Nema je…nestala je. Čak nemožemo vidjeti ni djelovanje dronova iz sastava ove brigade. Bahmut je ispražnjen i od strane Rusa i Ukrajinaca. On je definitivno postao u ovome trenutku manje važan cilj.
Ukrajina
-
CrveniKuk
#181651 Re: Ukrajina
-
lajkujMe
#181652 Re: Ukrajina
Po ovome sto Cooper pise Ukrajinci ispipavaju odbranu na vise mjesta izvidnicki uz napadacke cete.
Provjeravaju gdje je najslabija karika odbrane.
Plus provjeravaju samu odbranu kako je minirano i slicno
Ovo je uvertira za sljedecu fazu
Sto se tice 93 ne znam gdje je, bika je u Chasiv Yaru ali mislim da je gro Brigade prebacen u unutrasnjost Ukrajine i to mislim da lizu rane jer ta brigada je u neprestanom dejstvu od Februara prosle godine.
Mislim da se ponovno formiraju i osposobljavaju vjerovatno s nekim novim igrackama
Sto se tice 93 ne znam gdje je, bika je u Chasiv Yaru ali mislim da je gro Brigade prebacen u unutrasnjost Ukrajine i to mislim da lizu rane jer ta brigada je u neprestanom dejstvu od Februara prosle godine.
Mislim da se ponovno formiraju i osposobljavaju vjerovatno s nekim novim igrackama
- drug_profi
#181653 Re: Ukrajina
Ko će Abramse dobiti?
Grehota da idu nekim neiskusnim.
Grehota da idu nekim neiskusnim.
- SanskiBiser
#181654 Re: Ukrajina
Malo od Kenneth Gregga
ovako izgleda to namotavanje rovova29.08.2023 ažuriranje.
Počinjemo s frontom Robotyne gdje trenutno imamo blokirane informacije zbog osjetljivih operacija.
Općenito, to je dvosmjerni front. Turisti pokušavaju sve kako bi nas istisnuli iz Novoprokopivke, s elitnim trupama pomiješanim s mobiliziranim osobama.
Odbijamo njihove napade dok traju radovi na namotavanju njihovih rovova. Neki telegram kanali nam najavljuju uspjeh, pogotovo oni turistički. Bitke su burne pa imamo izdržati dok Glavni stožer ne digne ratnu maglu.
Međutim, možemo izvijestiti o uspjehu istočno od Pryiutne i jugozapadno od Pavlivke. Sada je postalo lakše za naše trupe kada su turisti morali uzeti trupe iz ovih područja i bazirati ih u Novoprokopivki.
Ostali frontovi su kao i prije.
- Čitalac
#181655 Re: Ukrajina
Dobar, ali za temu predug intervju sa Marijom Nazarovom, medicinskom instruktorkom koja je na frontu od 2014. godine. Ako nekoga zanima ratna medicina, trebalo bi da ovo pročita. Izdvajam samo ono što je od šireg značaja i uglavnom suština tekstova koje prenosim…
https://censor.net/ua/resonance/3438591 ... vin_myslytJe li se situacija na ruskoj strani promijenila?
- Ovo će boljeti. Jako smo slični Rusima. Ili su Rusi poput nas. Sve probleme o kojima smo ti i ja sada pričali – imaju i Rusi. Samo Rusi imaju manje refleksije. Jedino po čemu smo drugačiji – i po čemu imamo šanse ideološki, konceptualno, civilizacijski pobijediti – jeste to što naši građani imaju „veću težinu“. I što više bude tako, svi procesi će ići brže...Ukoliko neko na vrhu sada kaže: Ne pravi problem, uzmi šta ti daju (nekvalitetan komplet prve pomoći) on onda razmišlja kao Rus. Ako se zapovjednik boji da napiše izvještaj o lošem kvalitetu opreme, jer bi mogao biti kažnjen, onda se on ponaša kao Rus. Izbrisati Ruse iz nas samih, to je zadatak koji se mora odvijati paralelno sa brisanjem ruskog utjecaja iz naše zemlje...U vojsci i dalje ima zapovjednika koji se ponašaju po principu: „Ja sam šef, a ti si budala“. I to je ruski duh koji možete osjetiti.
-
CrveniKuk
#181656 Re: Ukrajina
Nije bez razloga formirano tri rezervne brigade. Vjerovatno će se one koristiti kao izvor popune brigada ZSU. Ja mislim, da je 93.mehanizovana brigada imala dovoljno vremena da se obnovi, materijalno i u ljudstvu. Takođe, Amerikanci su od početnih 109 Bradly-a poslali i novi broj ovih OT ,kao i Straykera. Očigledno, poslali su ne samo da popune gubitke koje je imala 47.mehanizovana, nego da naoružanju neke nove mehanizovane jedinice koje se nalaze u sastavu već postojećih brigada ZSU.lajkujMe wrote: ↑29/08/2023 12:16 Po ovome sto Cooper pise Ukrajinci ispipavaju odbranu na vise mjesta izvidnicki uz napadacke cete.
