sve, sve, ali musica...zijancer wrote:behar.hr hoce reci kako se pravilno cita belzebubova knjiga od pijeska
iliti...zrno po zrno-amaizeing
sve, sve, ali musica...zijancer wrote:behar.hr hoce reci kako se pravilno cita belzebubova knjiga od pijeska
vjerovatno je pisano o ovome, ali nebitno.6. O vi koji vjerujete! Kad ustanete na salat, tad operite lica svoja i ruke svoje do lakata; i
potarite glave svoje, i (operite) noge svoje do članaka. A ako ste džunubi,5:6 onda se očistite. A
ako budete bolesni ili na putovanju ili neko od vas dođe iz nužnika, ili imadnete odnos sa ženama,
pa niste našli vode, onda idite tlu čistom, pa time potarite lica svoja i ruke svoje. Ne želi Allah da
vam učini ikakvu teškoću, nego želi da vas očisti i da vam upotpuni blagodat Svoju, da biste vi
zahvaljivali.
Diwan wrote:Maide:
vjerovatno je pisano o ovome, ali nebitno.6. O vi koji vjerujete! Kad ustanete na salat, tad operite lica svoja i ruke svoje do lakata; i
potarite glave svoje, i (operite) noge svoje do članaka. A ako ste džunubi,5:6 onda se očistite. A
ako budete bolesni ili na putovanju ili neko od vas dođe iz nužnika, ili imadnete odnos sa ženama,
pa niste našli vode, onda idite tlu čistom, pa time potarite lica svoja i ruke svoje. Ne želi Allah da
vam učini ikakvu teškoću, nego želi da vas očisti i da vam upotpuni blagodat Svoju, da biste vi
zahvaljivali.
Zašto muslimani uzimaju abdest drugačije od propisanog?
Posebice ako je rečeno: 'O vi koji vjerujete' ....
Jeste, reći će se da je Allahov Poslanik a.s. uzimao abdest na način kako muslimani uzimaju i da je to sunet i da tako piše u Buhariji.
Dobro.
Da li Poslanik a.s. govori po svom hiru i da li On slijedi Kur'an?
Naravno da ne govori po svom hiru i naravno da slijedi Kur'an.
Zar ima logike i smisla da Poslanik a.s. postupa mimo onoga i drugačije nego je Bg naredio i odredio u Kur'anu?
Nema.
U čemu je onda problem?
U hadisima.
jel ti to ozbiljno?asurbanipal wrote:Diwan wrote:Maide:
zahvaljivali.
Zašto muslimani uzimaju abdest drugačije od propisanog?
Posebice ako je rečeno: 'O vi koji vjerujete' ....
Jeste, reći će se da je Allahov Poslanik a.s. uzimao abdest na način kako muslimani uzimaju i da je to sunet i da tako piše u Buhariji.
Dobro.
Da li Poslanik a.s. govori po svom hiru i da li On slijedi Kur'an?
Naravno da ne govori po svom hiru i naravno da slijedi Kur'an.
Zar ima logike i smisla da Poslanik a.s. postupa mimo onoga i drugačije nego je Bg naredio i odredio u Kur'anu?
Nema.
U čemu je onda problem?
U hadisima.
I Muhammed je bio samo čovjek. Kao i svi mi. Bilo je pametnijih i boljih ljudi od njega. Kao npr. Omer a.s.. Mislim da ne bi bilo greške i da je Kur'an objavljen Omeru a.s.
Uzmimo samo primjer bitke na Bedru i nakon nje. "Nema zarobljenih, sve pobit' !'' stav je kod muslimana koji je prvi pokazao i zauzeo Omer b. Hattab, za razliku od Poslanika, alejhi-selam i Ebu Bekra r.a., koji su bili za opciju razmjene ili neke vrste otkupa (novcem ili podukom), nakon bitke na Bedru, prve bitke u povijesti muslimana.
