Sufizam
- zagortenej
#1826 Re: Sufizam
da li se ta riječ može prevesti drugačije, osim "da bi saznao"?
Last edited by zagortenej on 07/01/2015 00:03, edited 1 time in total.
- Towelie
#1827 Re: Sufizam
Krnjava logika. Stav apsolutne vecine, ako ne i konsenzus medju muslimanima je da je davanje zekata obaveza. Da li to znaci da je pogresno samo zato sto nisu manjina pa Istina ne moze biti kod njih?nisam ja bitan ovdje, a ni ti, bitno je da se stvari ponavljaju, većina uvijek slijedi neko mainstream misljenje postavljeno od svestenstva, a Istina je uvijek sa manjinom (ne mislim ovdje na nijednu određenu grupu).
- zagortenej
#1828 Re: Sufizam
ma ti ne kontaš o čemu ja pričam... iako si se malo udaljio od vehabizma (formalizma), posljedice su ostaleTowelie wrote:Krnjava logika. Stav apsolutne vecine, ako ne i konsenzus medju muslimanima je da je davanje zekata obaveza. Da li to znaci da je pogresno samo zato sto nisu manjina pa Istina ne moze biti kod njih?nisam ja bitan ovdje, a ni ti, bitno je da se stvari ponavljaju, većina uvijek slijedi neko mainstream misljenje postavljeno od svestenstva, a Istina je uvijek sa manjinom (ne mislim ovdje na nijednu određenu grupu).
- Towelie
#1829 Re: Sufizam
Pusti ti kontanje sad, ova logika koju primenjujes je falicna.
-
kerima1
#1830 Re: Sufizam
'Moze' kao sto se moze i sa naseg drugacije prevesti.xDzagortenej wrote:da li se ta riječ može prevesti drugačije, osim "da bi saznao"?
- nasa
#1831 Re: Sufizam
Shvatam ja sta ti zelis zakljuciti i nije da mi to smeta, ne slazem se ali ok ...Ipak s takvim zakljuccima tebalo bi da imas vise razumjevanja za tudje iako ti se cine nelogicni, nevjerovatni itd.Shvatas, u takvoj varijanti desavanja, koju sugerises, kome bi uopce mogao osporiti ne samo da tvrdi sta god zeli vec da zaista ne postoji mogucnost da je istina sta god pojedinac zakljucio...prenosnik wrote:muhameda je poucavao, objavu mu donosio i preslusavao melek, ne allah.
ako doslovno gledamo tu pricu, a cini mi se da ti insistiras na tome, licno ne znam da li je vece zlo bog koji covjeka "nadahnjuje" da ubije neduzno dijete ili covjek koji poslusa takvo "nadahnuce" ili...da ne idem dalje...
samo tu situaciju pokusaj zamisliti sa nekim djetetom iz tvog okruzenja, da neko dodje, hladnokrvno ga ubije i kaze da ga je bog nadahnuo...
tu se postavlja i pitanje ajeta po kom se sejtan uplitao u objavu svih poslanika, pa je to naknadno "otklanjano"...
ovaj ajet podrzavaju i "satanski stihovi" iz vjerodostojnih hadisa u kojima je muhamed priznao tri allahove kceri kao posrednike do allaha...
Sto se tice ovog o cemu smo pricali....Hidr Musi otkriva ono sto je njemu bilo nejasno, dijela ostaju, ista su ali Musa sada jasnije vidi povod i posljedice....gleda ih na drugi nacin...svrha ove price je u ovom, a mozemo je nadovezati na onu pricu od koje je pocelo o (ne)jasnim ajetima....
Bog ovdje poucava Musu...ako krenemo od Hidra i poucavanja njega od strane Boga, kao sto ti to cinis, onda dobijemo nesto drugaciju sliku...jer ni prica Hidra ne govori o nadahnucu niti kako ga je Bog uputio da to cini vec on samo otkriva sta je bio njegov povod dok mi smo slicni poziciji Muse, ne znamo sta je u tome ono sto je Bog poucio Hidra, sta je u tome Bozija milost itd.znamo sta je poucio Musu...
