Ukrajina
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
-
Maliodmene
#182477 Re: Ukrajina
Po ovim geolokacijama deepstate kasni jedno 3-4 dana. Dobro vise su oni napredovali.
-
emirolini
#182478 Re: Ukrajina
Nastavak onog videa od jucer
- Čitalac
#182479 Re: Ukrajina
Nakon što su uklonjeni svi regionalni vojni komesari, na Zalužnom je da imenuje nove. Danas je za komesara Lavovske oblasti postavio heroja Ukrajine Denisa Chaiuka.
Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni imenovao je heroja Ukrajine pukovnika Denisa Chaiuka za načelnika Lavovskog regionalnog centra za novačenje. Chaiuk je sudionik antiterorističke operacije od 2014, sudjelovao je u borbama za zračnu luku Lugansk i grad Debalceve u Donjeckoj oblasti. Od početka agresije bio je zamjenik zapovjednika 128. zasebne brigade. U ožujku 2022. zadobio je ranu od gelera. U travnju je predsjednik Zelenski Chaiuku dodijelio titulu heroja Ukrajine "za osobnu hrabrost i učinkovitost u borbi protiv okupatora".
- janje_
#182480 Re: Ukrajina
"Ne znam jeste li čuli da Rusija ima pregovore o unifikaciji vremena jer imaju 9 sati razlike s jedne na drugu stranu zemlje. Premijer je otišao do Putina i rekao: Gospodine predsjedniče, imamo problem. Upravo sam poslao svoju porodicu na odmor i nazvao ih telefonom da im poželim laku noć ali tamo je jutro i oni su na plaži. Pozvao sam Olafa Scholza za njegov rođendan, a on mi rekao da je sutra. Pozvao sam Xi Jinpinga za Novu godinu da mu čestitam, a on mi je rekao da je još uvijek stara godina. A Putin mu kaže: Znam, i meni se to događa, pozvao sam Prigožinovu porodicu da im izrazim saučešće, a avion još nije poletio", rekao je Rama.
-
sumirprimus
-
sumirprimus
-
sumirprimus
#182483 Re: Ukrajina
Nije nikad ni stala
- drug_profi
#182484 Re: Ukrajina
Ovaj lik ako dozivi i prezivi pad Putina, vraća se na vrh armije. Paj'štaka'em.
- drug_profi
#182485 Re: Ukrajina
I sta sam jos htio reci.
Bahmut.
Bahmut je isprovocirao mnogo događaja.
Prigožinovu pobunu, Surovikinovu smjenu radi učešća, Kozojebovo razotkrivanje, Prigožinovu smrt, mozda i nestanak Wagnera.
Malo li je?
Bahmut.
Bahmut je isprovocirao mnogo događaja.
Prigožinovu pobunu, Surovikinovu smjenu radi učešća, Kozojebovo razotkrivanje, Prigožinovu smrt, mozda i nestanak Wagnera.
Malo li je?
- drug_profi
#182486 Re: Ukrajina
Pa nije ni to bas bezze.sumirprimus wrote: ↑04/09/2023 19:13 Ide to ide, bez modernog rv.a ovo je top, a sve ravnica, najvise kota 166, ja mislio da se zajebaju ono fakat
Robotyne su na 130, Novoprokopivka na 140, ali između njih i te kote ima depresija koja ide na 80 m.
Uglavnom to izgleda kao napad npr. sa Željezničke stanice na Goricu, ili sa Dobrinje na rezervoar Mojmilo uz dosta blaži nagib.
Ali otprilike doslikava prednost koju ima posjednik te kote.
Međutim, mislim da im je ZSU prisla sa vise strana i da su se VDV ili predali ili izginuli besmisleno.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#182487 Re: Ukrajina
Puno palamudanja na temi i par likova koji su koliko toliko upućeni. Svaki prigovor Ukrima je teško sr.... . Od njih Bosanci treba da uče. Ima dosta naših ljudi uključenih uglavnom na profitnoj bazi u Ukr odbranu. Neki čak rade na razvoju dronova i raketa kojima se divimo. Nevjerovatno zar ne.
