Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
- cyprus
#1826 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Ali što bi imali rubriku za državljane?
Pa to je kao da popisujete trudnice prema spolu 
- poznanik
#1827 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Ali, onda će biti ugrožen Cerićev i plan "velikobošnjaka" o stvaranju nacionalne države Bošnjaka u BiH, čime će Bošnjaci Sandžaka htjeti živjeti u jednoj državi, onako kako to i Srbi želeNacionalniid_BOSANCI wrote:Cyprus, u pravu si, najbolje bi bilo izbrisati iz tog formulara/ankete Nacionalnost i staviti samo: Pripadnik etnicke grupe ili naroda tog i tog i Drzavljanin (u ovom slucaju Bosna i Hercegovina).
- Bumerang
-
DZOMBA
#1829 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
izjasnjavanjem po zeljama vladajucih stuktura pristajemo na vjestacku podjelu od koje ce najvecu stetu imati hrvatski narod jer ce razlika u odnosu na prethodni popis biti drasticna. "vjestacku podjelu" zato sto smatram da je nametnuta, zato sto metak nije imao nacionalnu adresu ni vjeroispovjest bar u Sarajevu, zato sto sam imao saborce i katolike i pravoslavce a bosance. Zato sto se nisam borio za islamsku drzavu i zato sto volim i Banja Luku i Doboj i Stolac ... a Sarajlija sam, Musliman, Bosanac, kazu mi i da sam Bosnjak ma i to je OK ako je = Bosanac, ali Bosnjak=musliman pripadnik jednog od konstitutivna naroda cime sebi produbljujem agoniju i povecavam broj ministara u daytonskoj podjeli, ma bolan necu iz principa pa taman me Sejdic i Finci zastupali.
Nemogu pricati o prednostima jer sumnjam u broj istomisljenika al za razliku od izbora ovdje fakat znam sta i zasto.
Nemogu pricati o prednostima jer sumnjam u broj istomisljenika al za razliku od izbora ovdje fakat znam sta i zasto.
- Skijaš
#1830 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Koristi se termin koji ima dva značenja od kojih je jedno u ovom konkretnom slučaju prikladno i prihvatljivo. Nemojte bezveze dizati galamu.Nacionalniid_BOSANCI wrote:Cyprus, u pravu si, najbolje bi bilo izbrisati iz tog formulara/ankete Nacionalnost i staviti samo: Pripadnik etnicke grupe ili naroda tog i tog i Drzavljanin (u ovom slucaju Bosna i Hercegovina).cyprus wrote:Pa meni nije nikakav problem da se izbriše to nacionalno (ja da se pitam ja bih ga izbriso), ali ne mislim ni da je prevelik problem i ako ostane... Probleme sa tim će imati jedino anketari, obzirom da će ih dosta raje pitat šta im predstavlja ta nacionalnost, te im govorit kako je to pogrešno poistovjećivati (k'o da ti momci i djevojke imaju šta s tim)... A problema na koje vi ovdje aludirate (uticaj na političke prilike u BiH), zaista smatram da neće biti...Dozer wrote:@Cyprus
I te kako ima veze. Da nema, zasto bi onda bio problem da se iz tog pitanja jednostavno izbrise ono "nacionalno"?
( i ja sam to govorio, mozda nisi upratio)
-
VjecitiStudent
#1831 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Rubrika za drzavljanstvo je itekako potrebna, evo sta je zakon definisao:cyprus wrote:Ali što bi imali rubriku za državljane?Pa to je kao da popisujete trudnice prema spolu
Član 4.
(Jedinice koje su obuhvaćene popisom)
Popisom će biti obuhvaćeni:
a) državljani Bosne i Hercegovine s prebivalištem ili boravištem u Bosni i Hercegovini, bez
obzira na to da li su u trenutku popisa prisutni u Bosni Hercegovini ili su odsutni iz Bosne
i Hercegovine,
b) strani državljani s dozvolom za stalni ili privremeni boravak u Bosni i Hercegovini, bez
obzira da li su u trenutku popisa u Bosni i Hercegovini ili nisu,
c) lica bez državljanstva,
d) domaćinstva lica iz tač. a), b) i c) i
e) stanovi i druge stambene jedinice.
-
rexmax
#1832 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Imat ce uticaja ito velikog.cyprus wrote: Pa meni nije nikakav problem da se izbriše to nacionalno (ja da se pitam ja bih ga izbriso), ali ne mislim ni da je prevelik problem i ako ostane... Probleme sa tim će imati jedino anketari, obzirom da će ih dosta raje pitat šta im predstavlja ta nacionalnost, te im govorit kako je to pogrešno poistovjećivati (k'o da ti momci i djevojke imaju šta s tim)... A problema na koje vi ovdje aludirate (uticaj na političke prilike u BiH), zaista smatram da neće biti...
