Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
isx

#1826 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Zajebani ovi minusi za nas neizolirane. :D

Kod mene guta peć Pelling eco 35 ovih dana živ pelet.

Termostat na 23.5C od 04:00-06:00, 17:00-23:00, ostatak vremena na 18C. Termoglavama spavaće uvijek ograničene na 21. Grije se cca 150 kvadrata na dvije etaže.

Nego svaki drugi dan deknem 5 vreća u viharu, ponekad ne može da izdevera dva dana sa tim. :D Ovih dana kako su minusi, tokom spavanja konstantno drnda peć obzirom da temp sobe spadne ispod 18C. Temperatura vode 65 i vrlo malo radi na snazi 1, većinom je to snaga 5-7, uvijek ima potrebu za dogrijavanjem. Sve cijevi po podrumu sam izolirao. Hoću li išta dobiti ugradnjom mješnog i ACC10, eventualno da šaljem manju temperaturu u radijatore, ali da ukinem ovaj režim na termostatu i zadam konstantno 23.5C?
adoadop

#1827 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Kod mene ima izolacija pa je potrošnja
Oktobar 30 (100 kvadrata)
Novembar 44 (100 kvadrata)
U decembru svih 170 kvadrata 80 vreca peleta.
Slično kao i prošle godine.
Mislim probati sa konstantnim radom.
adoadop

#1828 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

rovac13 wrote:Poslije vise od 7 godina crkao je grijac na termoflux pelling 25 kw.

Jel ko mijenjao,koliko kosta,gdje nabaviti,ima li razlike u cijenama,nisam jos pokusavao otvorit da vidim znam li sam zamijeniti ili mora doci serviser.
Da li postoje razliciti grijaci s obzirom da je kotao godinama se po malo mijenjao.Ovaj kotao je kod roditelja od 2009.g.
Hajde javi kad to zamijeniš i ako budeš u mogucnosti snimi. Sretno
Lozac

#1829 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Lozac »

isx wrote:Zajebani ovi minusi za nas neizolirane. :D

Termostat na 23.5C od 04:00-06:00, 17:00-23:00, ostatak vremena na 18C. Termoglavama spavaće uvijek ograničene na 21. Grije se cca 150 kvadrata na dvije etaže.

Nego svaki drugi dan deknem 5 vreća u viharu, ponekad ne može da izdevera dva dana sa tim. :D Ovih dana kako su minusi, tokom spavanja konstantno drnda peć obzirom da temp sobe spadne ispod 18C. Temperatura vode 65 i vrlo malo radi na snazi 1, većinom je to snaga 5-7, uvijek ima potrebu za dogrijavanjem. Sve cijevi po podrumu sam izolirao. Hoću li išta dobiti ugradnjom mješnog i ACC10, eventualno da šaljem manju temperaturu u radijatore, ali da ukinem ovaj režim na termostatu i zadam konstantno 23.5C?
Ja imam četverokraki miješani ventil bez elektronike. Malo sam testirao potrošnju dok su bile približno jednake srednje dnevne temperature.
U prvoj varijanti sam ručno naštimao ventil tako da pri temperaturi kotla od 70-72C (kotao modulira snagu) u radijatore šaljem temperaturu vode od cca 48C. Kotao je radio bez gašenja čitav dan, pri tome održavajući približno konstantnu temperaturu.
U drugoj varijanti sam potpuno odvrnuo ventil, dakle kao da ga i nema. Sobna temperatura se brzo postizala i kotao se vise puta palio i gasio.
Kada sam uporedio potrošnju paleta, ona je bila gotovo ista.
Prednost prve varijante je ta sto se kotao manje pali i gasi, ali nedostatak je sto zbog niže temp. prema radijatorima sporije grije vodu u bojleru (kod mene su 2 kombinirana bojlera)
Čekam da se temperature još malo ustabile pa da ponovo pokušam eksperimentisati, ali čini mi se da je to sve tu negdje (barem u mom slučaju). Ovi koji imaju ACC10 mogu ti reci iskustva, a ja sam licno odustao od kupovine iako sam u početku planirao.
rovac13

