Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Banksy

#18151 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

crvenebrigade wrote:
Samo vas obavjestavam kako Emir Suljagic hoda okolo i tvrdi kako ce te ga vi (NS) veoma brzo javno podrzati. Imam vise svjedoka koji bi mogli potvrditi moje navode.
tužibabo... :lol:
Albin Zuhric

#18152 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Albin Zuhric »

Corto,

Ako Dennis kao advokat zastupa nekoga, njegov kodeks mu zabranjuje da se ocituje o detaljima, i on sigurno nece davati odgovore na takva pitanja, niti njegov rad kao advokata ima veze sa njegovim politickim radom ili opredjeljenjem.

Ono sto je meni poznato, a to nije nikakva tajna, je da Dennis jeste nekada zastupao Emira. Koliko znam on ga ne zastupa u bilo kojem predmetu otkako sam ja Dennisa upoznao prije vise od godinu i pol dana, ali necu sebi nikada dopustiti da sa predsjednikom raspravljam, ili ga pitam o njegovoj advokaturi i detaljima njegovog posla. To se, veoma jednostavno, nigdje ne radi.

AKo imate politickih pitanja, rado cu odgovoriti.

Pozdrav.
de balzac

#18153 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by de balzac »

Albin Zuhric wrote:Corto,

Ako Dennis kao advokat zastupa nekoga, njegov kodeks mu zabranjuje da se ocituje o detaljima, i on sigurno nece davati odgovore na takva pitanja, niti njegov rad kao advokata ima veze sa njegovim politickim radom ili opredjeljenjem.

Ono sto je meni poznato, a to nije nikakva tajna, je da Dennis jeste nekada zastupao Emira. Koliko znam on ga ne zastupa u bilo kojem predmetu otkako sam ja Dennisa upoznao prije vise od godinu i pol dana, ali necu sebi nikada dopustiti da sa predsjednikom raspravljam, ili ga pitam o njegovoj advokaturi i detaljima njegovog posla. To se, veoma jednostavno, nigdje ne radi.

Pozdrav.
Haj još jednom pročitaj šta si napisao :D
Albin Zuhric

#18154 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Albin Zuhric »

De Balzac,

Znam tacno sta sam napisao. To je da mi nije poznato da ga zastupa, ali nikada nisam otvoreno pitao i raspitivao se. Ne u ovom slucaju nego i bilo kojem drugom. Ako vi imate druge informacije, izvolite ih objaviti.

Pozdrav
Corto Maltese

#18155 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

Pozdrav.
OK, idemo iz početka. Nevezano za dvije gorepomenute ličnosti, zanima me vaš stav prema situaciji koja se opisuje u donjem pitanju. A ja ću odgovoriti na ostalo.
Dakle, bilo koji predsjednik, bilo koji kandidat. Ako vam je teško odgovarati ne hipotetička pitanja, zamislite, recimo, pravnika Zorana Milanovića, kako u parnici zastupa Tomislava Karamarka, ili obratno.
1. Kada je predsjednik jedne političke stranke u isto vrijeme pravni zastupnik predsjedničkog kandidata druge stranke, da li to predstavlja sukob interesa?
Last edited by Corto Maltese on 03/09/2014 16:41, edited 2 times in total.
Albin Zuhric

#18156 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Albin Zuhric »

Corto,

Da je to sto govorite istina, ne bi predstavljalo, i oko toga mozete konsultovati definiciju sukoba interesa kao i zakonske odredbe, ali zaista ne znam zasto jos uvijek govorimo o vasim hipotetickim temama i tracevima?

Necu vise o advokaturi, osim ako se ne prikljucim nekoj drugoj temi na forumu, a za pitanja o NS i politickim stavovima sam tu.

Pozdrav.
Corto Maltese

#18157 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

Da je to sto govorite istina, ne bi predstavljalo, i oko toga mozete konsultovati definiciju sukoba interesa kao i zakonske odredbe, ali zaista ne znam zasto jos uvijek govorimo o vasim hipotetickim temama i tracevima?

Necu vise o advokaturi, osim ako se ne prikljucim nekoj drugoj temi na forumu, a za pitanja o NS i politickim stavovima sam tu.