45% glasaca konstantno ne izlazi na izbore, sto automacki znaci da nemaju politicke opcije kojoj bi dali svoj glas jer ne pripadaju ni jednoj politickoj garnituri od tri konstutivna naroda.
Znaci nisu Srbi, Hrvati ili Bosnjaci nego Bosanci i Hercegovci.
Po vazecem zakonu jedino su konstutivna tri etnicka naroda i ostali.
Parlamentarna vecina se formira na osnovu popisa iz 91 a na tom popisu jako mali procenat ostalih tako da nisu imali koncezus da bi ostvarili konstutivnost.
Na dolazecem popisu ocekivati je da se velika vecina deklarise kao Bosanac i Hercegovac odredjene vjeroispovjesti sto je normalno za normalne ljude i sto je po svim usuzima ili kako bog zapovjeda.
Nuzno ne mora znaciti da ce gore pomenutih 45% glasaca deklarisati se kao BiH, ali ce sasvim sigurno biti i medju redovnim glasacima onih koji ce se izjasniti kao BiH odredjene vjeroispovjesti.
Ako ovako opredjeljenih bude a bit ce dvoznamenkast procenat automacki ce se morati mijenjati izborni zakon i priznati konstutivnost Bosanaca i Hercegovaca a na osnovu cega se formira nacionalni sastav vlasti na svim nivoima.
Kao cetvrta komponenta i jos ne etnicka automacki ce biti prepreka za sprovodjenje separatistickih planova a obzirom da bi nacionalni sastav bio iz sva tri naroda vitalni interes bi bio nistavan sto bi omogucilo uspjesnije funkcionisanje vlasti na drzavnom nivou.
- Akadi
#1833 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Oh dear...rexmax wrote:45% glasaca konstantno ne izlazi na izbore, sto automacki znaci da nemaju politicke opcije kojoj bi dali svoj glas jer ne pripadaju ni jednoj politickoj garnituri od tri konstutivna naroda. Znaci nisu Srbi, Hrvati ili Bosnjaci nego Bosanci i Hercegovci.
Pitaj kolegu Dozera koji je otvorio ovu temu i on će ti sam reći da su svi Bošnjaci, Srbi, Hrvati ujedno i Bosanci i Hercegovci.Znaci nisu Srbi, Hrvati ili Bosnjaci nego Bosanci i Hercegovci.
Ti ne gledaš na "Bosance" kao na nacionalnu već na kao narodnu kategoriju a to nije poenta ove teme.
Nemaš valjda želju da stvaraš četvrti tor u Bosni?
U redu je odgovorio si... za tebe su Bosanci narod a ne nacija...Ako ovako opredjeljenih bude a bit ce dvoznamenkast procenat automacki ce se morati mijenjati izborni zakon i priznati konstutivnost Bosanaca i Hercegovaca...
Znači Bosna sa četiri tora će funkcionisati bolje nego Bosna sa tri? Ima logike......a na osnovu cega se formira nacionalni sastav vlasti na svim nivoima.Kao cetvrta komponenta i jos ne etnicka automacki ce biti prepreka za sprovodjenje separatistickih planova a obzirom da bi nacionalni sastav bio iz sva tri naroda vitalni interes bi bio nistavan sto bi omogucilo uspjesnije funkcionisanje vlasti na drzavnom nivou.
-
rexmax
#1834 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Da cetvrti tor samo sto ce biti multietnicki!Akadi wrote:rexmax wrote: Pitaj kolegu Dozera koji je otvorio ovu temu i on će ti sam reći da su svi Bošnjaci, Srbi, Hrvati ujedno i Bosanci i Hercegovci.
Ti ne gledaš na "Bosance" kao na nacionalnu već na kao narodnu kategoriju a to nije poenta ove teme.
Znači Bosna sa četiri tora će funkcionisati bolje nego Bosna sa tri? Ima logike...
-
HM 2011
#1835 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Nema niti treba da bude, posebno kada se uzme u obzir koncept torova....Akadi wrote:Oh dear...rexmax wrote:45% glasaca konstantno ne izlazi na izbore, sto automacki znaci da nemaju politicke opcije kojoj bi dali svoj glas jer ne pripadaju ni jednoj politickoj garnituri od tri konstutivna naroda. Znaci nisu Srbi, Hrvati ili Bosnjaci nego Bosanci i Hercegovci.![]()
Pitaj kolegu Dozera koji je otvorio ovu temu i on će ti sam reći da su svi Bošnjaci, Srbi, Hrvati ujedno i Bosanci i Hercegovci.Znaci nisu Srbi, Hrvati ili Bosnjaci nego Bosanci i Hercegovci.