Stav koji je tada zauzeo Omer b. Hattab i ispravnost njegovog stava je, nedugo zatim, bila potvrđena Objavom, a stav Poslanika, alejhi-selam, je, istovremeno, bio kritikovan. I to je jedan od razloga zašto je Poslanik, alejhi-selam, rekao za Omera:''Allah je spustio istinu na njegov jezik!''. Omer je bio poznat kao čovjek (od ashaba) s čijim se stavom ''najviše puta Kur'an složio'': on bi nešto rekao da bi trebalo tako i tako, a onda bi Objava potvrdila njegov stav.
Diwan wrote:
jel ti to ozbiljno?
ma vi ste meni samo povod za pisanje, a u stvari obračam se onima razumom obdarenimnasa wrote:Ne znamo, upravo to i govorimo ali razumljivo je da shvatas koliko i kako mozes, znamo da ce nas pitati za ono sto mi pricamo pa....
npr. prica s kojom mene prozivas i sve sto ti pricas je miljama daleko od mene ali ti ipak pricas i boris se s zamisljenim neprijateljem dok je stvarni u tebi, taj koji ti govori da ti je neprijatelj @nasa, @towelie, @arzuhal...
Ne. Samo nastoji što bolje da hrakne a da djeluje simpa i inteligentno.Towelie wrote:Omer as?! Valjda se salis.
Kontam sad šta hočeš da kažeš - nisam ovdje stalno, bude me pa nema, pa dok pohvatam šta ko propagira.asurbanipal wrote:Diwan wrote:
jel ti to ozbiljno?
To je stav ehlu-sunnetske uleme. Moje nije da razmišljam, moje je da slušam šta učenjaci kažu i da prihvatim to...
Nazalost, najpre ce biti da je to.arzuhal wrote:Ne. Samo nastoji što bolje da hrakne a da djeluje simpa i inteligentno.Towelie wrote:Omer as?! Valjda se salis.
Koliko si samo u krivu.Nije bitan sunizam, a ni šiizam, bitna je istina, bitno je da se isčiste stvari što nije od Poslanika a.s., što nije od vjere, a ima toga mnogo. Ono što je blagodat ovog vremena je ovaj internet, gdje se hvala Bogu šire informacije i istine i gdje sve manje i manje ima prostora za daljnu manipulaciju istinom i skrivanje istine. Ono što je bilo nezamislivo juće, danas je moguće i stvarnost.
Da se nisam upoznao sa šiizmom ranije, kroz same ljude i knjige šiitske duhovnosti, i da tek na forumu upoznajem "šiizam'' preko @asurbanipala i sličnih, formiralo bi mi se baš ružno mišljenje o šiijama, zasnovano na pogrešnim pretpostavkama da su šiije takve... Hvala Allahu pa me sačuvao te zablude i budalešćineTowelie wrote:Nazalost, najpre ce biti da je to.arzuhal wrote:Ne. Samo nastoji što bolje da hrakne a da djeluje simpa i inteligentno.Towelie wrote:Omer as?! Valjda se salis.
Mene malo sramota od nivoa komunikacije medju muslimanima na poslednjih nekoliko strana.
Tačno...Što bi rekli naši stari (koji ništa nisu znali dok se nije pojavio Internet i dok nije počelo da se šljeva čisto znanje):''Nakav im šejtan ne da mira''nasa wrote:Ma nije ni stvar izmedju muslimana, ni pitanje pravaca, ni bilo sta slicno...vec stvar opce culture i osnova ljudskosti.Dodju, niti ih ko proziva, niti necim provocira, niti bilo sta negativno ....ali imaju potrebu da prosipaju nekave poluzanimljive provokacije itd. da dovedu tamo gdje se osjecaju ugodno...
Čovjek mora biti dobro poremečen da iznosi ovakva stajališta i da vjeruje u ovo gore napisano.I Muhammed je bio samo čovjek. Kao i svi mi. Bilo je pametnijih i boljih ljudi od njega. Kao npr. Omer a.s.. Mislim da ne bi bilo greške i da je Kur'an objavljen Omeru a.s.
