Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stakasa

#18101 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

elcaliente wrote:
stakasa wrote:
pustopoljina wrote: Ovi iz swe su pravo mladi..oko 25god...nisam direktno pitala, ali zalili su se nesto kako je u swe sve online, a ovamo moraju licno ici da se prijave...i ja bezveze lupim, pa kad imate tri dana jahanja do prvog grada :lol: i oni se nesto pokunjili)..mislim da su tamo zivjeli u nekoj divljini, a i neciji roditelji se vracaju u bosnu...ugl. da budu blize i medju narodom, a i ovdje puno nasih...
Ovi iz de...stariji likovi neki..nisam pitala...izgledalo mi je kao neki privatni brodolomi...razvodi...bankroti...ugl. nesto uopceno...tipa isto radis, uzmu ti vise poreza...tipa ovdje imas 2500 netto u njemackoj to bude 1300 u toj poreznoj klasi u njemackoj, gdje ces od tog zivjeti..malo mi je suhveli prica, ali sam bila samo slucajno u tom drustvu, pa nisam bila slobodna izresetati pitanjima :oops:
Bec i jeste najoptimalnija opcija za Balkance. Ako se tu moze obezbjedit egzistencija glupo je ici dalje, nit ljepseg grada, nit veceg standarda niti blize kuci. Manja mjesta po Austriji, manji od Linza, Graza i Salzburga su depresivna, ljepo mi neugodno prenocit
Austrija i ima samo jedan pravi grad to je Bec ovo ostalo su sve veca mjesta gledajuci evropske standarde. Salzbrug ima 150 hiljada stanovnika odprilike kao Zenica +/-.
Ok ali uredni su, bas Salzburg je ko bonbona. Pretpostavljam da je to fino mjesto za zivit
pustopoljina

#18102 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

stakasa wrote:
pustopoljina wrote: Ovi iz swe su pravo mladi..oko 25god...nisam direktno pitala, ali zalili su se nesto kako je u swe sve online, a ovamo moraju licno ici da se prijave...i ja bezveze lupim, pa kad imate tri dana jahanja do prvog grada :lol: i oni se nesto pokunjili)..mislim da su tamo zivjeli u nekoj divljini, a i neciji roditelji se vracaju u bosnu...ugl. da budu blize i medju narodom, a i ovdje puno nasih...
Ovi iz de...stariji likovi neki..nisam pitala...izgledalo mi je kao neki privatni brodolomi...razvodi...bankroti...ugl. nesto uopceno...tipa isto radis, uzmu ti vise poreza...tipa ovdje imas 2500 netto u njemackoj to bude 1300 u toj poreznoj klasi u njemackoj, gdje ces od tog zivjeti..malo mi je suhveli prica, ali sam bila samo slucajno u tom drustvu, pa nisam bila slobodna izresetati pitanjima :oops:

Bec i jeste najoptimalnija opcija za Balkance. Ako se tu moze obezbjedit egzistencija glupo je ici dalje, nit ljepseg grada, nit veceg standarda niti blize kuci. Manja mjesta po Austriji, manji od Linza, Graza i Salzburga su depresivna, ljepo mi neugodno prenocit

Doselili su u graz
300-350 000 stanovnika
Meni je bec depresivan...i u dvoje, a kamoli za samca.
U berlinu bih se objesila, cini mi se.
Od ovog do sada...u grazu je super...a i linz mi je lijep. Klagenfurt nidje veze...jedino da udjes u austrijsku familiju, pa sjedis oko trznice i pijes vino...dok oni pozdravljaju svoju raju.
Bas mi nesto podijeljeno izgleda. Mozda se i varam.
Salzburg mi nesto nije sjeo..ne volim kad su planine preblizu nekako...
stakasa

#18103 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

pustopoljina wrote:
stakasa wrote:

Doselili su u graz
300-350 000 stanovnika
Meni je bec depresivan...i u dvoje, a kamoli za samca.
U berlinu bih se objesila, cini mi se.
Od ovog do sada...u grazu je super...a i linz mi je lijep. Klagenfurt nidje veze...jedino da udjes u austrijsku familiju, pa sjedis oko trznice i pijes vino...dok oni pozdravljaju svoju raju.
Bas mi nesto podijeljeno izgleda. Mozda se i varam.
Salzburg mi nesto nije sjeo..ne volim kad su planine preblizu nekako...
Meni opet sve suprotno... Da sad odselim u Bec ili Berlin mislim da bi ih istrazivao narednih pet godina i ne bi bio blizu kraja. Volim taj dio istorije kad su oni cvjetali
skafiskafsnjak

#18104 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote:
pustopoljina wrote:
skafiskafsnjak wrote:Ma Minhen je za pocetak. Zena mi je vezana za Minhen neko vrijeme. Cim bude prilika, ide se dalje...
Bgm. Kako se meni cini, dalje znaci u austriju :lol:
U zadnje vrijeme, neki nasi, koje upoznah...sve iz de preselilo u at...sretoh i jedne iz swe...doselili ovamo.
Zasto?
ma dalje mi je prema Stutgartu i okolini ...ima zena neke rodbine tamo
pustopoljina

