Prijatelju, ne tjera bošnju dobra volja da daje garanciju, već onaj koji mu je dozvolio da bude ovlašteni servis.Sodom1 wrote:Garancija u Bosni za nestoMe_again wrote:Pa Renault i Citroen nisu isti auti.
Ali nebitno, ja se ne bih igrao sa tim. Jednom sam zamijenio zupcasti na Skodi u neovlastenom i vrlo brzo se spaner skoro raspao. Imao sam veliku srecu da mi motor nije "preskocio".
Ne kazem, ima dobrih zamjenskih dijelova i jos boljih mehankcara koji to znaju zamijeniti ali garancija je velika sigurnost i ne zelim da se igram sa tim.
Citroen All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mad_max_ba
#1826 Re: Citroen All About
-
Dzontra_Volta
#1827 Re: Citroen All About
Ali ja mogu otići u Dedovića ili Guma M (oficijelni servisi za Peugeot i Renault) i dobiti račun i garanciju na godinu dana (niko i ne daje više) za cca 450-500 KM.
A trend u svijetu je inače da će se polako izgubiti "oficijelni servisi", odnosno svi servisi koji budu imali tehničke mogućnosti će biti ovlašteni i svi će moći ovjeravati servisnu knjižicu. To je već predviđeno nekakvom direktivom EU i postoji neki rok do kad se ona mora implementirati.
A trend u svijetu je inače da će se polako izgubiti "oficijelni servisi", odnosno svi servisi koji budu imali tehničke mogućnosti će biti ovlašteni i svi će moći ovjeravati servisnu knjižicu. To je već predviđeno nekakvom direktivom EU i postoji neki rok do kad se ona mora implementirati.
Last edited by Dzontra_Volta on 29/09/2016 09:35, edited 1 time in total.
- one hundred eyes
#1828 Re: Citroen All About
Daleko od istine. Dedović već godinama nije ovlašteni.Dzontra_Volta wrote:Ali ja mogu otići u Dedovića ili Guma M (oficijelni servisi za Peugeot i Renault) i dobiti račun i garanciju na godinu dana (niko i ne daje više) za cca 450-500 KM.
A trend u svijetu je inače da će se polako izgubiti "oficijelni servisi", odnosno svi servisi koji budu imali tehničke mogućnosti će biti oficijelni i svi će moći ovjeravati servisnu knjižicu. To je već predviđeno nekakvom direktivom EU i postoji neki rok do kad se ona mora implementirati.
-
Dzontra_Volta
#1829 Re: Citroen All About
Nemam pojma, nisam istraživao.one hundred eyes wrote:Daleko od istine. Dedović već godinama nije ovlašteni.Dzontra_Volta wrote:Ali ja mogu otići u Dedovića ili Guma M (oficijelni servisi za Peugeot i Renault) i dobiti račun i garanciju na godinu dana (niko i ne daje više) za cca 450-500 KM.
A trend u svijetu je inače da će se polako izgubiti "oficijelni servisi", odnosno svi servisi koji budu imali tehničke mogućnosti će biti oficijelni i svi će moći ovjeravati servisnu knjižicu. To je već predviđeno nekakvom direktivom EU i postoji neki rok do kad se ona mora implementirati.
Ovdje piše da jeste: http://www.asd.co.ba
- mad_max_ba
#1830 Re: Citroen All About
Ova tvoja gore navedena izjava bi značila da će se svaki eventualni kvar na vozilima što se tiče programskih i ecu problema rješavati u "garaži kod Bimbija".one hundred eyes wrote:Daleko od istine. Dedović već godinama nije ovlašteni.Dzontra_Volta wrote:Ali ja mogu otići u Dedovića ili Guma M (oficijelni servisi za Peugeot i Renault) i dobiti račun i garanciju na godinu dana (niko i ne daje više) za cca 450-500 KM.
Misliš da će proizvođači automobila dozvoliti tako nešto??
- supercali
#1831 Re: Citroen All About
Nije godinama nego godinu i nisu je izgubili zbog njihove greake nego zbog pezoove rekonstrukcije da kazemone hundred eyes wrote:Daleko od istine. Dedović već godinama nije ovlašteni.Dzontra_Volta wrote:Ali ja mogu otići u Dedovića ili Guma M (oficijelni servisi za Peugeot i Renault) i dobiti račun i garanciju na godinu dana (niko i ne daje više) za cca 450-500 KM.