#1830 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Lozac wrote:Kada sam uporedio potrošnju paleta, ona je bila gotovo ista.
Ja sam isto bio sa par ljudi koji su ugradili cetverokraki naknadno......s ciljem manje potrosnje.......medjutim ni oni nisu primijetili da manje trosi s tim.
belfy

#1831 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

cetvrorokraki/cetveroputni/mis ventil pomaze samo kod podnog grijanja ili u kombinaciji sa radijatorskim (najbolja primjena). mimo toga moze imati funkcije u posebnim sistemima (jako korisne), za koje mislim da ovdje nema potrebe razlagati. nikome nece jedan ventil bilo koje vrste smanjiti potrosnju...
isx

#1832 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Lozac wrote:
isx wrote:Zajebani ovi minusi za nas neizolirane. :D

Ja imam četverokraki miješani ventil bez elektronike. Malo sam testirao potrošnju dok su bile približno jednake srednje dnevne temperature.
U prvoj varijanti sam ručno naštimao ventil tako da pri temperaturi kotla od 70-72C (kotao modulira snagu) u radijatore šaljem temperaturu vode od cca 48C. Kotao je radio bez gašenja čitav dan, pri tome održavajući približno konstantnu temperaturu.
U drugoj varijanti sam potpuno odvrnuo ventil, dakle kao da ga i nema. Sobna temperatura se brzo postizala i kotao se vise puta palio i gasio.
Kada sam uporedio potrošnju paleta, ona je bila gotovo ista.
Prednost prve varijante je ta sto se kotao manje pali i gasi, ali nedostatak je sto zbog niže temp. prema radijatorima sporije grije vodu u bojleru (kod mene su 2 kombinirana bojlera)
Čekam da se temperature još malo ustabile pa da ponovo pokušam eksperimentisati, ali čini mi se da je to sve tu negdje (barem u mom slučaju). Ovi koji imaju ACC10 mogu ti reci iskustva, a ja sam licno odustao od kupovine iako sam u početku planirao.
Bojleri idu u kotlovski, ne radijatorski krug. U tvom slucaju kotlovskih 70 stepeni bi za cas posla ugrijalo bojler.
hladan.preminger

#1833 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hladan.preminger »

Cuj, klimom grijati kucu?
Koliko klima uređaja treba, jedna po spratu, plus jedna za kupatilo ili po jedna za vaku sobu? :D

Razumijem moderne sisteme grijanja gdje su razvedene instaalcije za grijanje toplim zrakom po cjelom objekttu. Ovaj naknadni nacin je za kucu od dvije etaze i 4-5 zasebnih prostorija smijesan.
Lozac

#1834 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Lozac »

isx wrote:Bojleri idu u kotlovski, ne radijatorski krug. U tvom slucaju kotlovskih 70 stepeni bi za cas posla ugrijalo bojler.
Slažem se u potpunosti, ali očito ne i instalater koji mi je radio razvod, a ja u to vrijeme nisam ni razmišljao o tome. Sad je to popriličan zahvat s obzirom da mi je bojler udaljen oko 10-12 m od kotlovnice. U tom slučaju, pretpostavljam, morala bi ići i dodatna pumpa u kotlovski krug?
isx

#1835 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Da, trebala bi pumpa u kotlovski svakako.
Pitarrr82

#1836 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitarrr82 »

TF 35kw
cca 220m2
Spremnik 200l
10cm izolacija, nova pvc stolarija
06-22h 22.5-24c, tokom noci ne pada ispod 19c

78 vreca za Decembar
almirkoba

#1837 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by almirkoba »

pozz ljudi, čitao sam temu na ovom forumu prije za informacije pa sam odlučio da snimim koju yt video i da prenesem moje iskustvo

a evo i drugi video
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ikijptBCjPw&t=2s[/youtube]
Jon Snow

#1838 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Jon Snow »

Poštovane kolege peletaši želim vam dobar dan. Pre svega SREĆNA VAM I USPEŠNA 2017.GODINA.