#18105 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

Volim i ja, i filmove i price i bidermajer i zaglaviti u MQ,
Al' to mogu i iz graza...muzej po muzej...ima i graz istoriju, osam puta napoleon napadao :lol:
Ali ima neka prazna usamljenost tamo...nesto, sto sam i u sarajevu osjetila...iako je manji grad...nesto previse brzo i povrsno.
Puno manja mjesta se ni meni ne svidjaju...ono..udje stranac u lokal, otvori ona leptir vrata i kaze- merhaba :lol:
Haman tako je bilo u nekoj kafani u nekom mjestu kod schneeberga u NÖ, cini mi se :lol:
stakasa

#18106 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

pustopoljina wrote:Volim i ja, i filmove i price i bidermajer i zaglaviti u MQ,
Al' to mogu i iz graza...muzej po muzej...ima i graz istoriju, osam puta napoleon napadao :lol:
Ali ima neka prazna usamljenost tamo...nesto, sto sam i u sarajevu osjetila...iako je manji grad...nesto previse brzo i povrsno.
Puno manja mjesta se ni meni ne svidjaju...ono..udje stranac u lokal, otvori ona leptir vrata i kaze- merhaba :lol:
Haman tako je bilo u nekoj kafani u nekom mjestu kod schneeberga u NÖ, cini mi se :lol:
Izostanak pripadnosti je nesto s cim se pomiris kad napustis rodni grad... Nadoces u voznji. Nisam nikad bio u Grazu, samo na obroncima :D pa ga ne mogu sudit. Ali zvuci dobro, dovoljno velik, ima posla, kuci si za dana
skafiskafsnjak

#18107 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

stakasa wrote:
Izostanak pripadnosti je nesto s cim se pomiris kad napustis rodni grad... Nadoces u voznji. Nisam nikad bio u Grazu, samo na obroncima :D pa ga ne mogu sudit. Ali zvuci dobro, dovoljno velik, ima posla, kuci si za dana
Upravo to . Pa da preselis u Hr gdje je isto govorno podrucje, opet osjetis . A o Austriji i NJemackoj da ne pricam . Pored ostavljanja prijatelja i rodbine, to je drugi najveci "problem" ...
Ali kao sto kazes...nadodjes u voznji. Kako ima ona pjesma, ziv se covjek na sve navikne :D
pustopoljina

#18108 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

stakasa wrote:
Nije to TAJ izostanak pripadnosti. Nakon 20 godina ne znam ni sta je to. Cudna neka usamljenost, ne mogu opisati...makar u becu cujes nas na svakom cosku. (A i ovdje).
U manjim mjestima je tesko i austrijancima...znaju ko si, ciji si, od tebe se ocekuje da se ponasas shodno tome..ni oni se ne vracaju, osim ako ne osnuju porodicu, a taman umrla baka, pa mogu renovirati njenu kucu.
stakasa

#18109 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

pustopoljina wrote:
stakasa wrote:
Nije to TAJ izostanak pripadnosti. Nakon 20 godina ne znam ni sta je to. Cudna neka usamljenost, ne mogu opisati...makar u becu cujes nas na svakom cosku. (A i ovdje).
U manjim mjestima je tesko i austrijancima...znaju ko si, ciji si, od tebe se ocekuje da se ponasas shodno tome..ni oni se ne vracaju, osim ako ne osnuju porodicu, a taman umrla baka, pa mogu renovirati njenu kucu.
Vjerujem ti. Skoncentrisem se na jugend ili eru cara Franje Josipa pa ne stignem sve primjetiti :D
pustopoljina

#18110 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

Ja sam u grazu kod kuce. Meni ce ovdje dati da ponesem kruh iz pekare, a zaboravila novcanik. Ja cu ovdje upoznati nekoga, pa za 10 minuta nadoci otkud se znamo...ili da imamo zajednicke poznanike..
U bihacu sam pozaboravljala puno...
Nedavno, kad sam bila kratko, sjedila sa komsinicom na klupi pred zgradom...do nas neki starac..i dok smo mi tracale, skonta i on da bismo trebale znati njegovog rahmetli sina (sjedila na istoj toj klupi s njim), kcerku mu (isto), da su moje prijateljice rod njegove zene...itd.itd.
Vrati se to...al' ne snalazim se vise kao sto se snalazim ovdje.
Gdje je pio? Ne znam...kad mi tetka kaze-u onoj zgradi gdje sam radila '97- znam. Itd.
stakasa

