PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
arnes_king

#18101 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

Raja, mislim da sam nasao sta bi moglo praviti problem najvjerovatnije.

Malo opet guglao i guglao bas freezing probleme sa a320m plocama, i nadjem na nekom stranom forumu lik ima identicne probleme kao ja a konfa jako jako slicna (ploca ista). Znaci kaze sve testirao, mijenjao dijelove, stres testovi, pod load sve super a kada je idle ili kad radi najvece gluposti, cacka po desktop ili slicno tad mu random zaledi.

On je na kraju dosao do zakljucka da mu jedna-dvije stavke iz BIOS-a prave problem, i to su po defaultu auto (upaljene).

Prvo Global C-State koji kako vidim sluzi za sleep/hibernaciju te slicne stvari, i valjda spusta frekvencije u idle trenucima zbog manje potrosnje, takodjer za tu stavku pise da moze praviti nestabilnosti prilikom prelaska sa low power stvari na nesto jace ili iz idle u koristenje. Uvijek mi i zaledi u takvim situacijama, bas prosle sedmice bio komp upaljen satima, idle, bas da vidim, dodjem radi ali cim sam ga digao iz idle (nista pokrenuto nije bilo) htio da ga ugasim dok sam kliknuo start on zaledi.

Pored tog ima stavka "Power Supply Idle Control" koja ima 3 opcije, "Auto", "Typical Current Idle" i "Low Current Idle" a kada je default/auto tad koristi ovaj "Low Current Idle" sto znaci da maticna spusta napon od PSU prema CPU bas prenisko.

Vidim da pise raja da normalno Linux korisnici imaju takva ledenja na idle sa Ryzenima ako je upaljen ovaj global c state, a ovom liku konkretno nije bilo te opcije u biosu ali je bilo ovo power supply idle control i kako je to rucno prebacio na "Typical Current Idle" (ne spusta napon u idle) nije mu vise nikad zaledio.

Sad sam isao u Bios i obe postavke ugasio i jako sam optimistican da je to uzrok svih problema, vjerovatno sto je losija napojna pa ima problema sa tim regulacijama. Nadam se da sam upravo i da se vise nece ponoviti, ali svakako sam sad i u windows prebacio power settings na high performance pa cu vidjeti narednih dana sta ce biti.

@test_test @Grom0X Hvala vam, spremit cu to sebi ali za sada necu dirati dok ne vidim kako ce se ponasati sa ovim stavkama ugasenim :)

Evo sta je pisao AMD u vezi ovih situacija i izgleda da je bas to sto je kod mene "bio" problem:

"We have been investigating the issue where systems are reportedly locking up when idling or running small workloads.

This issue is related to the power supply. Most PC power supplies (PSUs) are designed to handle a wide range of power consumption from your PC components, but not all PSUs are created equal.

Because of this, there are some rare conditions where the power draw of an efficient PC does not meet the minimum power consumption requirements for one or more circuits inside some PSUs.

This scenario (called “minimal loading supply”) can cause such PSUs to output poor quality power, or shut off entirely."
Grom0X

#18102 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Grom0X »

arnes_king wrote: 02/11/2020 15:53 Raja, mislim da sam nasao sta bi moglo praviti problem najvjerovatnije.

Malo opet guglao i guglao bas freezing probleme sa a320m plocama, i nadjem na nekom stranom forumu lik ima identicne probleme kao ja a konfa jako jako slicna (ploca ista). Znaci kaze sve testirao, mijenjao dijelove, stres testovi, pod load sve super a kada je idle ili kad radi najvece gluposti, cacka po desktop ili slicno tad mu random zaledi.

On je na kraju dosao do zakljucka da mu jedna-dvije stavke iz BIOS-a prave problem, i to su po defaultu auto (upaljene).

Prvo Global C-State koji kako vidim sluzi za sleep/hibernaciju te slicne stvari, i valjda spusta frekvencije u idle trenucima zbog manje potrosnje, takodjer za tu stavku pise da moze praviti nestabilnosti prilikom prelaska sa low power stvari na nesto jace ili iz idle u koristenje. Uvijek mi i zaledi u takvim situacijama, bas prosle sedmice bio komp upaljen satima, idle, bas da vidim, dodjem radi ali cim sam ga digao iz idle (nista pokrenuto nije bilo) htio da ga ugasim dok sam kliknuo start on zaledi.