Neki iz IT sektora pomažu na druge načine, jer naši ljudi lakše skontaju rusku spiku nego neki amerikanac.
Bosanac porijeklom iz Zvornika je vlasnik Njemačke i sestrinske Ukrajinske kompanije koja snadbijeva sanitetskim materijalom.
I Ukri vjeruju uglavnom našim ljudima jer nas isti dušmanin napada. Ali mi smo sami sebi najgori.
Mi ništa nismo naučili.
Neki iz IT sektora pomažu na druge načine, jer naši ljudi lakše skontaju rusku spiku nego neki amerikanac.
Bosanac porijeklom iz Zvornika je vlasnik Njemačke i sestrinske Ukrajinske kompanije koja snadbijeva sanitetskim materijalom.
I Ukri vjeruju uglavnom našim ljudima jer nas isti dušmanin napada. Ali mi smo sami sebi najgori.
Mi ništa nismo naučili.
- Čitalac
#182488 Re: Ukrajina
Serhij Pritula, osnivač vrlo učinkovite fondacije koja prikuplja sredstva za oružane snage, o novoj sigurnosnoj arhitekturi Ukrajine...
U desetoj godini rata vrijeme je da konačno shvatimo da je Rusija stalna egzistencijalna prijetnja Ukrajini. Vrijedi graditi sigurnosni sustav za nadolazeća desetljeća već sada, vodeći računa o toj stvarnosti. Nova sigurnosna arhitektura Ukrajine mozaik je mnogih komponenti: vojnih, gospodarskih, pravnih te priprema civilnog stanovništva za izazove sadašnjeg, ali i svakog drugog rata.
U novoj stvarnosti svaki Ukrajinac i svaka Ukrajinka moraju imati dvije specijalnosti — civilnu i vojnu: znati koristiti oružje, pružati medicinsku pomoć i znati što učiniti tijekom granatiranja i okupacije. Naša je zaklada počela raditi na tome u srpnju prošle godine. Napravili smo alat za stjecanje novih znanja i vještina kako bismo se osjećali sigurnije i razumjeli kako postupiti u slučaju sigurnosnih prijetnji od strane glupog susjeda. Projekt Civilnih centara pripravnosti je već gotov model obuke s teoretskim i praktičnim tečajevima. Među osnovnim tečajevima su priprema za mobilizaciju, osnove gađanja, prva pomoć, vojne veze, upravljanje dronovima i poznavanje fortifikacija. Osim toga, aktivno radimo na području OSINT-a (open-source intelligence) i suzbijanja PSYOP-a (informacijsko-psihološke operacije).
Uvijek moramo biti spremni. I tu se ne radi o militarizaciji društva, već o utemeljenoj potrebi za sve Ukrajince da budemo spremni. Možete biti trgovac nekretninama i znati koristiti bacač granata, možete raditi u IT-u i istovremeno imati vještine pružanja prve pomoći. Segment kontinuirane edukacije i pripreme civila za život u zemlji pred ratnim rizicima trebao bi postati temelj za sve sastavnice sigurnosne arhitekture Ukrajine budućnosti.
Samo članstvo u NATO-u Ukrajini jamči vojnu sigurnost. Danas je to jedina zaštita od vojnih prijetnji nakon ovog rata. Ukrajina je već imala tužno iskustvo kada smo dobili jamstva na papiru koja nisu izdržala test stvarnosti ni 2014. ni 2022. godine. Naša usklađenost sa standardima Sjevernoatlantskog saveza već je dosegla dovoljno visoku razinu da imamo pravo postavljati pitanja ne "pod kojim uvjetima", nego "kada". A ovo kretanje je već nepovratno. Razina integracije Ukrajine, koja nije članica NATO-a, sada je bez presedana – na razini komunikacije, na razini oružja i na razini praksi koje sada primjenjujemo. Imamo milijunsku vojsku s jedinstvenim iskustvom — idealno sredstvo za približavanje i integraciju u NATO u obliku zajedničkih vježbi i drugih formata.