U redu je odgovorio si... za tebe su Bosanci narod a ne nacija...Ako ovako opredjeljenih bude a bit ce dvoznamenkast procenat automacki ce se morati mijenjati izborni zakon i priznati konstutivnost Bosanaca i Hercegovaca...
Znači Bosna sa četiri tora će funkcionisati bolje nego Bosna sa tri? Ima logike......a na osnovu cega se formira nacionalni sastav vlasti na svim nivoima.Kao cetvrta komponenta i jos ne etnicka automacki ce biti prepreka za sprovodjenje separatistickih planova a obzirom da bi nacionalni sastav bio iz sva tri naroda vitalni interes bi bio nistavan sto bi omogucilo uspjesnije funkcionisanje vlasti na drzavnom nivou.
Jedan tor je dovoljan i predstavlja idealan ambijent za provođenje zakona i jednakost pred zakonom - ali samo onaj koji obuhvata interese svih, odnosno, tipičan srednjeEuropski tor....
Ako se pravi četvrti zašto ne praviti i peti i šesti i sedmi i.t.d....
I opet - sve to što se nudi je samo još jedna frakcija već previše podjeljene BiH....
Cilj je napraviti jedinstvenu ideologiju svih torova, ukloniti unutrašnje ograde između torova, ostaviti vanjske, i pustiti ovce da pasu, bleje i šta li već ovce u toru rade....
- Akadi
#1836 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
rexmax wrote:Da cetvrti tor samo sto ce biti multietnicki!
Kraljuu
- MuaDib
#1837 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Svi građani Bosne i Hercegovine koji se izjasne kao Bosanci su faktor opstanka Bosne i Hercegovine, jer time po prvi put nakon 150 godina, državljani BiH svoj nacionalni identitet mogu postovjetiti prvenstveno sa primarnim imenom države, a ne isključivo etničkim ili vjerskim porijeklom. Mi ne možemo pobjeći od skoro dva vijeka pogrešne nacionalne politike u BiH i od nedavnog rata, koji su tu podjelu samo učvrstili. Uglavnom velika većina nekadašnjih Muslimana će se izjasniti kao Bošnjaci, velika većina Srba i Hrvata će biti Srbi i Hrvati, i od toga ne možemo pobjeći.
Međutim, ovdje se postavila pogrešna teza, da su Bosanci izmišljenja kategorija s ciljem umanjenja procenta Bošnjaka. Lično sam ubjeđenja da iza takvog stava stoje određeni bošnjački krugovi, koji računaju na stvaranje bošnjačke nacionalne države.
Međutim, takvo nije tačno, Bosanci će uglavnom biti osobe mješovitog etničkog porijekla, kao i osobe kojima je puna kapa etno-nacionalnog određenja. Jasno je, i da jedan dio ljudi isključivo bošnjačkog etničkog porijekla, se opredjelio da bude Bosanac zbog pogrešne bošnjačke politike, koja jednim većim segmentom isključivo naginje islamskom civilizacijskom krugu. Što posebno nervira veliki dio ateista i agnostika. S druge strane niko ne može tvrditi da se jedan dio ljudi srpskog i hrvatskog etničkog porijekla neće izjasniti kao Bosanci, mada će sigurno biti i Hercegovaca. Uglavnom ostaje nam da vidimo rezultate popisa, za jedno 8 mjeseci.
Međutim, ovdje se postavila pogrešna teza, da su Bosanci izmišljenja kategorija s ciljem umanjenja procenta Bošnjaka. Lično sam ubjeđenja da iza takvog stava stoje određeni bošnjački krugovi, koji računaju na stvaranje bošnjačke nacionalne države.
Međutim, takvo nije tačno, Bosanci će uglavnom biti osobe mješovitog etničkog porijekla, kao i osobe kojima je puna kapa etno-nacionalnog određenja. Jasno je, i da jedan dio ljudi isključivo bošnjačkog etničkog porijekla, se opredjelio da bude Bosanac zbog pogrešne bošnjačke politike, koja jednim većim segmentom isključivo naginje islamskom civilizacijskom krugu. Što posebno nervira veliki dio ateista i agnostika. S druge strane niko ne može tvrditi da se jedan dio ljudi srpskog i hrvatskog etničkog porijekla neće izjasniti kao Bosanci, mada će sigurno biti i Hercegovaca. Uglavnom ostaje nam da vidimo rezultate popisa, za jedno 8 mjeseci.
- Astronomer
- Location: Nekad moraš otići visoko da shvatiš koliko si mali.
#1838 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Može se desiti da takvih bude i preko 30% cjelokupne BH populacijeMuaDib wrote:...osobe kojima je puna kapa etno-nacionalnog određenja...
-
pemanapemani
#1839 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
@Skijaš
Koristi se termin koji ima dva značenja od kojih je jedno u ovom konkretnom slučaju prikladno i prihvatljivo. Nemojte bezveze dizati galamu.[/quote]
Ti se u svom cjelokupnom pisanju na forumu zalažeš za BiH.
