Ti tražiš neki logičan odgovor u okviru ovako uspostavljenih pravila, mada taj članak nema veze ni sa čim; on čak nema veze ni sa dogmom, a kamoli sa zdravim razumom. Tako da traženje odgovora i uzimanje za ozibljno ovakvih članaka, a ima ih pofino, je gubljenje vremena. Valjda će nekada doći bolja i sretnija vremena, sa više milosti prema njima i da će oslabiti sile koje drže ljude u zarobljeništvu u 'ime Boga'. Nema tu prepiski, zadravog razuma, logike. Samo gubljenje vremena, živaca, povečanje pritiska, itd.Bloo wrote:Određene vrste posta imaju svoje benefite - npr intermittent fasting sa vodom. Praktikujem isti u svrhu kontrole insulina.Diwan wrote:Post je dobar za zdravlje ...ne trebaju lijekovi i sve ostalo; dovoljno je da se posti i sve je riješeno. Što se tiče zubnih pasti moraju se isključivo koristiti halal paste - misvakBloo wrote:Opet čitam članak...kako se očekuje da onda astmatičari poste?
Mene više brine što neko iz silne želje da prakticira religijski propisan post možda se i suzdrži od konzumiranja propisanih lijekova, zato i upitah kako ljudi sa glaukomom, astmom...pogotovo astmom jer se navodi da mogu napostiti...kako napostiti uz dijagnozu koja zahtijeva konstantno korištenje pumpice?
Ramazan, opet ;)
- Diwan
#18226 Re: Ramazan, opet ;)
-
zijancer
#18227 Re: Ramazan, opet ;)
Meni voditelj nije smetao. Bio je super, jer se sjetih Adila sa 99, ili kako se već zvala ta tv.
Svjestan da nije mogao pratiti sagovornika, vjerovatno se držao par unaprijed pripremljenih pitanja, a onda dozvolio gostu da govori u kojem god pravcu želi i nije ga prekidao.

Doduše meni ni Žižekovi tikovi nisu smetali, čine ga stvarnim. Više mi je bilo mučenje kad se njegovom sagovorniku nogavica od hlača nekako zaglavila u čarapu, a njemu neugodno da se sagne i spusti je.
(ovo je sa druge teme, sori)
Svjestan da nije mogao pratiti sagovornika, vjerovatno se držao par unaprijed pripremljenih pitanja, a onda dozvolio gostu da govori u kojem god pravcu želi i nije ga prekidao.
Doduše meni ni Žižekovi tikovi nisu smetali, čine ga stvarnim. Više mi je bilo mučenje kad se njegovom sagovorniku nogavica od hlača nekako zaglavila u čarapu, a njemu neugodno da se sagne i spusti je.
Last edited by zijancer on 08/05/2019 23:21, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#18228 Re: Ramazan, opet ;)
OMG Adil i OKO 22 i legendarna pitanja Adila K....koje je jedfno vrijeme i u tekstualnom obliku prenosila Slobodna Bosna.zijancer wrote:Meni voditelj nije smetao. Bio je super, jer se sjetih Adila sa 99, ili kako se već zvala ta tv.
-
zijancer
#18229 Re: Ramazan, opet ;)
joj dopisala sam za žižeka gore, podsjetilo me
i senada hadžifejzovića sam zaboravila..teško je doći do riječi od njega
jest, slobodna bosna se bavila njegovim uvodnim pitanjima
i senada hadžifejzovića sam zaboravila..teško je doći do riječi od njega
jest, slobodna bosna se bavila njegovim uvodnim pitanjima
-
mali jomu
#18230 Re: Ramazan, opet ;)
Nijet, zelja i htijenje bolesnika za postom, njegov nemocni uzdah i ta neprimjetna sekundica..... moze biti jaca od svih zdravih postaca.
Ramazan je Allahovo Oprastanje, pa pokusajte skontat u sta se petljate....... nedo Bog nikom.
- arzuhal
#18231 Re: Ramazan, opet ;)
Adil je drugo. Adil je institucija. On te toliko porazi i toliko ti patnje nanese dok ga slušaš kako veze svoje pitanje da ga u jednom trenutku - nakon svih suza, boli i bijesa - moraš početi poštovatizijancer wrote:Meni voditelj nije smetao. Bio je super, jer se sjetih Adila sa 99, ili kako se već zvala ta tv.