Pored tog ima stavka "Power Supply Idle Control" koja ima 3 opcije, "Auto", "Typical Current Idle" i "Low Current Idle" a kada je default/auto tad koristi ovaj "Low Current Idle" sto znaci da maticna spusta napon od PSU prema CPU bas prenisko.

Vidim da pise raja da normalno Linux korisnici imaju takva ledenja na idle sa Ryzenima ako je upaljen ovaj global c state, a ovom liku konkretno nije bilo te opcije u biosu ali je bilo ovo power supply idle control i kako je to rucno prebacio na "Typical Current Idle" (ne spusta napon u idle) nije mu vise nikad zaledio.

Sad sam isao u Bios i obe postavke ugasio i jako sam optimistican da je to uzrok svih problema, vjerovatno sto je losija napojna pa ima problema sa tim regulacijama. Nadam se da sam upravo i da se vise nece ponoviti, ali svakako sam sad i u windows prebacio power settings na high performance pa cu vidjeti narednih dana sta ce biti.

@test_test @Grom0X Hvala vam, spremit cu to sebi ali za sada necu dirati dok ne vidim kako ce se ponasati sa ovim stavkama ugasenim :)

Evo sta je pisao AMD u vezi ovih situacija i izgleda da je bas to sto je kod mene "bio" problem:

"We have been investigating the issue where systems are reportedly locking up when idling or running small workloads.

This issue is related to the power supply. Most PC power supplies (PSUs) are designed to handle a wide range of power consumption from your PC components, but not all PSUs are created equal.

Because of this, there are some rare conditions where the power draw of an efficient PC does not meet the minimum power consumption requirements for one or more circuits inside some PSUs.

This scenario (called “minimal loading supply”) can cause such PSUs to output poor quality power, or shut off entirely."
A koju napojnu sad koristis u racunaru?
arnes_king

#18103 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

@Grom0X

Ma smece koje je doslo u kompu, kupio novog pre-built, ali cu gledati da napojnu zamjenim vremenom, pogotovo ako se ispostavi da je tu problem bio.

Inter-Tech Energon 650W
Grom0X

#18104 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Grom0X »

arnes_king wrote: 02/11/2020 16:36 @Grom0X

Ma smece koje je doslo u kompu, kupio novog pre-built, ali cu gledati da napojnu zamjenim vremenom, pogotovo ako se ispostavi da je tu problem bio.

Inter-Tech Energon 650W
Posudi ako imas od koga kakvu kvalitetnu napojnu, pa probaj koji dan.
arnes_king

#18105 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

Grom0X wrote: 02/11/2020 16:38
arnes_king wrote: 02/11/2020 16:36 @Grom0X

Inter-Tech Energon 650W
Posudi ako imas od koga kakvu kvalitetnu napojnu, pa probaj koji dan.
Ako budem sam vadio i mijenjao dijelove izgubit cu garanciju. Mislim da ce sad raditi normalno nakon sto sam pogasio ove glupe bios postavke koje su po defaultu popaljene. Ako ne bude ide opet na servis pa nek mijenjaju i ostalo, ali sam sad bas optimistican da je to jer kod ovih sto su pisali o istim problemima a to im rijesilo su ista desavanja bila i bas ima smisla sve ovo sto sam procitao prema mom iskustvu.
typeOnegative

#18106 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Averus wrote: 02/11/2020 15:31 Može li neko meni objasniti kako da ove vrijednosti
Image

Prepišem ovdje, kad 90% oznaka nisu iste??? :oops:
Image

Dajem šansu i štimanju tajminga, čisto da i to provjerim...