Uzmimo samo primjer bitke na Bedru i nakon nje. "Nema zarobljenih, sve pobit' !'' stav je kod muslimana koji je prvi pokazao i zauzeo Omer b. Hattab, za razliku od Poslanika, alejhi-selam i Ebu Bekra r.a., koji su bili za opciju razmjene ili neke vrste otkupa (novcem ili podukom), nakon bitke na Bedru, prve bitke u povijesti muslimana.
Stav koji je tada zauzeo Omer b. Hattab i ispravnost njegovog stava je, nedugo zatim, bila potvrđena Objavom, a stav Poslanika, alejhi-selam, je, istovremeno, bio kritikovan. I to je jedan od razloga zašto je Poslanik, alejhi-selam, rekao za Omera:''Allah je spustio istinu na njegov jezik!''. Omer je bio poznat kao čovjek (od ashaba) s čijim se stavom ''najviše puta Kur'an složio'': on bi nešto rekao da bi trebalo tako i tako, a onda bi Objava potvrdila njegov stav.
Ahzab
66. Na Dan kad se lica njihova budu prevrtala u vatri, govoriće: “O da smo poslušali Allaha i
poslušali Poslanika!”
67. I govoriće: “Gospodaru naš! Uistinu, mi smo poslušali poglavare naše i velikane naše, pa su
nas zaveli s puta.
68. Gospodaru naš! Daj im dvostruku kaznu i prokuni ih prokletstvom velikim.”
Tako nekakoarzuhal wrote:Tačno...Što bi rekli naši stari (koji ništa nisu znali dok se nije pojavio Internet i dok nije počelo da se šljeva čisto znanje):''Nakav im šejtan ne da mira''nasa wrote:Ma nije ni stvar izmedju muslimana, ni pitanje pravaca, ni bilo sta slicno...vec stvar opce culture i osnova ljudskosti.Dodju, niti ih ko proziva, niti necim provocira, niti bilo sta negativno ....ali imaju potrebu da prosipaju nekave poluzanimljive provokacije itd. da dovedu tamo gdje se osjecaju ugodno...![]()
izvor: FBInformacije o ovim vehabijskim grupama dostune su na internetu, medijima i drugim objavljenim izvorima. Među njima su sledeće:
Makhamahs,Najdaatis,Thu'aalabahs, Ajaaridahs, Zariqahs, Abaadhiyyas, Safriyyas , Ash-Sharaahs, Khamariyyas, Huooriyyas, Shyaybiyyas, Ibaathiyyas, Shamraakhiyyas, Salaydiyyahs, Sirriyyahs, Azriyyahs, Ajradiyyahs, Shakkiyyas, Fadhaliyyahs, Bayhasiyyahs, Atwiyyahs, Fadeekiyyahs, Jadiyyahs,
Ibadi Salafis, Nafusa Salafis, Hinawis Salafis, Ghaffiri Salafis, Mzabi Salafis, Jerba Salafis, Modernist or Neo Salafis, Madkhali, or Super Salafis, Conventional or Najdi or Wahhabi Salafis, Jihadi Salafis, Qutubi Salafis, Laskar Jihad Salafis (followers of Ja'far Umar Talib), Al-Bani Salafis, Academic Salafis, GSPC Algerian Salafis, Murji Salafis,Talafi Salafis, Ma'ribi Salafis, Hizbi Salafis, Khariji Salafis, Takfiri Salafis, Nasibi Salafis, Ghloovi Salafis, Qawmi Salafis, Taqleedi Salafis, Asabi Salafis, Nation of Islam Salafis, Ahle Hadith Salafis, Deo Bandi Salafis, Nadwatul Ulema Salafis, Ilyasi Salafis or Tabhlighee Salafis, Jamiat Ulema-e-Islam Salafis, Jamiat-e-Ulema Hind Salafis, Millat-e-Islamia Salafis, Israri Salafis or Tanzeem-e-Islami Salafis, Islahi Salafis, (followers of Amin Islahi 1904-97), Ikhwan-ul-Muslimeen Salafis, Jamaah Islamiya