Verano gubi zastupnistvo pa to uzima emil neki pa tamo vamo
Nesto slicno kao asa samo komplikovanije
Nije da ih branim samo pisem kako jeste
Hoce li postati ovlasteni kad se sve to zavrsi ne znam al sad za sad imaju ok majstore al racune dobijes sa garancijom od pezooa jer narucuju njihove dijelove direktno iako nisu ovlasteni ako ti zelis a ako zelis mozes i iz ovih radnji tipa motorex avanti kare itd
-
Dzontra_Volta
#1832 Re: Citroen All About
Ako "garaža kod Bimbija" bude imala tehničke mogućnosti koje traži proizvođač (alat, mašine, dijagnostički softver i sl.), onda nema razloga da ne dopusti. A svaki proizvođač se mora prilagoditi zakonima EU, inače može zatvoriti fabriku.mad_max_ba wrote:Ova tvoja gore navedena izjava bi značila da će se svaki eventualni kvar na vozilima što se tiče programskih i ecu problema rješavati u "garaži kod Bimbija".one hundred eyes wrote:Daleko od istine. Dedović već godinama nije ovlašteni.Dzontra_Volta wrote:Ali ja mogu otići u Dedovića ili Guma M (oficijelni servisi za Peugeot i Renault) i dobiti račun i garanciju na godinu dana (niko i ne daje više) za cca 450-500 KM.
Misliš da će proizvođači automobila dozvoliti tako nešto??
- mad_max_ba
#1833 Re: Citroen All About
PitanjeDzontra_Volta wrote:
Ako "garaža kod Bimbija" bude imala tehničke mogućnosti koje traži proizvođač (alat, mašine, dijagnostički softver i sl.), onda nema razloga da ne dopusti. A svaki proizvođač se mora prilagoditi zakonima EU, inače može zatvoriti fabriku.
Znaš li koliko dijagnostički softver jednog "ovlaštenog" i održavanje istog košta na godišnjem nivou, specijalni alati? itd....
Možda neki u EU i imaju dovoljno sredstava za takvu akviziciju ovde u BiH teško da to može zaživjeti u narednih 20 godina.
- one hundred eyes
#1834 Re: Citroen All About
Nisam rekao da su loši nego samo da nisu ovlašteni i to sigurno već duže od dvije godine (ovdje ih nema već dugo http://www.peugeot.ba/koncesionari/). Ko ima auto starije od 5 godina bolje mu je da ide kod Dedovića nego u Blok (ovlašteni) jer su mu ruke jeftinije a kvalitet rada vjerovatno i bolji (po pričama drugih - nemam iskustvo s njima).supercali wrote:Nije godinama nego godinu i nisu je izgubili zbog njihove greake nego zbog pezoove rekonstrukcije da kazemone hundred eyes wrote:Daleko od istine. Dedović već godinama nije ovlašteni.Dzontra_Volta wrote:Ali ja mogu otići u Dedovića ili Guma M (oficijelni servisi za Peugeot i Renault) i dobiti račun i garanciju na godinu dana (niko i ne daje više) za cca 450-500 KM.
Verano gubi zastupnistvo pa to uzima emil neki pa tamo vamo
Nesto slicno kao asa samo komplikovanije
Nije da ih branim samo pisem kako jeste
Hoce li postati ovlasteni kad se sve to zavrsi ne znam al sad za sad imaju ok majstore al racune dobijes sa garancijom od pezooa jer narucuju njihove dijelove direktno iako nisu ovlasteni ako ti zelis a ako zelis mozes i iz ovih radnji tipa motorex avanti kare itd
- supercali
#1835 Re: Citroen All About
Godinu i pol ih nema jer kod njih odrzavam auto i zasada sam zadovoljan
-
530i
#1837 Re: Citroen All About
Me_again wrote:Eh, u trenutcima dokolice pred spavanje da malo opletemo po ovim neosnovanim izjavama....530i wrote:
Slab je taj motor, a cactus je na platformi C3 iako nosi ime C4.
Slab motor ? Ja sam onako iz radoznalosti koristio C3 koji ima identičan motor putujući dva puta u Njemacku i jedno pet puta u okolne zemlje i mogu osnovano tvrditi da je motor sasvim dovoljno jak za bilo kakvo putovanje a naravno i za grada. Dakle, dovoljno dobar motor za sve namjene i primjene. Nije možda za momke željne Luna Parka i silnih ubrzanja, ali mene je to prošlo i sasvim se dobro, ako ne i odlično nosim sa ostalim učesnicima u saobračaju koristeči taj motor i to širom Europe. Po meni, jedan od Best Buy motora, dovoljno jak za manja auta i pri tome ekonomičan. Njegova naprednija inačica sa turbom več dvije godine dobija nagradu kao najbolji motor na svijetu u toj klasi.