Hajde iskreno. Postavi se na mjesto nekog budućeg političara iz MZ (recimo, period od 5 do 10 godina). Da li bi tebi imala smisla država koju tvore tri konstitutivne nacije i gdje građani imaju pravo upisivati entitetsko državljanstvo
u ličnu kartu? Država u kojoj će na vlasti biti tri etnička bloka stranaka, od kojih se jedan otvoreno zalaže za razjebavanje države, drugi za strogu etničku podjelu, a treći kao brani BiH, a na terenu suptilno radi na njenom uništavanju pomoću legalnog kriminala, kvazi patriotizma i bezočne pljačke "svojih"? Eto, kako bi tebi ta država izgledala i da li bi bio motiviran da trošiš vrijeme na njenom jačanju, a na kraju i opstanku?
Možemo se mi lagati da se ništa neće promijeniti, ali poslije popisa stanovništva 2013., sve će biti ovjereno na papiru, te podložno nevjerovatnim manipulacijama. Mi smo danas za MZ jedno pleme koje je historijskom igrom slučaja razdvojeno na tri dijela i tako živi već pola milenija, više manje solidno i složno. Ovo je totalno uprošteno, ali vjerujem da je tako.
Ne mislim da bi se disolucija mogla dogoditi preko noći. Prvo tri konstitutivne nacije, pa tri izborne jedinice, tri entiteta, tri unije republika i na kraju laku noć Bosno i Hercegovino.
Ne želim nekome nametati nekakvo integralno bosanstvo. Svjestan sam stanja u društvu, samo ovo vodi još dubljim podjelama, koje će, usput, biti ovjerene i međunarodno priznate.
Na kraju krajeva, ovo govorim radi sebe. Vjerovatno bi nekako izgradio život u bilo kojoj državi svijeta. Ali ovdje sam svoj na svome, ovdje mogu pronaći trenutke unutrašnjeg mira u kapitalističkim orgijama koje uništavaju planetu. Jednostavno, ne mogu gledati kako se na tako glup način uništava BiH.
Koristi se termin koji ima dva značenja od kojih je jedno u ovom konkretnom slučaju prikladno i prihvatljivo. Nemojte bezveze dizati galamu.[/quote]
Ti se u svom cjelokupnom pisanju na forumu zalažeš za BiH.
Hajde iskreno. Postavi se na mjesto nekog budućeg političara iz MZ (recimo, period od 5 do 10 godina). Da li bi tebi imala smisla država koju tvore tri konstitutivne nacije i gdje građani imaju pravo upisivati entitetsko državljanstvo
Možemo se mi lagati da se ništa neće promijeniti, ali poslije popisa stanovništva 2013., sve će biti ovjereno na papiru, te podložno nevjerovatnim manipulacijama. Mi smo danas za MZ jedno pleme koje je historijskom igrom slučaja razdvojeno na tri dijela i tako živi već pola milenija, više manje solidno i složno. Ovo je totalno uprošteno, ali vjerujem da je tako.
Ne mislim da bi se disolucija mogla dogoditi preko noći. Prvo tri konstitutivne nacije, pa tri izborne jedinice, tri entiteta, tri unije republika i na kraju laku noć Bosno i Hercegovino.
Ne želim nekome nametati nekakvo integralno bosanstvo. Svjestan sam stanja u društvu, samo ovo vodi još dubljim podjelama, koje će, usput, biti ovjerene i međunarodno priznate.
Na kraju krajeva, ovo govorim radi sebe. Vjerovatno bi nekako izgradio život u bilo kojoj državi svijeta. Ali ovdje sam svoj na svome, ovdje mogu pronaći trenutke unutrašnjeg mira u kapitalističkim orgijama koje uništavaju planetu. Jednostavno, ne mogu gledati kako se na tako glup način uništava BiH.
Last edited by pemanapemani on 27/10/2012 21:08, edited 1 time in total.
- Skijaš
#1840 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Imati etnički identitet nije u koliziji s vezanošću za državu, niti je neko veći patriota ako se ne smatra pripadnikom određene etničke grupe. Nemojte ljudi ovo toliko komplikovati, čovjek koji jeste pripadnik etničke grupe može biti puno više vezan za ovu zemlju od nekog ko nema etnički identitet. Jedno nije uslovljeno drugim i ako neko želi slaviti srpsku slavu, čuvati srpsku kulturu itd, to samo po sebi uopšte ne dovodi u pitanje njegovu vezanost za Bosnu i Hercegovinu jer čitava je država i srpska. Kada bošnjaštvo, hrvatstvo i srpstvo predstavljate kao opasnost po BiH, vi ustvari udarate na ono zbog čega je ova zemlja vrijedna i zbog čega istu vrijedi braniti. Bez srpske tradicije, bez onog što je hrvatstvo i bošnjaštvo, ovo bi ustvari bio samo skup bezvrijednih planina i dolina. Naš multietnički identitet društva je bogatstvo a ne teret.MuaDib wrote:Svi građani Bosne i Hercegovine koji se izjasne kao Bosanci su faktor opstanka Bosne i Hercegovine, jer time po prvi put nakon 150 godina, državljani BiH svoj nacionalni identitet mogu postovjetiti prvenstveno sa primarnim imenom države, a ne isključivo etničkim ili vjerskim porijeklom.
