Sarajmen wrote: ↑16/12/2021 20:34Koliko sam ja iz isčitane materije iz različitih vrela shvatio ... ko je prvi poražen u sukobu sa dijelovima turske vojske nakon što su prešli na evropski kontinent. Zaključio sam da su to pravoslavci, Srbijanci, Srbi, ili kako je već ispravno ih nazvati u to vrijeme. Nakon poraza su došli u vazalan odnos , vjerovatno neku vrstu harača tj tadašnjeg poreza su bili dužni plaćati osvajaču i okupatoru. Ali i pobjedniku. Među poraženom vojskom je bilo dobrih ratnika, pa su bili uključeni kao podrška daljnim osvajačkim prodorima dinastije Osmanlija tj otomanske imperije. Služili u vojnim jedinicama, šta ti nije jasno. Služiti od sluga.
Bosna je kasnije okupirana, a za Crnu Goru i Hrvatsku eto ti za volje. Svi su kasnije morali biti sluge u jednom obimu, inače nastaje problem. Potrajalo je to jako puno vremena, izduralo se.
A sta sam ja suprotno od toga rekao?
...
Pa vidi, u Kosovskom boju su ucestvovali i nasi preci, vojska kralja Tvrtka I Kotromanića pod komandom Vlatka Vukovića. Iz pisma u Firenci se vidi kako se Tvrtko hvalio da je odnio pobjedu i da su njegove snage ubile sultana Murata I.
...
S druge strane, u kosovskom boju nisu ucestvovale snage mocnih srpskih velikaša poput opjevanoga Marka Kraljevica i Konstantina Dragasa. Cak postoje izvori da su logistički pomagali Otomane. Srpska mitomanija dodatno dinastiju Brankoviće optužuje za izdaju na Kosovu.
...
Kosovski boj je sigurno pobjeda Otomana, ali je neminovno usporio njihov prodor na Balkanu, odgodio za skoro 100 godina. Pogibija sultana je uvjetovala zaustavljanje rata radi konsolidacije vlasti u carstvu.
Kada su Otomani krenuli drugi put veoma lako su pomeli Srbiju, Bosnu i Crnu Goru.
...
Inace, nakon Kosovskog boja vlast u Srbiji je preuzeo sin palog kneza Lazara, Stefan Lazarević, a Murata I je naslijedio Bajazit I. Mnogi izvori prenose da su dva nasljednika imali odlican odnos, da su se družili, da su jedan i drugi voljeli alkohol.
Nakon smrti Bajazita I, Stefan Lazarević se priklonio Ugarima i ratovao protiv Otomana.
Sredinom petnaestog vijeka Srbija je pala, a zadnji kralj srednjovjekovne Srbije je bio Stefan Tomasevic iz dinastije Kotromanića, koji je ujedno bio kralj Bosne. Nedugo nakon pada Srbije pala je i Bosna, a Stjepan Tomasevic pogubljen (u Jajcu ako me sjećanje sluzi).