Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#1826 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Haris.ba »

Alkos wrote:I koja je logika ovdje!!? Da ljeti plaćaš manje, a zimi više? :shock:
Logika je da se uvodi sistem da cijelu godinu plačaš održavanje sistema, a zimi da dodatno plačaš potrošnju. Malo više će biti nakaradno zato što nisu uvedeni individualni mjerači potrošnje - al' polahko - biće (to je već trebalo biti uvedeno, al/ zaboravili....). Onda ćeš moći zavrnuti grijanje u jednoj sobi npr. pa da se to osjeti na računu. Ili ćeš moći imati grijanje i čitavu noć.

A valjda je neka logika da ljeti plačaš manje za grijanje nego zimi. Jer valjda je logika da se zimi grije. :D
I valjda nije loša logika da se polahko i u toplane uvodi sistem "plati koliko potrošiš".
Alkos

#1827 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Alkos »

Haris.ba wrote:
Alkos wrote:I koja je logika ovdje!!? Da ljeti plaćaš manje, a zimi više? :shock:
Logika je da se uvodi sistem da cijelu godinu plačaš održavanje sistema, a zimi da dodatno plačaš potrošnju. Malo više će biti nakaradno zato što nisu uvedeni individualni mjerači potrošnje - al' polahko - biće (to je već trebalo biti uvedeno, al/ zaboravili....). Onda ćeš moći zavrnuti grijanje u jednoj sobi npr. pa da se to osjeti na računu. Ili ćeš moći imati grijanje i čitavu noć.

A valjda je neka logika da ljeti plačaš manje za grijanje nego zimi. Jer valjda je logika da se zimi grije. :D
I valjda nije loša logika da se polahko i u toplane uvodi sistem "plati koliko potrošiš".
Razumljivo je to što govoriš, ali ovo baš nije sistem "plaćaj koliko trošiš"... 5 mjeseci plaćaš samo održavanje u fiksnom iznosu, a ostatak korištenje usluge isto u fiksnom iznosu?! Jedino to što govoriš da će se naknadno uvesti mjerači potrošnje, grijanje cijelu noć ili slično, pa će sve ovo imati smisla. To bi već bilo logično da ljeti plaćaš održavanje, a ostalim mjesecima onoliko koliko potrošiš i ovo što su skontali bi super izgledalo.

Ovako mi i dalje nema logike jer 5 mjeseci plaćaš fiksni iznos za održavanje, a preostalih 7 mjeseci isto fiksni iznos za potrošnju i na kraju platiš isto kao što si plaćao po starom sistemu naplate.

Inače, koristim usluge Sarajevogasa, a plaćam po sistemu Toplana, jer mi je lakše platiti svaki mjesec 100-120 KM, nego par mjeseci po 300-400. Nažalost, grijanje je skuplje zimi, ali mi je plata ista ko i ljeti... :mrgreen:
Haris.ba

#1828 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Haris.ba »

2012. je već trebalo uvesti tržište (tzv. "liberalizacija tržišta") u plinski biznis. Naravno - od toga nema ništa.

2017. je trebalo da već postoje individualni mjerači potrošnje toplotne energije u Kantonu Sarajevo. Naravno - od toga nema ništa.

2016. se uvodi sistem plaćaj manje ljeti-više zimi. Naravno - nešta se radi i opravdavaju se plate. :D
cpu_fan

#1829 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by cpu_fan »

Haris.ba wrote:2012. je već trebalo uvesti tržište (tzv. "liberalizacija tržišta") u plinski biznis. Naravno - od toga nema ništa.

2017. je trebalo da već postoje individualni mjerači potrošnje toplotne energije u Kantonu Sarajevo. Naravno - od toga nema ništa.

