gdje su bolan piramide ? Jel ih iko jos vidio ? U 10 godina samo ih Semir vidio meni se cinikozolec wrote:Od naročitog značaja su atrakcije:
Park prirode Tajan - Speleologija, rafting, pećinski medvjed (15 000 god ) endemski Bosanski ljiljan, pećine žena s djetetom
Kamene kugle - Aktualizirane 2004. godine, nalazi se petnaestak neoštećenih kugli i još oko dvadesetak polovica. Porijeklo kugli nije utvrñeno.
Bosanske piramide -Za sada postoji pet piramida; nalaze se ispod slojeva zemlje, kamenja, ponegdje i drveća.
Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
-
AmirBaa
#1826 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
- maraccana
#1827 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Ko što neko reče, ne treba previše očekivati od naroda koji je nedavno Torabiju nosio flaše ... te danas otkopava i vjeruje u Svemirov šuk o piramidama... 
-
Avetinho
#1828 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
A nece ni biti utvrdjeno, jer nam zemljom vladaju korumpirane neznalice.kozolec wrote:Od naročitog značaja su atrakcije:
Park prirode Tajan - Speleologija, rafting, pećinski medvjed (15 000 god ) endemski Bosanski ljiljan, pećine žena s djetetom
Kamene kugle - Aktualizirane 2004. godine, nalazi se petnaestak neoštećenih kugli i još oko dvadesetak polovica. Porijeklo kugli nije utvrñeno.
Bosanske piramide -Za sada postoji pet piramida; nalaze se ispod slojeva zemlje, kamenja, ponegdje i drveća.
-
calculator
#1829 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Meni ovo brdo ispod liči na kuglu. Ubijeđen sam da bi se, nakon skidanja debljeg sloja zemlje, ukazala kakva kamena hloptaAmirBaa wrote:gdje su bolan piramide ? Jel ih iko jos vidio ? U 10 godina samo ih Semir vidio meni se cini

-
Avetinho
#1830 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Odmah se prijavi za istrazivanje, mozda ti FPN podari doktorat, kao sto su dali Svemirku.
Koje budale i bruka svjetska.
Koje budale i bruka svjetska.
-
asker
#1831 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Istrazivanja/kopanje Visocice se ne vrse 10 godina.................zabrana je dosla prije 5-6 godina cini mi se?
I smijesno je ovo "jao sramoti nas".................eto ovako uglednu zemlju osramoti Semir.
I smijesno je ovo "jao sramoti nas".................eto ovako uglednu zemlju osramoti Semir.
-
Drinski
#1832 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
maraccana wrote:Ko što neko reče, ne treba previše očekivati od naroda koji je nedavno Torabiju nosio flaše ... te danas otkopava i vjeruje u Svemirov šuk o piramidama...
ja čisto sumnjam da glumci vjeruju u istinitost filmova u kojima glume ili se mozda varam? moguce je i da ima onih koji misle da sve MORA biti istina.
- Ommadawn
#1833 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Sasvim prirodno! Moja supruga je diplomirani geolog i ona tvrdi da su te kugle sasvim prirodne i to nije jedini slučaj. Imaš kamenja koja su šestougla pravilnog oblika, prirodni oblik.hrasno38 wrote:Pokenjo se bosnaksi golub i u tom trenutku proradio vulkan i lava od govneta napravila veliku kuglu....al jebi ga priroda bas da pravi takve kugle iz cista mira....cisto sumnjam!kozolec wrote:nego, šta vele naši stručnjaci za ovu kuglicu?
prirodno?
kao i obično hajmo opalit po lažima i prevarama
Pronađi i pročitaj, bar na Google ukucaj pa ćeš se uvjeriti. Ne moraš biti zadrt, tvrdoglav i izigravati glupana samo zato što si Bosanac.
- kozolec
#1834 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Samo obično brdo neke 1858 u Meksiku

a danas predivan kompleks

- KB9
#1835 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
asker wrote:Istrazivanja/kopanje Visocice se ne vrse 10 godina.................zabrana je dosla prije 5-6 godina cini mi se?
-
Avetinho
#1836 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Semir po Semir, nabere se. U nas bar takvih ima na vagone.asker wrote:Istrazivanja/kopanje Visocice se ne vrse 10 godina.................zabrana je dosla prije 5-6 godina cini mi se?
- maraccana
#1837 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Znači šta fali, nek nas sramote još više, hah kakav narod hoda ovom zemljom ...asker wrote:Istrazivanja/kopanje Visocice se ne vrse 10 godina.................zabrana je dosla prije 5-6 godina cini mi se?
I još ovaj iznad postavlja slike autentičnih građevina i brka ih sa Svemirovom maglom...
-
asker
#1838 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Pa zabranili su mu iskopavanja, zar nije tako? Drzava reagovala i zabranila, da nas ovaj dalje ne sramoti. Znaci ne kopa "piramidu" 10 godina.maraccana wrote:Znači šta fali, nek nas sramote još više, hah kakav narod hoda ovom zemljom ...asker wrote:Istrazivanja/kopanje Visocice se ne vrse 10 godina.................zabrana je dosla prije 5-6 godina cini mi se?
