Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
drug_profi wrote: ↑02/06/2020 15:33
3% je dozvoljeni nagib zar ne. Preko toga mora biti treca traka.
A obzirom da je tunel planiran kao jedna cijev u pocetku, to znaci da ce biti katastrofa ako nagib bude takav da se ne moze odrzavati brzina od 80 km/h uzbrdo.
Pogibija u najavi.
Jedan dobro natovaren kamion ciji vozac se malo zamislio je dovoljan za belaj. U takvim situacijama kamion ostaje bez kocnica u par stotina metara, a dalje preuzima fizika.
Jos ako bude nasih uobicajenih lopovluka, pa se ne ulozi u adekvatne sisteme monitoringa tunela i interventne sluzbe, onda je bolje u Konjicu sici sa autoputa i svratiti do Jablanice na janjetinu
Sa još uvijek imaginarnim tunelom Prenj je u cijeloj Evropi trenutno uporediv jedino tunel Gran Sasso u Italiji dužine 10km koji je trenutno i najduži tunel u Evropi sa dvije cijevi po dvije trake
drug_profi wrote: ↑02/06/2020 15:36
Zapravo gledajuci drugu stranu Prenja, tamo gdje tunel treba da izadje, ne vjerujem da ce razlika izmedju ulaza i izlaza biti veca od 100 metara Jer jednostavno ta strana ima strminu do nekih 600 metara i nakon toga se poptuno ublazava nagib. Kroz to se sigurno nece kopati vec ce se po tome graditi. Odatle do Mostar sjevera se silazi tih 400 metara, ali to je na 15-tak kilometara duzine.
pink circle na tačno 600m n/v
I ako je tako (ne znam stvarno tacnu visinu na kojoj tunel treba izaci, poredio sam crteze trase i topografsku google mapu), skidanje tih 400m na 15km nakon tunela ti je isto nagib na granici prihvatljivog (oko 2,7%)
biće mi pravo žao ako to sve ne doživim, volio bi to vidjeti. da će mi trebati, ne vjerujem, kad to bude gotovo ja poslom više nigdje neću ići a ono privatno jednom godišnje preferiram opciju sa janjetinom! ali mladima sigurno hoće!
Nesta mi to puno. Ispade od Sarajeva nije se spustila trasa ni 50 metara.
Pa na tom dijelu gdje je planirani tunel Ivan ti je nadmorska visina oko 700m (trenutni tunel je na cca 950m). Znaci, u odnosu na Sarajevo (koje je prosjecno na 550-600m) si se cak malo i popeo. Tek od Bradine, odnosno izlaza iz planiranog tunela ide pravo spustanje sto se visine tice.
Trenutni tunel Ivan je na otprilike 850 mnv, a novi tunel jeste vjerovatno na oko 700 metara nv, mozda i nešto niže.
Dana 21. 5. 2020. godine, djelatnici Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u suradnji sa Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu završili su ispitivanje pokusnim opterećenjem međudržavnog mosta Sava preko istoimene rijeke koji je sastavni dio međunarodnog pan-europskog cestovnog koridora 5C Budimpešta - Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče. Most preko rijeke Save je ujedno i kontaktna točka autocestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Dužina mosta iznosi 660 m, a ukupna širina mosta iznosi 29 m. Za svaki smjer izvedene su po tri vozne trake širine 3,50 m, bez zaustavne trake sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 m s obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 m. Most je spregnuta konstrukcija preko 7 raspona (70,0 + 85,0 + 100,0 + 130,0 + 100,0 + 85,0 + 70,0 m). U poprečnom presjeku most se sastoji od otvorenog čeličnog sanduka i armiranobetonske kolničke ploče. Projekt mosta je uradilo poduzeće „IPZ“ Zagreb, a poduzeće Hering d. d. Široki Brijeg je bilo nositelj izgradnje mosta.
Nakon priprema u laboratoriju Fakulteta te postavljanja mjernih instrumenata na konstrukciju mosta, ispitivanje pokusnim opterećenjem i lijevog i desnog mosta obavljeno je u dva dana. Kao pokusno opterećenje korišteno je 8 do maksimalno 12 teretnih vozila mase oko 400 kN postavljenih u različite sheme opterećenja kako bi se dobio maksimalan utjecaj na konstrukciju mosta.
U provedenom ispitivanju ispred Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sudjelovali su:
prof. dr. sc. Mladen Glibić - voditelj ispitivanja;
doc. dr. sc. Mladen Kustura;
Marino Jurišić, mag. građ. i
Željko Mikulić, dipl. ing. građ.
Ispred Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu sudjelovali su:
prof. dr. sc. Alen Harapin - koordinator ispitivanja i
doc. dr. sc. Nikola Grgić.
Odgadjanje izbora za novembar bit ce kao narucen izvodjacima radova da zakukaju na probleme u septembru i posao privedu ''tek pocetkom novembra''!
Nego, jesu li zakopali neimari GP s BiH strane kod mosta Svilaj, zna li neko?
U ovoj godini dodijelit će se ugovori za četiri nova projekta izgradnje autoceste, kažu nam iz Autocesta Federacije BiH. Kako su rekli, to su dionice Tarčin – Ivan, Tunel Kvanj – Buna, Nemila-Vranduk i Poprikuše-Nemila
drug_profi wrote: ↑06/06/2020 22:41
Petlja Pocitelj...
Hocu li dozivjeti da se sa te petlje krene na istok?
Neki početni projekti postoje, meni bi nekako normalno bilo da se izgradi bar dio tog autoputa do sjecišta sa novom cestom za Neum. Lakše bi se do mora išlo. Ovako da bi se došlo u Neum, mora se ići u Stolac pa nazad prema Neumu
Petlja Pocitelj...
Neki početni projekti postoje, meni bi nekako normalno bilo da se izgradi bar dio tog autoputa do sjecišta sa novom cestom za Neum. Lakše bi se do mora išlo. Ovako da bi se došlo u Neum, mora se ići u Stolac pa nazad prema Neumu
Upravo tako. Mi moramo strateski spojiti nase gradove. Neum mora imati priordnu i brzu vezu sa zaledjem i centrom bez granicnih prelaza.
Petlja Pocitelj...
Upravo tako. Mi moramo strateski spojiti nase gradove. Neum mora imati priordnu i brzu vezu sa zaledjem i centrom bez granicnih prelaza.
Ovaj video sam davno našao, valjda idejni projekat trase, iako ovako gledajući dva su veeelika problema za njenu gradnju:
- nakon što trasa pređe kanjon Bregave, otvorene trase bi bilo samo oko 20%, sve ostalo bi bili nebrojeni mostovi i tuneli, teren užasan
- interes Hrvatske da postoji bolji put od Bijače preko BiH za Dubrovnik, a ne preko Metkovića i Pelješkog mosta, namjerno će opstruirati