Ja apsolutno poštujem izbor pojedinaca koji se ne smatraju dijelom etničke grupe, ali to ne trebaju predstavljati kao bolje ili zdravije. Nema tu prostora za snobovsko dizanje nosa.
- Akadi
#1841 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
I to najviše u zapadnoj, istočnoj i južnoj Bosni...Astronomer wrote:Može se desiti da takvih bude i preko 30% cjelokupne BH populacijeMuaDib wrote:...osobe kojima je puna kapa etno-nacionalnog određenja...
-
ušće
#1842 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Interesantno da se Problem Bosanstva pokušava prišiti samo Bošnjacima ni slučajno drugima ...Da je kojim slučajem neko od Bošnjačke intelektualne elite izašao sa Bosanstvom koje bi trebalo predstavljati Bosanske muslimane bilo bo otimaju nam Bosanstvo ...Jedino je relevantno da se Muslimani pišu kao Muslimani sa velikim M i da budu manji od makovog zrna ...Mogu oni biti serbez i neopredjeljeni mada bi najpoželjnije bilo da su Srbi -islamske vjere ili pak Hrvati islamske vjere ...Važno je da ne dižu glavu i da sebe ne smiju nazvati kako bi to oni htjeli , a ako to budu učinili... de ih odmah optuži da to oni nešto HOĆE a posebno ako to neki tamo Reiz usput spomene ...
Last edited by ušće on 27/10/2012 21:21, edited 1 time in total.
- Skijaš
#1843 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Termin "nacionalnost" nije ništa novo i neće ući u upotrebu nakon popisa, to je dio naše svakodnevnice već decenijama. A BiH ne opstaje zbog sitnica kao što je ta terminologija nego zbog puno ozbiljnijih pitanja poput nemogućnosti svima prihvatljive podjele BiH, moguće radikalizacije Bošnjaka ako im se ponovo niz grlo pokuša zgurati getoizaciju itd. To je ono što čuva BiH cjelovitom.pemanapemani wrote:Ti se u svom cjelokupnom pisanju na forumu zalažeš za BiH.Koristi se termin koji ima dva značenja od kojih je jedno u ovom konkretnom slučaju prikladno i prihvatljivo. Nemojte bezveze dizati galamu.
Hajde iskreno. Postavi se na mjesto nekog budućeg političara iz MZ (recimo, period od 5 do 10 godina). Da li bi tebi imala smisla država koju tvore tri konstitutivne nacije
- MuaDib
#1844 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Pa Bosanstvo je samo jedan od bosanskohercegovačkih identiteta, a nikada nisam rekao da je bolji od rugih identiteta. Samo težište stavlja na pripadnost državi, a ne etničkom, narodnom ili vjerskom porijeklu.Skijaš wrote:Imati etnički identitet nije u koliziji s vezanošću za državu, niti je neko veći patriota ako se ne smatra pripadnikom određene etničke grupe. Nemojte ljudi ovo toliko komplikovati, čovjek koji jeste pripadnik etničke grupe može biti puno više vezan za ovu zemlju od nekog ko nema etnički identitet. Jedno nije uslovljeno drugim i ako neko želi slaviti srpsku slavu, čuvati srpsku kulturu itd, to samo po sebi uopšte ne dovodi u pitanje njegovu vezanost za Bosnu i Hercegovinu jer čitava je država i srpska. Kada bošnjaštvo, hrvatstvo i srpstvo predstavljate kao opasnost po BiH, vi ustvari udarate na ono zbog čega je ova zemlja vrijedna i zbog čega istu vrijedi braniti. Bez srpske tradicije, bez onog što je hrvatstvo i bošnjaštvo, ovo bi ustvari bio samo skup bezvrijednih planina i dolina. Naš multietnički identitet društva je bogatstvo a ne teret.MuaDib wrote:Svi građani Bosne i Hercegovine koji se izjasne kao Bosanci su faktor opstanka Bosne i Hercegovine, jer time po prvi put nakon 150 godina, državljani BiH svoj nacionalni identitet mogu postovjetiti prvenstveno sa primarnim imenom države, a ne isključivo etničkim ili vjerskim porijeklom.