2016. se uvodi sistem plaćaj manje ljeti-više zimi. Naravno - nešta se radi i opravdavaju se plate. :D
Evo sad na promo letcima kažu da od 1.1.2020. će krenuti obračun po ugrađenim kalorimetrima ali samo na ulazima zbirno :roll: ! Nek' imaš tri žene minimalno u klimaksu u zgradi i nek' one temperaturu regulišu otvaranjem prozora, potrošenu energiju češ i ti platiti.Ili u slučaju toplog vremena svaki penzioner će odvrnuti grijanje što će se svima obračunavati.
Haris.ba

#1830 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Haris.ba »

To većina ljudi zaboravlja. Kupovinom stana ne dobijaš samo kvadrate stana.Dobijaš i stubište, i krov, i zajedničke prostorije.

I nešta još vrijednije. Komšije. :D
cpu_fan

#1831 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by cpu_fan »

Haris.ba wrote:To većina ljudi zaboravlja. Kupovinom stana ne dobijaš samo kvadrate stana.Dobijaš i stubište, i krov, i zajedničke prostorije.

Hoću da kažem da ugradnjom zajedničkog kalorimetra na svaki pojedinačni ulaz i tako obračunavati potrošeno neće ništa dobiti odnosno i dalje će raditi protuzakonito,. Zar ne !?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1832 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Truba »

ljudi...sve je bolje nego kad ti dođe 277 struje i 120 plina :D za grijanje :lol:
cpu_fan

#1833 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by cpu_fan »

Black swan wrote:ljudi...sve je bolje nego kad ti dođe 277 struje i 120 plina :D za grijanje :lol:
To stoji, ali ti ljudi ispostave račun na osnovu očitavanja s mjerila. Toplane ti pucaju račun grijali oni ili ne. Prethodne dvije-tri grejne sezone obavezno su isključivali grijanje u periodu od cca, 12h pa ga uključe oko 16h , namazano nema šta !
quarterback

#1834 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by quarterback »

cpu_fan wrote: Evo sad na promo letcima kažu da od 1.1.2020. će krenuti obračun po ugrađenim kalorimetrima ali samo na ulazima zbirno :roll: ! Nek' imaš tri žene minimalno u klimaksu u zgradi i nek' one temperaturu regulišu otvaranjem prozora, potrošenu energiju češ i ti platiti.Ili u slučaju toplog vremena svaki penzioner će odvrnuti grijanje što će se svima obračunavati.
fyi klimaks ne podrazumjeva da ti je hladno nego ti je ili normalno ili ekstremno vruce :roll:

ako vam se ne svidjaju kalorimetri po ulazima uvijek mozete sami sebi ugraditi
cpu_fan

#1835 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by cpu_fan »

quarterback wrote:
cpu_fan wrote: Evo sad na promo letcima kažu da od 1.1.2020. će krenuti obračun po ugrađenim kalorimetrima ali samo na ulazima zbirno :roll: ! Nek' imaš tri žene minimalno u klimaksu u zgradi i nek' one temperaturu regulišu otvaranjem prozora, potrošenu energiju češ i ti platiti.Ili u slučaju toplog vremena svaki penzioner će odvrnuti grijanje što će se svima obračunavati.
fyi klimaks ne podrazumjeva da ti je hladno nego ti je ili normalno ili ekstremno vruce :roll:

Pa pročitaj ponovo šta sam napisao za klimaks, a kalorimetre mora ugraditi isporučilac usluge o svom trošku.
Nepass

#1836 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Nepass »

Black swan wrote:ljudi...sve je bolje nego kad ti dođe 277 struje i 120 plina :D za grijanje :lol:
Jes ali opet ti mozes regulisati koliko trosis, ne placas nake pausale i sl.
Ja sam i novi stan uzeo sa plinom, bar znam da ga ja potrosim i vjerujem da cu manje dati za plin nego za toplane tokom 12 mjeseci.
quarterback

#1837 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by quarterback »

cpu_fan wrote:
quarterback wrote:

Pa pročitaj ponovo šta sam napisao za klimaks, a kalorimetre mora ugraditi isporučilac usluge o svom trošku.
a dobro dobro izvini
karanana

#1838 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by karanana »

nastavljam placati po starom, isti iznos x12 mjeseci. jebes ovo dok se ne uspostavi stvarno mjerenje zimske potrosnje.
studiorum_tuzlaensis

#1839 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by studiorum_tuzlaensis »

Koja je logika?

