Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Albin Zuhric
#18201 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Libero,
Vecina tih istrazivanja bude dostupna strankama dosta brzo. Neka od njih se salju i redakcijama medija, ali se objave samo "najsocniji" detalji, ali ne i neki veoma bitni, poput onih o prioritetima gradjana u smislu rjesavanja zivotih problema, odnosno tema koje gradjani vide kao najvaznije. Rijetko se cijelokupni izvjestaji objave javno, a i kada se to desi, malo je zainteresovanih za analizu na 50-ak strana.
Kantonalnu listu posaljem uskoro.
Laku noc
Vecina tih istrazivanja bude dostupna strankama dosta brzo. Neka od njih se salju i redakcijama medija, ali se objave samo "najsocniji" detalji, ali ne i neki veoma bitni, poput onih o prioritetima gradjana u smislu rjesavanja zivotih problema, odnosno tema koje gradjani vide kao najvaznije. Rijetko se cijelokupni izvjestaji objave javno, a i kada se to desi, malo je zainteresovanih za analizu na 50-ak strana.
Laku noc
-
Marko Zarko
#18202 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Prioritet u istraživanju koje sam ja vidio je 80% ekonomija i rješavanje problema nezaposlenosti, rješavanje nacionalnih pitanja je bilo na četvrtom mjestu. Koliko vidim Naša stranka ima snage da nešto pokuša u dva-tri kantona. Gdje je nestao entuzijazam s početka.
-
Albin Zuhric
#18203 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Marko,
E to su statistike koje jesu vazne, koje nas uvijek interesuju, i o kojima cu rado raspravljati. Mi smo za te prioritete znali i prije pocetka planiranja kampanje, i ulozili dosta vremena u ekonomsku politiku koja ce biti u stampi uskoro, i dostupna svima. Vecina naseg vremena ce biti posvecena upravo pitanjima nezaposlenosti/ekonomije. Na tome smo radili najvise, o tome razgovarali najvise i spremali nase ljude za te oblasti najvise. Imamo konkretne prijedloge i za nivoe kantona (Tuzla, Zenica, Sarajevo), kao i FBiH i drzavni nivo. Necemo govoriti o podizanjima velikih sistema, o nemogucim rjesenjima, vec zaista konkretnim potezima koji se mogu sprovesti cak i u ovom nasem "nemogucem" sistemu.
Entuzijazam nije nigdje nestao, povukao se na neko vrijeme nakon 2010., ali je po mom misljenju stranka mnogo organizovanija i spremnija nego 2012 god. Prosetajte do centrale da vidite sta radimo, nista ne krijemo.
Pozdrav
E to su statistike koje jesu vazne, koje nas uvijek interesuju, i o kojima cu rado raspravljati. Mi smo za te prioritete znali i prije pocetka planiranja kampanje, i ulozili dosta vremena u ekonomsku politiku koja ce biti u stampi uskoro, i dostupna svima. Vecina naseg vremena ce biti posvecena upravo pitanjima nezaposlenosti/ekonomije. Na tome smo radili najvise, o tome razgovarali najvise i spremali nase ljude za te oblasti najvise. Imamo konkretne prijedloge i za nivoe kantona (Tuzla, Zenica, Sarajevo), kao i FBiH i drzavni nivo. Necemo govoriti o podizanjima velikih sistema, o nemogucim rjesenjima, vec zaista konkretnim potezima koji se mogu sprovesti cak i u ovom nasem "nemogucem" sistemu.
Entuzijazam nije nigdje nestao, povukao se na neko vrijeme nakon 2010., ali je po mom misljenju stranka mnogo organizovanija i spremnija nego 2012 god. Prosetajte do centrale da vidite sta radimo, nista ne krijemo.
Pozdrav
-
weredsf
#18204 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Opet ti o tom fantomskom istrazivanju pricas..Marko Zarko wrote:Albine,Albin Zuhric wrote:Marko,
Meni je jedino vazno istrazivanje o podrsci strankama ono koje se radi na dan izbora. Sva istrazivanja koja se pojave ranije su meni pokusaji da se biracima kaze kako je nesto vec odluceno. Brojeve cu da citam kada se pojave sa glasackih mjesta, a do tada ima mnogo ozbiljnijeg posla od spekulacija.
Pozdrav.
Istraživanja javnog mnijenja koje provode relevantne agencije poput Ipsos Pulsa, Valicona i drugih nisu spekulacije, već utvrđivanje trendova uoči izbora koje strankama služe da korigiraju politike i utiču na vlastiti politički marketing i analiza takvih istraživanja nije neozbiljan posao. Neozbiljan pristup predizbornoj kampanji upozorava i na neozbiljan pristup u rješavanju problema građana nakon izbora. I ako Vi kao stranka nemate takve informacije to govori o ozbiljnosti pristupa politici.