Ja apsolutno poštujem izbor pojedinaca koji se ne smatraju dijelom etničke grupe, ali to ne trebaju predstavljati kao bolje ili zdravije. Nema tu prostora za snobovsko dizanje nosa.
- Skijaš
#1845 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
To je kao kad te neko pita koje od svoje djece voliš više. Zašto uopšte postavljati takav izbor ? Zašto neko ne može biti lojalan građanin i patriota a da istovremeno čuva i svoju tradiciju ? Problem se pravi upravo tvojim rezonovanjem kojim je Karadžić veći dio Srba uvjerio da trebaju birati između BiH i srpstva. Dok u stvarnosti, ljubav prema srpstvu i svom nasljeđu uopšte ne dovodi u pitanje ljubav prema državi.MuaDib wrote:Pa Bosanstvo je samo jedan od bosanskohercegovačkih identiteta, a nikada nisam rekao da je bolji od rugih identiteta. Samo težište stavlja na pripadnost državi, a ne etničkom, narodnom ili vjerskom porijeklu.Skijaš wrote:Imati etnički identitet nije u koliziji s vezanošću za državu, niti je neko veći patriota ako se ne smatra pripadnikom određene etničke grupe. Nemojte ljudi ovo toliko komplikovati, čovjek koji jeste pripadnik etničke grupe može biti puno više vezan za ovu zemlju od nekog ko nema etnički identitet. Jedno nije uslovljeno drugim i ako neko želi slaviti srpsku slavu, čuvati srpsku kulturu itd, to samo po sebi uopšte ne dovodi u pitanje njegovu vezanost za Bosnu i Hercegovinu jer čitava je država i srpska. Kada bošnjaštvo, hrvatstvo i srpstvo predstavljate kao opasnost po BiH, vi ustvari udarate na ono zbog čega je ova zemlja vrijedna i zbog čega istu vrijedi braniti. Bez srpske tradicije, bez onog što je hrvatstvo i bošnjaštvo, ovo bi ustvari bio samo skup bezvrijednih planina i dolina. Naš multietnički identitet društva je bogatstvo a ne teret.MuaDib wrote:Svi građani Bosne i Hercegovine koji se izjasne kao Bosanci su faktor opstanka Bosne i Hercegovine, jer time po prvi put nakon 150 godina, državljani BiH svoj nacionalni identitet mogu postovjetiti prvenstveno sa primarnim imenom države, a ne isključivo etničkim ili vjerskim porijeklom.
Last edited by Skijaš on 27/10/2012 21:49, edited 1 time in total.
-
pemanapemani
#1846 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Da, svakodnevnica na kafama, kućnim raspravama i u pjanskim pričama. Na papiru je bio narod, odnosno narodnost, etnija. Poslije popisa će biti službeno nacija.Skijaš wrote:Termin "nacionalnost" nije ništa novo i neće ući u upotrebu nakon popisa, to je dio naše svakodnevnice već decenijama. A BiH ne opstaje zbog sitnica kao što je ta terminologija nego zbog puno ozbiljnijih pitanja poput nemogućnosti svima prihvatljive podjele BiH, moguće radikalizacije Bošnjaka ako im se ponovo niz grlo pokuša zgurati getoizaciju itd. To je ono što čuva BiH cjelovitom.pemanapemani wrote:Ti se u svom cjelokupnom pisanju na forumu zalažeš za BiH.Koristi se termin koji ima dva značenja od kojih je jedno u ovom konkretnom slučaju prikladno i prihvatljivo. Nemojte bezveze dizati galamu.
Hajde iskreno. Postavi se na mjesto nekog budućeg političara iz MZ (recimo, period od 5 do 10 godina). Da li bi tebi imala smisla država koju tvore tri konstitutivne nacije
Radikalizacija Bošnjaka? Da su htjeli do danas su se mogli hiperradikalizirati, i to pametno i suptilno, ali nisu. Uostalom, Kosovo i Albanija te demantiraju.
Neće se raspad BiH desiti preko noći. U periodu od 20-30 godina već će se naći neko ko će one kojima je stalo do BiH uvjeriti da je podjela dobra za njih.
- Skijaš
#1847 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Kosa crta, etnička grupa. Zato taj dodatak, da se zna na koje se od dva tumačenja termina "nacija" misli.pemanapemani wrote:Da, svakodnevnica na kafama, kućnim raspravama i u pjanskim pričama. Na papiru je bio narod, odnosno narodnost, etnija. Poslije popisa će biti službeno nacija.Skijaš wrote:
Termin "nacionalnost" nije ništa novo i neće ući u upotrebu nakon popisa, to je dio naše svakodnevnice već decenijama. A BiH ne opstaje zbog sitnica kao što je ta terminologija nego zbog puno ozbiljnijih pitanja poput nemogućnosti svima prihvatljive podjele BiH, moguće radikalizacije Bošnjaka ako im se ponovo niz grlo pokuša zgurati getoizaciju itd. To je ono što čuva BiH cjelovitom.