- agent_zero
#181657 Re: Ukrajina
I ja sam to tako shvatio, bez obzira koliko bio uspjeh ili neuspjeh kontraofanzive.Čitalac wrote: ↑29/08/2023 10:43Pa i nije baš defetizam, više je poziv da se ne odustaje od podrške, ma šta da se dešava na terenu.apsidejzi wrote: ↑29/08/2023 10:24
Kad god vidim ovaj defetizam, i pricu o neuspjeloj kontraofanzivi, sjetim se da pricamo o nekadasnjoj DRUGOJ svjetskoh sili koja se BRANI. Eeeeeeeee. stani pa razmisli koliko je to. Jedna mala ukrajina vrsi kontraofanzivu i dere guzove. Pa to je kao da ja udaram Tajsona u najboljim danima i da on tetura. Primim i ja udarac al jbg, to je Tajson. Dobro sam ga ikako opalio a ne kamoli bacio u knock down.
Dakle, podrška ne smije izostati niti se umanjiti bez obzira na sve.
- drug_profi
#181658 Re: Ukrajina
Jutros ste postavili vijest da Rusija krece u novu medijsku kampanju.
Ocigledno je pocelo.
"neimenovani americki zvanicnici"
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pora ... /230829021
Ocigledno je pocelo.
"neimenovani americki zvanicnici"
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pora ... /230829021
- agent_zero
#181659 Re: Ukrajina
Očigledno je da su ukrajinci "iscrpili" i taktiku lažnog napada, kao u slučaju Herson - Harkivska oblast.
-
CrveniKuk
#181660 Re: Ukrajina
Znam, da su manje popularni, ali su Ukrajinci dobili i 25 Leopard 1A5 tenkova. Sigurno će ih u Septemberu biti više. Problem Ukrajinaca, sto su u kratkom vremenskom periodu formirali veliki broj novih brigada od kojih je 17 mehanizovanih. Oni su obezbjedili dovoljno ljudi, ali nisu imali odgovorajauci broj MTS da po standardu popune novoformirane brigade. Pisao sam ranije, da je određeni broj novih brigada poslan u borbu, ali ne u punoj snazi. Na papiru, imaju odgovarajući broj jedinica sa ljudstvom, ali bez potrebnog MTS. Neko je dobro podbacio, što se tiče opremanja jedinica ZSU. Zanči, za popunu 17 tenkovskih bataljona je trebalo preko 500 tenkova. Samatram, da su mnoge nove mehanizovane brigade ulazile u borbu bez popunjenih tenkovskih bataljona.
-
sumirprimus
#181661 Re: Ukrajina
nema tamo niko jedinice u punom sastavu.
-
sumirprimus
#181662 Re: Ukrajina
ookej
evo je malo duz SNIMka od onog klipa gdje bca zeus bombu rujama u krilo..
- Ironmen
#181663 Re: Ukrajina
Front je ogroman i Ukrajina se ne moze bazirati samo na Zaporosku oblast jer kada god pokrenu napad rusi udare kontru oko Kupjanska, Kremine ili Bakmuta, jednostavno ni jedna ni druga strana nemaju dovoljno ljudi i tehnike za ovako veliki front.
Ja kada napisem da nije uredu da mladici od 20-30 godina brckaju po Antaliji dok im sugradjani ginu na prvim linijama odbrane drzave, vi pisete kako Ukrajina ima dovoljno vojnika, jednsotavno nema i skripi na svim stranama.
Ja kada napisem da nije uredu da mladici od 20-30 godina brckaju po Antaliji dok im sugradjani ginu na prvim linijama odbrane drzave, vi pisete kako Ukrajina ima dovoljno vojnika, jednsotavno nema i skripi na svim stranama.
-
sumirprimus
- Čitalac
#181665 Re: Ukrajina
Transformacija društva u agresiji: svaki peti Ukrajinac sada se smatra nacionalistom, pokazuje istraživanje kijevskog Instituta za sociologiju.
Gotovo 20% Ukrajinaca sebe smatra nacionalistima, općenito više od 30% ispitanika ima desne stavove, a 12% lijeve, rezultat je istraživanja "Ukrajinsko društvo", koje je proveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju za potrebe Nacionalne akademije znanosti.
U ideološkom smislu postoji značajan pomak u desno. Tako je broj ispitanika koji su se nazvali nacionalistima gotovo 19%. Prije agresije, veličina ove skupine bila je fiksirana na 3-4 %. Sada je omjer "lijevih" i "desnih" otprilike 1 prema 3, a najmalobrojnija skupina su liberali (6%), pokazuju rezultati.
-
sumirprimus
#181666 Re: Ukrajina
jedan pravo zanimljiv dokumentarac. muzicar u ratu.
In a Lviv club, several men with beer in their hands in the middle of the crowd begin to run and bump into each other. This is just an imitation of a fight, at rock concerts it is called a slam. Meanwhile, the punk rock band "Beton" (Concrete) is performing onstage.