Pozdrav.
Nemojte se brinuti oko toga. Ono što je za vas hipotetičko, za mene je pismo pred tužbu, upućeno konkretnom advokatu, koji zastupa konkretnog klijenta u konkretnom predmetu.
Zanima me principijelan stav po određenom pitanju. Niste ni prvi ni zadnji političar kojega su pitali: "Šta ako...?" Ako ćemo pravo, strategija politička borbe se i zasniva na tom pitanju.
Dakle, Karamarko, predsjednik opozicione stranke, kao advokat zastupa Milanovića u jednom obligacionom predmetu, recimo da se radi o zahtjevu za povrat cca. 20.000 Eura? Zamislimo da se radnja odvija usred predizborne kampanje.
Ako imate problema da izrazite svoj stav, možete li nam dati svoju procjenu o tome kakva osjećanja bi probudila ta informacija u Karamarkovom i Molanovićevom glasačkom tijelu?
Last edited by Corto Maltese on 18/07/2014 11:01, edited 1 time in total.
rajvosa1

#18158 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by rajvosa1 »

Ako NS podrzi na bilo kakav nacin Suljagica, bolje ukinite stranku.
Pedja Kojovic

#18159 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Kao sto nije ni do sada (od svog osnivanja) NS ni u ovom izbornom ciklusu nece ponuditi kandidata za Predsjednistvo BiH.
Razlog je isti kao i prije 4 godine; diskriminacija gradjana koji ne pripadaju ni jednom od tri tzv. konstitutivna naroda.
Takodje; necemo,kao sto to nismo radili ni u prethodnim prilikama, sugerisati svojim clanovima i glasacima za kojeg kandidata da glasaju. Mi (NS) Predsjednistvo BiH, sa ovakvim ovlastima, smatramo nepotrebnom neuralgicnom tackom naseg drzavnog uredjenja i zalazemo se za ustavno rjesenje koje predvidja indirektan izbor jednog Predsjednika BiH sa simbolickim i reintegracijskim ovlastima. Prihvatljiva su nam, takodje, oba modela koja je Venecijanska komisija predlozila.

Nas odnos prema onim kandidatima ciji su stavovi o najvaznijim pitanjima poznati javnosti smo jasno i cesto iznosili u javnost i nema razloga da se ovdje ponavljam.

Dva kandidata, Emir Suljagic i Bakir Hadziomerovic, se po prvi put pojavljuju u ovom kontekstu i iako organi stranke nisu raspravljali o njihovim kandidaturama mogu sa sigurnoscu reci da ne ocekujem promjenu gore iznesenog stava(podrska odredjenom kandidatu) niti pravljenje izuzetaka.

Zbog ovoga, kao i zbog cinjenice naseg privatnog poznantstva (posebno u slucaju Emira, koji mi je prijatelj), moj stav o njima je lican i subjektivan i time objektivno nemjeredavan. Njihova energicnost i obrazovanje su - takav je barem moj utisak - u javnom zivotu cesto nevidljivi od agresivnosti i tvrdoglavosti s kojom napadaju tudje ili brane svoje stavove.
(U privatnom zivotu, u neformalnim prilikama, radi se o dva vrlo zanimljiva, duhovita i karizmaticna sugovornika).
Cesto sam javno govorio o tome da je najbolja(jedina?) sansa za BiH da gradjani na vlast dovedu "nove ljude".
Fraza koju sam stavio pod navodnike ne oznacava samo nove i mladje politicki aktivne ljude nego se odnosi i na nacin na koji ti novi ljudi promisljaju BiH, nase svakodnevne, zivotne, interakcije, kulturu dijaloga u javnom prostoru i sto je jos vaznije, da, za razliku od starijih politicara, ne tretiraju gradjane BiH, u ovoj prilici glasace, kao blentavu masu ciji se glas najlakse pokupi dernjavom nacionalistickh/vjerskih i kvazipatriotskih parola.

Generalno, ucestvovanje mladjih ljudi u izborima je generalno pozitivna stvar, pogotovo ako za sobom u politicki proces uvode nove glasace, ali ako ce se za vlast boriti po "pravilima" i uz upotrebu retorike koju u nijansiranim verzijama pratimo i slusamo sve ove prethodne decenije efekat ce, ja mislim, biti suprotan, odnosno, povecanje odbojnosti "normalnog svijeta" prema politici i politicarima. To je stanje koje najvise odgovara vladajucim strankama.