Iako sam „nov“ na ovom forumu uzimajući u obzir pisanje postova, učestvovanje u raspravama i diskusijama, i korišćenje grejanja na pelet, mogao bih slobodno da kažem da i nisam „nov“ kada uzmem u obzir vreme praćenja i čitanja ovog foruma, kao i svih drugih foruma koji se odnose na grejanje na pelet. Svima vama koji svoja iskustva i znanje prezentujete i delite na ovom forumu želeo bih da se iskreno zahvalim zbog činjenice da sam mnoga iskustva i rešenja i sam primenio prilikom instalacije i „tehničke opremljenosti“ sopstvenog sistema grejanja na pelet. Takođe, želeo bih da kažem da se sa mnogim mišljenjima i iskustvima iznesenim na ovom forumu u potpunosti slažem, ali se sa mnogima i ne slažem. Bez obzira na to cilj mog posta neće biti da hvalim jedne, a kudim i kritikujem druge, nego ću kroz narednih nekoliko paragrafa pokušati izneti samo svoje mišljenje i iskustvo sa nekim mojim opštim zaključcima u ovih nešto manje od dve godine grejanja na pelet. Ako nekome od kolega bude išta od koristi ovo što ću napisati biće mi drago.

Prvo bih počeo sa karakteristikama samog objekta. Kuća je izgrađena 2013.godine i smeštena u severozapadnom delu Bosne i Hercegovine. Namerno ističem ovo „severozapadnom delu BiH“ jer smatram da i geografski položaj objekta i podneblje gde se nalazi, pored svih onih termoizolacionih karakteristika objekta i dimenzionisanošću sistema, ima uticaja na potrošnju peleta. Slobodno mogu da kažem da je građena po svim „novim“ standardima, zidana Winerberger Phorotherm blokovima, hidroizolovana i termoizolovana po svim „propisima“. Moram da napomenem da prvu godinu grejanja na pelet kuća okolo nije bila izolovana. Ove godine urađena je fasada i izolovana sa 10 cm stiropora i završnim slojem fasade, temelji sa hidroizolacijom i 5 cm stirodura, u podovima (donja i gornja ploča) se nalazi po 5 cm stiropora, a u potkrovlju 20 cm kamene vune plus 5 cm stiropora. Stolarija je PVC šestokomorna sa aluminijumskim roletnama. Moje iskustvo i zaključak uzimajući u obzir neizolovanost objekta prošle godine i izolovanost ove godine je: treba se zaboraviti na kvalitetno grejanje na pelet i rentabilnu potrošnju istog bez dobre izolacije objekta. Sve priče i razmatranja oko upoređivanja potrošnje i kvaliteta grejanja bez parametra „izolovanost objekta“ su, na osnovu mog iskustva, na neki način besmislena. Ona su dobra u smislu da se razmene mišljenja i da kolege peletaši koji nemaju dobro izololovane objekte uvide neophodnost izolacije sopstvenih objekata. Naravno ovo je nekima ozbiljna stavka u njihovom buđžetu, ali ipak gledajući na malo „duže“ vreme (staze) itekako je bitno i isplativo.
Kada je u pitanju sama površina koja se greje mogu reći sledeće. Površina koju grejem je 200 m2, dve etaže, plus kombinovani bojler 80 litara. Grejanje u kući je radijatorsko, na svim radijatorima su Heimaier termo-glave (osim radijatora u kupatilima). Peć je Thermoflux Pelling Eco 25, čiji je rad kontrolisan zidnim termostatom koji se nalazi u dnevnom boravku. U sistem je ugrađen četvoroputi mešni ventil „kontrolisan“ sa SELTRON ACC 10 elektronikom. Takođe u sistemu se nalaze i dve Grundfos pumpe koje „signal“ dobijaju preko releja i pale se na 55°C, a gase na 49°C. Temperature u sobama su kontrolisane termo-glavama. Moje iskustvo i zaključak iz ovog paragrafa je: oko uloge i neophodnosti mešnog ventila, a po mogućnosti i elektronike koja ga „kontroliše“, mislim da je nepotrebno da kažem bilo šta, jer je sve već rečeno u mnogim postovima na forumu. To jeste dodatna investicija u samom početku, ali verujte svaka marka uložena u te dve stvari (po mom sećanju oko 250 KM) isplati se svakog dana. Ista stvar je i sa postavljanjem termo-glava na radijatore u sobama i mogućnost „kontrolisanog“ grejanja istih. U konačnom obe ove stvari utiču na kvalitet i komfor grejanja i na ono što nam je svima cilj – manju potrošnju peleta.

