Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Rugafet
-
Cookie85
#18177 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U Bosni je lijepo, a vani boljeNivelacija wrote:Bosna je top za zivjeti.
10x bolja od hladne Njemacke.
A to sto je moda sada biti lazni svabo druga je stvar, bila je moda je traperica, dugih kosa i ostalih ubleha.
- HAVANA
#18178 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Prevedeno,u bosni je lijepo a vani ima vise para.Znaci rijesava se prvo problem para,koliko ti je dovoljno i gdje to mozes napraviti.Ako je ovde lijepo a mozes napraviti dovoljno para,zasto ici igdje od svoje kuce? Sve se vrti oko para,ovi odlasci,da se ne lazemo...Drugo je ko zivi dugo vani,formirano sve a ne vuce ga nazad...Koga vuce taj je najebo.Pare postaju manje bitne a nezadovoljstvo vece...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#18179 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jesi zaglavio sinoc djeHAVANA wrote:Prevedeno,u bosni je lijepo a vani ima vise para.Znaci rijesava se prvo problem para,koliko ti je dovoljno i gdje to mozes napraviti.Ako je ovde lijepo a mozes napraviti dovoljno para,zasto ici igdje od svoje kuce? Sve se vrti oko para,ovi odlasci,da se ne lazemo...Drugo je ko zivi dugo vani,formirano sve a ne vuce ga nazad...Koga vuce taj je najebo.Pare postaju manje bitne a nezadovoljstvo vece...
- Ommadawn
#18180 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne vrti se samo oko para.HAVANA wrote:Prevedeno,u bosni je lijepo a vani ima vise para.Znaci rijesava se prvo problem para,koliko ti je dovoljno i gdje to mozes napraviti.Ako je ovde lijepo a mozes napraviti dovoljno para,zasto ici igdje od svoje kuce? Sve se vrti oko para,ovi odlasci,da se ne lazemo...Drugo je ko zivi dugo vani,formirano sve a ne vuce ga nazad...Koga vuce taj je najebo.Pare postaju manje bitne a nezadovoljstvo vece...
Troje mojih prijatelja (računaj tri porodice, od čega dvije imaju po dvoje djece) zarađuju prilično dobro, možda čak i predobro za bosanske prilike. I svi odlučili da idu van. Jedna porodica je već u Berlinu, jedna čeka da ode u Njemačku, treća čeka odgovor iz švedskog Migracionog zavoda.
Razlog - neće da žive u takvoj sredini i neće da im djeca odrastaju u takvoj sredini.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#18181 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To je suplja kao i ona vratio bih se ja samo da nije djece.
-
Cookie85
#18182 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ti mislis da je sve u parama ?HAVANA wrote:Prevedeno,u bosni je lijepo a vani ima vise para.Znaci rijesava se prvo problem para,koliko ti je dovoljno i gdje to mozes napraviti.Ako je ovde lijepo a mozes napraviti dovoljno para,zasto ici igdje od svoje kuce? Sve se vrti oko para,ovi odlasci,da se ne lazemo...Drugo je ko zivi dugo vani,formirano sve a ne vuce ga nazad...Koga vuce taj je najebo.Pare postaju manje bitne a nezadovoljstvo vece...
U Bosni je lijepo , domaci, nisi stranac, prijatelji itd., a sad dolazi ono ALI, Vani zdrastveno, posao, mogucnosti, za porodice sa djecom, sve za djecu, vrtic, skolovanje itd. Jbte meni je najveci fazon bio kad sam tek otisao iz BiH sto gradski prevoz tacan u minutu! tacno mozes izracunati koliko ti treba do odredista i za toliko ces i doci, nema ono hoce li tramvaj doci za 5min ili 20min.
U Becu, kad roditelji dobiju dijete (oni mogu da izaberu, nisam 100% siguran kako to ide, neko sa djecom moze bolje objasniti) ali npr. uzme zena trundicko 12+2 (14 mjeseci , odnosno zena ide 12 mjeseci, a otac 2 mjeseca na trudnicko ) i roditelji mogu da izaberu kako hoce pare da dobiju za dijete, svaki mjesec ili sve odjednom, a dobiju ja mislim oko 13.000 za dijete (nisam 100% siguran za iznos ).
Grad placa vrtic, roditelji placaju samo hranu u vrticu.