@Qler flairs, imaš u user C
Te vrijednosti upisuješ u BIOSu.. Poredano sve kao i u DRAM calculatoru doslovno
Maharadza

#18107 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

Averus

#18108 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

@arnes_king meni je na staroj intel konfi taj c-state pravio probleme, moguce jbg

@typeOnegative probam veceras
aammeerr

#18109 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aammeerr »

Kako vam se cini ova konfiguracija:
AMD Ryzen 3500x
Gigabyte B450M-H
ADATA GammiX XPG 8 GB 3200 MHz
Patriot Burst 120 GB
Gigabyte WF2 GTX1650 Super 4 GB GDDR6
MS MissionQ 500 W
1050KM
Mogu li naci bolje za taj novac?
Averus

#18110 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

typeOnegative wrote: 02/11/2020 16:55
Averus wrote: 02/11/2020 15:31 Može li neko meni objasniti kako da ove vrijednosti
Image

Prepišem ovdje, kad 90% oznaka nisu iste??? :oops:
Image

Dajem šansu i štimanju tajminga, čisto da i to provjerim...

@Qler flairs, imaš u user C
Te vrijednosti upisuješ u BIOSu.. Poredano sve kao i u DRAM calculatoru doslovno
Unio sve sto sam nasao, ali dok je ukljucen XMP i dalje vuce njegovo
Kad ugasim XMP, vrati memoriju ma 2666hz
Kad idem multiplier sa 26 na 36 ne moze da boota

What am I doing wrooooong

Edit: kad ga opet boota, kao moze, ali mi prikazuje voltage 1.38 umjesto podesenog 1.36
Edit2: evo radi, ~1.36V drži
Edit3: Pokrenuo memtest, pa neka ide do spavanja.

Testiraću večeras i ujutro da vidimo šta će se dešavati...
Ovo unošenje vrijednosti je teški smor :oops:
Last edited by Averus on 02/11/2020 22:34, edited 1 time in total.
mickey84

#18111 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mickey84 »

aammeerr wrote: 02/11/2020 21:32 Kako vam se cini ova konfiguracija:
AMD Ryzen 3500x
Gigabyte B450M-H
ADATA GammiX XPG 8 GB 3200 MHz
Patriot Burst 120 GB
Gigabyte WF2 GTX1650 Super 4 GB GDDR6
MS MissionQ 500 W
1050KM
Mogu li naci bolje za taj novac?
Moze malo bolje ili ta ista konfiguracija po boljoj cijeni :).
arnes_king

#18112 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

Ipak sam se prerano obradovao i nije ni do onih postavki. Nosit cu im danas ili sutra pa nek oni opet gledaju, jer ovo mi vise nema smisla. Jutros upalim komp, pokrenem skype, chrome i edge i samo zaledi...
Averus

#18113 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

arnes_king wrote: 03/11/2020 08:12 Ipak sam se prerano obradovao i nije ni do onih postavki. Nosit cu im danas ili sutra pa nek oni opet gledaju, jer ovo mi vise nema smisla. Jutros upalim komp, pokrenem skype, chrome i edge i samo zaledi...
Sihre, nema druge...
Ja sam sinoć dva sata podešavao timings u BIOS-u. Podesim sve, provjerim ostale postavke, naiđem na još tri mjesta opet isto da se može unositi (tCL i ostala sranja oko timinga). Pokušam i tu, pola stavki ne podržava vrijednosti kao tamo u Advanced Power Settings. Vratim sve na auto, samo U APS ostavim ručno, podesim voltažu. Restartam, radi na 2666 umjesto 3600 i radi na 1.38 umjesto 1.36. Nađem i to, ispravim (jer jbg ne mogu staviti normalne nazive, svi nešto se pederišu i izmišljaju svoje oznake, umjesto da sve standardizuju) i čini se da radi.
Međutim vidim da ima i "AMD Overclock". Uđem, kad i tamo imaju opet sve te stavke :lol:
Nisam ih dirao, evo radi sad za sad, ali sam totalno nesiguran i samo čekam kad će opet restart ili neka druga pička materina :-)
arnes_king