-
Marko Zarko
#18205 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nažalost, spala knjiga na dva tri slova i to sve u Kantonu Sarajevo, stranka za filozofski raspoloženu finu gradsku raju. Šteta.Albin Zuhric wrote:Marko,
Pozdrav
-
volant
#18206 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
sto ovih defetista vise ne mogu koji sa zaljenjem konstatuju propast i kraj... kao lafo zao im.Marko Zarko wrote:Nažalost, spala knjiga na dva tri slova i to sve u Kantonu Sarajevo, stranka za filozofski raspoloženu finu gradsku raju. Šteta.Albin Zuhric wrote:Marko,
Pozdrav
- seln
#18207 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mogu, ali necu. Na izborima 2010 ste u Tuzlanskom kantonu osvojili 1% glasova. Ako je vama uspjeh uzeti dva mjesta u Sarajevu, onda vam zelim puno uspjeha u daljem samozavaravanju.Albin Zuhric wrote:
seln,
Nasa stranka nece funkcionisati na "decimalama". To ce izbori potvrditi. Mozete mi opet postaviti preformulisano pitanje u oktobru.
-
Pedja Kojovic
#18208 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Marko Zarko
Vi, a i drugi, ste postavili pitanje koje i mene "proganja".
Broj glasaca Nase stranke raste u svakom sljedecem izbornom ciklusu kazu podaci CIK-a, ali ne onom matematickom, ali ni geografskom, progresijom kojom bih zelio i kojom sam se nadao 2008.
Naravno da je veliki dio rada Nase stranke posvecen sirenju nase glasacke baze i konsekventnom jacom uticaju na vlast i stanje u zemlji. Mi smo u ostvarenju tog cilja spremni uloziti svo svoje vrijeme, energiju i ono pameti i znanja sto imamo ali nismo spremni usvojiti tezu da cilj opravdava sredstva i ugledati se na mehanizme koje partije protiv kojih se politicki borimo koriste.
Moguce je da bi objektivna revizija naseg nacina organizovanja i djelovanja pokazala da ne mozemo postati "velika" stranka ukoliko svoje clanove i simpatizere ne motivisemo u praksi vec ustaljenom metodom "velikih" partija koje svoje clanove i funkcionere za partijski rad nagradjuju putem imenovanja na pozicije (UO, NO i skupstine preduzeca i institucija) koje donose materijalnu korist i uticaj i na taj nacin ih kompenziraju za partijski aktivizam.
Moguce je, isto tako, da bi ta analiza pokazala da je nas pristup isuvise idealisticki i da ponekad treba uraditi i kazati ono sto je popularno, a ne ono sto je ispravno. Mi nismo spremni korigovati takav nas pristup jer je on aksiom naseg politickog angazmana.
I opet, mozda je vas utisak o nasoj politickoj irelevantnosti rezultat uspjesne kampanje protiv nas koja se bazira na nekoliko standardnih teza; "vi ste mala stranka i glas za vas je bacen glas", svi su isti" i "nista se ionako ne moze promjeniti".
Ali ne treba naravno odbaciti mogucnost i da je sustinski razlog nasa nesposobnost, neznanje ili nesto trece a slicno vec pomenutom. Ono sto ja mogu ustvrditi bez imalo dvojbe je da sam u protekle cetiri sve svoje kapacitete posvetio obavljanju ovog posla na najbolji moguci nacin.
(Ovo je naravno subjektivno misljenje i sasvim sigurno postoji mogucnost da se taj posao, pogotovo u smislu promoviranja stranke, mogao obavljati i bolje. Ucio sam kako sistem funkcionise, procitao svaku stranicu materijala koji sam dobio, istrazivao i predlagao ono sto smatram da bi zaista bilo najbolje za najveci broj ljudi. Naravno da postoje i odluke i istupi koje bih sa danasnjom, naknadnom pamecu, drugacije iznio, obrazlozio pa cak i drugacije glasao - ali zaista nista bitno (posljednji primjer; amandmani na Zakon o taksiju, itd.).
Trudio sam se ne samo da moj, nego i rad NS-a, u SKS i Domu naroda, bude i transparentan, u smislu da sam nakon svake sjednice, u formi bloga ili FB statusa, objavljivao neku vrstu izvjestaja o pitanjima koja su bila na dnevnom kao i nase argumente za nacin na koji smo glasali, ali i da, nas rad, bude, koliko je to god moguce, interaktivan za glasace - na ovom forumu, na FB-u, na ulici, itd. (Sasvim je moguce da je sve to moglo biti bolje-razumljivije, krace i itd).
Ono sto nisam mogao, i sto necu moci ni ubuduce ukoliko budem u prilici, je raditi i govoriti ono u sta ne vjerujem, a sto se moze podvesti pod generalnu tezu da nema brzih i lakih rjesenja za probleme sa kojima se suocavamo.