Najgora mjesta u paklu su, da parafraziram Dantea, rezervisana za one koje zadrze neutralnost u moralno teskim vremenima. Odmah do te paklene loze, po mom misljenju, su smjesteni oni koji vjeruju da cilj opravdava sredstva.
Izreka da sreca nije odrediste nego nacin putovanja je primjenjiva i na druge ljudske kvalitete.

p.k.
crvenebrigade

#18160 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by crvenebrigade »

Pedja Kojovic wrote:Kao sto nije ni do sada (od svog osnivanja) NS ni u ovom izbornom ciklusu nece ponuditi kandidata za Predsjednistvo BiH.
Razlog je isti kao i prije 4 godine; diskriminacija gradjana koji ne pripadaju ni jednom od tri tzv. konstitutivna naroda.
Takodje; necemo,kao sto to nismo radili ni u prethodnim prilikama, sugerisati svojim clanovima i glasacima za kojeg kandidata da glasaju. Mi (NS) Predsjednistvo BiH, sa ovakvim ovlastima, smatramo nepotrebnom neuralgicnom tackom naseg drzavnog uredjenja i zalazemo se za ustavno rjesenje koje predvidja indirektan izbor jednog Predsjednika BiH sa simbolickim i reintegracijskim ovlastima. Prihvatljiva su nam, takodje, oba modela koja je Venecijanska komisija predlozila.

Nas odnos prema onim kandidatima ciji su stavovi o najvaznijim pitanjima poznati javnosti smo jasno i cesto iznosili u javnost i nema razloga da se ovdje ponavljam.

Dva kandidata, Emir Suljagic i Bakir Hadziomerovic, se po prvi put pojavljuju u ovom kontekstu i iako organi stranke nisu raspravljali o njihovim kandidaturama mogu sa sigurnoscu reci da ne ocekujem promjenu gore iznesenog stava(podrska odredjenom kandidatu) niti pravljenje izuzetaka.

Zbog ovoga, kao i zbog cinjenice naseg privatnog poznantstva (posebno u slucaju Emira, koji mi je prijatelj), moj stav o njima je lican i subjektivan i time objektivno nemjeredavan. Njihova energicnost i obrazovanje su - takav je barem moj utisak - u javnom zivotu cesto nevidljivi od agresivnosti i tvrdoglavosti s kojom napadaju tudje ili brane svoje stavove.
(U privatnom zivotu, u neformalnim prilikama, radi se o dva vrlo zanimljiva, duhovita i karizmaticna sugovornika).
Cesto sam javno govorio o tome da je najbolja(jedina?) sansa za BiH da gradjani na vlast dovedu "nove ljude".
Fraza koju sam stavio pod navodnike ne oznacava samo nove i mladje politicki aktivne ljude nego se odnosi i na nacin na koji ti novi ljudi promisljaju BiH, nase svakodnevne, zivotne, interakcije, kulturu dijaloga u javnom prostoru i sto je jos vaznije, da, za razliku od starijih politicara, ne tretiraju gradjane BiH, u ovoj prilici glasace, kao blentavu masu ciji se glas najlakse pokupi dernjavom nacionalistickh/vjerskih i kvazipatriotskih parola.

Generalno, ucestvovanje mladjih ljudi u izborima je generalno pozitivna stvar, pogotovo ako za sobom u politicki proces uvode nove glasace, ali ako ce se za vlast boriti po "pravilima" i uz upotrebu retorike koju u nijansiranim verzijama pratimo i slusamo sve ove prethodne decenije efekat ce, ja mislim, biti suprotan, odnosno, povecanje odbojnosti "normalnog svijeta" prema politici i politicarima. To je stanje koje najvise odgovara vladajucim strankama.