Stalna prijetnja iz susjedne zemlje zahtijeva racionalno korištenje resursa. Treba provesti potpunu reviziju vojno-industrijskog kompleksa, a reforma obrambenog sektora neće se moći provesti bez reforme nabave i osiguranja njezine veće transparentnosti. Poslijeratno ukrajinsko gospodarstvo trebalo bi postati što otvorenije globalnom poslovanju i modernim tehnologijama. Strani kapital dodatna je zaštita i jamstvo da će nam Zapad pomoći u slučaju nove opasnosti. Plaćamo strašnu cijenu opstanka, nemamo pravo ponavljati prethodne greške.
- drug_profi
#182489 Re: Ukrajina
Šteta je što mi nsimo zadržali ovaj nivo obuke stanovništva.
Ne znam da li je DMS to zabranio, ali:
Trebalo je uvesti srednjoškolcima časove kao ONO i DSZ.
Vježbe gađanja i rukovanja automatskim i lakim oružjem.
Kratkoročne profesionalne ugovore koji bi trajali 6-12 mjesci gdje bi vojnici bili plaćeni da prođu obuku tenkista, artiljeraca, PVO i sl.
I za sve obuka prve pomoći u ratu.
Ne znam da li je DMS to zabranio, ali:
Trebalo je uvesti srednjoškolcima časove kao ONO i DSZ.
Kratkoročne profesionalne ugovore koji bi trajali 6-12 mjesci gdje bi vojnici bili plaćeni da prođu obuku tenkista, artiljeraca, PVO i sl.
I za sve obuka prve pomoći u ratu.
- karanana
#182490 Re: Ukrajina
U sustini, bolje da je vojska federacije ostala jer bi barem tada bio gazda u svom selu.
Srpska taktika na dugorocno vrijeme je ucinkovita....korisiti zemlju i njene zajdnicke institucije na nacin da ih zgadis onima koji se najvise u nju kunu.
Srpska taktika na dugorocno vrijeme je ucinkovita....korisiti zemlju i njene zajdnicke institucije na nacin da ih zgadis onima koji se najvise u nju kunu.
- drug_profi
-
kluz franjo
#182493 Re: Ukrajina
Od Novoprokopivke do Verbove tzv. druga linija fortifikacija ("glavna", "1. Surovikina" itd...) pravi otprilike slovo "S".
Već prije dva-tri dana je taj sistem odbrambenih rovova, tranšeja i betonskih prepreka "kompromitovan" u dužini od cca. 3 km.

Danas su izašli i prvi video dokazi da je ZSU i fizički ušla i zauzela dijelove tih rovova.
S obzirom na kašnjenje objave video zapisa sa neposredne linije (a posebno je ZSU škrta na video objavama napredovanja), čini se mogućim da Cooper sa ovog dijela ratišta zaista dobija kvalitetnije informacije (baš kao što je i prije par sedmica prvi imao info u vezi Robotine).
Ukoliko se ispostavi da je "ulazak" ZSU u rovove 2. linije a) održiv i b) eventualno proširen na dužini od 2-3 km, onda bi to bio veoma značajan pomak na tom dijelu fronta, posebno sa aspekta održivosti agresorskih linija sjeverno od Verbove.
PS: I da. Ginu pri tome nažalost i ukrajinski heroji braneći i oslobađajući svoju zemlju. Slava im i hvala.
Već prije dva-tri dana je taj sistem odbrambenih rovova, tranšeja i betonskih prepreka "kompromitovan" u dužini od cca. 3 km.
Danas su izašli i prvi video dokazi da je ZSU i fizički ušla i zauzela dijelove tih rovova.
S obzirom na kašnjenje objave video zapisa sa neposredne linije (a posebno je ZSU škrta na video objavama napredovanja), čini se mogućim da Cooper sa ovog dijela ratišta zaista dobija kvalitetnije informacije (baš kao što je i prije par sedmica prvi imao info u vezi Robotine).
