Ma, laponac. Pomatušio.efektstudio wrote:Dobro, izvinjavam se, malo sam pretjerao, ipak se moraju poštovati stariji(šala mala). Samo ti nastavi
Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- 68847
#1826 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
-
Maxxtro
#1827 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Postavim ti dva puta isto pitanje i oba puta odgovaras u stilu - eto zato sto je tako. Da ni ne citiram ovo sto si prije rekao, skoro ni jednu tacku iz mog proslog posta nisi direktno adresirao, nego samo tautoloski preformulises i ispremeces ono sto si vec hiljadu puta rekao. U rijetkim slucajevima kada se jesi dotakao onoga sto sam rekao, kao npr kad kazesodr0n wrote: Zato što ne može dalje, tako sve funkcioniše, sistem je takav, iza svih segmenata za koje mislimo da smo specijalni krije se jedan te isti temelj, biologija.
izneses takve nebuloze da moj kompjuter uradi facepalm. Inace, mogao bi ponekad i zaviriti u rijecnik, pa pogledati sta znaci pojam superioran. Da upotrijebim tvoju analogiju, ako kazem da je Pele superioran igrac, to ne znaci da je Pele bog a Dzeko invalid, nego da su obojica fudbaleri, s tim sto je jedan bolji od drugog. Isto tako, ako kazem da je covjek superiorniji u odnosu na zivotinje, to ne znaci da mislim da je covjek nastao kroz zaseban akt stvaranja, valjda ti je jasno da ako prihvatam evoluciju da to ne mislim, znaci da po tim kriterijima o kojima pricamo, a koje sam u prethodnom postu pojasnio, covjek se nalazi na visem rangu. A kako i ne bi bio, kad je kriterije izmislio covjek.odr0n wrote: ...što je naravno besmislica kao i pominjanje sposobnosti biranja između dobra i zla, ponovo je sve stvar potrebe i očuvanja vrste koja nije svojstvena samo našoj vrsti. Metafizika je ništa drugo nego naša želja za nečim više u preispitivanju egzistencije i svega.
Inace, s takvom ispraznom retorikom, uz potpunu nesposobnost kritickog razmisljanja, imas sjajnu karijeru buduceg politicara. Da ne govorim koliko si i na ovoj temi pokazao koliko si tanak s znanjem, a nalazis za shodno da druge ubjedjujes u neispravnost njihovih stavova.
- odr0n
#1828 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
I tako to biva kad sagovornik ostane bez argumenata, slijedi izljev neargumentovanog negiranja jer mu ništa drugo ne preostaje, kada sam sve do jedne tačke u prošlom postu objasnio, da svako čovjekovo djelo ima svoju biološku ulogu i razlog. Još uvijek nisi shvatio da se superiornost prosuđuje sumiranjem pozitivnih i negativnih strana, a ne samo pozitivnih koje si ti htio dokazati u slučaju čovjeka, negirajući sve negativne koje su mnogo veće u prirodi sveopćenito, svako ko ima bar malo razuma i vrati se na tvoj prijašnji post, shvatit će šta si sve lupetao oko toga.Maxxtro wrote:Postavim ti dva puta isto pitanje i oba puta odgovaras u stilu - eto zato sto je tako. Da ni ne citiram ovo sto si prije rekao, skoro ni jednu tacku iz mog proslog posta nisi direktno adresirao, nego samo tautoloski preformulises i ispremeces ono sto si vec hiljadu puta rekao. U rijetkim slucajevima kada se jesi dotakao onoga sto sam rekao, kao npr kad kazesodr0n wrote: Zato što ne može dalje, tako sve funkcioniše, sistem je takav, iza svih segmenata za koje mislimo da smo specijalni krije se jedan te isti temelj, biologija.izneses takve nebuloze da moj kompjuter uradi facepalm. Inace, mogao bi ponekad i zaviriti u rijecnik, pa pogledati sta znaci pojam superioran. Da upotrijebim tvoju analogiju, ako kazem da je Pele superioran igrac, to ne znaci da je Pele bog a Dzeko invalid, nego da su obojica fudbaleri, s tim sto je jedan bolji od drugog. Isto tako, ako kazem da je covjek superiorniji u odnosu na zivotinje, to ne znaci da mislim da je covjek nastao kroz zaseban akt stvaranja, valjda ti je jasno da ako prihvatam evoluciju da to ne mislim, znaci da po tim kriterijima o kojima pricamo, a koje sam u prethodnom postu pojasnio, covjek se nalazi na visem rangu. A kako i ne bi bio, kad je kriterije izmislio covjek.odr0n wrote: ...što je naravno besmislica kao i pominjanje sposobnosti biranja između dobra i zla, ponovo je sve stvar potrebe i očuvanja vrste koja nije svojstvena samo našoj vrsti. Metafizika je ništa drugo nego naša želja za nečim više u preispitivanju egzistencije i svega.