Najgora mjesta u paklu su, da parafraziram Dantea, rezervisana za one koje zadrze neutralnost u moralno teskim vremenima. Odmah do te paklene loze, po mom misljenju, su smjesteni oni koji vjeruju da cilj opravdava sredstva.
Izreka da sreca nije odrediste nego nacin putovanja je primjenjiva i na druge ljudske kvalitete.

p.k.
Pedja,

Vrlo iscrpna analiza i pokusaj objasnjenja ali opet nismo dobili precizan odgovor na veoma jasno i konkretno pitanje?

Da li ce se rukovodstvo NS-a zvanicno ograditi od izjava Emira Suljagica (bez mijesanja i isticanja prijateljstava u sve ovo) koji se hvali i tvrdi u javnosti kako ce ga NS javno podrzati?

S druge strane, Emir Suljagic je osoba koja je mijenjala nekoliko stranaka i svojom se neodmjerenom i konfliktnom retorikom svrstao u desni spektar kandidata i podrska NS-a takvom kandidatu bi bila losa i kontraproduktivna, isto onoliko koliko je bilo lose koaliranje NS-a sa SDA u Opcini Centar Sarajevo ili pak prilikom izbora gradskih vijecnika i gradonacelnika Sarajeva.

Smatram kako Bakir Hadziomerovic u ovom trenutku slovi kao jedini kandidati na lijevici i lijevom centru gdje bi trebalo da pripada NS, bez obzira sto ponekad odluta u zagrljaj SDA i njenih satelita. :thumbup:
Last edited by crvenebrigade on 18/07/2014 18:34, edited 1 time in total.
zippoo87

#18161 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by zippoo87 »

fazon je da NS nikada ne daje instrukcije unutar stranke za koga da se glasa...barem do sada to nije bio slucaj...a izlazili su na dvoje izbore
mislim da je sada i Pedja upravo rekao ovu stvar
Pedja Kojovic

#18162 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

crvenebrigade

Iako je ocigledno da moj odgovor ne ide u prilog onome sto bi vi zeljeli cuti,
mislim da sam u svom prethodnom postu jasno formulisao ono sto sam htio reci.

Ukoliko neko od kandidata javno ustvrdi da ima nasu podrsku mi cemo se oglasiti.

Reagovanja na glasine, uz vec postojece medjupartijske obracune samo pojacava predizbornu buku u kojoj se teme o kojima mi zelimo javno govoriti slabije cuju.

p.k.
GaizkaMendieta

#18163 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by GaizkaMendieta »

Pedja/Albine,

postoji li mogucnost da objavite imena ljudina vasim listama ili barem nosioce listi NS-a?
Pedja, vjerovatno ces dobiti moj glas i to uglavnom zbog tvog licnog dosadasnjeg rada. Za NS nisam siguran, mozda, programski ste dobri, ali na terenu djelute zbunjeno. Ono sto vam nikada necu oprostiti jeste nacin na koji ste sa SDA podijeli Grad i opcinska vijeca. Od vasih vijecnika znam na koji se nacin to desavalo i nije nimalo pohvalno za vas.

Uglavnom, Pedja, svaka cast za ovo do sada!
kakonako

#18164 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kakonako »

A nesto se uvijek pitam zasto ih nema,ili su rijetko tu,stalni forumki "kolumnisti" Alfons,Hafis,Mujica,ponekad i Corto -mislim na temu NASA STRANKA.Odgovor je prost ko u pjesmicama onog srpskog lirika o "Maskernbalu na Rudniku".Pedja(Kojovic) je intelektaualno superiorniji,elokventniji i sto je najvaznije - hrabriji.Javlja se punim imenom i prezimenom.Trpi udarce(jer tako je kad se u kolo hvatas)ali i uzvraca,bez viceva,laznog morala,bez vrijedjanja... a junaku na megdan valja izaci osim ako ne zelis ostati ko onaj sto s malom djecom spava.Aferim za PK,kamo srece da su nam svi politicari takvi.
putokaz1

#18165 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by putokaz1 »

Da li NS može dobit poslanike u kojem kantonu osim SA?
drug_profi

#18166 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Samo nam jos reci kome to pametni Bosnjaci daju glas? Cisto da znamo.
zippoo87

#18167 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by zippoo87 »

domet wrote:
putokaz1 wrote:Da li NS može dobit poslanike u kojem kantonu osim SA?
Znas ono kad se tip molio bogu vise sedmica da dobije na lotu sedmicu i uporan, dok nije dosadio bogu koji mu posalje poruku, "pa jebo ga ti uplati loto".