Pa ima logike, to je logika prelaznog perioda, uvođenje promjena na tenane, kao što kaže Noam Čomski, Malo po malo mijenjaj i dobiješ što hoćeš, a niko se neće pobuniti. Psihologija ljudskog razmišljanja. Drugi primjer: Ako hoćeš da digneš poreze 5%, predloži 10% povećanje, onda se cjenkaj sa ljudima, sindikatima i penzionerima smanji na 5% i oni će bit kao sretni što si povećao porez samo 5%. Vuk sit, ovce na broju.

Konačni cilj Toplana je napuštanje paušalnog plaćanja i uvođenje fakturisanja po kalorimetrima. Svaka iole ozbiljnija tehnička analiza trenutnog stanja kaže da ovo paušalno plaćanje ne može pokriti njihove troškove, a kamoli da još nešto zarade i unaprijede mrežu, kupe nove kalorimetre, ulože u mrežu bez da moljakaju Općine i Kanton itd. itd. Paušal se teško mijenja, potrebne su saglasnosti ministara, kur.ci-palci, odobrenja itd. Zastarjel metod, cijene gasa nisu iste, na kraju krajeva, inflacija nas jede jbte.

Zato se ide ovako na model gdje je gas jednostavno berzanska roba, uzme se prosjek cijene zadnja tri mjeseca i ubaci u račun i pomnoži sa količinom energije. Naravno Toplane imaju svoju maržu jer je razumljivo. Koliko je sve to legalno naplaćivati po potrošnji ulaza, ne znam pravo, možda (vjerovatno, šta možda) se i krši neki uslov isporuke prema Zakonu o zaštiti potrošača, jer će svi odvrnuti radijatore i otvarat prozore radije, nego zavrnut ventil. Jebiga, to je već problem mentaliteta, i još jedan od milion razloga što ubrzo bježim u Deutschland.

Drugi problem su loše fasade i izolacija u zgradama/neboderima koji su izbušeni ko švicarski sir, što od ratnih razaranja i detonacija, a tako i od starosti. Naravno, to opet ide Toplanama u prilog, trošiće se više plina, više će se platiti, i biće bolja marža. Opet win-win situacija u odnosu na paušal. Na ovo teško možemo uticati, možemo npr uzeti PVC stolariju od 5-6k i skrkati, isplatiće se taman dok umreš, ili možeš đeljat radijator na max, ono ko ga je.be platićemo svi pomalo. Onda svi pomalo i platimo bruku na zajedničkoj potrošnji.

Ali o svemu tome od 2020. godine, kada ćeš već biti naviknut da te zimi ogule Toplane, a ljeti ćeš im plaćat opet solidnu svotu za jedno veliko NIŠTA, vjerovatno za onu hladnu vodu u radijatoru koji će ti skupljat prašinu. Tad se može očekivati i povećanje cijena, ali ono neznatno.

Ja nekako kad posmatram sa pravne strane, ako imaš ugovor sa toplanama postojeći, plaćao bi doživotno ovako ko i do sad, znači sad mi je 80-tak KM, i tako bi i plaćao, nema jednostrane promjene uslova u Ugovoru pa nek sebi je.bu mater i nek me tuže, od mene imaju 80 kermi mjesečno nek uračunavaju, sabiraju dugove, nema preko. Ako su spremni ugradit kalorimetar samo za mene (imam 3 vertikale u stanu, znači 3 kalorimetra), onda bujrum braćo uhljebi iz Toplana, dođite, zavarite i mirna Bosna.

Dakle nastavljam plaćati po starom, a ako ne odem odavde, plaćam dok ne umrem. Ili ako hoće nek me skroz iskopčaju, uzeću kvarcnu peć i kalorifere za svaku sobu, ima ih sad baš energetski efikasnih bruka.
Haris.ba

#1840 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Haris.ba »

cpu_fan wrote:
Haris.ba wrote:To većina ljudi zaboravlja. Kupovinom stana ne dobijaš samo kvadrate stana.Dobijaš i stubište, i krov, i zajedničke prostorije.