Posao, Nece garant dobiti zena ili muz otkaz sto je na trudnickom, kao u BiH sto je situacija, Imas vise mogucnosti posla, napredovanja i sl. I nema on je privatnik moze raditi sta hoce, ne da platu, odes prijavis i dobijes platu od grada , a njemu kaznu , ako firma propadne, bankrot, odes i prijavis da firma probada i nemas platu par mjeseci, kad oni utvrde razloge i sl. dobijes citav iznos sto nisi dobio . Imas 13 i 14 platu.
Zdrastveno, sta reci, nego nema poklona , nema stela da te neko pregleda, napravis termin i odes i to je to, a ne da cekas na rendgen 6 mjeseci kao u BiH.
Kriminal, svuda ima kriminala, ali nema kao u Bosni, uhvate ga i za dva dana on napolju, kad te vani uhvate, odlezis, da si ne znam ni ja ko!
Da ne nabrajam dalje.. Opet kazem , u Bosni je lijepo, ali vani bolje!
A ti meni zasto bolje za zivjet u Bosni ?
-
Cookie85
#18183 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam ostavio "dobar" posao , prije jedno 4 god, i otisao iz Bosne i ne planiram se vracati. Razlog, Privatnik, zdrastveno, korupcija itd._BataZiv_0809 wrote:To je suplja kao i ona vratio bih se ja samo da nije djece.
Sta ces dalje u Sa mi obiju auto pored policajca koji tu (nekih 100-200m od mog auta )stoji i zaustavlja auta i kad sam se vratio vidim obijeno auto, pridjem mu i kazem da mi je obijeno auto, a on tu citavo vrijeme, kaze fino da nije on zaduzen za to i ne interesuje ga .
Znaci ako nije zaduzen za ubistva, ti mozes ubiti pred policajcem nekoga on nece nista jer jbga nije njegov posao ?
Dodjem nekad u Sa , malo sa prijateljima da se druzim.
- Ommadawn
#18184 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jest kurac šuplja._BataZiv_0809 wrote:To je suplja kao i ona vratio bih se ja samo da nije djece.
Da je šuplja ne bi pola ljudi otišlo koliko ih je otišlo.
Nisu svakome samo pare bitne.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#18185 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Od para se zivi, za njih svi radimo.Ommadawn wrote: Jest kurac šuplja.
-
Cookie85
#18186 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pare su bitne svakome , laze onaj kome nisu bitne, ali ima jos bitnih stvari koje se ubrajaju u zivot.
Sto te dovodi, pare nisu NAJBITNIJI faktor! Porodicni ljudi sa djecom gledaju da uklope vise stvari , kao sto sam ranije naveo primjere.
Sto te dovodi, pare nisu NAJBITNIJI faktor! Porodicni ljudi sa djecom gledaju da uklope vise stvari , kao sto sam ranije naveo primjere.
- Ommadawn
#18187 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I šta kad se razboliš? Trebaš platiti pod stol doktoru da obavi posao za koji je prethodno plaćen?_BataZiv_0809 wrote:Od para se zivi, za njih svi radimo.Ommadawn wrote: Jest kurac šuplja.
Dijete ti treba znati u školi po defaultu ko je musliman, ko je hrišćanin, ko jevrej i da se ateisti strogo moraju izbjegavati?
Trebaš kao nastavnik strahovati hoće li ti se pojaviti kakav roditelj da ti jebe majčinu majku jer si se usudio upisati mu lošu ocjenu ili ga izbaciti sa nastave?
Trebaš se sjebati kada policajac pusti sa osmijehom Audija A5 koji te prethodno pretekao kao Flash Gordon, a tebe kazni jer si vozio 10 km više i to je još namršten?
U glavnom gradu nemaš gradskog saobraćaja koji funkcioniše kako treba i gdje tramvaje drži kit. Samo ih još nisu počeli žicom vezati.
Na radnim mjestima gazda postavi video kameru da vidi šta mu radnik radi i ako je samo pet minuta sjeo da odmori nakon obavljenog zadatka to mu odbije od plate.
Meni ovdje šef nije smio reći kako zna da sam nešto pogriješio (snimio me videonadzor, koji je postavljen radi krađe i tako definisan po pravilu) jer zna da bih ga mogao tužiti dok ja sam nisam došao i rekao “Šefe, zajebao sam stvar, jebiga” a on “Znam”.
Al dobro ja pričam šuplju.
Pišaj po dijaspori - znamo se Bata, u redu je.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#18188 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sve i da to jeste tako i samo tako i iskljucivo tako, a nije, Bosnjo na to sve zazmiri kad ima dobru platu.