Oko samih parametara i njihove postavke na forumu se vodila žestoka rasprava. Verujte i ja sam u prvih nekoliko meseci grejanja na pelet prošlu grejnu sezonu pokušavao da se igram sa parametrima (osim parametara peći tipa dozator, ventilator, itd.-njih nisam dirao nego su na fabričkim postavkama). Na kraju sam odustao i zauzeo definitivan stav – to je besmislena igrarija i nepotrebno gubljenje vremena. Postavio sam sledeće postavke peći: temperatura vode u kotlu 75°C, peć radi u konstantnom režimu, snaga peći je podešena na P5, temperatura vode odlaznog voda 50°C. Sobni termostat je podešen na četiri režima (programa) grejanja i to: od 05.00-08.00 na 24°C (jutarnje obaveze, pripreme za posao, školu, vrtić...), od 08.00-16.00 na 22 °C, od 16.00- 22.00 na 24°C (povratak sa posla, škole, vrtića...) i od 22.00-05.00 na 22°C. Temperature u sobama podešene na 19-20 °C. Na samom forumu se vodila žestoka rasprava koliku temperaturu vode slati u sam sistem i kako je kontrolisati. Izuzetno rešenje je četveroputi ventil sa ACC 10 elektronikom. Međutim, moje iskustvo oko temperature vode koja se šalje u sistem kaže: jeste istina je da se u sistem može „poslati“ 38-45 °C kada je napolju temperatura iznad 5 °C i da se ima lepa i komforna temperatura u prostorijama, a da potrošnja bude solidna. Sve drugo, po mom iskustvu je veoma diskutabilno. Naročito u ovim minusima kakvi su napolju ovih evo već mesec dana. Ako neko misli da na -13°C koliko je već par dana kod mene, može da greje sa polazom od 40 °C i da ima „komfor“ i da dostigne zadanu temperaturu u prostorijama u kući, mislim da nije objektivan.

Posle dugo razmišljanja, a vezano za potrošnju peleta i način kako doći do približne, orijentacione ili eventualno tačne potrošnje, odlučio sam se da potrošnju računam na osnovu radnih sati peći. Prestao sam da brojim koliko se puta peć upalila u toku dana, da se pitam je li radila dva, šest ili osam sati u toku dana, da „važem“ pelet na vagu i tako dalje. Analizirajući prošlu godinu (grejnu sezonu) došao sam do zaključka da mi je peć za 1338 radnih sati ( sezona grejanja trajala skoro 7 meseci zbog malog deteta i to od 15.10.-15.05), potrošila 3600 kg peleta- 240 vreća (kupljene 4 tone) ili prosečno 2,7 kg/h ( grejano 200 m2 bez izolacije kuće okolo-stiropor fasade).