Inace, s takvom ispraznom retorikom, uz potpunu nesposobnost kritickog razmisljanja, imas sjajnu karijeru buduceg politicara. Da ne govorim koliko si i na ovoj temi pokazao koliko si tanak s znanjem, a nalazis za shodno da druge ubjedjujes u neispravnost njihovih stavova.
- cartman
-
celava_dlaka
#1830 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Po meni najdrazi
- MissS7
#1831 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Vecina stvari jeste unaprije odredjena poput dana rodjenja,dana smrti,gdje i u kojem okruzenju ces biti rodjen,gdje ces zivjeti i tako te stvari,ali postoje situacije u kojima smo prepusteni sami sebi i koje je Bog ostavio nama da ih odredimo..Jer da je sve unaprijed odredjeno svi bi bili iste vjere i svi bi bili dobri ljudi. Tako da je s razlogom ostavljeno da u nekim situacijama mi sami odlucujemo kako bi se na kraju znalo ko je zasluzio raj, a ko pakao. Jer vjeruj mi Bog nikada ne bi odredio da se ubijaju nevini ljudi (primjer), to je odluka covjeka.
A zasto se moliti? Moliti se zato da nas bog uputi na pravi put, da u onim situacijama u kojima smo prepusteni sebi postupimo ispravno. Moliti se jer molitve donose smiraj covjeku, a to moze znati samo onaj koji obavlja svoje vjerske duznosti, bez obzira koje vjere bio.
A zasto se moliti? Moliti se zato da nas bog uputi na pravi put, da u onim situacijama u kojima smo prepusteni sebi postupimo ispravno. Moliti se jer molitve donose smiraj covjeku, a to moze znati samo onaj koji obavlja svoje vjerske duznosti, bez obzira koje vjere bio.
-
Vipera bosniensis
#1832 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
ikcikc wrote:Nije provokacija. Ovo je samo pitanje covjeka koji trazi smisao svoga zivota u vjeri. Dosao sam do pitanja na koje ne znam odgovoriti - ako nam je sve vec unaprijed odredjeno (sudbina, vrijeme smrti, cijeli zivot i sl.), koja je onda svrha<:
1. moliti se Bogu?
2. moliti se za nekoga ako mu je vec predodredjena sudbina?
moliti se Bogu, mislis klanjati namaz onda to je duznost prema Bogu iz zahvalnosti prema njemu za sve sto nam je dao na taj nacin iskazujemo svoju zahvalnost prema Njemu za sve one blagodati koje nam je dao. ako se moli Bog da trazimo nesto od njega, pa on je mocan da to dadne covjeku , sad , sutra ili nekad u buducnosti, a nekad odgodi za sudnji dan, a nekad covjeku neda za sto je bolje za njega da mu to neda, jer ako mu dadne moze ga upropastiti.1. moliti se Bogu?
sudbina je zapisana iz Allahovog sveobuhvatnog znanja, a to je da zna buducnost, i zato sto zna buducnost on je zapisao sta ce sve da se desi, a ne desava se zato sto je bog zapisao nego jednostavno Bog zapisao sta ce da se desi jer zna buducnost pa se to samo odvija u tom smjeru. jer da nezna buducnost nego da je on sam krojira, onda bi svi nevjernici imali izgovora na sudnjem danu, da oni nisu krivi za svoje nevjerovanje, tako Bog odredio i to je to, nepravda da nemoze veca. A sudbina se moze promijeniti dovom, moljenjem Bogu, recimo ako je zapisano da ces imati nesrecu u buducnosti molis Boga za zdravlje i zivot , On ti to moze otkloniti to.2. moliti se za nekoga ako mu je vec predodredjena sudbina?