Vozio sam ja i fiću sa 20-tak konja i 750 kubika i to uspješno putovao (kao i limuzine sa po 250ks). Ali nije to smisao. Čovjek je pitao sa aspekta 1.6 benzinca sa 90ks...Cactus je simpatičan auto, ali taj motor je preslab. Možeš i proći Njemačku sa njim, ali pitanje je na koji način. Vozeći malo brže od kamiona i sa primjetnom bukom...dok pored tebe sa lakoćom prolaze druga auta koja i uzbrdo mogu 150 bez problema, dok se ti lomiš trećom ili četvtom i računaš možeš li ili ne preticati kamion... Po meni je taj motor dovoljan po gradu. Brz je onome ko nije brže vozio. 1.2 turbo i 1.6 hdi su već druga priča.
-
Me_again
#1838 Re: Citroen All About
Ovakvi komentari me redovno podsječaju na staru i provjerenu poslovicu "kome je slab i dlaka mu smeta".530i wrote:Me_again wrote:Eh, u trenutcima dokolice pred spavanje da malo opletemo po ovim neosnovanim izjavama....530i wrote:
Slab je taj motor, a cactus je na platformi C3 iako nosi ime C4.
Slab motor ? Ja sam onako iz radoznalosti koristio C3 koji ima identičan motor putujući dva puta u Njemacku i jedno pet puta u okolne zemlje i mogu osnovano tvrditi da je motor sasvim dovoljno jak za bilo kakvo putovanje a naravno i za grada. Dakle, dovoljno dobar motor za sve namjene i primjene. Nije možda za momke željne Luna Parka i silnih ubrzanja, ali mene je to prošlo i sasvim se dobro, ako ne i odlično nosim sa ostalim učesnicima u saobračaju koristeči taj motor i to širom Europe. Po meni, jedan od Best Buy motora, dovoljno jak za manja auta i pri tome ekonomičan. Njegova naprednija inačica sa turbom več dvije godine dobija nagradu kao najbolji motor na svijetu u toj klasi.
Vozio sam ja i fiću sa 20-tak konja i 750 kubika i to uspješno putovao (kao i limuzine sa po 250ks). Ali nije to smisao. Čovjek je pitao sa aspekta 1.6 benzinca sa 90ks...Cactus je simpatičan auto, ali taj motor je preslab. Možeš i proći Njemačku sa njim, ali pitanje je na koji način. Vozeći malo brže od kamiona i sa primjetnom bukom...dok pored tebe sa lakoćom prolaze druga auta koja i uzbrdo mogu 150 bez problema, dok se ti lomiš trećom ili četvtom i računaš možeš li ili ne preticati kamion... Po meni je taj motor dovoljan po gradu. Brz je onome ko nije brže vozio. 1.2 turbo i 1.6 hdi su već druga priča.
Vozio sam i ja fiću pa sam se tu i naučio da treba pred uzbrdicu dati zaleta, naravno i pred preticanje i slično. Ja bih rekao da danas ljudi žele da voze auto kao da je kompjuterska igrica, ono daš gas i momentalno poletiš na mjesec. Nema toga, tako se ne voze ni jaka auta, to je jedan potpuno laički pristup vožnji.
Ja bogme sa 1.2 cc 82 KS prošao Njemačku i brda pored Chemsee jezera bez problema. Niti sam kome smetao niti me ko preticao osim baš pojakih mašina.
Pogrešno je gledati samo kubikažu i broj konja, savremeni motori imaju daleko veći obrtni momenat na manjem broju obrtaja i sasvim fino idu bez pretjeranog "šaltanja". Ne treba očekivati čuda, ali ne treba ih ni nepotrebno kuditi. Garantujem da su sasvim dovoljni za normalnu upotrebu bez trkačkih aspiracija i uz minimalno poštivanje oganičenja brzine.