Andrii Zholod, a guitarist and vocalist, organized this concert during his ten-day leave from the frontline. "Beton" is a traumatologist by education and main profession, and a radio host, rock musician and wedding host by calling.
Since May 2022, Andrii with the call sign "Beton" has been mobilized and serves as the commander of the medical company of the airborne assault brigade of the Armed Forces of Ukraine.
It was with Andrii that our journalist Maryana Pietsukh decided to talk about a painful topic — whether it is time for fun entertainment when there is so much grief, loss, and destruction around. And how to properly and correctly rest in times of war, so as not to trigger with your fun and vacation photos.
Andrii sees the situation from both sides: being on the front, he watches on social media how people in the rear rest and have fun, and on his own vacation he organizes concerts at which the audience can be as detached as possible. In addition, the majority of the audience are men of military age.
Last edited by sumirprimus on 29/08/2023 13:13, edited 1 time in total.
- apsidejzi
#181667 Re: Ukrajina
Ma suplja ruska propaganda i spinovanje. Ko je nije naucio u ovom ratu nece nikada nauciti. Korak po korak. Prvo bude: propala ofanziva al jbg necemo odustati od podrske. Iduci korak: a sta je buducnost? Jel ovaj rat treba vjecno trajati? Hajmo zaustaviti rat po svaku cijenu i napraviti im Dejtonski sporazum. Pusti suplju ba. Sace Trump pobijediti i prestace podrska zapada. Bla bla bla. Spinovanje.Čitalac wrote: ↑29/08/2023 10:43Pa i nije baš defetizam, više je poziv da se ne odustaje od podrške, ma šta da se dešava na terenu.apsidejzi wrote: ↑29/08/2023 10:24
Kad god vidim ovaj defetizam, i pricu o neuspjeloj kontraofanzivi, sjetim se da pricamo o nekadasnjoj DRUGOJ svjetskoh sili koja se BRANI. Eeeeeeeee. stani pa razmisli koliko je to. Jedna mala ukrajina vrsi kontraofanzivu i dere guzove. Pa to je kao da ja udaram Tajsona u najboljim danima i da on tetura. Primim i ja udarac al jbg, to je Tajson. Dobro sam ga ikako opalio a ne kamoli bacio u knock down.
Kontraofanziva je uspjesna sa ili bez osvojene teritorije. Rusija JE ZAUSTAVLJENA, i stajace tu dokle god se Ukrajina drzi. Rusija ima za cilj da zauzme manje vise sve bivse SSRS drzave i da kontrolise citavu Evropu. To sto nisu uspjeli je zahvaljujuci Ukrajinskim zrtvama i zapadnoj pomoci. Kontaofanziva je USPJELA jer je zaustavila OFANZIVU. Rusi su u defanzivi i izdrzace dokle imaju resursa.
- drug_profi
#181668 Re: Ukrajina
Šta znači nacionalista u društvu koje je ugroženo brutalnom agresijom?
I zašto je naziv nacionalista apriori negativan?
Ja sam nacionalista. Bosanski.
Ali nisam šovinista ili fašista.
želim dobro svom narodu, a ne želim loše nikom drugom osim onom ko je neprijatelj mog naroda.
želim dobro svom narodu, a ne želim loše nikom drugom osim onom ko je neprijatelj mog naroda.
- Čitalac
#181669 Re: Ukrajina
Pa ne znači da je negativno, u konkretnom slučaju je čak i pozitivno. I naravno, zanimljivo u pogledu narednih izbora.
- Peacean
#181671 Re: Ukrajina
Više mi zvuči da si patriota nego nacionalistadrug_profi wrote: ↑29/08/2023 13:12 Ja sam nacionalista. Bosanski.
Last edited by Peacean on 29/08/2023 13:19, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#181672 Re: Ukrajina
nacionalizam nikad nikom nije donio nista pozitivno. obicno ide mrznja usmjerena ka drugima.
- Čitalac
#181674 Re: Ukrajina
Da, ovo bi možda bilo najtačnije, u pravu si. No, Ukrajini taj "nacionalizam" može da posluži kao mobilizacioni faktor pa neka se nakon rata razvodnjava.Peacean wrote: ↑29/08/2023 13:19Više mi zvuči da si patriota nego nacionalistadrug_profi wrote: ↑29/08/2023 13:12 Ja sam nacionalista. Bosanski.
želim dobro svom narodu, a ne želim loše nikom drugom osim onom ko je neprijatelj mog naroda.![]()
. Nacionalisti obično žele da je njihovima sve najbolje pa makar zbog toga drugima bilo loše.
- Ironmen
#181675 Re: Ukrajina
Problem je sto svaki vid nacionalizma vremenom predje u sovinizam i fasizam u kombinaciji sa Balkanom na kraju nikada nije ispalo dobro. Bolje birati rijeci da si patriota.drug_profi wrote: ↑29/08/2023 13:12 Šta znači nacionalista u društvu koje je ugroženo brutalnom agresijom?