Albin ce ubrzo objaviti cjelokupnu kandidatsku listu za Kanton Sarajevo.
Nosilac liste, po odluci RO Sarajevo, cu biti ja.
(U prvim konsultacijama oko izbora nisam izrazio svoje zelje i ambicije nego sam potpuno prepustio organima stranke da odluce da li i za koji nivo vlasti da me kandiduju - ponosan sam da sam, vjerovatno jedini, nosilac liste koji po etnickoj odrednici ne pripada etnickoj grupi koja je vecinska u izbornoj jedinici u kojoj se kandiduje).
U vrijeme kada me je NS, u kratkotrajnom "vakumu vlasti" nakon februarskih protesta, kandidirala za premijera KS, iznio sam u javnost neke od osnovnih odrednica naseg programa. O svakom od tih konkretnih prijedloga se na ovom forumu dosta diskutovalo i detaljno ponavljanje je nepotrebno. Podsjeticu samo da su mjere isle u pravcu redefinisanja funkcionisanja vlasti i drzavne administracije, te smanjenja birokratskih struktura i javne potrosnje te promjene ne samo u poslovnom nego u cjelokupnom ambijentu u KS. (Ukoliko postoji potreba uvijek sam spreman ponovo iznijeti ono sto smatramo da treba uraditi u KS)
Da zakljucim...
Ono sto je meni najvaznije, i zbog cega u stvari i postoji ova tema na forumu, je da gradjani znaju nas stav o nekom pitanju, da znaju zasto tako mislimo i sta bi smo, ako se nadjemo u poziciji, po tom pitanju uradili. Isto tako, bitno mi je da gradjani vide da su nasa glasanja uvijek u skladu sa stavom koji smo javno iznijeli. (Muka mi je vise od puno puta vidjenih skupstinskih seansi u kojoj skoro svi clanovi skupstine satima pred TV kamerama napadaju odredjeni prijedlog Vlade, a potom poslusno glasaju za isti - posljednji upecatljiv primjer Budzet KS 2014.).
To je kljucni segment u kojem osjecam svoju odgovornost. Dakle, da li sam na najbolji moguci nacin glasacima obrazlozio, priblizio, nase stavove i premise na kojima su bazirani.
To je ono za sta osjecam odgovornost.
(Ne mislim da "nismo sazreli za demokratiju", da je nas narod "stoka, da je "glup" i da ga treba, kao sto to nazalost radi medjunarodna zajednica, tretirati kao narod/drzavu sa posebnim potrebama. Vjerujem da je svako ustavno, zakonsko i politicko rjesenje koje je dobro za Norvezane, Svedjane ili Francuze dobro i za nas. Zapravo vjerujem da je tretman BiH kao "posebnog slucaja" i doveo do toga da postanemo "slucaj").
I jos samo nesto...
Nas program, odnosno reforme koje predlazemo, nece se moci implementirati bez aktivnog ucesca gradjana.
Dobiti vlast a ne dobiti istovremeno i mandat za sprovodjenje tih reformi je po meni prevara glasaca.
Ako su glasaci informisani o nasim stavovima i politikama, ako su imali prilike vidjeti da ono sto govorimo i radimo onda je nas zadatak ispunjen.
Koristiti se "sitnim slovima' i drugim marketinskim trikovima, biti ekonomican sa cinjenicama i istinom od javnog interesa, nuditi novac, povlastice i finansijska prava koja nemaju budzetskog osnova kako bi se dobili glasovi je politicka strategija kojom se ni ja, a ni Nasa stranka, nije do sada, niti se u buducnosti,ima namjeru baviti.
12. oktobra glasaci ce imati priliku da izraze svoje misljenje o aktuelnoj vlasti i o tome ko, po njihovom misljenju, treba da ih predstavlja u zakonodavnim tijelima nase zemlje. Sve je, kako to imam obicaj reci ljudima na ulici ovih dana, u vasim, rukama glasaca.
Tesko se oduprijeti "kladionickom" mentalitetu koji, pogotovo u ovo predizborno vrijeme, namecu mediji i PR sluzbe vecine stranka, ali sustinski, izbori su prilika, ne da pogodite ko ce pobjediti, nego da vi licno izrazite svoja svjetonazorska uvjerenja.
p.k.
Broj glasaca Nase stranke raste u svakom sljedecem izbornom ciklusu kazu podaci CIK-a, ali ne onom matematickom, ali ni geografskom, progresijom kojom bih zelio i kojom sam se nadao 2008.