Hoću da kažem da ugradnjom zajedničkog kalorimetra na svaki pojedinačni ulaz i tako obračunavati potrošeno neće ništa dobiti odnosno i dalje će raditi protuzakonito,. Zar ne !?
Neću reći da rade protivzakonito. Već samo da ne rade što bi trebali da rade. :D
studiorum_tuzlaensis wrote:Dakle nastavljam plaćati po starom, a ako ne odem odavde, plaćam dok ne umrem. Ili ako hoće nek me skroz iskopčaju, uzeću kvarcnu peć i kalorifere za svaku sobu, ima ih sad baš energetski efikasnih bruka.
I naplaćivaće ti 40% cijene za održavanje sistema kad te skinu sa sistema. :D

Mi imamo jeftinu struju za domaćinstva. Tako da dugoročno - nisam siguran da će struja biti isplativa za grijanje. Osim kod japanskih klima.
Kontas?!

#1841 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Kontas?! »

Ja sam iskljucio grijanje u aprilu. Prema novom pravilniku, da bi ostao iskljucen (ili ako se tek planirate iskljuciti) potrebna je saglasnost svih stanara :)
vješalica

#1842 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by vješalica »

ako uvedu haustorske mjerace
opet ce biti govnarija kao sa vodom
onaj potrosio vise onaj manje
kod onoga ima 20 u stanu kod onoga dvoje i sl.
nikad kraja pizdarijama iz monopolskih firmi
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1843 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Truba »

komšija mi se odselio u njemačku jer nemaju šta jesti zimi kad račun za grijanje iznose i po 400 marki
:| :| :|
Haris.ba

#1844 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Haris.ba »

Black swan wrote:komšija mi se odselio u njemačku jer nemaju šta jesti zimi kad račun za grijanje iznose i po 400 marki
:| :| :|
Da nije u Minhen? Tamo ima i jeftinih stanova. :D

P.S.
Vizavi grijanja preko toplana. Ne znam koje su firme više ostale u komunizmu Toplane ili Gras. Pa već su nabešale duga 50% godišnjeg budžeta Kantona Sarajevo. Ono rupa bez dna. Jednostavne stvari kao individualni mjerač je naučna fantastika.

P.P.S.
Ne kontam toliki fetiš za stanovima. Mislim. Lakše jeste. Naročito kad su na doboj lokaciji, pa je "sve blizu", naročito starijoj populaciji javni prevoz, zdravstvene ustanove i prodavnice. Ali, kako prežive oni u Doglodima, ili Ilijašu, ili Visokom, ili bilo gdje u Bosni a šta nije Sarajevo i nema uslugu centralnog ili plinskog grijanja?
cpu_fan

#1845 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by cpu_fan »

Haris.ba wrote:
cpu_fan wrote:

Neću reći da rade protivzakonito. Već samo da ne rade što bi trebali da rade. :D
Pa hajmo reći da rade mimo zakona prema Članu 35. stav 1 i stav 2 Zakona o zaštiti potrošača ?
VladaFBiH

#1846 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by VladaFBiH »

vješalica wrote:ako uvedu haustorske mjerace
opet ce biti govnarija kao sa vodom
onaj potrosio vise onaj manje
kod onoga ima 20 u stanu kod onoga dvoje i sl.
nikad kraja pizdarijama iz monopolskih firmi
Bio sam na zajedničkom kalorimetru za zgradu - počeli računi dolaziti 250+KM za 68m2 (max 280KM) - otvoreni prozori su bili normala... ugradio kalorimetar računi 140+180KM... ali *ebeš kalorimetar ovako je jeftinije po m2 :) a još je novogradnja bila u pitanju sa termo fasadom... uglavnom ako hoćeš da se ugriješ ne isplati se osim ako se ne držiš oni 20C koje toplane navode kao normalnu temperaturu :)... i temp u stanu je bila 24C ako nekoga interesuje
VladaFBiH

