GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- JThomas
#18151 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
kakav je rezon poskupljivati uslugu kojoj je mizerna stopa naplate i sa ovom cijenom? znači, namiri preko onih što plaćaju i one što ne plaćaju...
- Prpa.ba
#18152 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Enormna dugovanja najvecim dijelom su rezultat neispunjavanja obaveza Kantona prema GRAS-u na konto subvencija pa tek onda mizernoj naplati. Da hoce sanirati GRAS, Kanton bi poceo placati svoje obaveze ili bi ukinuo subvencioniranje ucenika, studenata, penzionera i nezaposlenih osoba. Ovako ce samo brze akumulirati dugovanja a gradjani ce sve manje koristiti usluge GRAS-a, sto ide u prilog gasenju sistema javnog transporta u KS. Za razliku od grijanja i vodovoda, transport ima svoje alternative na slobodnom trzistu tako da je ocito na sta ciljaju.
- JThomas
#18153 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ili bliže običnom čovjeku - transporta za brdska naselja neće ni biti.
- Prpa.ba
#18154 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sudeci po izbornim rezultatima i iskazanom interesu za pitanje javnog transporta, to se moze smatrati dominantnom voljom stanovnistva brdskih naselja.
- JThomas
- Thorgerson
#18156 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Brkas malo pojmove.peepeep wrote:Srednju davno završio, nisam se jednom vozio 3-4 stanice i platio kartu. Ne znam zašto se uopće pravdam. Kome?Black swan wrote:ti si jeftino platio kartu
ali kanton nije grasu razliku sumbencije
jel to ono isto veliki problem?
Imam pravo na mišljenje, isto kao i vi.
Moje je mišljenje da GRAS nije ničim opravdao povećanje cijene karata. Činjenica da su oprali tramvaje pa zvali medije da im to pokažu, govori koliko su to nesposobni ljudi. Činjenica da im sat otkucava i da imaju 6 mjeseci da vrate sat za 15 godina i da pokušaju popraviti sve što su likovi poput Himzanije uradili, govori dovoljno o njima. Želim im zlo jer su tipični primjer uhljebljivanja i nesposobnog kadra. Da od 1400 ljudi, tri žene pred penziju peru tramvaje... to je smiješno. Sječaš li se da su se oni "odrekli" jednog toplog obroka pa kupili autobuse na plin? Zašto to nisu uradili prije 2, 3, 10 godina? Zašto su čekali da im dođe voda do grla pa da krenu raditi najosnovnije stvari koje se očekuju od njih?
Zato što su leglo kriminala i korupcije, nesposobnih i podobnih, lopova i kriminalaca.
I kao takvim im želim brz i bezbolan kraj.
Je li znas ko je Mujo Fiso? Dakle, Mujo Fiso je ministar saobracaja Kantona Sarajevo.
Kanton odredjuje cijene GRAS-a, ne GRAS. GRAS moze traziti vece cijene, ali kanton je vlasnik i kanton sve odredjuje.
Ti ocito ne shvatas da GRAS nije neko zasebno preduzece koje moze raditi sta mu se prohtije. U svemu zavise od Kantona. Kanton aminuje sve odluke. Kanton odredjuje direktore, upravne odbore i ostala cudesa.
Uopste ne opravdavam GRAS, samo kazem ovi iz Kantona su krivi jer su dopustili ovo stanje da se desi. I sad se ponasaju ko da su sa marsa pali, a isti likovi bili na vlasti i prije 10 godina. I kao oni se cude u kakvom je stanju GRAS.
- drug_profi
#18157 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dizanje cijene karata je vala pogrešan način da se povećaju prihodi.
Šta god ko mislio o tome. Šupalj sistem naplate neće generisati veći prihod.
Samo će povećati naknade za prevoz koje se plaćaju zaposlenim.
A usporedbe radi, otići u grad tramvajem i vratiti se sad bi bilo 3,60 KM.
Autom potrošim litar plina tamo, litar vamo, 1,32 KM.
I platim sat parkinga i ostane mi i za kifle...
Ako nas je dvoje u autu, uštedili i za bureka.
Šta god ko mislio o tome. Šupalj sistem naplate neće generisati veći prihod.
Samo će povećati naknade za prevoz koje se plaćaju zaposlenim.
A usporedbe radi, otići u grad tramvajem i vratiti se sad bi bilo 3,60 KM.
Autom potrošim litar plina tamo, litar vamo, 1,32 KM.
I platim sat parkinga i ostane mi i za kifle...
Ako nas je dvoje u autu, uštedili i za bureka.
- Logovan
#18158 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Normalno, bespotrebno je i spominjati tako nešto.drugi profil wrote:Dizanje cijene karata je vala pogrešan način da se povećaju prihodi.
