospodaru naš! Daj im dvostruku kaznu i prokuni ih prokletstvom velikim.”
nasa

#1841 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

arzuhal wrote:
nasa wrote:Ma nije ni stvar izmedju muslimana, ni pitanje pravaca, ni bilo sta slicno...vec stvar opce culture i osnova ljudskosti.Dodju, niti ih ko proziva, niti necim provocira, niti bilo sta negativno ....ali imaju potrebu da prosipaju nekave poluzanimljive provokacije itd. da dovedu tamo gdje se osjecaju ugodno...
Tačno...Što bi rekli naši stari (koji ništa nisu znali dok se nije pojavio Internet i dok nije počelo da se šljeva čisto znanje):''Nakav im šejtan ne da mira'' :lol: :mrgreen:
Tako nekako :D ....jer sta god da odgovoris opet te smatraju "losim"...nevjerovatno...isto da pricas sa zidovima..
zagortenej

#1842 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Sva vam se priča svodi na ad hominem, nema argumenata, nema znanja, sve teorija bez prakse, vlastita neka promišljanja koja nemaju veze s vezom. U stvari, to su već nečija prozvakana tumačenja, koja su izgubila svaku vezu sa pravom vjerom, slijepo slijedite vjeru predaka. :roll:
nasa

#1843 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

To je izmedju mene i mog Gospodara ... sta, tebi dugujem ispovijed....sta ima kod tebe, duplih standarda mozda? :roll:

:D
zagortenej

#1844 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Zar se ne kaze izmedju tvog Gospodara i tebe? Ti si sebi na prvom mjestu, a na drugom ti je tvoj Gospodar :roll:
I opet ad hominem :wink:
nasa

#1845 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Jeste, to je od presudnog znacaja, sta cu u pisanju staviti na koje mjesto, recimo vaznije od namaza...vidis kako si odmah skontao.
Diwan

#1846 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Pošto je vidim maca pojela jezik ovim tradicionalistima vezano za abdest, u međuvremenu dok se ne usaglase šta će izmisliti, jedna ozbiljna analiza vehabija:

Vehabijske grupe u svijetu

Šta reći o onima koji danas krvnički ubijaju zene i djecu, bombarduju dzamije, raznose turbeta..postavljaju eksplozije, proglašavaju sve koji se ne slažu sa njihovom bolesnom ideologijom nevjernicima..Sve ove potresna slike, ubistava ljudi, žena, malih beba od strane vehabija zahtijeva od tebe stav u ovom vremenu i ovoj zemlji !!!

Neki govore nisu sve vehabije takve, naše vehabije nisu poput ostalih vehabija, ovi nisu vehabije nego Dais ili Elkaida ili Elnusra, oni ubijaju samo šije i sufije koji su nevjernici...itd. Allaha mi, onaj koji ima znanje, vrlo dobro zna da se radi o istoj ideologiji koja se pojavljuje pod različitim nazivima i organizacijama. Tako da i naše vehabije su isti također, i to ne samo oni koji su se pridružili Daisu ili Elnusri u Siriji i u Iraku nego i oni koji među nama čekaju da imaju priliku da likvidiraju svakog ko se ne slaže sa njihovom bolesnom ideologijom.

Šta reći sa stanovišta islama o onima koji ne vole Poslanika a.s., Poslanikovu s.a.v.s. časnu porodicu i vrijeđaju ashabe, a da ne spominjemo ubijanja istih kao i dobrih muslimana???

Čije vjerovanje je zasnovano na paganskom. Pisali smo u predhodnim postovima, o njihovoj antropomorfističkoj (pripisuju ljudske organe svom božanstvu kojem su odredili mjesto na nebu..) ideologiji punoj bogohuljenja, mržnje i prezira prema Allahovom Poslaniku s.a.w.s., njegovoj voljenoj porodici a.s., casnim ashabima, svim muslimanima..

Sta reći o onima koji u u čijim se knjigama njihovog vjerovanja bilježe predaje poput ove:
„Kada je Allah htio da stvori Sebe, stvorio je konja, a zatim ga potjerao dok se nije oznojio, te je sebe stvorio od tog znoja“.