Naravno da je veliki dio rada Nase stranke posvecen sirenju nase glasacke baze i konsekventnom jacom uticaju na vlast i stanje u zemlji. Mi smo u ostvarenju tog cilja spremni uloziti svo svoje vrijeme, energiju i ono pameti i znanja sto imamo ali nismo spremni usvojiti tezu da cilj opravdava sredstva i ugledati se na mehanizme koje partije protiv kojih se politicki borimo koriste.
Moguce je da bi objektivna revizija naseg nacina organizovanja i djelovanja pokazala da ne mozemo postati "velika" stranka ukoliko svoje clanove i simpatizere ne motivisemo u praksi vec ustaljenom metodom "velikih" partija koje svoje clanove i funkcionere za partijski rad nagradjuju putem imenovanja na pozicije (UO, NO i skupstine preduzeca i institucija) koje donose materijalnu korist i uticaj i na taj nacin ih kompenziraju za partijski aktivizam.
Moguce je, isto tako, da bi ta analiza pokazala da je nas pristup isuvise idealisticki i da ponekad treba uraditi i kazati ono sto je popularno, a ne ono sto je ispravno. Mi nismo spremni korigovati takav nas pristup jer je on aksiom naseg politickog angazmana.
I opet, mozda je vas utisak o nasoj politickoj irelevantnosti rezultat uspjesne kampanje protiv nas koja se bazira na nekoliko standardnih teza; "vi ste mala stranka i glas za vas je bacen glas", svi su isti" i "nista se ionako ne moze promjeniti".
Ali ne treba naravno odbaciti mogucnost i da je sustinski razlog nasa nesposobnost, neznanje ili nesto trece a slicno vec pomenutom. Ono sto ja mogu ustvrditi bez imalo dvojbe je da sam u protekle cetiri sve svoje kapacitete posvetio obavljanju ovog posla na najbolji moguci nacin.
(Ovo je naravno subjektivno misljenje i sasvim sigurno postoji mogucnost da se taj posao, pogotovo u smislu promoviranja stranke, mogao obavljati i bolje. Ucio sam kako sistem funkcionise, procitao svaku stranicu materijala koji sam dobio, istrazivao i predlagao ono sto smatram da bi zaista bilo najbolje za najveci broj ljudi. Naravno da postoje i odluke i istupi koje bih sa danasnjom, naknadnom pamecu, drugacije iznio, obrazlozio pa cak i drugacije glasao - ali zaista nista bitno (posljednji primjer; amandmani na Zakon o taksiju, itd.).
Trudio sam se ne samo da moj, nego i rad NS-a, u SKS i Domu naroda, bude i transparentan, u smislu da sam nakon svake sjednice, u formi bloga ili FB statusa, objavljivao neku vrstu izvjestaja o pitanjima koja su bila na dnevnom kao i nase argumente za nacin na koji smo glasali, ali i da, nas rad, bude, koliko je to god moguce, interaktivan za glasace - na ovom forumu, na FB-u, na ulici, itd. (Sasvim je moguce da je sve to moglo biti bolje-razumljivije, krace i itd).
Ono sto nisam mogao, i sto necu moci ni ubuduce ukoliko budem u prilici, je raditi i govoriti ono u sta ne vjerujem, a sto se moze podvesti pod generalnu tezu da nema brzih i lakih rjesenja za probleme sa kojima se suocavamo.
(U prvim konsultacijama oko izbora nisam izrazio svoje zelje i ambicije nego sam potpuno prepustio organima stranke da odluce da li i za koji nivo vlasti da me kandiduju - ponosan sam da sam, vjerovatno jedini, nosilac liste koji po etnickoj odrednici ne pripada etnickoj grupi koja je vecinska u izbornoj jedinici u kojoj se kandiduje).
U vrijeme kada me je NS, u kratkotrajnom "vakumu vlasti" nakon februarskih protesta, kandidirala za premijera KS, iznio sam u javnost neke od osnovnih odrednica naseg programa. O svakom od tih konkretnih prijedloga se na ovom forumu dosta diskutovalo i detaljno ponavljanje je nepotrebno. Podsjeticu samo da su mjere isle u pravcu redefinisanja funkcionisanja vlasti i drzavne administracije, te smanjenja birokratskih struktura i javne potrosnje te promjene ne samo u poslovnom nego u cjelokupnom ambijentu u KS. (Ukoliko postoji potreba uvijek sam spreman ponovo iznijeti ono sto smatramo da treba uraditi u KS)
Da zakljucim...
Ono sto je meni najvaznije, i zbog cega u stvari i postoji ova tema na forumu, je da gradjani znaju nas stav o nekom pitanju, da znaju zasto tako mislimo i sta bi smo, ako se nadjemo u poziciji, po tom pitanju uradili. Isto tako, bitno mi je da gradjani vide da su nasa glasanja uvijek u skladu sa stavom koji smo javno iznijeli. (Muka mi je vise od puno puta vidjenih skupstinskih seansi u kojoj skoro svi clanovi skupstine satima pred TV kamerama napadaju odredjeni prijedlog Vlade, a potom poslusno glasaju za isti - posljednji upecatljiv primjer Budzet KS 2014.).