Stihovi sejtana, pojela koza..jah..cudi me da se pozivas na ono u sta ni sam ne vjerujes....
-
prenosnik
#1832 Re: Sufizam
Hvala i tebi idu selami 
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:32, edited 1 time in total.
- zagortenej
#1833 Re: Sufizam
Zašto misliš da bas treba tako prevesti?prenosnik wrote:moze, ali nece biti ispravan prevodzagortenej wrote:da li se ta riječ može prevesti drugačije, osim "da bi saznao"?
-
kerima1
- nasa
#1835 Re: Sufizam
Neko je i prirodno ogranicen, e sad ko je tu kriv ne bih da nagadjam....zagortenej wrote:ironija ti je vrlo ironična. ja ne tvrdim da sam od onih za koje Allah kaže da znaju značenje svih ajeta, niti da sam od ehlul zikra.nasa wrote: Vise sam bila ironicna ali moze i bukvalno...I ti si jedan od tih koji se predstavljaju da znaju, pa cime te placaju
nisam ja bitan ovdje, a ni ti, bitno je da se stvari ponavljaju, većina uvijek slijedi neko mainstream misljenje postavljeno od svestenstva, a Istina je uvijek sa manjinom (ne mislim ovdje na nijednu određenu grupu).
ti mislis da razmisljas o vjeri, a u stvari se kreces u granicama koje je vec neko davno postavio (ali ne Allah, nego ljudi), i trudis se da ne prelazis te granice (jer ces izaci iz vjere, strah od dzehenema, sudnjeg dana itd.), slicno kao ovce u toru.
Salu na stranu....
Sam si rekao kako nekad kada ne znas postoje drugi koji znaju i sl.ljudi su usmjereni jedni na druge, nije to samo slijedjenje svestensva, problem je kad sputavas sam sebi svako samostalno promisljanja jer smatras da ne mozes nikad nista znati bolje od drugih, a desava se i to...
-
prenosnik
#1836 Re: Sufizam
Zašto misliš da bas treba tako prevesti?
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:32, edited 2 times in total.
-
prenosnik
#1837 Re: Sufizam
- zagortenej
#1838 Re: Sufizam
Koji je zaključak? 
-
prenosnik
#1839 Re: Sufizam
- zagortenej
#1840 Re: Sufizam
Znaš i ne znaš ili jedno od tog dvoga?prenosnik wrote:ako ti ja kazem da znam i kazem ti da ne znam, koji je zakljucak i kakve su mu implikacije?
-
prenosnik
#1841 Re: Sufizam
- zagortenej
#1842 Re: Sufizam
Nastavak sutra, kasno je. Selamprenosnik wrote:poslacu ti jednu nacetu zagonetku...
- nasa
#1844 Re: Sufizam
Zakljucila sam da ne vjerujes da se Bog obratio Muhamedu tako da nisam misljenja da vjerujes u Kur'an, bar ne na nacin koji bi ocekivali, a za hadise mi dodje logican slijed....ako smatras da muslimani nisu shvatili Kur'an onda kako ocekivati da su shvatili sta je Muhamed "onako" pricao....plus cinilo mi se da si negdje hadise nazvao pricicama ili tako nesto...p.s. na osnovu cega si zakljucila da ne vjerujem u hadise ili da, ako sam te dobro razumio, vjerujem u kur'an?
- arzuhal
#1845 Re: Sufizam
prenosnik wrote: izmedju ostalog zato sto znam arapski...
jetekellemu bi-luga arabijje, aman
Pa nije bolan naučit sufaru i nekoliko izraza na arapskom, eventualno dobacit do druge vrste glagola u nekom udžbeniku - ''između ostalog znati arapski''
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1846 Re: Sufizam
dokle ste ? 
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1847 Re: Sufizam
bismillah..
ja sam mislio odgovoriti na to o Hidru , odnosno prenijeti šta sam čuo itd ali je bilo traženo lično NAŠE viđenje ali i tu je greška i pogreška jer ti ne možeš znati ako ti Allah neda znanje , a ako ti On dadne , pa kako ćeš reći da je to tvoje, odakle ti obraz toliki?