Doduše meni ni Žižekovi tikovi nisu smetali, čine ga stvarnim. Više mi je bilo mučenje kad se njegovom sagovorniku nogavica od hlača nekako zaglavila u čarapu, a njemu neugodno da se sagne i spusti je.(ovo je sa druge teme, sori)
Ovaj je trebao zovnuti nekog dobrog vaiza-imama jer je pitanja, očito, pripremio za taj populistički nivo, a ne zvati Hafizovića. To je kao kupiti Ferarija pa ga vozati po našim kaldrmama. Kao dovesti Zlatana i držat ga na klupi. Kao...
Ako ti se svidio voditelj, jesi li upućivala Allahu dove za njega, da mu dadne svako dobro, oprosti mu i nagradi ga? Mislim baš na taj tren kada si shvatila da ti je super?
-
zijancer
#18232 Re: Ramazan, opet ;)
nisam imala kad, pratila sam šta hafizović govori o trpezi i ademu
otrgla sam se samo 20ak sekundi da otrčim u drugu sobu, logujem se i javim vam
otrgla sam se samo 20ak sekundi da otrčim u drugu sobu, logujem se i javim vam
-
zijancer
#18233 Re: Ramazan, opet ;)
Odgovor: Ramazansko ‘vrijeme’ je specifično i neusporedivo vrijeme koje se u svom cikličnom pomjeranju naprosto ucjepljuje u ovdašnje obzorno, kozmičko, unutarpovijesno, kvantitativno vrijeme i u njega unosi jedan sasvim novi i našim svakidašnjim navadama suprotstavljen poredak stvari i praksi. Ramazansko ‘vrijeme’ po sebi je okomito, vertikalno, kvalitativno vrijeme naše duše, našeg duhovnog srca, našeg uma i naše najdublje intuicije. A ramazan koji se događa u njemu prevelika je i po svome sadržaju dragocjena i neiscrpna tema koju mi svake godine poprilično proćerdamo i potrošimo na gotovo nebitne i priproste stvari. Bog je u ramazanu i samo u ramazanskom ‘vremenu’ uspostavljao komunikaciju sa ljudskim rodom i sa različitim ciklusima svete povijesti pod vidom svete Knjige i u njoj smirene svoje Vječne Riječi, otvorivši njene beskrajne sadržinske univerzume svekolikim spoznajnim kapacitetima našeg istinskog, unutarnjeg bića kao bića ‘najsavršenijih duhovnih razmjera’ (al-Tīn, 4) u cjelokupnom poretku Njegova nepresušna tvoračkog pregnuća. U ramazanu je potekla i objava Kur’ana, u njegovoj najblagoslovljenijoj noći, koja je označena kao otkrivanje punine vječne Riječi Božije i kao definitivno uvođenje ljudskoga roda u njegovo duhovno punoljetstvo. Poslije nje Bog više neće govoriti ljudskoj civilizaciji na taj način, kako je to posvjedočio u ljudskom rodu njegov najhvaljeniji glasonoša Ahmed-Muhammed (a.s.) kazavši da je „njemu dana punina riječi“, kur’anskih riječi koje su, uz ostalo, i jedini preživjeli svetopovijesni svjedok za sve riječi koje je Bog ikada govorio ljudskome rodu kroz brojne svetopovijesne cikluse do njegova vremena. Kur’an je otvorena Knjiga Božija na Zemlji iz koje ljudi trebaju iščitavati znakove vremena u kojem žive i uzeti spoznaje nataložene u toj Knjizi koje su kompatibilne sa vremenom i izazovima svakog pokoljenja sve do zalaska ovoga svijeta. Poslanik Muhammed (a.s.) je to veoma slikovito kazao: „Kur’an je trpeza Allahova na Zemlji, pa neka svako sa nje uzme spoznaje kakve mu prikladuju.“ A da bi to bio u stanju, svaki uzvanik na ovu duhovnu trpezu Božiju na Zemlji mora najprije skinuti mrak sa svekolikih svojih spoznajnih čula, kako to Bog navlastito preporučuje, a što je golim okom vidljivo ukoliko se makar letimice baci pogled na poredak vrijednosti kakav je On načinio upravo u kur’anskom poglavlju al-’ Alaq, s kojim je objava Kur’ana i započela. Na početku sure je potcrtano učenje i spoznavanje Onoga koji poučava Peru, a na samom kraju iste te sure je poentirana sedžda – padanje ničice pred Gospodara Pera
i stalno približavanje Njemu.