Ove godine sezona je počela 01.10. i evo već za ovih tri meseca i pet dana potrošeno je 80 vreća (ili 1200 kg). Napominjem da parametre peći, koje sam naveo napred, kao i parametre sobnog termostata, uopšte nisam dirao i da kako sam ih postavio prošle godine ove godine sam samo nastavio da ih „koristim“. Za tih tri meseca i pet dana peć je radila 402 radna sata, tako da potrošnja peleta ispada 2,985 kg po satu za ovu godinu. Uzimajući u obzir prošlu sezonu i vreme ove sezone do sada ispada da je peć radila 1740 radnih sati i da je za to vreme potrošila 4800 kg peleta ili 2,75 kg po satu. Poštovane kolege peletaši, neki će možda reći „puno je“, neki će možda reći „malo je i nije istina“, ali ja iskreno i od srca kažem „tako je“. I uzimajući u obzir komfor i lepotu temperature u svim prostorijama, ja sam i više nego zadovoljan ( a moja supruga još više :-D ).
Što se tiče samog peleta i proizvođača, ja evo već drugu sezonu koristim pelet proizvođača ENSA Srbac i prezadovoljan sam kvalitetom, koja se nije ove godine uopšte promenila u odnosu na prošlu. Dokaz za to, barem meni, jeste potrošnja, ali i količina pepela koju prikupim prilikom čišćenja peći. Naime, peć detaljno čistim svake nedelje uz dopunjavanje koša sa peletom. Šljake uopšte nema, a količina pepela je otprilike manje nego što može stati u jednu teglu. Čitajući postove kolega koji su menjali proizvođače, kao i njhova bilo pozitivna, bilo negativna iskustva, ja sam sa sadašnjim izborom zadovoljan i ako Bog da to će biti moj izbor i za sledeću grejnu sezonu.

Poštovane kolege peletaši, ovo što sam napisao je isključivo moje iskustvo za ovo kratko vreme grejanja na pelet. Namera mi nije bila da bilo šta osporavam ili hvalim. Isključiva namera mi je bila da iznesem i opišem svoja lična iskustva. Ako ona nekome mogu pomoći biće mi drago. Hvala.
Filter

#1839 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

pozz drug, sretna nova i tebi i dobro nam dosao :)
svako iskustvo je korisno, a bgmi i potrudio si se :D :thumbup:
adoadop

#1840 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

almirkoba wrote:pozz ljudi, čitao sam temu na ovom forumu prije za informacije pa sam odlučio da snimim koju yt video i da prenesem moje iskustvo

a evo i drugi video
Super , samo nemoj vise stavljati muziku...
Jel to ona sto se sama cisti?
krogans

#1841 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by krogans »

Oktobar, Novembar, Decembar potrošeno 2t i 350 kg peleta 1t proizvođač Šiška (loš pun šljake) druga tona i dvjesta kg ista kao prva i tona (prizvođać nemam pojma), to je potrošnja objekat je 110 kvadrata bez izolacije pvc stolarija posle druge tone i nekih 150 kg urađena izolacija na ta vanu 5cm stiropora f80 i građevinski najlon preko, peć kamin Ecospar Auriga 25 kw. Trenutno trošim pelet iz firme iz Novog Grada (izuzetno zadovoljan nema šljake i dobro gori) temperatura u kući 23c od 9h do 23h prije postavljanja izolacije na tavan morao sam tokom noći da programiram peć da se pali po 2h sada nemam potrebe pošto mi temperatura ne pada u toku noći ispod 17.4c na vanjskoj temperaturi -12c tokom noći.

send with Xperia
betametazon

#1842 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

ne mjerim bas u vrecu ali mislim da sam od pocetka sezone, krajem septembra, do danas potrosio oko 2t. u ove hladne dane preko 2 vrece dnevno sigurno, pelet iz Novog grada cini mi se da je dobar.
imam obicni zidni termostat koji sam skinuo sa TA peci u hodniku koji je nastiman na oko 18C
pec rm tehnik 25kW, dvije etaze ukupno oko 110m2, izolacija dobra (8 cm), stolarija nova plasticna...