I koji nasilnika Jezid sin Muavijin, najveći tiranin u historiji islama, ubica Poslanikovog unuka Husejna a.s.., smatra jednim od pravovjernih vladara (imama) spomenutih još u Tevratu. A oko hazreti Alije a.s., Poslanikovog a.s. zeta, amidžića, miljenika, muža njegove kćerke i oca Hasana i Husejna a.s., postoji podjela kako to naučava Ibn Tejmije u Medžmual-fetawa.

Danas postoji više od stotinu vehabijskih grupa u svijetu. Svaka od njih naziva sebe muslimanima, iako po koncenzusu islamskih učenjaka, njihovo vjerovanje izlazi iz okvira islamskog vjerovanja. Međutim, ono što je prisutno kod ovih grupacija jeste da svaka od njih sebe naziva 'pobjedničkom', 'ispravnom', i kao spasioce, a druge vehabijske grupe proglašavaju otpadnicima (kjafirima). To nam ukazuje na veoma čudnu situaciju u ovim grupama.
Da bi svoju bolesnu ideologiju legitimirali, vidimo kroz historiju, ustajali su i dizali oružje protiv muslimanskih vladara i vršili pokolj, najgnusniji teror u historiji islama. Masakr muslimana početkom 19 stoljeća, izvršili su vođeni svojom paganskom ideologijom i krvnički zauzeli sveta mjesta muslimana Mekku i Medinu.

Da bi opravdali svoja ogavna zla djela, krvnički masakr nad muslimanima, oni su uzeli Božije riječi (ajeta iz kur'ana) i hadise voljenog Poslanika a.s. koji su govorili o paganima, mušricima u Mekki, te ih upotrijebili tj. izvrnuli i njihovo značenje usmjerili protiv Poslanika a.s., njegovu porodicu a.s., pravedne ashabe, evlije..i proglasili su zakonitim ubijanje muslimana, oduzimanje njihovih kuća i imetaka kao i njihovih žena..
Nisu poštedjeli ni mrtve od članova porodice Poslanika a.s., ashaba... Uništili su 60.000 mezareva članova porodice Poslanika Muhammeda ( صلى الله عليه و آله وسلم ), ashaba, i važnih velikodostojnika islama .
Niko ne zna šta su radili sa pobožnim tijelima muškaraca i žena ashaba. Primjer mezara majke Allahovog Poslanika a.s., srušen (neki kazu i prekopan), poliven benzinom i zapaljen od strane vehabijskih bandita.

U historiji je zabilježeno mnogo masakra i zvjerstva nad živim ljudima, ali niko nije bio svjedok zločina počinjenim na mrtvim , kao što je to izvršio fanatik i njegovi sljedbenici, Ibn Abd al-Vehhab .

Oni su uništili cijelu historiju Poslanika a.s. i nasljeđa (baštine)..Oni toliko neuvažavaju, mrze i ponižavaju Poslanika a.s. da su alehiselamovu kuću u kojoj je živio 28 godina, prekopali i znad nje izgradili javni WC, tako da milioni muslimana (koji i ne znaju za ovo) vrše nuždu nad ovim mjestom..Oni planiraju uništenje i Poslanikovog a.s. mezara, ruženje zelene kupole..
Mekkanski mušrici, vehabijski preci, su obožavali nebeskog boga i druge idole, u vrijeme Poslanstva Allahovog Poslanika s.a.w.s.
Za vrijeme pravednih halifa r.a., i poslije njih ovi pagani su poznati kao munafici i hawaridzi, a kasnije su promjenili svoj identitet u selefije/vehabije..
Informacije o ovim vehabijskim grupama dostune su na internetu, medijima i drugim objavljenim izvorima. Među njima su sledeće:

Makhamahs,Najdaatis,Thu'aalabahs, Ajaaridahs, Zariqahs, Abaadhiyyas, Safriyyas , Ash-Sharaahs, Khamariyyas, Huooriyyas, Shyaybiyyas, Ibaathiyyas, Shamraakhiyyas, Salaydiyyahs, Sirriyyahs, Azriyyahs, Ajradiyyahs, Shakkiyyas, Fadhaliyyahs, Bayhasiyyahs, Atwiyyahs, Fadeekiyyahs, Jadiyyahs,
Ibadi Salafis, Nafusa Salafis, Hinawis Salafis, Ghaffiri Salafis, Mzabi Salafis, Jerba Salafis, Modernist or Neo Salafis, Madkhali, or Super Salafis, Conventional or Najdi or Wahhabi Salafis, Jihadi Salafis, Qutubi Salafis, Laskar Jihad Salafis (followers of Ja'far Umar Talib), Al-Bani Salafis, Academic Salafis, GSPC Algerian Salafis, Murji Salafis,Talafi Salafis, Ma'ribi Salafis, Hizbi Salafis, Khariji Salafis, Takfiri Salafis, Nasibi Salafis, Ghloovi Salafis, Qawmi Salafis, Taqleedi Salafis, Asabi Salafis, Nation of Islam Salafis, Ahle Hadith Salafis, Deo Bandi Salafis, Nadwatul Ulema Salafis, Ilyasi Salafis or Tabhlighee Salafis, Jamiat Ulema-e-Islam Salafis, Jamiat-e-Ulema Hind Salafis, Millat-e-Islamia Salafis, Israri Salafis or Tanzeem-e-Islami Salafis, Islahi Salafis, (followers of Amin Islahi 1904-97), Ikhwan-ul-Muslimeen Salafis, Jamaah Islamiya Salafis, Darul Islam Salafis, Jam'iya al-Salafiya al-Mujahida Salafis, Islamic Salvation Front Salafis, Maududi Salafis or Jamat-e-Islami Salafis, Ansar As-Sunnah Salafis, Tehrik-e-Taaliban Salafis, Zaakiri Salafis (followers of Zakir Naik), Jama't-ud-Dawa Salafis, Lashkar-e-Taiba Salafis, Nabhani Salafis or Hizb ut-Tahreer Salafis, Jamiyya Salafis, Invitation to Paradise Salafis, Hussami Salafis (Followers of Aqil Hussami), Ta'meer-e-Millat Salafis, Tafweedi Salafis, Sahwi Salafis, etc., Islamist Salafis, Tauseefi Salafis (followers of Tauseefur Rahman), Pathless Salafis (Non Arabs living in Saudi Arabia), Athari Salafis, Jamat-ul-Muslimeen Salafis, Guraba-e-Ahle-Hadith Salafis, Thanaiyah Salafis, Al-Maqdisi Salafis, At-Tawheed wal Jihad Salafis, Al-Wala' wal Bara Salafis, Mean Green Salafis, Almost Salafis, Yemeni Salafis, Kung Fu Salafis, Bidda Salafis, Red Beard Salafis, Blood Salafis, Maxican Salafis, Jordanian Salafis, Canadian True blue Salafis, Sipah-e-Sahabah Salafis, Lashkar-e-Jhangvi Salafis, Harakat-e-Inqilab-e-Islami Salafis, Harakat-ul-Ansar Salafis,Hizb-ul-Mujahideen Salafis,Counterfeit Salafis, Al-Shabab Salafis, Jund Ansar Allah Salafis, Jaysh Al-Islam Salafis, Jaysh Al-Umma Salafis, Nour Salafis, Freedom and Justice Salafis, Deobandi Army of Islam Salafis, International Islamic Front Salafis, Freedom and Justice Salafis, Student Islamic Movement of India (SIMI) Salafis, Jamiat-ul-Hekma Salafis, Al-Ehsan Salafis, Al-Sururi Salafis, (followers of Al-Sururi), Islamic Heritage Restoration Salafis, Islah Salafis, Al-Ahdi Salafis (followers of Faysl Al-Ahdi), Muqbil Salafis, (followers of Muqbil Al-Wadi), Independent Yemeni Salafis, Kuwaiti Islamists Salafis, Purists Indonesian Salafis,Partai Keadilan Sejahtera (PKS), Salafis,Darul Islam Salafis, Jemaah Islamia Salafis, Strict Indonesian Salafis, Wahda Islamiyya Salafis,Mohammadiyah Salafis,Persatuan Islam (Persis) Salafis,Al-Irsyad Salafis,Dewan Dakwah Islam Indonesia (DDII) Salafis,Mutamar al-Alam al-Islami Salafis, Rabithah al-Alam al-Islami Salafis,LIPIA Salafis,Pesantren Salafis, Nida Salafis (followers of Abu Nida), FKASWJ (Forum Komunikasi ASWJ) Salafis, Al-Sofwa Salafis,At-Turots Salafis, IREF Indian Salafis, Kumpula Muhahidin Malaysia (KMM) Salafis, Parti Se-Islam Malaysia (PAS) Salafis, Brotherhood of Inner Power (Al-Maunah) Salafis, Darul Islam Nusantara Salafis, ABIM Malaysian Salafis,Al-Arqam Salafis,Reformasi Salafis,
Islamic Algerian Salafis,Sayyafi Salafis (followers of Abu Sayyaf), Moro Islamic Liberation Front Salafis, Australian Salafis, Al-Muhajiroun Salafis, UK Saved Sect Salalfis, UK Al-Ghuraba Salafis, Takfiri Algerian Salafis, Jam'iyyah Ihyaa Turaath Al-Islami Salafis, Jam'iyyah Ihyaa Minhaj as-Sunnah Salafis,
Salafi Publications (OASIS) Salafis,Tajik Salafis, Al-Ansar Tabhlighee Salafis, Jamiatul Ansar Salafis, Harakatul Mujahideen Salafis, Harakatul Jihad al-Islami (Huji) Salafis, etc..............