Dodamo li ovim naprijed iznesenim vrijednostima ramazana još činjenicu Bedra, ne samo kao jedne važne historijske bitke, već kao našeg cjeloživotnog obrasca življenja vrlinom kojeg uspostavljamo ravnotežu sa univerzumima u nama i oko nas, i dodamo li duhovnu instituciju posta koju nam Bog nalaže, ne da bi vršio ikakvu vrstu nasilja nad nama, već da bi nas poučio kako da svojim spoznajnim kapacitetima uzmognemo dodirivati iskonsku prirodu, suštinu svake stvari na kojoj Bog ostavlja neizbrisive i posve svježe tragove Svoje nevidljive sveudiljne Prisutnosti, tad ćemo uvidjeti kako nam je Bog u ramazanskom ‘vremenu’ ponudio sve najdragocjenije duhovne darove dovoljne da se vrlinom tih darova čovjek i svijet privedu najplemenitijim i spasotvornim krajnjim svrhama poradi kojih ih je On i stvorio.
Što se nas u Bosni tiče, medijska slika naših ramazanskih programa govori sve. Ako bismo po toj slici vrijednovali ramazan i ramazanske darove, pomislili bismo kako su muslimani puka animalna bića koja samo čekaju da dan prođe kako bi navalili na iftarske trpeze poput najprizemnijih hedonista. Jedva da iko pominje ‘kur’ansku trpezu’ o kojoj je Poslanik (a.s.) tako lijepo i slikovito govorio. Poslušate li sve te bjelosvjetske ‘tumače’ islama, uz rijetke časne iznimke, koje ne znam odakle samo naši mediji izvlače, čije ‘kazivanje’ više zaglupljuje muslimane nego što ih prosvjetljuje, shvatit ćete kako je ideja islama danas najveće ‘siroče’ o kojem može da se ‘skrbi’ ko god i kako god hoće. Repertoar ‘duhovne muzike’ kojom mediji pokušavaju uveseljavati muslimanske vjernike u vrijeme iftara i sehura, priča je za sebe. Taj nevjerovatan broj turbo ilahija i kasida, kao i horova koji niču kao pečurke poslije kiše, gotovo da vam uništava temeljni osjećaj za istinskom muzičkom ljepotom. Ili je muzičkim urednicima u našim medijima slon stao na uho ili ih, naprosto, nije briga kakvog svirača i pjevača će ugostiti. Šta je od toga dvoga u pitanju, ja to zaista ne znam.
Preporod: Šta je Vaš prijedlog, kako da se odupremo toj turbo najezdi i medijskoj banalizaciji duhovnih vrijednosti?
Najmanje što bi institucije Rijaseta Islamske zajednice u BiH morale već sada, a za slijedeći ramazan, učiniti je to da načine spisak relevantnih ljudi koji bi mogli razviđati različite aspekte nepotrošive teme zvane Ramazan, i da se sa ovdašnjim medijima lijepo dogovore da ne ugošćuju nekompetentne tumače islama, a da prije toga barem ne konzultiraju Rijaset i njegove nadležne institucije. Ovu vrstu raskalašenosti i nekontroliranog haosa, doista, ne možemo vidjeti niti kod jedne druge religijske zajednice u Bosni, već samo kod Bošnjaka.
http://www.ibn-sina.net/index.php/tekst ... d-hafizovi
-
julisiz es grant
#18234 Re: Ramazan, opet ;)
Sa sve neverbalnim dijelovima vokalizacije unutar "pitanja" ("aaaaa", "frflj", "hrk", "khm" i sl.)Bloo wrote:OMG Adil i OKO 22 i legendarna pitanja Adila K....koje je jedfno vrijeme i u tekstualnom obliku prenosila Slobodna Bosna.zijancer wrote:Meni voditelj nije smetao. Bio je super, jer se sjetih Adila sa 99, ili kako se već zvala ta tv.
- arzuhal
#18235 Re: Ramazan, opet ;)
http://www.ibn-sina.net/index.php/tekst ... d-hafizovi[/quote]zijancer wrote: Preporod: Šta je Vaš prijedlog, kako da se odupremo toj turbo najezdi i medijskoj banalizaciji duhovnih vrijednosti?