Ukoliko se ispostavi da je "ulazak" ZSU u rovove 2. linije a) održiv i b) eventualno proširen na dužini od 2-3 km, onda bi to bio veoma značajan pomak na tom dijelu fronta, posebno sa aspekta održivosti agresorskih linija sjeverno od Verbove.
PS: I da. Ginu pri tome nažalost i ukrajinski heroji braneći i oslobađajući svoju zemlju. Slava im i hvala.
- apsidejzi
#182494 Re: Ukrajina
- apsidejzi
#182495 Re: Ukrajina
Nije. Bila je prikrivena mobilizacija. Bio je nedavno klip gdje se lik zali kako se u julu prijavio u armiju kao dobrovoljac i poslali ga na front a njegova porodica jos uvijek nije dobila papir da je u armiji. sutra ako pogine niko nikada nece moci dokazati da je bio na ratistu i njegova porodica nit ce dobiti njegovu platu nit neku odstetu. Takvih je na desetine hiljada.
Ova mobilizacija bi vjerovatno bila formalna i definitivno bi potvrdila ukrajinske cifre poginulih ruskih vojnika. ako se sjetimo na pocetku rata bilo je 190k + mobilizacija 300k + wagner 50k + dobrovoljci 100k = 650k. Ubijeno 270k, ranjeno jos toliko sto je oko 500k izbacenih iz stroja. Na ratistu je vjerovatno nekih 150-200k a to je malo da drzi front preko zime. Definitivno nedovoljno za napadacke akcije.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#182496 Re: Ukrajina
Meni ovo ništa nije pomoglo u ratu + vježbe gađanja i pucanja u srednjoj nema šanse, toga nije ni bilo. Nije mi pomoglo ni u JNA što sam bio - glupost žešća, gledaš i vidiš da je glupost ali svi šute pa i ja.drug_profi wrote: ↑04/09/2023 23:13 Trebalo je uvesti srednjoškolcima časove kao ONO i DSZ.
Ništa mi to nije pomoglo kad je zapucalo pravo.
- drug_profi
#182497 Re: Ukrajina
Drastična je razlika ako zapuca iznenada, pa ti dobiješ pušku, a veze nemaš šta ćeš s njom, ne zajebaji...
To se desilo Ukrajini, može sdesiti i nama.
Oružja sada ima, a koliko ljudi zna upotrijebiti M4A1 da ti sad bubnu preko brda i policija ih malo uspori, a tebi dođe neki lik i uvali ti pušku, bombe i borbeni komplet? Možda bi se sa kalašem i snašli, ali bi bilo više žrtava prijateljske vatre.
To se desilo Ukrajini, može sdesiti i nama.
Oružja sada ima, a koliko ljudi zna upotrijebiti M4A1 da ti sad bubnu preko brda i policija ih malo uspori, a tebi dođe neki lik i uvali ti pušku, bombe i borbeni komplet? Možda bi se sa kalašem i snašli, ali bi bilo više žrtava prijateljske vatre.
- drug_profi
#182498 Re: Ukrajina
U Moskvi već standardno veliki požari.
Gore skladišta kraj Lenjigradske željezničke stanice.
Gore skladišta kraj Lenjigradske željezničke stanice.
- drug_profi
#182499 Re: Ukrajina
Ovo će neko shvatiti, neko neće.
Tj. zašto se ovo dešava.
Tj. zašto se ovo dešava.
Defense Express: Rusija prebacuje rezerve iz drugih smjerova kako bi držala Bakhmut
Valery Ryabikh, direktor razvoja informacijske i konzultantske tvrtke Defense Express, rekao je da pritisak Oružanih snaga na ruske položaje u Bakhmutu prisiljava Rusiju da prebaci rezerve u ovom smjeru s drugih frontova.
Vojni stručnjak je dodao da Oružane snage nastavljaju težak i metodičan posao mljevenja ruskih rezervi u smjeru Bakhmuta.
- karanana
#182500 Re: Ukrajina
Pa je li isti problem i s njihove strane ili kod njih vezbaju pa ce s brda doci vec istrenirani i spremni?