Koliko će sad biti, 2,10?
- man_464
#18159 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma samo treba uvesti privatnika. Nema mjesecnih nema djecijih nema penzionerskih nema rvi nema ništa. Karta 2 marke svaki ulaz u vozilo.
Onda ce sve kukati nema nam grasa i nema dzaba vozanja.
Jedan glavni grad od 400 hiljada stanovnika plus Ilidza i Vogošća i kanton komplet mora imati javni prevoz. Gras sigurno nece nestati i moze ga samo naslijediti drugo preduzece u kojem ce isti radnici nastaviti raditi.
Jedan glavni grad od 400 hiljada stanovnika plus Ilidza i Vogošća i kanton komplet mora imati javni prevoz. Gras sigurno nece nestati i moze ga samo naslijediti drugo preduzece u kojem ce isti radnici nastaviti raditi.
- pecpec
#18160 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ocistili tramvaje odmah dizu cijene karata
pa to ima samo kod nas.
Umjesto da ih spustaju jer ko ne kupuje sad ih pogotovo nece kupovati,oni dizu.Logika niđe veze.
Umjesto da ih spustaju jer ko ne kupuje sad ih pogotovo nece kupovati,oni dizu.Logika niđe veze.
- Thorgerson
#18161 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ja ne koristim javni prevoz, ali bih volio zbog ovih koji se nadaju propasti javnog prevoza, tj. GRAS-a, da im dodje privatnik.man_464 wrote:Ma samo treba uvesti privatnika. Nema mjesecnih nema djecijih nema penzionerskih nema rvi nema ništa. Karta 2 marke svaki ulaz u vozilo.
Probaj u Centru uci i ne platiti kartu.
A privatnik nece pitati ministra za saglasnost, nece cekati odluku kantonalne skupstine o povecanju cijena, njenu opravdanost, niti ce morati uopste javno saopstavati cijenu. Nego ce doci fino gazda i reci, ej ljudi od sutra su karte toliko i toliko. I kome ce se onda zaliti?
Ovakvom narodu bez ikakve vizije, to i treba.
- pecpec
#18162 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Do sad nisam dozivio da mi centro zatvori vrata pred nosom i ode dok sam to u tramvaju i troli dozivio 100 puta.Porediti se ne mogu.O naglom kocenju kao da prevoze balvane da ne pricam.Platis i ponasa se prema tebi kao da si stoka.Nikad im platit ne treba jer ne zasluzuju.Nije samo moje misljenje nego vecine sa kojim o tome komuniciram.
Last edited by pecpec on 22/06/2017 14:44, edited 1 time in total.
- Amazonka27
#18163 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ne znam što ne prepišu sistem naplate od npr. Istanbula. Imamo zone ali nemamo vremenske zone. Neko ide dvije stanice tramvajem pa presjedne na bus pa na minibus...tri karte plaća u roku sat vremena. Nema smisla. U Istanbulu mi se najviše svidio sistem naplate...elektronska kartica koju dopunjavate na trafici i ulaziš u sta hoćeš...čak i u žičaru. U njemačkoj je malo drugačije i puno skuplje...ali imaju vremenske karte.
- Thorgerson
#18164 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
I ja mislim da se to treba uraditi, urediti sam sistem naplate...mislim ovi kuponi papirnati, ono...pa ko to jos koristi u 21. vijeku. Da ne govorim koliko je jeftinije imati karticu i samo nju nadopunjavati, nego printati hiljade kupona svaki mjesec.
Ali ljudi ovdje ne shvataju da je Kanton taj koji to treba da uredi. Naravno zajedno sa GRAS-om. Ali to dvoje je nerazdvojivo. Tu je neraskidiva veza. Narocito te vece investicije, poput sistema naplate.
Ali ljudi ovdje ne shvataju da je Kanton taj koji to treba da uredi. Naravno zajedno sa GRAS-om. Ali to dvoje je nerazdvojivo. Tu je neraskidiva veza. Narocito te vece investicije, poput sistema naplate.
-
walk_M-A-N
#18165 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
dosada_ziva wrote:znaci mi se ibretimo činjenici da su ljudi očistili tramvaje.upsy_daisy wrote:oprostite ali ja tek vidjela![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
nisu oni normalni, sad mi ih je žao kad vidim koji je to mentalni sklop
http://ba.n1info.com/a170663/Vijesti/Vi ... ranja.html
dno dna
Smiješno"Obzirom da je tek nedavno izabran novi upravnik, u rekordnom roku smo uspjeli izvesti dubinsko čišćenje koje se inače radi nekoliko mjeseci", poručeno je iz menadžmenta GRAS-a na obraćanju medijima.