#18114 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

Averus wrote: 03/11/2020 08:17
arnes_king wrote: 03/11/2020 08:12 Ipak sam se prerano obradovao i nije ni do onih postavki. Nosit cu im danas ili sutra pa nek oni opet gledaju, jer ovo mi vise nema smisla. Jutros upalim komp, pokrenem skype, chrome i edge i samo zaledi...
Sihre, nema druge...
Ja sam sinoć dva sata podešavao timings u BIOS-u. Podesim sve, provjerim ostale postavke, naiđem na još tri mjesta opet isto da se može unositi (tCL i ostala sranja oko timinga). Pokušam i tu, pola stavki ne podržava vrijednosti kao tamo u Advanced Power Settings. Vratim sve na auto, samo U APS ostavim ručno, podesim voltažu. Restartam, radi na 2666 umjesto 3600 i radi na 1.38 umjesto 1.36. Nađem i to, ispravim (jer jbg ne mogu staviti normalne nazive, svi nešto se pederišu i izmišljaju svoje oznake, umjesto da sve standardizuju) i čini se da radi.
Međutim vidim da ima i "AMD Overclock". Uđem, kad i tamo imaju opet sve te stavke :lol:
Nisam ih dirao, evo radi sad za sad, ali sam totalno nesiguran i samo čekam kad će opet restart ili neka druga pička materina :-)
E jest nas krenulo :lol:
_coRey_

#18115 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by _coRey_ »

pouka ove priče je ne kupujte AMD
Spoiler
Show
zaj3bavam se :lol:
Mate_Miso_Kovac

#18116 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mate_Miso_Kovac »

Briši to, shvatit ce te neko ozbiljno :evil:
Last edited by Mate_Miso_Kovac on 03/11/2020 11:35, edited 1 time in total.
Averus

#18117 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Pitanje malo off-topic, al' ajd

Ako sam online tražio euroekspres da dođu pokupiti jedan paket koji trebam poslati, koliko vremenski čekam da dođu po njega?
azdralovic

#18118 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by azdralovic »

Averus wrote: 03/11/2020 10:37 Pitanje malo off-topic, al' ajd

Ako sam online tražio euroekspres da dođu pokupiti jedan paket koji trebam poslati, koliko vremenski čekam da dođu po njega?
Mene su obicno zvali telefonom da potvrde i pitaju kad sam na adresi
Averus

#18119 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

azdralovic wrote: 03/11/2020 10:43

Stigao mi SMS, ali me niko ne zove jbg
Mate_Miso_Kovac

#18120 Re: PC gamerske konfiguracije

Imal ko kakvih iskustava sa price-matchingom izmjedju nasih prodavnica (legalnih, ne sa pika), jel iko iskao. Ili smo i po tom pitanju jos uvijek iza svijeta :D :evil:
Averus

#18121 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

De uozbilji se :D
Mate_Miso_Kovac

#18122 Re: PC gamerske konfiguracije

Ne kupujem ja, kupuje šef gejmersku mašinu, al nece da mu išta dolazi poštom :D Dzaba sto je gledao mene kako mi dolaze komponente X puta na adresu firme, ne vjeruje u to i hoce lokalno :D

Elem, nije bitno :D Šef je, nek plati više :D
spree

#18123 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by spree »

Averus wrote: 03/11/2020 10:49
azdralovic wrote: 03/11/2020 10:43

Stigao mi SMS, ali me niko ne zove jbg
frka je dostavljacima, posebno utorkom. to im je najgori dan. doci ce neko sigurno, preuzimanja pošiljki su im najvaznija.
caseytron

#18124 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

Mate_Miso_Kovac wrote: 03/11/2020 13:38 Ne kupujem ja, kupuje šef gejmersku mašinu, al nece da mu išta dolazi poštom :D Dzaba sto je gledao mene kako mi dolaze komponente X puta na adresu firme, ne vjeruje u to i hoce lokalno :D

Elem, nije bitno :D Šef je, nek plati više :D
Kakva je to fukara od sefa pa to pita :-D

Sefe ako citas ovo, fukara si svoje vrste :-D
Mate_Miso_Kovac

#18125 Re: PC gamerske konfiguracije

Rega je šef :D samo hoce lokalnu garanciju :lol:
Post Reply