Kako me demantiraju ? Gdje ima više vehabija, u BiH gdje se pokušalo uništiti Bošnjake nametanjem embarga i prepuštanjem istih zlikovcima Miloševiću i Tuđmanu, ili na Kosovu gdje su Amerikanci upali i prekinuli velikosrbima igranku odmah u startu ? Pa u BiH. I sličnu se grešku neće ponovo praviti, ovakvi su Bošnjaci super Bošnjaci, piju, psuju i idu u Afganistan i Irak pod američkom zastavom. I takvi su zapadnom svijetu puno bliži od rusofilnih četnika.Radikalizacija Bošnjaka? Da su htjeli do danas su se mogli hiperradikalizirati, i to pametno i suptilno, ali nisu. Uostalom, Kosovo i Albanija te demantiraju.
Prijatelju, nakon što nisu uspjeli onaj dan povezati Grbavicu sa Pofalićima, nikad više u budućnosti neće doći u poziciju da dovedu u pitanje teritorijalni integritet države. Svemirci možda, ali velikosrbi su pali kurcu za uši.Neće se raspad BiH desiti preko noći. U periodu od 20-30 godina već će se naći neko ko će one kojima je stalo do BiH uvjeriti da je podjela dobra za njih.
-
pemanapemani
#1848 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
@Skijaš
Stvarno nema podatak o omjeru vehabija BiH - Kosovo. Uostalom, kakav uticaj u društvu imaju vehabije? Nekoliko puta si u svome pisanju na forumu spomenuo Partiju pravog puta, neka vrsta vehabijske stranke, nazovimo je tako. Koliko ima vijećnika u OV diljem BiH? Gdje su u kantonalnim skupštinama? Mislim, ta priča fakat ne pije vode. Da je nekome u interesu da sj.be i ovo malo radikalnih islamista u BiH, sj.bao bi ih u dva dana. Ne bi pustio da se Batko i Mevlid svađaju oko seta u stolnom tenisu (tako sam bar čuo) u zatvoru Suda BiH. Sjetimo se Alžirske grupe. Oni ako procjene da ih neko ugrožava, ne je.u živu silu, to su dokazali hiljadu puta.
Prijatelju, Sarajevo kao glavni grad BiH je jako važan, ali nije čitava BiH. BiH je odbranjena odbijanjem četničke ofanzive u cilju presjecanja grada, ali i u Tuzli, Mostaru, Orašju, Goraždu, Bihaću... To ne treba zaboraviti. Nije samo Sarajevo BiH.
Stvarno nema podatak o omjeru vehabija BiH - Kosovo. Uostalom, kakav uticaj u društvu imaju vehabije? Nekoliko puta si u svome pisanju na forumu spomenuo Partiju pravog puta, neka vrsta vehabijske stranke, nazovimo je tako. Koliko ima vijećnika u OV diljem BiH? Gdje su u kantonalnim skupštinama? Mislim, ta priča fakat ne pije vode. Da je nekome u interesu da sj.be i ovo malo radikalnih islamista u BiH, sj.bao bi ih u dva dana. Ne bi pustio da se Batko i Mevlid svađaju oko seta u stolnom tenisu (tako sam bar čuo) u zatvoru Suda BiH. Sjetimo se Alžirske grupe. Oni ako procjene da ih neko ugrožava, ne je.u živu silu, to su dokazali hiljadu puta.
Prijatelju, Sarajevo kao glavni grad BiH je jako važan, ali nije čitava BiH. BiH je odbranjena odbijanjem četničke ofanzive u cilju presjecanja grada, ali i u Tuzli, Mostaru, Orašju, Goraždu, Bihaću... To ne treba zaboraviti. Nije samo Sarajevo BiH.
- Skijaš
#1849 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Govorim o prisustvu vehabija kao posljedici pokušaja realizacije jednog suštinski nepravednog plana kojeg su imali Milošević i Tuđman. I ako se sutra ponovo otvori pitanje getoizacije Bošnjaka, oni će se nezadovoljni ponovo okrenuti bogu. Šta nezadovoljan četnik može ? A to sve spominjem pokušavajući ti objasniti da ponovnog pokušaja razvaljivanja zemlje neće biti jer sad svi znaju gdje to vodi. Uostalom, ni Vatikanu nije u interesu pomjeranje granice katoličanstva sa Drine, zato podrška cjelovitoj BiH i od prethodnog, liberalnog pape, i od ovog konzervativnog. BiH će ostati cjelovita jer su argumenti za njeno rastakanje nestali s eliminacijom velikosrpskog vojnog kapaciteta.pemanapemani wrote:@Skijaš
Stvarno nema podatak o omjeru vehabija BiH - Kosovo. Uostalom, kakav uticaj u društvu imaju vehabije? Nekoliko puta si u svome pisanju na forumu spomenuo Partiju pravog puta, neka vrsta vehabijske stranke, nazovimo je tako. Koliko ima vijećnika u OV diljem BiH? Gdje su u kantonalnim skupštinama? Mislim, ta priča fakat ne pije vode.