Tako isto i sa njima, mozda bi i oni dobili na lotu izvan Sarajeva, da uplate ili da hoce igrati izvan Sarajeva. Njima je glavni i jedini cilj pokupiti glasove blesavih Bosnjaka u Sarajevu.
evo jesi li ti zainteresovan da u svom gradu podignes opstinski odbor i da osnujes Nasu Stranku ?
da li bi ti osnovao (podigao odbor) bilo koju stranku i preuzeo na sebe tu odgovornost ?

ili je sve sto ti znas doci na forum i laprdati ?
putokaz1

#18168 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by putokaz1 »

Ja imam druga u NS
Pošten je,vjerujem mu,pametan je,neznam da li ja na listi u TK,nije bitno ime.
Ideja NS je dobra!
Ja mislim da je to ideja zajedništva i tolerancije,nacionalne ,vjerske...
Ali NS nije ,bar do sada,privukla velik broj glasača,postoji u Gračanici(u vijeću),Sarajevo(vijeće),Bosanski Petrovac(Vijeće),KS(poslanik ) i u nekim manjim općinama.
To je premalo.
Da li NS predlaže ukidanje pravnih i ekonomskih fakulteta,filozofskih i sl.,gdje imamo na birou 1000 de mladih obrazovanih ljudi,npr u Tuzli tri pravna fakulteta a nema potrebe ni za jednim?
drug_profi

#18169 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Sta si ti zapeo za ukidanjem fakulteta? Trziste rada to najbolje selektira. Onaj ko hoce raditi nece cekat posao iz struke. Onaj st nece, dzaba i da je u deficitu njegova struka.
Albin Zuhric

#18170 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Albin Zuhric »

Putokaz1,

Naravno da se ne zalazemo za ukidanje fakulteta, ali neki limiti, u smislu broja studenata koji se primaju na neke fakultete a pri tome diplomci takvih fakulteta u velikim brojevima cekaju na birou, je druga prica.

Pozdrav.
putokaz1

#18171 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by putokaz1 »

Albin Zuhric wrote:Putokaz1,

Naravno da se ne zalazemo za ukidanje fakulteta, ali neki limiti, u smislu broja studenata koji se primaju na neke fakultete a pri tome diplomci takvih fakulteta u velikim brojevima cekaju na birou, je druga prica.

Pozdrav.
Hvala na odgovoru!!!
bach

#18172 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by bach »

Albine /Peđa

Jedan savjet koji molim da uvažite.

NS mora izaći iz okvira četiri gradske općine. Nije život i svijet od M. Dvora do Baščaršije niti od MD do Dobrinje. NS mora pod hitno prestati biti centro-centrična

Sjetit ću se sjajnih seminara za kandidate - vijećnike koji su se pred izbore 2012. održavali u hotelu na Ilidži kada članovi NS iz Centra nisu željeli dolaziti na obuku na Ilidži, jer im je odlazak u taj dio grada neka vrsta gnjavaže, poniženja. Što bi oni išli na Ilidžu? Čuj na Ilidžu? Hej pa ko to još na Ilidžu.

Mi članovi NS koji nismo iz četiri centralne gradske općine često smo na takvim mjestima verbalno ponižavani, šikanirani i ismijavani samo zato jer zaboga miloga ne živimo na potezu od Dobrinje do Baščaršije. Neki članovi NS iz provincije imaju jako loša iskustava sa ljudskim odnosom prema njima u centrali stranke. To što je neko rođen i živi u Varešu i član je i aktivista NS, ne mora značiti da se prema njemu mora odnositi prema domaćoj životinji.

NS i ljudi koji su na njenom čelu moraju shvatiti da je svaki član i svaki aktivista zlata vrijedan. Ono što je urađeno u Vogošći je i sramota i političko nasilje i političko samoubistvo za jednu partiju. Za one koji ne znaju evo šta se desilo.