-
Cookie85
#18189 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sad znaci, ako imas dobru platu, a nisi zadovoljan kvalitetom zivota u BiH, a imas mogucnost da odes negdje gdje ce ti biti kvalitetniji zivot, treba ostati i zazmiriti?_BataZiv_0809 wrote:Sve i da to jeste tako i samo tako i iskljucivo tako, a nije, Bosnjo na to sve zazmiri kad ima dobru platu.
Pricas dosta gluposti
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#18190 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mozes mi reci da sam pomahnito, pa da te spucam stosom jesam li te ista pito
- Ommadawn
#18191 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znači novi su tramvaji u Sarajevu? Imaju i klimu?_BataZiv_0809 wrote:Sve i da to jeste tako i samo tako i iskljucivo tako, a nije, Bosnjo na to sve zazmiri kad ima dobru platu.
Doktor te primi po redu i pomogne ti bez da mu moraš “dati na kafu”?
Ukinuli su vjeronauku u školama, ima samo religija kao društveni predmet?
Djecu ti niko ne zajebava jer su se deklarisali kao ateisti/muslimani/pravoslavci/katolici/jevreji?
Saobraćajac kažnjava svakog ko počini prekršaj, ni po babi ni po stričevima?
Postoje pravila pod kojima je postavljen video-nadzor i možeš pokrenuti tužbu ukoliko se ta pravila prekrše?
Pa ne možeš ni žmiriti vječno taman da ne znam kakvu paru uzimaš.
-
Cookie85
#18192 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jesi pomahnito!_BataZiv_0809 wrote:Mozes mi reci da sam pomahnito, pa da te spucam stosom jesam li te ista pito
Nisi mene direktno pitao, ali iznio svoj stav i fino ti obrazlozio cinjenice, a ti nemas nista pametno da odgovoris pa si izbjegavao
I sad se nasao uvrijedjen istinom
A taj stav bas potvrdjuje neke stvari
- HAVANA
#18193 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Na moru sam jos,sutra cu ranije nazad da mozemo malo prozujati navece._BataZiv_0809 wrote:Jesi zaglavio sinoc djeHAVANA wrote:Prevedeno,u bosni je lijepo a vani ima vise para.Znaci rijesava se prvo problem para,koliko ti je dovoljno i gdje to mozes napraviti.Ako je ovde lijepo a mozes napraviti dovoljno para,zasto ici igdje od svoje kuce? Sve se vrti oko para,ovi odlasci,da se ne lazemo...Drugo je ko zivi dugo vani,formirano sve a ne vuce ga nazad...Koga vuce taj je najebo.Pare postaju manje bitne a nezadovoljstvo vece...
- HAVANA
#18194 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma jok ba,hoce vise para.Ommadawn wrote:Ne vrti se samo oko para.HAVANA wrote:Prevedeno,u bosni je lijepo a vani ima vise para.Znaci rijesava se prvo problem para,koliko ti je dovoljno i gdje to mozes napraviti.Ako je ovde lijepo a mozes napraviti dovoljno para,zasto ici igdje od svoje kuce? Sve se vrti oko para,ovi odlasci,da se ne lazemo...Drugo je ko zivi dugo vani,formirano sve a ne vuce ga nazad...Koga vuce taj je najebo.Pare postaju manje bitne a nezadovoljstvo vece...
Troje mojih prijatelja (računaj tri porodice, od čega dvije imaju po dvoje djece) zarađuju prilično dobro, možda čak i predobro za bosanske prilike. I svi odlučili da idu van. Jedna porodica je već u Berlinu, jedna čeka da ode u Njemačku, treća čeka odgovor iz švedskog Migracionog zavoda.
Razlog - neće da žive u takvoj sredini i neće da im djeca odrastaju u takvoj sredini.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#18195 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zatuko sam se sinocHAVANA wrote: Na moru sam jos,sutra cu ranije nazad da mozemo malo prozujati navece.
Joj jesi zavro, haj evo:Ommadawn wrote: Znači novi su tramvaji u Sarajevu? Imaju i klimu?
Doktor te primi po redu i pomogne ti bez da mu moraš “dati na kafu”?
Ukinuli su vjeronauku u školama, ima samo religija kao društveni predmet?
Djecu ti niko ne zajebava jer su se deklarisali kao ateisti/muslimani/pravoslavci/katolici/jevreji?
Saobraćajac kažnjava svakog ko počini prekršaj, ni po babi ni po stričevima?
Postoje pravila pod kojima je postavljen video-nadzor i možeš pokrenuti tužbu ukoliko se ta pravila prekrše?
Pa ne možeš ni žmiriti vječno taman da ne znam kakvu paru uzimaš.