To je kljucni segment u kojem osjecam svoju odgovornost. Dakle, da li sam na najbolji moguci nacin glasacima obrazlozio, priblizio, nase stavove i premise na kojima su bazirani.
(Ne mislim da "nismo sazreli za demokratiju", da je nas narod "stoka, da je "glup" i da ga treba, kao sto to nazalost radi medjunarodna zajednica, tretirati kao narod/drzavu sa posebnim potrebama. Vjerujem da je svako ustavno, zakonsko i politicko rjesenje koje je dobro za Norvezane, Svedjane ili Francuze dobro i za nas. Zapravo vjerujem da je tretman BiH kao "posebnog slucaja" i doveo do toga da postanemo "slucaj").
I jos samo nesto...
Nas program, odnosno reforme koje predlazemo, nece se moci implementirati bez aktivnog ucesca gradjana.
Dobiti vlast a ne dobiti istovremeno i mandat za sprovodjenje tih reformi je po meni prevara glasaca.
Ako su glasaci informisani o nasim stavovima i politikama, ako su imali prilike vidjeti da ono sto govorimo i radimo onda je nas zadatak ispunjen.
Koristiti se "sitnim slovima' i drugim marketinskim trikovima, biti ekonomican sa cinjenicama i istinom od javnog interesa, nuditi novac, povlastice i finansijska prava koja nemaju budzetskog osnova kako bi se dobili glasovi je politicka strategija kojom se ni ja, a ni Nasa stranka, nije do sada, niti se u buducnosti,ima namjeru baviti.
12. oktobra glasaci ce imati priliku da izraze svoje misljenje o aktuelnoj vlasti i o tome ko, po njihovom misljenju, treba da ih predstavlja u zakonodavnim tijelima nase zemlje. Sve je, kako to imam obicaj reci ljudima na ulici ovih dana, u vasim, rukama glasaca.
Tesko se oduprijeti "kladionickom" mentalitetu koji, pogotovo u ovo predizborno vrijeme, namecu mediji i PR sluzbe vecine stranka, ali sustinski, izbori su prilika, ne da pogodite ko ce pobjediti, nego da vi licno izrazite svoja svjetonazorska uvjerenja.
p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 02/08/2014 14:46, edited 1 time in total.
-
weredsf
#18209 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ja ne glasam za NS ali volika doza strpljenja i zelje da se stvari objasne ljudima je za svako postovanje.Pedja Kojovic wrote:Marko Zarko
Broj glasaca Nase stranke raste u svakom sljedecem izbornom ciklusu kazu podatci CIK-a, ali ne onom matematickom ali geografskom, progresijom kojom bih zelio i kojom sam se nadao 2008.
Moguce je, isto tako, da je nas pristup isuvise idealisticki i da ponekad treba uraditi i kazati ono sto je popularno a ne ono sto je ispravno.
Ali ne treba naravno odbaciti mogucnost i da je sustinski razlog nasa nesposobnost, neznanje ili nesto trece a slicno vec pomenutom. Ono sto ja mogu ustvrditi bez imalo dvojbe je da sam u protekle cetiri sve svoje kapacitete posvetio obavljanju ovog posla na najbolji moguci nacin. (Ovo je naravno subjektivno misljenje i sasvim sigurno postoji mogucnost da se taj posao, pogotovo u smislu promoviranja stranke, mogao obavljati i bolje). Ucio sam kako sistem funkcionise, procitao svaku stranicu materijala koji sam dobio, istrazivao i predlagao ono sto smatram da bi zaista bilo najbolje za najveci broj ljudi. Naravno da postoje i odluke i istupi koje bih sa danasnjom, naknadnom pamecu, drugacije iznio, obrazlozio pa cak i drugacije glasao - ali zaista nista bitno (posljednji primjer; amandmani na Zakon o taksiju, itd.).
Trudio sam se ne samo da moj, i rad NS-a, u SKS i Domu naroda, bude i transparentan, u smislu da sam nakon svake sjednice, u formi bloga ili FB statusa, objavljivao neku vrstu izvjestaja o pitanjima koja su bila na dnevnom kao i nase argumente za nacin na koji smo glasali, ali i da, nas rad, bude, koliko je to god moguce, interaktivan za glasace - na ovom forumu, na FB-u, na ulici, itd. (Sasvim je moguce da je sve to moglo biti bolje-razumljivije, krace i itd).
Ono sto nisam mogao, i sto necu moci ni ubuduce ukoliko budem u prilici, je raditi i govoriti ono u sta ja ne vjerujem a sto se moze podvesti pod generalnu tezu da nema brzih i lakih rjesenja za probleme sa kojima se suocavamo.