Jasno da je teško skinuti grafite, ali su dosad tako površno čistili da su se viđale iste naljepnice zadugo.
Svi hvale elektronske karte, ali ko ih koristi? Pa promovirani su, doduše od "starog menadžmenta".
I nisam shvatio odakle ta priča o povećanu cijena, i zašto se na nju lijepiti, osim da je to stara želja Gras-a, veće cijene i subvencije.
Ipak je ono: ko koristi neka plati više...http://ba.n1info.com/a170675/Vijesti/Vi ... RAS-u.html
Last edited by walk_M-A-N on 22/06/2017 14:59, edited 1 time in total.
- So What!
#18166 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Znači na Turke mogu reklame. Mislio sam da ne mogu zbog donacije, odlično ...

-
hhaarree
#18167 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ruku na srce iole lijepo izgleda ovako ocisceno, posmatrano van okolnosti i medijske pompe kao da su sami skovali tramvaje koji levitiraju na magnetima.
Jedini problem je sto je ovo gasenje sumskog pozara prskalicom Stelexa. Jer idiot jedva ceka da dodje na cisto pa da polomi/zapali sjedista, isara svaki cm povrsine (haj da bar ti "grafiti" lice na nesto). Znaci suma sumarum vracamo se na pocetak kruga u kojem se vrtimo odavno, a to je da sve pocinje od bagre i na njoj zavrsava. Od cuvanja kakvih takvih prevoznih sredstava, do placanja karata, do "rada" u istom ovom preduzecu i tako dalje i tako blize
Jedini problem je sto je ovo gasenje sumskog pozara prskalicom Stelexa. Jer idiot jedva ceka da dodje na cisto pa da polomi/zapali sjedista, isara svaki cm povrsine (haj da bar ti "grafiti" lice na nesto). Znaci suma sumarum vracamo se na pocetak kruga u kojem se vrtimo odavno, a to je da sve pocinje od bagre i na njoj zavrsava. Od cuvanja kakvih takvih prevoznih sredstava, do placanja karata, do "rada" u istom ovom preduzecu i tako dalje i tako blize
- trambusek88
#18168 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ovaj 217 je ipak sređen malo prije dolaska prinudnog upravnika. Remontovan i ofarban iznutra i izvana i pušten u saobraćaj prije 10 dana.
Ove godine su tako sređeni tramvaji 235, 291 i sad 217. To je onaj što je fasovo kad bila ona havarija kontakt mreže na Ilidži.
Ove godine su tako sređeni tramvaji 235, 291 i sad 217. To je onaj što je fasovo kad bila ona havarija kontakt mreže na Ilidži.
Last edited by trambusek88 on 22/06/2017 15:44, edited 1 time in total.
- P308
#18169 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Treba postaviti kamere. Za pocetak u Satre a onda i u ostale tramvaje.
-
black64
#18170 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
da postavim opet pitanjeblack64 wrote:dokle su zatvorena stajalista, prije par mjeseci je bio neki clanak o tome ?
ps. https://www.klix.ba/vijesti/bih/pogleda ... 70414094#2
- P308
#18171 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa pise u tekstu:black64 wrote:da postavim opet pitanjeblack64 wrote:dokle su zatvorena stajalista, prije par mjeseci je bio neki clanak o tome ?
Ljeto tek stigloPočetak radova je predviđen u ljetnom periodu ove godine.
-
hhaarree
#18172 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
izvinjavam se na zajebanciji ali ucehnuh se ovoj 2D montazi gospodje koja je uokvirena u ramblack64 wrote:da postavim opet pitanjeblack64 wrote:dokle su zatvorena stajalista, prije par mjeseci je bio neki clanak o tome ?
-
black64
#18173 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
@P308
ma znam nego nesto se usutili, daj Boze da ista bude od ovoga
ma znam nego nesto se usutili, daj Boze da ista bude od ovoga
-
hhaarree
#18174 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ovo bi realno bilo odlicno i sigurno bi se poboljsalo stanje sa naplatom karata. Fino stave nekog ciku u onu portirnicu i nek nagleda, takodje video nadzorom pokriti. E sad utopija bi bila i imati el. kartice da rade sa ovim pa fino nadopunis na trafici i samo provlaci i vozaj se 
-
Nedoumica
#18175 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
De malo pripazi s tim uvredama?TESLA_EDISON wrote:
Mnogi su protiv duhovnog odgoja ali treba reći da se tu moral "teše". Ima ona stara izreka, ko ne poštuje i ne boji se Boga taj ne poštuje i ne boji se ljudi. Izgleda da je to sada na djelu nažalost.
Sačuvaj me Bože kvazivjerničkog morala i ljubavi prema ljudima iz moranja.
Ostalo je za druge teme.