1. Ne. Ali novi su busevi. Imaju i klimu.
2. Da, pa bolan i ne bio umirali bi ljudi ko zecevi da je to tako ko sto ti pricas
3. Biras vjeronauka ili etika (kultura religija i civilizacija, tako nesto)
4. Definisi zajebava? Ne mogu upisati skolu ako se deklarisu kao ateisti?
5. Ne, velika je korupcija, ali ja licno nikad nisam bio kaznjen a da nisam kriv. Na granicnim situacijama su me uvijek pustali, a nikad u zivotu nisam ponudio mito.
- HAVANA
#18196 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zivio sam 7 godina vani.Operisan u njemackoj pa operisan u belgiji,zena operisala stitnu zlijezdu,sve moguce opcije prosao sa papirologijama,firmom,kupovinom stana,dobio dvoje djece od kojih je jedno islo tamo u vrtic.I ovde lijecen i izlijecen,otac operisao srce,djeca vrtice,skole,sad fakultete zavrsili...Nemoj meni pricati.Bolje jeste neke stvari ali tako bajkovito kako predstavljate nije.Fascinantno mi je kako nasi ljudi vani imaju razumijevanja za sve probleme, a u svojoj domovini traze dlaku u jajetu.Pri tome su to drzavni sistemi koji su se gradili vijekovima i bogatili uglavnom preko ledja drugih (svojih kolonija) dok mi imamo drzavu zadnjih 30tak godina, uglavnom su se drugi preko nasih ledja bogatili, pa povrh toga razarajuci rat, i onda ocekujemo sistem koji u potpunosti funkcionise.Da,vecina idu zbog para.Skoro svi.Cookie85 wrote:Ti mislis da je sve u parama ?HAVANA wrote:Prevedeno,u bosni je lijepo a vani ima vise para.Znaci rijesava se prvo problem para,koliko ti je dovoljno i gdje to mozes napraviti.Ako je ovde lijepo a mozes napraviti dovoljno para,zasto ici igdje od svoje kuce? Sve se vrti oko para,ovi odlasci,da se ne lazemo...Drugo je ko zivi dugo vani,formirano sve a ne vuce ga nazad...Koga vuce taj je najebo.Pare postaju manje bitne a nezadovoljstvo vece...
U Bosni je lijepo , domaci, nisi stranac, prijatelji itd., a sad dolazi ono ALI, Vani zdrastveno, posao, mogucnosti, za porodice sa djecom, sve za djecu, vrtic, skolovanje itd. Jbte meni je najveci fazon bio kad sam tek otisao iz BiH sto gradski prevoz tacan u minutu! tacno mozes izracunati koliko ti treba do odredista i za toliko ces i doci, nema ono hoce li tramvaj doci za 5min ili 20min.
U Becu, kad roditelji dobiju dijete (oni mogu da izaberu, nisam 100% siguran kako to ide, neko sa djecom moze bolje objasniti) ali npr. uzme zena trundicko 12+2 (14 mjeseci , odnosno zena ide 12 mjeseci, a otac 2 mjeseca na trudnicko ) i roditelji mogu da izaberu kako hoce pare da dobiju za dijete, svaki mjesec ili sve odjednom, a dobiju ja mislim oko 13.000 za dijete (nisam 100% siguran za iznos ).
Grad placa vrtic, roditelji placaju samo hranu u vrticu.
Posao, Nece garant dobiti zena ili muz otkaz sto je na trudnickom, kao u BiH sto je situacija, Imas vise mogucnosti posla, napredovanja i sl. I nema on je privatnik moze raditi sta hoce, ne da platu, odes prijavis i dobijes platu od grada , a njemu kaznu , ako firma propadne, bankrot, odes i prijavis da firma probada i nemas platu par mjeseci, kad oni utvrde razloge i sl. dobijes citav iznos sto nisi dobio . Imas 13 i 14 platu.
Zdrastveno, sta reci, nego nema poklona , nema stela da te neko pregleda, napravis termin i odes i to je to, a ne da cekas na rendgen 6 mjeseci kao u BiH.
Kriminal, svuda ima kriminala, ali nema kao u Bosni, uhvate ga i za dva dana on napolju, kad te vani uhvate, odlezis, da si ne znam ni ja ko!
Da ne nabrajam dalje.. Opet kazem , u Bosni je lijepo, ali vani bolje!
A ti meni zasto bolje za zivjet u Bosni ?