- harač
#1833 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
nalupao si se svega, ali najbolje za krajVipera bosniensis wrote:A sudbina se moze promijeniti dovom, moljenjem Bogu, recimo ako je zapisano da ces imati nesrecu u buducnosti molis Boga za zdravlje i zivot , On ti to moze otkloniti to.
-
Vipera bosniensis
#1834 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
ako laze Poslanik lazem i jaharač wrote:nalupao si se svega, ali najbolje za krajVipera bosniensis wrote:A sudbina se moze promijeniti dovom, moljenjem Bogu, recimo ako je zapisano da ces imati nesrecu u buducnosti molis Boga za zdravlje i zivot , On ti to moze otkloniti to.
Bilježe Tirmizi i Hakim u hadisu kojeg prenosi Selman, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ne odbija kader (ono što je određeno) osim dova, niti produžuje život osim dobročinstvo".
S tim da ovaj hadis potvrđuje ono što prenosi Abdullah ibn Omer, radijallahu anhuma, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Zaista dova koristi u onome što se desilo i u onome što se nije desilo, pa je na vama Allahovi robovi da dovite". Bilježi ga Hakim a Albani ga ocjenjuje dobrim.
- harač
#1835 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
jasno je zašto bi muhamed, nakon što je plagirao već postojeći koncept sveznajućeg boga, odlučio da se izvadi iz kontradiktornosti. ali kao i svi prethodnici naletio je na isti problem 
-
sour cherry
#1836 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Bog je odredio i hoćemo li doviti.
- nasa
#1837 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ti cesto napises nesto napola smisleno I stavis smajli koji je bas prikladan I u skladu s obrazlozenjima koja nudisharač wrote:jasno je zašto bi muhamed, nakon što je plagirao već postojeći koncept sveznajućeg boga, odlučio da se izvadi iz kontradiktornosti. ali kao i svi prethodnici naletio je na isti problem
plagirao koga, sta
-
nemezis
#1838 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ako je zapisano, znači da će se i dogoditi. Ako je bog jučer znao da će se nešto dogoditi, danas zbog nečije dove promijeni to, je li on stvarno jučer znao?Vipera bosniensis wrote:A sudbina se moze promijeniti dovom, moljenjem Bogu, recimo ako je zapisano da ces imati nesrecu u buducnosti molis Boga za zdravlje i zivot , On ti to moze otkloniti to.
-
sour cherry
#1839 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Sve zna.Da ne zna sve,ne bi bio Bog.Kakav je to Bog koji ne zna sve,uključujući i to da ćemo doviti.Ako je zapisano, znači da će se i dogoditi. Ako je bog jučer znao da će se nešto dogoditi, danas zbog nečije dove promijeni to, je li on stvarno jučer znao?
-
Vipera bosniensis
#1840 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
ako je neko uradi DOvu, to znaci da je Allah zapisao iz svog ZNANJA prije stvaranja svijeta da ce ta osoba uraditi dovu tad i tad i da ce dova biti primljena i bit ce otklonjeno ono za sta se moli. znaci samo Allah zapisiva iz svog znanja o buducnosti sta ce covjek raditi i govoriti, a ne da covjek misli to radi zato sto je tako odredio pa on to mora raditi tako, pogresno razmisljanje.nemezis wrote:Ako je zapisano, znači da će se i dogoditi. Ako je bog jučer znao da će se nešto dogoditi, danas zbog nečije dove promijeni to, je li on stvarno jučer znao?Vipera bosniensis wrote:A sudbina se moze promijeniti dovom, moljenjem Bogu, recimo ako je zapisano da ces imati nesrecu u buducnosti molis Boga za zdravlje i zivot , On ti to moze otkloniti to.
osobina Sjetana jeste da svaljuje kriviu na Boga, dok osobina vjernika iskrenog covjeka jeste da se krivica svaljeuje na sebe, jer Allah nije nepravedan
dokaz:
Allah kaze da mu je sejtan rekao:
""Gospodaru moj" - reče - "zato što si me u zabludu doveo, ja ću njima na Zemlji poroke lijepim predstaviti i potrudit ću se da ih sve zavedem", /39/ "osim Tvojih robova iskrenih među njima"
ovdje sejtan kriviu prebacuje na drugog a negleda sebe, ko eto, ja sam ukrao zato sto si ti to zapisao, zato svako onaj ko svaljuje svoje greske na Allaha dobije je sejtansku osobinu
dok iskren vjernik ovako to radi
izjava ADEMa I Have nakon goleme greske koju su pocinili
"Gospodaru naš", rekoše oni "sami smo sebi nepravdu učinili i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti izgubljeni." (7:23)
kod Boga nema nesta da nezna, On sve zna, jer je osobina Boga da zna sve a i On sam to potvrdjuje u Kuranu. kaze da ne opadne list sa grane a da on za to nezna, pa cak i sta je suho a sta mokro na zemlji, ili cak atom u tminama zemlje , o svemu je obavijestenje li on stvarno jučer znao?