#1847 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote:
P.P.S.
Ne kontam toliki fetiš za stanovima. Mislim. Lakše jeste. Naročito kad su na doboj lokaciji, pa je "sve blizu", naročito starijoj populaciji javni prevoz, zdravstvene ustanove i prodavnice. Ali, kako prežive oni u Doglodima, ili Ilijašu, ili Visokom, ili bilo gdje u Bosni a šta nije Sarajevo i nema uslugu centralnog ili plinskog grijanja?
tako što nas sve truju sa lošim ugljem i loženjem kojekakvog smeća (čast izuzecima)
Haris.ba

#1848 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Haris.ba »

Jesi podnio zahtjev toplanama za ugradnju mjerila u skladu sa članom 35? Ako nisi, onda ništa.
Član 35.
(1) Prodaja energije (električna energija, grijanje, plin i sl.) i vode potrošačima treba biti
obračunata na osnovu stvarnih isporuka očitanih na brojilu potrošača.
(2) Ako se prodaja (isporuka energije) ne obračunava na osnovu mjerenja potrošnje na brojilu potrošača, na zahtjev potrošača isporučilac usluga za isporuku energije navedene u stavu (1) ovog člana dužan je omogućiti potrošaču ugradnju potrošačkog mjerila na svoj trošak, na osnovu projekta o tehničkoj izvodljivosti. Projekat o tehničkoj izvodljivosti izrađuje i ovjerava ovlašteno stručno pravno ili fizičko lice, u skladu sa zakonom.
(3) Organi nadležni za energetiku i ovlaštena lica za vodoprivredu, sporazumno s ovlaštenim licem iz nadležnog instituta u Bosni i Hercegovini, propisat će način mjerenja stvarno isporučene energije, odnosno vode.

Član 125.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 1.500 KM do 3.500 KM kaznit će se za prekršaj
trgovac, ako:

k) isporučilac usluga ne omogući potrošaču ugradnju potrošačog mjerila (član 35. stav (2) ovog Zakona);

Član 126.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 2.500 KM do 5.500 KM kaznit će se za prekršaj
trgovac, ako:
p) prodaju energije i vode potrošaču ne obračuna na osnovu stvarnih isporuka očitanih na brojilu potrošača (član 35. stav (1) ovog Zakona) ili pruženu uslugu ne obračuna u skladu s članom 35. stav (3) ovog Zakona;

Član 98.
Subjekti odgovorni za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini su:
i) inspekcijski i drugi organi u skladu sa zakonom.
Haris.ba

#1849 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote:
Haris.ba wrote:
P.P.S.
tako što nas sve truju sa lošim ugljem i loženjem kojekakvog smeća (čast izuzecima)
Ništa onda. Treba otvoreno svima reći (jer takav je sistem sada). Da oni što lože gume i koriste plin subvencioniraju one što se griju na centralno. I onda dolazimo u apsurdnu situaciju. Država je proglasila centralno grijanje komunalnom djelatnosti (od interesa za društvo). Između ostalog najviše radi ekologije i ekonomske uštede. I odjedanput pored sve subvencije opet se isplati više grijati na gume.

Šta da radimo? Šaljemo dimnjačare kao inspekciju da mjere dim iz dimjnaka? Vidjeli smo kako to funkcioniše kod mjerenja ispuha na autima - nikako.

Mi smo društvo koje je odlučilo zagađivati okoliš. Nažalost, više zbog ekonomije nego to što nemamo neku svijest o čistoći prirode. Postoji nekoliko rješenja. Jedno je ekonomsko, drugo je socijalističko i treće je generacijsko.

Prvo je povećati prosječnu platu, pa onda neće biti problem podnijeti troškove skupljeg ekološkog grijanja (to podrazumjeva zatvaranje rudnika sa neekološkim lignitom, velika otpuštanja, promjenu strukture ekonomije).
Drugo je donijeti društvenu odluku da se iako nemamo para, damo u očuvanje ekologije.
Treće je sačekati da dođu neke druge generacije koje će donijetu odluku.
pepeljara

#1850 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by pepeljara »

Harise, lijepo sroceno :thumbup:
Mislim da ce biti ovo trece :D
Post Reply