Pokušavam reći da onako jaki više nikad neće biti. OBA, SIPA i OS BiH u budućnosti mogu biti samo bolji, brži, jači.Prijatelju, Sarajevo kao glavni grad BiH je jako važan, ali nije čitava BiH. BiH je odbranjena odbijanjem četničke ofanzive u cilju presjecanja grada, ali i u Tuzli, Mostaru, Orašju, Goraždu, Bihaću... To ne treba zaboraviti. Nije samo Sarajevo BiH.
- Dozer
#1850 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Vidi nesto...nas Ustav, koliko god nakaradan jeste, ipak je terminoloski vrlo decidan po pitanju naroda/etnija i nacija. Medjutim, svi mi vrlo dobro znamo da se, i pored toga, etno-nacionalisticke stranke godinama sluze uprvo terminom "nacija" kada spominju B, H ili S. To, vjeruj mi, nije slucajno. Isto kao sto nije nimalo slucajno da se to pitanje na popisnom listicu formulisalo upravo kako jeste - dvosmisleno, poistovjetivsi ta dva pojma, a sve to zajedno je mimo EU pravila. Ovo sve je vec postirano ranije i nije problem pogledati i utvrditi.Skijaš wrote:Dakle, kada se koristi termin nacija, postoji mogućnost da se to odnosi na tumačenje koje je u okviru popisa ispravno ? Ti zbog nesporazuma možeš sam prestati upotrebljavati recimo riječi "kosa" ili "nacija" jer imaju više od jednog značenja, ali ne možeš korištenje tih termina predstaviti kao neprijateljsku aktivnost.Dozer wrote:Ne, Cyprus, znamo mi vrlo dobro da nacija ima dva znacenja
Ovo je malkice nategnuto, jer niko nije B,H i S predstavio kao opasnost za BiH. Etno-nacionalizam je ta opasnost, a ovim popisom se sada tezi da se etno-nacionalizam verifikuje i da se mu se da legalitet i legitimitet za narednih par decenija, a to je = propast ove drzave, velika iseljavanja, jos manje posla, jos slabija ekonomija, itd. itd. Dakle, niko ni jednog momenta nije spomenuo da su Bosnjaci, Hrvati ili Srbi kao narodi problem, nego su problem politicke stranke koje "pretstavljaju" ove narode i njihove politike podjela koje sve nas zajedno vode u totalnu propast.Kada bošnjaštvo, hrvatstvo i srpstvo predstavljate kao opasnost po BiH, vi ustvari udarate na ono zbog čega je ova zemlja vrijedna i zbog čega istu vrijedi braniti. Bez srpske tradicije, bez onog što je hrvatstvo i bošnjaštvo, ovo bi ustvari bio samo skup bezvrijednih planina i dolina. Naš multietnički identitet društva je bogatstvo a ne teret.
E, upravo nam te politicke opcije pakuju ovo cementiranje i nazadovanje kroz, naizgled, bezazleno popisno pitanje. A "bezazleno" je samo zato jer su upravo te politicke opcije uspjele dobrom dijelu BH naroda isprati mozak i "utisnuti" mu matricu po kojoj su ti narodi unutar BiH zapravo - nacije. Nisu (ni po Ustavu), ne mogu biti, niti ce biti. Bar se ja licno tome nadam. Mozda sam blesav, ali nadam se da ce se ljudi do popisa otrijezniti, da ce shvatiti, da ce to odbiti...svejedno je, sta god, samo da se ne zabetoniraju postojece etnicke podjele. Inace...svi zajedno smo teski popuslici za narednih bar 30 godina.
Mmmm... interno medjuljudsko stanje u ovim institucijama bas i nije na nekom zavidnom nivou. Realno, i to je podijeljeno i na prvi ozbiljniji trzaj bi se raspalo, slicno kao sto se desilo sa specijalnom u Krteljima '92.Pokušavam reći da onako jaki više nikad neće biti. OBA, SIPA i OS BiH u budućnosti mogu biti samo bolji, brži, jači.
Ne bas. Ima ovdje dosta ljudi sa privremenim boravkom, kao i onih sa dvojnim drzavljanstvima.cyprus wrote:Ali što bi imali rubriku za državljane?Pa to je kao da popisujete trudnice prema spolu