Malo opet guglao i guglao bas freezing probleme sa a320m plocama, i nadjem na nekom stranom forumu lik ima identicne probleme kao ja a konfa jako jako slicna (ploca ista). Znaci kaze sve testirao, mijenjao dijelove, stres testovi, pod load sve super a kada je idle ili kad radi najvece gluposti, cacka po desktop ili slicno tad mu random zaledi.
On je na kraju dosao do zakljucka da mu jedna-dvije stavke iz BIOS-a prave problem, i to su po defaultu auto (upaljene).
Prvo Global C-State koji kako vidim sluzi za sleep/hibernaciju te slicne stvari, i valjda spusta frekvencije u idle trenucima zbog manje potrosnje, takodjer za tu stavku pise da moze praviti nestabilnosti prilikom prelaska sa low power stvari na nesto jace ili iz idle u koristenje. Uvijek mi i zaledi u takvim situacijama, bas prosle sedmice bio komp upaljen satima, idle, bas da vidim, dodjem radi ali cim sam ga digao iz idle (nista pokrenuto nije bilo) htio da ga ugasim dok sam kliknuo start on zaledi.
Pored tog ima stavka "Power Supply Idle Control" koja ima 3 opcije, "Auto", "Typical Current Idle" i "Low Current Idle" a kada je default/auto tad koristi ovaj "Low Current Idle" sto znaci da maticna spusta napon od PSU prema CPU bas prenisko.
Vidim da pise raja da normalno Linux korisnici imaju takva ledenja na idle sa Ryzenima ako je upaljen ovaj global c state, a ovom liku konkretno nije bilo te opcije u biosu ali je bilo ovo power supply idle control i kako je to rucno prebacio na "Typical Current Idle" (ne spusta napon u idle) nije mu vise nikad zaledio.
Sad sam isao u Bios i obe postavke ugasio i jako sam optimistican da je to uzrok svih problema, vjerovatno sto je losija napojna pa ima problema sa tim regulacijama. Nadam se da sam upravo i da se vise nece ponoviti, ali svakako sam sad i u windows prebacio power settings na high performance pa cu vidjeti narednih dana sta ce biti.
@test_test @Grom0X Hvala vam, spremit cu to sebi ali za sada necu dirati dok ne vidim kako ce se ponasati sa ovim stavkama ugasenim
Evo sta je pisao AMD u vezi ovih situacija i izgleda da je bas to sto je kod mene "bio" problem:
"We have been investigating the issue where systems are reportedly locking up when idling or running small workloads.
This issue is related to the power supply. Most PC power supplies (PSUs) are designed to handle a wide range of power consumption from your PC components, but not all PSUs are created equal.
Because of this, there are some rare conditions where the power draw of an efficient PC does not meet the minimum power consumption requirements for one or more circuits inside some PSUs.
This scenario (called “minimal loading supply”) can cause such PSUs to output poor quality power, or shut off entirely."