Salafis, Darul Islam Salafis, Jam'iya al-Salafiya al-Mujahida Salafis, Islamic Salvation Front Salafis, Maududi Salafis or Jamat-e-Islami Salafis, Ansar As-Sunnah Salafis, Tehrik-e-Taaliban Salafis, Zaakiri Salafis (followers of Zakir Naik), Jama't-ud-Dawa Salafis, Lashkar-e-Taiba Salafis, Nabhani Salafis or Hizb ut-Tahreer Salafis, Jamiyya Salafis, Invitation to Paradise Salafis, Hussami Salafis (Followers of Aqil Hussami), Ta'meer-e-Millat Salafis, Tafweedi Salafis, Sahwi Salafis, etc., Islamist Salafis, Tauseefi Salafis (followers of Tauseefur Rahman), Pathless Salafis (Non Arabs living in Saudi Arabia), Athari Salafis, Jamat-ul-Muslimeen Salafis, Guraba-e-Ahle-Hadith Salafis, Thanaiyah Salafis, Al-Maqdisi Salafis, At-Tawheed wal Jihad Salafis, Al-Wala' wal Bara Salafis, Mean Green Salafis, Almost Salafis, Yemeni Salafis, Kung Fu Salafis, Bidda Salafis, Red Beard Salafis, Blood Salafis, Maxican Salafis, Jordanian Salafis, Canadian True blue Salafis, Sipah-e-Sahabah Salafis, Lashkar-e-Jhangvi Salafis, Harakat-e-Inqilab-e-Islami Salafis, Harakat-ul-Ansar Salafis,Hizb-ul-Mujahideen Salafis,Counterfeit Salafis, Al-Shabab Salafis, Jund Ansar Allah Salafis, Jaysh Al-Islam Salafis, Jaysh Al-Umma Salafis, Nour Salafis, Freedom and Justice Salafis, Deobandi Army of Islam Salafis, International Islamic Front Salafis, Freedom and Justice Salafis, Student Islamic Movement of India (SIMI) Salafis, Jamiat-ul-Hekma Salafis, Al-Ehsan Salafis, Al-Sururi Salafis, (followers of Al-Sururi), Islamic Heritage Restoration Salafis, Islah Salafis, Al-Ahdi Salafis (followers of Faysl Al-Ahdi), Muqbil Salafis, (followers of Muqbil Al-Wadi), Independent Yemeni Salafis, Kuwaiti Islamists Salafis, Purists Indonesian Salafis,Partai Keadilan Sejahtera (PKS), Salafis,Darul Islam Salafis, Jemaah Islamia Salafis, Strict Indonesian Salafis, Wahda Islamiyya Salafis,Mohammadiyah Salafis,Persatuan Islam (Persis) Salafis,Al-Irsyad Salafis,Dewan Dakwah Islam Indonesia (DDII) Salafis,Mutamar al-Alam al-Islami Salafis, Rabithah al-Alam al-Islami Salafis,LIPIA Salafis,Pesantren Salafis, Nida Salafis (followers of Abu Nida), FKASWJ (Forum Komunikasi ASWJ) Salafis, Al-Sofwa Salafis,At-Turots Salafis, IREF Indian Salafis, Kumpula Muhahidin Malaysia (KMM) Salafis, Parti Se-Islam Malaysia (PAS) Salafis, Brotherhood of Inner Power (Al-Maunah) Salafis, Darul Islam Nusantara Salafis, ABIM Malaysian Salafis,Al-Arqam Salafis,Reformasi Salafis,
Islamic Algerian Salafis,Sayyafi Salafis (followers of Abu Sayyaf), Moro Islamic Liberation Front Salafis, Australian Salafis, Al-Muhajiroun Salafis, UK Saved Sect Salalfis, UK Al-Ghuraba Salafis, Takfiri Algerian Salafis, Jam'iyyah Ihyaa Turaath Al-Islami Salafis, Jam'iyyah Ihyaa Minhaj as-Sunnah Salafis,
Salafi Publications (OASIS) Salafis,Tajik Salafis, Al-Ansar Tabhlighee Salafis, Jamiatul Ansar Salafis, Harakatul Mujahideen Salafis, Harakatul Jihad al-Islami (Huji) Salafis, etc..............
