SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JThomas

#18201 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

a treba priznati da toj percepciji pridonose i tužilaštva i sudovi. i da se pritvor i u stvarnosti više određuje prema opisu djela, nego po zakonskim pretpostavkama za njegovo određivanje...
vješalica

#18202 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

zanimljivo je kako ljudi brzo promijene izuzetno zacementirano misljenje od par stranica unazad....
Cherry-Cherry

#18203 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cherry-Cherry »

Većina naših novinara je stoka polupismena, koja bi za klik i lajk mater rođenu prodala. A širokim narodnim masama je potrebno da nekog čereče i razapinju i slade se sa tim.
Stihy

#18204 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Stihy »

Ono kad nisi dovoljno pametan da završiš novinarstvo pa završiš socijalni rad.
I onda što se ovo sve dešava? Šta nam to rade Nedime?
:bih:
Cherry-Cherry

#18205 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cherry-Cherry »

Stihy wrote:Ono kad nisi dovoljno pametan da završiš novinarstvo pa završiš socijalni rad.
I onda što se ovo sve dešava? Šta nam to rade Nedime?
:bih:
Imala sam priliku raditi sa ljudima, koji nisu bili dovoljno pametni da završe pravo, pa završili socijalni rad, a radili kao pravnici. Rijetko viđena kombinacija gluposti, neznanja i bezobrazluka.
Thorgerson

#18206 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Cherry-Cherry wrote:Kod nas se malo pažnje poklanja psihičkim problemima. Zato su ljudi najpametniji u davanju savjeta: izađi i prošetaj, diši duboko, nemoj se sekirati, popij kamilicu, Bog dijeli nafaku... Pa kad se desi ovako nešto onda ubij, zapali, rasčereči...
Blam je kod psihologa i psihijatra otići. Ali je ok otići kod hodže da salije stravu.
Sto je najgore psiholog je besplatan. U Sarajevu dakle postoji ustanova gdje mozes otici i popricati sa ljudima, o bilo kakvim problemima. I ljudi su preljubazni i izaci ce ti u susret. Ja jednostavno nisam mogao da vjerujem da postoji ovakva ustanova u BiH. A to je porodično savjetovaliste. Iako naziv kaze, ne morate imati porodicu da bi isli tamo, mislim mozete biti samac i otici, jel. :D http://porodicno.ba

Kod hodze se placa. :D

Zato ponavljam, ako imate nekih problema, nije bitno kakvih porodicnih, na poslu, na ulici, mobing...bilo sta, posjetite ljude i popricajte s njima. Cisto onako da olaksate dusu sa profesionalcima, mislim ako nemate vec s kim, ili ako oni sa kojim pricate vas ili vise iznerviraju il jednodstavno ne znaju dati savjet.

Mene nije stid priznati da sam isao kod ovih ljudi, istina, davno je bilo, prvi posao i imao sam problema na tom poslu, svakakvih i nisam znao sta da radim. Jednostavno osjetio sam da mi nije dobro, lose sam spavao itd, jaran mi rece da odem kod ovih, vjerujte mi da sam se nakon dva sastanka osjecao puno bolje i imao vise samopouzdanja. Mozda sam ukupno bio 4-5 puta, ustvari oni ti odrede kao neku vrstu psihoterapije. Dakle, ne kljukaju te lijekovima, nego pricate, setate, pomognu ti ljudi da otkrijes neke stvari o sebi, koje prije nisi znao. Meni super bilo. :lol:

Kazem vam, u nekim stvarima vam ne mogu ni roditelji pomoci, ni jarani za kafom, ni vas partner...jebiga, ovo su ljudi koji su se skolovali i istrazivali ljudsku psihu i znaju sta rade. Ne treba vam ni knjizica, ni nista.

Ali jebiga, treba se razbit ovaj tabu...ono dje ces ti ba otic tamo nekom nepoznatom pricat svoje probleme (a ustvari nisam ni ja znao dok nisam probao i mogu reci da je dobar osjecaj), odes hodzi das petobu i zavrseno. Jos da ti komsiluk zna da si iso psihologu. Neuzubilah!
Zejnep

#18207 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Zejnep »

Thorgerson wrote:
Cherry-Cherry wrote:Kod nas se malo pažnje poklanja psihičkim problemima. Zato su ljudi najpametniji u davanju savjeta: izađi i prošetaj, diši duboko, nemoj se sekirati, popij kamilicu, Bog dijeli nafaku... Pa kad se desi ovako nešto onda ubij, zapali, rasčereči...
Blam je kod psihologa i psihijatra otići. Ali je ok otići kod hodže da salije stravu.
Sto je najgore psiholog je besplatan. U Sarajevu dakle postoji ustanova gdje mozes otici i popricati sa ljudima, o bilo kakvim problemima. I ljudi su preljubazni i izaci ce ti u susret. Ja jednostavno nisam mogao da vjerujem da postoji ovakva ustanova u BiH. A to je porodično savjetovaliste. Iako naziv kaze, ne morate imati porodicu da bi isli tamo, mislim mozete biti samac i otici, jel. :D http://porodicno.ba

Zato ponavljam, ako imate nekih problema, nije bitno kakvih porodicnih, na poslu, na ulici, mobing...bilo sta, posjetite ljude i popricajte s njima. Cisto onako da olaksate dusu sa profesionalcima, mislim ako nemate vec s kim, ili ako oni sa kojim pricate vas ili vise iznerviraju il jednodstavno ne znaju dati savjet.

Mene nije stid priznati da sam isao kod ovih ljudi, istina, davno je bilo, prvi posao i imao sam problema na tom poslu, svakakvih i nisam znao sta da radim. Jednostavno osjetio sam da mi nije dobro, lose sam spavao itd, jaran mi rece da odem kod ovih, vjerujte mi da sam se nakon dva sastanka osjecao puno bolje i imao vise samopouzdanja. Mozda sam ukupno bio 4-5 puta, ustvari oni ti odrede kao neku vrstu psihoterapije. Dakle, ne kljukaju te lijekovima, nego pricate, setate, pomognu ti ljudi da otkrijes neke stvari o sebi, koje prije nisi znao. Meni super bilo. :lol:

Kazem vam, u nekim stvarima vam ne mogu ni roditelji pomoci, ni jarani za kafom, ni vas partner...jebiga, ovo su ljudi koji su se skolovali i istrazivali ljudsku psihu i znaju sta rade. Ne treba vam ni knjizica, ni nista.

Ali jebiga, treba se razbit ovaj tabu...ono dje ces ti ba otic tamo nekom nepoznatom pricat svoje probleme (a ustvari nisam ni ja znao dok nisam probao i mogu reci da je dobar osjecaj), odes hodzi das petobu i zavrseno. Jos da ti komsiluk zna da si iso psihologu. Neuzubilah!
:thumbup:
Ovo je divno, kad neko ovakvo iskustvo podijeli.
commendatore

#18208 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by commendatore »

meni je pored bebe, i zene zao - zna ona kakva je muka natjerala i kurslus u glavi da svoje dijete ostavi u smece......

al eto - vidim forkulje i jajare sa mudima odmah bi zenu na lomacu..... blago vama pa vam je sve potaman u vasim velikim malim zivotićima....

fuj....
Opal_89

#18209 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Opal_89 »

Ovo mi vise lici na postporodjajnu psihozu nego li depresiju. Imala sam i ja tu depresiju poslije poroda ali ne zbog bebe nego zbog svekrve :mrgreen: Ali salu na stranu psiholozi i socijalni radnici bi mogli puno toga uraditi. Jedno je studirati socijalni rad a drugo je baviti se tim poslom. Nazalost u proteklih par godina smo svjedoci da je Sluzba socijalne zastite vise puta zakazala. Da li je to zbog njihove nezainteresovanosti ili ih koce razne procedure, zakoni i birokratija ne zna se. Ali oni najslabiji ispastaju zbog toga.
Cherry-Cherry

#18210 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cherry-Cherry »

commendatore wrote:meni je pored bebe, i zene zao - zna ona kakva je muka natjerala i kurslus u glavi da svoje dijete ostavi u smece......

al eto - vidim forkulje i jajare sa mudima odmah bi zenu na lomacu..... blago vama pa vam je sve potaman u vasim velikim malim zivotićima....

fuj....
To bi zapalilo, to bi rasčerečilo, to bi joj utrobu izvadilo, nema šta na FB nema... :shock: sve velike pameti, stručnjaci, gromade i veličine...
Kakva depresija, rođo moj, nego motkom po leđima, da vidiš kako depresija prođe .... :roll:
Najbolje je u provaliju baciti svakog ko ima neki problem, ko je bolestan, ko ne pripada našoj višoj vrsti. HH :bih:
sunceKOtepsija

#18211 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sunceKOtepsija »

vazno je utvrdit sve cinjenice-jer se ipak radi o izuzetno osjetljivom predmetu i slucaju
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sudjenj ... /180105056
Bloo
Globalna šefica

#18212 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

sunceKOtepsija wrote:vazno je utvrdit sve cinjenice-jer se ipak radi o izuzetno osjetljivom predmetu i slucaju
Ovo je izivljavanje.
Zejnep

#18213 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Zejnep »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /180105085

Ne kontam. Pa kako ce taksista znati koga vozi?
JThomas

#18214 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

sunceKOtepsija wrote:vazno je utvrdit sve cinjenice-jer se ipak radi o izuzetno osjetljivom predmetu i slucaju
treba podržati temeljitost i studioznost rada na ovom slučaju i u uslovima teške medijske hajke, harange i linča, kako prema institucijama tako i prema osumnjičenom :thumbup:
armin071

#18215 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by armin071 »

JThomas wrote:
treba podržati temeljitost i studioznost rada na ovom slučaju i u uslovima teške medijske hajke, harange i linča, kako prema institucijama tako i prema osumnjičenom :thumbup:
Ne bi me cudilo da na kraju porodice poginulih djevojaka budu morale platiti odstetu za ostecenje imovine kao i "dusevnu bol" koju su pretrpjeli u ovom vremenu. Sudstvo u BiH kao i drzavu ne treba podcjenjivati jer kada je god neko pomislio da je BH drustvo dozivjelo moralno i svako drugo dno ta beskrajna dubina se "sirila"..
BadBoy

#18216 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Thorgerson wrote:[/url]

Odličan post, svaka čast! Ovo su čari kognitivno-bihevijoralne terapije :D
vješalica

#18217 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

Zejnep wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /180105085

Ne kontam. Pa kako ce taksista znati koga vozi?
u bilo kojem momentu kao svaki taxista je spreman da vozi nekoga ko ga zaustavi i kaze hocu u bihac
kakva naivna lakrdija za sire mase
eto do bihaca se vozi malko duze nego uobicajno cekanje tramvaja u spici
jasta
to su sve ugovorene voznje i po narudzbi
svi naivni svi retardirani
insomnia78

#18218 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insomnia78 »

Nema krivicnog djela u koje nisu umjesani taksisti
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#18219 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

čuj kazna ako dobiješ vožnju :lol:

nema posla, kod mene u Barama nikad nijednog auta na štandu :roll: :mrgreen:
vjesticanametli

#18220 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjesticanametli »

Cherry-Cherry wrote:
commendatore wrote:meni je pored bebe, i zene zao - zna ona kakva je muka natjerala i kurslus u glavi da svoje dijete ostavi u smece......

fuj....
To bi zapalilo, to bi rasčerečilo, to bi joj utrobu izvadilo, nema šta na FB nema... :shock: sve velike pameti, stručnjaci, gromade i veličine...
Kakva depresija, rođo moj, nego motkom po leđima, da vidiš kako depresija prođe .... :roll:
Najbolje je u provaliju baciti svakog ko ima neki problem, ko je bolestan, ko ne pripada našoj višoj vrsti. HH :bih:
Sieg sieg :mrgreen:
JThomas

#18221 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ja pokupiš na ulici kod scc nekoga na vožnju od 12 sati...

sve su šanse da jeste znao, ali teško će dokazati.
holowey

#18222 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by holowey »

pa nisu curice balerine nego mrke face koje ti traze da ih vozis van grada, nebitno 30 ili 300 kilometara...meni bi bilo sumnjivo...ali taksisti nije bilo sumnjivo...sto bi kad je znao o cemu je rijec... pos'o lak, a para dobra...
JThomas

#18223 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

eto i da su balerine. valja bez plana odvojiti 12 sati. ako nemaš sreće i više.
Zejnep

#18224 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Zejnep »

Pa sve i da im.je maticni.broj znao, sto je taksista morao znati da su migranti, sta li vec?

Ugovori se voznja. Ugovori se cijena.voznje. Taksista, koliko znam, javi dispeceru gdje ce i to je sve.

Pa pun grad arapa, haj znaj ko je doso nako a ko da ostane.
JThomas

#18225 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ili puno veća cijena vožnje, ako je znao da su migranti :mrgreen:
Post Reply