Slijede samo neka od imena pobornika i nosioca ove antropomorfističke ideologije ( detaljnije smo pisali razvoj ove paganske misli i one koji su je širili u našim predhodnim bilješkama antropomorfista/mudžesima, mušebiha i vehabija):
Ibn Khuzaimah (933-846);Ibn Taymiyyah (1263-1228) , Ibn al-Qayyim (1292–1350), Al-Mizzi (1256–1341), Ibn Kathir (1301–1372), ad-Dhahabi (1274–1348), al-Birzali (1267–1339), Ibn Abd-al-Wahhab (1703–1792), Hasan Al-Banna (1906-1949), Shah Ismail Dehlvi (1776-1829), Rashid Ahmad Gangohi (1829-1905), Muhammad Qasim Nanotvi (1832-1880),Ashraf Ali Thanvi (1863-1943), Mohammad Ilyas (1885-1944), Abul Ala Maududi (1903-1979), Abd al Aziz Ibn Baz (1910-1999), Muhammad Uthaymeen At-Tamimi (1925-2001), Nasiruddin Al-Baani (1914-1999), Israr Ahmad (1932-2010), Abd al-Aziz as-Sudais (born 1960), Taqi Usmani (born 1943), Zakir Naik (born 1965), Tariq Jamil (born 1953), itd....
izvor: FB
nasa

#1847 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Tema je Islam-pitanja i odgovori!!!!
@divan, drzi se teme!
prenosnik

#1848 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

arzuhal wrote: Da se nisam upoznao sa šiizmom ranije, kroz same ljude i knjige šiitske duhovnosti, i da tek na forumu upoznajem "šiizam'' preko @asurbanipala i sličnih, formiralo bi mi se baš ružno mišljenje o šiijama, zasnovano na pogrešnim pretpostavkama da su šiije takve... Hvala Allahu pa me sačuvao te zablude i budalešćine :thumbup:
Još kada vidim da @asurbanipala podržavaju zagor, prenosnik i slični ljubitelji islama, muslimana, Allahovog poslanika, Ehli-bejta i ashaba, onda... :)
ma dzaba nam, mi sije ne mozemo tebi, kriticharu i dzon loku pera odbit' :lol:
Towelie

#1849 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
arzuhal wrote: Da se nisam upoznao sa šiizmom ranije, kroz same ljude i knjige šiitske duhovnosti, i da tek na forumu upoznajem "šiizam'' preko @asurbanipala i sličnih, formiralo bi mi se baš ružno mišljenje o šiijama, zasnovano na pogrešnim pretpostavkama da su šiije takve... Hvala Allahu pa me sačuvao te zablude i budalešćine :thumbup:
ma dzaba nam, mi sije ne mozemo tebi, kriticharu i dzon loku pera odbit' :lol:
A sto mislis da bi te "odbijanje pera" bilo kome ucinilo srecnijim? Shvatas li besmisao ovih virtuelnih rasprava i mentalnih dijareja kojih si ponekad i sam deo?
prenosnik

#1850 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

Towelie wrote: A sto mislis da bi te "odbijanje pera" bilo kome ucinilo srecnijim? Shvatas li besmisao ovih virtuelnih rasprava i mentalnih dijareja kojih si ponekad i sam deo?
da mislis i vjerujes u to sto pises, ne bi ga ni napisao...
Post Reply