(U prvim konsultacijama oko izbora ja nisam izrazio svoje zelje i ambicije nego sam potpuno prepustio organima stranke da odluce da li i za koji nivo vlasti da me kandiduju - ponosan sam da sam, vjerovatno jedini, nosilac liste koji po etnickoj odrednici ne pripada etnickoj grupi koja je vecinska u izbornoj jedinici u kojoj se kandiduje).
Da zakljucim...
Ono sto je meni najvaznije, i zbog cega u stvari i postoji ova tema na forumu, je da gradjani znaju nas stav o nekom pitanju, da znaju zasto tako mislimo i sta bi smo mi ako se nadjemo u situaciji, po tom pitanju uradili. Isto tako, bitno mi je da gradjani vide da su nasa glasanja uvijek u skladu sa stavom koji smo javno iznijeli. (Muka mi je vise od puno puta vidjenih skupstinskih seansi u kojoj skoro svi clanovi skupstine satima pred TV kamerama napadaju odredjeni prijedlog Vlade, a potom poslusno glasaju za isti - posljednji upecatljiv primjer Budzet KS 2014.).
To je kljucni segment u kojem osjecam svoju odgovornost. Dakle, da li sam na najbolji moguci nacin glasacima obrazlozio, priblizio, nas stav i premise na kojima je baziran.
(Ne mislim da "nismosazreli za demokratiju", da je nas narod "stoka, da je "glup" i da ga treba, kao sto to nazalost radi medjunarodna zajednica, tretirati kao narod/drzavu sa posebnim potrebama. Vjerujem da je svako ustavno, zakonsko i politicko rjesenje koje je dobro za Norvezane, Svedjane ili Francuze dobro i za nas. Zapravo vjerujem da je tretman BiH kao "posebnog slucaja" i doveo do toga da postanemo "slucaj").
I jos samo nesto...
Dobiti vlast a ne dobiti istovremeno mandat za sprovodjenje reformi je po meni prevara glasaca.
12. oktobra glasaci ce imati priliku da izraze svoje misljenje o aktuelnoj vlasti i o tome ko, po njihovom misljenju, treba da ih predstavlja u zakonodavnim tijelima nase zemlje. Sve je, kako to imam obicaj, reci u vasim rukama.
p.k.
-
Marko Zarko
#18210 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Hvala na iscrpnom odgovoru, način komuniciranja s javnošću s druge strane kod Vas kompenzira unutarnje nerazumijevanje ne samo politike u BiH, nego i globalno (slično je to i u razvijenim demokratijama, interesi su čudo). Jednoj se stvari nadam i to isključivo nakon izbora poslije kojih će opet biti veliko nezadovoljstvo građana, a to je ujedinjenje političke ljevice bez obzira na stranačku pripadnost (DF, NS, SDU i tada već pouluraspadnuti SDP, pa čak i jedno krilo lijevo orjentiranog SBB-a). Samo socijaldemokratija može imati ujediniteljski efekat u BiH, ali ako se i sama ujedini i ostvari uticaj u hrvatskom i srpskom biračkom tijelu u budućnosti (bližoj ili daljoj). Mislim da nakon izbora, pod teretom novih i izvjesnih socijalnih nemira, lako može doći do cijepanja na one koji su uz građane i one koji su uz partijske karizmatične lidere.Pedja Kojovic wrote:Marko Zarko
Da zakljucim...
I jos samo nesto...
p.k.
- drug_profi
#18211 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja. Respect.
Vjerovatno necu glasati za NS ali manje zbog vas a vise radi razloga koji nemaju veze sa vama. Medjutim, zelim vam srecu i uspjeh u radu. Vjerujem da cu nekad opet imati dobre razloge da vam dam glas.
...s mobilnog...
Vjerovatno necu glasati za NS ali manje zbog vas a vise radi razloga koji nemaju veze sa vama. Medjutim, zelim vam srecu i uspjeh u radu. Vjerujem da cu nekad opet imati dobre razloge da vam dam glas.
...s mobilnog...
-
Pedja Kojovic
#18212 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
drugi profil
Najvaznije je da glasate.
Nadam se da cemo na nekim narednim izborima dobiti vas glas.
p.k.
Najvaznije je da glasate.
Nadam se da cemo na nekim narednim izborima dobiti vas glas.
p.k.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#18213 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Dino Mustafić: Mi odlučujemo o desetljeću koje dolazi
Share
Dino Mustafić, član Predsjedništva Naše stranke i jedan od osnivača Naše stranke uputio je pismo članovima i članicama Naše stranke. Između ostalog, Mustafić kaže, "Mi smo ljudi koji se politikom žele baviti drugačije od onih koji politiku vode danas u Bosni i Hercegovine. Nemojte dopustiti da vam iko kaže da smo mali. Nemojte dopustiti da vam iko kaže da nećemo napraviti rezultat. Nemojte prešutiti. Nemojte prestati vjerovati. Među nama je sve više onih koji su rođeni poslije rata. Mi se još nismo pomakli. Ovo je odluka generacije, a mi danas radimo da bi sutra opozicija u Bosni i Hercegovini imala ikakvu šansu da uspije. Ove godine mi odlučujemo o desetljeću koje dolazi."