-
nemezis
#1841 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Znači, sve je do njega?sour cherry wrote:Bog je odredio i hoćemo li doviti.
-
nemezis
#1842 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Rekao si da mijenja zapisano ako doviš. Ako je on odmah znao da će to promijeniti, onda to nije "zapisano". Ako zna hoćeš li doviti, onda nije do tebe amo ne doviš jer bi tvoje dovljenje bilo u suprotnosti sa onim što on zna.Vipera bosniensis wrote:ako je neko uradi DOvu, to znaci da je Allah zapisao iz svog ZNANJA prije stvaranja svijeta da ce ta osoba uraditi dovu tad i tad i da ce dova biti primljena i bit ce otklonjeno ono za sta se moli. znaci samo Allah zapisiva iz svog znanja o buducnosti sta ce covjek raditi i govoriti, a ne da covjek misli to radi zato sto je tako odredio pa on to mora raditi tako, pogresno razmisljanje.nemezis wrote:Ako je zapisano, znači da će se i dogoditi. Ako je bog jučer znao da će se nešto dogoditi, danas zbog nečije dove promijeni to, je li on stvarno jučer znao?Vipera bosniensis wrote:A sudbina se moze promijeniti dovom, moljenjem Bogu, recimo ako je zapisano da ces imati nesrecu u buducnosti molis Boga za zdravlje i zivot , On ti to moze otkloniti to.
-
Vipera bosniensis
#1843 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
a mozda i jeste zapisano, nego jednostavno, Bog je zapisao ono sto ce se desavati u buducnostinemezis wrote: Rekao si da mijenja zapisano ako doviš. Ako je on odmah znao da će to promijeniti, onda to nije "zapisano". Ako zna hoćeš li doviti, onda nije do tebe amo ne doviš jer bi tvoje dovljenje bilo u suprotnosti sa onim što on zna.
recimo ovako:
Bog zapise--> Taj i taj moli za otklonjenje nesrece datum 2013-11-20 ---->Nesreca bi se trebala desiti 2015-06-25/Nesreca otklonjenja zbog dove 2013-11-20.
-
sour cherry
#1844 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
@nemezis,rekla sam da ne razumijem baš to.Znam samo da ne može biti da on nešto ne zna,a o tome nas i On obavještava u Objavi,ako vjerujemo.Vrlo je zeznuto.Ako kažemo da je Bog nešto ostavio nama i da On ne zna šta ćemo mi uraditi,onda on nije Bog jer ne zna sve.Naravno da Bog zna sve,jer ne bi bio Bog,a kao sve je zapisano prije nego što smo rođeni.Pitanje je koliko mi u tome svemu možemo i na šta uticati.Sve biva s Božijim određenjem.Ne može ništa mimo Njega.Iskreno,ko razumije sve to,svaka mu čast.Pitanje kadera je najteže pitanje.Ja ne razumijem.Ne razumiju ni drugi,samo ti daju neko objašnjenje,a ni sami nisu sigurni ili samo misle da znaju.
-
nemezis
#1845 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Zašto bi se trebala desiti ako bog zna da se neće desiti? Ko je rekao da se treba desiti, kada je bog odlučio da je otkloni i kakvo je njegovo znanje o nesreći bilo prije otklanjanja iste?Vipera bosniensis wrote:a mozda i jeste zapisano, nego jednostavno, Bog je zapisao ono sto ce se desavati u buducnostinemezis wrote: Rekao si da mijenja zapisano ako doviš. Ako je on odmah znao da će to promijeniti, onda to nije "zapisano". Ako zna hoćeš li doviti, onda nije do tebe amo ne doviš jer bi tvoje dovljenje bilo u suprotnosti sa onim što on zna.
recimo ovako:
Bog zapise--> Taj i taj moli za otklonjenje nesrece datum 2013-11-20 ---->Nesreca bi se trebala desiti 2015-06-25/Nesreca otklonjenja zbog dove 2013-11-20.