Slijede samo neka od imena pobornika i nosioca ove antropomorfističke ideologije ( detaljnije smo pisali razvoj ove paganske misli i one koji su je širili u našim predhodnim bilješkama antropomorfista/mudžesima, mušebiha i vehabija):
Ibn Khuzaimah (933-846);Ibn Taymiyyah (1263-1228) , Ibn al-Qayyim (1292–1350), Al-Mizzi (1256–1341), Ibn Kathir (1301–1372), ad-Dhahabi (1274–1348), al-Birzali (1267–1339), Ibn Abd-al-Wahhab (1703–1792), Hasan Al-Banna (1906-1949), Shah Ismail Dehlvi (1776-1829), Rashid Ahmad Gangohi (1829-1905), Muhammad Qasim Nanotvi (1832-1880),Ashraf Ali Thanvi (1863-1943), Mohammad Ilyas (1885-1944), Abul Ala Maududi (1903-1979), Abd al Aziz Ibn Baz (1910-1999), Muhammad Uthaymeen At-Tamimi (1925-2001), Nasiruddin Al-Baani (1914-1999), Israr Ahmad (1932-2010), Abd al-Aziz as-Sudais (born 1960), Taqi Usmani (born 1943), Zakir Naik (born 1965), Tariq Jamil (born 1953), itd....
ma dzaba nam, mi sije ne mozemo tebi, kriticharu i dzon loku pera odbit'arzuhal wrote: Da se nisam upoznao sa šiizmom ranije, kroz same ljude i knjige šiitske duhovnosti, i da tek na forumu upoznajem "šiizam'' preko @asurbanipala i sličnih, formiralo bi mi se baš ružno mišljenje o šiijama, zasnovano na pogrešnim pretpostavkama da su šiije takve... Hvala Allahu pa me sačuvao te zablude i budalešćine![]()
Još kada vidim da @asurbanipala podržavaju zagor, prenosnik i slični ljubitelji islama, muslimana, Allahovog poslanika, Ehli-bejta i ashaba, onda...
A sto mislis da bi te "odbijanje pera" bilo kome ucinilo srecnijim? Shvatas li besmisao ovih virtuelnih rasprava i mentalnih dijareja kojih si ponekad i sam deo?prenosnik wrote:ma dzaba nam, mi sije ne mozemo tebi, kriticharu i dzon loku pera odbit'arzuhal wrote: Da se nisam upoznao sa šiizmom ranije, kroz same ljude i knjige šiitske duhovnosti, i da tek na forumu upoznajem "šiizam'' preko @asurbanipala i sličnih, formiralo bi mi se baš ružno mišljenje o šiijama, zasnovano na pogrešnim pretpostavkama da su šiije takve... Hvala Allahu pa me sačuvao te zablude i budalešćine![]()
Još kada vidim da @asurbanipala podržavaju zagor, prenosnik i slični ljubitelji islama, muslimana, Allahovog poslanika, Ehli-bejta i ashaba, onda...
da mislis i vjerujes u to sto pises, ne bi ga ni napisao...Towelie wrote: A sto mislis da bi te "odbijanje pera" bilo kome ucinilo srecnijim? Shvatas li besmisao ovih virtuelnih rasprava i mentalnih dijareja kojih si ponekad i sam deo?