Dragi i drage,
Kada smo prije više od šest godina osnovali Našu stranku, bili smo svjesni izazova sa kojim se suočavamo. Od novembra 1990. godine i prvih višestranačkih izbora, Bosna i Hercegovina, te njeni građani i građanke žive realnost u kojoj političke elite otimaju javno i bezočno pravo na našu sreću i dostojanstven zivot. Čine to na razne načine, između ostalog korupcijom i namještanjem konkursa omogućuju sretnoj manjini u ovoj zemlji da žive dobro i lagodno. U konačnici stvorili su sistem u kojem svi naplaćujemo pazar za svoju tihu poslušnost sistemu.
Neki taj pazar naplaćuju tako što ih sudovi ne ganjaju za neplaćene račune za grijanje, neki taj pazar naplaćuju direktno kada ujutro izađu na izbore i prime novac za svoj glas, neki taj pazar naplaćuju mnogo više, trajnije i značajnije. U tom sistemu se vrlo lako optužuju svi, a veoma teško neko nama blizak. Pronalazimo opravdanja za ljekare koji primaju mito, jer oni su godinama naporno studirali, a sada primaju mizernu plaću. Pronalazimo opravdanja za profesore koji namještanjem ispita stvaraju nove kadrove, nesposobnije i vičnije u primanju i davanju 'naknade' za mir u kući.
Članovi i članice Naše stranke su ljudi koji ne prihvataju 'naknadu' za socijalni mir i tiho prihvatanje korumpiranog društva. Članovi i članice Naše stranke su ljudi koji postoje izvan politike, ostvareni su ljudi i bavljenje politikom smatraju dužnošću u smislu općeg dobra, a ne prilikom za ličnu dobit. Članovi i članice Naše stranke su borci u svojim lokalnim zajednicama. Oni primjete kada općina nepravedno podigne cijene zakupa, oni primjete kada jedna ulica u gradu već godinama biva preskočena u planovima rekonstrukcije, oni znaju pronaći odluku iz 2007. godine, koju su svi zaboravili i pozovu na odgovornost bahate lokalne vođe.
Mi smo ljudi koji se politikom žele baviti drugačije od onih koji politiku vode danas u Bosni i Hercegovini. Nemojte dopustiti da vam iko kaže da smo mali. Nemojte dopustiti da vam iko kaže da nećemo napraviti rezultat. Nemojte prešutiti. Nemojte prestati vjerovati. Među nama je sve više onih koji su rođeni poslije rata. Mi se još nismo pomakli. Ovo je odluka generacije, a mi danas radimo da bi sutra opozicija u Bosni i Hercegovini imala ikakvu šansu da uspije. Ove godine mi odlučujemo o desetljeću koje dolazi.
Ja sam tu sa vama, spreman pomoći, spreman uraditi stvari koje će promjeniti Bosnu i Hercegovinu.
Svako dobro,
Dino Mustafić
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#18214 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kada možemo vidjeti listu KS ?Albin Zuhric wrote:Libero,
Laku noc
Unaprijed hvala.
Pozdrav.
-
Albin Zuhric
#18215 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
tvsabina, Libero,
1 Predrag Kojović
2 Sabina Ćudić
3 Tarik Haverić
4 Želimir Bukarić
5 Barbara Peleš Stroil
6 Edin Forto
7 Nasiha Pozder
8 Ira Adilagić
9 Samir Fazlić
10 Srđan Mandić
11 Lejla Dragnić
12 Suad Rožajac
13 Arijana Aganović
14 Vedran Grebo
15 Selma Omerbegović
16 Saud Karić
17 Bojana Vasić
18 Vernes Ćosić
19 Vedran Jovančić
20 Mersiha Kolčaković
21 Nihad Uk
22 Enisa Spahić
23 Pavle Krstić
24 Boris Marinković
25 Alma Šuman
26 Vildan Gurda
27 Ozana Džano
28 Mirza Ramljak
29 Vedran Poropat
30 Hajrija Redžepović
31 Anton Rajić
32 Adla Kupusović
33 Kerim Somun
34 Mirsad Hodžić
35 Aida Muminagić
36 Marko Cvitanović
37 Boris Ler
1 Predrag Kojović
2 Sabina Ćudić
3 Tarik Haverić
4 Želimir Bukarić
5 Barbara Peleš Stroil
6 Edin Forto
7 Nasiha Pozder
8 Ira Adilagić
9 Samir Fazlić
10 Srđan Mandić
11 Lejla Dragnić
12 Suad Rožajac
13 Arijana Aganović
14 Vedran Grebo
15 Selma Omerbegović
16 Saud Karić
17 Bojana Vasić
18 Vernes Ćosić
19 Vedran Jovančić
20 Mersiha Kolčaković
21 Nihad Uk
22 Enisa Spahić
23 Pavle Krstić
24 Boris Marinković
25 Alma Šuman
26 Vildan Gurda
27 Ozana Džano
28 Mirza Ramljak
29 Vedran Poropat
30 Hajrija Redžepović
31 Anton Rajić
32 Adla Kupusović
33 Kerim Somun
34 Mirsad Hodžić
35 Aida Muminagić
36 Marko Cvitanović
37 Boris Ler
-
convict
#18216 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
ko će biti nosilac liste za državni parlament, a ko za federalni u izbornoj jedinici kojoj pripada opština Novi grad?