Dakle ja nisam znao , a sad znam pa ću i reći ali to što znam nije moje lično, jer da jeste odmah bi to rekao (eto me ko Ekrem Jevrić )
Zato se i inače čeka na odgovor, pa ako ti se da GOVORI a ako neda , možeš ti da pričaš priče drugih ili da izmišljaš ali u tome nema pravog znanja i nikoga to ne zanima. To se tako radi , to čekanje, po sunnetu Resulullaha , kao kad su Jevreji dolazili pa ga pitali , a on nije odgovarao dok mu se čisti odgovor ne spusti , čisto viđenje , bez ikakve sumnje u ono što govori
Sad ću ti reći kako je meni došlo da vidim i tebe (prenosnik) i sebe i generalno svijet . Ne pripisujem sebi ništa nadnaravno da se razumijemo nego ne znam kako bi drugačije objasnio to o čemu pričam, a nisam MISLIO uopće o tome nego je samo dolazilo
Hidr je dakle mudrost , pa kad Musa a.s. kreće u potragu to je sejri-suluk i tačno je da su dva mora zahir i batin , pa kad su prešli granicu nisu ZNALI jer skriveno se ne spoznaje UMOM već ti dođe znak gdje je mjesto sastajanja. Tako je riba iskočila u more, a mrtva bila. Znači desilo se nešto čudnovato i riba je oživjela ili kako kaže hz.Rumi "u meni je žedna riba" (žedna čega. ? potraži) . Mladić koji je nosio to je VIDIO ali nije htio da kaže jer ga je šejtan vesvesama zaveo , rekao mu "de bolan ne pričaj to, ismijaće te " ...a to je bio znak
Taj sluga koji nosi prtljagu sa hranom, postoji i u nama, a oni koji putuju moraju ga poslati nazad , kao što je i Musa .a.s učinio a sastao se sa Hidrom na mjetu gdje je riba ili Ruh pokzaoa prve znakove ruhanijeta..
Pa su krenuli tim morem , Musa sa svojim vodičem Hidrom, pa je Hidr oštetio brod, a brod je naša nefsu levvama. Povrijedio nam Hidr ego, proburazio ga ...a hz.Rumi kaže "rana je mjesto kroz koje svijetlo ulazi u nas" . Ta nas je rana spasila od kralja šejtana Iblisa , koji otima sve brodove na tom putu osim onih oštećenih
Musa , kao ni mi, nije mogao da ćuti na tu "nepravdu"
Slijedeći stepen je mulhima -duša nadahnuta , odnosno nije tu još prisutan stepen nego halovi . Halovi opijanja duhovnim stanjima, halovi folklora, rituala , jedna vrsta ludosti , dječaštva sejri suluka. Tu se isto pada ako se ne "ubije" to dijete . Ostaneš na nivou dijeteta sa igračkama, koje glumi igra uloge "mame, tate " ...ili sufije . Ovo neću dalje pričati jer to boli ljude koji su na tome, iako to dijete treba "ubiti" ako si mudar, ako slušaš hazreti Hidra
Kao što duhovni putnik -arif, prolazi tim putem, i cijelo čovječanstvo isto evoluira i kreće se , ponavalja greške i ide ponovo i ponovo dok ne skonta
da ovo dijete sa igračkama koje se zabavlja NE MOŽE BITI MEVLA jer ono nema mudrosti samo se zabavlja u tvome gradu-tijelu , a kad PORASTE činiće zulum čak i svojim roditeljima , odnosno čovječanstvu koje je starije od njega . Ali nećemo pričati o drugima, već o sebi, pa ću reći da je primjer kod muslimana, odličan primjer tog djeteta koje se nije u startu ubilo , jeste ISIL koji sad čini zulum i neposlušan je roditeljima, kao što se navodi u odgovoru hazreti Hidra , kasnije kad je Musa užasnut takvim "ubistvom dijeteta" , zatražio odgovor
Što se tiče ISILA nisu oni krivi za sebe jer djeca ne znaju ništa , ko im god šta kaže ona vjeruju, nego je krivnja na PASIVNOJ ULEMI. (ovo pasivna ulema sam posudio od moga dosta jednog koji tako često voli reći, a je ne znam bolje)
Zašto je ulema pasivna? Kako da ti mudri ljudi nisu vidjeli kod očiju?