Gospodin Gratz, predsjednik NS se pojavio na sjednici OO NS Vogošća i jednim potezom smijenio predsjednicu NS Vogošća i cjelokupan odbor, ljudi koji su voljeli NS, trošilo svoje vrijem i privatne resurse kako bi plemenita ideja NS dobila na snazi i ušla u vijeće. Taj odbor je u nemogućim uslovima u sredini koja je nevidljivim zidom podijeljana na SDP I SDA ( i njihove satelite) uspio mobilizirati glasače i osvojiti, zlata vrijedno vijećnićko mjesto.

Tu hrabru ženu koja je porer 1001 opasnosti u sredini kakva je Vogošća ( uništavanje plakata, medijka blokada, prijetnje članovima, ucjene od SDA - SDP moćnika) uspjela napraviti odličan izborni rezultat - vi ste istjerali iz Naše Stranke.

I ja sam od članova NS koji je u proljeće prošle godine istjeran iz NS, samo zbog neoprostivog grijeha jer sam stao na stranu gospođe Kasumagić, inače moje komšinice, nekadašnje profesorice moje sestre i prijateljice moje majke.

Tako se jednostavno ne radi...
Pedja Kojovic

#18173 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Postovani Bach

Ne mogu tvrditi da je ono sto ste napisali u prvom dijelu svog posta netacno.
Ono sto znam jeste, da nikad za takvo nesto nisam cuo niti sam ikada osjetio problem medju nasim clanovima na osnovu mjesta zivljenja. Licno, vise volim da prisustvujem sastancima u odborima van Sarajeva jer me osvjezi i energizira otsutnost sarajevskog cinizma i klanovskih podjela.
Ja bih volio, i molio bih vas, da mi kazete imenom i prezimenom ko se i kojom prilikom tako ponasao(vrijedjao, omalovazavao,itd) jer je to neprihvaljivo i stranka to mora sankcionisati.

Sto se tice drugog dijela vaseg posta, a odnosi se na gospodju Kasumagic i OO Vogosca...
Bio sam, jednim dijelom, ukljucen u pokusaj da se taj problem rijesi - ocigledno neuspjesno.
Gospodja Kasumagic je izuzetna, energicna i hrabra osoba i izuzetan motivator - kao sto i sami kazete - ali je bilo ocigledno da je njen stil rukovodjenja vise primjeren privatnoj kompaniji nego politickoj organizaciji koja se bazira na timskom radu i demokratskom nacinu odlucivanja.
Zeljna da u praksi ostvari sto vise svojih zamisli i neopterecena ideoloskim i programskim odrednicama Nase stranke njeno je djelovanje u OV Vogosca poprimilo sve karakteristike nezavisnog djelovanja i neobjasnjive bliskosti sa rukovodstvom SDA.
Vjerovatno ce to biti jos vise vidljivo na sljedecim lokalnim izborima.

Zao mi je sto je njen odlazak podijelio clanstvo u tom OO i sto su zbog atmosfere koja je za vrijeme njenog predsjedavanja tim odborom a pogotovo nakon njenog odlaska mnogi kvalitetni clanovi izgubili interes za rad. S druge strane, u stranku nikada ne treba ulaziti zbog jedne osobe ili zbog toga sto su vam prijatelji clanovi iste. U stranku se treba aktivno ukljuciti samo ukoliko procjenite da ta stranka na najbolji nacin zastupa vase politicke i druge vrijednosti - one principe u koje vi iskreno vjerujete i smatrate da bi bili korisni za drustvo u cjelini kada bi se implementirali kroz organe vlasti. Sve drugo je "Potemkinovo selo" koje lako srusi pri prvom potresu. A upravo to je, nazalost, ono sto smo nakon njenog odlaska vidjeli u Vogosci.
Novi predsjednik OO Bojan je mlad, vrlo vrijedan i odgovoran i u svakom pogledu odlican covjek i mislim da cemo njegove kvalitete osjetiti vec na ovim izborima.

p.k.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#18174 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

de ba Peđa odmori malo...stipu se više internetanja
bach

#18175 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by bach »

Pedja Kojovic wrote:Postovani Bach

Ne mogu tvrditi da je ono sto ste napisali u prvom dijelu svog posta netacno.
Ono sto znam jeste, da nikad za takvo nesto nisam cuo niti sam ikada osjetio problem medju nasim clanovima na osnovu mjesta zivljenja. Licno, vise volim da prisustvujem sastancima u odborima van Sarajeva jer me osvjezi i energizira otsutnost sarajevskog cinizma i klanovskih podjela.
Ja bih volio, i molio bih vas, da mi kazete imenom i prezimenom ko se i kojom prilikom tako ponasao(vrijedjao, omalovazavao,itd) jer je to neprihvaljivo i stranka to mora sankcionisati.