- HAVANA
#18197 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A ovo o sigurnosti i kriminalu necu uopste da komentarisem.Jel vi stvarno mislite da niko od kladnja dalje nije mako.Koji vam je qrac ba,u pola kvartova ne smijete uci nikako,po johanesburgu zene s pistoljima hodaju a ograda im pod naponom,amerika ko amerika,u parizu mi drugu ubili dijete od 15 godina,bezveze,skolska ljubomora i ljubav,u briselu mi kolegi belgijancu rumuni ispucali 3 metka po guzovima i oteli pare.U antwerpenu oteli porsche na sred ulice...Mogu vako do sutra nabrajat.
- Edin H.
#18198 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da nije bilo snajpera i granata sigurnije je bilo po Sarajevu i u ratu landarati noću, nego po Londonu.HAVANA wrote:A ovo o sigurnosti i kriminalu necu uopste da komentarisem.Jel vi stvarno mislite da niko od kladnja dalje nije mako.Koji vam je qrac ba,u pola kvartova ne smijete uci nikako,po johanesburgu zene s pistoljima hodaju a ograda im pod naponom,amerika ko amerika,u parizu mi drugu ubili dijete od 15 godina,bezveze,skolska ljubomora i ljubav,u briselu mi kolegi belgijancu rumuni ispucali 3 metka po guzovima i oteli pare.U antwerpenu oteli porsche na sred ulice...Mogu vako do sutra nabrajat.
- Norm
#18199 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
...koga ruka vlasti pomiluje on ne konta ici...a i sto bi...ovdje se moze 'izvuci' a bilo gdje drugo bi morao platiti...samo sta kada te ta ruka odbaci? hoce li onda svi ovi sto brane ovaj poredak, ovakav kakav je, i dalje biti 'patriote' kojima je ovdje 'casa uvijek napola puna' ili ce i oni promjeniti spiku...
...hoce li se vozati u autobusu sa klimom kada ne budu mogli platiti benzin za auto?
Kome je dobro nek suti i uziva dok moze, ali nek ne ubjeduje onih ostalih 80% da je ovdje zrak najcistiji, zdravstvo najbolje, putevi extra, dvije skole pod jednim krovom nesto najbolje za nasu djecu...
...od rata prodje 30 god....Bosna kao drzava, u razlicitim oblicima postoji 1000 god...ja ocekujem sistem koji funkcionise...jesam li ja negativac zbog toga...kazu mi da jesam...a ja kazem da sistem cine ljudi...kod nas su budale propricale, a pametni su usutili...negdje neko na ovom forumu napisa gorku istinu, Bosna je divna zemlja, samo da nema ljudi
...a hebi ga nisu ni ovdje svi na prodaju, bez obzira na vaznost novca...
Kome je dobro nek suti i uziva dok moze, ali nek ne ubjeduje onih ostalih 80% da je ovdje zrak najcistiji, zdravstvo najbolje, putevi extra, dvije skole pod jednim krovom nesto najbolje za nasu djecu...
...od rata prodje 30 god....Bosna kao drzava, u razlicitim oblicima postoji 1000 god...ja ocekujem sistem koji funkcionise...jesam li ja negativac zbog toga...kazu mi da jesam...a ja kazem da sistem cine ljudi...kod nas su budale propricale, a pametni su usutili...negdje neko na ovom forumu napisa gorku istinu, Bosna je divna zemlja, samo da nema ljudi
...a hebi ga nisu ni ovdje svi na prodaju, bez obzira na vaznost novca...
- Norm
#18200 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Havana izvini, o cemu ovdje govorimo...o rumunima, bugarima, turcima, mexikancima u zemljama u koje su dosli pa prave sranje? o srbijanskoj ili albanskoj mafiji u Njemackoj? ja govorim o sranjima u mojoj zemlji koja rade ljudi ljudima iz te 'svoje' zemlje...HAVANA wrote:A ovo o sigurnosti i kriminalu necu uopste da komentarisem.Jel vi stvarno mislite da niko od kladnja dalje nije mako.Koji vam je qrac ba,u pola kvartova ne smijete uci nikako,po johanesburgu zene s pistoljima hodaju a ograda im pod naponom,amerika ko amerika,u parizu mi drugu ubili dijete od 15 godina,bezveze,skolska ljubomora i ljubav,u briselu mi kolegi belgijancu rumuni ispucali 3 metka po guzovima i oteli pare.U antwerpenu oteli porsche na sred ulice...Mogu vako do sutra nabrajat.
Ja vidim ljepote svoje zemlje, samo ne vidim tu ljepotu u ljudima...mozda je i do mene...