I smijesno je ovo "jao sramoti nas".................eto ovako uglednu zemlju osramoti Semir.![]()
![]()
I još ovaj iznad postavlja slike autentičnih građevina i brka ih sa Svemirovom maglom...
- irac300
#1839 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
I iskreno, šta tebi ovo govori kada usporediš sa tzv. piramidama u Visokom?kozolec wrote:Samo obično brdo neke 1858 u Meksiku
- Ommadawn
#1840 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Sta ima to govoriti ljudima koji nemaju razvijeno culo za sumnju bilo cega? Porediti meksicke ili bilo koje piramide sa ovom prevarom u Visokom je upravo to sto dolikuje Semirovom fan-clubu - amaterski.
Objavise da postoji neka grobnica - nigdje nijedan kostur pronadjen!
Pa sta bi sa onim urezanim natpisima sto su ko biva nasli u nekom tunelu? Ispocetka ih nije bilo pa onda odjednom se pojavili! I ljudi koji su to objavili, usutkase ih dok si rekao keks!
Je li imalo sumnjas, odmah si Bosnjakomrzac, Bosnomrzac, Chetnik-lover i sta vec ne!!!
Dok ne iskopaju i dokazu da postoji tu piramida - PIRAMIDE NEMA!!!!
Kad vec dolaze tolike hiljade turista - sto je onda turizam i dalje nerazvijen i propada??? Donosi novac - jeste ali ga i usisava! Nije sramota da se Zemaljski muzej zatvori ali hej, sramota reci da piramida nema!
Pa se cudimo sto je Bosna u kurcu....
Pa sta bi sa onim urezanim natpisima sto su ko biva nasli u nekom tunelu? Ispocetka ih nije bilo pa onda odjednom se pojavili! I ljudi koji su to objavili, usutkase ih dok si rekao keks!
Je li imalo sumnjas, odmah si Bosnjakomrzac, Bosnomrzac, Chetnik-lover i sta vec ne!!!
Kad vec dolaze tolike hiljade turista - sto je onda turizam i dalje nerazvijen i propada??? Donosi novac - jeste ali ga i usisava! Nije sramota da se Zemaljski muzej zatvori ali hej, sramota reci da piramida nema!
-
Drinski
#1841 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Pa nije Semir kriv sto direktor muzeja ne moze da zaradi prihod za muzej. Neka Semira stave za direktora... Pa se cudimo sto je Bosna u kurcu...Ommadawn wrote:Sta ima to govoriti ljudima koji nemaju razvijeno culo za sumnju bilo cega? Porediti meksicke ili bilo koje piramide sa ovom prevarom u Visokom je upravo to sto dolikuje Semirovom fan-clubu - amaterski.
- dustaban
#1842 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Pa de ukljuci malo taj mozak i zakljuci da ova KAMARA u ravnici nikako nije uporediva sa onim bosanskim BRDIMA oko visokog.kozolec wrote:Samo obično brdo neke 1858 u Meksiku
...
Yebo vas Semir, da vas yebo...
-
Hadzi Lojo
#1843 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Ukljucite mozak i zapitajte se , da li se Gospa moze ukazivati normalnim ljudima? Mi imamo barem brdo sto lici na piramidu, a sta ce skutori kad im poremecene vidjelice presele na onaj svijet? Pa ni Papa im nije pao na tu foru!
Pa sjecate li se onih mangupa sto su nekad prodavali cigle na Vilsonovom Setalistu?
Pa sjecate li se onih mangupa sto su nekad prodavali cigle na Vilsonovom Setalistu?
-
Neregistrirani
#1844 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Naravno!
http://irna.lautre.net/Stone-balls-in-France-too.html
http://irna.lautre.net/Mysterious-spheres.html
http://irna.lautre.net/Boules-de-pierre ... aquie.html
Kod Banjaluke ih ima prilično puno: http://www.nezavisne.com/novosti/drustv ... tana/20427Konkrecije su kuglaste jajolike, diskoidalne ili nepravilno bubrežaste mineralne akumulacije u stijeni nastale izlučivanjem neke mineralne tvari u porama ili oko neke jezgre na račun nevezanog mekanog ili litificiranog dijela stijene domaćina, tj. stijena u kojoj se pojavljuje. (Josip Tišljar 1994)
http://www.geologija.ba/index.php?optio ... =54&gid=14
http://irna.lautre.net/Stone-balls-in-France-too.html
http://irna.lautre.net/Mysterious-spheres.html
http://irna.lautre.net/Boules-de-pierre ... aquie.html
Ommadawn wrote:
Sasvim prirodno! Moja supruga je diplomirani geolog i ona tvrdi da su te kugle sasvim prirodne i to nije jedini slučaj. Imaš kamenja koja su šestougla pravilnog oblika, prirodni oblik.
Pronađi i pročitaj, bar na Google ukucaj pa ćeš se uvjeriti. Ne moraš biti zadrt, tvrdoglav i izigravati glupana samo zato što si Bosanac.