Pa tako što oni za svaku sofru sjedaju, ne bore se sa svojim nefsom i prohtjevima dunjalučkim , a u koji god grad dođu, dođu "da jedu"
Međutim hz.Hidr u onom gradu nije jeo, nisu im dali , jer Hidr -mudrost je samo sa Hakkom , a ljudi i zajednice ne vole istinu . Ne vole takvu ulemu , ne zovu ih na ručkove i iftare ...a Hidr na to ne obraća pažnju nego zida zid ŠERIJATA na blagu hakikata, da ga nebi svijetina razgrabila
a to NIJE NJIHOVO nego od dva brata, koji su kao ona dva mora zahir i batin
Prenosnik, ti si pao na ovome zidu , kao i ja , samo su tvoji razlozi kao u ove uleme , ono daj da se pokažem "znalcem" , a ništa mudžaheda pa kad su ti zahir i batin odrasli, ti došao tamo ,a ono nema blaga, nema ničega ...a ne može ga ni biti bez zida
Slično je i kod mene što se tiče zida, ja ga moram još zidati i paziti se pohlepne svjetine da mi ne raznesu blago jer oni bi samo da ti uzmu tvoje, sažvaču i ispljunu . Hvale te dok im daješ badava, čim nema , izdaće te
Zato ću ja sad završiti sa pisanjem na ovoj temi , a vi hoćete zaključati nećete , nije do mene
ja sam mislio odgovoriti na to o Hidru , odnosno prenijeti šta sam čuo itd ali je bilo traženo lično NAŠE viđenje ali i tu je greška i pogreška jer ti ne možeš znati ako ti Allah neda znanje , a ako ti On dadne , pa kako ćeš reći da je to tvoje, odakle ti obraz toliki?
Dakle ja nisam znao , a sad znam pa ću i reći ali to što znam nije moje lično, jer da jeste odmah bi to rekao (eto me ko Ekrem Jevrić )
Zato se i inače čeka na odgovor, pa ako ti se da GOVORI a ako neda , možeš ti da pričaš priče drugih ili da izmišljaš ali u tome nema pravog znanja i nikoga to ne zanima. To se tako radi , to čekanje, po sunnetu Resulullaha , kao kad su Jevreji dolazili pa ga pitali , a on nije odgovarao dok mu se čisti odgovor ne spusti , čisto viđenje , bez ikakve sumnje u ono što govori
Sad ću ti reći kako je meni došlo da vidim i tebe (prenosnik) i sebe i generalno svijet . Ne pripisujem sebi ništa nadnaravno da se razumijemo nego ne znam kako bi drugačije objasnio to o čemu pričam, a nisam MISLIO uopće o tome nego je samo dolazilo
Hidr je dakle mudrost , pa kad Musa a.s. kreće u potragu to je sejri-suluk i tačno je da su dva mora zahir i batin , pa kad su prešli granicu nisu ZNALI jer skriveno se ne spoznaje UMOM već ti dođe znak gdje je mjesto sastajanja. Tako je riba iskočila u more, a mrtva bila. Znači desilo se nešto čudnovato i riba je oživjela ili kako kaže hz.Rumi "u meni je žedna riba" (žedna čega. ? potraži) . Mladić koji je nosio to je VIDIO ali nije htio da kaže jer ga je šejtan vesvesama zaveo , rekao mu "de bolan ne pričaj to, ismijaće te " ...a to je bio znak
Taj sluga koji nosi prtljagu sa hranom, postoji i u nama, a oni koji putuju moraju ga poslati nazad , kao što je i Musa .a.s učinio a sastao se sa Hidrom na mjetu gdje je riba ili Ruh pokzaoa prve znakove ruhanijeta..