gornja etaza (potkrovlje) mi se nesto teze grije i brze se hladi, mozda sistem nije dobro dimenzionisan (u spavacoj sobi povrsine 15m2 imam jedan plocasti radijator) a dijelom sto mi je stubisni dio u potkrovlju otvoren pa se hladi..

elem, skupa investicija (kompletan sistem kostao oko 7.500,00 KM), grijanje ok ali da je jeftino i nije.

i nevjerovatno mi zvuci ovaj gore sto jednom sedmicno dopuni kos sa peletom i pokupi pepeo koji stane u jednu teglu?
almirkoba

#1843 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by almirkoba »

adoadop wrote:
almirkoba wrote:pozz ljudi, čitao sam temu na ovom forumu prije za informacije pa sam odlučio da snimim koju yt video i da prenesem moje iskustvo

a evo i drugi video
Super , samo nemoj vise stavljati muziku...
Jel to ona sto se sama cisti?
nije smart, koja se sama čisti tj ja :) tu ima caka sa garancijom, moraju oni 1x godišnje servsirati, = nepotrebni trošak...
SaltCity__

#1844 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

Peć Stilmetal 25kw
Dvije etaže ukupno 120 m2 prostora kojeg grijem
rfegulisano sobnim termostatom Salus
Rezim 05:00 -07:00 i 16:00 - 23:00 vikendom od 06:-23:00 temp 23 stepena.
Izolacija 10 cm stiropor, krov mi je slabo izolira.
POtrošnja
Oktobar 18 vreća
Novembar 24 vreće
Decembar 42 vreće

Ne mogu se požalit. Stvarno mi strašno izgleda kod pojednih koji sprže 70+ vreća za mjesec.
SaltCity__

#1845 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

a evo i drugi video

Ista peć isti termostat kod mene. Kako ide sa potrosnjom ?
rovac13

#1846 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

SaltCity__ wrote:Stvarno mi strašno izgleda kod pojednih koji sprže 70+ vreća za mjesec.
Kuca im trazi vise toplote.
Nemaju svi love da nabace 10 cm izolacije.
Iako nije tu sve ni do love.Lovu u svakom slucaju bacis,ili u izolaciju,ili u vise peleta :-D
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#1847 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

SaltCity__ wrote:Peć Stilmetal 25kw
POtrošnja
Oktobar 18 vreća
Novembar 24 vreće
Decembar 42 vreće

Ne mogu se požalit. Stvarno mi strašno izgleda kod pojednih koji sprže 70+ vreća za mjesec.
Svi ovi podaci malo znače kad se ne napiše grad/mjesto/klima /nadmorska visina . Tad je poređenje realnije. Ista kuća će različito trošiti u Tuzli , Sarajevu i na Vlašiću.
krogans

#1848 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by krogans »

rovac13 wrote:
SaltCity__ wrote:Stvarno mi strašno izgleda kod pojednih koji sprže 70+ vreća za mjesec.
Iako nije tu sve ni do love.Lovu u svakom slucaju bacis,ili u izolaciju,ili u vise peleta :-D
Dosta zavisi i od samog položaja kuće

send with Xperia
SaltCity__

#1849 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

maks_rs wrote:
SaltCity__ wrote:Peć Stilmetal 25kw
POtrošnja
Oktobar 18 vreća
Novembar 24 vreće
Decembar 42 vreće

Svi ovi podaci malo znače kad se ne napiše grad/mjesto/klima /nadmorska visina . Tad je poređenje realnije. Ista kuća će različito trošiti u Tuzli , Sarajevu i na Vlašiću.
Tuzla je u pitanju, a kuća je inače cijeli dan osunčana, tj kada ima sunca :)
SaltCity__

#1850 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

rovac13 wrote:
Dok nisam imao izolaciju nije mi ni padalo na pamet grijati se na pelet. Grijao sam se na ugalj, pa nakon izolacije par godina opet na ugalj dok nisam skupio lovu za pelet. Samo sa izolacijom ima smisla grijati se na pelet. Za sve ostalo tu je čumur :D
Post Reply