-
Albin Zuhric
#18217 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
convict,
U vasoj izbornoj jedinici Damir Faruk Saracevic nosi federalnu listu, a Dino Mustafic drzavnu.
Pozdrav
U vasoj izbornoj jedinici Damir Faruk Saracevic nosi federalnu listu, a Dino Mustafic drzavnu.
Pozdrav
-
rajvosa1
#18218 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne izgleda loše.Albin Zuhric wrote:tvsabina, Libero,
1 Predrag Kojović
2 Sabina Ćudić
3 Tarik Haverić
4 Želimir Bukarić
5 Barbara Peleš Stroil
6 Edin Forto
7 Nasiha Pozder
8 Ira Adilagić
9 Samir Fazlić
10 Srđan Mandić
11 Lejla Dragnić
12 Suad Rožajac
13 Arijana Aganović
14 Vedran Grebo
15 Selma Omerbegović
16 Saud Karić
17 Bojana Vasić
18 Vernes Ćosić
19 Vedran Jovančić
20 Mersiha Kolčaković
21 Nihad Uk
22 Enisa Spahić
23 Pavle Krstić
24 Boris Marinković
25 Alma Šuman
26 Vildan Gurda
27 Ozana Džano
28 Mirza Ramljak
29 Vedran Poropat
30 Hajrija Redžepović
31 Anton Rajić
32 Adla Kupusović
33 Kerim Somun
34 Mirsad Hodžić
35 Aida Muminagić
36 Marko Cvitanović
37 Boris Ler
- Indigont
#18219 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
ova stranka je moralno superiornija svim ostalima miljama ispred
pogadjaju u srz svih problema u BIH
steta sto nece dobiti ni 5% vlasti
pogadjaju u srz svih problema u BIH
steta sto nece dobiti ni 5% vlasti
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#18220 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zadovoljan listom.
Krece lobiranje. Ocekujte barem desetak glasova iz mog okruzenja od tog lobiranja.
Krece lobiranje. Ocekujte barem desetak glasova iz mog okruzenja od tog lobiranja.
-
ime_kojeg_nema
#18221 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
moj glas ide vama iako sam nešto drugačije političke orijentacije od socijal-liberalne, ali je u ovoj zemlji i u ovom trenutku to svakako nebitna razlika. ne očekujem bog zna kakav rezultat ali mi je drago da opstajete, kao nekakav zalog za budućnost, čekajući da se bh. narod(i) unormale. ko zna, možda nekad ipak...
-
komandant mark
#18222 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Lista je previse NGO-ovska za moj ukus.
- johntra
#18223 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Možete li pozdraviti Sabinu Ćudić u moje ime i reći joj da je pravo dobra...
Sviđa mi se njen stav, mada bi lako sa njom na kraj izašao.
Hvala!
Hvala!
- bach
#18224 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Oženjen čovjek pa tako ...johntra wrote:Možete li pozdraviti Sabinu Ćudić u moje ime i reći joj da je pravo dobra...![]()
Hvala!
Još ti SDP - ovac, crven ispod kože... Ona udata, još iz NS...
Ne bi plemenske starješine dopustile ...
-
rajvosa1
#18225 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Razlozi za podršku ovoj listi: nebošnjak nosilac liste, Sabina Ćudić - inteligentna, obrazovana, šarmantna, Edin Forto, uspješan biznismen, nije ovisan o budžetu, a sigurno će imati i dobru medijsku podršku. Razlozi za oprez: Peđina sklonost postizbornoj "matematici", podrška Naše stranke džukelama u Sarajevu i nesimpatije prema žrtvama napada džukela... Možda glasam, vidjet ćemo. Ako budete nastavili podržavati kerove protiv ljudi, možda vas ne zaokružim.