#18111 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

pustopoljina wrote:Ja sam u grazu kod kuce. Meni ce ovdje dati da ponesem kruh iz pekare, a zaboravila novcanik. Ja cu ovdje upoznati nekoga, pa za 10 minuta nadoci otkud se znamo...ili da imamo zajednicke poznanike..
Nedavno, kad sam bila kratko, sjedila sa komsinicom na klupi pred zgradom...do nas neki starac..i dok smo mi tracale, skonta i on da bismo trebale znati njegovog rahmetli sina (sjedila na istoj toj klupi s njim), kcerku mu (isto), da su moje prijateljice rod njegove zene...itd.itd.
Gdje je pio? Ne znam...kad mi tetka kaze-u onoj zgradi gdje sam radila '97- znam. Itd.
Naravno, vrijeme cini svoje. Glavno je ne odupirati se, ne siliti ni na sto (npr iracionalni strah od gubljenja identiteta) nego raditi sta je najprirodnije.
Koliko dugo si u Austriji?
stakasa

#18112 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

pustopoljina wrote:Ja sam u grazu kod kuce. Meni ce ovdje dati da ponesem kruh iz pekare, a zaboravila novcanik. Ja cu ovdje upoznati nekoga, pa za 10 minuta nadoci otkud se znamo...ili da imamo zajednicke poznanike..
:D
pustopoljina

#18113 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

stakasa wrote:
:lol:
Nije za mene...
Inace, 20 godina.
elcaliente

#18114 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

pustopoljina wrote:
stakasa wrote:
Nije za mene...
Inace, 20 godina.
A imas li kucu trospratnicu u Bosni ili si kupila stan, kada se planiras vratiti?
pustopoljina

#18115 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

elcaliente wrote:
pustopoljina wrote: :D
Nije za mene...
Inace, 20 godina.
A imas li kucu trospratnicu u Bosni ili si kupila stan, kada se planiras vratiti?[/quote]
Nemam :-)
Ne znam...ne vjerujem da cu se vracati...
Ovisi o par nepoznanica.
Ali da planiram penziju zivjeti u bosni- ne planiram.
stakasa

#18116 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

pustopoljina wrote:
elcaliente wrote:
pustopoljina wrote: :D
Nije za mene...
Inace, 20 godina.
A imas li kucu trospratnicu u Bosni ili si kupila stan, kada se planiras vratiti?
Nemam :-)
Ne znam...ne vjerujem da cu se vracati...
Ovisi o par nepoznanica.
Ali da planiram penziju zivjeti u bosni- ne planiram.[/quote]
Rijetki planiraju ali ih stid priznat. Otiso bi ja sutra da mi nije djece i te price
pustopoljina

#18117 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

Rijetki planiraju ali ih stid priznat. Otiso bi ja sutra da mi nije djece i te price
Gdje si ti? U kojoj zemlji?
Meni to nije, nemam djecu...ali nije to da sad odem tamo, kad jos nekog imam..pa da znam zasto se vracam.
A kad ne bude nikog, sta...necu ici cuvati zidove.
stakasa

#18118 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

pustopoljina wrote:
Gdje si ti? U kojoj zemlji?
Meni to nije, nemam djecu...ali nije to da sad odem tamo, kad jos nekog imam..pa da znam zasto se vracam.
A kad ne bude nikog, sta...necu ici cuvati zidove.
U Svedskoj
elcaliente

#18119 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

Nista krompir saditi na dobroj zemlji bosanskoj? :D

Eto vidite i sami, rijetko ko ce se vratiti a mnogi samo uzaludno kupuju nekretnine u BiH.
Kao vratiti ce se u penziji ovo ono pa bas tada nece jer hoce da bude kod djece ili unucadi posto oni nezele ni na godisnji u BiH a da nepricam o zdravstvenoj skrbi.

Rekao sam emigracija je za mnoge spas, ko jednom osjeti novac i zapad nemoze ga sto rodnih gruda vratiti.
Last edited by elcaliente on 14/08/2019 16:13, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#18120 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Izgubljeni ste vi za ovu drzavu a i ona za vas.
elcaliente

#18121 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

Euro je cudo :D

Ali se kaze in God we trust.
A u stvari in Dollar/Euro we trust.
Ommadawn

#18122 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:Izgubljeni ste vi za ovu drzavu a i ona za vas.
To bi otprilike bilo to.
A s druge strane, navikne čovjek na sve. Naviklo se i u drugim državama.
pustopoljina

#18123 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

elcaliente wrote:Nista krompir saditi na dobroj zemlji bosanskoj? :D

Eto vidite i sami, rijetko ko ce se vratiti a mnogi samo uzaludno kupuju nekretnine u BiH.
Kao vratiti ce se u penziji ovo ono pa bas tada nece jer hoce da bude kod djece ili unucadi posto oni nezele ni na godisnji u BiH a da nepricam o zdravstvenoj skrbi.

Rekao sam emigracija je za mnoge spas, ko jednom osjeti novac i zapad nemoze ga sto rodnih gruda vratiti.
Nema to veze s novcem, tj. Parama.
Ali previse bih uvida u privatni zivot morala dati, nego sto zelim...tako da...
Hajvan

#18124 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hajvan »

Dok god kvalitetni ljudi dolaze, ovaj 'shkart' shto odlazi je manje bitan:

The 51st State

#18125 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by The 51st State »

slabici idu, borci ostaju.
Post Reply