Najmanje što bi institucije Rijaseta Islamske zajednice u BiH morale već sada, a za slijedeći ramazan, učiniti je to da načine spisak relevantnih ljudi koji bi mogli razviđati različite aspekte nepotrošive teme zvane Ramazan, i da se sa ovdašnjim medijima lijepo dogovore da ne ugošćuju nekompetentne tumače islama, a da prije toga barem ne konzultiraju Rijaset i njegove nadležne institucije. Ovu vrstu raskalašenosti i nekontroliranog haosa, doista, ne možemo vidjeti niti kod jedne druge religijske zajednice u Bosni, već samo kod Bošnjaka.
- vazi
#18236 Re: Ramazan, opet ;)
Samo da svim postacima pozelim lahak post, ugodan iftar i sve kabul aBd, amin
- vatrogasac
#18237 Re: Ramazan, opet ;)
Ra is for the month of Ramadhan, ohh Ramadhan
- Porodice Foht
#18238 Re: Ramazan, opet ;)
arzuhal wrote:http://www.ibn-sina.net/index.php/tekst ... d-hafizovizijancer wrote: Preporod: Šta je Vaš prijedlog, kako da se odupremo toj turbo najezdi i medijskoj banalizaciji duhovnih vrijednosti?
Dobar Resid, ali njega se u Rijasetu malo slusa zbog ranije nalijepljenih etiketa a covjek je genijalac.
- medvjed23
- beautyfool
#18240 Re: Ramazan, opet ;)
Jeli ovdje neko mrsa za vrijeme ramazana ?
Godinama slusam price kako ljudi mrsaju za vrijeme Ramazana pa da provjerim dali ima i ovdje takvih?
Godinama slusam price kako ljudi mrsaju za vrijeme Ramazana pa da provjerim dali ima i ovdje takvih?
- Porodice Foht
#18241 Re: Ramazan, opet ;)
Dvije-tri kile u prvih 4-5 dana i tu stane.beautyfool wrote:Jeli ovdje neko mrsa za vrijeme ramazana ?
- Irsar
#18242 Re: Ramazan, opet ;)
Dabeautyfool wrote:Jeli ovdje neko mrsa za vrijeme ramazana ?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#18243 Re: Ramazan, opet ;)
koje crno mrsanje iftar kad je pojedosmo vola skupa s tepsijom i stolnjakom i stolom
- skafiskafsnjak
#18244 Re: Ramazan, opet ;)
Ja sam prosle godine 3kg smrsao... i mislim da cu i ove.
Pojedem nesto za iftar... nakon iftara nemam vise kad jesti do sehura...a za sehur skroz slabo ove godine.
Dodaj na to teravije (fitness).
I et...smrsa se. A i haj... dobro mi dodje ahahah.
Pojedem nesto za iftar... nakon iftara nemam vise kad jesti do sehura...a za sehur skroz slabo ove godine.
Dodaj na to teravije (fitness).
I et...smrsa se. A i haj... dobro mi dodje ahahah.
- Idemedosumom
#18245 Re: Ramazan, opet ;)
Ja se udebljam uvijek 
- skafiskafsnjak
#18246 Re: Ramazan, opet ;)
Pa ne jedi od iftara do sehuraIdemedosumom wrote:Ja se udebljam uvijek
- Idemedosumom
#18247 Re: Ramazan, opet ;)
Ali je jazuk da se sva ta hrana baca. 
-
shae_ba
#18248 Re: Ramazan, opet ;)
I ovaj Ramazan bi skrenuo pažnju na čuvanje hrane
Dok se kod nas prave obilni iftari, na nekim mjestima imamo porodice koje brigu brinu kako obezbjedit ono osnovno što je potrebno svakom na dunjaluku.
Lično poznajem neke porodice koje su u teškom stanju, mogu i preporučit ako neko želi pomoći. Zbog svega toga bojim se Allaha da ćemo odgovarati ako ne budemo čuvali ono što nam je dato na ovom svijetu.
Dok se kod nas prave obilni iftari, na nekim mjestima imamo porodice koje brigu brinu kako obezbjedit ono osnovno što je potrebno svakom na dunjaluku.
Lično poznajem neke porodice koje su u teškom stanju, mogu i preporučit ako neko želi pomoći. Zbog svega toga bojim se Allaha da ćemo odgovarati ako ne budemo čuvali ono što nam je dato na ovom svijetu.
- skafiskafsnjak
#18249 Re: Ramazan, opet ;)
Pa jazuk za sehur..ja x puta tako radimIdemedosumom wrote:Ali je jazuk da se sva ta hrana baca.