Downsize-ing opasno uzima maha, smijem se kladiti da će za koju godinu upravo 1.2 kubikaža biti favorit, kao što je danas 1.6
F1 vozi na 1.6, Clio Sport nije više 2.0 nego 1.6 itd itd.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1839 Re: Citroen All About
Sta znaju inzinjeri, nemaju oni pojma. To 1.2 je za djecu.[emoji12]
poslano sa Sonija Ze
poslano sa Sonija Ze
-
530i
#1840 Re: Citroen All About
Je li to možda 118Nm neka ozbiljna brojka na tom motoru?Me_again wrote: Ovakvi komentari me redovno podsječaju na staru i provjerenu poslovicu "kome je slab i dlaka mu smeta".
Pogrešno je gledati samo kubikažu i broj konja, savremeni motori imaju daleko veći obrtni momenat na manjem broju obrtaja i sasvim fino idu bez pretjeranog "šaltanja". Ne treba očekivati čuda, ali ne treba ih ni nepotrebno kuditi. Garantujem da su sasvim dovoljni za normalnu upotrebu bez trkačkih aspiracija i uz minimalno poštivanje oganičenja brzine.
Downsize-ing opasno uzima maha, smijem se kladiti da će za koju godinu upravo 1.2 kubikaža biti favorit, kao što je danas 1.6
Downsizing je tu, ali se radi o turbo motorima, ne atmosferskim...formula je turbo (i svašta još nešto), clio sport je također turbo. Taj isti 1.2 turbo ima skoro pa duplo više obrtnog momenta...i tu sva priča prestaje.
1.2 atmosferski motor kupiti danas je teški promašaj, pa razumijem tvoju frustraciju. Još kad ga usto poskupo platiš. Jer tvoji komentari podsjećaju na nekoga ko nit zna voziti, nit ima iskustva sa vožnjom, nit zna kupiti razuman auto.
C4 Cactus je veće auto od C3 i ti tvrdiš da je dobar i dovoljan 1.2 atmosferski motor. Ta priča može proći kod neupućenih i neiskusnih...za normalnu i bezbrižnu vožnju taj motor nije dovoljan, osim za po gradu i nizbrdo. Dakle, nemoj dovoditi ljude u zablude. Sa takvim autom ići na duži put je patnja, jer da su tako dobri 1.2 motori i to bez turbine ne ni niko uzimao silne Mercedese, BMW-ove koje na autobanu vjerovatno nisi ni vidio koliko su brzo prošli pored tebe.
- Haris.ba
#1841 Re: Citroen All About
Kad se prikupi dovoljno informacija, naravno pokušati će se ići na testnu vožnju. Na kraju je to najmjerodavnije.530i wrote:Je li to možda 118Nm neka ozbiljna brojka na tom motoru?Me_again wrote: Ovakvi komentari me redovno podsječaju na staru i provjerenu poslovicu "kome je slab i dlaka mu smeta".
Downsizing je tu, ali se radi o turbo motorima, ne atmosferskim...formula je turbo (i svašta još nešto), clio sport je također turbo. Taj isti 1.2 turbo ima skoro pa duplo više obrtnog momenta...i tu sva priča prestaje.
1.2 atmosferski motor kupiti danas je teški promašaj, pa razumijem tvoju frustraciju. Još kad ga usto poskupo platiš. Jer tvoji komentari podsjećaju na nekoga ko nit zna voziti, nit ima iskustva sa vožnjom, nit zna kupiti razuman auto.
C4 Cactus je veće auto od C3 i ti tvrdiš da je dobar i dovoljan 1.2 atmosferski motor. Ta priča može proći kod neupućenih i neiskusnih...za normalnu i bezbrižnu vožnju taj motor nije dovoljan, osim za po gradu i nizbrdo. Dakle, nemoj dovoditi ljude u zablude. Sa takvim autom ići na duži put je patnja, jer da su tako dobri 1.2 motori i to bez turbine ne ni niko uzimao silne Mercedese, BMW-ove koje na autobanu vjerovatno nisi ni vidio koliko su brzo prošli pored tebe.
Vozio sam 1.3 trocilindraša karburatora u staroj dobroj feliciji. I išla je. Nije da nije. A vala i trošila. Svako ima svoje prohtjeve. Pa bila je onda fabia 1.2 htp (hajtipolahko). I onda sam sjeo u isti model fabije 1.4 (16v) i skontao da je to auto koje je mnogo ljepše voziti. Troši isto goriva, a jači motor, koji je meni bilo lakše voziti. I onda bih svakome dao savjet da ne uzima 1.2 ako ne mora.
Kad sam uzimao 1.6 atmosferac (4 cilindra), vozao sam isti model 1.4 jedno vrijeme i trošio više nego kasnije sa 1.6. I svakome bih rekao da ne uzima 1.4 ako ne mora.