-
sour cherry
#1846 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Vipera,stvar je u tome što je Bog znao da ćeš ti doviti tog i tog datuma i da će ti nesreća biti otklonjena.Dakle,prethodno je znao da ćeš ti doviti.U suštini,nije ništa promijenjeno.Tako to ja razumijem ili ne razumijem 
Last edited by sour cherry on 20/11/2013 19:19, edited 1 time in total.
- harač
#1847 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
i u čemu se ovo razlikuje od scenarija u kojem pisac napiše: prvo će lik doći u nevolju, onda će se pomoliti, onda će biti spašen, pa će upoznati finu djevojsku, pa će se oženiti... i onda dođe glumac i to sve izvrši. ako je ovaj u scenariju stavio da će se ovaj oženiti ili moliti itd., nema glumac nikakvu mogućnost da uradi nešto protivno scenariju. nema on tu nikakve slobode. naravno, s aspekta religije je to neprihvatljivo upravo zbog moralnosti, te se muhamed čupa iz tog problema kako zna i umije, ali nije dorastao zadatku, te poput svih prethodnika koji su izmišljali vjere s istim konceptom boga: neuspješan jeVipera bosniensis wrote:a mozda i jeste zapisano, nego jednostavno, Bog je zapisao ono sto ce se desavati u buducnostinemezis wrote: Rekao si da mijenja zapisano ako doviš. Ako je on odmah znao da će to promijeniti, onda to nije "zapisano". Ako zna hoćeš li doviti, onda nije do tebe amo ne doviš jer bi tvoje dovljenje bilo u suprotnosti sa onim što on zna.
recimo ovako:
- kritichar
#1848 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
ne znam jel ovaj klip neko postavljao, ovdje Dr. Zakir Naik objašnjava odnos sudbine i slobodne volje čovjeka
i kaže se za dovu, da dova može promijeniti sudbinu
i kaže se za dovu, da dova može promijeniti sudbinu
- elma89_
#1849 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Previse jednostavno i "ljudski"´ objasnjeno.Bog nije insan/covjek.Mi ne mozemo shvatiti,nas um ne moze,kako Allah moze sve znati a opet ispunjavati dove koje mozda nisu dio njegovog plana(a on je znao i za tu dovu)..to mi simply ne mozemo "skontati"Bog zapise--> Taj i taj moli za otklonjenje nesrece datum 2013-11-20 ---->Nesreca bi se trebala desiti 2015-06-25/Nesreca otklonjenja zbog dove 2013-11-20.
-
Vipera bosniensis
#1850 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
nece se desiti zato sto je produkt molitve Bogu , ali da nije bilo molitve desilo bi se to. isto kao gusenje u vodi bi se desilo da se nije naucilo plivati u vodi. u ostalom jako je tesko svima govoriti o sudbini, ali nase stanoviste je da Bog zna sta ce da se desi i to zapise, i to se samo odvija tako nemoze drukcije jer da se desava drukcije onda bi bilo to da Bog nije dobro vidio buducnost pa slabo zapisao, sto je nezamislivo za Boga. kakvo je njegovo znanje bilo prije nesrece, absolutno, znao je sve. znaci nema nista sto nezna, i isto tog njegovog sveobuhvatnog znanja on je zapisao sudbinu ljudi jer je znao sta ce sve da se desava, pa cak i kad i koji atom da ugine ili stvori.nemezis wrote:Zašto bi se trebala desiti ako bog zna da se neće desiti? Ko je rekao da se treba desiti, kada je bog odlučio da je otkloni i kakvo je njegovo znanje o nesreći bilo prije otklanjanja iste?Vipera bosniensis wrote:a mozda i jeste zapisano, nego jednostavno, Bog je zapisao ono sto ce se desavati u buducnostinemezis wrote: Rekao si da mijenja zapisano ako doviš. Ako je on odmah znao da će to promijeniti, onda to nije "zapisano". Ako zna hoćeš li doviti, onda nije do tebe amo ne doviš jer bi tvoje dovljenje bilo u suprotnosti sa onim što on zna.
recimo ovako: