iPhone - All about
Moderator: Benq
- Nogatrans
#18176 Re: iPhone - All about
Eto ovi drugi proizvodjaci ubise se od inovacija.
Na kraju krajeva ako je iko imao inovacije koje su kopirane kasnije od ostalih konkurenata imao ih je Apple.
Na kraju krajeva ako je iko imao inovacije koje su kopirane kasnije od ostalih konkurenata imao ih je Apple.
Last edited by Nogatrans on 10/09/2016 11:42, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#18177 Re: iPhone - All about
Jedino kad mi je na Korculi usla morska voda u 3GSmad_max_ba wrote:Poštovani i nadasve cijenjeni gosp Alfons, sa vašom konstatacijom se ne bih složio a vezano za revoluciju.Alfons Kauders wrote:Ja ovo pratim iz profesionalne radoznalosti, a nisam vala neki hejter, jer sam godinama nosao iPode i prve iPhone modele, pa presao na jeftiniju i otvoreniju alternativu...exampLe. wrote: Pa i pricam o Iphoneu, ne ide mi u glavu otkud toliko hejtera iphonea.
A ova najava mi je narocito zanimljiva zato jer je 7ica po meni najmanje impresivan novi iPhone do danas... Apple je sa svakom generacijom uvodio nesto fakat novo, ako ne revolucionarno... Na 7ici ne vidim nista sto nije vec vidjeno i sto nemaju konkurenti.
Do sada niste imali priliku vidjeti niti jedan smartphone novije generacije bez utora za sluške![]()
![]()
- mad_max_ba
#18178 Re: iPhone - All about
Šalu na stranu
Zaista do sada je Apple sa svakim novim Iphone-om imao nešto od tehničkih inovacija koje su zaista pomjerale granice. Sada ništa toliko i tako značajno.
Zaista do sada je Apple sa svakim novim Iphone-om imao nešto od tehničkih inovacija koje su zaista pomjerale granice. Sada ništa toliko i tako značajno.
- Alfons Kauders
#18179 Re: iPhone - All about
Da, to i kazem, to je problem. I ja sam uzimao iPhone kada je derao konkurenciju na svakom polju. Tada se mogla opravdati i vise cijena, i supacka politika Applea u nekim stvarima.Nogatrans wrote:Eto ovi drugi proizvodjaci ubise se od inovacija.
Danas ne vidim tu prednost, tj ne vidim je vec nekoliko godina. 4orka je bila top u svoje vrijeme, satrali su svu konkurenciju, a cini mi se od njega do danas nisu imali neki "game changer"... Peticu nikad nisam imao, ali mi je idealan sto se tice dimenzija i dizajna, bas taman. Drugi proizvodjaci nisu nista bolji, ali barem su primorani da se kolju cijenom, sto je dobro za kranjeg korisnika.
Nema ba vise prostora za nekakve "wow" inovacije i to treba posteno reci, a ne prodavati ljudima muda pod bubrege i tvrditi kako je svaka sitnica revolucionarna. Ja to gledam ko i svaki drugi uredjaj, monitor ili toster, bez emocija, gledam sta dobijem za svoje pare i da li mi to zaista treba. Dosta ljudi ne gleda, pa se npr. kunu da vide razliku izmedju 1440p ekrana na Samsungu i 4K ekrana na Xperiji
Ostaje ovo sto kaze Ali G, da sve radi vrhunski - ali jebes ga danas sve radi vrhunski i na telefonima od 200 dolara spram kojih 3-4 godine stari iPhone ili Galaxy izgleda kao igracka. To je problem i za Apple i za konkurenciju - zasto platiti 600 ili 800 dolara za novi flagship kada se proslogodisnji model moze uzeti za duplo manje, a i dalje je super uredjaj, vrti sve aplikacije, ima frisak OS itd?
- amidzazeher
#18180 Re: iPhone - All about
Pa samo ovo izostavljanje utora za slusalice ce natjerati vecinu proizvodjaca da prave bezicne slusalice, bolje kvalitete i vjerovatno bolje baterije, tako da su eto ako nista time najavili neku novu "revoluciju". Znam ima i sada more bezicnih slusalica koje su skuplje, medjutim kada ta stvar postane standard onda i cijena pada.
A tako je bilo i kad su izbacili CD/DVD raja kukala pa sada jedva da imas kupiti laptop sa DVD citacem. Na kraju krajeva koliki je broj onih koji i dalje kupuju CD/DVD? Sve je na wifi, streaming, cloud.....
A tako je bilo i kad su izbacili CD/DVD raja kukala pa sada jedva da imas kupiti laptop sa DVD citacem. Na kraju krajeva koliki je broj onih koji i dalje kupuju CD/DVD? Sve je na wifi, streaming, cloud.....
- Alfons Kauders
#18181 Re: iPhone - All about
Ma to nije losa ideja, ali mislim da su poranili. Plus su usrali motku onim slusalicama od $170, cini mi se da je to vise smetalo raji nego nedostatak porta.amidzazeher wrote:Pa samo ovo izostavljanje utora za slusalice ce natjerati vecinu proizvodjaca da prave bezicne slusalice, bolje kvalitete i vjerovatno bolje baterije, tako da su eto ako nista time najavili neku novu "revoluciju". Znam ima i sada more bezicnih slusalica koje su skuplje, medjutim kada ta stvar postane standard onda i cijena pada.
Bluetooth slusalice su vec jeftine, i prakticne su. Ja sam prije nekoliko mjeseci uzeo nekakve kineske za 15tak dolara... Flat kabl i magneti na kraju sluha, da ih mozes spojiti oko vrata kada ih skines. Za te pare odlicna stvarcica i ko god ih je vidio mislio je da kostaju nekoliko puta vise.
Problem je baterija - traje oko 8 sati sto zvuci super (Apple tvrdi 5 sati za njihove, jer su manje i potpuno odvojene jedna od druge)... Belaj je kada sluhe ne koristis samo za muziku. Kada treba na Skype, ili neki sastanak, videokonferenciju, vjerujem samo zici, i nisam jedini
- amidzazeher
#18182 Re: iPhone - All about
Definitivno cijena kao i za sve njihove proizvode je malo pretjerana!Alfons Kauders wrote:Ma to nije losa ideja, ali mislim da su poranili. Plus su usrali motku onim slusalicama od $170, cini mi se da je to vise smetalo raji nego nedostatak porta.amidzazeher wrote:Pa samo ovo izostavljanje utora za slusalice ce natjerati vecinu proizvodjaca da prave bezicne slusalice, bolje kvalitete i vjerovatno bolje baterije, tako da su eto ako nista time najavili neku novu "revoluciju". Znam ima i sada more bezicnih slusalica koje su skuplje, medjutim kada ta stvar postane standard onda i cijena pada.
A tako je bilo i kad su izbacili CD/DVD raja kukala pa sada jedva da imas kupiti laptop sa DVD citacem. Na kraju krajeva koliki je broj onih koji i dalje kupuju CD/DVD? Sve je na wifi, streaming, cloud.....![]()
Bluetooth slusalice su vec jeftine, i prakticne su. Ja sam prije nekoliko mjeseci uzeo nekakve kineske za 15tak dolara... Flat kabl i magneti na kraju sluha, da ih mozes spojiti oko vrata kada ih skines. Za te pare odlicna stvarcica i ko god ih je vidio mislio je da kostaju nekoliko puta vise.
Problem je baterija - traje oko 8 sati sto zvuci super (Apple tvrdi 5 sati za njihove, jer su manje i potpuno odvojene jedna od druge)... Belaj je kada sluhe ne koristis samo za muziku. Kada treba na Skype, ili neki sastanak, videokonferenciju, vjerujem samo zici, i nisam jedini
Imao sam i ja nekakve kineske, ako ne iste kao i te tvoje, sve super ali bas ta hebena baterija me natjerala da ih ne koristim. Jos ono poseban punjac za njih ma daaaaj! Zato i kazem mozda se i ovi drugi sada "uozbilje" i pocnu praviti bezicne slusalice tipa Apple, naravno jeftinije
Meni je super fora sa kutijicom koja puni slusalice, to jos nisam vidio kod drugih, mozda ima ali nisam to upratio. Ako im je vjerovati 15 minuta punjenja daje 3 sata slusanja onda je to meni super! Uvijek imas 15 minuta vremena napuniti ih. Eh sada druga je stvar sto sve to treba prvo vidjeti, probati pa onda davati ocjenu a sa Appleom je to uvijek poseban slucaj, tek kad uzmes u ruku bilo koji njihov proizvod dobijes i onaj pravi osjecaj finisha i kvalitete
- Alfons Kauders
#18183 Re: iPhone - All about
Ne znam kakve si imao, ali kod mene je standardni microUSB punjac, a njih po kuci doslovno sutam nogamaamidzazeher wrote:Definitivno cijena kao i za sve njihove proizvode je malo pretjerana!Alfons Kauders wrote:Ma to nije losa ideja, ali mislim da su poranili. Plus su usrali motku onim slusalicama od $170, cini mi se da je to vise smetalo raji nego nedostatak porta.amidzazeher wrote:Pa samo ovo izostavljanje utora za slusalice ce natjerati vecinu proizvodjaca da prave bezicne slusalice, bolje kvalitete i vjerovatno bolje baterije, tako da su eto ako nista time najavili neku novu "revoluciju". Znam ima i sada more bezicnih slusalica koje su skuplje, medjutim kada ta stvar postane standard onda i cijena pada.
A tako je bilo i kad su izbacili CD/DVD raja kukala pa sada jedva da imas kupiti laptop sa DVD citacem. Na kraju krajeva koliki je broj onih koji i dalje kupuju CD/DVD? Sve je na wifi, streaming, cloud.....![]()
Imao sam i ja nekakve kineske, ako ne iste kao i te tvoje, sve super ali bas ta hebena baterija me natjerala da ih ne koristim. Jos ono poseban punjac za njih ma daaaaj! Zato i kazem mozda se i ovi drugi sada "uozbilje" i pocnu praviti bezicne slusalice tipa Apple, naravno jeftinije
Meni je super fora sa kutijicom koja puni slusalice, to jos nisam vidio kod drugih, mozda ima ali nisam to upratio. Ako im je vjerovati 15 minuta punjenja daje 3 sata slusanja onda je to meni super! Uvijek imas 15 minuta vremena napuniti ih. Eh sada druga je stvar sto sve to treba prvo vidjeti, probati pa onda davati ocjenu a sa Appleom je to uvijek poseban slucaj, tek kad uzmes u ruku bilo koji njihov proizvod dobijes i onaj pravi osjecaj finisha i kvalitete
Dakle mrtva jeftinoca - onaj dio gdje su kontrole je fakat jeftina sjajna plastika, ali ostatak je ok - kabl je solidan, slusalice metalne (magnet na kraju, ko sto vidis). Sigurno ima dosta boljih i skupljih opcija, ali ja sam trazio nesto "potrosno" cisto da isprobam. Za te pare sasvim ok, kad skontas kakvo smece se prodaje po gradu za 15 maraka (najcesce modeli koji su $5 na Amazonu ili Aliexpressu).
E jest istina da se sve brzo pune, jer je baterija minijatura, tako da fakat nije problem ako pocnu stekat. Problem je jedino ako hoces da ih koristis za poslovne razgovore... Ja ne bih. Samo zica i koliko-toliko solidan proizvodjac, vise radi kvalitete mikrofona nego kvalitete zvuka.
I tu sam doduse presao na jeftinije brendove kad sam prosle godine sjeo s rodjakom koji je cijeli zivot proveo u muzici i produkciji, i koji mi je rekao da masa njegovih audiofila uzima nekakve Xiaomi Piston Pro ili kako se vec zovu... Ja sam uzeo nesto jeftiniji model, ali noviji, zato jer imaju nekovencionalan dizajn koji meni odgovara iz neobicnog razloga: mogu ih stavit u usi kako su dizajnirane, ili ih mogu malcice okrenuti, za 45 stepeni, da u potpunosti ne zacepe uho, ali su i dalje uglavljene - to mi odgovara za bajk, mada svakako slusalice ne nosim u saobracaju, ali jednostavno sam rahatniji kada cujem sta se desava oko mene taman i da vozim nekom stazicom gdje auto ne moze prismrdit
Ukratko - cijena $15, a kvaliteta zvuka kao da su 2-3 puta skuplje, mikrofon odlican, i nema jebene baterije da rikne kad mi najvise treba.
-
Ali_G
#18184 Re: iPhone - All about
Ma ne radi isto na novom iP i Samsungu i na nekim drugim jeftinijim modelim. Moze neko tvrditi da radi, al objektivni testovi pokazuju nesto drugo.
A s druge strane ljudi i danas koriste iP5 i 5s najnormalnije a gdje je konkurencija sa modelima koji su izasli u to vrijeme?
Sent from my iPhone using Tapatalk
A s druge strane ljudi i danas koriste iP5 i 5s najnormalnije a gdje je konkurencija sa modelima koji su izasli u to vrijeme?
- Alfons Kauders
#18185 Re: iPhone - All about
To isto govore u clanku TNW koji sam postavio, a i ja sam pricao o tome. Nema vise potrebe za cestom kupovinom. Ako si prije 3 godine uzeo iPhone, ili bilo koji flagship (osim Windows PhoneAli_G wrote:Ma ne radi isto na novom iP i Samsungu i na nekim drugim jeftinijim modelim. Moze neko tvrditi da radi, al objektivni testovi pokazuju nesto drugo.
Ja bi sutra komotno mogao koristiti telefon star 2-3 godine, da ne primjetim razliku u vecini situacija (cini bi se da bi najveci napredak bio na kameri - toliko o inovacijama i evoluciji). Nexus i iPhone sam nosao po dvije godine, i to kada su fakat zestoko napredovali novi modeli. Kolika je bila razlika izmedju 3GS i 4, a kolika je sad izmedju 6S i 7?
-
Ali_G
#18186 Re: iPhone - All about
Kazem ti, tesko je sada nesto novo izmisliti. Jedino sto bi moglo da malo razdrma je ovo sto pokusava microsoft.
-
Hakiz
#18187 Re: iPhone - All about
Ne znam kako naši ljudi, ali padoše mi na pamet audiofili. Ljudi su potrošili puno vremena i truda da sebi pronađu slušalice koje im odgovaraju. A onda puno novca da ih kupe. I te slušalice mogu koristiti na svim uređajima, HiFi opremi, PC, prenosnim plejerima, telefonima itd. I sada se pojavljuje uređaj na kojem njihove preskupe slušalice neće raditi. Pa, ako je neko platio 500 eura za neke Grado, 1.000 za AKG K3003, 1.300 za Sennheiser HD800, 4.000 za Audeze LCD4, 50.000 za Sennheiser Orpheus itd, mislim da će radije odreći se novog iPhonea nego na njemu koristiti slušalice slabijeg kvaliteta. Kada se jednom navikne na dobar zvuk, teško se toga odreći. A sa druge strane, kvalitetne slušalice traju dugo, decenijama, tako da su one dugoročna investicija. Mobiteli brzo postaju prevaziđeni.Alfons Kauders wrote:Ma to nije losa ideja, ali mislim da su poranili. Plus su usrali motku onim slusalicama od $170, cini mi se da je to vise smetalo raji nego nedostatak porta.amidzazeher wrote:Pa samo ovo izostavljanje utora za slusalice ce natjerati vecinu proizvodjaca da prave bezicne slusalice, bolje kvalitete i vjerovatno bolje baterije, tako da su eto ako nista time najavili neku novu "revoluciju". Znam ima i sada more bezicnih slusalica koje su skuplje, medjutim kada ta stvar postane standard onda i cijena pada.
Problem sa bluetooth slušalicama je taj što je to još jedan uređaj kojem baterija kratko traje i koji se mora često puniti u moru sličnih. Slušalice sa džekom samo prikopčate i ne mislite kada će se baterija potrošiti i ima li gdje da se napuni kada se potroši.
Last edited by Hakiz on 10/09/2016 21:56, edited 1 time in total.
- one hundred eyes
#18188 Re: iPhone - All about
Vjerovatno nisi gledao prezentaciju ili samo pretpostavio da neće raditi?Hakiz wrote:I sada se pojavljuje uređaj na kojem njihove preskupe slušalice neće raditi.
http://www.apple.com/shop/product/MMX62 ... ck-adapter
To će doći sa iPhone-om u kutiji.
-
Hakiz
#18189 Re: iPhone - All about
Da. Dakle, izbacuje se standardni priključak uz razlog da smanjuje kvalitet zvuka (to je bio jedan od razloga, kao DAC smanjuje kvalitet zvuka), a onda se daje adapter. SUper.one hundred eyes wrote:Vjerovatno nisi gledao prezentaciju ili samo pretpostavio da neće raditi?Hakiz wrote:I sada se pojavljuje uređaj na kojem njihove preskupe slušalice neće raditi.
- one hundred eyes
#18190 Re: iPhone - All about
Adapter je za one koji smatraju da im standardni headphone jack neće smanjiti kvalitet zvuka i za one koje si naveo u prethodnom postu. Za ostale ide lightning port. Po meni super potez i drago mi je da se ide ka wirelessu.
- Alfons Kauders
#18191 Re: iPhone - All about
Dobro, ne govorim ja o profi sluhama, cetverocifrenimHakiz wrote:Ne znam kako naši ljudi, ali padoše mi na pamet audiofili. Ljudi su potrošili puno vremena i truda da sebi pronađu slušalice koje im odgovaraju. A onda puno novca da ih kupe. I te slušalice mogu koristiti na svim uređajima, HiFi opremi, PC, prenosnim plejerima, telefonima itd. I sada se pojavljuje uređaj na kojem njihove preskupe slušalice neće raditi. Pa, ako je neko platio 500 eura za neke Grado, 1.000 za AKG K3003, 1.300 za Sennheiser HD800, 4.000 za Audeze LCD4, 50.000 za Sennheiser Orpheus itd, mislim da će radije odreći se novog iPhonea nego na njemu koristiti slušalice slabijeg kvaliteta. Kada se jednom navikne na dobar zvuk, teško se toga odreći. A sa druge strane, kvalitetne slušalice traju dugo, decenijama, tako da su one dugoročna investicija. Mobiteli brzo postaju prevaziđeni.Alfons Kauders wrote:Ma to nije losa ideja, ali mislim da su poranili. Plus su usrali motku onim slusalicama od $170, cini mi se da je to vise smetalo raji nego nedostatak porta.amidzazeher wrote:Pa samo ovo izostavljanje utora za slusalice ce natjerati vecinu proizvodjaca da prave bezicne slusalice, bolje kvalitete i vjerovatno bolje baterije, tako da su eto ako nista time najavili neku novu "revoluciju". Znam ima i sada more bezicnih slusalica koje su skuplje, medjutim kada ta stvar postane standard onda i cijena pada.
Problem sa bluetooth slušalicama je taj što je to još jedan uređaj kojem baterija kratko traje i koji se mora često puniti u moru sličnih. Slušalice sa džekom samo prikopčate i ne mislite kada će se baterija potrošiti i ima li gdje da se napuni kada se potroši.
Jos jedan razlog zasto ne bih uzeo skupe BT slusalice - ko sto kazes, zicane traju godinama ako ih ne sjebes ili izgubis. Uzmes zvijerke za 100 maraka i kraj price, miran si godinama. Dok krepu, na jeftinim BT slusalicama ce u medjuvremenu riknut 2-3 baterije i eto te na istom, a ovako pride imas jebacki dobar zvuk
- Better Man
#18192 Re: iPhone - All about
Vjeruj mi imaih jako puno koji kupuju CD/DVD/Blu Ray, jer ljudi vole imati u ruci fizički medij, a da ne govorim da se ploče polako vraćaju i da svi muzičari svoje albume objavljuju i na pločama i prodaju.amidzazeher wrote:Pa samo ovo izostavljanje utora za slusalice ce natjerati vecinu proizvodjaca da prave bezicne slusalice, bolje kvalitete i vjerovatno bolje baterije, tako da su eto ako nista time najavili neku novu "revoluciju". Znam ima i sada more bezicnih slusalica koje su skuplje, medjutim kada ta stvar postane standard onda i cijena pada.
-
Ali_G
#18193 Re: iPhone - All about
Bilo bi dobro naci podatak koliko se filmova/muzike kupuje na fizickom mediju, a koliko ide preko raznoraznih servisa. Tehnologije se mijenjaju. Izumrli su kaseta, ploca. Izumire cd, usb. Tehnika ide u pravcu clouda. Da ima romantika, ima. Uvijek ce ih biti. Ali Apple prije svega gleda na profit i ide tamo gdje je zarada
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#18194 Re: iPhone - All about
ill skip it this time...
- Alfons Kauders
#18195 Re: iPhone - All about
Sve stoji, ali 3.5mm jack nije izumro, a nije ni poceo izumirati - zato raja i misli da su poranili.Ali_G wrote:Bilo bi dobro naci podatak koliko se filmova/muzike kupuje na fizickom mediju, a koliko ide preko raznoraznih servisa. Tehnologije se mijenjaju. Izumrli su kaseta, ploca. Izumire cd, usb. Tehnika ide u pravcu clouda. Da ima romantika, ima. Uvijek ce ih biti. Ali Apple prije svega gleda na profit i ide tamo gdje je zarada
Fizicki mediji su riknuli jer su alternative bile brze, pouzdanije, jeftinije, odnosno jer im je bio vakat.
- Better Man
#18196 Re: iPhone - All about
Neki dan sam čitao podatak i ne mogu se sjetiti cifre? Ali je jako velika kad je u pitanju prodaja cd-ova. Ploče nisu izumrle i vani svi muzičari svoje albume izdaju i na pločama. A da ne govorim da svi renomirani proizvođači ponovo proizvode i prodaju gramfone. Nema tog muzičkog medija koji može makar parirati, a da ne govorim nadmašiti kvalitet zvuka ploče.
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
-
isx
#18197 iPhone - All about
Vala si se zapetljao. Svakim postom uvaljujes se vise. Cinjenica je ko ima ultra mega skupe 3.5mm slusalice i dalje ce ih bez problema koristiti.Hakiz wrote:Da. Dakle, izbacuje se standardni priključak uz razlog da smanjuje kvalitet zvuka (to je bio jedan od razloga, kao DAC smanjuje kvalitet zvuka), a onda se daje adapter. SUper.one hundred eyes wrote:Vjerovatno nisi gledao prezentaciju ili samo pretpostavio da neće raditi?Hakiz wrote:I sada se pojavljuje uređaj na kojem njihove preskupe slušalice neće raditi.
Apple je prvi ovo uradio, ostali ce ga slijediti. Zivi bili pa vidjeli.
- hakazvaka
#18198 Re: iPhone - All about
e jesam ga strucno banovo... moracu boga mi opet na neki kurs ovih kompjutera...
updated: 14 dana, komentarisanje rada moderacije
updated: 14 dana, komentarisanje rada moderacije
-
Kruler
#18199 Re: iPhone - All about
Potpuno ukradeno od: https://www.kickstarter.com/projects/he ... escriptionamidzazeher wrote:Meni je super fora sa kutijicom koja puni slusalice, to jos nisam vidio kod drugih, mozda ima ali nisam to upratio.
-
quarterback
#18200 Re: iPhone - All about
ma dasta nego ima, moja prva bt slusalica mrtvi dupljak samsunga se tako punilaKruler wrote:Potpuno ukradeno od: https://www.kickstarter.com/projects/he ... escriptionamidzazeher wrote:Meni je super fora sa kutijicom koja puni slusalice, to jos nisam vidio kod drugih, mozda ima ali nisam to upratio.