Nije da nemam iskustva sa motorima sa manjim kubikažama. Pa vozao sam jednoga zvrka sa 1000 kubika. I to auto mi je bilo gušt voziti. Pa i na otvorenoj cesti.
Vozam i turbodizele. Od 75 konja do 120. I znam razliku. Ali, više mi odgovara vožnja atmosferskih benzinaca. Pristajem na veću potrošnju i cijenu goriva.
Ne tražim puno. Prosječnu udobnost. Odmaknutost od tla veću od prosjeka kod kompakata. I auto koje kad hoću preticati ne moram šaltati u drugu, već to mogu uraditi i iz treće brzine.
-
530i
#1842 Re: Citroen All About
Na tvom mjestu išao bih na ovaj 1.2 turbo, sasvim fine karakteristike ima, ovako na papiru. Nisam vozio pa ne mogu potvrditi. Ali svakako probna vožnja je najmjerodavnija za sve.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1843 Re: Citroen All About
Po cjenovniku,Osnovni 1.2T u Cactusu je dobrih 5000 KM skuplji od osnovnog 1.2 atmosferca. Jeste da se dobije i nesto vise opreme,ali je to mozda za nekoga nepremostiva razlika.
- Haris.ba
#1844 Re: Citroen All About
O tome pričam. Onda bolje da uzmem dastera npr. Pa za 27700 dobiješ turbobenzinca. A za 28800 atmosferca. Ali, to je već off.mali_milojica wrote:Po cjenovniku,Osnovni 1.2T u Cactusu je dobrih 5000 KM skuplji od osnovnog 1.2 atmosferca. Jeste da se dobije i nesto vise opreme,ali je to mozda za nekoga nepremostiva razlika.
-
530i
#1845 Re: Citroen All About
Cactus je šminka jbg. Duster je clio 2 na steroidima...Duster je ok kupovina za 1.6 benzin 4x4 sa klimom...sve skuplje verzije su bacanje pare bez potrebe.
-
citroen xm
#1846 Re: Citroen All About
Da sam na njegovom mjestu, ja bih sačekao dolazak u salone novog C3. Prati filozofiju Cactusa i spolja i unutra, neće biti puno manje iskoristiv, a siguro će biti 3-4 hiljade povoljniji u startu tako da ostaje prostor za neke kombinacije. Mada ako bude lakši nema potrebe za jačim oto tog 1.2 atmosferca. Bez obzira na sve, nije taj motor ludost kupiti ni u Cactusu.
-
Me_again
#1847 Re: Citroen All About
Ništa od toga ti nisi vozao, da jesi ne bi ovako komentarisao.530i wrote:Je li to možda 118Nm neka ozbiljna brojka na tom motoru?Me_again wrote: Ovakvi komentari me redovno podsječaju na staru i provjerenu poslovicu "kome je slab i dlaka mu smeta".
-
Me_again
#1848 Re: Citroen All About
Haj se pokušaj malo uozbiljiti. U momentu te uhvati panika (iliti anksioznost) da po svaku cijenu pokušaš nešto kao pametno reči pa usereš priču. Fakat gubim svako povjerenje u tebe kao dobrog druga, komunistu i komšiju.530i wrote:Cactus je šminka jbg. Duster je clio 2 na steroidima...Duster je ok kupovina za 1.6 benzin 4x4 sa klimom...sve skuplje verzije su bacanje pare bez potrebe.
-
530i
#1849 Re: Citroen All About
Hehe, nestalo argumenata, zar ne? Za razliku od tebe ipak sam odvozio koji kilometar sa različitim autima...
-
Me_again
#1850 Re: Citroen All About
Sve sam ja to vozao jer imam sreću da mi je prijatelj auto novinar, za razliku od tebe. Prema tome šanse da si vozao vise automobila od mene su vjerovatno ravne nuli.
U nastavku, ne bih da se hvalim, ali lično sam do sada bio vlasnikom barem dvadesetak automobila a od toga sam trečinu izvukao kao nove iz salona.
Prema tome, argumenata imam i to dosta.
I tu čemo završiti ovu diskusiju !
U nastavku, ne bih da se hvalim, ali lično sam do sada bio vlasnikom barem dvadesetak automobila a od toga sam trečinu izvukao kao nove iz salona.
Prema tome, argumenata imam i to dosta.
I tu čemo završiti ovu diskusiju !