-
Avetinho
#1845 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Promasio temu!Hadzi Lojo wrote:Ukljucite mozak i zapitajte se , da li se Gospa moze ukazivati normalnim ljudima? Mi imamo barem brdo sto lici na piramidu, a sta ce skutori kad im poremecene vidjelice presele na onaj svijet? Pa ni Papa im nije pao na tu foru!
Predlazem ti, ako te zanima taj fenomen u Ercegovaca, da otvoris novu temu ili obnovis staru ako vec postoji.
-
Neregistrirani
#1846 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Brief Comments on Bosnian Stone Balls
Posted by: Paul H. (IP Logged)
Date: May 4, 2008 05:34PM
In an article "The scientists against the common sense and healthy
minds" ( [www.bosnian-pyramid.net] ) Semir Osmanagic stated:
"Dr. Heinrich’s evaluation about the stone spheres
in Bosnia and Herzegovina was especially interesting:
“Natural spherical rocks, not man made, as Osmanagic
claims” If Dr. Dr. Heinrich could go back to his
school days, and read the books again, he would
probably learn that certain materials in nature never
come in spherical shape. Such case is with Granite,
which never comes in nature as the stone ball."
Since that comment was written, I have obtained samples of some of the
meter-scale Bosnian stone balls and examined the hand specimens and thin
sections made from them. What I discovered, i.e. Heinrich (2007a, 2007b),
is that Mr. Osmanagic and his so-called expert geologists are the people,
who need to go back to their school days, and read their books again. I
say this because it is quite clear from the examination of the hand
specimens and confirmed by petrographic thin sections that the Bosnian
stone balls, from which my samples came and which have been argued to be
manmade by the proponents of the Bosnian pyramids web site, are not
composed of granite as is claimed in this article. Instead, the petrographic
analysis clearly shows that they are composed of calcite-cemented fine-
grained sandstone called a "litharenite", which can be also classified
as a graywacke.
In terms of these specific Bosnian stone balls, Mr. Osmanagic and his
"experts" clearly do not understand understand the difference between
a fine-grained sedimentary rock (litharenite / graywacke) and a coarse-
grained igneous rock (granite) that are completely different from each
other as night and day. This distinction is something, which freshmen
undergraduate students in a beginning physical geology course learn to
do. From what I found, it is Mr. Osmanagic and his "experts", who appear
to need to retake physical geology and reread their geology text books.
A person can see the drastic difference between a granite and a
ltharenite / graywacke in the below pictures.
I. graywacke - 1. [www.uwm.edu], 2. [geology.about.com] and
3. [www.nps.gov] .
II. litharenite / graywacke thin section - [sorrel.humboldt.edu]
III. granite- 1. [www.flickr.com], 2. [www.beg.utexas.edu],
3. [www.geo.lsa.umich.edu] ( [www.geo.lsa.umich.edu] ) and
4. [www.windows.ucar.edu]
IIII. granite thin section - 1. [www.cedd.gov.hk], 2. [www.union.edu],
and 3. [www.microscopy-uk.org.uk].
It is possible that some of the smaller decimeter-scale stone balls
might be either stone round shot (cannonballs) or spherical stone shot
for trebuchets made from granite, However, the meter-scale stone balls
are clearly sandstone concretions. For more examples of giant meter-
scale concretions, go read Heinrich (2007a) and look at "All that
nature can never do, part IV : stone spheres" - [irna.lautre.net]
References cited:
Heinrich, P. V., 2007a, The Giant Concretions of Rock City Kansas. BackBender's
Gazette. vol. 38, no. 8, pp. 6-12. (PDF file at [www.hgms.org] )
Heinrich, P. V., 2007b, Pseudoscience in Bosnia. Science, vol. 318. no. 5847,
pp. 42-43. (PDf file at [www.itmems.org] )
Yours,
Paul H.
http://www.hallofmaat.com/read.php?1,48 ... msg-484955
- MyTao
#1847 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Pa nije ni cudo sto dosta ljudi vjeruje u ove gluposti, citam danas na fb klix objavio kako je hawking najpametniji covjek na svijetu, a u komentarima masa nasih "ljudi" mu ismijava izgleda, jebu mu mater jer je ateista, jebu mater onom ko je pisao clanak i ko je ga proglasio najpametnijim kada se zna da je to onaj Naik
Sta ocekivati onda... ima piramida kako nema...
-
Juliuscezar
#1848 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Edit, promasio temu
- Ommadawn
#1849 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Je li bio komentar "pogledaj ga kakav je, vidi na šta liči, vid' mu glave.."?MyTao wrote:Pa nije ni cudo sto dosta ljudi vjeruje u ove gluposti, citam danas na fb klix objavio kako je hawking najpametniji covjek na svijetu, a u komentarima masa nasih "ljudi" mu ismijava izgleda, jebu mu mater jer je ateista, jebu mater onom ko je pisao clanak i ko je ga proglasio najpametnijim kada se zna da je to onaj Naik![]()
- Ommadawn
#1850 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Ja bih dodao "and also need professional psychologic help!".Neregistrirani wrote:What I discovered, i.e. Heinrich (2007a, 2007b),
is that Mr. Osmanagic and his so-called expert geologists are the people,
who need to go back to their school days, and read their books again. ]