Sto se tice drugog dijela vaseg posta, a odnosi se na gospodju Kasumagic i OO Vogosca...
Bio sam, jednim dijelom, ukljucen u pokusaj da se taj problem rijesi - ocigledno neuspjesno.
Gospodja Kasumagic je izuzetna, energicna i hrabra osoba i izuzetan motivator - kao sto i sami kazete - ali je bilo ocigledno da je njen stil rukovodjenja vise primjeren privatnoj kompaniji nego politickoj organizaciji koja se bazira na timskom radu i demokratskom nacinu odlucivanja.
Zeljna da u praksi ostvari sto vise svojih zamisli i neopterecena ideoloskim i programskim odrednicama Nase stranke njeno je djelovanje u OV Vogosca poprimilo sve karakteristike nezavisnog djelovanja i neobjasnjive bliskosti sa rukovodstvom SDA.
Vjerovatno ce to biti jos vise vidljivo na sljedecim lokalnim izborima.

Zao mi je sto je njen odlazak podijelio clanstvo u tom OO i sto su zbog atmosfere koja je za vrijeme njenog predsjedavanja tim odborom a pogotovo nakon njenog odlaska mnogi kvalitetni clanovi izgubili interes za rad. S druge strane, u stranku nikada ne treba ulaziti zbog jedne osobe ili zbog toga sto su vam prijatelji clanovi iste. U stranku se treba aktivno ukljuciti samo ukoliko procjenite da ta stranka na najbolji nacin zastupa vase politicke i druge vrijednosti - one principe u koje vi iskreno vjerujete i smatrate da bi bili korisni za drustvo u cjelini kada bi se implementirali kroz organe vlasti. Sve drugo je "Potemkinovo selo" koje lako srusi pri prvom potresu. A upravo to je, nazalost, ono sto smo nakon njenog odlaska vidjeli u Vogosci.
Novi predsjednik OO Bojan je mlad, vrlo vrijedan i odgovoran i u svakom pogledu odlican covjek i mislim da cemo njegove kvalitete osjetiti vec na ovim izborima.

p.k.

Ja se nadam da će biti prilike da vam lično saopštim detalje ko je omalovažavao i ismijavao članove NS samo zbog toga jer ne žive na potezu Baščaršija - Ilidža. Čak sam i ja kao nekadašnji član i aktivista u centrali stranke doživaljavao provokacije poput "Joj evo opet ovih iz Vogošće" itd. Kao čovjek od tridesetak godina i dva oka u glavi vrlo jasno primjetim kada negdje nisam dobrodošao. U centrali NS nisam se osjećao dobrodošlim.

Što se tiče gospođe Kasumagić, ja nisam u NS ušao zbog nje. Daleko od toga. Nisam je čak lično ni poznavao obzirom da sam u Vogošći godinama rijetko boravio. Prvi put sam je vidio početkom 2011. U to vrijem održavali su se vanredni izbori za načelnika općine Vogošće. Gospođa Kasumagić bila je kandidat NS za načelnicu, što je bio vrlo hrabar potez, obzirom na atmosferu linča koja je vladala prema svima onima koji nisu simpatizeri SDP ili SDA.

Dakle moj prvi susret sa Senkom Kasumagić je bio u to vrijeme i desio se vrlo slučajno, na ulici, zajedno sa grupom mladih aktivista U ruci su držali komade pocijepnih plakata NS i bili su vrlo uplašeni. Pitao sam ih šta se desilo i Kasumagić mi je rekla da ima SDA aktivisti - razbijači prijete i uništavaju im plakate.

Gospođa Senka Kasumagić može biti ovakva ili onakva, no bliska SDA ne može biti, vjerujte Peđa.
Locked