Pa su krenuli tim morem , Musa sa svojim vodičem Hidrom, pa je Hidr oštetio brod, a brod je naša nefsu levvama. Povrijedio nam Hidr ego, proburazio ga ...a hz.Rumi kaže "rana je mjesto kroz koje svijetlo ulazi u nas" . Ta nas je rana spasila od kralja šejtana Iblisa , koji otima sve brodove na tom putu osim onih oštećenih
Musa , kao ni mi, nije mogao da ćuti na tu "nepravdu"
Slijedeći stepen je mulhima -duša nadahnuta , odnosno nije tu još prisutan stepen nego halovi . Halovi opijanja duhovnim stanjima, halovi folklora, rituala , jedna vrsta ludosti , dječaštva sejri suluka. Tu se isto pada ako se ne "ubije" to dijete . Ostaneš na nivou dijeteta sa igračkama, koje glumi igra uloge "mame, tate " ...ili sufije . Ovo neću dalje pričati jer to boli ljude koji su na tome, iako to dijete treba "ubiti" ako si mudar, ako slušaš hazreti Hidra
Kao što duhovni putnik -arif, prolazi tim putem, i cijelo čovječanstvo isto evoluira i kreće se , ponavalja greške i ide ponovo i ponovo dok ne skonta
da ovo dijete sa igračkama koje se zabavlja NE MOŽE BITI MEVLA jer ono nema mudrosti samo se zabavlja u tvome gradu-tijelu , a kad PORASTE činiće zulum čak i svojim roditeljima , odnosno čovječanstvu koje je starije od njega . Ali nećemo pričati o drugima, već o sebi, pa ću reći da je primjer kod muslimana, odličan primjer tog djeteta koje se nije u startu ubilo , jeste ISIL koji sad čini zulum i neposlušan je roditeljima, kao što se navodi u odgovoru hazreti Hidra , kasnije kad je Musa užasnut takvim "ubistvom dijeteta" , zatražio odgovor
Što se tiče ISILA nisu oni krivi za sebe jer djeca ne znaju ništa , ko im god šta kaže ona vjeruju, nego je krivnja na PASIVNOJ ULEMI. (ovo pasivna ulema sam posudio od moga dosta jednog koji tako često voli reći, a je ne znam bolje)
Zašto je ulema pasivna? Kako da ti mudri ljudi nisu vidjeli kod očiju?
Pa tako što oni za svaku sofru sjedaju, ne bore se sa svojim nefsom i prohtjevima dunjalučkim , a u koji god grad dođu, dođu "da jedu"
Međutim hz.Hidr u onom gradu nije jeo, nisu im dali , jer Hidr -mudrost je samo sa Hakkom , a ljudi i zajednice ne vole istinu . Ne vole takvu ulemu , ne zovu ih na ručkove i iftare ...a Hidr na to ne obraća pažnju nego zida zid ŠERIJATA na blagu hakikata, da ga nebi svijetina razgrabila
a to NIJE NJIHOVO nego od dva brata, koji su kao ona dva mora zahir i batin
Prenosnik, ti si pao na ovome zidu , kao i ja , samo su tvoji razlozi kao u ove uleme , ono daj da se pokažem "znalcem" , a ništa mudžaheda pa kad su ti zahir i batin odrasli, ti došao tamo ,a ono nema blaga, nema ničega ...a ne može ga ni biti bez zida
Slično je i kod mene što se tiče zida, ja ga moram još zidati i paziti se pohlepne svjetine da mi ne raznesu blago jer oni bi samo da ti uzmu tvoje, sažvaču i ispljunu . Hvale te dok im daješ badava, čim nema , izdaće te
Zato ću ja sad završiti sa pisanjem na ovoj temi , a vi hoćete zaključati nećete , nije do mene
-
prenosnik
#1848 Re: Sufizam
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:33, edited 1 time in total.
- arzuhal
#1849 Re: Sufizam
P'daprenosnik wrote:svi se mi rijecima odajemo, nurudine...
A jel se ti i duh sa sikiricom poznajete duže, jeste li kućni prijatelji i to, ili samo koordinirate svoju priču preko pp-a, chata i to?
-
prenosnik
#1850 Re: Sufizam
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:33, edited 1 time in total.